Pravna stroka in moralna razsodnost

Roman Vodeb (foto: STA).

Ne vem, kako bi lahko živel sam s sabo, če bi moral v primeru “koroških dečkov” kot odvetnik braniti CSD Velenje? Simona Marko to zmore. Nebuloze, ki jih v javnost spušča dotična odvetnica, sramotijo celoten ženski spol in ne znam si predstavljati, da bi bil jaz mož tako spodletele odvetnice – sram bi me bilo v dno duše. Če bi bil njen oče, bi jo naučil kozjih molitvic. Če bi bil pa njen otrok, bi jo pa pomnožil z ničlo.

Največja groza v celi zgodbi je ta, da ženska niti ne opazi, kako “blond” je, torej kako glupo in spodletelo se obnaša kot odvetnica, kot ženska, kot človek. Svojega moralnega zdrsa sploh ne opazi – tako kot Hillary Clinton ne, ko je branila pedofila, ki je posilil 12-letno deklico, in t. r. zmagala (pedofil je uničil življenje deklici/ženski, dobil pa je samo 2 meseca zapora). Večina žensk ne more zaznati svojih zdrsov v moralnem razsojanju, saj so na stopnji najstniškega, torej konvencionalnega moralnega razsojanja.

Usoda koroških dečkov je sploh ne zanima
Ženske pravnice – pa naj si bo to Hillary Clinton ali Simona Marko (podobno pa razmišljajo tudi nekateri moški, ne pa vsi!) – bi v pravdi rade zmagale kot odvetnice. V primeru Simone Marko jih to, da s svojim branjenjem velenjskega CSD ugonabljajo “koroška dečka”, sploh ne zanima. Če osirotela, v rejo pahnjena dečka ne bosta nemudoma prišla nazaj v objem babice in dedka, bosta s to kalvarijo resnično skrajno ponesrečeno zaznamovana do konca življenja.

Te “nore babe” – mislim na socialne delavke sadističnega lobija CSD-jev – so dečkoma po zadnjih informacijah spremenile celo priimek. Očitno se držijo konvencij, torej zakonov, kot pijanec plota. Na spremembo priimka je menda pristal njun oče – torej morilec mame obeh dečkov. S pomočjo babice in dedka bi dečka smrt svoje mamice morda še dokaj “normalno” prenesla, kolikor je to sploh mogoče. Toda ta sedanja, več kot polletna kalvarija s ponesrečenim rejništvom pa jima zabija žebelj v krsto. Jasno je, da dečka ne bosta umrla, ker sta v reji, bosta pa večno zaznamovana ravno z ugrabitvijo, ko so ju velenjske CSD-jevke iz vrtca nasilno odpeljale v rejo.

Vrhovno sodišče je ta teden odločilo, da je bil odvzem “koroških dečkov” nezakonit. Logično bi sedaj bilo, da se dečka vrneta domov, k babici in dedku, kar je v resnici edino relevantno. V resnici so res najpomembnejše t. i. “koristi” otrok. Ampak, vrhovno sodišče je zavrglo pritožbo odvetnika starih staršev Velimirja Cugmasa v zvezi z izdajo začasne odredbe, s katero bi otroka do pravnomočnosti odločitve vrnili k babici. Prejemanje ljubezni s strani babice in dedka bi moralo biti – če bi bilo sodstvo normalno – edino relevantno.

Fizične okoliščine so v tem primeru nerelevantne
Ravno prejemanje ljubezni bi moralo učinkovati kot veto, ki preglasuje vse. Prejemanje in dajanje ljubezni na relaciji dečkov (vnukov) in starih staršev je v tej aferi edino bistveno in merodajno. Pri psihičnem oziroma čustvenem razvoju otroka obstajajo bistvene in nebistvene stvari. In zelo nebistveno je, kje – na kakšni postelji – otroka spita, koliko kvadratnih metrov ima bivalni prostor, koliko igračk imata. Bistveno je, ali se v svoji psihični realnosti čutita ljubljena. In nobena reja (z neznano rejnico in neznanim rejnikom) otroku ne more dati tistega, kar jima daje babica (nadomestek za mamico) in dedek (nadomestek za očeta).

In če uradna slovenska psihosocialna stroka tega ne ve, bi lahko njihovo napako popravili sodniki. Mogoče jo celo bodo – vendar kdaj? Kot vemo iz razvojne psihologije – bolje rečeno iz (Freudove) psihoanalize – se otrokova osebnost t. r. zapečati do 6., najkasneje do 8. leta. Otroštvo je ključno za razvoj mentalnega zdravja, ki se bo sicer uveljavilo šele po puberteti. In če se otrok ne čuti ljubljenega – in v reji pri neznancih se otrok spontano ne more čutiti ljubljenega, v želji po ljubljenosti pa ima(ta) še babico in dedka – bo to svojo brazgotino vlekel s seboj celo življenje.

V kalvariji “koroških dečkov” v resnici niso pomembni spodrsljaji pravne narave, ki so se očitno zgodili. Najpomembnejše in hkrati grozljivo je to, da omenjena dečka iz dneva v dan – še vedno, po pol leta – pridobivata dispozicije za psihično patologijo, ki se jima bo uveljavila sicer šele v odraslosti. Krivo ni toliko sodstvo, pač pa vsa ta leva kvazipsihosocialna stroka, ki domuje na Fakulteti za socialno delo (FSD), ki s svojim kvazipsihosocialnim kadrom, ki je spotaknjen še z latentnim sadizmom, zalaga CSD-je povsod po Sloveniji.

