Pobegli sodnik ali zakaj nas je lahko resnično na smrt strah

Odgovorni urednik Jože Biščak.

Se spomnite filma Pobegla porota (Runaway Jury)? Gene Hackman igra Rankina Fitcha, vrhunskega manipulatorja in specialista za izbiro porote na način, da je sodba ne glede na dokaze vedno v korist ekonomske in politične elite, ki jo lahko prepoznamo kot globoko državo. Njegovo načelo je: “Sojenje je preveč pomembno, da bi ga prepustili poroti.” V začetku tedna nismo v živo spremljali pobegle porote, ampak pobeglega sodnika. Izkazalo se je, da je slovenska globoka država – s koreninami globoko v nekdanjem totalitarnem sistemu – veliko bolj pokvarjena in nevarna od filmskih lumpov, saj gre njeno vodilo takole: “Sojenje je preveč pomembno, da bi ga prepustili sodniku.”

Tako neposrednega dokaza trditvi, kot ga je s svojo izjavo v izreku sodbe v zadevi Milko Novič dal sodnik Zvezdan Radonjić, da namreč o razsodbah na sodiščih ne odloča sodnik, ampak nekdo drug, ni nihče pričakoval. “Ne samo, da ni dokazov, da je kriv, ampak je popolnoma dokazano, da ni storilec,” je dejal v izreku sodbe Radonjić in navedel, kakšnih pritiskov je bil deležen: “To, da je imel Novič pošteno sojenje, je pogojeno z odločitvijo, da si uničim kariero.”

Že takoj po prvih narokih ponovljenega sojenja Milku Noviču, ki ga je tožilstvo bremenilo umora direktorja Kemijskega inštituta Janka Jamnika, so se začeli nanj “prijateljski” pritiski, naj si ne drzne Noviča ne obsoditi. Tudi do predsednika Okrožnega sodišča v Ljubljani Marjana Pogačnika naj bi prihajala opozorila, naj Radonjića disciplinira, da bo začel soditi, kot “je treba”, zadeva naj bi segala v same vrhove pravosodja. Med drugim je discipliniranje predlagal vodja Specializiranega državnega tožilstva Harij Furlan, dobromisleči kolegi so mu namigovali, da je edini, ki je sposoben v zadevi pošteno razsoditi, kar je komentiral, da ne zato, ker bi bil tako pameten, ampak zato, ker je tako poseben in ga posledice ne zanimajo.

Če drži vsaj del tega, kar je rekel Radonjić (in ni prav nobenega razloga, da mu ne bi verjeli, saj tega ni povedal samo javno ob izreku sodbe, ampak je bil dokaj konkreten z imeni in priimki), potem bi morali že pet minut po izrečenih besedah zvoniti prav vsi alarmi. Nemudoma bi se moral sestati ne samo vrh pravosodja, ampak sam vrh države, sklicana bi morala biti seja sveta za nacionalno varnost, kajti nič ne ogroža varnosti državljanov bolj kot ravno teptanje pravne države.

Radonjić je tako postal “pobegli sodnik”. Pobegel je pred ukazi globoke države in to javno povedal. Postal je tisti, ki je pokazal, da zna misliti s svojo glavo in ne samo tako, kot mu je zapovedano. Postal je tisti, o katerih je nedavno govoril vrhovni sodnik Jan Zobec: sodnik, ki si upa javno spregovoriti; sodnik, ki ne glede na posledice, ni tiho; sodnik, ki ne daje potuhe kolegom, saj je to lažna solidarnost. In postal je tisti, ki zaradi poštene razsodbe ne bo nikoli napredoval; napredujejo namreč tisti, ki poslušajo sle globoke države in razsodijo tako (ne glede na posledice), kot jim je naročeno. Saj se spomnite sodnice Barbare Klanjšek in njene sramotne obsodbe obtoženih v zadevi Patria. Kljub fiasku na ustavnem sodišču je napredovala. In takih sodnikov, katerih duhovno stanje je porazno in katerim je razumevanje prava nekaj tujega, je kar nekaj. So pač nasledniki miselnosti revolucionarnega sodstva, nedelovanje pravne države je pogoj za njihovo preživetje. Tako se je delalo v nekdanjem komunističnem sistemu, ko je Udba ali partijski funkcionar poklical sodnika in mu naročil, kako mora razsoditi, tako se očitno dela danes. In nastop Radonjića je do obisti razgalil stanje v slovenskem sodstvu, ki je očitno veliko slabše, kot si je kdorkoli v najhujših nočnih morah mogel zamisliti.

(foto: Petra Janša)

Do zdaj je veljalo, da globoka država uporablja pravosodje vendarle zgolj za obračun s političnimi nasprotniki (primera Janeza Janše in Franca Kanglerja), Radonjić pa je razkril, da je v ozadju sprega med pravosodjem (skupaj s politiko) in klasičnim kriminalom, kamor sodijo umori in droge. Primer Novič se bere kot napet triler, saj naj bi bila umor (Janko Jamnik in Milko Novič) in poskus umora (Janez Plavec in Michel Stephan) povezana z nelegalnimi posli z nedovoljenimi drogami na Kemijskem inštitutu, ki naj bi se pečal z “mešanjem betona”, se pravi mešanjem substanc (s katerimi razpolaga inštitut) in čistim kokainom. S tem se je ukvarjala že Udba, ki je zato nadzirala podobne inštitute po vsej nekdanji državi, kar je v 90. letih razkrivala Slivnikova četica in kar danes razkriva Rado Pezdir z Igorjem Omerzo. Udba ni bila samo politična policija, ampak tudi kriminalna združba, ki je za svoje početje potrebovala pokritje v pravosodju; da se je bodisi znebila nezaželenih ljudi (prek plačanih morilcev) bodisi na sodišču dosegla ugodno razsodbo, če se je kdo slučajno ujel in se ni mogel rešiti drugače kot na sodišču. In očitno je, da se to početje nadaljuje tudi v mladi državi, ki je vsaj na deklarativni ravni pravna in demokratična država. “Ne bom špekuliral, kdo stoji za tem, da moram Noviča obsoditi, da se ne bi raziskovalo dogajanja na Kemijskem inštitutu,” je dejal sodnik Zvezdan Radonjić.

