Rehabilitacija banksterjev: Prilika o tem, kako rehabilitirati banksterje in ostati na oblasti

Foto: STA

Priznam. Zadnji teden sem bil na off. Ker mi je od prejšnjega leta ostal skoraj celotni dopust, lanskoletnega pa lahko porabiš samo do konca junija, sem se šel pač malce z domačimi odklopit v tujino. In ker ne želim polovičarsko dopustovati, sem odklopil tudi družbenopolitično dogajanja doma. Wi-fi in 3G free zone, torej. Pa pridem v sredo zvečer domov in odprem Odmeve. Moj prvi stik z realnostjo. Bum, izjava predsednika vlade Marjana Šarca: “Saj za to bančno luknjo že nekaj časa vemo, da je bila ocenjena za previsok znesek. Jaz sem izrazil … pozval k premisleku, če je ta prodaja ustrezna.”

Sem prav slišal? Šarec še leto dni ni premier, pa pravi, da že dolgo časa vemo, da je bil znesek bančne luknje ocenjen previsoko?!? Trdilni stavek brez pogojnikov … Nato poslansko omizje, na katerem vladni predstavniki že de facto napovedujejo ustavitev prodaje Abanke ter se ponosno trepljajo po prsih, kako se bodo pogumno zoperstavili Bruslju.

Pa saj še ne bo volitev. V čem je torej trik? Pa pravi prvi poslanec LMŠ, da so prišla ven neka nova dejstva – kazenska ovadba zoper vodilne na Banki Slovenije, pa še nacionalna televizija, da je pripravila neko udarno oddajo Brezno o tem, kako so nas ocenjevalci bančne luknje opetnajstili za težke milijone.

“Šarca za precednika!!!”

Seveda, takšen dramatičen stampedo te ne pusti hladnega. In sem se šel takoj do-izobrazit. Podrobno preberem teh famoznih 94 strani kazenske ovadbe in si ogledam dokumentarno oddajo RTV Slovenija Brezno.

Foto: posnetek zaslona

Aha, sedaj razumem. Nov predsednik vlade, časovna oddaljenost bančnega ropa stoletja in finančna rehabilitacija centrov moči, ki jih je finančna kriza dodobra prizadela. In je na mizi nova agenda: revidiranje “resnice o bančni luknji”. Drage državljanke, dragi državljani, bančna luknja je sicer bila, a minimalna, zanemarljiva, v resnici so nas debelo opetnajstili grdi evrobirokrati. In mi se bomo sedaj temu ponosno uprli! Šarec gre pogumno na čelo tega upora. Šarca za precednika!!!

Tri leta sem v okviru preiskovalne komisije za ugotavljanje zlorab v bančnem sistemu podrobno študiral tajno bančno dokumentacijo in se dodobra seznanil s kriminalnim početjem (nekdanje?) bančne klike v državnih bankah. In sporočilo, ki se danes izrisuje po takole izraženih stališčih vladnih predstavnikov, oddajah na nacionalni televiziji in kazenskih ovadbah NPU, se zdi kot slaba šala.

Ampak se bojim, da prijemlje. Ljudje se začnejo spraševati, če res ni vsega zakuhal Bruselj, mi smo pa bili spet žrtve … Tako prijetno je slišati razlago, da nismo nič krivi, da so nas drugi spet izrabili zaradi naše majhnosti …

Za lastno nesposobnost ne more biti kriv Bruselj

Stop. Naredimo korak nazaj. En logični razmislek: bi nas Bruselj lahko prisilil v prodajo bank, če bi te banke odlično poslovale? Najbrž ne. Bi zaprosili Bruselj za državno pomoč, če bi lahko rešitev izpeljali sami? Alenka Bratušek pravi, da ne. In njej je treba verjeti, kajne? Kajti – in tu je tretji, “najtrši” protiargument: bi jo Marjan Šarec vzel za ministrico, če ne bi bila zaupanja vredna oseba? Odgovor prepuščam vam. Za 12,5 odstotka volivcev na zadnjih volitvah že vem odgovor …