Spodletelo in sadistično ravnanje CSD-jev
Ne pozabimo, kako nespretno, strokovno popolnoma spodletelo in celo sadistično so se murskosoboške CSD-jevke (direktorica Nataša Meolic) – tam pa je v kalvariji “prekmurskega dečka” udeležen tudi moški socialni delavec (Damir Kotnik) – lotile ugrabitve 6-letnika iz šole oziroma iz ljubečega objema družine (mamice, očeta in sestrice). O kalvariji “prekmurskega dečka” si je, tudi zaradi kolumen, ki so bile pisane na tem portalu, “upal” spregovoriti tudi voditelj Odmevov na nacionalni RTV SLO Slavko Bobovnik.

Bistveno pri psihosocialni stroki bi moralo biti razumevanje delovanja psihičnega aparata. Freudova psihoanaliza nam je omogočila, da danes vemo, kako zelo je za otroka pomembno prejemanje ljubezni – če že ne s strani staršev, pa v čustveno paradigmo naknadno vstopijo ali v sili razmer intervenirajo stari starši. Če se otrok ne čuti ljubljenega, ga to zaznamuje skoraj tako kot spolna zloraba. Deficit v prejemanju ljubezni se lahko prelevi v t. i. mejno osebnostno motnjo (angl. borderline). Psiholog Harry Harlow je eksperimentalno – na krut način, na opicah – dokazoval, da če mladi, torej tudi otroci, ne prejemajo materine ljubezni, (od žalosti) umro. Tudi John Bowlby je skozi teorijo navezanosti (otroka na mamico) skušal staršem dopovedati, kako zelo je za otroka pomembno, da od staršev – predvsem od mame – prejema ljubezen. Otroci v reji si – zaradi primanjkljaja v občutenju prejemanja ljubezni – zelo hitro pridobijo status t. i. zavrženih otrok, ki v odraslosti navadno razvijejo simptome mejne osebnostne motnje.

Pravna stroke bi morala biti v primeru “koroških dečkov” predvsem moralno razsodna in ažurna. Načela, da mora biti vsak obtoženec oziroma vsaka stranka v kakršnemkoli pravdnem postopku deležna dostojne obrambe, ne moremo tako suhoparno jemati, kot to očitno jemlje Simona Marko. V pravdnem postopku med CSD Velenje in starima staršema “koroških dečkov”, gre sedaj predvsem za tekmovanje, ali bosta ostarela babica in dedek uspela premagati hobotnico (z vsemi lovkami) in sistem CSD-jev, ki ga perpetuirajo profeministična FSD, resorno ministrstvo in celotna leva politika (diktiran s strani politične stranke Socialnih demokratov, ki daje tudi resorno ministrico Anjo Kopač Mrak). To pa ni moralno prav. Žrtvi tega norega političnega tekmovanja in revanšizma sta mladi koroški/velenjski duši(ci). To je moralno izprijeno, pokvarjeno in sodni mlini bi morali mleti hitreje in pravičneje.

Dečka še vedno “umirata na obroke”
In če odločba o dovoljenju za rejništvo ni bila predmet upravnega spora, o katerem je po pritožbi odločalo še vrhovno sodišče, je to moralni in ne pravni zdrs. Dečka tudi po tej sodni odločbi še vedno “umirata na obroke” in dela se jima nepopravljiva psihična brazgotina, za katero sodnim mlinom (ki meljejo počasi) ni mar. Oni delajo – “počasi meljejo” – po črtki zakona. Psi lajajo, karavana gre dalje – “koroška dečka” pa postajata psihična invalida.

Moralno tudi ni prav in prav tako ni bilo predmet tega odločanja/presojanja sodišča, ali je nadaljnje bivanje otrok pri rejniški družini, v katero sta bila nameščena, v njunem (otrokovem) interesu ali ne. Sodniki so namreč presojali zakonitost prvostopenjske sodbe na podlagi dejstev in okoliščin, ki so veljale v času izdaje sodbe upravnega sodišča.

Še najbolj grozljivo je po svoje to, da je vrhovno sodišče mnenja, da morajo o najboljšem interesu otrok presojati pristojni organi, ki so (domnevno) tudi specializirani za takšne odločitve. Pri tem pa sodišče spodletelo dodaja, da “tako skrbnica kot druge pristojne osebe zagotavljajo, da sta sedanje bivanje in razvoj otrok dobro urejena in da stiki s starimi starši in drugimi sorodniki redno potekajo”. Vrhovno sodišče bi verjetno lahko v tem primeru naročilo neodvisno ekspertizo – lahko tudi mednarodno; in v tem primeru bi se zagotovo izkazalo, da se slovenske CSD-jevske kvazistrokovnjakinje v primeru “koroških dečkov” niso prav posebej strokovno izkazale – celo osmešile so se. Vendar se sedaj skušajo “izmazati” z dobro odvetnico (ki v resnici sploh ni dobra, pač pa moralno pokvarjena – beri: moralno nerazsodna).

Mnogi že sedaj vemo, da ko bo pravdna vojna končana, bosta dečka psihično zapečatena za celo življenje. Dedka in babico pa bosta (nezavedno) krivila, da sta se premalo pobrigala zanju – z nezavednim infantilnim apelom: Če bi naju z bratom imela dovolj rada, bi šli vsi skupaj takoj – torej že zdavnaj – domov.” Slovenska država pa bo – oziroma je že – kriva za domala vse, kar se bo tema dvema dečkoma v nadaljnjem življenju hudega zgodilo. Slovenijo, kot državo, bosta ta dva dečka lahko nekoč – čez 20 ali 30 let – tožila, ker jima je uničila življenje. In prav bosta imela.

Roman Vodeb

 

 • dob

  >>Slovenijo, kot državo, bosta ta dva dečka lahko nekoč – čez 20 ali 30 let – tožila, ker jima je uničila življenje. In prav bosta imela.<<

  Čez 30 let bo na vladi SDS in bo kriv za to, kar se danes dogaja dečkoma. Pa ne le za to, kriv bo tudi za vse drugo.
  Zato bo plačal odškodnino.

