Prevara je del njihove ideologije: Ko zadnji šef partije legalizira kršitev ustave

Foto: Demokracija

Pred kratkim sem že pisal o svojem obisku v eni od zasebnih zdravstvenih ustanov. Zato na tem mestu ne bi ponavljal podrobnosti. Morda zgolj to, da je omenjena ustanova tudi kandidat za pridobitev koncesije za opravljanje dejavnosti javnega zdravstva. Kar pomeni, da vam standardne zdravstvene storitve krije zdravstveno zavarovanje in ni nujno, da ste samoplačnik. Povedano drugače: zasebno zdravstvo prav preko tovrstnega mehanizma lahko v veliki meri lajša tegobe javnega zdravstva in čakalnih vrst. Ob tem pa država privarčuje tudi zato, ker ji ni potrebno vlagati v infrastrukturo in zdravstveno opremo – za to pač poskrbi lastnik zdravstvene ustanove (provizije in barantanje z nabavo, kot se to velikokrat dogaja v velikih javnih, pravzaprav državnih zdravstvenih ustanovah, pustimo ob strani).

Nekaj podobnega pa velja tudi za šolstvo. Verjetno ni potrebno posebej razlagati, da je delež zasebnih šol v naši državi zelo nizek. Praktično neznaten. Nekoliko višji je odstotek zasebnih vrtec, a to niti ni pomembno. Tako kot v zdravstvu tudi v šolstvu velja, da lahko šola v zasebni lasti izvaja dejavnost javne šole tako, da se iz državnega proračuna krije izvajanje javno priznanega programa, medtem ko za ostale stvari (infrastruktura, prostori, učni pripomočki) poskrbi lastnik šole.

Oglejte si še: Kučanov obisk pri Šarcu

Obstaja pa tudi druga možnost: da šola izvaja povsem svoj program, ki ni javno potrjen, in svojo dejavnost financira bodisi iz šolnin bodisi s strani sponzorjev. Vendar se takšnega posla pri nas za zdaj še nihče ni lotil – precej bolj varno je izvajati javno priznani program, s tem pa je prehod npr. iz javne (državne/občinske) osnovne šole v zasebno srednjo šolo, ki izvaja javni program (ali pa obratno) precej olajšan. In tudi v tem primeru lahko država (oz. občina, če gre za osnovno šolo) privarčuje s tem, ko spodbuja razvoj zasebnega šolstva. S tem se stroški izobraževanja z vidika proračuna manjšajo, oškodovan pa ni nihče. Samo najbolj zagamani socialisti bodo trdili, češ da ni pravično do neverujočih davkoplačevalcev, da se iz proračuna izvaja tudi financiranje javnega programa v katoliških šolah – da, ker učenci in dijaki v teh šolah ne sodijo med davkoplačevalce, kenede?

“Žegn” iz Murgel
Verjetno sedaj že veste, na kaj cikam – namreč na peticijo najmanjše od koalicijskih strank, niti je ne bom imenoval, ker vsi vemo, za koga gre. Gre pa za peticijo, ki naj bi “rešila” ustavni vakuum, saj naj bi v ustavo zapisali, da se smejo iz proračuna financirati samo javne šole oz. šole v državni/občinski lasti. Kdor pa se vpiše v zasebno šolo, pa naj jo kar sam plača. Tako nekako nam sporoča šivilja, ki je bila krajši čas tudi predsednica vlade. Sprva tej akciji nisem želel nameniti pozornosti. A ko sem na fotografiji ene od stojnic, kjer se zbirajo podpisi, zagledal zadnjega šefa partije Milana Kučana, mi je takoj postalo jasno, da je akcija “požegnana” iz ozadja in da ne gre za zgolj neko obskurno kaprico stranke, ki se bori za preživetje. Pač pa gre za jasno sporočilo, kdo ima v tej državi oblast in da tisti, ki ima oblast, določa tudi ustavo. Verjetno so se to naučili od Hegla.

