Počitnice v socializmu

Po šestih mesecih sva septembra z ženo spet sedela na Inselairovem letalu za Venezuelo. Ker pol leta ni dolgo časovno obdobje, nisem pričakoval, da bom na tokratnem obisku opazil veliko sprememb. Vendar sem se zmotil.

V denarnici sem imel 1200 venezuelskih bolivarjev (Bs), ki so nama ostali še od zadnjega obiska v letošnjem marcu. Ali je 1200 Bs veliko ali malo, je odvisno predvsem od menjalnega tečaja, po katerem zamenjaš (prodaš) tujo valuto. V Venezueli namreč obstajajo kar štirje menjalni tečaji; trije so uradni, četrti pa je neuradni tečaj na črnem trgu.

Po uradnih tečajih je 1 ameriški dolar (USD) vreden 6,28 Bs, 12 Bs ali 172 Bs. Po prvih dveh tečajih lahko dolarje kupujejo izbrana (državna) podjetja, ki z vladnim blagoslovom uvažajo določene dobrine kot npr. zdravila, nekatera živila, učne pripomočke ali tudi rezervne dele za avtomobile.

Po tretjem tečaju, uvedenem 12. februarja letos, naj bi dolarje ob določenih omejitvah lahko uradno kupovali vsi, ki nimajo vladnega dovoljenja za nakup po prvih dveh tečajih. Ob uvedbi tega tretjega tečaja je bila vrednost dolarja po četrtem, neuradnem tečaju črnega trga okoli 190 Bs. Ker imajo v Venezueli tako kot na splošno v Južni Ameriki še vedno ali pa ponovno raje dolarje kot evre, navajam menjalne tečaje le za dolarje. Ob trenutno močnem dolarju nasproti evru (1 USD je 0,88 EUR) tudi razlike ob menjavi dolarjev ali evrov niso velike.

Uradni podatki o inflaciji v Venezueli govorijo o 60 do 70-odstotni inflaciji na letni ravni. Neuradno pa je inflacija bistveno višja, saj si pred pol leta za 1 dolar, zamenjan na črnem trgu, dobil skoraj 200 Bs, sedaj pa že 700 Bs. Torej je v pol leta bolivar vreden 3,5-krat manj! Kar pomeni, da če ti uspe zamenjati tujo valuto na črnem trgu, in te pri tem ne ogoljufajo ali oropajo, je življenje v Venezueli smešno poceni in res pravi raj za tujce.

Če pa moraš zamenjati tujo valuto po uradnem tečaju, Venezuela postane ena najdražjih držav na svetu. Pri plačevanju z bolivarsko gotovino v vsakdanjem življenju nastopi tudi čisto praktičen problem, saj ima največji bolivarski bankovec nominalno vrednost 100 Bs, pogosto pa na bančnem avtomatu dobiš le bankovce po 50 Bs. Kar pomeni, da za 100 dolarjev, zamenjanih na črnem trgu, dobiš velik kup – 700 bankovcev po 100 Bs! Zaradi pomanjkanja domače gotovine je tudi dnevni dvig na bančnih avtomatih omejen na 3000 Bs. Domačini zato plačujejo z bančnimi karticami povsod, kjer le lahko. Pred bančnimi avtomati in bankami so vedno dolge vrste za dvig gotovine. Dolge vrste so nasploh v zadnjih letih postale značilnost Venezuele.

Zaradi pogostih ugrabitev vozniki vozijo hitro in ne ustavljajo pri rdečih semaforjih
Tudi naju je na letališču v Valenciji pred okenci za vstop v državo pričakala dolga vrsta. Že na letalu sva morala izpolnila tri obrazce: enega za vstop v državo, drugega za carino in tretjega glede zdravstvenega stanja. Ko sva prišla na vrsto, je uradnica najprej skenirala potni list, nato pobrskala po njem in me, kljub temu, da imam v njem že nekaj venezuelskih vstopnih in izstopnih žigov, vprašala, če prvič potujem v Venezuelo …

Nato je na enem listku preverila, če potrebujem vizo. Po še nekaj vprašanjih sva končno lahko vstopila in dvignila kovčke. Ženina prijateljica in njen mož sta naju že čakala in okoli desete ure zvečer smo hitro zapustili letališče. Vožnja po temnih ulicah z letališča proti mestu je spominjala na film. Zaradi pogostih ugrabitev vozniki vozijo hitro in ne ustavljajo pri rdečih semaforjih. Nam se to morda zdi nepotrebno pretiravanje in celo adrenalinsko ter do neke mere zabavno. Ko pa ti začnejo pripovedovati zgodbe o prijateljih in znancih, ki so jih ugrabili ali ustrelili samo zato, da so jim vzeli mobilni telefon, uro, sončna očala ali nekaj gotovine, ki so jo prej dvignili na bančnem avtomatu, pa se zaveš, da je varnost oziroma (ulični) kriminal eden glavnih venezuelskih problemov.