  • Nata

   + + + + + + + + + + + + + In človek se vpraša : delajo to namerno ? Prav v vseh sferah države ?
   Da bodo pustili čimvečji kup smradu – beri drrrrrrrrrrrr ??

   • dob

    Točno to delajo! Za nami – potop.

 • Franc Šink

  Saj ta odvetnica ne zagovarja csd, ampak zakone neke shizofrene države, pa naj vlada kdor koli.Akterji ostajajo.

 • dež

  Tista o “blond odvetnici” in “norih babah” je Catch 22 te države.

  Gre za ljudi z latentnim pomanjkanjem zdrave kmečke pameti, navadne piflarje, ki so se zažrli v vse pore te države. Obnašajo se kot sloni v trgovini s porcelanom in povzročajo nepopravljivo škodo. Ko dodaš še skorumpirane karieriste in od lobijev nastavljene uradnike, dobiš štalo kakršno imamo.

  Tudi sam se velikokrat vprašam, kakšen kreten moraš biti, da ob visoki ali akademski izobrazbi govoriš takšne in drugačne neumnosti v medijih in ti pri tem ni prav nič nerodno. Da ne bo nesporazuma, takšne ljudi imamo tudi čisto na vrhu piramide vodilnih v tej državi. Cerarja, Brgleza in Pahorja, kar je grozljivo.

  Ampak ovčke pa nič, lepo blejejo naprej.

  • Nata

   + + + + + + + + + + + ja. Čisto pri vrhu jih imamo .
   Ko bi Cerar takoj pravilno odreagiral in ” odstopil ” ministrico , bi bilo vse že razrešeno !

 • Nata

  + + + + + + + + + + + + + + + + ++
  Jaz se pa sprašujem , kdo za hudirja je s strani očeta tako ” močan ” ?
  Celo spremenijo priimek ?
  In kdo so tile rejniki ( mene bi bilo sram )? In kdo jih je krepko podmazal ?
  Tukaj je v igri veliko denarja , ali pa plačilo kakšnih preteklih uslug !!

  • dež

   Sem nekaj dni nazaj gledal video seje parlamentarne komisije, ki jo vodi Eva Irgl, kjer je psiholog Borut Pogačnik poslancem povedal par krepkih.
   Tudi on pravi, da je prepričan, da je okoli tega primera nekaj zadaj. Ker je sicer povsem neverjetno, kakšne strokovne napake se delajo.

   • Nata

    Ja , res je . Dobro je povedal !!
    Zanimivo pa je tudi to , da niti stara starša , ki dečka enkrat na mesec ( če se ne motim ) obiščeta , ne smeta nč povedati ???

  • avtohtoni neandartalec

   Res zanimivo vprašanje, zakaj bi kdo komu nasilno spreminjal priimek, nisek vedel niti, da se to da. Običajno si priimek spremenijo ljudje, ki si iščejo novo umetniško identiteto ali se želijo preprosto otresti svojih korenin, kot razlaga Žižek, osebna svoboda ni v čakanju na raj na zemlji ampak v odločitvi, da si lahko sam spremeniš svoj svet, kar pa ni mogoče, dokler si zaraščen v podlago, ki je ni mogoče premikati.
   Zakaj otrokoma ne bi spremenili priimek, saj njune družine ni več, tisto ime ni vredno več nič, kontaminirano je z lažmi in sovražno propagando, ki zlorablja ljudi za nizkotne političme in ideološke cilje, priimek vodi v prazno pogorišče, novo ime jim omogoča nov začetek. Ime je samo etiketa, nekakšna individualna blagovna znamka, ne pomeni nič, ne označuje človeka in kar je najbolj pomembno, ne more spremeniti naravnih dejatev, družina bo večno povezana s krvjo, nič v vesolju ne more uničiti teh vezi, zaradi katerih sploh obstajamo.
   Druga stvar je nasilno spreminjanje priimka, pomeni nista se tako odločila,m otroka ampak jima je nekdo samovoljno spremenil nadosebno družbeno identiteto, njun nadjaz se zdaj piše drugače, ego je ostal isti kot ob rojstvu, pa če jima vsak dan določijo drugo ime. Ne poznam zakonskih okvirjev, verjetno je spremembo zahteval oče, ni pa nujno, dvomim tudi, da sta zato izpostavljena v vrtcu, mogoče živita v kakšnem manjšem kraju, kjer je družbena samozaščita izredno močna in vseprisotna, pa bi se radi izognili škodljivim stigmatam fanatikov, ki vse povezujejo s priimkom, ker pomeni sorodstveno vez, norci verjamejo v nespremelnljiva evgenična izhodišča, enako kot je opisano v butasti Bibliji, naj bi beseda zaznamovala cel rod, kar je navaden teroror in kriminal posebne vrste, ki omogoča javni linč cele širše dužine.
   Že na začetku smo se nekateri spraševali kje so preostali člani očitno precej velike družime, zakaj niso za otroka poskrbeli ali vdaj potolažili odrasli otroci iz njunih prejšniih zakonov, verjetno so se bali kriminalistične preiskave in javnega pogroma, korupcija ne pozna meja in lahko povzroči masovno razdejanje med popolnoma nič krivimi in nevpletenimi posamezniki, pri nas smo vsi in vse stalno pod nazldzorom, nihče noče izstopati in zbujati pozornost nase, ker to ne more prinesti čisto nič dobrega, za otroke bodo pa tudi očitno poskrbeli kot se državi zdi prav, pa če bi jih branila vojska ali karkoli, sodišče bo izvršilo kar so se državni psihoapti pač takrat odločili, ne glede kako je lahko tisto narobe, krivično in po nepotrebnem destruktivno. To je pač narod kanibalov in nekrofilov, odločili smo se, da bomo javno žrtvovali dva mlada fanta in zdaj bo najprej pojedina, potem pa za likof še orgija, da bodo zli duhovi zadovoljeni in bo boljša letina.