Image

Prav zaradi Kučanove akcije sem sedaj tudi prepričan, da bo akcija povsem uspela in da do spremembe ustave ni več daleč. S tem bo sedanje neustavno stanje z manjšimi proceduralnimi posegi tudi “sanirano” in legalizirano, pri tem pa bo seveda svoje opravila tudi propaganda med preprostimi ljudmi, ki se jim o resničnih problemih odnosa med javnim in zasebnim niti ne sanja. Njim je važno samo, da se prepreči vsak stik katoliške Cerkve s proračunskim denarjem. Tu se vidi, kako propagandni stroj podtalne oblasti psihološko obvladuje množice. In verjetno bomo že v naslednjih mesecih doživeli novo učno uro nečesa, kar sem v preteklosti imenoval “retrotranzicija”, dejansko pa gre za postopen prehod iz latentne v aktivno fazo t. i. poznega komunizma, ki je na videz sicer povsem demokratičen, s tem pa še dvakrat bolj nevaren. In ne bom se čudil, če bodo med podpisniki za spremembo ustave tudi katoličani. In seveda tudi kakšen “desničar”, ki bo s tem hotel preprečiti, da ne bi slučajno proračunskih sredstev dobila tudi islamska šola, pri tem pa bo seveda spregledal, da javno veljavni program, ki ga zasebna šola izvaja, potrjuje ministrstvo za izobraževanje in ne neki imam ali mufti iz Savdske Arabije.

Prevara je del njihove ideologije
In če bo sprememba ustave uspela, potem bo po novem neustavno, da ima denimo Škofijska klasična gimnazija, katere dijak sem bil med leti 1994 in 1998, svoje izvajanje javnega gimnazijskega programa plačano iz državnega proračuna. In bo lahko vodstvo šole, če ne bo hotelo, da učitelji živijo le od zraka, zaračunavati šolnine od dijakov oz. njihovih staršev. V času, ko sem bil dijak, je vsak dijak mesečno vplačeval nekaj nad šest tisoč tedanjih tolarjev izvajanja t. i. nadstandarda, kamor je spadal denimo verski pouk, ekskurzije ter duhovne obnove. Tistim s tanjšo denarnico je stroške nižal štipendijski sklad. Ne vem, kako je s tem danes. Upam pa, da bodo tudi v Zavodu sv. Stanislava in nasploh v cerkvenih krogih toliko modri, da bodo spregledali, da s politično korektnostjo niso prišli nikamor. Še vedno se spomnim tistega skorajda lizunskega obiska tedanjega premierja Mira Cerarja v Zavodu sv. Stanislava – od tega je že precej časa, obljubljal je marsikaj, sogovorniki so mu tako rekoč jedli iz roke, a do danes se ni zgodilo nič. Razen foto termina in nekaj sladkih besed.

Kar pa se tiče Milana Kučana, pa želim spomniti na citat, na katerega sem se spomnil samo dan pred današnjim odkritjem. 26. junija 1991 je Kučan na proslavi ob razglasitvi samostojne Slovenije, le malo pred koncem, ko je izrekel “jutri bo nov dan”, rekel tudi naslednje: “Zmogli smo, ker je bila naša vera trdna in ni bilo zle misli v naših dejanjih.” Torej, Kučan govori o veri, dve leti pred tem je ob razglasitvi amandmajev k republiški ustavi, tedaj še kot šef CK zapel Zdravljico in to celo drugo kitico (Bog živi ves slovenski svet), pri čemer ga je ujela televizijska kamera. Isti večer, ko je Kučan omenil trdno vero, so zelo verjetno po njegovi komandi odvzeli pravico do javnosti blagoslovu lipe – nadškof Alojzij Šuštar je moral to storiti brez mikrofona, prav tako evangeličanski senior Ludvik Novak. Z nadškofom Šuštarjem se je slabo leto pred tem rokoval v Kočevskem Rogu. Nauk te zgodbe: nikoli ne verjemite komunistom, da so iskreni v svojih džentelmenskih držah. Pokojni ekonomist dr. Ljubo Sirc je večkrat jasno povedal: “Prevara je del njihove ideologije.”

Ergo: komunisti so dali vedeti, da so nad ustavo. In bojim se, da so se vsi tisti, ki so ves čas nasedali njihovim perfidnim igricam ter predstavam o tem, kako je Slovenija demokratična, zbudili prepozno. V tolažbo pa nam je lahko, da ovčji kožuhi odpadajo in volkovi že kažejo svoj pravi obraz.

Gašper Blažič, Demokracija

 • Antonius

  Po tolikih kršitvah ustave je zdaj kršitev ustave legalizirana. Po naslednjih volitvah bodo levičarji kršitev ustave zapisali v Ustavo.
  Kučanova, izdajalčeva opcija počasi dobiva odrasla krila.

 • VERRZIFIKATOR

  MOJ ŠAMPANJEC

  Čakaš me v omari in se staraš,
  vedno bolj med steklenice stisnjen,
  vse tesneje v zadnji kot potisnjen,
  iz omare kakor da ne maraš.

  Shranil sem te, ko sem si obljubil,
  da odprem te točno tisto uro,
  ko izvem, da svojo bedno turo
  sklenil on je in se v nič izgubil.

