Rasistično Newtonovo jabolko

Jože Biščak, odgovorni urednik tednika Demokracija.

Univerza v Cape Townu je znana po uporih študentov. Presenetljivo je, da so ti pogostejši po odpravi apartheida, saj bodoče “izobražence” zmoti vsaka malenkost. Ker veliko več sestankujejo kot študirajo, dogodek iz leta 2016, ko so spet izbruhnili nemiri, ki so postali znani kot “shackvillski protesti in aktivizem”, ne preseneča.

Nadobudna črnska študentka je na eni od številnih aktivističnih seans, ki so bile posnete in krožijo po družbenih omrežjih dejala, da je treba sedanjo znanost odpraviti in začeti znova. Ker je to pač koncept belcev in je kot tak rasističen. Omenila je Isaaca Newtona, češ da je njegova gravitacija zahodna izmišljija. Ko ji je eden od poslušalcev navrgel, da je prevara kvečjemu črna magija, ki jo na stari celini še na veliko prakticirajo, mu je odgovorila: “Glej, ravno tak odziv je razlog, zakaj nisem na naravoslovni fakulteti.” Tako smo izvedeli, da mlado dekle ni ravno domača z matematiko in s fiziko, kljub temu lahko z veliko verjetnostjo trdimo, da zrela banana ali kokos v Afriki ne padeta navzgor, ampak tako kot Newtonovo jabolko: navpično navzdol.

Težko je verjeti, da tega študentka ne ve. Če bi res tako zagrizeno prisegala na čarovnije plemenskih vračev, bi naredila “znanstven” poskus. Skočila bi skozi okno v četrtem nadstropju čitalnice in opazovala, kaj se bo zgodilo: ali bo frčala po zraku ali bo treščila na pločnik. Zdi se, da jo bolj jezi, da vsi zakoni matematike in fizike nosijo imena po belcih, da so zakonitosti skoraj vse po vrsti odkrili ali napisali Evropejci.

Severnjaki so inteligentnejši, take jih je naredila narava
Slednji za svoj uspeh niso prav nič “krivi”, take jih je naredila narava, evolucija, če že želite. Okolje na stari celini je za preživetje veliko krutejše kot toplo podnebje črne celine. Da so se nahranili in ohranili iz roda v rod, so morali zelo razmišljati in izumljati v nasprotju z Afriko, kjer je bilo za hrano dovolj, da si ležal pod drevesom in zrel sadež ti je padel v naročje, za preživetje pa si potreboval le hitre noge, ki so te ponesle stran od nevarnosti. Tudi zato je narava ljudi bolj severno naredila za veliko inteligentnejše kot prebivalce v južnejših krajih, ki jim je “kolonizirana” znanost dala avtomobile, televizije, klimatske naprave, pametne telefone in zdravila. Če bi vse to obdržali zase in ne bi delili z drugimi, danes na planetu ne bi živelo več kot dve milijardi ljudi, Evropa bi bila najbolj naseljena celina, vsekakor bolj avtohtona.

Foto: Demokracija

Čeprav je zgoraj zapisano resnično in z lahkoto dokazljivo, bodo najbrž empatični pravičniki in politični korektneži te besede označili za rasistično posploševanje. Za zdaj samo to. “Samo” zato, ker so v Bruslju napovedali “akcijski načrt za boj proti rasizmu”; ta bo za naslednjih pet let določal ukrepe, ki jih bodo morale države članice v celoti izvajati, drugače bodo na tak ali drugačen način kaznovane. Predvsem bodo morale “okrepiti pravni okvir”, se pravi prilagoditi kazensko zakonodajo tako, da bodo kar največ (potencialnih) “rasistov” spravile za zapahe, in o tem poročati posebnemu koordinatorju. To spominja na neke druge čase, ko so morali regionalni ali lokalni komunistični odbori poročati centrali koliko nasprotnikov revolucije so pozaprli ali pometali v jame. Če se jim je zdelo da premalo, so “neučinkoviti” odbor ukorili ali zamenjali vodstvo.

V Bruslju bodo to počeli v imenu gesla “Združeni v raznolikosti” oziroma “za več raznolikosti (…) v Evropski uniji”. (Čeprav je Evropa in z njo Evropska unija že danes zelo raznolika.) Gre za filozofijo “naredi, kar zahtevam, jaz bom delal, kar želim”, ki bo na koncu pripeljala do tega, da ovce ne bodo imele le volne, ampak pet nog. In bodo morale v to verjeti, drugače bodo hitro končale na pojedini jagnjetine. Upam le, da so bile dosedanje lekcije dovolj nazorne. Drugače ne bomo imeli le zalog toaletnega papirja, ampak tudi rezervacije na pokopališčih.

Jože Biščak