In ko to izreče predstavnik sodne veje oblasti, ki je zavezan k osebni in strokovni integriteti ter je pri presojanju neodvisen in samostojen (vsaj moral bi biti), ne bi smelo ostati zgolj pri izrečenem in zadevo potisniti prek ramen, češ najbrž se je Radonjiću zmešalo ali pa se komu maščuje, ampak bi se morale inštitucije demokratične države takoj zganiti in začeti s temeljito preiskavo. Več kot upravičena je namreč bojazen, da ne gre za posamičen eksces, ampak da je v pravosodje vgrajena sistemska težava, ki je “genetsko” pogojena z nekdanjim režimom. In jasno je, zakaj je do tega prišlo: v sodstvu ni bila izvedena resna lustracija, zato lahko o pravni državi in pravu govorijo (ter zasedajo najbolj odgovorne funkcije) ljudje (Ljubo Bavcon, Zvonko Fišer, Branko Masleša, Damijan Florjančič), ki so v nekdanjem komunističnem režimu sistematično kršili človekove pravice ter so bili (in so očitno še) za zadovoljitev potreb globoke države pripravljeni obiti zakonodajo in dejstva. Celo več.

Tudi ko Evropsko sodišče za človekove pravice (ESČP) ugotovi kršitev človekovih pravic, slovenski sodni vrh, kar Florjančičevo vrhovno sodišče je, sporoči, da sodbe ne bo spoštoval (zadeva Pro Plus proti Sloveniji). Tako ravnanje, ki ruši splošni pravni red ter je v nasprotju z ustavnim redom in evropskimi standardi, ni imelo nikakršnih posledic. Ali Branko Masleša, ki je pred pol desetletja, ko je bil še šef vrhovnega sodišča, na Dnevih slovenskega sodstva napadel Janeza Janšo, da se postavlja nad zakon, ter dejal, da si očitno želi podrediti sodstvo. Po priznanju Radonjića je danes jasno, da je Masleša iskal zunanje krivce, da bi preusmeril pozornost in zaščitil botre globoke države. Besede človeka, ki je ob osamosvojitvi Slovenije govoril o “tepihovanju”, dobijo po nastopu pobeglega sodnika svoj smisel. Očitno ničesar, ampak prav ničesar globoka država v pravosodju ni prepustila naključju. Ali tožilec Jože Kozina, ki je v parlamentu odkrito simpatiziral v Levico, ki Slovenijo želi vrniti v socializem, tisti sistem, kjer sta pravosodje obvladovala partija in Udba. Zato imajo tudi njegove besede, ki jih je pred leti izrekel, češ da se “v tej državi briše meja med organiziranim kriminalom in tistim, kar je dovoljeno”, danes drug pomen. Ali Andrej Ferlinc, ki se je “izkazal” v zadevi Patria in je odgovoren za protiustavni pregon obdolženih v zadevi Patria. Zanj je nekdanja tožilka Vera Mejak (nekoč je bil pri njej pripravnik) dejala, da se je izkazal kot nesposoben pravnik in tožilec. Očitno je dovolj dober za vladajočo kasto, saj ravno take potrebuje. Ali Marjana Pogačnika, ki je v prvem odzivu dejal, “da ni vsako ravnanje stranke v postopku že nedovoljen pritisk” in da je sodbo v zadevi Novič sprejel petčlanski senat. Kakšen vpliv pa ima senat (porota) na sodbo, smo se lahko prepričali v zadevi dveh novinark TV Slovenija proti Janezu Janši, ko sta porotnika v odzivu na sodbo jasno zapisala, da ju predsednica senata Barbara Žumer Kunc sploh ni vprašala, ali se strinjata s sodbo. O tožilki Blanki Žgajnar je pa je tako ali tako odveč kakršnakoli beseda.

Branko Masleša (Foto: STA)

In še in še bi lahko naštevali, a bi zmanjkalo in papirja in črnila. Rajši vas vprašam: Ste presenečeni? Ste vendarle upali, da je drugače? Ste menili, da je Slovenija kljub vsem kiksom pravosodja pravna država? Osebno nisem presenečen, vendarle pa sem upal, da pri najpomembnejših akterjih prava ni tako hudo narobe, kot je zadeve orisal Radonjić. Globoka država v pravosodju, ki vpliva na odločitve sodnikov, ni več neka fiktivna teorija zarote. Od začetka tedna naprej ni več fantomska zarotniška združba, ki svoje odločitve o življenju in smrti sprejema v temačnih, s težkimi zavesami zastrtih dvoranah. To niso več neznanci ali obešenjaki v skritih kotičkih. To je razkrita zarota pravosodne oligarhije, prišla je pri belem dnevu, deluje vsem na očeh, očitno v spregi z mainstream  mediji, ki so razkritje Radonjića le bežno omenili, problematizirali pa v stilu efekta rdečega sléda. In samo medklic za nepoznavalce. Sléd v Sloveniji bolj prepoznamo kot slanik, ribo iz severnih morij, posušeno in v soli konzervirano. Pri pripravi postane rdeča in ima izrazit, močan vonj. Nekoč so ga vlekli po gozdu in travnikih, da bi pse naučili razlikovati lažno sled (rdeči sléd) od prave (lisica). Izraz naj bi v prenesenem pomenu prvi uporabil William Cobbett, ki je kot novinar delal za tednik Political Register, z njim je opisal zavajajoča poročila o Napoleonu. Take vesti so sicer danes bolj znane kot lažne novice (Fake News), a rdeči sléd je vendarle pomenil nekaj drugega: diverzantsko taktiko za preusmerjanje pozornosti z glavnega vprašanja na obroben, tisti hip ne tako pomemben problem.

