Prekmurska stoletnica in zlorabljena enotnost po Kučanovem receptu

Foto: Demokracija

Če želimo res dobro razumeti aktualno slovensko politično dogajanje, ne moremo prezreti dogajanja v drugi polovici osemdesetih let, ko je ZSMS pri odpiranju družbenega prostora orala ledino, s tem pa so se začeli odpirati številni družbeni tokovi, ki niso bili v skladu z ideologijo vladajoče elite. Seveda je treba upoštevati, da se je slovenski politični, pravzaprav partijski vrh v tistem času že zapletel v konflikt z zvezno oblastjo ter vojaškim vrhom v Beogradu, svojo kožo pa je reševal najprej na račun aretacije Janeza Janše. Nato pa se je odprla še fronta s Slobodanom Miloševićem, ki je ob pohodu na Kosovo zapretil z metodami jogurtne revolucije tudi drugim delom tedanje Jugoslavije.

Iluzorno bi bilo pričakovati, da bi Miloševiću s pomočjo ulice uspelo doseči zamenjavo neubogljivih funkcionarjev tudi v Sloveniji, potem ko je opravil umazano delo v Prištini, Novem Sadu ter tedanjem Titogradu oz. sedanji Podgorici. Slovenija je bila za kaj takega preveč oddaljena – mejila je na dve zahodni državi, hkrati pa ni mejila na Srbijo, povrh vsega pa je bila še razmeroma nacionalno homogena. Resnična nevarnost, ki ji je grozila, je bila predvsem v tem, da bi pod pretvezo izrednih razmer tedanja JLA izvedla intervencijo in po zgledu Prage 1968 znova ohromila družbeno dogajanje.

V resnici je JLA po nekajkratnih grožnjah takšno intervencijo izvedla po razglašeni osamosvojitvi, to je junija in julija 1991. Slovenija se je takrat ubranila in pokazala podobno enotno voljo do odpora kot ob plebiscitu. Takšen nastop je bil tudi pričakovan. Vendar v sebi skriva tudi zanke – namreč, vsako leto ob obletnici razglasitve rezultatov plebiscita praznujemo dan samostojnosti, ki so mu kasneje dodali še enotnost. Seveda je jasno, da je s tem mišljena predvsem enotna volja, izražena na plebiscitu, ne pa tudi politična enotnost, ki je je bilo v resnici zelo malo. Razen morda v treh tednih neposredno pred plebiscitom in še prej, februarja 1989, ob podpori kosovskim rudarjem. Med tedanjimi govorniki je bil tudi nedavno umrl Ivan Oman, kmet iz Zminca, ki je v prelomnem času slovenske zgodovine vstopil v vlogo državnika, jasno prepoznaval znamenja časa in odločno podprl projekt slovenske vojske. Kot član državnega predsedstva je seveda moral sodelovati z zadnjim partijskim šefom Milanom Kučanom, ki je kazal precej manj volje do razvoja slovenske obrambne sile, vendar je bil Oman edini član predsedstva, ki ni podprl razvpite deklaracije za mir in ni podlegel skušnjavi lažnega ideala o vojaški nevtralnosti Slovenije, za kar je sicer navijal Školčev preostanek ZSMS, zbran v novi Liberalno-demokratski stranki.

