Primer Zlatka Z. ali stranski učinki svobode govora

Jože Biščak (Foto: osebni arhiv)

Bilo je 23. maja 2001. Zlatko Zahović, ki je v igro stopil v 66. minuti, je imel do konca rednega dela in pozneje v podaljških tri priložnosti, da odloči tekmo. A je ni. Celo več. V tretji seriji streljanja enajstmetrovk je njegov strel ubranil odlični nemški vratar Oliver Kahn, na koncu so Nemci tudi slavili. Tisti večer na San Siru, kjer sta finale lige prvakov igrala španska Valencia in nemški Bayern, je imel Zahović priložnost, da postane prva prava slovenska globalna zvezda. Imel je že vse, kar super zvezda mora imeti. Poleg nogometnega znanja, ki nikoli ni bilo sporno, je (kot so to počeli in še počno Ronaldo, Lochte, Šarapova ali Vonnova) ustvarjal zgodbe tudi zunaj igrišča – povzročal je incidente. Njegovi prepiri, malodane pretepi bodisi s predsedniki klubov in trenerji bodisi novinarji so legendarni. To je kombinacija, ki dela razliko med odličnimi, vrhunskimi športniki na eni in globalnimi super zvezniki na drugi strani, kar je všeč tudi sponzorjem, ki vedo, da je biti priden, ubogljiv, ponižen in skromen oziroma biti “politično korekten”, kljub velikemu znanju v športu, premalo, da se milijonski vložki povrnejo. Od slovenskih športnikov je do zdaj to imela v sebi le Tina Maze, a žal ni tekmovala v tako odmevnem globalnem športu kot Zahović, ki bi z dvigom pokala na San Siru postal globalno nesmrten.

Ko je Zahović končal kariero, je Maribor postavil na zemljevid Evrope. Z znanjem, ki ga je pridobil (ja, znanje je dobil v tistem grdem in zlobnem kapitalističnem svetu), in s pametno taktiko nakupov in prodaje igralcev se je klub lahko kosal z največjimi. A kar je najpomembnejše – Zlatko Zahović, v obdobju svojega nogometnega zenita znan tudi kot ZZ TOP, je ostal tak, kot je bil kot nogometaš – nepredvidljiv in poseben. Predvsem pa je povedal tisto, kar si misli. Zlatko namreč nima filtra med možgani in usti, svobodo govora jemlje dobesedno. Včasih pove robato, grobo, za marsikoga tudi žaljivo. In to marsikomu, tudi novinarjem, ki niso navajeni, da jim kdo kdaj kaj zabrusi nazaj, ni všeč.

Zadnji Zahovićev incident z novinarjem Ekipe ni nič posebnega.
To se dnevno dogaja po Evropi. Športni direktor Maribora preživlja težke čase, saj klubu ne gre tako, kot si je zamislil. Novinarji so ga spraševali, provocirali. To ni nič narobe, težava je, da so mislili, da bo ponižno in skrušeno odgovarjal nazaj v stilu “res je”, “prav imate” ali “tudi sam tako mislim”. Marsikdo bi, toda ne Zlatko, ki ne nastavi drugega lica, ampak z odgovorom vrne nazaj milo za drago. Ali je ravnal prav ali ne, ko je kot protiorožje uporabil osebno tragedijo novinarja? To je stvar okusa. Ljudje smo pač različni in različno se odzovemo na različne situacije. Toda kar pri tej “aferi” bode v oči, je dvoje.

Prvič, neverjetno hitro se je odzvalo Društvo novinarjev Slovenije (DNS) in incident razglasilo za napad na novinarstvo. Kar je seveda pretiravanje in dvoličnost, kajti v nekaterih drugih primerih se DNS sploh ne odzove ali pa celo spodbuja pogrom proti politično nekorektnim novinarjem. Spomnim se, tudi sam sem bil mlad novinar, kako je DNS sredi devetdesetih let zaradi preiskovanja privazitacijskih zgodb rdečih direktorjev grozil “Slivnikovi četici”. Marjan Sedmak, takratni predsednik DNS, je hodil po stavbi dela in kričal, da bomo končali za zapahi. Čudno je, da ti grozi stanovska organizacija, zato sem takrat tudi izstopil iz DNS. Ampak očitno ne dovolj, ker me še vedno obravnava njihovo častno razsodišče, čeprav nisem ne član, ne poznam njihovega statuta, niti ne njihovega novinarskega kodeksa. Zagotovo pa Zahovičev verbalni napad na novinarja Ekipe ni primerljiv s fizičnim napadom na Mira Petka, ko je bil še novinar Večera. Petkovo življenje je bilo ogroženo, zanj je bilo smrtno nevarno, kar zagotovo ni enako, kot ko je nekdo užaljen ali prizadet. Napadalci na Petka so posegli v novinarjevo človekovo pravico do nedotakljivosti človeškega življenja, medtem ko Zahović ni posegel v prav nobeno človekovo pravico novinarja Dejana Mitrovića.