Kakorkoli, zaradi izjav Radonjića bi se moral zgoditi pretres, kakršnega še ni bilo, glave v vrhovih bi morale padati kot za stavo. Tako je za zdaj vse ostalo le kot neka groteska v slovenskem pravosodnem močvirju, iz katerega se je dvignil Radonjić, ki je bil očitno tako pritisnjen ob zid, da je pohitel s ponovljenim sojenjem in razsodbo Noviču ter se javno izpostavil. V nasprotnem primeru ne bi bil samo suspendiran, kot je namignil, ampak bi morebiti celo končal pod kakšnim avtomobilom ali bi se po “nesreči” spotaknil po stopnicah.

Res je, niso vsi sodniki in sodnice del globoke države, del sodne oligarhije, a izpoved Radonjića pojasni, zakaj se nekateri razvpiti sodni premeri končajo tako, kot se, ali pa se sploh ne končajo: od Zorana Jankovića, Janeza Škrabca in Stojana Petriča do Balkanskega bojevnika, bančnikov in nadzornikov. Toda ker so sodniki tiho, s tem pa podpirajo zarotniški način delovanja, ne more biti drugače, kot da madež, ki ga več let ne bo mogoče sprati, pade na vse. In tudi odgovornost za tiste, ki hudo kršijo človekove pravice (primeri Novič, Patria, Kangler), obvladujejo pravosodje in niso povezani samo s politiko, ampak (kot kaže) tudi z organiziranim kriminalom. Upamo lahko le, da bo Radonjić zgled poštenim sodnikom, da se bodo oglasili in javno spregovorili. Če tega ne bodo storili in bodo skušali ohraniti nek status quo, potem nikoli ne bomo dočakali meritokracije v sodstvu, ampak se bo nadaljeval sodni nepotizem v spregi s politiko in organiziranim klasičnim kriminalom. Priložnost, da bi pošteni sodniki oblikovali sloj, ki sodi pravično in dela prav na podlagi lastnega truda in pameti, bo izgubljena. In za zdaj se ni zgodilo prav nič. Če odštejemo nekaj javnega zgražanja. Zato nas je lahko resnično na smrt strah, da bomo, če se po naključju ali ne znajdemo v sodnem procesu, obsojeni tako, kot je to odločil nekdo iz ozadja. Udbomafijsko pravosodje namreč največje krivice povzroči malim ljudem: tistim, ki za večino sploh ne obstajajo, ki jih ni pod žarometi in pred kamerami in ki nimajo moči, da bi se po krivični sodbi borili naprej. Zdaj je priložnost, da gremo do konca, da se končno tudi osvobodimo in končamo tranzicijo, čeprav bodo očitno potrebni nekoliko trši prijemi, saj se je gradualistični pristop izpridil tudi v pravosodju in je postal gojišče nečednih poslov.

Jože Biščak

 • Aton

  Saj nobeden ne verjame, da je Novič kriv. Toda globoka država želi to zgodbo obračati še dolgo časa. Zato, da se prikrije njihovo mafijsko delovanje. Da čas zakrije vse sledi…

  • karlina

   Točno, GLOBOKA DRZAVA, rabi samo dezurnega krivca in to tistega, ki ni iz njihovih rdečih vrst !!!!!!

  • Janko Gedlicka

   Oja, na tečaju anglešcine za sivolasce smo imeli kakšen teden pred Radonjičevo razsodbo poskus ene male konverzacije v anglešcini, ki je nanesla na dr. Noviča. Sotečajnica se ni mogla strinjati, da dr. Novič ni kriv.

 • Observer

  To pa je pogum in poštenost, raje žrtvuje svojo kariero ali celo življenje, kot pa da ima na vesti nedolžnega človeka. Verjetno je sodnik pravoslavni Kristjan. Če bi bil ateist, bi verjetno strahopetno izpolnil ukaze in storil krivico samo, da sebi reši kožo in kariero.

  Kar storiš v življenju odmeva v večnosti pravi en film. Kako bodo odmevali kriki vseh tistih v peklu, ko bodo večno odgovarjali za krivice, ki so jih storili v svojem kratkem življenju. Naenkrat mine, se splača bit pokvarjen? Se splača zakockat večnost za en kratek dih, ki je naše življenje v primerjavi z večnostjo?

 • VERRZIFIKATOR

  Jasenko Videc

  GLOBOKA

  Je globoka, kalna in nevarna,
  a na površini dokaj mirna,
  vsaj na videz toliko obzirna,
  da deluje skoraj preudarna.

  Je globoka, grda, ker je kalna,
  vrag, ko se razburka površina,
  zdi se kot vrtinec, kot vrtina
  in vsebina je tedaj fekalna.

  Kalna je, nevarna in globoka,
  globlje ko vrtina vanjo seže,
  bolj divjaško seka, melje, reže,
  vse zato, ker nima več odtoka.

  Je globoka in nevarnost prava,
  ko se razdivja, se ne poleže,
  dokler dna v celoti ne doseže,
  dokler razdejana ni – država.

  Iz globin rešuje se golazen,
  tista, po odtokih ki prebiva
  in ki po kanalih se preriva,
  videz je grozljiv in prav porazen.

  Jasnovidec, kaj nam ta svetuje,
  da apokalipsi ubežimo,
  da še mi v globinah ne strohnimo,
  kaj, da treba vsem ne bo na tuje?

  Pred globinskim valom razdiralnim
  takšna zveličavna je rešitev:
  nujna sanitarna bo storitev
  z angažmajem modrim maksimalnim.