  Bil je nič, zdaj v nič se je povrnil,
  vmes pa kot pritlehen sivkast zmazek
  kazal je svoj zlodejev obrazek,
  se nazadnje le je v prazno zvrnil.

  Nikdar nisem sicer bil ljubitelj
  tvojega šampanjskega okusa,
  a premagam neokus iz gnusa,
  ko odide kratkih nog tlačitelj.

  Zdi se, da v omari izhlapevaš,
  vendar čakaš, da te stisk doseže,
  ko pravičnost končno vmes poseže,
  čakaš ta trenutek, dozorevaš!

 • VERRZIFIKATOR

  Milko Majhennič

  PSIČEK IN STOJNICA

  Psiček se pred stojnico priklati,
  kjer deli se javno, nič zasebno
  pravijo, da več ne bo potrebno,
  s stojničarji, glej, se psiček brati.

  Za klobaso javnega izvora,
  pravi, da se vedno bo zavzemal,
  grabežljivih psov bo zgled posnemal,
  laja, da mu vsak slediti mora.

  Vse bo javno, z repom maha vneto,
  s sivo dlako pasje naježéno,
  in renči, da vse dogovorjeno
  zastarelo je in preživeto.

  Psiček sivi drugim psom zgled daje,
  da zasebno se lahko odpravi,
  v lastne gobce vse plenilsko spravi,
  zgled je institucionalne kraje.

  S cuckom akcija se usklajuje,
  on pred stojnico simbolizira
  pasjo združbo, ki se v vse zažira,
  slastno ki diši blago ji tuje.

  Mu dišijo kajpada salame,
  toda tudi on bo našel pravo,
  povzroči ki grižo mu krvavo
  in dokončno apetit mu vzame.

 • RATATA

  Bratje in sestre, po skrbni in dolgotrajni analizi, ki sem jo opravil vam lahko povem, da bi vse to mnogo lažje sprejemali, če bi bili lezbaki in pedrulje.

 • janko

  Anywhere the comunism is, there is the hell!

 • JANEZ GUS

  Tudi huligani s Kotnikove so imeli njegov žegen.Počastil jih je celo s svojo prisotnostjo.Zato mu jo mirno,ko ga srečaš na ulici ,vžgeš po gobcu.

 • Andrej

  Slovence je res že zdaaaaavnja zapustil spomin. Ne vedo več, kaj pomeni CK ZKS.

 • Mojca pokraculja

  Osnovna sola je obvezna. V OŠ se ob vezno izvaja javnpveljavni program za OŠ predpisan od države .Samo na podlagi izvajanja predpisanega, verificirsnega programa, ima šola pravico izdati javno veljavnolistino, SPRICEVALO!!
  Kakrsenkoli drug program, ki bi ga npr. privatna šola izvajala, ki ni javno veljaven pomeni da sola o solanju ne more izdati javnoveljavne listine – spričevala.
  Javno veljavnost programa potrjuje drzava. Ker je OŠ solanje obvezno, javnoveljavna listina pa dokaz o solanju, privatna sola ne more izdati javno veljavne lisine za izvakjanje katerega drugega programa, ki ni predpisan kot javnoveljavni.
  Simpl, privatne sole nimajo nobene izbire , prisiljene so iuvajat edini javnoveljavni program OŠ predpisan s strani drzave drugače me morejo izdajati spriceval. Brez spricevala ucenec ne more nadaljevati solanja. Se vec krši zakone, ker ni izpolnil svoje osnovnosolske onveznosti. Za krsitev so v zakonu o prekrskih ptedpisane globe.

 • Franc Šink

  Če bi bil Kučan psiček bi bil manjše rasti.

  • JANEZ GUS

   Pa tudi manj hudoben in pokvarjen.

  • RATATA

   Bi jajca po tleh vlekel, kot jazbečar

   • JANEZ GUS

    On ima Jajce v Bosni.

 • Ježek Teka Teka

  Smradi levi, lažejo in kradejo na vseh nivojih … to ni več država … to je komunistična greznica …

  • JANEZ GUS

   Smo še edini na Balkanu.Ko bo to crknilo, bo daleč zavdarjalo.

   • WISKY 1000

    sej ga že skup vleče

 • Ero

  Banda rdeča zdaj na pono uvažate šerijaterje ko bo pa njihov podivjan mladeź teroriziral naše otročke po šolah bote pa svoje poskrili po cerkvenih šolah in jim placevali šolanje z našim pokradenim denarjem

  • JANEZ GUS

   Že zdaj ta pokvarjena rdeča banda pošilja svoje otroke na katoliške šole,ker dobro vejo,da je kvaliteta očitna.