Alenka Bratušek in Marjan Šarec (Foto: STA)

Najprej nekaj o oddaji Brezno na RTV Slovenija. Pred dobrim letom je na RTV pod vodstvom Lidije Hren nastala oddaja podobnega žanra. Zelo kvalitetna raziskovalna oddaja o bančni luknji. Vem, da se je oddaja pripravljala dolgo časa, in glede na predstavljeno je bilo tudi jasno, da je bil vsak izpostavljeni detajl dvakrat preverjen. Verjetno so že med oddajo padale napovedi tožb …

Samo leto dni kasneje taista nacionalna televizija pripravi oddajo, ki se na prvi pogled sicer zdi prav tako raziskovalno-novinarska, udarna, celo konspirativna. A je pravo nasprotje tiste iz marca 2018. Uporablja polresnice, tendenciozne poudarke in, predstavljajte si, kot strokovne argumente uporablja celo izjave ljudi, ki jih (vsaj) na nacionalni televiziji zaradi preteklih grehov v bančni industriji sploh ne bi smeli več spraševati za mnenja … No, verjetno pri tej oddaji ni bilo groženj s tožbami …

Posledice lanskoletne oddaje o bančni luknji so bile, da se je o tem še naprej molčalo. Vlada ni napovedala ustanovitve specializiranega sodišča za pregon bančne kriminalitete, koalicija pa te teme tudi ni uvrstila med svoje (javne) prioritetne naloge. Posledice letošnje oddaje pa so izjemne. Oglasi se predsednik vlade, ki pove, da je že dlje časa znano, da je bila bančna luknja previsoko ocenjena. Napove tudi, da je treba ustaviti prodajo Abanke. Ogorčenje javnosti se širi po socialnih omrežjih. Vsi kar tekmujejo, kdo bo bolj udaril po “pravih” krivcih – Banki Slovenije in Bruslju. O tistih, ki so kradli iz bank, niti besede več.

Kaj je s kazenskimi ovadbami

Še kakšno o kazenski ovadbi, ki je simultano prišla na plan. Seveda slučajno. Kazenske ovadbe za bančni kriminal težko prestanejo sodno presojo, ker je bojda skoraj nemogoče dokazati naklep (čeprav sodne prakse o tem sploh še ni!). V tej kazenski ovadbi je naklep vodstva BS dokazovan tako ohlapno, da bo v primeru obsodilke to zelo zanimiv precedenčni primer. Sodna praksa bi po zdravem razumu potem terjala enak princip tudi pri postopkih zoper bančnike, kar pomeni, da bodo morali v zapor praktično vsi, ki smo jih v preteklem mandatu zaslišali pred preiskovalno komisijo. Hura! Če verjameš …

Uroš Čufer (Foto: STA)

Osebno se mi zdi, da kazenska ovadba sicer bolj razbremenjuje vodilne na BS, obremenjuje pa vlado Alenke Bratušek, predvsem njenega finančnega ministra Uroša Čuferja, državnega sekretarja Mavka ter družbo Deloitte svetovanje d.o.o., ki je opravila vrednotenje sredstev (samo medklic: taista družba je po naročilu ministrice Bratušek ovrednotila tudi projekt 2TIR. G. premier Šarec, naj temu vrednotenju verjamemo, ali je tudi ta projekt previsoko ocenjen?).