Drugič, mi se lahko zgražamo nad tem, kar je Zahović izrekel, in lahko obžalujemo prizadetost novinarja. To pa je tudi vse. Zganjati pogrom pa kaže na osnovno nerazumevanje svobode govora. Ne samo novinarske srenje, ki je družno zlila gnojnico na Zahovića, ampak tudi upravnega odbora NK Maribor in kot kaže tudi Nogometne zveze Slovenije (NZS). Slednja je to že dokazala. Se spomnite, kako je NZS leta 2015 napis navijačev Maribora “Najbolj dragocena stvar, ki nam jo lahko vzamejo, je lasten narod. Če se zanj ne bomo borili, ga bomo za vedno izgubili. Stop migrantom!” opredelila kot ksenofobnega in nestrpnega? Pa čeprav so navijači s tem zapisom samo izrazili skrb za lasten narod v času, ko so ilegalni migranti ob pomoči levičarskih aktivistov kot drhal drli prek slovenske meje. Ostaja sicer odprto vprašanje, ali bi NZS klub kaznovala, če bi navijači razobesili napis: “Dobrodošli, migranti”. Najbrž ne, ker je to politično korektno. Toda oboje, tako odkrito nasprotovanje migrantom kot njihovo božanje,  je izraz svobode govora, ki je absolutna človekova pravica, medtem ko ne biti užaljen to ni. Užaljenost, poseg v dostojanstvo ali prizadetost, vse to so zgolj stranski učinki svobode govora. Vsako zdravilo ima stranske učinke, pa ga boste zaradi njih nehali jemati?

Zlatko Zahovič se bo pobral. Ne manjka mu ponudb, njegovo ime bo za večno ostalo zapisano v zgodovini nogometa. In za šport bo dobro, če bo ostal tak, kot je: nepredvidljiv, mestoma žaljiv, neposreden, a v svoji profesiji vrhunski. Za razliko od drugih, vpletenih v to zgodbo.

Ne daj se, Zlatko!

Jože Biščak

 • Jan Kovalski

  Bravo! Zelo lepo in logično napisano. Čestitke avtorju za ta zapis!

  V zvezi s tem primerom se še nihče od nas ni dotaknil pravice do svobode govora.
  T.i. politična korektnost je tista s katero skušajo uničiti svobodo govora!
  T.i. sovražni govor je tisto s čimer želijo uničiti svobodo govora!
  T.i. spodobnost (npr.: “se ne spodobi za direktorja” ) je tisto s čimer želijo uničiti svobodo govora!
  … itd
  … in potem kmalu pridemo do Georga Orwella, samo še “Ministrstvo za resnico” dobimo pa smo tam v orwellovskem letu 1984, ki pa je bila napoved spisana 35 let prej po navdihu iz takratne Rusije, živalsko farmo že imamo!

  • AlojzZ

   Oh, gospod Jan!
   Naj gospod Zahovič govori, kar hoče, jaz ne navijam več za NK Malibor. Eno je dovoljeno-prepovedano in drugo je pametno-neumno. In gospod Zahovič je posegel po neumnem. Pravzaprav po zlu. ZLU!

   • Jan Kovalski

    Svoboda govora ne prepoveduje neumnega govora!

    • AlojzZ

     Seveda ne. Upam pa, da ste razumeli bistvo, to je, da ima stranka vedno prav. In Zahovič odbija stranke in to ni pametno. Tako odbija stranke, da je celo nogometna zveza nekaj ukrepala. Če je vam vseeno, da vam navijači bežijo, je meni tudi. Če je vam vseeno, da vam sponzorji bežijo, je meni tudi.

