fbpx

Popravek: Neodgovorna stroka in zdravnik

Janez Remškar (Foto: STA)

Dne 6. aprila smo na portalu Nova24TV objavili kolumno Janeza Remškarja z naslovom Neodgovorna stroka in zdravnik. V nadaljevanju objavljamo prikaz nasprotnih dejstev.

“V kolumni avtor med drugim zapiše, da so »tudi na Onkološkem inštitutu prilagodili delo novim razmeram« in da so na OI »odpovedali kontrolne preglede in v največji možni meri vse nenujne storitve«, pri tem pa naj bi dr. Erik Brecelj, zdravnik OI, po »nekaterih informacijah … opravljal tudi nenujne preglede«, pri čemer dr. Breclju očita skrajno neodgovorno obnašanje.

Poudarjamo, da smo na Onkološkem inštitutu Ljubljana (OI) še pred razglasitvijo epidemije v državi sprejeli številne zaščitne ukrepe za zamejitev širjenja okužbe z novim koronavirusom, med drugim je OI 9. 3. 2020 sprejel ukrep prenaročanja kontrolnih pregledov bolnikov po zaključenem onkološkem zdravljenju. Vodstvo je izvajanje ukrepa tudi nadziralo in ugotovilo, da zdravniki navodila spoštujejo, saj smo obseg dela v specialističnih ambulantah zmanjšali za 40-50 odstotkov. Pri tem pa dodajamo, da je avtonomna pravica posameznega zdravnika, da se odloča, ali je pregled nujen ali ne.

Tudi dr. Brecelj pri svojem delu dosledno upošteva varnostna navodila, zato so navedbe v kolumni izmišljene in zlonamerne.

Povsem neprofesionalno in skrajno neetično je torej razmišljanje avtorja, ki na podlagi »informacij znancev, sorodnikov in prijateljev, ki se tam zdravijo…« izpostavlja točno določen pregled, točno določene pacientke.

To pa pomeni, da je v konkretnem primeru prišlo do nedopustnega odtekanja zaupnih zdravstvenih podatkov, kar je protizakonito, zato smo na OI že sprožili ustrezne postopke ugotavljanja odgovornosti.

Onkološki inštitut Ljubljana”