 • Borut Stari

  Nič jamrat. Za vse smo si sami krivi, Od konca WW2 do 1990 so imeli komunisti 100 % oblast. Po izvolitvi Kučana za predsednika predsestva pa smo na vseh sledečih volitvah kontinuirno omogočali obdobja več z kot 50% oblast kontinuitete preoblečenih komunistov. Levičarski politiki se vedno prilagajajo tistemu, kar z komunistično ideologijo zasvojeni ljudje želijo slišati. Politiki pač morajo govoriti o vsem in odločati o vsem, ter se zanašati na svoje vernike.

 • Mariza Petrovcic

  Alenka je navadna tatica, hvali se da je leta 2014 rešila državo, ja s krajo delnic in drug davkoplačevalskim denar, sedaj pa bi rada ukazovala v kakšne šole moramo iti, ne glede na to da so programi odobreni od države, kaj nam se bodo vzeli in vsilili drugo leto, ko ne bo denarja, bojim se da smo na poti Grčije pred leti

 • Marko Prec

  Ta članek je navaden banditizem in zakriva bistvo. Namreč to, da si je tudi avtor članka kot privilegiranec omislil izobraževanje na zasebni gimnaziji, zanj pa smo plačevali davkoplačevalci.

  • FRANC3

   VSI Slovenci smo davkoplačevalci, zato imamo VSI PRAVICO DO ŠOLANJA. Ti se želiš vrniti v čase komunizma, ko ste eni imeli več pravic kot drugi. Privilegiranci ste dobivali boljše službe, bili ste lahko učitelji, policaji, oficirji, direktorji, kar mi kristjani nismo mogli in nismo smeli biti!!!!

   • Marko Prec

    Da, vsi imamo pravico do šolanja. To pa ne pomeni, da se davkoplačevalski denar daje zasebnim šolam. Nihče vam ne brani, da svoje otroke vpišete v cerkveno šolo. Ampak v tem primeru prevzemite odgovornost za to in plačajte šolanje iz svojega žepa! Če nimate dovolj denarja, vpišite otroke v javne šole in ne jamrajte.

    Pa še to: vaše pisanje kaže na to, da nimate prav nobenega spoštovanja do drugače verujočih, ki so ravno tako davkoplačevalci. Zakaj bi njim jemali iz žepa za nekaj, s čimer se ne strinjajo?

    • FRANC3

     Spoštovani:
     Napisal sem, da smo VSI DAVKOPLAČEVALCI. Zato imamo tudi kristjani pravico vpisati otroke v šolo, ki izvaja program priznan s strani države. To pomeni, da je vseeno, ali ti vpišeš otroka v šolo, ki jo je ustanovila država ali pa kateri koli zasebni zavod ali ustanova. S strani države je plačan osnovnošolski program, dopolnilne dejavnosti pa MORAJO pokriti starši.
     Verjetno nekateri ne razumete, kaj je program priznan s strani šole in kaj je dopolnilna dejavnost. Če državna šola organizira dopolnilno dejavnost, je tudi potrebno plačati.
     Zagotovo pa nekaterim nestrpnim ne gre v račun, da lahko osnovno šolo ustanovi tudi zasebna ustanova, saj ste prepričani, da lahko to počne samo država (po vzoru komunizma). V normalnem svetu se gibljejo odstotki privatnih šol tudi preko 20% (Belgija), pa to nikogar ne moti.
     Težava je v tem, da so privatne šole bolj uspešne, predvsem pa imajo večji posluh za učence in starše, pa še večji red imajo. Uspešnost privatnih šol se pokaže na maturah, zato pa je minister Gaber ukinil objavljanje seznama zlatih maturantov po šolah, da se ne vidi razlika v kakovosti!

    • Schemva Miro

     Prvo se pozanimaj za kaj se sploh gre,potem pa pametuj,FRANC3 ti je dobro razložil,ampak ti si verjetno preveč zabit,da bi ti šlo v glavo,zato bodi raje tiho,da ne boš še bolj izpostavljal svojega idiotizma.

 • JANEZ GUS

  To je edinstven dokaz,kdo je proti veri,proti RKC,proto zahodni kulturi,od koder izvira naša civilizacija.Ta super prasec ,je največja cokla v razvoju Slovenije,seveda z bando NOB in drugimi levaškimi pomagači.10.10

 • WISKY 1000

  Matilda pa še kar čaka in čaka,res ni pravice na tem svetu.