Policija – kubanski plesalci in zdrava kmečka pamet

Foto: twitter

Seveda se motite, če mislite, da bom v tem prispevku utemeljeval upravičenost postopka policistov v Bovcu s skupino kubanskih plesalcev. Pišem seveda o 26 mladih plesalcih, ki so dokumente pustili v hotelu v sosednji Italiji, naši policisti pa so jim naložili po 500 evrov kazni, ker s seboj niso imeli osebnih dokumentov. Če k temu dodamo še podatke, da je povprečna plača na Kubi 19 evrov in da gre za organizirano skupino mladih plesalcev, ki so brezplačno nastopili v Bovcu, dokumente pa je v dveh urah policiji dostavila njihova vodička, potem je jasno, da je odpovedala zdrava kmečka pamet. Toda poglejmo malo v zgodovino in sedanjost, da bi razumeli, kako je mogoče, da se kaj tako absurdnega sploh zgodi.

V bivši državi so imeli policijski šefi diskrecijsko pravico, da so lahko odločali o tem, da nekomu bo, drugemu pa ne bo izrečena globa. Uradna navodila so bila jasna zlasti za primere odvzemov vozniških dovoljenj pa tudi za druge primere, tudi takega, kot je bil v Bovcu. Če je do tega prišlo in so policijski šefi ocenili, da je oseba, ki ji je bilo odvzeto vozniško dovoljenje, tako imenovani policijski vir, s pomočjo katerega je policija raziskala določena kazniva dejanja ali kaj podobnega, se je to zabeležilo v obliki uradnega zaznamka in taka oseba je dobila vozniško dovoljenje nazaj in ni bila deležna nobenega postopka. Če bi se primer iz Bovca zgodil takrat, bi policijski šef mirne duše odločil, da postopka sploh ne bo.

Toda ta sistem je dopuščal hude zlorabe policijskih šefov, policisti pa so bili praktično nemočni. Prelomilo pa se je leta 1992. Takrat smo v Kopru ugotovili hude zlorabe policijskih šefov, ki so bili takoj zamenjani, izšla pa so nova navodila policije, ki pa so praktično prepovedovala diskrecijsko pravico policijskih šefov. Vse do takrat, danes pa ni nič drugače, pa je obstajala možnost policistov samih, da pogledajo vstran, prekrška ne vidijo in nič se ne zgodi. Tudi danes, poudarjam.

Dr. Vinko Gorenak (Foto: STA)

Pravila pa so se vse do danes zaostrovala. Danes policijski šefi nimajo nobene diskrecijske pravice posegati v postopke policistov. Če bi se kaj takega zgodilo, bi bil tak policijski šef ovaden s strani policista in zagotovo tudi obsojen zaradi zlorabe položaja. Na drugi strani pa so policijski šefi vzpostavili mehanizme nadzora (tudi zakonsko) nad policisti in predpisali pravila, kdaj policist sploh lahko uporabi diskrecijsko pravico in kdaj ne, več ali manj pa so jih do skrajnosti omejili. Tako danes policisti nadzirajo policijske šefe, oni pa njih in prišli smo do absurda, posledica katerega je ravno to, kar se je zgodilo v Bovcu. Ker se je policist, ki je vodil postopek, odločil za globo 500 evrov, v to ni upal poseči nobeden od policijskih šefov, ki pa so verjetno sami predpisali ali zahtevali tako ukrepanje v takih primerih. Uradno je torej vse v redu, zato tudi policija opravičuje tako postopanje policistov. Toda v praksi je tu nekaj hudo narobe in z Lune se vidi, da gre za absurd in pomanjkanje zdrave kmečke pameti. Ne policistom in ne policijskim šefom ne pomaga nobeno opravičevanje take situacije in sklicevanje na zakon. Ne, v danem primeru je potrebna uporaba navadne kmečke pameti policistov in policijskih šefov in nič drugega.

Dr. Vinko Gorenak

 • dr Janez Sveti

  Neživljenska birokracija, kaznovanja, globe, takse…to je žalosta podoba Slovenije.

  DR Janez Sveti Slovenec

  • Tweety Bird

   Prekprokleti desničarski policaji :)

   • Mojca pokraculja

    Toooo tweety, dejmo jasno razmejit, so levi in so desni policaji. Tile v Bovcu so bili zihr desni, uni v Metliki so pa levi. Tisti na sodišču je bil tud levi, sej je desnaka discipliniral. Ja kam bi pa pršli, če bi imel samo navadno policijo. Vsak svojo pa bo mir !

    • dob

     Kriminalci pa vsi kučanovi, to tudi ni prav. Dejmo mal razpodelit!
     Kdaj bomo oprali milijardico skoz NLB?