Kučanovi zdraharji
Kar se tiče Milana Kučana, je sam veliko stavil na enotnost, vendar na nekoliko drugačen način. Ko je nekoliko presenetljivo za nekaj časa izgubil nadzor nad dogajanjem ob aferi JBTZ, je začel na nosilce tedanjega civilnega odpora pritiskati na bolj sofisticiran način – z besedami, češ vsi smo v istem čolnu, kar je pomenilo, da je treba sedaj zbrati vse moči v odporu zoper pritiske iz Beograda. In prav v tem grmu tiči partijski zajec – namreč, slovenska partijska vrhuška je v tistem času zelo močno potrebovala zunanjega sovražnika. In ga je tudi dobila. Ker je vedela, da so Miloševićeve težnje v resnici še bolj nevarne nastajajoči slovenski opoziciji, na katero je dogmatični vrh zveznih partijskih ter armadnih organov gledal kot na izvržek, ki ga je treba zatreti. S tem si je slovenski partijski vrh spretno zavaroval hrbet in poskrbel, da v prelomnih časih ni prišlo do neprijetnih presenečenj s strani opozicije. Tudi kasneje je Kučan že kot predsednik predsedstva in kot šef države znal nastopiti kot garant enotnosti in nosilec tako imenovane slovenske sinteze. Ta položaj je v očeh slovenske javnosti obdržal tudi v trenutkih, ko so njegovi jurišniki izvajali najbolj umazana dela, denimo pri aferi Depala vas. In kdor se je v javnosti prikazal kot Kučanov nasprotnik, je bil prepoznan kot izpričan upornik proti enotnosti ter nacionalnemu interesu. Kar je pravzaprav postalo sinonim za veleizdajo. Le da so Kučanovi znali vedno dobro poskrbeti, da se je ob uradnih državnih proslavah ob dnevu državnosti pojavila še kakšna druga, “alternativna” proslava, ki so jo organizirali t. i. zdraharji.

Foto: STA

Tudi pri letošnji proslavi ob stoletnici združitve Prekmurja z matično domovino ni bilo nič drugače. Katoliška cerkev v Sloveniji je organizirala slovesno sveto mašo. In to v istem kraju, na isti dan, kot je potekala državna proslava, le da nekaj ur prej. Maši je sledila še kratka slavnostna akademija, ki jo je s svojim govorom zaznamoval tudi predsednik republike Borut Pahor, ki mu je bila sicer odvzeta možnost govora na uradni proslavi. Osrednji slavnostni govor je namreč pripadel premierju Marjanu Šarcu, ki je v svojem govoru veliko stavil na slovensko enotnost, a med vrsticami ves čas robantil nad opozicijo. Kar je bila predstava čisto po Kučanovem okusu, saj mu je njegov protežiranec iz Kamnika v govoru tudi polaskal. Zadnji šef partije, ki si je kot Prekmurec prislužil vodenje organizacijskega odbora, se je iz previdnosti udeležil tudi maše, kjer mu verjetno ni ravno dišalo, da so govorniki poleg močne vloge katoliških duhovnikov ob združitvi Prekmurja z matico poudarjali predvsem “katoliško vero” v Prekmurju.

Na vihar rdeče ideologije opozarjal že Slomšek
Nasploh pa cerkvena slovesnost ni prinesla kakšne pretresljive ali celo škandalozne izjave, celo kardinal Franc Rode, v preteklosti znan kot “gromovnik”, je bil dokaj zadržan. Krajevni ordinarij Peter Štumpf je sicer spomnil na tragiko narodne razdeljenosti, a na tem mestu ni ponovil besed Jožefa Klekla starejšega, ki jih je prav pred stotimi leti izrekel v Beltincih, ga je pa zato murskosoboški škof citiral dva dni prej na Marijino vnebovzetje v Turnišču. In kaj je dejal starejši Klekl? “Nismo izpolnili svoje dolžnosti, da bi svetu pokazali, da nas je Bog kot Slovence ustvaril. To moramo popraviti. Za kulturo svojega jezika si moramo prizadevati z vsemi močmi; stalno, trdno moramo povsod celemu svetu pokazati, da smo Slovenci … V naši domovini lahko vsak narod govori svoj jezik. Mi, Slovenci, zahtevamo, naj se Madžarom in Nemcem, ki živijo med nami, da svobodo maternega jezika. Vsi smo izkusili, kako bridko je, če se materni jezik, za vero najdražja krasota, vklepa v verige. Naša prva dolžnost je, da sedaj popravimo, kar smo zamudili, da povsod pokažemo, da smo Slovenci, da povsod pokažemo, da nismo boljševiki, ampak verni Slovenci. Ta verni slovenski narod naj Bog živi!”

