Prešernov dan – tragikomični praznik

Da je France Prešeren eden največjih slovenskih pesnikov, je v naši preljubi državici splošno znano. Da je njegova kitica postala slovenska himna, tudi. Da smo njegovo obletnico razglasili za državni dan kulture, ravno tako.

Vsemu temu navkljub pa ob Prešernovem dnevu velja znova spomniti, da se do kulture in kulturnikov obnašamo kot do nebodijihtreba. In da je temu tako, poskrbijo v veliki meri tudi sami kulturni delavci.

Če pogledamo, kaj vse se je zgodilo v zadnjih tednih in v obdobju nekaj let, se diagnoza ponuja sama po sebi. Dogajanje bi lahko kakšen skladatelj upodobil v tragični operi, del vsebine pa bo nedvomno ponovno prispeval predsednik Prešernovega sklada na četrtkovi proslavi.

Zapletalo in razpletalo bi se v tej tragikomični mojstrovini približno takole.

Uvertura

1. dejanje
Blatenje in zaničevanje kulturnih ministrov je postalo pravo nacionalno tekmovanje v tem, kdo bo bolj nesramen ali kritičen do njih, saj če ne zadovoljijo vseh lobističnih in interesnih skupin, da se te lahko napajajo iz državnega korita, postanejo številka ena napadov. Spomnimo se ministra Turka, ki so mu postavili grozilni koridor pred Cankarjevim domom pred Prešernovo proslavo, pa Julijane Bizjak Mlakar, ki ni hotela odobriti nekaterih finančnih transferjev, Peršaka, ki se sprva ni hotel ukloniti volji zaposlenih v Slovenski filharmoniji, in nazadnje linča nad linči donedavnega ministra Dejana Prešička, ki je bil s svojim načinom dela v napoto vsem. Ostalih pred njimi niti ne bom omenjal.

2. dejanje
Plagiatorstvo Kobala so ocenili njegovi stanovski kolegi, in to zelo kritično. Ali nam je bilo to v ponos? Ne, nasprotno, a vendar lahko v potezi vodstva celjskega gledališča prepoznamo redko poštenost ob soočenju z lastno napako, četudi do nje ni prišlo po njihovi krivdi.

Damjan Damjanovič (Foto: STA)

3. dejanje
SD s svojimi starimi kadri vedri in oblači, nato pa nenadoma ugotovi, da nima nikogar, ki bi prevzel najbolj vroč ministrski stol v državi. Saj ni res, pa je! Zaradi tako strankarsko-interesnega kadrovanja se je komaj kdo še pripravljen izpostaviti kot kandidat za najbolj izpostavljene direktorske funkcije v največjih državnih zavodih, posledica je, da so zaposleni pod perutmi sindikatov prevzeli javne zavode in jih podredili svojim ambicijam – te pa so, da vsak mesec z najmanjšim možnim trudom potegnejo svojo plačo. Tako, kot si je Levica podredila Vlado RS.

4. dejanje – finale
Na Prešernovi proslavi že po ustaljeni praksi predsednik Prešernovega odbora cinično in sarkastično obračuna z oblastniki, da kultura lačna in prezebla dobesedno umira itd., pri tem pa hladnokrvno spregleda vsa realna dejstva, predvsem pa, da nikoli ni bilo pometeno pred lastnim pragom in da smo za slabo pozicioniranje kulture v veliki meri sokrivi kulturni delavci oz. interesni lobiji. S kazanjem prsta v druge so prenekateri izkoriščali bazenček za svojo dobrobit. Mnogi izmed kulturnih koritnikov so pozabili na vrednoto družbene koristi, kaj šele etike! Ter na svoje poslanstvo: dati ljudem duha in ponosa. Med kulturniki je prihajalo do pretepov že v preteklosti, krošeja je bil deležen tudi eden bivših ministrov, a je šlo vse mimo kot Sava, ki se enkrat zlije v Donavo, in vse je spet po starem*.

Dragi naš Prešeren, počivaj v miru. Veš, ko te potrebujemo, si v srcih slovenskega naroda, drugače pa bolj malo. Resnica pa je, da te vse bolj spet potrebujemo med nami!

* V glasbi se reče: “Če hočeš točno igrat in štimat, se moraš zavedat, kaj je fouš!” Pri nas pa gredo po proslavi vsi fušarji še veselo na zaključni sprejem, kjer se hlinijo drug drugemu, da je vse v najlepšem redu.

