Za slabe plače, revščino in brezposelnost sta kriva Merklova in ZDA

Foto: Osebni arhiv

Včasih se mi zdi, da je v ljudeh iz dneva v dan manj življenja. Sedijo pred računalniki, kopipejstajo po internetu, všečkajo po facebooku, berejo twitte in potem se jim zdi, da vedo vse, kar v vsakdanu potrebujejo. Virtualni prijatelji jim – za nameček – pošiljajo obvestila, kako zdravo shujšati, kako negovati psa ter kateri politik je dober in kateri slab. In to je to.

Po drugi strani človeštvo – vsaj tisto, ki živi na tej strani Alp – vedno bolj pozablja, kaj se je zgodilo včeraj, vedno manj pa se tudi ukvarja z analizo dogodkov ob pomoči tako imenovane zdrave kmečke pameti. Beseda dialog pa je sploh že skoraj iztrebljena in pozabljena.

Slovenci imamo po svoje srečo, saj ljubimo, če je za vse, kar se nam slabega dogaja, kriv nekdo drug. Kdorkoli, da le nismo mi ali eden naših. Najbolj se mi zdi zabavno, ko me punce ob kavi prepričujejo, da sta za slabe plače, revščino in brezposelnost, kriva Merklova in ZDA. Ter seveda zlovešči kapitalizem.

Še včeraj so bili vsi, ki kaj dajo nase, tudi one, “Je suis Charlie”, danes pa se jezijo name, ker si drznem reči, da se resno sprašujem, kam bomo dali nekaj sto tisoč beguncev, če bodo Madžari res zaprli meje. ”Tebe bi bilo treba zapreti, ker si polna nestrpnosti!”, mi grozijo. Kljub temu mi zdrava pamet in Mojca Pokraculja dopovedujeta, da se še tako trdna in mogočna hiša razleti na drobne koščke, če je v njej preveč drenja. Kaj šele kočura, v kateri bivamo Slovenci!

Resno razmišljam, da bi si na majico natisnila napis ”Zdrava kmečka pamet je zakon”. Ja, ja, vem, da bi se mi smejali ter me pošiljali med krave in bike na Blegoš, a nič zato! Zdrava kmečka pamet slastno tekne kot popečene bučke s peteršiljem in česnom!

Ko bi jo malo več uporabljali, bi bilo pri nas marsikaj drugače. Recimo: pregovor ”v španoviji še pes crkne”, je na Kranjskem znan že dolga stoletja; za kaj, za vraga, se ga nihče ne spomni tedaj, ko se navija za še več državne lastnine na vseh področjih, od bančništva, do gospodarstva, šolstva in zdravstva? Spominjam se časov, ko so se v zdravstvu začele koncesije. Dokler zdravniki niso šli na svoje, se je v ordinaciji drenjalo po več medicinskih sester hkrati, tisti hip, ko so stroški začeli bremeniti njihove lastne žepe, je lahko ena sama opravljala delo treh.

Zadnje čase se veliko govori o tem, da smo Slovenci zelo neambiciozen narod. Pri nas, na kmetih, bi rekli malo drugače: da smo postali leni in brez posebne volje, da bi več kot toliko vztrajali. Če se nam ne posreči v prvo, so redki, ki poskusijo še enkrat. Povsem drugače je drugod po svetu. Tam se zavedajo, da moraš imeti srečo, da ti uspe že v prvo! Treba je vztrajati, in ne da s solzami v očeh vržemo puško v koruzo, sedemo nazaj pred računalnik ali k pivu s kolegi, kjer nadaljujemo že načeto ”globoko” debato o nesramno bogatih, ki živijo na račun revežev.

Marija Ahačič Pollak, ki je zaslovela kot pevka z Ansamblom bratov Avsenik, pripoveduje, da se ji je ob prihodu v Kanado svet postavil na glavo. Začela je likati za gospodarico hiše, v kateri so živeli, pozneje pa je, pomislite, vodila šiviljske tečaje. ”V tujini odrasteš. Sam si, nikogar ni, na katerega bi se lahko zanesel. Če si kupiš hišo, moraš imeti tudi prihranke, če službo izgubiš. Če ne moreš plačati obroka, ti hišo brez milosti vzamejo. Brez izjem. Ni tako kot v Sloveniji,” pravi. Je pa zanimivo, da v Kanadi še ni srečala revnega Slovenca. Morda zato, ker so s seboj prinesli vrednote, ki so jim jih vcepili starši in so potem po njih živeli?

Lažni svet resničnostnih šovov, v katerem živimo, prepričuje tako mlade kot starejše, da se da obogateti čez noč. In to ne da bi mignil s prstom, le malo sreče je treba imeti.

Tudi zato, ker postaja pomanjkanje zdrave kmečke pameti že kronično, okoli nas rastejo psihoterapevtske ordinacije po šnel kurzu kot gobe po dežju. 090 telefonske linije za šloganje so tako rekoč prišle iz mode!