Glavni očitek vodstvu BS je ta, da so umetno prilagodili izračun kapitalske vrzeli v bankah do te mere, da je ustvaril podlago za izbris podrejenih instrumentov (t. i. bail-in). Za ta namen so uporabili metodologijo in scenarije, ki niso v skladu z računovodskimi standardi. Ampak glej ga zlomka, v kazenski ovadbi se jim zapiše tudi tole:

… državni sekretar MF RS Mitja Mavko (je) predlog metodologije AQR in stresnih testov, ki jo je izdelala družba Deloitte, poslal v presojo EK in ECB; ter v nadaljevanju: (državni sekretar Mitja Mavko je) … navedel, da so na MF RS mnenja, da velja s predlogom metodologije AQR in ST nadaljevati, saj EK in ECB nista predlagali dopolnitve metodologije. Zanimivo. Torej je ministrstvo za finance (Vlada RS!) tisto, ki je predlagalo metodologijo in scenarije, ne Banka Slovenije ali Bruselj. Ampak Mitje Mavka ni med obtoženimi …

Kdo vse ni med obtoženimi?

In naprej: “Iz zapisnika zaprtega dela 499. seje sveta BS dne 26. 11. 2013 … izhaja, da je po uvodni seznanitvi z aktivnostmi poteka AQR (pregled kakovosti sredstev banke) in ST (stresni testi) minister za finance povedal, ‘da ni pripravljen vložiti denarja, če bail-in ne bo prej urejen in uveljavljen’.”

Foto: Nova24TV

Torej je MF Čufer vztrajal na izbrisu podrejenih instrumentov, ne BS. Ampak Čuferja ni med obtoženimi …

Podobnih “zanimivosti” iz kazenske ovadbe je še veliko, še posebej, ko jih gledaš skozi prizmo podatkov, do katerih si se dokopal v okviru preiskovalne komisije. Ampak to bi bila že tolikanj strokovna analiza, da ne bi bila atraktivna za javnost. Zato se vrnimo h ključnemu problemu te zgodbe – naporom za revizijo resnice o bančni luknji. Uradno zaradi te kazenske ovadbe in oddaje na RTV predsednik vlade predlaga, da stopimo na zavoro pri prodaji Abanke. Tu pa nastane problem. S tem dejanjem predsednik vlade s pozicije moči poskuša vplivati na odločitve SDH. Hm … A nismo tega sklada ustanovili ravno zato, da politika (vlada) ne bi mogla vplivati na poslovne odločitve podjetij v državni lasti?

Politični pritiski na SDH

Bo nadzorni svet SDH podlegel političnim pritiskom vlade Marjana Šarca ter odločanje o prodaji Abanke preložil na skupščino SDH, torej vlado? Kot so to storili leta 2017. Če se kdo od ministrov veseli takšnega scenarija, potem mu priporočam, da si pred odločanjem prebere gradivo za 44. redno sejo SDH, natančneje točko 5. Seznanitev z Informacijo o postopku prodaje kapitalske naložbe NLB. Tam so podrobno opisani zelo brutalni neposredni, posredni in oportunitetni stroški podobnega ravnanja v primeru NLB iz časa Cerarjeve vlade. Cena takšnega političnega “show-off-a” je za davkoplačevalce znašala dodatnih pol milijarde evrov. Cerar pa je kljub tedanjemu postavljanju v javnosti danes pri 1,6 odstotka. In še na prostosti …

Mislite, da so na primer ministri Boštjan Poklukar, Zoran Poznič, Iztok Purič in Aleksandra Pivec res najbolj usposobljeni za odločitev o tem, ali naj se zavestno krši zaveze, ki so jih pred petimi leti pri polni zavesti in zunaj najhujše krize v času prejšnje vlade dali njihovi (tudi) današnji ministrski kolegi Cerar, Erjavec, Počivalšek? Itak jo bomo na koncu morali prodati, tako kot smo NLB. Le po nižji ceni in ob dodatnih izgubah.