  Tok bo struge čist, primerno prazen,
  ko očistijo se nje kanali,
  ko spode iz lukenj se živali,
  prva pa najmanjša bo golazen.

 • AlojzZ

  Gospoda Masleša in Radonjić sedaj ne moreta biti v isti pisarni. Pa da vidimo …

 • janko

  Sinočnji intervju z Novičem… 4 leta zapora, groženje s smrtjo otroku, uboj priče… ŠE VEDNO so ISTI, ISTI, ISTI! Še vedno ubijajo, lažejo, zavajajo, kradejo… vse slabo.

  • if

   Kje je bil intervju?

   • totex39

    Na Novi24TV.

  • Janko Gedlicka

   Ali pa Slovenček sedi doma, ko bi mogel obkrožiti.

  • Marija

   To je globalizacija in nihče jim ne pride do živega,ker imajo veš kapital v rokah.Če jim je kdo nevaren pač igine.Za sabo po imajo sestradane množice,kater ne vejo zakaj so lačne in jih podpirajo.

 • if

  Hvala, Biščak!

  Končnica članka poudarja potencial, ki ga prinaša primer Novič skozi oprostilno sodbo in javno izjavo sodnika, ki je sodbo izrekel.Iz pasivnosti aktivirana demokracija stopa na odprto bojno polje zoper ržavni kriminal v vseh plasteh in funkcijah države.

  Slovenstvo v državi državnega kriminala, dvigni se v korist demokracije!

  Predsedniki Pahor, Šarec, Židan, odgovorni ministri, šefi najvišjih državnih funkcij, primer vas je izpostavil v stanje, ko se morate z ustreznimi ukrepi ali neukrepi samoumestiti med demokrate ali državne kriminalce!

  Omenjeni, dokažite, da ste demokrati!</b

  • Janko Gedlicka

   Težko jih boste vse dobili med demokrate.

 • lojze

  Zelo dober, koncizen natančen opis ugrabitve države.

 • althar

  Dober komentar. Kudos.

 • Matjaz Zitnik

  To me spominja na mehiske kartele, ce ni hujse!

  • janko

   Ja, to, taki ste vi, komunisti in današnji levuharji, isto je to!!

 • Andrej

  Udbo komunistična mafija se drži zlatega pravila globoke države: BOLJE DA EDEN IZGINE. Zato bo moral Zvezdan Radonjić oditi. Potem imajo mir, ker so vsi ostali prestrašeni.

  Ko imamo enkrat prestrašene sodnike smo vsi prestrašeni.

  • karlina

   Po pravici povem, da se tudi jaz močno bojim, da se bo GOSPODU RADONJIĆU kaj zgodilo, ta komunistična banda je zmozna vsega, tudi oz. še posebej preko trupel. Mimogrede, verjetno smo sedaj vsi ze dojeli, da se nam ta svojat maščuje za osamosvojitev Slovenije leta 1991, saj njim ni bila nikoli intimna opcija, nasprotno vedno so si zeleli samo Jugoslavijo in še vedno si jo zelijo, kakšno-takšno , ki jo imajo v svoji glavi. Skratka, mislim, da nas je lahko zelo, zelo strah, še posebej, če nas vrzejo iz Nata, ker ne plačujemo dobesedno nič. Če nas vrzejo iz EU, oz. ta banda vse dela na tem, da nas oni sami uničijo do konca.

 • Common Sense

  Vprašanje J. Biščaka: “Ste vendarle upali, da je drugače?”
  Odgovor: “Sem.”

 • Franjo Trojner

  Kdo bo zdaj sklical SVET ZA NACIONALNO VARNOST, da se zavaruje vladavina prava?? Novič ga ne more, sodnik Zvezdan Radonjić prav tako ne!
  A nekdo bi ga v baje demokratični in pravni državi moral, mar ne?

  • janko

   Slovenček se ne bo upal niti prdniti na svojem fotelju pred TV ekranom, kaj šele kaj več!

 • Miro Jereb

  Dober članek. Mislim da bo preje potrebna pomoč od zgoraj…v obliki nekoga ki bo gledal skozi daljnogled na strehi.

 • janko

  Kakšne sodnike imamo, da so se štiri leta trudili na vse kriplje (tudi z grožnjami in ubojem priče) obsoditi nedolžnega za umor??
  Novič pravi, da živi v stalnem strahu, že od 2010….
  No, nekaj deset tisoč Slovencev pa je od WW2 do osamosvojitve živelo v podobnem vzdušju. Kakorkoli so se zamerili krajevnim komunistom, ki so bili vedno alfa in omega vsega – dali so jih na spisek za odstrel – za v času, ko “bo do česa prišlo” – ponavadi familiarno. In to so dali vsake nekaj časa človeku vedeti, da ni “pozabljen” Fant, to so agonije, trajajoče desetletja! Resnica je bila to. TO SO KOMUNISTI! ISTE STARE IZPILJENE METODE SO TUKAJ, ISTE!

  • karlina

   TOČNO, V SLOVENIJI IMAMO NA OBLASTI KOMUNIZEM ZE 74 LET !!!!! TUDI Z OSAMOSVOJITVIJO SE NI NIČ SPREMENILO, ABSOLUTNO NIČ-KER NI BILO LUSTRACIJE, ZATO NAS JE RES LAHKO UPRAVIČENO STRAH, KAJTI POTOMCI RDEČIH KMEROV SO ŠE HUJŠI, MNOGO HUJŠI, KOT VIDIMO.