Ljudje so pozabili – ali pa jih ni nihče podučil – da je potrebno včasih tudi kaj potrpeti in počakati. Se čemu odreči. Stisniti zobe. Se pogovarjati – ne molčati.

Zdi se, kot da živimo v dveh svetovih: eden rine naprej, drugi pa pritiska na zavore. Že kako. Tudi z jamranjem. In z gledanjem zviška na zdravo kmečko pamet.

Milena Miklavčič

 • von Rhein

  u201dZdrava kmeu010dka pamet je zakonu201d. nJe,samo zdravo kmeu010dko pamet so dosedanji veu010dinski vladarji dru017eave Slovencem pokveu010dili do invalidnosti.Mediji,vsakotedenske proslave z nagovori politikov,korupcijo in zlrabo prava,so orou017eja proti katerim se tudi zdrava kmeu010dka pamet lahko samo nebogljeno upira.

 • MEFISTO

  Tudi kmeu010dka pamet ni veu010d tisto, kar je bila.nnnKako si je sicer mogou010de razlagati, da sta Jankoviu0107 in Cerar na volitvah ravno na ruralnem obmou010dju dobila nepriu010dakovano veliko glasov.

  • Borut Stari

   Kmeu010dka pamet je enostavno v Sloveniji mutirala iz zdrave v bolano.

   • Mac Greusaichelu00e0mhaich

    KRISTUS KRALJUJ!

   • Habakkuk

    Kmeu010dka zdrava pamet je mutirala zaradi vpliva tiskanih medijev. “u010de pa je v cajtngah pisalo, te pa bo res”

    • Mac Greusaichelu00e0mhaich

     Predvsem Reporterja in Demokracije.

    • marjeticaa

     seveda..sistem je postal preveu010d zakompliciran za slehernika, druu017eba pa zahtevna do tega, da ima vsak mnenje..in kje le naj slehernik tega dobi? v medijih…ki pa so skrajno zavajujou010di…ampak, mar ni to strategija tistih, ki u017eelijo, da zdrava kmeu010dka pamet izgine? res pa je tudi to: kaj je zdrava kmeu010dka pamet? tehten razmislek ali posredovanje faranskih novic?

    • veteranka

     TAKO JE !!!

  • marjeticaa

   morda je pa ravno to dokaz zdrave kmeu010dke pameti: namreu010d, niso volili janu0161e :) res pa je, da so izbrali le bolju0161e od slabe ponudbe…

   • mariboru010danka

    aha… tako torej… zaradi zdrave kmeu010dke pameti niso volili jj-janja, kaj pa zdaj… ko pa je nam vsem slabu0161e kot pa nam je bilo za u010dasa, ko smo po vau0161i logiki volili pa po bolani kmeu010dki pameti?!nhm… no, nekaj tukaj pa torej le ne u0161pila ravno najbolj…

   • ruggedplant

    Oprosti, ampak ljudem, ki razmišljajo tako kot ti prav privoščim socialno stisko – od Janševe vlade do danes se je namreč brezposelnost ŠE ENKRAT (!!!) povišala (argument s krizo ne bo užgal, ker obstaja v EU kar nekaj držav kjer se ta ni zgodila – med drugimi tudi Poljska ki smo jo v času Janše močno šišali), standard je v primerjavi z evropskim za okoli 15 %(!!), zunanji dolg pa se je iz 8 milijard € povišal na 30(!!). Naj omenim še lestvice ekonomske svobode in uspešnosti pravosodja ali bo dovolj to?

    Zaradi mene voli kar hočeš, v Sloveniji opranoglavcev itak velja načelo “bolj me tepeš, rajš te mam”, problem je le v tem, da za tvojo neracionalnost in nizek političen IQ (pa brez zamere, zgoraj sem argumentiral zakaj) plačujem davek tudi jaz, ki NIKOLI nisem obkrožil enakega lista kot večina Slovencev – desne vlade žal doslej še nismo imeli, levi nergači pa trobite kot da jih imamo že vsaj 40 let na oblasti.

    • Jelengar

     Bravo ! Natanko tako.

  • veteranka

   Prav to potrjuje, da zdrava kmeu010dka pamet u0161e obstoja, u017eal pa je v manju0161ini, enako kot kmetje !!!

 • superB

  Milena, veu010dino leviu010darjev povsod kamor postaviu0161 delajo u0161kodo, zato se ne gre u010duditi tvojim opau017eanjem.

 • Ciro

  Tudi meni je fascinantna ta globoka poneumljenost mladih. Bi si upal trditi, da je vzrok v tem, da niu010d ne berejo oz. da ne berejo niu010d pametnega.

 • sumljivislon

  Kajzer..Franz….je razumel u02ddkmeu010dko pametu02dd

  • Mac Greusaichelu00e0mhaich

   JE, ON PA JE.

   • von Rhein

    Ali zbirau0161 pike? Merkator je bolj primeren.Menim.

    • Mac Greusaichelu00e0mhaich

     ne, komentiram debile.