   • Nata

    No ja? Svoboda, da si sam spremeni svoj svet ? Prav.
    Vendar sta tu dva fantiča – ki sta premlada, da bi karkoli odločala. Za njiju so odločili drugi !!
    Če bi CSD na drugačen način , po enih razumljivih zakonih izpeljal to slamastiko , se ne bi pisarilo na ta način . Kakršno ravnanje, tak odziv .

 • Viktorh

  “Ne vem, kako bi lahko živel sam s sabo, če bi moral v primeru “koroških dečkov” kot odvetnik braniti CSD Velenje? Simona Marko to zmore. Nebuloze, ki jih v javnost spušča dotična odvetnica, sramotijo celoten ženski spol in ne znam si predstavljati, da bi bil jaz mož tako spodletele odvetnice – sram bi me bilo v dno duše. Če bi bil njen oče, bi jo naučil kozjih molitvic. Če bi bil pa njen otrok, bi jo pa pomnožil z ničlo.”

  Sram pa je tudi kolege, da imamo v “cehu” takšno spako.

  • avtohtoni neandartalec

   Ravno obratno, če odvetnica brani svojo stranko, dela točno tisto za kar je poklicana, saj ni ona sama nič slabega storila, njena stranka je obtožena, vsi jo napadajo in lažejo proti njej kot obsedeni, odvetnica ni tam samo, da varuje stranko pred zlorabami prava ampak tudi, da dokaže njen prav, naladalcem mora postaviti barikado in organizirati protinapad, tudi če mora nasprotovati izrojeni morali celega naroda. Če ne bo ona, bodo pa mogoče Evropska sodišča, Slovenija je manj kot nič, izven meja lastne neznice nimamo nobenega ugleda in vpliva, če je pa pri nas vse gnilo in skorumpirano do konca, celo morilci so nedolžni proti fašističnemu aparatu, ki vlada pri nas.

 • if

  Roman Vodeb ste spet poudarili najpomembnejše faze otrokovega razvoja in s tega izhodišča strokovno neustrezne ukrepe prizadetih CSD-ja, odvetnice, oblasti, sodstva.

  Glede na simptome aktualne oblasti menim, da je frustrirana zaradi porazov na referendumih v zvezi z družino, zato v tem stanju preko svojih funkcij in nazorsko podrejenih nivojev izvaja napad na družino in demokracijo v konkretnih oblikah, tudi v tej.

  Presek njenega dveletnega dela izraža niz zavestnih kršitev zakonov in ustave.
  Upam, da bodo ti ljudje za ta dejanja obsojeni pred demokratičnimi sodišči!

 • Shalalabayzer

  ” resnično skrajno ponesrečeno zaznamovana do konca življenja.”
  Če bosta zaradi tega delikventna jima bodo slovenski davkoplačevalci z veseljem plačali stroške bivanja v popravnem domu/zaporu.

  “sodni mlini bi morali mleti hitreje in pravičneje”
  Kje pa, sedaj je nastala podlaga, da se o tem res temeljito presodi. Feminizirano sodstvo si bo sedaj vzelo čas in nedolžna otroka bosta vsakega pol leta dodeljena enkrat rejnikom, enkrat starim staršem — njunega do 18. leta. Boste videli; se še spomnite primera Jež, koliko časa je trajalo?

  Zaobljube žena, te zapišem na vodo
  Sofoklej

  • Get Smart

   To je škodljivo posploševanje. Članice murglskega jugokomunističnega sodstva niso žene/ženske, ampak so tovarišice komunjarice, za serbusinje rojene čuvajke tekovina revolucije murglske KOMUNISTIČNE PARTIJE JUGOSLAVIJE.

   Resnica pomaga — torej dejstva o zločinih zločincev, pustite citatke pesnikov in pesniške primere, ki tako ali tako ne pomagajo, lahko pa škodijo.
   Pamet v glavo.

 • indijanka

  Ker gre za otroška življenja in se počutim strahotno nemočna, ker ljudje ne dojemejo tragedije rejništva, podpiram zgoraj zapisano. Mi pa ob “linču” polzijo solze po licih in se sprašujem o svojem moralnem kompasu.

  • Mojca pokraculja

   Mnogi se tako počutimo. Kako nemočni smo ! Jaz vidim del odgovora, zakaj se to dogaja in kako ta “sprega” deluje v intervjuju z Dragico Kotnik , objavljenem včeraj na siol.net.

   • indijanka

    Hvala. Bom prebrala.