 • Get Smart

  Naloga vseh osveščenih ljudi je, če si želite SVOBODE in ČLOVEKU DOSTOJNEGA življenja, da budite še neosveščene. Osvoboditev izpod MURGL KOMUNISTIČNE JUGOSLAVIJE lahko izvedejo le osveščeni ljudje, seznanjeni z RESNICO o MURGL jugokomunističninih uničevalcih Slovenije {ŠARAC_SD_Levica_DeSUS_SMC_SABratušak}, za katere SVOBODNA Slovenija ni bila, ni in ne bo opcija, kot priznavajo in z zločinskimi deli dnevno dokazujejo. Na svetu sta dejansko samo 2 obliki POLITIKE, torej 2 obliki DRŽAVNOSTI, torej 2 načina DELA za DRŽAVO (politejo):
  I. »kultura SMRTI« – diktatura lumpenproletariata – MURGL JUGOKOMUNISTIČNO sužnjelastništvo, ropanje, umori, kraje, laži, pedrofilija, »starš–1«, »starš–2«, pedofilija … uničevanje kulturne identitete, etnocid narodov … na poti k totalnemu totalitarističnemu režimu, redu razredov: 1. sužnjelastniki 2. watchdogi, 3. SUŽNJI=ljudje.
  II. »kultura ŽIVLJENJA« – demokracija (demos-kratos – prastara SLOVENSKA LJUDO-VLADA: SVOBODA, pravica, RESNICA, pravo, človekoljubje, pošteno delo … družina, oče, mama, otroci … skratka SLOVENSKA kultura življenja, ki smo jo SLOVENCI podarili svetu.
  »Po njihovih delih jih boste prepoznali. In spoznali boste Resnico in Resnica vas bo osvobodila.«
  »Osamosvojili smo se, zdaj se moramo še osvoboditi!«

  • Get Smart

   »Po njihovih delih jih boste prepoznali. In spoznali boste Resnico in Resnica vas bo osvobodila.«

   »Osamosvojili smo se, zdaj se moramo še osvoboditi!«

   • janko

    Več kot četrt stoletja je že mimo, pa še nič od tega, še slabša se.

    • Get Smart

     Država Rimski imperij, prav tako kaviaržidokominternistična država, je trajala cca 500 let, KOMUNISTIČNA in TURŠKO-SERBUSNA JUGOSLAVIJA je uradno trajala cca 70 let …

     OKUPACIJA SLOVENIJE res še kar traja. Enkrat ljudje te kreature zrušimo prej, drugič kasnej.

 • Get Smart

  90 poslancev v Državnem zboru Republike Slovenije je »zakonodajno telo« (zakonodajalec). DRŽAVNI ZBOR je tisti del državne celote, ki sprejme ZAKON, po katerem državljani živimo. Zakone sprejme VEČINA od 90 poslancev v Državnem zboru. Če je država OKUPIRANA, kot je okupirana Slovenija, potem OKUPATOR v DRŽAVNI ZBOR namesti VEČINO svojih »vojakov revolucije« in ti zločinci sprejemajo zakone, po katerih vas »ropajo po zakonu«. Ne ropa vas država, ne ropajo vas poslanci, ampak VAS ROPAJO POSLANCI MURGL KOMUNISTIČNE JUGOSLAVIJE: lm-Šarac, SOCIALNI Demokrati, DeSUS, Levica, SABratušak. Ta sekta zločincev še ni delala za človeka in ne bo delala, ker je sekta samoimenovanih in z deli DOKAZANIH »smrtnih sovražnikov ljudi« in njen smisel obstoja je PARAZITIRANJE na človeku, izkoriščanje človeka. OSVOBODITEV je možna na dva načina:
  1. MURGL JUGOKOMUNISTIČNE zločinske KREATURE zbrcaš ven iz državnih uradov in jih namestiš na Dob, na Ig …
  2. Greš na VOLITVE, daš svoj glas ZA LJUDI (obvezno nadzoruješ ŠTETJE, ker štejejo MURGL JUGOKOMI kreature), nakar z VEČINO GLASOV LJUDI v DRŽAVNEM ZBORU sprejmeš ZAKONE, po katerih MURGL JUGOKOMI zločince namestiš na Dob, Ig … ter sprejmeš še ostale zakone v DOBROBIT LJUDI, kot ste lahko že videli v obdobju 2004–2008, ko smo se ljudje delno in začasno OSVOBODILI okupacije zločinske MURGL KOMUNISTIČNE JUGOSLAVIJE.

  • Get Smart

   DOLG DRŽAVE SLOVENIJE: 2004–2008 = Janez Janša =SDS= EDINIČ ZNIŽAN dolg je 8 milijard €
   —————
   2008–2011=BORAT = SD_DeSUS_Zares_sms_LDS=dolg= 17 milijard €
   2011–2014=Bratušak PS_SD_DeSUS_DL_virant = dolg= 30 milijard €
   2014–2017=SMC_Bratušak_SD_DeSUS_Levica = dolg= +31 milijard €
   2018–2019=SMC_Bratušak_SD_DeSUS_Levica_ŠARAC =dolg=+32 milijard €
   Kaj ste »VZELI NA KREDIT«, da odplačujete DOLG MURGL KOMUNISTIČNE JUGOSLAVIJE? Nič. Okupator denar porabi za »ohranjanje okupacije«: »… pola sebi, pola ŠARCU daje …« Pol naložijo na svoje (FORUM 21) in kaviaržidoKOMINTERN oazne račune (Amsterdam, Luxemburg … Beograd, Ciper …) in s tem NAROPANIM denarjem »kupujejo« nekoč naša podjetja (mercator, merkur, gorenje … mlečno, mesno predelavo, PIVO, vodo, mineralno vodo … časopise (delo, dnevnik, večer, NEDELJSKI DNEVNIK … revije lejdi, obraze, jane … MLADINE … 99 % radijev, TV-POP-kanalizacije …), vse, TOTALITARIZEM pač: »… sve je ovo naše i nečemo nikome dozvoliti da nam dira to…«. Pol porabijo za vzdrževanje OKUPACIJSKEGA stroja, za: BORATE, ŠARCE_SD_Levica_DeSUS–SMC_SAB, đupljane Jankoviće–Arsenoviće–Kontiće … na tisoče FEJK URADOV, direktorjev, sekretarjev sekretov … torej za WATCHDOGE (»vojake revolucije«, po KUćANU), ki »za drobtinice z gospodarjeve mize« usmrajujejo splet in svet z LAŽNIVIMI iztrebki, blatijo ljudi, blatijo Slovenijo, blatijo Slovenstvo itd. in gradijo svojo sužnjelastniško MURGL KOMUNISTIČNO JUGOSLAVIJO.

