fbpx

Pisma podpore in upora (2): Bosanski lonec Mira Cerarja

Vinko Vasle (Foto: osebni arhiv)

Precenjeni predsednik vlade Miro Cerar. Najprej moje sožalje, ker so vas domobranci in sovražniki ljudstva ulovili v bosansko korupcijsko zgodbo. Poleg tega ste dobili tudi udarec vrhovnega sodišča, ki vam hoče vzeti najsvetejše – to je onega Ahmada. Super pa je, da je vrhovno to storilo po ustavni obtožbi, iz katere ste se izvlekli kot nedolžen. Bravo, Goran Klemenčič.

Dragi predsednik vlade! Dragi vam ne pišem iz ljubezni, ampak zato, ker se bojim, da nas bosta vi in vaša vlada na volitvah junija zaradi vsega tega drago stali. Nisem pesimist, a ne kaže nam najbolje. Še tiste javnomnenjske raziskave, ki jih metodološko prirejamo v skladu z doktrino Nika Toša o striženju ovac, nas umeščajo bolj proti repu. In to ne glede na to, da uporabljamo tako imenovana zaprta vprašanja, kot na primer: Miro Cerar je dober predsednik, a) ker ima doktorat, b) ker hodi v cerkev, c) ker ga imajo punce rade. Ali pa: Janeza Janšo sovražite, a) ker  si to zasluži, b) ker je to dobro za narod, c) ker je razbil Jugoslavijo.

Kadri iz akademije Dzeržinski
V skladu s tem bi morali dobiti tam okrog 99, dobro, 97 odstotkov glasov, ne pa v bližini onih dveh številk, ki spominjata, oprostite, na javen sekret – torej 00. Sam ne sodim med intelektualce, ki bi vedeli, zakaj se nam ta tragedija dogaja, ker pa se veliko gibljem med domobranci in sovražniki ljudstva (speči agent) – recimo SDS, rad prisluhnem, kaj govorijo. Iz tega sklepam, da bi na primer lahko bila napaka, ker vrh vaše stranke in poslanske skupine obvladujejo FDV-jevci, proti katerim smo mi FSPN-jevci čisti liberalci. Kar ni problem, težava je v tem, da svojega partijskega pedigreja ne znajo ustrezno prikriti, in se potem nekaterim med ljudstvom zdi, da so ti vaši kadri padli neposredno iz akademije Dzeržinski. Še sam, ki sem tako ali drugače vaš, velikokrat otrpnem, ko na primer nastopi vaša Simona Kustec Lipicer, ki se jo je prav zato med domobranci prijelo ime Vida Tomšič SMC. Ali pa, ko začne o pravni državi, pravu in ustavi govoriti Mitja Horvat. Ne moti me, da gre pri njem za bližnje srečanje pravne doktrine Severne Koreje z njegovim razumevanjem pravičnosti in resničnosti. Boli me, da to kaže tako neposredno, da se zdi leto 1945 bližje kot kdaj prej. In bi lahko ljudje začeli emigrirati ali pa bodo šli v gozdove.

Na splošno pa moram pohvaliti druge vaše poslance, ki disciplinirano v parlamentarnih debatah plonkajo z listkov in včasih kaj zamešajo kot Maruša Škopac, ki pa je napako prikrila z lepo bosansko kletvico. Raven balkanstva pri vas pa ne predstavlja samo ona bosanska korupcija, ampak tudi Jani Möderndorfer. On je spomenik balkanske premetenosti in kameleonstva in bi se še za nazaj včlanil v ZKS, če bi šlo.

Odlično je tudi, da ste za predsednika državnega zbora izbrali Milana Brgleza, ki precej spominja na sovjetskega Nikito Hruščova – ne samo fizično, ampak tudi po reakcijah. Krasen je, ko ga kamere pokažejo, kako srepo in ubijalsko gleda, kadar se oglasi kdo iz Janševe stranke. Zato je za mojo intimno levo radikalno opredelitev izjemen kader za kakšno diktaturo, ki bi jo le bilo treba uvesti zaradi generalno nehvaležnega ljudstva. Brglez bi lahko bil tudi odličen zasliševalec, če do tega še kdaj pride, in bi mu lahko leva roka Kučana Zdenko Roter dal kakšen dober nasvet, saj sta z iste fakultete in ideologije naravnega prava.

Ko niti v protokolu ne vedo, s katero bejbo se bo prikazal
Kadrovsko torej vaša stranka ni čisto na psu, kot se reče. Pa tudi vi niste najbolj nepriljubljen v državi. Navsezadnje je treba vedeti, da ste v treh letih mandata zamenjali pet partneric oz. 1,666666667 partnerice na leto mandata. To pomeni, da vas imajo ženske rade in bi vas lahko tudi bolj množično volile. Zadrega zaradi tega menda nastaja tu pa tam samo v protokolu, ko nikoli do samega konca ne vedo, s katero bejbo se boste v resnici pojavili. Meni je to všeč, ker primus vlade mora presenečati, če že ne z vladanjem v korist naroda – kar niti ni najbolj pomembno pri vladanju –, potem pa vsaj z raznobarvnimi puncami. Lej ga, kerlca, pravijo Štajerci.

Kar zadeva vaše vladanje, pa prepuščam sodbo drugim. Ali, kot je rekla vaša mati, ki sem jo dobro poznal: ni vsaka svinjarija kaznivo dejanje.

Naj končam z znano parolo SFRJ: mi gradimo drugi tir, drugi tir gradi nas.

Vinko Vasle