Damjan Damjanovič

 • lojze

  pre-prosto po Kobalu:

  Slovenci !
  Porodile
  so misli zmage nam sladkó,
  da nam oživlja ceste,
  razjásni imena in oko,
  ki utopi
  vse skrbi,
  v potrtih prsih ŠAREC up budi!

  Komú narpred veselo
  zdravljico, SLOVENCI čmo zapét’!
  ŠAREC reši nam deželo,
  ŠAREC živi ves SLOVENSKI svet,
  socialiste, birokrate vse,
  kar nas je
  sinov sloveče matere!

  V sovražnike ‘z oblakov
  SLOVENCELJNOV naj naš’ga treši gróm;
  prost, ko je bil teh demokratov,
  naprej naj bo SLOVENSKI dom;
  naj zdrobé
  njih roké
  si spone, ki jih še težé!

  Komunizem, reva, udba,
  k nam naj nazaj se vrnejo;
  kaj mar otrók, kar ima SLOVENIJA,
  vsi naj si v róke sežejo,
  naj Huda jama bo oblast
  in z njo čast,
  ko préd, spet KUČANOVA bo last!

  Bog žívi vas SLOVENCE,
  od pameti žlahtne SVETLANE,;
  ni take je Slovenke,
  ko SPOMENKA je krvi dekle;
  naj sinóv
  komunistov nov
  iz vas bo strah sovražnikov!

  Slovenci, zdaj se pije
  zdravljica vaša, vi KUČANOV up;
  ljubezni domačije
  noben naj vam ne usmŕti strup;
  ker zdaj socialistov
  kakor tajkunov nas,
  jo sŕčno bránit MESEČEVO čast!

  Živé naj vsi SLOVENCI,
  ki hrepené dočakat dan,
  ko, koder Šarec hodi,
  prepir iz Ljubljane bo pregnan,
  ko rojak
  bo mislil enak’,
  ne vrag, komunist bo vsakemu mejak!

  Nazadnje še,VOLIVCI ,
  kozarce zase vzdignimo,
  ki smo zato se zbratli,
  ker dobro v srcu mislimo;
  dókaj dni
  naj živí
  kar nas bedakov je ljudi!

 • ZatonMesecnikov

  Če bi sliko Kobala pokazal na Hrvaškem, bi dejali da gre za srbo-četnika. Takšne spodobe so se namreč tam pojavljale v letu 1991.

  • samsara

   Saj poimenovanje in lokacija niti nista ključna. Važna je vsebina in pa namen entitete.

 • Duhec

  Zdej pa že pretiravate s tem Kobalom.

  • Peter

   Karma, duhec.
   Človek je zelo pretiraval s svojim “humorjem” na račun nenaših.
   Saj veš, kako gre to, no.

   • šmentanamuha

    Dobil je lekcijo, bi se temu reklo. Pa Celjsko gledališče tudi, zajebal jih je našizem.

   • Duhec

    Dobr no, in zdej mora bit 100 člankov z njim v glavni vlogi?!

    • šmentanamuha

     Mora. O Janši že celo desetletje in več pišejo članke z obrekljivo, celo sovražno vsebino in večina še lažnivo povrhu. Degradirajo ga kot človeka in kot politika, na RTV MMC so šli celo tako daleč, da so nalepili sliko z besedilom Smrt Janši in nikomur se ni zgodilo nič. Torej, ko gre za Janšo ali koga z desne pa podpiraš medijsko mrcvarjenje. Taka si. Poglej se v ogledalo.

    • Steiermark

     On svoje umazane vloge nikoli nebo izgubil, dokler bodo rdeči roparsko nekulturni 21 forumaški mafijaši še “migali” oz. dokler dokončno nebomo opravili in ponovili, deratizacije! Potem ga nihče več nebo potreboval za vulgarne in odvratne vloge, ki jih lahko le en takšen tepec z rdečo zvezdo, prevzema, seveda ob izdatnipomoči raznih violetk in zvezdaških človekomrznih čefurskih antislovenskih svetlan….

   • samsara

    Sem napisal odgovor, a ga pozneje raje prestavil višje.

 • totex39

  Bedaki so tudi tisti, ki so ga hodili poslušati.

 • Peter

  Boris Kobal se umika z vseh odrov, “preprosto ne zmore več”

  V izjavi je zapisal, da je trenutno brez službe

  “Trenutno zaradi vsega, kar se dogaja, nisem vstanju, da bi lahko nastopal. Opravičujem se vsem tistim, ki ste želeli videti mojo predstavo, ampak poskušajte razumeti, da v dani situacijinisem zmožen nastopati.”

