Politični džihad “Kluba 571”: Nič nas ne sme presenetiti!

Foto: Demokracija

Drage bralke in bralci, dovolite mi, da svojo kolumno tokrat začnem nekoliko bolj osebno. Namreč, lani oktobra je minilo dvajset let, odkar je tednik Demokracija objavil moj prvi prispevek. Sprva kot zunanji sodelavec, kasneje pa kot honorarni in od leta 2008 dalje kot redni novinar. V vseh teh letih se je zgodilo marsikaj: dogajale so se preiskave, prihajali so inšpektorji, celo policisti in kriminalisti, na naš naslov so prihajale kazenske ovadbe in civilne tožbe. In vse to le zato, ker smo neusmiljeno razkrivali resničnost “cesarjevi novih oblačil” in dokazovali, da je cesar nag.

Seveda, boste rekli, ni čudno, saj vemo, da je tednik Demokracija glasilo SDS. Nekaj je res: tednik Demokracija svoje usmeritve nikoli ni skrival, čeprav je potrebno istočasno povedati, da izdajatelj Demokracije ni SDS, slednja pač svojim članom pošilja svoje interno glasilo, ki pa ni naša neposredna skrb. V nasprotju z nami pa so dnevni časopisi, ki so nastali iz glasil SZDL (Delo, Dnevnik, Večer), ves čas deklarativno izkazovali svojo “neodvisnost”, ki je v resnici ni bilo niti za mišjo dlako, in ves čas uresničevali želje političnega podzemlja, ki še vedno obvladuje Slovenijo. Vključno z medijskimi umori. Še dobro se spomnim, kako je zadnji šef CK Milan Kučan pred leti bral levite, češ mediji, kot je Demokracija, niso “notranje pluralni”. No, teh zgodbic se je skozi dvajset let nabralo že toliko, da bi lahko napisali cel roman. Denimo o Kučanovem lomastenju na Večeru, kjer se je zavrnitev povabila na kosilo (Milan Predan) končala tako, da so Predana – odžagali. Po politični liniji seveda.

A takrat so bili časi še drugačni. Internet še ni bil tako množičen. Zadnja leta pa so se stvari spremenile. Nastali so novi spletni mediji, ki ne pišejo po nareku političnega podzemlja. Tednik Demokracija ima svojo spletno stran, prav tako Nova24TV, da ne omenjam še nekaterih portalov, ki gredo nosilcem orwellovskega ministrstva za resnico zelo na živce. Treba je priznati, da so se v tem primeru stvari vendarle nekoliko uravnotežile. “Varuhi grala” so sicer dopustili nastanek teh portalov, pazili pa so, da ne bi dobili preveč publicitete. V kolikor so prestopili Rubikon, je sledilo discipliniranje in ponovljeno sporočilo, ki ga je leta 1972 v svet poslal Stane Dolanc: “Mora nam biti popolnoma jasno, da smo v tej državi komunisti na oblasti …”

Stane Dolanc (Foto: Twitter)

Iniciatorji nas imajo za bebce
Seveda so se skozi vsa ta leta menjali tudi lastniki našega medija. Večino časa, odkar sem del ekipe Demokracije, je bil večinski lastnik podjetnik iz Avstralije, sedaj že pokojni Dušan Lajovic. Pred leti pa je v naš projekt vstopil nov strateški partner iz Madžarske. Za slovenski medijski prostor sicer ni nič nenavadnega, da so mediji delno ali popolnoma v tuji lasti – poglejmo recimo Pop TV, Finance, itd. A očitno imajo v našem primeru lakaji političnega podzemlja povsem drugačno mnenje. Začeli so s kampanjo o prepovedanem financiranju SDS iz tujine. Češ, če “strankarski” medij dobi denar, to pomeni, da denar z Madžarske dobi SDS. Seveda je vsakemu normalnemu človeku jasno, da medijska družba ni enako kot politična stranka in da nas imajo iniciatorji takih zgodbic za bebce. In kar je najhuje: pri tovrstni propagandi se skrivajo pod pretvezo raziskovalnega novinarstva.