   • Fosa Stefan

    predlagam, da se naseliš v beli krajini na hrvaški strani, da boš prva okuslia sladkost multukulti tiča. z veseljem, ti bodo pomagale, klemenčička, tomička, fajonka, šarecpiška,kučanička, makarovička, turenšek,…..

 • Olga2345

  K nam lahko prideš nezakonito le kot SOCIALNI TURIST – ISLAMIST! Policaji ti takoj uredijo azil in odstopijo stanovanje…
  Tako “odlično” delo jim omogoča škartirani šef policije, ki ga je policijska ministrice “urgentno” postavila zaradi “težke” situacije….

  • Tweety Bird

   LAŽEŠ !!!

   • Olga2345

    Lepo ste se predstavila! Lažete, kradete…mogoče jeste tudi bolhe…

 • rubec

  Novogoriškim policajem pred občino mtočno opudan javno potrgat čvarke in brca v dupe. Gremo nosit kamne na sabotin da vidimo kako se boste sedaj tam obnesli. Do sedaj vam je šlo dobro.

  • Mojca pokraculja

   High noon ok., a kje je Gary Cooper ?

 • Josip Broz Tito(UDBA)

  To je sramota stoletja Slovenske policije . Oglobiti Kubance, kateri so prišli legalno v Slovenijo, da se udeležijo kulturne prireditve. Ta ista Slovenska policija je spustila skozi Slovensko mejo 200.000 ljudi brez dokumentov(dezerterje Sirske vojske in Islamske države). :)

  PS: In potem, oni hočejo višje plače. Samo v Sloveniji. :)

  • Franc Šink

   Čisto legalno niso prišli.Je pa res da kubanec ne sme imeti potnega lista pri sebi.Kriva je vodička.

 • totex39

  Ni zastonj ko smo za policiste rekli, da so zabiti kot snop, še sedaj to dokazujejo.

 • Waltter

  Krivdo za migrante nosijo policisti in pika. Tukaj gre zdaj za larifari klatenje prazne slame kdo kaj in koga nadzira. Butec od policista jih je kaznoval zaradi tega ker niso imeli dokumentov, pocakal na dokumente potem pa jih zaplenil dokler ne placajo kazni. Zdrava kmecka pamet zaplenis dokument in jih zadrzis do placila kazni ker pri sebi niso imeli dokumentov.
  Sicer pa od avtorja clanka ze kar nekaj let pricakujem pojasnila v zvezi z dogajanji v na splosnih ljudskih vstajah ki so se dogodile v njegovem mandatu. Razen nekaterih manjsih ljunkov v smeri resnice mu se ni uspelo izreci besede Oprosti kar je drugim metal v obraz. 124 ljudje ali so zdeli po priporih ali pa na osnovi uporabe surove sile sistema podpisali pogoditve z tozilstvom. In to samo na osnovi laganja uradnih oseb v postopkih, na kar je ze avtor teh vrstic veckrat omenil…

  • Fosa Stefan

   javno OVAJAM ALI PIŠEM OVADBO ZA VSE POLICISTE, in NJIHOVE NADREJENE, CMERARIČKO, ŽNIDARIČKO, KLEMENČIČKO,… brez dokumentov spuščajo v SLOVENIJO, GOLAZEN, MUSLIČE, ČRNUHE, AHMADE,..priJatelje od kučančkviča, fajončičke, tomičke,..jankoviča,…
   PREMIER V ODSTOPU ali TE NI SRAM, ZARADI TEBE IMAMO MEJNO KONTROLO V AVSTRIJI,

   NOTRANJA MINISTRICA ALI TE NI SRAM,..
   PRAVOSODNI MINISTER GOLJUF KLEMENČIČEK ALI TE NI SRAM , poštenih ljudi, poštenih turistov,… ali vi sploh veste, kaj je fizika in kaj je narava, ali vi veste, kaj je vest in SRAM ALI OBČUTEK KRIVDE, TEPTANJE IN NEUPOŠTEVANJE LASTNIH ZAKONOV IN

   ODIRANJE SLOVENCEV Z NOVIMI DAVKI ZA “””GOLAZEN”””

 • samsara

  Naj nam posvečeni notrani organ pove, koliko nezakonitnitih afroazijskih vandrovcev, pretežno muslimanov, ki zadnja leta, danes in prav ta trenutek nezakonito gomazijo po Evropi in Sloveniji, pa za to bodisi nimajo ustreznih dokumentov, bodisi so le ti ponarejeni ali pa jih sploh nimajo, je slovenska policija do zdaj oglobila in kolikšen znesek iz morebitnih plačanih glob iz tega naslova se je doslej nabral v proračunu?