 • avtohtoni neandartalec

  Kar naj tožita, preden bosta zložila na kup goro papirjev in poskušala odgovoriti na vse namerne birokratske oslarije, bosta stara sto let in zapravila celo bogastvo. Slovenije se ne da tožiti, tudi Hitlerja ni tožil noben jud ali Nemec, vladal je niihovim umom dokler se ni počil v glavo. Kdor je že kdaj videl Slovenskega tožilca,sodnika in odvetnika, ta ve kaj so najhujši psihopati in norci pri nas, brezupno je, to niso ljudje. Štango jim držita pa vojska in policija, drugi pri nas niso oboroženi, to je nevarna gangsterska mafija, če so ze odločili, da,bodo družiji zapečatili usodo, so jih pač izbrisali, otroke, starše, stare starše, mogoče tudi ostale sorodnike in prijatelje, če so bili dovolj nespametni, da so se mešali, vse. Ne naenkrat, njihova življenja so zdaj minirana, vsako leto bo kaj, trajalo pa bo večno oziroma do njihove prezgodnje smrti, brez pameti in brez milosti, kot da so bukova polena, z katerimi bodo počasi podkurili peč. Takšna je realnost sto tisočev Slovencev, ki so končali v getih in koncentracijskih taboriščih sodobne fašistične države, v imenu izrojenega ljudstva, resnica nima veze s tem, pravo nima veze s tem, zamerili so se vplivnim oligarhijam in morajo proč, da ne kalijo javni red in mir s svojim patetičnim zavijanjem in kroničnim nezadovoljstvom.
  Lahko bi se zmenili drugače, pa se niso, sodišče se je na neki točki odločilo, ustvarilo je novo sodno prakso, iz nič, ki velja samo za to družino, sodni izvršitelji so se podali na teren in zgolj opravili svoje delo, policija jih je pa spremljala in varovala, in družine ni več. Življenje naroda teče naprej, včeraj njih, danes koga drugega, jutri bo pa že kdo izmed nas na vrsti, da mu spremenijo življenje. Plačo pa le dobijo, gospod Vodeb honorarje, mi pa perverzno naslado ob sočnih člankih in kolumnah, vsak nekaj poje, vsi smo del te kanibalske orgije, ki traja že četrt stoletja, saj zato se pa ljudem meša in počnejo skrajne neumnnosti.
  Pomembno se je zavedati, da javnost o teh ljudeh in dogodkih ne ve praktično nič, nekdo nekaj izjavi in mediji to razmnožijo po državi, kjer vsakdo pristavi še svoj piskrček. Kdo ve zakaj je sploh prišlo do tragičnega dogodka, kaj se je moralo zgoditi med zakoncema, da je sprožilo tako sovraštvo, otroka sta pustila pri dedku in babici pokojne matere in se odpravila na koncert, zelo čuden scenario, ki je privedel do umora, mogoče uboja, odvisno zakaj je njen mož in morilec izgubil razsodnost, kakšne probleme sta imela, da se ni mogel zaustaviti. Oba sta bila izkušena starša, imata odtasle otroke iz prejšnjih zakonov. Starša pokojne sta se zgleda razumela s tastom, zaupala sta mu svojo hčer in sprejela v varstvo njegove otroke, to ni tipična skregana družina. Niso bili taki reveži, živijo v lepo opremljenih domovih, vozijo se z avtomobili, obiskujejo koncerte, otrokom plačujejo vrtec, najemajo odvetnike, povezujejo s politiki, strokovnjaki in drugimi avtoritetami, na videz se niso v ničemer ločili od ostalih, razen po vsej tej razkošni normalnosti. Dvomim, da večina sirot živi v tako razkošnem in tudi pravno urejenem okolju. Sodišče in CSDji so se odločili zelo hitro, komaj par dni je minilo, preden bi lahko spoznali vse neposredno vpletene, je bilo že vse raziskano in zaključeno, ugrabitev zaradi posvojitve je bila samo izvršilno dejanje. Zakaj potem govorimo, da se sodni postopki vlečejo, hitreje ne gre, razen če bi vse odločili v prvem dnevu, tako pa je trajalo še par dni več. Ne gre za Janšo, njemu se mogoče zdi, da se stvari vlečejo, za ostale je takoj konec, včasih še preden se je sploh začelo, država večkrat deluje tudi preventivno, da bi preprečila zločin še preden bi se lahko zgodil. Vleklo se bo pa do smrti, kot je pravilno ugotovil gospod Vodeb, nikoli ne bo konec, to so zdaj družinske teorije zarot, za javnost pa naša sodobna urbana mistika in folklora, nastali so neumni stereotipi, za opozorilo ostalim in kot varovalke, če bi se kdo odločil za nespametno potezo, ki bi bila v nasprotju z odločitvijo pristojnih organov, vozil otroke na lastno pest ali ne vem kaj spreminjal zaradi lastne vesti.
  Ne vemo kakšna človeka sta dedek in babica pokojne, otroka sta bila tam zato, ker se je tako odločila mama, ne ker bi si sama želela. Izguba lastne hčerke jima je nedvomno prizadejala hude čustvene rane, ki so jima zameglile razum, otroka sta po umoru matere in aretaciji očeta poslala v vrtec, kot da se nič posebnega ni zgodilo. Ko sta izvedela za ugrabitev, sta navezala. stike z mediji in zagovorniki, nista se pozanimala komu so bili otroci odpeljani v rejništvo. Očitno nista sposobna navezati stike z morilcem svoje hčerke, ki je zdaj edini živi starš od otrok, me morejo čez sami sebe in se dogovoriti kaj je najbolje za otroke, pa tudi za ostalo družinsko premoženje, ki sameva in propada dokler je mož pokojne zaprt. Očetu hočeta vzeti rodilno pravico, čeprav ju je rodil, zaradi umora ne sme biti več njun oče, če pride tako, hočejo ljudje spreminjati celo naravne zakone, kar je itak nemogoče, ampak se jim vseeno zdi, da lahko in imajo do tega celo pravico. Namesto resnice, otrokoma perejo možgane s sovraštvom in lažno moralo, da bi ju obvarovali pred težkim razmišljanjem in usmerjali na prava moralna pota, očitno se ločita od ostalih otrok, če bi odrasla normalno, bi bil to čudež in problem, ker če je to normalno, kdo smo potem vsi ostali. Na psiho najbolj vpliva okolje, Freud se je tukaj zelo motil, genske predispozicije in vzgoja nimajo niti približno takega vpliva na razvoj zdrave duševnosti, še več, okolje spreminja celo gene, osvobaja ljudi, da lahko prerastejo okove slabe vzgoje. Vendar lahko isti mehanizem tudi uniči in pohabi zravega človeka, Slovenija je gnila dežela, fašistična država, v rokah duševno bolnih in skrajno nasilnih oligarhij ter državnih teroristov, pri nas vzgajamo edino lopove in barabe, zato se otroka ne moreta ločiti od ostalih, streho nad glavo imata, nista lačna, če sta gola in bosa, jima bi že Rdeči križ dal kakšne stare cunje, za,l nočme more lahko dohita tablet, sicer pa lahko izkoristita vsa pravna sredstva, ki so jima na voljo, jima nihče ne brani, isto kot velja tudi za vse ostale in celotno javnost. Tako kot si bosta postlala v rejništvu, tako bosta pa ležala, tako kot se obnašata do tujcev, se bodo tudi tujci obnašali do njiju, sicer pa nikjer ni idealno, ljudje imamo tudi svoje probleme, tudi za nas se nihče ne sekira, ko mi trpimo.