Zagotovo pa sem se moral nasmejati včeraj, ko sem prebral izjavo Društva novinarjev Slovenije o napadih na novinarje, ki preiskujejo sporno financiranje SDS in “njenih” medijev (glej TUKAJ). Če ne bi prebral, ne bi verjel, da je možno tako perverzno sprenevedanje. Torej, žrtev je storilec, storilec pa je žrtev. Obrnjena logika. Isto novinarsko društvo je še ne dolgo nazaj držalo štango sedaj že odstopljenemu premierju Marjanu Šarcu, ko je javno pozival podjetja, naj ne oglašujejo v Demokraciji ter na Nova24TV. Da seveda ne omenjamo njihove ignorance, ko smo sami doživljali pritiske, grožnje – tudi takšne s smrtjo.

Že od “osvoboditve” enako ime
Sicer pa, kaj smo od “Kluba 571” sploh lahko pričakovali? Izsek iz zgodovine DNS, objavljen na spletni strani društva, je dovolj zgovoren: “Stanovska organizacija je bila obujena proti koncu vojne, ko je naše partizansko gibanje, skupaj z zavezniki, v svojo korist že odločilno prevesilo možnosti za zmago nad nacistično Nemčijo, fašističnima Italijo in Madžarsko ter domačimi kvizlinškimi enotami. Oktobra 1944 je bilo na svobodnem ozemlju v Črnomlju ustanovljeno Slovensko časnikarsko društvo; nova cehovska organizacija novinarjev, ki je neposredni predhodnik današnjega Društva novinarjev Slovenije (sedanje ime je društvo dobilo po dokončni zmagi zaveznikov, 15. julija 1945). V društvo so povabili vse tiste novinarje, ki se s svojim delovanjem med okupacijo niso kompromitirali.” Ergo: DNS ima torej revolucionarne korenine in tudi razloge za svoj politični džihad.

Nič nas torej ne sme presenetiti. Niti kakšen vdor policijskih specialcev v naše uredništvo.

Gašper Blažič

 • Ryuk

  Kolena se tresejo, obraz obliva znoj, zobje škripljejo. Pogled zaskrbljeno, pa vendar s obilico sovraštva, strmi v prazno. Tako zgleda levičar, ko mu na misel pride Janez Janša.
  https://uploads.disquscdn.com/images/623a3eb2af2855433a5970a02ead78c2d727da7a02e903a8085e31fea75b49a3.jpg

  • tohuvabohu

   Uuuuuuuuušesa so rdeča,
   pod nosom je sveča …
   ,
   smo peli včasih v šoli.

 • Ivan Ivanovič

  Slovenska tranzicija je bila pot iz komunizma v neokomunizem – iz legalne, a nelegitimne mafije – ZKS – v ilegalno, kriminalno mafijo.
  Ob tem, ko nekateri govorijo, da je potrebna lustracija, je stvar veliko bolj preprosta. Ni potrebna ideološka lustracija, za katero nikoli ne bo politične volje, potrebna je zgolj dekriminalizacija, se pravi, kriminalce v belih ovratnikih je treba spraviti na Dob in na Ig. Za to ni potrebno soglasje od nikogar, temveč zgolj spoštovanje obstoječih zakonov.

 • Vana

  + + + + + + +
  ” Nič nas torej ne sme presenetiti. Niti kakšen vdor policijskih specialcev v naše uredništvo.”

  Saj nas ne preseneča več !! Toliko smo že doživeli, da jaz občudujem stranke , ki so ostale na svojih stališčih !! Ki se niso prodale.
  Me pa skrbi, če ne uspe podvig sestavljanja vlade ! Kajti Odstopljeni premier ima neke čudne načrte. . . . le kaj je do sedaj delal ??

 • Andrej

  A je Kučan tudi član društva-571? A je mentor, podpornik? Glede na to, da vsi skupaj v isti rog tulijo kaka povezava mora biti.

  • Peter

   Častni predsednik?

 • Jan Kovalski

  To bo verjetno tole:

  https://novinar.com/novica/ostro-obsojamo-napade-na-novinarje-in-svobodo-izrazanja/

  Predvidevam, da gre pri tem za metodo: “Požig reichstaga”.