  • dež

   Vse te vandrovce bi morala policija oglobiti in jih zaradi nezakonitega vstopa vrniti na Hrvaško, poleg tega jih 99,9 % ne izpolnjujejo pogojev za vstop v SI (schengen).

   • Mojca pokraculja

    Ne smejo jih vrniti, razumeš, ker ne smejo delati po predpisih, to je bistvo vsega. Politika jim ukazuje kaj smejo in kaj ne smejo.

    • dež

     Policistom takšno nezakonito postopanje naročijo njihovi šefi in jim najbrž obrazložijo, da je naročilo prišlo od zgoraj (od Šefica).
     Ampak ti policisti zavestno kršijo zakonodajo, zanimivo bi bilo vedeti, ko se kdo upre (prepričan sem, da takšni primeri obstajajo), kaj se v tem primeru zgodi (kaznovati ga ne morejo, ker bi padlo na sodišču, najbrž prekomanda) ?

     • Mojca pokraculja

      Oni so čisti, komanda je komanda. In komanda bo rekla, višja komanda je tko odločila, In višja bo rekla , še višpja je rekla, in….do onemoglosti.
      Ali je kje kakšen uradni akt s katerim so preprečili in zadržali izročitev Šamija. Neeee, ga ni, ker ga ne sme biti, cmero je reku sem zadržal izročitev dokler ne preučim zadeve…S čim pa je zadržal, z gobcem! Pravnik pa tak ! In na kakšni osnovi si je vzel to pravico. Jo sploh ima ?Nima, je ne potrebuje, ker on je vladar, on ima krono in žezlo…To je demokracija po njihovo.
      Vidiš nikome ništa, vse je šlo v pozabo.

 • if

  Živela Cuba z 19 evri povprečne plače, živeli plesalci Cube oglobljeni s 500 evri, ki so vam jih zaračunali policisti kvazidemokratične RS pod vodstvom levičarske oblasti!

  Smrt slovenskemu in kubanskemu komunizmu in neokomunizmu!
  Naj finančno propadejo bebci policije, njih šefi in odgovorni minister skupaj z njimi!

  • Tanja Bor

   Naj propadejo stranke, ki so tak zakon sprejele. Ali zakon res nikogar ne moti?

 • dež

  Če te ustavi policija in si doma pozabil vozniško ni enako, kot če vozniške nimaš. Za prvi slučaj je lahko policist tudi prijazen (prometni običajno so) in ti naloži, da jo do konca njegovega šihta prineseš na PP, v tem primeru ti spregleda kazen za (po spominu) cca. 100 €. Če vozniške nimaš, bi bilo prav, da te na licu mesta aretira.
  In enaka je zgodba z ubogimi Kubanci. Pozabili potne liste, jih dostavili v dveh urah, en bumbar (po besedah župana) pa odredi vsakemu kazen za 500 €. Katastrofa !!!

 • Mojca pokraculja

  No, no Vinko, vse lepo in prav okrog šefov in diskrecijske pravice.
  Ampak saj je sploh ni treba uporabiti, če že sam zakon omogoča druge načine sankcioniranja.V Zakonu o prekrških je popolnoma jasno v 21. členu določeno, da prekrškovni organ lahko izreče opomin, če je prekršek storjen v takih olajševalnih okoliščinah, da ga delajo posebno lahkega.
  Poleg opomina v ZP-1 obstaja tudi možnost izreka opozorila, če gre za prekršek neznatnega pomena in….
  Bi si upala trditi, da je problem v pomanjkljivem znanju in v avtoriteti policistov. Politika jm jo vsakodnevno jemlje in zato nima kaj iskati v policiji.

  • dež

   Opozorilo pred izrekom kazni za lažje prekrške, tega manjka pri nas. In ne samo pri policiji, na vseh področjih. Ko pa nekoga večkrat dobijo pri kršitvah, potem brez milosti.

   • Mojca pokraculja

    Seveda, se strinjam. Možnost je v zakonu dana, kako je s tem v praksi je pa druga stvar. Če pogledaš letna poročila raznih prekrškovnih organov od policije do inšpekcij, vidiš, da je v njih velik poudarek na to, koliko postopkov so obravnavali, izrekli glob itd. Opravičujejo svoje delo skozi številke, žal ! In zato so primeri, pred nedavnm, ko so tržniki kaznovali branjevko na tržnici zaradi šopka peteršilja z drakonsko kaznijo ! Tudi to je na nek način zloraba prava. Avtoriteta se ne gradi s položnicami !