 • avtohtoni neandartalec

  Opažam, da Slovenski narod ne razume vlogo odvetnikov, ne razumejo niti odvetniki sami, vsi bi radi bili vojaki, sodniki in policisti ali vsaj moralne avtoritete, tako pa pravni sistem ne deluje.
  Na sodišču, kjer je tožnik ali stranka v postopku država, se vsi zarotijo proti naprotni strani, vse za državo, nič proti državi, nič izven države, vsaka korupcija je opravičena, nobena človekova pravica ni bolj sveta. Vsi so proti civilni stranki, tudi njegov izbrani odvetnik, tudi če jih plačajo iz lastnega žepa, tudi iavnost kot večina, ko rečem vsi, mislim točno to.
  Kaj se to pravi kritizirati odvetnika, ki dejansko brani svojo stranko, pa če gre za Hudiča osebno, temeljna dolžost prizadevjega in marljivegq odvetnika je, da stranki brezpogojno stoji ob strani in jo varuje pred udarci, krivicami in ponižanjem, tudi kadar mora odvetnik nastopiti proti celemu izrojenemu narodu. Odvetniki najhujših zločincev so zelo visoko cenjeni, veljajo za najboljše v poklicu, spomnimo se filmskega prenašanja obravnav v Ameriki proti O J Simpsonu, ali pa Matozovih akrobacij, ko je rešil Janšo in lrisilil, držago, da je posebej za njegovo stranko, spisala celo novo sodno prakso, ki velja izključno samo za dotično osebo. To je pravi odvetnik, vsi ostali so navadni šalabajzerji, sploh če se jim zdi moralno sporno braniti krikinalce, brez odvetnika to niso sodni postopki ampak inkvizicija, to ni pravo ampak navaden državni terori,em, kot nam dokazujejo tudi Evrooska,sodišča, ki po tekočem traku razveljavljajo eno sodbo Slovenskega ljudstva za drugo, prav zato, ker zanič odvetniki niso hranili svojih kriminaliziranih strank. V tujini pravo jemljejo smrtni resno, če lahko država obsodi nedolžno, nekrivo osebo ali jo prekomerno kaznuje, lahko slehernega izmed njih, v taki državi ni nihče več varen. Država je neprimerno močnejša od slehernega posameznika, vsa ta sila,milijonov ljudi se usmeri proti nemočnim revežem, ki so ali niso storili eni samo usodno napako, njih pa nihče ne brani in tudi ne posluša, to je definicija Pekla, ne pa pravne države kot si jo lahko zamisljo pragičmeži in poštenjakarji, ki mislijo, da njim se pa kaj takega že ne more zgoditi, isto kot si misli ovca v ogradi, ko pastir pričo vseh zakolje katero izmed njih, ostale pa pošlje nazaj na pašo. Sodniki in tožilci so pri nas ponorele pošasti, taka je moja izkušnja, najslabši pa so zagotovo odvetniki, za izdajalce je rezerviran najnižji krog Pekla.

 • Get Smart

  Prispevek je soliden. Tokrat rata Romanu spregledati celo dejanskega krivca, ki ga sicer označi tako, kot se tovariši trenutno sami reklamirajo, in sicer “celotna leva politika”, kar je po svoje zavajajoča in nepovedna olepšava za KOMUNISTIČNO PARTIJO JUGOSLAVIJE v Sloveniji.

  Zadeve na tem svetu so sila preproste: na svetu so ljudje in so “smrtni neprijatelji ljudi” — kot si tovariši in tovarišice KOMUNISTIČNE PARTIJE JUGOSLAVIJE (SD SMC ZL DeSUS PS LDS … ) sami pravijo.

  Zadevo v praksi preverite tako, da najdete en sam primer, ko je KOMUNISTIČNA PARTIJA JUGOSLAVIJE (SD SMC ZL DeSUS PS LDS … ) ravnala v dobro Človeka — en sam primer. Česa takega na tem svetu ni, ker so tovariši, kot rečeno, kot si sami pravijo in kot je dokazano z dejanji: “smrtni neprijatelji ljudi”!

  Torej, dragi Roman, OKUPIRANA slovenska država je žrtev in ni in ne more biti krivec. Krivec ja lahko le tisti, ki povzroča krivico.

  Krivico povzroča murglski jugokomunistični okupator Slovenije, in sicer kominternistična murglska podružnica KOMUNISTIČNA PARTIJA JUGOSLAVIJE oziroma njeni “novi obrazi” (SD SMC ZL DeSUS PS LDS … vsi izmi, feminizmi, socializmi, amnestizmi, varuhizmi murglskojugokomunističnih pravic, vsi borato pahorizmi itd.).

  Pamet v glavo.