  • samsara

   Kvaliteta energije, kakršno je s svojim delovanjem nekdo povzročil na strani drugih, se po zakonu vzroka in posledice, nekoč, ko razmere dozorijo za to, pojavi pri njem, da jo spozna, jo na lastni koži izkusi in se iz tega kaj nauči.
   Slednje je namen te kozmične zakonitosti, neodvisne on sebe polnih dozdevnih posvetnih vsemogočnežev.
   To je pot ozavešanja ljudi. Je pa tu svobodna izbira posameznika, ali iz izkušnje naredi teater in tragedijo, ali pa to sprejme, se potrudi razumeti, celo dojeti in tako naredi izkušnjo produktivno.

   Kobal je svež primer, kateremu jih bo v času ki prihaja, sledilo še več podobnih in sorodnih.
   (Peter, sem končno prestavil svoj tekst na pravo mesto)
   ;-)

 • šmentanamuha

  Ja, res, bomo videli, kako se bo v nadaljevanju razvijala Kobalova zgodba. Škoda, ded je vse zajebu. Sem zadnjič na YT gledala ene stare posnetke TV Poper, pa morm rečt, da je bil kr kul, duhovit in malce čez les, vendar ni prekoračil meje. Mogoče pa mu je usahnil izvir navdiha in pol je poštudiral, da pa morda Slovenci vseeno premalo poznajo italijansko literaturo.
  En velik minus pa dobi tudi Celjsko gledališče, ker je ravnalo “nepotistično” oziroma tovarišijsko in ni hotelo izvesti dela zmagovalke, ampak so se raje odločili za nezmagovalca, ker je “naš” in mu dali še ekstra plačilo, pol pa so dobili prst v rit. Rekla bom samo “Prav jim je!” Dejansko niso nič bistveno boljši od Kobala. Tako da se naj ona direktorica kr nč ven ne vleče. Če se ne bi zgodila ta šlamastika s Kobalom, sploh ne bi vedeli,. da so zmagovalko preprosto preskočili in izpeljali zadevo v “našistični” maniri. Kobal pa bo najbolje prišel skozi, da napravi eno komedijo na svoj račun.

 • Claudio Moro

  SDS FOREVER!!! JANSA FOREVER!!!!

 • Duhec

  Kobal je sam sebe uničil, na vse možne načine. Naj vam bo to dovolj.

  • Peter

   Ne, njemu se dogaja.

   • Duhec

    Ma primitiven bedak. Sam sebe tolaži. Če bo mel jajca, se bo obesil.

    • Peter

     Ah, obesil….
     Čas bi bil, da spozna, da mu za trenutno dogajanje niso krivi drugi, čas, da se malo zamisli nad sabo, se zave, kaj je delal narobe in kaj spremeniti, da bo bolje.
     To bi bilo pozitivno, ne pa obešat se, no.

    • šmentanamuha

     Ti si želiš, da se obesi? Naravnost neverjetno, kake pišeš, zraven pa zganjaš moralo.

  • macon

   A mogoče hodi pred sodnike in se boji, da bo več let sedel? Mogoče je dobil visoko denarno kazen?

   Nič hudega se mu ne dogaja.

 • piko8

  Prešeren se v grobu obrača, ko gleda te rDEČE Plagiatorje in Nekulturnike, ki se sprehajajo mimo njegovega Spomenika!!!

 • macon

  Kobala za slavnostnega govorca in prejemnika Prešernove nagrade! Konec koncev je NAŠ.

  • samsara

   Glede na paleto bizarnih, bolj ali manj očitnih, celo subtilnih poskusov reševanja njihovega soborca za ‘tekovine’ rdeče zvezde, to niti ne bi bilo preveliko presenečenje. Nekako v stilu, “za minulo predano in požrtvovalno ustvarjalno delo”…

 • Darth Vader

  Prešeren za navigacijo po svoji občini Žirovnica uporablja brezplačno mobilno aplikacijo za Android telefone – Visit Žirovnica, če želite biti kot France Prešeren, si naložite apikacijo na svojem Android telefonu na tej povezavi, ker pa je France Prešeren visoko pismen, zato, da ga lahko razume cel svet, uporablja angleški jezik, kot vsi ostali turisti iz tujine – veselo pa veselo prenašanje :) https://play.google.com/store/apps/details?id=com.appspotr.id_614986459530658877&hl=en_US

 • samsara

  Kvaliteta energije, kakršno je s svojim delovanjem nekdo povzročil na strani drugih, se po zakonu vzroka in posledice, nekoč, ko razmere dozorijo za to, pojavi pri njem, da jo spozna, jo na lastni koži izkusi in se iz tega kaj nauči.
  Slednje je namen te kozmične zakonitosti, neodvisne on sebe polnih dozdevnih posvetnih vsemogočnežev.