 • holzer

  To ukrepanje policije zoper kubanske plesalce je velika blamaža.
  Še posebno v tem primeru,če v primeru migrantov policija ne izvaja tak postopek in vse te migrante enostavno spusti v državo brez vseh dokumentov in jih celo vozi v azilne domove.
  To je norost brez primera.
  Saj v primeru teh kubanskih plesalcev,če bi policija vsaj malo zdravo razmišljala in sploh bila predvsem ČlOVEŠKA,bi bilo že dovolj opozorilo,če so potem kasneje prinesli dokumente ali največ plačilo minimalne kazni,ne pa tolikšne.

  Saj takih in podobnih primerov policije pri globi za raznorazne predvsem manjše prekrške je veliko.

  • Steiermark

   S čim pa naj “razmišljajo”, ko so pa veči njih, čipirani in socialistični pohabljenci! Tako nam po enistrani spuščajo v našo deželo nevarne teroriste in islamske rezalce glav, za katere se pa ne ve niti kje in kdaj so bili rojeni , nihče jih ne oglobi, še več, celo nagradijo jih z dodeljevanjem “azilov”, da se bodo lahko čimprej razpasli po naši domovini in pričeli s svojo akcijo: očistimo Slovenijo, po islamsko! Ti kreteni pa samo gledajo zraven in odobravajo njihovo početje, ker se ne zavedajo, da bodo kmalu in morda prvi, na spisku, pri njih, prav oni sami!

  • Tanja Bor

   Vsi se ukvarjate s policisti, meni pa se zdi trapast zakon. 500 evrov, ker sem pozabila dokument, ko lahko vsak policist preveri identiteto z nekaj kliki se mi zdi nesmiselno.

 • Lisjak

  Palicaj ni naredil nič drugega kot to,da jih je spomnil,da so sedaj v komunistični državi in da ne bi slučajno pozabili kaj je komunizem,ko se bodo vračali nazaj v svoj komunistični raj.

 • Gr Enze

  NIHČE SE NE VPRAŠA ZAKAJ PASOŠOV NISO IMELI PRI SEBI VSAK SVOJEGA NA PRIMER ????
  VERJETNO ZATO KER SE POTEM NE BI NIHČE VRNIL NA KUBO !!!!

  • Steiermark

   Ja, ampak za njih, ki so pravi reveži in žrtve rdečega zločinskega tiranskega sistema, pravi politični azil ne pripada. Pa najbrž tudi iz drugih razlogov – npr. to so kultiviran oz. civiliziran narod, izobraženi in pošteni, kakršnih pa med trikrat zapečenimi prevaranti in alahovimi vsiljivci”

 • tasilo

  Slovenski žandarm se nikoli ni kaj prida odlikoval po kakšni hudi bistrosti. To je vedel že Milčinski in dodbra opisal šege butalskega policaja. Saj veste, “Hop, Cefizelj, pa te imam!” … pa to:

  https://sl.wikisource.org/wiki/Butalci#Butalski_policaj_in_Cefizelj
  https://sl.wikisource.org/wiki/Butalci#Razbojnik_Cefizelj_in_ob%C4%8Dinska_blagajna
  https://sl.wikisource.org/wiki/Butalci#O_dedcu,_babi_in_svinji,_o_Cefizlju_in_policaju

 • Sem bil marsikje po svetu, pa sem se malce zamislil nad tem kaj vse sem tam počel….
  Če bi me slovenski policaji obravnaval, bi plačal kazni, da Bill Gates nima toliko denarja, kot bi bilo kazni …

 • dob

  Ni mi jasno, zakaj kubanski plesalci niso prosili za azil. Bi takoj dobili 500 eur, namesto da bi jih dali.

 • Borut Stari

  Zdrava kmečka pamet spoštuje pravni red in zakonodajo svoje držsve.

 • Hribouc

  Če si nobeden od višjih policajev v verigi hierarhije “ne upa” poseči v odločitev nižjega policaja, potem šefov ne rabimo.
  Oziroma imamo same brezjačne in brezhrbtenične sralce, ki si ne zaslužijo,l položaja, statusa in ne Plače, Porka Malora!
  IN NNOBENEGA PIZDUNA NI NUITI MALO SRAM!

  IN NI MINISTRA; KI BI KAKEGA SRALCA VRGEL IZ SLUŽBE !

  Migranti se pa šetajo čez mejo kjerkoli jim paše!

  In to so naredili komunajzarskim Kubancem.Resnični sralci !

  Če bi amerikanarjem, bi razumel, da jih nekdo drka…in, da je zarota, itd. OGABNO.SRAMOTA !

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!