   • Get Smart

    Leta 2004 smo se državljani Slovenije vsaj delno osvobodili MURGL JUGOKOMUNISTIČNE OKUPACIJE: po 4 letih poštenega dela Janeza Janše (SDS, 2004–2008) ZA SLOVENIJO,
    je dolg znašal le še 21 % BDP-ja oz. 8 MILIJARD €,
    – pa nižji davki, pa manj davkov,
    – pa REALNA RAST PLAČ in POKOJNIN, pa nižji stroški,
    – pa za 100 % nižje cene vinjet, brez LDS nalepk za avte,
    – pa za 100 % nižji stroški za vrtec,
    – pa za 100 % nižje notarske tarife,
    – pa za 100 % nižja brezposelnost,
    – pa BREZPLAČEN obrok za otroke, ki ga je SOCIALNI BORAT POHAR ukinil,
    – imeli smo Piranski zaliv, ki ga je SOCIALNI BORAT POHAR podaril Rvackoj …
    Torej je l. 2008 za MURGL KOMUNISTIČNO JUGOSLAVIJO nastopil čas za revolucionarno akcijo: »veliki pok« = »patrija« = »sfukovanje ČLOVEKA« in »teþihovanje SLOVENIJE«:
    »Sloveniju tepihovati« in »Janeza Janšo je potrebno “sfukati”, popolnoma ga je potrebno sfukati!« so rekli in »on dela nje« – ŠARAC Levica SD DeSUS SMC SABratušak … so le PREIMENOVANJA in »novi obrazi« ene in edine MURGL KOMUNISTIČNE JUGOSLAVIJE.

 • Janko Gedlicka

  Kako pa je s tisto ostarelo užaloščeno mamo, ki je objemala svojo zaklano hčer in so tako prišla njena oblačilla v stik z njeno krvjo. In so tako dobili odlično možnost, da so njo pravnomočno obsodili za umor, morilec pa je ostal javnosti in arestu neznan. Ali ji je nudena kakšna pravna pomoč, ali pa je lepo pozabljena v zaporu? Ona in njena hčerka – saj se ne spomnim, kako sta se pisali sem pač malo ob kavici v bifeju listal slov. novice – sta bili povsem neznani – obe peto kolo. Gospod Novič je imel vsaj to srečo, da je bil umorjeni dr. Jamnik pomembna oseba, on sam pa tudi razpolaga z renomejem znanstvenika. Gospa Petra Janša pa je tudi pogumno sukala svoje raziskovalno novinarsko pero.

 • Slovenka

  Spoštovani g. Biščak. Kako prav, da ste zapustili vedno bolj gnili in levosučni Reporter in se preselili na Novo.

 • mapu

  Zdaj bi morale vse poštene stranke skupaj stopiti in skupaj z poštenimi ljudmi skidati ta gnoj, ki smrdi do neba…

 • Janez Kepic-Kern

  Cenjeni gospod Biščak – vsako stvar – zelo dobro – napišr.
  Pe
  moj dodatek.
  “VSAKOGAR OGROŽA TISTO – KAR . “FURA”. Moj – Janez K. Kern – PREGOVOR.
  Če hodiš peš
  – si lahko – žrtev – peš hoje.
  Če voziš
  bicikel ali motor, avto – si lahko – “žrtev ” – bicikla, motorja, vožnje z avtom !
  Če “furaš”
  – čudno politiko – si najpogosteje – “žrtev čudne politike”
  Vsakogar
  ogroža tisto – kar – “FURA”
  Mene lov na “GRIZLI” medvede –
  nič ne ogroža, ker ” GRIZLI” medvedov – nič ne lovim. A ne? L.r. JANEZ K. KERN KOMENDA

 • Get Smart

  SOCIALIZEM = MURGL JUGOKOMUNIZEM = FAŠIZEM = KOMUNIZEM = JUGOKOMUNIZEM = USTAŠIZEM = ČETNICIZEM = TURČIZEM = FEVDALIZEM = LIBERALIZEM = KAPITALIZEM = MUSLIćKULTIZEM … vsi ti »-izmi« so t. i. POPULISTIČNE floskule, vse po vrsti so tvorbe kaviaržido KOMINTERNE = SUŽNJELASTNIŠTVO = kaviaržido KOMINTERNIZEM = KOMUNISTIČNA INTERNACIONALA.
  Dovolj bo, če pogledate, katero je NAJVEČJE KAPITALISTIČNO društvo v Sloveniji =
  = FORUM 21 = FORUM 21 je MURGL JUGOKOMUNISTIČNO združenje vsega NAROPANEGA KAPITALA, ki ga je KOMUNISTIČNA JUGOSLAVILA naropala v Sloveniji, predsednik pa je tovariš Milan KUćAN, ki je tudi predsednik PREDSEDSTVA CENTRALNEGA KOMITEJA KOMUNISTIČNE PARTIJE JUGOSLAVIJE v Sloveniji, ki so jo uradno preimenovali v SD = SOCIALNI DEMOKRATI
  in podmladek SKOJ = Savez komunističke omladine Jugoslavije, ki so ga uradno preimenovali v LDS.
  SMC DeSUS Levica SABratuške SD ŠARAC … in Zares POZITIVNA-srbija dobri dobovški LDS i tako dalje do tokija, so vse le “novi-obrazi” teh dveh struktur (KPJ + SKOJ), ki je dejansko ENA = KOMUNISTIČKA PARTIJA JUGOSLAVIJE = MURGL KOMUNISTIČKA JUGOSLAVIJA.