  Kobal je svež primer, kateremu jih bo v času ki prihaja, sledilo še več podobnih in sorodnih.

 • stajerc5

  Po “Cuckih na zizih” in “Pogled na z KP semenom oplojen trebuh”, skozi namerno uniceno drzavno zastavo Slovenije, je verjetno edini kandidat za Presernovo nagrado prav nad zivljenjem razocarani Kobal!!!Pa cisto resno mislim, ker se revez ze zanima med tovarisi kje je vas Vrbje. Lahko mu pomagam. Z vlakom do Stor (Store- yugotraktorji..yuyu-yuhuhu!), potem pa zadnji lep sprehod ob Voglajni do vrb, ops, Vrbja sem mislil…

 • garfi

  glede na progresivno norost leWiČĆarjev
  lahko letos nagradijo kakšen splav performans

 • Osti jarej

  ..milijarde so sprivatizirali,pa nikome ništa….nehejte nabijat

 • šmentanamuha

  Na MMC cenzura v polnem teku. Od 66 komentarjev objavljenih samo 13. Meni so zbrisali dva povsem civilizirana komentarja.

  • Iztok Pušnik

   Ja no, kaj pa je to hudega? Meni so tukaj zbrisali vse povsem civilizirane, pod člankom, kjer sva tudi midva nekaj skromnih besedi dorekla. Vseeno hvala za všeček, ki je zaradi brisanja šel v nič.

 • jovo

  Lahko bi se pa zaposlil kot “general” v Turnškovi reinkarnirani org,ZB.

 • if

  Slovenski kulturni praznik, ali praznik slovenske kulture?

  8. februar je praznik slovenske kulture, ki ga mnogi akterji slovenske kulture praznujejo nekulturno, nekultivirano, ker ga “praznujejo” iz svoje odrsko hlinjene kultiviranosti.
  Pristne kultiviranosti ne zmorejo, ker so ločeni od njenih korenin, ki sicer črpajo iz najbolj žlahtnih vsebin slovenskega naroda in zdrave demokracije.

  Ti so, v svoji nekultiviranosti, uzurpirali pristojnost določati kriterije “kaj je kulturno”, iz te pozicije napadajo logotipe države, zlorabljajoč živali in človeka tudi njegov zdrav razum in vse, kar je slovenstvo.

  Praznik slovenske kulture, praznik slovenstva!

  Kaj je 8. februar v RS, če ni praznik slovenske kulture? Edini dan v letu, ko je v RS živeče neslovnestvo v abstinenčni krizi!

 • Vera

  Lepše se članka skoraj ne da napisati , ker je v njem vsa kruta resnica o kulturi in ” nekulturnikih”, ki se iz skupne vreče samo napajajo.

 • Beličič

  Sam Adolf se je na potep odpravil!Ne bo mu uspelo!Varnost je pri nas v ospredju!Malčki1

  • Beličič

   Meni verjami!Za druge stvari gre!

 • samotoje

  Mene pa že dlje časa muči skorajda prvinsko vprašanje: kaj je slovenska kultura? Koliko orkestrov je to? Koliko teatrov? Koliko predstav in koncertov? Koliko razstav? Koliko knjig? Skratka, kaj vse mora plačati slovenski davkoplačevalec, da ga Ceca Makarović ne bo zmerjala in poniževala? Za velike številke gre, zato se kar nekako izgubi naslednji niz vprašanj: kakšni orkestri, kakšni teatri, kakšne predstave, itd. Nespodobna vprašanja, ki si jih umetniki in kulturniki (samoimenovani in v družbi enakih tičev priznani) ne dovolijo postavljati.
  Zato za ministrico za kulturo predlagam Drago Potočnjak. Ona bo imela odgovore na vsa vprašanja, potem bomo pa že kako.

 • O’Brien
 • Fw-190

  Aja,no,ja,pol pa ne. Plagiator druga Drnovšeka…Šarko….

 • Fw-190

  Prasci se preimenujejo v Janeza Janšo,pa je pri nas že kultura na najvišjem nivoju. Plačana od nas,bebavih davkoplačevalcev!

  • Ivan Friderik Novak

   Zakaj prasci?
   Predsednik SDS se imenuje Ivan Janša.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!