 • Marko Prec

  Kakšno
  primitivno bluzenje!! Kje je tu cehovska solidarnost? Blažič se gre
  vojno proti novinarjem, ki ne mislijo tako kot on, in ki razkrivajo
  rabote medijev, v katerem je Blažič zaposlen. Torej še en plačanec z
  madžarskimi florinti. Pisunski aparatčik najslabše vrste.

  Da ni
  slučajno kar gospod Blažič med tistimi, ki pošiljajo grozilne SMS pravim
  raziskovalnim novinarjem? Ne bi se čudil. Tega je zmožen.

  • šmentanamuha

   Še dobro, da se lahko danes informiramo po različnih kanalih, drugače bi še kdo mislil, da imaš prav. Koga pa imaš ti za raziskovalnega novinarja, družbeno politične delavce z RTV, Siol, Delo, Dnevnik in Večer?
   Rest in peace. bro.

  • stajerc5

   Grimsi, ku-ku..!!! Da se ti le ljubi menjavati nicke, verjetno se se svoje sence bojis!

  • macon

   Katere rabote, a lahko izvemo za eno? Denar tujega lastnika to ni, ker je to stvar za FURS in Računsko sodišče. Oba molčita, torej je vse v redu. A sta mogoče pod opozicijsko kontrolo?

   Za primitivno bluzenje si ti zadolžen, teslo levosučno.

  • Vana

   Samo g. Blažiča sprašujete ??

  • radames

   @Marko Prec bi storil samomor, če ne bi bilo Blažiča. Brez njega mu živeti ni!
   V postih tega Preca je polno sprenevedanja in laži, kar se njegove osebe tiče.
   Šolan provokator in šolan lažnivec.

 • šmentanamuha

  Tako, bolj ko boste odkrito komunicirali z javnostjo, boljše bo za vas in za vse nas. Kar tako naprej.

 • JANEZ GUS

  Blažič,nić se bati resnice.Resnica vedno zmaga.Največji sovražnik rdečuhov,pa je resnica.Če ne danes ,pa jutri…..

 • Antonius

  Gašper, dragocenost Si med peščico tistih novinarjev, ki svoj poklic in poslanstvo s poštenjem in srčno opravljajo.
  Pronicljiv, objektiven, argumentiran, vseobsežen in pedanten.

  • Marko Prec

   Na katerem planetu pa vi živite, da tako častite tiste, ki sejejo nestrpnost in sovraštvo?

   • macon

    Nikogar ne častimo, še najmanj pa postkomuniste, ki sejejo nestrpnost in sovraštvo.

 • ljubinica

  Pogledala sem Facebook boljseviske dzihadistke Mojce Pasek Setinc.
  Od sovrastva do Janse se ji ze mesa.
  In ta lazniva zla kreatura je zaposlena na javni RTV! Ki jo placujeva tudi ti in jaz.

  Za svojo komunisticno propagando je pa menda premalo placana…. Zato tozi vodstvo za 50 000 evrov…..
  Boljseviska pogoltnost in pokvarjenost nimata meja….

  • Marjan IV

   Svoboden človek uživa v svojem delu, zato plačilo ni prva skrb, dovolj je da je dostojno.
   Če človek ve, da je sluga, pa plačilo nikoli ni dovolj visoko. Potrebno je vedno več in več, da se pozabi grenkoba prostituiranja.

 • lojze

  Odlično, kratko in jedrnato in predvsem argumentirano!

 • Anton

  G. GAŠPER, KLJUB VSEMU NAVEDENEMU ŠE VEDNO LAJATE NA SOSEDOV PLOT, ČE PRAV VESTE DA NI TAM NIKOGAR, KI BI VAS POSLUŠAL.

  • Marko Prec

   Taka ščeneta je treba pač ignorirat.

   • Anton

    Prav imaš taka ščeneta in zmeneta kot si ti.!

 • francelj3

  Le zakaj so že leta 1945 zamenjali slovensko ime društva (“časnikarsko”) s srbskim (“novinarjev”)? Aja, iz slovenskega in drugih narodov so delali jugoslovanski narod, zato so nam časnike zamenjali sa novinama..