Foto: STA

Celotna saga pri trenutnem medijskem stampedu in javnem prikrojevanju resnice o bančnih zlorabah se bo lomila na dveh simbolnih dejanjih. Prvi bosta usmeritev in delo parlamentarne preiskovalne komisije o DUTB. Če bo podlegla usmerjanju centrov moči in se na vrat na nos začela ukvarjati z izračunavanjem bančne luknje, bo dimni manever uspel. Preiskovalka se bo v tem primeru ukvarjala s stvarmi, za katere nima ne podatkov ne resursov (ne pozabite, tuje firme so za to operacijo dobile 21 milijonov evrov – to je 10-letni proračun DZ!!), zmanjkalo pa bo časa za preiskave sumov, da so veljaki v DUTB bančnim grobarjem nazaj prodajali podjetja, ki smo jih sanirali davkoplačevalci. No, sam pri takšni (novi) usmeritvi ne bom sodeloval.

Šarec spodkopava vlogo ustavnega sodišča

In druga simbolna odločitev bo sprejeta na ponedeljkovi seji SDH. Glede na to, kako so se opekli z NLB, bi morali tokrat že v prvo opraviti delo, za katerega so plačani. Kot predsednik komisije za nadzor javnih financ zadnje leto sodelujem na sejah NS. Drugo prodajo NLB so izpeljali profesionalno. Tako, kot je treba. Zato bi vsaj zavoljo ugleda Slovenije morali tudi to (prodajo Abanke), ne glede na to, kako nanje (najbrž nejavno) pritiskajo centri moči. Oziroma (javno) politika v njihovem imenu. To bo pravi test neodvisnosti. Po domače, koliko jih je v hlačah. Če bodo podlegli, jih ne potrebujemo.

(Vir: Demokracija)

Ko premier Šarec na novinarski konferenci prostodušno pove, da že nekaj časa vemo, da je bila bančna luknja ocenjena za previsok znesek, je čas za ročno zavoro. Ne pri prodaji banke, ampak v njegovem vladnem vozilu. S temi besedami namreč premier prevzema nevarno despotsko držo. Postavi se celo nad ustavno sodišče.

Slednje je v svoji odločbi U-I-295/13-260 z dne 19. 10. 2016 jasno zapisalo, da se bo pravilnost izračuna bančne vrzeli ugotavljala v sodnih postopkih na podlagi tožb imetnikov izbrisanih kvalificiranih obveznosti bank. Ustavno sodišče je torej zapovedalo poseben postopek pred sodišči z obrnjenim dokaznim bremenom, kjer bo morala Banka Slovenije dokazovati svojo “nedolžnost”. To bi moral premier vedeti, saj je namreč vlada že obravnavala predlog zakona, ki udejanja to ustavno odločbo!

Pristojnost sodišča, ne Šarca

Sodišče (ne Marjan Šarec!) bo moralo torej šele pravnomočno ugotoviti, ali je BS pravilno računala kapitalski primanjkljaj v bankah ali ne. Najmanj 5 let je še do tedaj, premier Šarec pa že danes ve, kakšna bo sodna odločitev?!?

Foto: STA

Še nekaj bistvenega za zaključek. Način sanacije bank je bila politična odločitev. Za njo stojita v prvi vrst tedanja PV Alenka Bratušek in financminister Čufer. Pa seveda vsi ministri, ki so to podpirali – Židan, Erjavec -, ter vodje poslanskih skupin, ki so tedaj izglasovali pravno podlago za izbris in še danes sedijo v parlamentu: Golubovič (nekoč Pozitivna Slovenija, danes LMŠ), Jurša (DeSUS), Han (SD) in Kociprova (nekoč PS, danes SAB). Odgovornost je jasna. Če je bila vrzel narobe izračunana, se mora potem njihova politična kariera nemudoma zaključiti, saj bodo neposredno odgovorni za krajo po kraji stoletja (nikoli ne pozabimo, NAJPREJ je bila kraja v bankah, za kar morajo odgovarjati bankirji!).