Zagotovo takšne izjave niso bile redke v tedanjem času. Navsezadnje je že škof Anton Martin Slomšek že sredi 19. stoletja opozarjal na bližajoči se vihar rdeče ideologije. V imenu enotnosti se o njej na sami slovesnosti ni govorilo, zato smo tudi kakšen bolj udaren citat tudi pogrešali. Cerkvena slovesnost je torej pokazala svoj vsenarodni značaj. Državna proslava oz. njeni nosilci so v tem primeru padli na izpitu, za seboj pa so pustili precej grenak okus po izključevanju v imenu iste enotnosti, na katero sicer že trideset let prisega Kučan. Ki pa je vsaj v zvezi z umrlim Ivanom Omanom zmogel povedati resnico, da je bil preudaren človek in trezen politik in da je v ospredje svojega političnega delovanja postavljal interese slovenskega naroda in države. Temu je zmogel podrejati svoje strankarske interese. No, prav ta ideal pa očitno ostaja neuresničen pri sedanji vladi in pri botrih, ki jo obvladujejo. In tudi zato bo Prekmurje v duhu poznega socializma še naprej stagniralo in predstavljalo slabo vest in slepo črevo grenke slovenske politične realnosti.

Gašper Blažič

 • antimur

  Z eno besedo, zločinec in izdajalec Kučan je zloba svetovnega ranga. Upam, da bo kmalu odrigal in nas rešil svoje pokvarjene prisotnosti. Uboga slovenska zemljica, kakšen gnoj vse te tlači.

  • Dada

   Ti si pa kreten in lažnivec svetovnega ranga.
   Pozivam te, da napišeš, 1.Kakšno kaznivo dejanje je storil, da mu rečeš zločinec ?
   2. Zakaj je zloba ?. To lepo obrazloži., da bomo vsi brali.
   Ker nimaš argumentov, ker pišeš O PRVEM PREDSEDNIKU SLOVENIJE, ZGODOVINSKEM PREDSEDNIKU, DVAKRATNEM PREDSEDNIKU, te proglašam za lažnivca največje vrste. Spadaš tja k novinarju Gašperju, ki izrablja “pisunsko” službo, da piše in razširja laži.
   Na vašo žalost Slovenija ve, kdo je Milan Kučan, še enkrat, dvakrat so ga volili. Škoda je na vaši SDS strani.

   • antimur

    Prvič ne jemljite si pravice(kučanisti), da gobcate v imenu vseh Slovencev, če dokazljivo delujete skrajno sovražno do naše domovine, ustanovljene po tisoč letnih pričakovanjih in to na demokratični način. Kaznivih dejanj tega zločinca in izdajalca je toliko, da jih je nemogoče vseh navesti. Pa vseeno nekaj odmevnih grozot zamrznjene qrbe Kučana in bande, ki so vseskozi delovali proti domovini. Predaja orožja okupatorju, zločini proti političnim nasprotnikom, spletke, ropanja, nenehno rušenje na novo ustanovljene domovine, pajdašenje z udbosrbsko golaznijo, umor Krambergerja, Slivnika in namišljeni sodni procesi, Depala vas, nerazumljivo ščitenje kriminalcev in zločincev, tega je ogomno, tako da v komentarju je nemoče opisati vsa zločinska dejanja tega pokvarjenca in njegove bande. Najhujše zločinsko dejanje tega vampirja je pa poizkus genocida nad Slovenci. Pa ne pozabi, kolikokrat so od leta 1933 v Nemčiji volili Hitlerja in mu dali večinski glas. Vem, da ta zločinec verjetno s svojimi vapirskimi kremplji ni nobenega sam ubil, zato ima bataljone barab, ki to počnejo v njegovem imenu. Verjetno tudi Hitler ni s svojimi zločinskimi tacami nobenega osebno likvidiral.

    • Dada

     1. Nimaš pravice meni ali komu ukazovati.
     2. Pomanjkanje kulture in odgovornosti ti še ne da pravice koga kritizirati na podlagi neosnovanih govoric, brez dokazov.
     Zato si navaden KRETEN,
     Ker nič ne drži kar si napisal.
     Hitker je bil prijateljj SLO izdajalcem, zato ga niti ne omenjaj, ker je vojni zločinec, ki je kriv za već kot 50 mil. smrti.

     • antimur

      Imam pa pravico povedati tisto, kar je dokazljivo, tvoj zločinec in izdajalec Kučan ima toliko protislovenskih sovražnih dejanj, da jih nihče ne more utajiti. Takšno pošast lahko brani samo čefur ali pa rdečezvezdaški priviligiranec. Da si pa zelo oddaljen/a od demokratičnih pogledov, priča že tvoj omejeni komentar, kjer državljanu in Slovencu odrekaš možnost, da bi sploh izjasnil svoje mnenje.