     • Jan Kovalski

      Ja razumel sem bistvo. Bistvo je to, da je ta zadeva močno prenapihnjena in to očitno z namenom.
      Najbolj pa obsojajo tisti, ki izražajo (lažno) skrb za NK Maribor čeprav sploh ne navijajo za ta klub.
      Podobno kot v politiki, ko:
      Najbolj obsojajo SDS tisti, ki izražajo (lažno) skrb za stranko čeprav za njo ne glasujejo. Tu se ta lažna skrb izraža po stalnih “nasvetih” naj stranka zamenja predsednika.

   • plamen100

    In kaj ima opraviti izjava Zahovica s samo igro Maribora? Za Maribor se navija s srcem in mi 100 izjav zahovica to ne more prepreciti oz me prepricati, da bi npr zaradi te izjave, ki seveda ni bila na mestu, sedaj prenehal navijati za NK Maribor in da bi zaradi notranjega ociscenja zaradi silne prizadetosti ki mi jo je kao povzrocila izjava tehnicnega direktorja, zacel navijati za Olimpijo. NK Maribor bo s svojimi tapravimi navjaci zivel naprej in to danes z Zahovicem in cez 50 let brez Zahovica, ker kljub obstaja in se razvija zaradi svojih navijacev ne pa zaradi Zahovica, zato ce tudi se z njegovo marsikatero izjavo, gesto in obasanjem osebno ne strinjam bom se vedno navijal za vijolcne!

    • AlojzZ

     Da. Malikovanje je obstajalo pred Zahovičem in bo tudi po Zahoviču. Samo ne vem, zakaj se bahate s tem?

     • plamen100

      Ti ki nisi stajerc tega ne mores razumeti. To je popolnoma enako kot so jesinicani bili navezani na svoj hokejski klub, dokler jim ga niso komunisti unicili, da komunizem je unicil tudi sportno drustvo hk Jesenice. In ko je na Jesenicah bila tekma Jesenice:Olimpija so poleg jesenicanov hodili na te tekme tudi navijaci iz primorske in stajerske.V tem primeru so navijaci druzno navijali proti ljubljancanom in tako bodo mariborcani vedno proti Olimpiji pa ce je Zahovic ali pa ne!

 • Franjo Trojner

  Viole v podporo Zahoviću sporočajo medijem: J**ite se!
  Da imajo Viole prav, je 21. 03. 2018 znova dokazal Slak ob 22 uri na POP TV v svoji oddaji 24UR zvečer!
  Tako histeričnega in milo rečeno nevljudnega pristranskega voditelja , kot je bil Slak včeraj v oddaji 24UR zvečer sam v živlenju niti v totalitarnih komunističnih časih na TV nisem imel prilike videti. Ne samo, da se je neprofesionalno, nevljudno in na čase zelo agresivno loltil svoje gostje
  vodje poslanske skupine SMC dr. Simone Kustec Lipicer, brezobrazno, neprofesionalno iz velikim pridihom maščevanja se je lotil tudi stranke in poslancev stranke SDS, ki niso želeli sodelovati v njegovi/ Slakovi oddaji o kateri že sam naslov pokaže jasno namero blatenja stranke in poslancev SDS.
  Če potegnemo vzporednico med dvema različnima dogodkoma, tiskovko NK Maribor po tekmi in včerajšno oddajo 24 UR zvečer imata eno skupno točko, skrajno neprofesionalna novinarja in skrajno neresen, pristranski populističen medij!

  • totex39

   Še vedno bi bilo bolje, da bi se sedaj pred volitvami medijem odzvali poslanci SDS in povedali svojo različico resnice, ne pa da v javnosti ljudem kažejo zamerljivost, kar res ni vredu.

   • rabbit

    Meni pa to pove, da imajo hrbtenico in se ne uklonijo vsaki presstitutki. . Zakaj pa ima SDS svojo televiziji jim pač ni potrebno nikamor k Slaku hodit, ki vemo kako je naredil enkrat Poglede Slovenije s slavnim prevarantom Painkichlerjem.

    • totex39

     Moja misel je šla na ostale volivce, ki spremljajo samo režimsko TV, da bi zvedeli pravo resnico.

     • rabbit

      No tam na Hanzi tv s prisilnim prispevkom pa je bila tudi včeraj ena taka cvetka. Helena Milinković, ki je imela intervju z poljskim predsednikom parlamenta. Tudi ona je bila zelo nevljudna. Posebno popadljiva je postala, ko je le ta rekel, da sodstvo na Poljskem je komunistično zato je potrebno reforme in Milinkovićeva je postala stekel pes.