  Pamet v glavo.

  • Get Smart

   »LEVA vs. DESNA politična opcija«, je kaviaržidokominternistični propagandni bulšit, NAREJEN za gledališke predstave: »KUćANOVA žlahtna levica« vs »KUćANOVA žlahtna desnica«. Kasneje pojem »desnica« podtaknejo še SVOBODOLJUBNIM ljudem. Če uporabljate bulšit »L vs D«, potem MORATE vedeti, da ni 100 levic in 100 desnic, ni skrajnih/neskrajnih, ampak le 1 »L« in 1 »D«. Na svetu sta le 2 RAZLIČICI državotvornosti/državnosti (POLITIKA = državnost/državotvornost = skrb za POLITEJO = delo za politejo):

   -I. – kaviaržido KOMINTERNISTIČNA država = KOMUNIZEM = SOCIALIZEM = FAŠIZEM = FEVDALIZEM = MUSLIćKULTIZEM = ČETNICIZEM = USTAŠIZEM = vukojebizem = kamelojebizem = transićizem = satanistično SUŽNJELASTNIŠTVO = red razredov = skratka »kultura SMRTI«:
   1. prvorazredne gazde = krvosesi = vampirji
   2. drugorazredni psi čuvaji = WATCHDOGI = volkodlaki
   3. brezpravni sužnji = LJUDJE
   vs
   – II. – država (politeja) LJUDI,
   kjer vladajo RESNICA, pravica, dobri človeški odnosi, domoljubje, rodoljubje, SVOBODA, … skratka »KULTURA ŽIVLJENJA«, ki smo jo Slovenci podarili ljudem tega sveta.

 • Get Smart

  POLITIKA = pomeni DELO za POLITEJO, SKRB za POLITEJO = DRŽAVO. POLITIK je tisti, ki na kakršenkoli način dela za POLITEJO (državo). POLITIKE najprej RAZLIKUJEMO glede na PRIPADNOST POLITEJAM, torej ZA katero DRŽAVO DELAJO (za svobodno pravno Slovenijo, kot dela edina ČLOVEŠKA stranka v Državnem zboru Republike Slovenije, torej SLOVENSKA Demokratska Stranka ali delajo ZA ZLOČINSKO MURGL KOMUNISTIČNO JUGOSLAVIJO = LM_ŠARAC_SD_Levica_DeSUS_SMC_SABratušak …) in na KAKŠEN NAČIN delajo za POLITEJO: ali delajo pošteno ali ROPAJO in LAŽEJO kot MURGL JUGOKOMUNJARE. Razumemo?
  Kaj PODTIKA kaviaržidoKOMINTERNISTIČNA PROPAGANDA in otroci neumno ponavljajo: “vsi nogometaši so isti”, “vsi igrajo za isto državo”, “nogomet je grd”, “nogomet je kurba”, “nogomet krade” … in kar je še bulšitizmov in LAŽI, ki jih je KOMINTERNISTIČNI (v lasti +90 % medijev na svetu) oz. MURGL JUGOKOMUNISTIČNI propagandni stroj (v lasti 99 % medijev v OKUPIRANI POLITEJI Sloveniji) naselil v oprane glavice OKUPIRANIH ljudi. Vzemimo primer »vsegliharstva«: nogometaš (napadalec) MESSI »je isti« kot nogometaš (golman) OBLAK? Ne. MESSI dela za POLITEJO ARGENTINO in dela (NA NAČIN) kot napadalec – zabija žogo v nasprotnikove gole ZA POLITEJO ARGENTINO, ne za Španijo, ne za Italijo, NE ZA VSE ISTE, ne za bla bla nogomet … ampak DELA ZA POLITEJO ARGENTINO. Medtem pa OBLAK DELA ZA POLITEJO SLOVENIJO, brani gol za POLITEJO SLOVENIJO, ni isti kot MESSI, ampak DELA ZA POLITEJO SLOVENIJO, ne za Španijo, ne za Italijo … in DELA drugače kot MESSI, in sicer NA NAČIN, da BRANI GOL za POLITEJO SLOVENIJO.

  • Get Smart

   MESSI ni španski nogometaš, je argentinski V ŠPANIJI, RONALDO ni italijanski, je PORTUGALSKI v Italiji. “Vsi nogometaši so isti”, “vsi igrajo za isti klub”, “vsi igrajo za isto državo” … so LAŽNA VSEGLIHARJENJA, ali pa “vsi nogometaši so pošteni kot kurbica”, kar OPRANI otroci radi ponavljajo, rajcajo jih kurbice, kar je v redu, ni pa v redu, če poštenim prostitutkam PODTIKATE NEPOŠTENOST. Poštene kurbice so POŠTENE DELAVKE: ti pošteno plačaš, one ti nudijo spolne storitve. Za razliko od MURGL JUGOKOMUNISTIČNIH zločinskih PEDERČINA in KURBETIN, ki vam ROPAJO MILIJARDE, uničujejo vašo kulturo, v zameno pa vam nudijo storitev: “jebanja na suvo u zdrav mozak nje”, skratka NISO VSI ISTI – osel v Lipici NI LIPIŠKI KONJ, ni LIPICANAC nje.
   ŠARAC ni slovenski premier, je MURGL JUGOKOMUNISTIČNI FEJKpremier v Sloveniji, je nastopljena pi-ar mekanocurna lutka, ki pred kamerami svira kurtzu, prodaja maglu … LAŽE, kot pes teče. Vsi KOMINTERNOVCI in njihovi SERBUSI=hlapci so:
   –MURGL-srborvackoJUGOKOMUNISTIČNI stvori v Sloveniji
   –kaviaržido KOMINTERNISTIČNI stvori v Sloveniji
   –MUSLIćKULTI JUGOKOMUNISTIČNI stvori v Sloveniji
   –pravoslavni JUGOKOMUNISTIČNI stvori v Sloveniji
   –gezoslavski JUGOKOMUNISTIČNI stvori v Sloveniji … oz. s starimi imeni: babilonski perzijski egiptovski bizantinski rimski turški … = kaviaržido KOMINTERNISTIČNI.