  • avtohtoni neandartalec

   Kdo je pa pri nas drugačen, mogoče velikonemški izdajalci, ki skrbijo izključo za svojo rit, plačano od Nemcev, ki v zameno izčrpavajo cel narod, mogoče verska republika Vatikan in niihovi katolibani, ki svobodne volje in intime sploh ne poznajo, zanima jih samo fevdalna oblast nad hlapci in kapitalski interes papeževih bank, edini zakon je naoisan v Bibliji, edini demokratično izvoljeni predsednik pa je bil in bo ostal Jezus kristus, tam pred 2.000 leti in mu od takrat mandat še ni prenehal.
   Samo norce se delajo v Večni opoziciji, za vse slabo in ves kriminal krivijo bosance, v resnici so cigani migrirali k nam brez vsega, ne delajo nič, večino kalitala so pokradli s prevarami, samo ljudi kregajo in zavajajo, da se,stepejo med sabo in jim ni dolgčas, da lahko fašistične svinje nemoteno vladajo in počasi ubijajo zadnjo državo Slovencev. Osebno ne vidim nobene razlike med komunističnimi real socialisti, nacističnimi nacional socialisti, krščanskimi utopičnimi socialisti, delavskimi gangsterskimi tolpami in zarukano kmetavzarsko mafijo, vsi so isti, med sabo se ne grizejo, terorizirajo nepomembne male ljudi in kradejo za skupno stvar. Ni čudni, da se ljudem zdi Jugoslavija Indija koromandija, Tito pa odrešenik, kakšno razočaranje, ko danes spoznavamo, da je bila Jugoslavija zahojena vukojebina, Tito pa samo še en šalabajzer, pri nas ne moreš nikomur zaupati, ker ne veš s kom je povezan in kaj ima za bregom, itak so vsi policijski sodelavci in ovaduhi, celo zidovi imajo ušesa, nič se ne more zgoditi slučajno, babe so kurbe, dedi so izdajalci, državljani tretjega razreda, pod posebno zaščito države, so pa igrače za bogate otroke in koleteralna škoda. Ampak ne, krivi so komunisti, ki so se preprosto razpustili in zamenjali ime, danes so demokrati, humanisti, intelektualci in svetniki, ki najbolj udrihajo čez komuniste, oni tudi najbolj vedo kakšne brezbožne in brezumne živali so bili celo življenje, zato se lahko derejo, imajo naš denar.

 • Aton

  In kaj naj bi ta odvetnica naredila? Predvsem bi lahko zasčitila tiste delavke CSD, ki delajo pod diktaturo rdečega vodstva.

  • avtohtoni neandartalec

   Odvetnica mora prizadevno in marljivo braniti svojo stranko, ona brani njo, ostali pa jo napadajo, tako gre osnovna logika. Javni uslužbenci morajo niti nevtralni in ugotavljati okoliščine, ki gredo v korist obeh strani če tega me storijo, postopajo nezakonito.

 • Olga

  Sodišče je odločilo, otroka je treba vrniti k starim staršem! Naše pravo pa itak ni pravo, to je bavconarija! Če bi bili pravna država, se to sploh ne bi zgodilo!

  • avtohtoni neandartalec

   Sodišče je odločilo, da je kripo nezakonito ugrabil dva otroka iz vrtca, pri čemer je posebej poudarilo, da ta odločba še ne pomeni, da je zato skrbništvo dodeljeno dedku in babici, ki sta starša umorjene, ne pa otrok, o katerih usodi se odloča.
   Beri z glavo, ne s srcem, ker boš vedno prebrala samo tisto kar ti gre v korist in izpustila vse kar ti ne gre, ljudje si zapomnijo, če jim kdo laže in jih zavaja.

 • Iza Demos

  SLO umira na obroke in mi vsi z njo!

 • krtmauen

  “… ženska niti ne opazi, kako “blond” je, torej kako GLUPO in spodletelo se obnaša …”

  Bravo Nova24tv, res, bravo, čefurji! Sramota pa taka!

  En sam gobec vas je Slovenije in slovenstva, pa ne zmorete napisati niti s slovenskimi besedami NEUMNO, TRAPASTO, BEDASTO ali kaj podobnega. Ne, napišete po čefursko GLUPO. Sram vas bodi!

  • garfi

   se lahko malo predstaviš

   • krtmauen

    Ne razumem …. Zakaj?

    • garfi

     članek je napisal Vodeb

     • krtmauen

      In na mediju ni enega lektorja, ki bi vsaj take večje traparije za silo popravil? Aja, z lorberjevim vencem ozaljšane umetniške svobode pa najbrž resne gre omejevati. Če vodeb zapiše tak očiten čifurizem, noben slovenski lektor ne sme v to poseči, ali?

     • dob

      krtmauen, tukaj boš naletel na nekaj odpora, ker s(m)o se vsi že navadili na to, da stvari tečejo brez lektorjev.
      Meni si dobrodošel.

     • krtmauen

      Te debate sva že nekoč imela, če se spomniš. Kratek povzetek pa pravi, da se v forumovce praviloma nikoli ne spuščam ali vtikam, ker je to povsem jalovo početje + ogromno zoprnikov si nakoplješ. Z javno pišočimi in blebetajočimi je pa hudo drugače. Oni imajo zavezo (in plačo!), zato jih s toliko večjom veseljem nataknem. A najprej počakajmo, da se pojavim s pravim nickom in primerno predstavim HL.
      Sicer sem pa večino svojih komentarjev povsod omejil na nekajvrstičnice, kratko, jedrnato, in medias res; kdor razume, razume. Če pa kdo ne, se mi ne ljubi več obsežno pojasnevati ali zapletati se v dolge debate; nimam več niti volje, niti potrebe in navsezdnje niti cajta. Moje življenje je predragoceno, da bi ga spičkal za bedake (razen občasno, za lastno zabavo :))

     • dob

      Takšen prostor je prostor določenega obnašanja. Pravilno je nekatere točke zakoličiti. In če bo Bog dal, bodo te veljale, ker se nas bo več med sabo tako dogovorilo in bo to tudi upoštevalo. Nenazadnje smo sem “pobegnili” prav zato, ker se v večjem svetu nihče z to ne meni, tam se ne more nihče o ničemer dogovoriti. Poleg tega pa nam država ponoči premika količke, za katere smo še podnevi mislili, da vemo kje so in kaj pomenijo.
      Jaz sem za to, da obstaja logika v vseh stvareh. Ker tudi v resnici obstaja! Merilo in odnos med dvema (med logiko in resnico) je prav v tem, da se med sabo pogovarjata. Dokler se menita, sta obe logični in zato resnični. Ali pa je narobe, ne vem več ali je logika resnična, ker je logična, ali pa je resnica logična, ker je resnična. Skratka, če imamo do obeh odnos in če ju uporabljamo, potem smo tudi sami smiselni.
      Le kaj naj sicer logika in resnica brez nas.