    • Franjo Trojner

     Ja se strinjam. Kdo načelen, normalen se bo te pustil temu novinarčku provocirati. Slak še dandanes ni dojel, da pameten novinar postavi vprašanje in nato posluša kaj imajo povedati sogovorniki. Če je novinar olikan in profesionalen svojim gostom po zastavljenem vprašanju tudi ne skače v besedo. Že skrajno neresno, neprofesionalno, neetično in v nasprotju z novinarskim kodeksem, načeli profesionalnosti, celo v nasprotju z zakonodajo je pa vsiljevati sogovorniku svoje mnenje, ali izrekati vrednostne sodbe. Le kako pristranska bodo šele predvolilna suočenja na tem mediju si pa lahko samo mislimo? In ravno mediji so glavni krivci, da predvolilni boj pri nas nikoli ni pošten, zato tudi volitve in izvoljena vlada nikoli ni legitimna. Mediji so v spregi z starimi totalitarnimi silami zla sproducirali zahrbtno idejo novih obrazov v politiki , ki bodo naredili oh in ah, kar se je nato že dvakrat izkazalo za prevaro volilnega telesa. Torej so mediji glavni krivci, da pri nas 1 milijon volilcev ne hodi na volitve. Mediji so tudi glavni krivci, da volilci zavedeni zaradi lažnivih, neverodostojnih informacij izvolijo najslabšo možno oblast, kar se nam zadnje čase dogaja.

  • rabbit

   Ne vem kaj je včeraj zganjal Slak,ker tega sranja od POP tv ne plačujem ker je škoda vsakega centa se pa spomnim, da je to že enkrat prej storil. Pa če vem, da se druži z Jocom Pečečnikom, ki se prodaja kot Mati Terezija v resnici je pa en skorumpiranec in težko barabo vem kdo je Uroš Slak.

 • Amerikanc

  Na dolgi rok bo Zaho (čeprav ga dostikrat v odločitvah ne podpiram) še vedno CAR slovenskega oz. balkanskega nogometa, kar od športnega pisunčka v znucani kapi težko pričakujemo.

 • Franc Šink

  DNS, NZS….So vsi priveski Foruma 21.

 • FORT WORTH

  “Zlatko namrec nima filtra med mozgani in usti”…
  Mislim, da je s tem vse povedano.
  Je pac slabo vzgojen, balkansko vzgojen in v vseh teh letih se še ni naucil primernega in strpnega obnasanja na svoji poziciji.
  Lahko ima naziv sportnega direktorja in lahko mu dodelijo se kaksnega podobnega.
  Dejstvo je, da mu je prav to stopilo v glavo.
  Ide seljak sa sela, ali selo ne moze iz seljaka…

 • resnicaboli

  Povsod po svetu v nogometu odletiš če ni uspeha le pri nas se novinarji ukvarjajo z drugimi temami. Kam je šel denar pri NK Maribor bi se morali vprašati? Zakaj se ni uporabil za nakup kvalitetnih igralcev?

  • Grega Igre

   denar je na računu,pri nas ni kvalitetnega igralca,ki bi delal razliko,tujci so dragi
   in nihče ti ne more nič garantirat,tudi če zapraviš,2,3m za odškodnino in ogromno plačo,
   na koncu lahko ostaneš z dolgim nosom in dolgovi,Maribor plačuje svoje,ne tako kot Olimpija,s pomočjo bypassov in opeharjenimi upniki

 • Spengler

  Bravo JB,glas razuma v tej zblojeni ćefurlandiji.

 • sumljivislon

  Slak spet stresa LASTNI -KOMPLEKS – vse za denar € !!. POPTV & CO…stalno blati J. Janšo – SDS…Podn si uroš…. tovariš slak… z malo začetnico..!!

 • Franc Šink

  Dokler govoriš neumnosti je vse dovoljeno.Ko pa rečeš kaj resnega ali pametnega, je vse sovražni govor.

 • Morala

  To imajo mnogi – da jezik prehiteva možgane :) Imamo toliko drugih težav in problemov, toda ne, novinarjem je sedaj najbolj vroč ZZ.

 • Olga_10

  Mar ni pisun Mitrović javna oseba in sodijo posledice njegovih provokacij v opis del in nalog?

 • xtc

  Tukaj ima Biščak prav,vendar pa Mitrovć sploh ni taka žrtev ,marveč navaden provokator,ki ga žene maščevanje,kot njegovega šefa čigar sina in novinarja je Zaho zbrcal iz kluba ker nista dosegala rezultatiov zukaj pa zadeva dobi popolnoma drugo zgodbi.
  Zahovič je novinarju povedal točni tisto,kar je izzival,kot novinar pa bi moral dobro vedeti,da če hopsaš po jajcih boš sleje kot preje usran.