     • Dada

      Dokler lažeš in si izmišljuješ , nimaš pravice. Sem ti napisala, da priloži dokaz, da je storilec, kateregakoli kaznivega dejanja. Razumeš.
      Ni demokracije, dokler se lažeš in izmišljuješ. To si zapiši za uho. Demokracija pomeni , pravico do izražanja ,mnenj, dejanj, dokler so resnična.
      Čao in zresni se
      PS Velja za pisuna Gašperja tudi, že več let ga spremljam, laže.

     • antimur

      Kakšen dokaz bi pa še želela, ozri se naokoli po Sloveniji, pa ti bo jasno. Morda si želiš dokaz kot v primeru Patrie, spletke, laži, zavajanja, potem pa obsodbe brez dokazov, na vseh je pa več kot očitno podpis izdajalskih krempljov zločinca in izdajalca Kučana.

     • Dada

      Ti si navaden “nebodigatreba”. ZDAJ SE ŠE NORČUJEŠ, KAJ JE TO DOKAZ. Vsak otrok ve…..
      SEM TI NAPISALA, DA PRILOŽI DOKAZ.
      No , a bo kaj ? Ase boš že izjajcal.
      SEVEDA, če bi imel bi napisal.

      Rekla, kazala, je SDS dokaz.

     • antimur

      Da je tudi na kilograme pisnih dokazov proti tej barabi je dejstvo, pošlji naslov, pa ti jih bom kronološko posredoval.

     • Dada

      Zdaj pa dovolj. NIČ NISI DOKAZAL.
      Si lažnivec in čao

     • antimur

      Prosim za naslov, ali pa utihni in me ne omenjaj več. V nasprotnem sem s teboj zaključil.

     • Dada

      A da bi poslal laži, ki jih tukaj javno širiš ???? Kot javno širi nestrpnost in sovraštvo stranka SDS…….SAJ SI NAPISAL, KAR SI IMEL… Z lažmi si nimam kaj.
      N. H. Linhartova 13, 1000 Ljubljana. To bo naslov kamor pošiljaj.

 • Objektivno

  Kdo pojde na cigumigu koncert srbkinje Šerifovićeve?

 • Janez Kepic-Kern

  Lep
  pozdrav- prizadevnemu – gospodu GaŠperju Blažiču
  in
  ekipi res OK NOVE 24 TV IN DEMOKRACIJE.

  BOG daj en prav lep dober dan nam in Van vsem skupaj,
  vsem slovensko pozitivnin – najbolj
  seveda,
  do nas Slovencev negativnim sotrudnikom tega OK e-portala
  pa
  sporočam

  ŠALA

  pozdrave njim ljubih – ZLOČINCEV J.V. STALINA, T.I. MARŠALA J.B. TITA, Edija KARDELJA, IVANA GROZNEGA MAČKA, M. RIBIČIČA & COMP. “MRTVAKOV”
  Zgoraj navedeni so mi naročili,
  da naj F. TUNKU z mnogimi vzdevki in še kakim njih oboževalcem sporočimm,

  – STALIN, TITO, KARDELJ, I. MAČEK … – VSI EX KPJ IN KPS STALINISTI –
  VAS
  “IMAMO – RES – R A D I ” !

  Vse svoje oboževalce – vabijo – naj se jim pridružijo
  V VRSTE EX KPS, KPJ STALINISTIČNIH – MRLIČEV !
  Iz
  solidarnosti in iz usmiljenja: še v STALINISTIČNEM ONOSTRANSTVU – MORAJO NAMREČ PRENAŠATI
  – TOLIKO – NESPOŠTOVANJA ITD.DO NJIH,
  DA SO – ŽE ČISTO OBUPANI.
  Imejte torej
  vsi oboževalci MRLIČEV – STALINA, TITA, KARDELJA, I. MAČKA, M. RIBIČIČA ITD.
  VSAJ
  MALO STALINISTIČNO-KOMUNISTIČNE SOLIDARNOSTI
  PA
  SE JIM – “TOVARIŠKO” PRIDRUŽITE –
  v vrste ex KPS, KPJ STALINISTIČNIH – MRLIČEV – SEVEDA !
  Vsi
  slovensko zavedni Slovenci pa – en lep dober dan – vsem. L.r. JANEZ KEPIC-KERN KOMENDA
  P.S.
  KONEC ŠALE