Zato sva, preden sva naslednje jutro peš odšla na zajtrk v bližnjo kavarno in pekarno La Mansion del Pan Norte, preventivno pustila doma mobilna telefona, uri in nakit. V žepih sva imela le nekaj gotovine, da sva lahko plačala medialuni in kavi, kar je stalo okoli 700 Bs.

Po kratkem postanku v Valenciji sva se odpravila na vzhod Venezuele, na Islo de Margarito, kjer sva 27. septembra opazovala popoln lunin mrk in pojav t. i. krvave lune. Zaradi časovne razlike 6,5 ur je mrk nastopil že ob 22. uri. Da bi ga lahko še bolj pristno občudovala, je mrknila tudi elektrika.

Dr. Gal Kušar

 

 • TOMLC

  karjola bankovcev za dve kavi.nTo je obljubljeni raj!nRevu0161u010dina, lakota, u010dakanje v vrsti, pomankanje, ropanje,… to je socializem.

  • goldhorn

   Tudi v Jugi smo imeli karjole bankovcev, pa jo nekateri u0161e vedno opevajo.

  • ssissaj

   lakota je tudi pri nas,u010dakanje v vrsti????kaj pri nas ni reveu017eev???ropanja???kako pol temu reu010demo demokracija,wtf…

 • Frajtonarca

  Avtorju u010dlanka se Venezuela verjetno zelo dopade saj pravi da letos u017ee drugiu010d tja potuje in jegovo hvalisanje koliko venezuelskih u017eigov ima v potnem listu domnevam da je to njegova najlubu0161a destinacija.Seveda avtor ni pozabil popljuvati vse kar se da in je zelo jezen ker je vse tako poceni. Verjam pa da zopet komaj u010daka da tja odpotuje saj mu je od zadnjega obiska zopet ostalo cel u0161op bankovcev.

  • veteranka

   Frajtonarca, tudi ti komaj u010dakau0161, da koga popluvau0161 !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!nAvtor je samo popisal kako je v Venezueli, oziroma v socializmu.

   • ssissaj

    veu010dina ima v demokraciji manj kot je imela v jugoslaviji in to je dejstvo!!!v jugi so se gradile hiu0161e,tovarne,delal si samo 8 ur dopoldne in mel plau010dan dopust!kaj imau0161 danes u017eiviu0161 od dnarja ki ti ga strau0161i dajejo,ki si so ta denar prisluu017eil u0161e v jugi.hiu0161o lahko samo sanjau0161,firme se zapirajo,delamo 12 ur 4 izmenski u0161iht za 500eu.da si lahko plau010dau0161 stanovanje in hrano za tekou010di mesec se pravi niu010d ti ne ostane tako imenovani novodobni suu017eenj.filajo nas z ameriu0161kimi filmi da je veu010dina u010dist sprana in samo sanaj bogatstvo ki ga nikdar niti okusila nebo!

  • veteranka

   Frajtonarca, tudi ti komaj u010dakau0161, da koga popluvau0161 !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!nAvtor je samo popisal kako je v Venezueli, oziroma v socializmu.

 • ssissaj

  hahahaha kao nakladanje novinarja,smradi novinarski lau017eejo kot na 24.sam sem bil v venezueli in taku0161njih bedarij kot jih je novinar dou017eivel u0161e sliu0161al nism.sam ima zelo pozitivno izkuu0161njo izjemo prijazni in u017eeljni pomagat usakemu.satvim da tale novinar u0161e povohal ni venezuele!!!

 • JezusSlo

  Počitnice za kristjane v socializmu? Premetavanje kamnov na Golem otoku ali pa fafanje udbovskih k*rcev…

  Hvaljen bodi Jezus Kristus!

 • if

  Naštejmo nekaj sopomenk: socializem, Mesec, tajni listi, Venezuela, Tomić, S. Koreja, komunizem, Hanžek, Murgle, LJ župan, kršenje človekovih pravic, drugorazredna tema, Huda jama, vsi enaki vsi revni, inflacija …