 • AxCrypt

  G. Biščak (in ostali), na vse Zlatkove ekscese ste (že) pozabili? Kar se nogometa tiče, je prav, da ostane v njem, a ne na položaju, v katerem lahko pride v uradno komunikacijo z javnostmi.

 • primsek

  toooo, Biščak Pujseglav — poimenovan ker je vrgel svinjsko glavo na gradbišče džamije, potem pa postavil Janšev kip na Kidričev podstavek spomenika – pokazati je treba, da je SDS drhal in njeno prepričanje iznoriško. vsak se zaveda, da je zmerjanje novinark s kurbami dno dna psihošipca, vsak se zaveda, da Đurićev pere denar in da se niti z vračanjem ne da popraviti škode, pa vendar je treba trditi vse obratno. v takem narobe svetu se znajdejo najbolje psihotiki, oni so ves čas narobe in obratni. in tudi ob vsesplošni obsodbi Zahota ga je treba braniti, saj je to pravica drhali, zbrane v SDS; podobno, kot je treba za neodvisnost sodstva demonstrirati pred sodiščem, za poštenost v poslovanju strank pa najemati kredite od ljudi, ki so že kaznovani, pri notarjih, ki so suspendirani, od ljudi, ki imajo procese v Avstriji in v Bosni. ta narobe svet je svet Pujseglavega in njegovih tretjerazrednežev; zato se povezujejo, ne le preko klinike, z Avstralci, tam je menda tudi vse postavljeno na glavo (mit o Antipodih in podobno, sestavni del Iznoriškega mita)

 • freedomfighter

  Zahovic je bil dober nogometas in dober sportni direktor drugace je pa navaden balkanski primitivec poleg tega pa predvidevam da je tudi mocno zapit ker drugace ne vidim razloga za njegove bolane izpade…takih stvari v tujini ne vidis razen na balkanu afriki in juzni ameriki skratka tretji svet

 • jovan jovan

  “Je ime najboljšega, kar slovenski nogomet v zgodovini premore. Ime največjih reprezentančnih uspehov, arhitekt sodobnega NK Maribor. Je ime športnih zgodb, ki so velikokrat mejile na čudež. In ime nogometnega in športnofunkcionarskega mojstrstva. Tega mu nihče ne more vzeti. Nemalokrat sem ga tudi sam pri kakšnih ekscesih, tudi pri znamenitem spopadu za Šmarno goro, branil, priznam, v lovljenju tankih mej med genialnostjo in muhavostjo, kontroverznostjo, celo norostjo. A ustavimo se, čeprav bi lahko naštevali naprej. Vse to ni niti najmanjša odveza za primitiven, žaljiv, neciviliziran napad na novinarja Ekipe Dejana Mitrovića po tekmi s Krškim, ki je moral nedavno skozi največjo tragedijo. Za obračun z novinarjem je športni direktor Zahovič brezsramno uporabil umor njegovega očeta. Povejmo naravnost: Človeško dostojanstvo je univerzalna, občečloveška norma, je fundament ureditve sveta, v katerem živimo, je ne nazadnje pravna kategorija, predvsem pa presega tukaj v bistvu tako nepomembna zeleno-vijoličasta rivalstva, strankarske meje (imamo politike, ki novinarje dnevno zmerjajo z opankarji, prostitutkami, rdečimi lakaji …), osebna nestrinjanja ali svetovnonazorske razlike. Zloraba osebne tragedije za obračunavanje – pa naj bi si novinar privoščil še takšne provokacije, pa si jih ni – je sramotno dejanje. Je prestop Rubikona, ko se nekdo (spet) postavi v pozicijo, kjer je dovoljeno vse. Ni prvič, če se spomnimo samo afere SMS-Ibraimi. Zato postaja brand ZZ tudi ime nečesa drugega, na drugi strani premice dobrega in slabega. Po lastni krivdi. Tukaj se konča šport, gre za osnovne norme tega, kaj je prav in kaj ne. Če kot družba ne znamo postaviti meja, ne pri politiki ne pri športu, gremo v barbarstvo. Zahovičev nastop je bil zavržno dejanje, za kar mora obstajati ničelna toleranca. “….M.Stepišnik