   • Get Smart

    Samo v primeru NEDOKONČANIH »Stožic« je MURGL KOMUNISTIČNA JUGOSLAVIJA že v prvem ruku IZROPALA, beri BARBIE BORAT POHARKA je kot kao-PREMIER odobrila 220 MILIJONOV € za projekt, ki v NEMČIJI, ki ima 2x dražjo delovno silo, za 4x večji projekt porabijo 40 milijonov €, in pozor, BOSANCOV, ki so gradili STOŠCE nje, MURGL JUGOKOMUNISTIČNI lopov, najboljš JUGOKOMUNISTIČKO KAPITALISTIČKI “socialno čuteči”* lopovski in lažnivi đupljan nje NI PLAČAL ampak jih je nagnal domov BREZ PLAČILA.
    ———
    * MILAN KUćAN: »Jankovića vidim kot takšnega KAPITALISTA,
    ki je pokazal socialno ozaveščenost.«
    ———
    Za koga dela »socialno ozaveščeno« MURGL JUGOKOMI govno? Kaj odmeva v Stošcah?
    – ZA koga? Za JOSEPHA BROZIćA TITA
    – ZA koga? Za PARTIJU?
    – ZA koga? Za JUGOSLAVIJU.
    – “Druže tito, mi ti se kunemo, da sa tvoga puta ne skrenemo!”
    – “Druže tito, mi ti se kunemo, pobedit ćemo!”
    – “Evviva communismo!”
    – “Bandiera rossa la triumfera!”
    »Po njihovih delih jih boste prepoznali. In spoznali boste RESNICO in RESNICA vas bo osvobodila.«

 • Marija

  Še vedno pa ne vemo zakaj so prav v.Noviča izbrali za žrtveno jagnje?S čim se jim je zameril,kaj ve preveč?

 • Janez Kepic-Kern

  ALI SE KAJ VE?
  PO KOLIKO ILEGALNIH MIGRANTOV
  BODO VZELI NA SVOJ DOM
  – PROF. S FDVJA
  IN
  NA LASTNE STROŠKE SKRBELI ZA HRANO ITD. MIGRANTOV,
  KOLIKO
  ILEGALNIH AFROISLAM
  MIGRANTOV
  BODO VZELI
  – V BIVANJE NA NJIH DOM ”
  TER NA
  STROŠKE
  – PREHRANE IN OSTALEGA:
  – TA PF DR. M. CERAR,
  – TA KARL E.,
  – TANJA F.AJON, ,NJEN ŠEF D. ŽIDAN, LUKA MESEC, VIOLETA T. ,
  – I.JOVEVA, SAB MLINARJEVA itd.

  SPLOŠNO
  STALIŠČE NAS SLOVENCEV !

  GLEDE SV- VOJSKE NA MEJI ?

  NE RAZUMEM-O,
  KAJ TU NI JASNO ! ?

  Če je imela ex TITO KP, ZK YU
  NON-STOP Z VOJSKO, Z JLA OBOROŽENIMI GRANIČARJI, – VAROVANE VSE MEJE !
  NAJ
  IMA
  NAŠA R. SLOVENIJA – Z OBOROŽENO SV- VOJSKO VAROVANO – VSAJ – JUŽNO – MEJO.!

  Tamkajšnji prebivalci – IMAJO VSO PRAVICO
  DO NORMALNEGA, VARNEGA ŽIVLJENJA,

  Se razume. L.R. JANEZ K. KERN KOMENDA

  •Edit•Reply•Share ›

  Avatar
  Janez Kepic-Kern Janez Kepic-Kern • a few seconds ago
  PRAV
  VSE VERJETNO EX KP, ZK PROVOKATORČKE OBVEŠČAM,
  DA
  JIH IMAM BLOKIRANE
  ,DA JIH TOREJ NE BEREM
  IN DA NAJ NE PRIČAKUJEJO ODGOVORA OD MENE.
  SKRATKA – NAJBOLJE
  ZA NJIH BO, ČE ODIDEJO S TEGA OK E- PORTALA NOVE24TV.
  VSEKAKOR
  PA
  ZA NJIHOVA PRAVA IMEBNA
  PRAV
  DOBRO VEDO – URADNI ORGANI R. SLOVENIJE.
  PA
  BODO ŽE NJIM POJASNILI
  NAMEN NJIH POČETJA
  – KDO JIH PLAČUJE ITD.
  Mene niti najmanj – ne zanimajo. L.R. JANEZ K. KERN KOMENDA
  P.S.
  ODGOVARJAM SAMO NORMALNIM POZITIVNIM KOMENTATORJEM.

 • Miro Jereb

  Iz lepe Slovenije so naredili gnojno jamo. Naj banda odplava v Venezuelo.

 • Marija

  Ali je res moralo trajati 28 let,da ste to spoznali,kar sem vedela na dan plebiscita in potrjeno mi je bilo pri prvi sestavi vlade v samostojni Sloveniji.In sedaj imamo tu rezultate.Kaj ste bili res vsa leta gluhi in slepi,cevse že ni predvidevalo.Takšnemu narodu res ni pomoči.Žal prijatelji malo misliti bi treba.