 • garfi

  bravo in hvala
  Vodeb bi moral biti varuh človekovih pravic

 • karlina
 • avtohtoni neandartalec

  Vrnimo se v času nazaj in si poglejmo še alternativno resničnost, v kateri sta tragični incident povzročila prav dedek in babica. Pumpala sta svojo nedolžno, brezmadežno hčerkico, da si zasluži boljšega, da od tistega bosanca ne bo nič, da sta otroka neubogljiva in nevzgojena, tudi sosedje se zgražajo, ni čudno, če imata takšnega očeta, ki včasih pusti kak drobiž in kaj zrihta kar se po pravni poti ne bi dalo, sicer pa ni nič od njega. Recimo, da je bilo nekaj v tem stilu, mož je nekaj časa to goltal, otroka sta bila premlada, zani preveliko breme, njega so skrbeli posli in razne barabije, ena tam mu je bila všeč, ko so s prijatelji hodili po rockerskih veselicah, ni bil še tako star, da ne bi mogel še tretji frigidni možači zaploditi otroke, za mulca bosta pa itak skrbela tasta, vsaj ne bosta imela toliko časa za obrekovanje, vedno je dobro imeti nekoga, pri kateremu lahko odložiš breme. Ona je pritiskala na njega in skušala sprovocirati reakcije, s katerimi sta ju pumpala starša, morala je skrbeti za otroške doklade, nekaj pa je tudi ona morala imeti od življenja, verjetno so ji oporo nudile razne prijateljice, ki so bile še bolj zagrenjene in naivne kot ona. Otroka sta živela v začaranem svetu, katerem jima ni nič manjkalo,le dedek in babica sta jima šla nekoliko na živce, ker se nista znala igrati in ker sta ju starša silila, da ju morata ubogati in ostati z njima, medtem ko nista mogla obiskovati prijatelje iz domače ulice. Država je vojska, tudi v tej izmišljeni paralelni dimenziji, od psihopatov nimaš kaj dobrega pričakovati, oni znajo samo ukazovati, mučiti in obračati stvari na glavo.
  Ne vemo kaj se je v resnici dogajalo in kakšne osebne travme je preživljala nesrečna družina, vendar se objektivno sprašujem, po kakšni logiki sta v tem mojem izmišljenem scenariju dedek in babica dobra skrbnika, ki bi pravzaprav vse to zakurila in skuhala, kateri zorni kot bi bi bil v takem primeru ustrezen za korektno psihoanalizo in kakšna je pravzaprav vloga zavedene, manipulirane javnosti, koga naj poslušamo?
  Strinjamo pa se eno, kriminalisti ne bi smeli ugrabiti otrok iz vrtca, sodišče bi moralo takoj preprečiti take zlorabe ter usmerjati center za socialno delo v rešitve, ki bi učinkovito in strpno sanirale itak tragične razmere, medtem ko je vloga odvetnikov skrbeti za interese svojih strank in jih braniti pred pravnimi posledicami, pravzaprav so pri celi zadevi najbolj nekoristni in bi največ naredili, če bi se med seboj poravnali ter pustili družini, da se skušajo sami organizirati, otroke pa čim manj premikati in spreminjati njihovo življenjsko okolje, razen ko jih je treba izolirati od vpliva duševno motenih oseb, ki rabijo drugačne terapije in jih nima smisla obremenjevati z zadevami, za katere niso neposredno odgovorni. Strpnosti nam manjka, redko kdo si upa razmišljati s svojo glavo in si predatavljati alternative, prav je, da smo kot civilna družba preprečili nezakonito postopanje brutalnih javnih uslužbencev, ni pa prav, da se mešamo v osebne stvari, ki se nas ne tičejo in jih ne poznamo, sploh ob tako bolečnih in tragičnih izkušnjah, ki bodo množico ljudi zaznamovale do konca življenja, niti slučajno samo oba otroka.

  • AlojzZ

   Gospodu, ki se hvali s predniki med neandertalci, se je zapisalo: “Ne vemo kaj se je v resnici dogajalo.” Logična reakcija sodobnega človeka v tem stanje je: “NE KOMENTIRAJ!”

   • avtohtoni neandartalec

    Kar je v medijih, je vse izpostavljeno javni debati, niti ena malenkost, ki jo vidiš na ekranu ni brez veze, vse do zadnje pičice je točno tam kjer mora biti, z razlogom.

 • Tanja Bor

  Pričakujem reportažo Nove24:
  KDAJ BO ŽENSKA POSTALA ČLOVEK?
  (Eva D. Bahovec)

  Odnos
  med žensko in moškim je na prvi pogled simetričen. Vendar to ne drži.
  V jeziku je moški bližje definiciji “človeka” kot ženska, v filozofiji
  je bolj “subjekt” od nje. Aktualne razprave o “spoštovanju življenja od
  spočetja dalje” pa žensko še bolj oddaljijo od človeka in jo še bolj –
  in vse bolj – degradirajo. Sodelujejo:
  Eva D. Bahovec, Polona Mesec in Erika Nagode.

  Ponedeljek, 24. 10. 2016, ob 19.00 v Trubarjevi hiši literature.

  Vljudno vabljeni in vabljene!

 • dob

  Simona Kustec Lipicer, Anja Kopač Mrak in Nataša Pirc Musar so kupile skupinsko povratno karto Baden-Baden za skupinski izlet. Pol je pa Simona Kustec Lipicer opozorila Anjo Kopač Mrak in Natašo Pirc Musar, da morjo kupit povratno karto za Baden-Baden-Baden-Baden, ker če ne se jim bodo smejali.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!