 • Mac Greusaichelu00e0mhaich

  KRISTUS KRALJUJ!

 • Mac Greusaichelu00e0mhaich

  KRISTUS KRALJUJE.

  • Habakkuk

   Zberi svoji mou017eganski celici in poskusi kaj pametnega napisati. Od daleu010d mi zgledau0161 u0161e kar vredu.

   • Mac Greusaichelu00e0mhaich

    Tako kot si ti poskuu0161al pa ti ni uspelo?

 • mihanergi

  Rad bi samo opozoril na naslov, ki s slovniu010dnega vidika res bode v ou010di: za brezposelnost so krive Merklova in ZDA (kratica, ki ima mnou017einsko u017eensko obliko)

  • Mac Greusaichelu00e0mhaich

   Rada bi samo opozorila na naslov, ki iz vsebinskega vidika res bode v ou010di kot retardiran.

 • Frajtonarca

  menda je v naslovu napaka……..ponavadi obtou017eijo milanu010dka iz murgel

 • marjeticaa

  morda mladi vru017eejo puu0161ko v koruzo zato, ker vidijo, da u010de jim bo malenkostno uspelo, jih bo birokracija ugonobila, da u010de bodo kreativni, jih bo konceptualizem utiu0161al, u010de bodo povedali svoje mnenje, bodo stigmatizirani…in taku0161no vzduu0161je smo ustvarili ..kdo le? komunizem? demokracija? anarhija? muslimani? ali pa morda neoliberalizem? jok brate, v socializmu ni bilo takih mladih…

  • ruggedplant

   Podjetniška iniciativa mladih v komunizmu?? Si je možno spomniti še bolj abstraktno besedno zvezo? Nekateri se prav trudite, vidim, samo ni mi jasno ali so to poskusi sarkazma ali dejansko tako razmišljate?

 • mako44

  Milena, kot vedno JASNA(lahko razumljiva) in seveda, zdravo razmiu0161ljanje a u017eal je bacil balkanizma in komunizma zelo prizadel mou017eganske celice velikemu u0161tevilu avtohtonega prebivalstva.

 • A Starr Unique

  Niu010d veu010d ni tako kot je bilo…Svet se spreminja in tako tudi ljudje – na slabu0161e….

 • Resniu010dnik

  No no Milena…pisanje o prezapolnjeni hiu0161i, je milo reu010deno patetiu010dno.nKot vem NOBEN Evropejec nima toliko m2 kosa zemlje, kot ga pride na Slovenca. Tako da o neki blazni zasedeni,zasiu010deni in poseljeni strukturi v Sloveniji resniu010dno ne moremo govoriti.nKar se tiu010de ZDA in kapitalizma – ja, veliko sta prispevala, k neu010dloveu0161kim razlikam med ljudmi in postavljanje denarja pred ostalimi vrednotami, ergo, u010de imau0161 denar-imau0161 vse, u010de ga nimau0161-si nihu010de. V tistih ”groznih” u010dasih socializma tega ni bilo, pa smo vselej vsi normalno odrasli in u017eiveli zelo kvalitetno u017eivljenje. O uspehih u010dez nou010d se strinjam, malo jih je, katerim to uspe, a vseeno obstajajo izjeme, sploh dolou010deni tajkuni, ki si u010dez nou010d prilastili podjetje.

  • ruggedplant

   Kvalitetno življenje in vrednote v socializmu? Je to nekakšen bolan humor, ki ga ne razumem ali pa govoriš o kakšnem socializmu v vzporednem vesolju – tistem v katerem je najbrž plaval Marks ko je pisal svoje nebulozne pravljice?

  • Tomaž

   Res hvala za tako kvalitetno živlejnje v socializmu .
   A si iz Kube ali iz Rusije, da nasedaš udbovskim pravljivcam o kvalitretzi življenja v Slovenmiji. Kretenbi, ki tečejo Ljublčjanski Maraton- to je za njih najvišji domet kvalitete življenja- kako mizerno!
   Kvaliteto življenja. politično,poslovno- ekonomnsko, kulturno, socialno imajo vseh zadnjih 75 let Avstrijci, Nemci, mi le zaostajamo iz leta v leto za njimi. Ne trosite laži o kvaluteti življenja, razen če ga ne primerjate z lerotm 1947.

 • pokvarjeniSvet

  enostavno rečeno zionisti in njihova politika.

 • pokvarjeniSvet

  Mediji vsiljujejo in ustvarjajo mnenje namesto da bi objektivno poročali zato je svet tako bolan, uničen in ljudje zavedeni !

 • učko-1

  Tržni kapitalizem temelji na treh stebrih: razvoju, produkciji in potrošnji. Če ni potrošnikov z denarjem tudi produkcija in razvoj nimata smisla. Totalitarni kapitalizem, kjer je vse živo in neživo lastnina ene bande, kjer so tudi ljudje živina, pa je logika stvari malo drugačna. V tem primeru je podobna živinoreji. Za ta butaste so narisali risanko Orwellova farma