Propaganda, ki izkrivlja dejstva in neti sovraštvo

Novinar Demokracije Gašper Blažič

Spominjam se, kako sem se pred kakšnimi 25 leti še kot najstnik (samoiniciativno) soočil z bridko resnico o t. i. NOB, ki je bila v resnici revolucija in ne upor proti okupatorju, kot so nas učili v šolah. Takrat sem tudi spoznal resnično ozadje t. i. kolaboracije, ki jo nasledniki revolucionarjev še vedno uporabljajo kot opravičilo za krvavo revolucionarno ihto. Večina javnosti temu ploska. Jasno, kajti propagandni stroj deluje že skoraj 80 let in vedno znova producira nove in nove generacije, obremenjene z lažjo in s sovraštvom.

A kot sem zapisal v kolumni minuli vikend, prav (levičarski) oboževalci Hamasa dejansko najbolj častijo Adolfa Hitlerja. In tudi tu ima propaganda pomembno vlogo. Mediji denimo objavijo novico, da je Izrael z letali napadel bolnišnico in povzročil strahoten pokol med nedolžnimi civilisti. Nato je sledil menda še napad na pravoslavno cerkev v Gazi. In zanimivo, mediji se vedno sklicujejo na tamkajšnje palestinske vire, ki so seveda Hamasovi. In kaj izvemo od njih? Da se izraelska vojska v svoji pobesneli maščevalnosti znaša nad civilisti, kar naj bi pomenilo, da so enake ali še hujše zveri kot teroristi Hamasa. Takšno poročanje seveda močno vplivajo tudi na dogajanje drugod po svetu, tudi na politiko. In seveda močno spodbujajo divjaško obnašanje propalestinskih demonstrantov, ki na »mitingih resnice« omenjene inačice zgodbe o izraelsko-palestinskem konfliktu začinijo z nasiljem. In konec koncev takšno poročanje samo spodbuja sovraštvo islamskega sveta ne samo do Izraela, ampak tudi do Zahoda nasploh. S tem se jasno povečuje tveganje za novo svetovno vojno.

In ne pozabimo, da so z revolucionarno ihto zastrupljene mlade generacije pri nas samo sad lažne propagande o NOB, ki se podaljšuje v današnji čas. Ironično pri vsem tem je, da je revolucionarno jedro, zbrano v Levici, po eni strani smrtni sovražnik domnevnih slovenskih »nacistov«, čeprav je prav samo najbolj obremenjeno s sovraštvom do Judov. Sicer pa, ne pozabimo Moskovičeve vile v Ljubljani …

Gašper Blažič