 • Dada

  Že pred meseci so krožili članki, Kučan na RTV, Kučan bo ukradel proslavo ob 100 obletnici. Kučan bo govornik na proslavi….
  Trosenje laži, nič drugega.
  Gospod je Kučan. Ne valja se v blatu, kot tile pisunčki, ki se kličejo novinarji.

  Gašper. Nič ni res. Kučan je bil na proslavi, a le kot povabljeni gost.
  Kot bivšega , prvega, dvakratnega predsednika RS, radi povabijo, je reden gost na proslavah.
  Sicer pa je gospod v letih in že dolgo pa upokojen politik, zato se z pritepenci , ala, Gašper ne ukvarja.

  PS V začetku 20. stol. je škof Mahnič zapisal; “Cerkev napoveduje vojno vsem nevernikom.”. Nič novega v Sloveniji. No, vedno več vojn bo cerkev bojevala….

  • šrauf

   Dadice!!!!!!! Pa ti si brezmadežno spočela …… Kučana!

  • Peter

   Hm, če kdo ob vsaki omembi janše skoči njemu v bran, se temu reče ovčarstvo, govori se o enem in edinem vodji, o tem, kako nihče ne sme misliti drugače kot veliki vodja…itd itd…

   Če pa kdo ob kakršnikoli omembi kučana skoči njemu v bran, se temu očitno reče dadaizem, no.

   • Dada

    Nisem odvetnica, se bo sam branil, itak pa teh nora24tv ne čita….. Berem, pa on nikogar ne žali, nikogar ne napada, nikoli nikomur nič ni hotel storiti. SDS pisuni lepo lažejo. Če kdo napiše resnico in realno začini, ni kaj. SDS pa pa širijo nestrpnost, sovražnost Z LAŽMI. Vsak kulturen človek bi lahko to isto napisal.
    Je pa res, da je SDS ustanovila ta medij z namenom (Janša je precej vložil v delnice) da razširja svojo politiko . Je pa smešno, ker se Nova 24tv naziva PRVI V SLUŽBI RESNICE, pa piše članke – laži.
    TEBI JE VSEENO ZA LAŽ. V tem sva si različna. Tebi laganje ustreza.

    • Peter

     Dadica, nekaj ti manjka. Tisto, čemur rečemo razumevanje. Seveda mu ni treba nikogar napadati, vsi mediji,razen nekaj desnih, ga kuje v zvezde, nikoli in nikdar niso pisali nič slabega o njem, karkoli on reče je sveta resnica. Če on reče nekaj, s čimer se ne strinja polovica Slovencev, to ni širjenje nestrpnosti, to ni delitev naroda ampak ena in edina resnica. Ki je drugi, ki mislijo drugače, pač še niso spregledali.
     Opranoglavčki ste, ki vas že 70 let šamponirajo levi mediji in samo nasmehnem se ob takih kot si ti, dadice.
     Pa srečno hodi, no.

     • šrauf

      Spokojnim Ivanom Omanom sem pred leti imel priložnost govoriti, ko je bil že v političnem pokoju. Zanimalo mi je ,kako je “fural” kot član predsetstva, z ostalimii in pa kako bi ocenil Kučana. Mi je odgovoril,da je z vsemi bil v korektnih odnosih, za Kučana je pa dejal,da je kot termit-nazunaj zgleda stvar v najlepšem redu ,ko pa jo primeš v roke,se ti pa sesuje v prah.

