fbpx

Pisma podpore in upora (4): Prispevki za biografijo Ljudmile Novak

Vinko Vasle (Foto: osebni arhiv)

Pismo Ljudmili Novak, Moravče brez naslova. Draga Milka, kakorkoli že, ne sekirajte se, še pobili se bodo za vaše nasledstvo. Začelo se je že s tem, da je en neodgovoren novinar vaškega Večera Matija Stepišnik pet minut po vašem odstopu zapisal, da je Matej Tonin slovenski Kurz. O vas ni nikdar pisal, da ste slovenska frau Merkel. Sicer pa je v Novi Sloveniji vsaj nekaj takšnih, ki bi želeli biti Kurz. Recimo Jernej Vrtovec, ki je bil ob sedanji revoluciji v stranki popolnoma prezrt ali pa spet v ozadju s svojo frakcijo kaj pripravlja. Ali pa Janez Pogorelec, ki je tako nesrečno zagledan v Janšo, da se je iz tega razvilo pravo krščansko sovraštvo. Zdaj je menda na rehabilitaciji, ker je namesto Janše odletela Ljudmila.

Tudi širše to s Kurzem slabo odmeva, ker gre v tem primeru za nelojalno konkurenco, saj se je za Kurza že razglasil tudi Marjan Šarec, Jani Möderndorfer pa je tako ali tako prepričan, da bi lahko bil Kurz na levici. A v te spopade se tudi Bog ne bo vmešaval, ne glede na to, da gre za krščanske demokrate. Ima preslabe izkušnje od dolomitske izdaje do Kučanove pokojnine.

Ljudmila, v resnici ste tragična osebnost. Odšli ste tako, kot ste prišli – s šopkom rož. Vsaj to so vam dopustili, da ste lahko javno rekli, da odstopate v korist mladih. Vaš odstop je nekaj takšnega, kot če mene moji na stara leta naženejo iz hiše, potem pa ves bled naokrog razlagam, da sem odšel prostovoljno na cesto. Ljudmila, vi pa si ne zaslužite, da bi grdo delali z vami, saj ste veliko pretrpeli. Recimo karizma. Hujšali ste, hodili h kozmetičarki, frizerki, imeli ste zasebno šiviljo, pa karizma ni in ni šla navzgor. In niste zamenjali kozmetičarke, šivilje, frizerke in svetovalca za dieto. Vaši kostimi so bili v živopisnih barvah frau Merkel, pa se ni izšlo.

Potem ste poskusili z Janezom Janšo. Na nekem Janševem protestnem shodu so vam trije žvižgali in jasno je bilo, da je to od Janše, čeprav on ne zna žvižgati. Takrat so vas odkrili levi mediji. Slavili so vas, vam ponujali intervjuje, ki jih ni bilo že skoraj dvajset let. Postali ste zvezda dvornih medijev, ki so vas še teden prej zmerjali in poniževali. Niste bili malenkostni in zamerljivi, ampak ste medije uporabili za to, da ste Janši na daleč sporočili, kaj si mislite o njem. Da ga ne marate, da z njim pa že ne, da ni demokrat, da ne gre v pravo smer, da Janša ni vključevalen, zato ga NSi izključuje iz kakšne prihodnje koalicije itn. Na kratko: Janša je sovražnik, in zato ne gre več za politiko, ampak za vojno. Karizma je pa še vedno ostala v Moravčah.

Potem ste garmin ob pomoči Lojzeta Peterleta nastavili na Murgle 23 ob šepetu svetovalca Janeza Škrabca. To so vam nekateri v stranki zamerili, saj so najprej mislili, da se šalite, ker žlahtno desnico je nekoč v zgodovini že delal Edvard Kocbek in so ga uporabili, potem pa pozabili in izločili. Titova cesta, ki so jo nekoč vaši mladci zminirali na ustavnem sodišču, je kar naenkrat postala mala božja pot v Murgle. To pa se ni moglo dobro končati, ker si je Kučanov laboratorij izmislil še nekega vaškega posebneža iz Kamnika in je vaša žlahtnost kar malo obledela. Po moje je šlo za izdajo, še posebej, ko vas je Šarec ovadil, da so se vaši plazili okrog njega, da bi skupaj delali novi Demos.

Vaša politična biografija, draga Ljudmila, je tudi zgodba o stolu. Bila je neka velika državna proslava na Kongresnem trgu in dolga prva vrsta, rezervirana za pomembneže. Vam so odmerili stol levo od sredine in ste tako bentili, da ste skorajda zapustili proslavo in koalicijo. Menili ste, da vam pripada stol sredi sredine. A takrat še niste vedeli, da so vas prav posedli. Osebno sem poskušal pogasiti ogenj besa v vas, za kar so me zaprosili tudi iz vašega podmladka. Pa ste nadrli še mene, da je šlo v tistem primeru za hudobno simboliko s stolom in ne za stol sam. Simbolika je pa nevarna zadeva, sem si rekel in se pobral. In to je bil začetek konca ljubezni z Janezom Janšo.

A ste se mu dobro maščevali za tisti stol. Ko so ga vlačili po sodišču in zapirali, ste molčali. Ko niste molčali, ste uporabljali Kučanovo krilatico, naj gre po pravni poti.  Tonin pa je v imenu stranke razglasil, da je Janša politik v zaporu in ne politični zapornik. Tudi to, da ga je osvobodilo ustavno sodišče in mu vrnilo poslanski mandat, vas ni omajalo. Vaša karma je šla pa kar navzdol, in tega se znanstveno ne da razložiti. In potem zadnji kruti udarec: niste postali predsednica države. Kar obžalujem in ne vem, zakaj.

Draga Ljudmila, pošiljam vam lepe pozdrave v Moravče brez naslova.

Vinko Vasle