     • freedomfighter

      Tako ste oprani da povsot in vsakega sprasujete o upokojencu iz murgel…tale kucanov mit vam je v vecjo skodo kot korist

     • Dada

      Jaz sem pa govorila s sosedo, (mojo sosedo) in ga hvali !!! Tako, da znaš samo pljuvati, A NA OSNOVI ČESA ??? :Niti to ne veš zakaj…

     • Dada

      No vidiš. Nič slabega ni rekel, naredil, potem ti ni treba kritizirati, srati, lagati. Novinar Gašper Blažič laže in to počne ves čas, ker Kučana ne mara Janša. Mislim, da je obojestransko. Samo Kučan je gospod in ne pljuva kot SDS.
      S Kučanom se je vedno strinjalo več kot 60 odst. Slovencev, višji odstotek je zaradi žensk. Zato je bil zgodovinski, PRVI predsednik RS, dvakratni predsednik. Le Demos, beri pomladne stranke, je izpisal zakon o omejitvi mandata, s čimer so mu preprečili, da bi bil še večkrat, ljudje bi ga volili.
      ZDAJ pa navedi koliko šans ima Janša, da bi postal predsednik ????
      NIĆ. Premalo Slovencev bi ga podprlo, vedno bodo ljudje zato, da bodo podprli koga drugega, samo da ne bo Janša. OK, ???
      To je dejstvo.

     • šrauf

      Dadice,prosto po Kućanu- ali si spolno zadovoljena?…Nisi!….Potem se pa zato brigaj!https://www.youtube.com/watch?v=60GWYlwB0_s

     • Dada

      BRIGAJ SE ZASE, DA NE BOŠ LAGAL IN RAZŠIRJAL NERESNICE.

     • freedomfighter

      Ti trdis za kucana povsem isto kot sprani levicarji trdijo za janso…samo tako na hitro…a se vedno niste ugotovili da ste enako sprani samo z druge strani? Pac en za drugega govorite povsem isto branite svoje poluticne idole in napadate nasprotno stran.. identicni prijemi na obeh straneh

  • Lustrator

   Kakšne laži neki? Je kakšna razlika, če na proslavi govori lutkar ali preko njega kakšna izmed njegovih votloglavih lutk? Gašper je tudi v tem članku zadel tarčo v sredino in to je tisto, kar vas komije peče, da v 3 krasne tulite kot jesharji brez enega samega citata,ene same argumentirane replike. Tako prekmurski kakor primorski praznik sta ogabna talca komunistične politike in totalitarne interpretacije zgodovine, ki je (ironično) najbolj škodila ravno njim.

   • Dada

    Drugega kot lagati ne znaš. Celo izmišljuješ si, da bi izgledalo. Gašper si že nekaj let izmišljuje in LAŽE. Zelo nesramen je, navaden lažnivec, ki je plačan, zato si izmišljuje , da sploh kaj zasluži. Oba pa je lahko zelo sram.
    Škoda je na vaši strani, ker Slovenija ve kdo je Kučan, prvi predsednik Slovenije, zgodovinska oseba Slovenije. Kdo pa sta vidva z Gašperjem ? Navadna drekača.

    • Lustrator

     Spet zgolj opletaš z “izmišljevanjem” in “lažmi”, a še vedno niti enega samega argumenta, česarkoli s katerim bi razumsko spodkopala bodisi moje ali Gašperjeve komentarje.
     Velika večina Slovencev po 70letnem sistemskem pranju možganov ne zna ločiti niti dneva od noči, zato me ne čudi niti to, da so bebčki pozabili, da smo se leta 90 osamosvajali prav od Kučanove SFRJ – torej istih dveh entitet, ki jih danes po božje častijo. Se bojim, da takšne tepce lahko spametuje le močan udarec po glavi, kot po pokvarjenem televizorju, ali pa odklop od državnih seskov dokler ne pričnejo jesti travo, kot bi jo v “dobri stari” Jugi če ne bi bilo tujih kreditov in gastarbajterskih prilivov deviz.

     • Dada

      Fantek, ti nimaš dokazov za svoje trditve. Tukaj je zajec.
      Ti, Gašper in mnogi tukaj, samo pljuvate, ker je to dolžnost. Nimate ne razloga, ne argumenta. Gre samo za to, da je leva opcija politike nasproti desne opcije politike.
      Lažeš pa za tri. Bednik si. NE poznaš dejstev. Glej si dokumentarne oddaje in boš videl, da je Kučan “ločeval politiko Slovenije” od enotne Yuge ter prikazoval Slovenijo drugačno od preostale Yuge, že daleč prej, preden je Demos kaj mrdnil. Zato je bilo kasneje lažje. Srbi so Slovenijo hitro izločili in še govorili “neka ide gde hoče”. Potem pa je kot vodja pogajalcev za Slovenijo s svojo pametjo in izkušeenostjo usklajeval pogajanja v mednarodni politiki , da nas je svet gledal drugače. Jasno, da je imel celo Slovenijo za sabo. In ni edini bil in ni bil sam. Tu so bili še drugi faktorji, policija, ki je prva z orožjem branila SLO, ko se je TO še zmedeno pobirala. Jasno pa je tudi, da je bil DEMOS tudi velika gonilna sila, da je bila SLO s skoraj 100 odst. odločena, da gre iz YUGE. Da ponazorim, če bi kdo iz SDS sral, kot ga je sral Mahnič v parlamentu glede krize v Jadranu, bi takrat 1991 imelo tako sranje kot ga je imela Hrvaška. Pravo vojno. Zato je pomembno, da je Kučan vodil pogajanja, s pametjo in umirjenostjo, da smo odšli z z nekaj mrtvimi, z manjšo materialno škodo.

     • Lustrator

      Je to kakšna slaba šala ali pa mi je popolnoma crknil senzor za sarkazem? Pred kakšnimi 15 leti smo se dlali norca, da boste komiji kmalu tako spremenili zgodovino, da boste bebčke prepričevali, da je Slovenijo pravzaprav osamosvojil rdeči jugokučan s svojo partijo, medtem ko mu je Janša na vso moč skušal to preprečiti, danes pa dejansko berem te norosti. Že če v državi obstaja en opravilno sposoben slovencelj, ki naseda tvojim zgodbicam, je to odločno preveč. tako kot najbrž substanc, ki si jih zaužila pred tem domišlijskim spisom.

  • MEFISTO MODRI

   Še čudno, da je Dada v svoji ideološki zaslepljenosti in intelektualni revščini spravil skupaj teh nekaj poniglavih stavkov.

   • Dada

    Poniglav si ti, skupaj s svojin poniglavim imenom, ha,ha,ha.

  • antimur

   Tudi mnogo zločincev je dočakalo starost, pa zaradi tega niso nič manj zločinci in izdajalci.

 • Janez Kepic-Kern
 • janez55

  Janša spet laže! Državnega praznika ni predlagala SDS, ampak poslanec
  NSi Horvat. SDS pa kolaborira z Orbanom, ki objokuje madžarsko izgubo
  Prekmurja.

  • MEFISTO MODRI

   Slovenskega premiera ni bilo v Šopron na Madžarskem, pa je zamudil priliko, da bi vsaj od daleč v živo videl Merklovo in Orbana, ki v nasprotju s Šarcem postaja vse bolj ugleden, vpliven in spoštovan evropski državnik, čeprav ga je Kučanov vazal Tonin hotel izključiti iz Evropske ljudske stranke.

   • Dada

    Saj je bil Šarec z Merklovo, dvostranske sta imela. A si slep. Orban pa je pomemben, ker je problem, zato mu je med drugim M. očitala nehumanost glede beguncev in to javno.

 • Perkele

  Ja, takoj po volitvah 2018 je Ivan v Budimpešti obiskal Orbana. Očitno je hotel it z njim v koalicijo, pa se mu ni izšlo, ni vedel, da Slovenija ni del Madžarske.

 • MEFISTO MODRI

  Dada je samo novo ime stalnega komentatorja, ki se oglaša na tem portalu pod množico hecnih imen.

  • Dada

   Nisem novo ime, kaj lažeš. Že večkrat sem komentatorjem napisala, da lažejo, poleg tega sem pod članke navedla, konkretno, lažnive članke in to dokazala. Pika.
   Če nekaj trdiš, potem napiši in kot dokaz navedi, kar si trdil. Navedi “hecna imena”.
   Zato trdim, da si navaden lažnivec… Kot Gašper Blažič, že nekaj let čitam nj. članke, dobesedno nekomu nekaj prilepi, zlaže se 1,2,3. Neodgovorno in nekulturno. To je vse.