Če pa bo sodišče ugotovilo, da so bili izračuni skladni z zapovedano skrbnostjo, bo čas, da se poslovijo iz politike tisti, ki danes tako vneto kričijo, da so bili izračuni napačni in da je zato treba ustaviti prodaje bank. Hm, zanimivo, večinoma so to isti ljudje. Ravno tisti, ki so izpeljali sanacijo bank na način, ki ga sedaj javno kritizirajo. Je pač tako, če si vseskozi na oblasti …

Anže Logar

 • Vera

  Žal se to , kar je opisal dr.Anže Logar, dogaja pri nas v Sloveniji , ne na Siciliji .

 • Garbage man

  Ali imajo banksterji otroke in vnuke? Država spodbuja……

 • Nšo-či

  Izjemna kolumna! Hvala, Anže,

 • ZatonMesecnikov

  #Torej je MF Čufer vztrajal na izbrisu podrejenih instrumentov, ne BS. Ampak Čuferja ni med obtoženimi#

  Gre za nečaka v drugem kolenu Jožeta Mencingerja, ideologa postsocialističnega družbenega razvoja Slovenije. In tvorca gesel, “Sami na svojem gospodar” in “Ne, razprodaji srebrnine”.

  na koncu ni ne srebrnine, ne razvoja…

  • RATATA

   A tistega jožeta mencingerja, ki je na eRTeVeSlo v kamero rekel, da so lastninski certifikati ničvreden papir samo za nekaj obrisat ?? Seveda, lopovi na n-to potenco!

   • tohuvabohu

    Ničvreden papir, je rekel, in pristavil, da bo dal svojega v dobrodelne namene!

    • RATATA

     In kljub temu, ter še vedno spoštovan, z nazivom doktor, spraševan za nasvete!! To pa je ubogost družbe in države.

   • ZatonMesecnikov

    tistega, ki je lastnilil Delikateso ljubljana čez žep svojega sina, v katerem so ostali 4 milijoni Eur.

 • RATATA

  Ko bo šarca sprejel papež bo šele prava banksterska akcija!

  • Gilbert Beko

   Akcija ,atrakcija!

  • freddie69

   ga naj seznani z tem, da zelimo svoje šume pa betnavo pa pokluko nazaj

 • kledoma

  Imamo predsednika, ki se zastopi na vse, le normalnih solskih obveznosti ni znal opraviti s pozitivno oceno. Bravo slovenceljni podporniki tega izjemnega bleferja in bravo njegovim reziserjem, ki tako zlahkoto na…..te oprane glave.

 • freddie69

  Glede oblike nadaljnjega sodelovanja je Logar pojasnil, da gre zlasti za skupno delo na področju sorodnih programskih izhodišč…. (citat)
  vendar naj izhodišča bodo taka, da se ne izloča ljudi ki so v svojih sredinah cenjeni…. npr hvalica in ne podpira političnih in tudi siceršnjih luzerjev ki jih je njihova lastna skoz zaprta vrata vun vrgla. tudi podpiranje uzrupatorstava po principu vili kovačič ter dotiki dna z izjavami ljubega vodje (prostiutki) ali se bolj prihakajoče ohladitve (ledene dobe) nam verjetno prej škodijo kot koristijo. anže je prava smer ampak bitka z temo bo huda

 • mginko

  Neprestana režija stare udbomafije. Izvajalci in trobila izbran podmladek te mafije, Ni važno kaj je ta podmladek, lahko tudi mizar, samo da ima udbomafijski DNK. Drugorazredni narod je pač drugorazredni, je brez “DNK”, zato večni tlačan te udbomafije, stare in mlade. In koliko časa še ……??!!
  ANŽE – odlično. Ta in podobne članke je potrebno objavljati vsak dan na več mestih, da se bodo prebudili mlajši in iz srednje generacije drugorazredni državljani, katere vzgaja in jih je vzgajala v ukradenem šolstvu ta rdeča mafija.

 • xtc

  Dajmo trezno in realno;mislil sem ,da je Logar intiligentnejši pa ni.
  Zakaj.
  Čudi se oddaji na RTVS,kjer snaha Prvega Komunističnega večnega sindikalista in predsednika ZKS ter cenzorja,naredi oddajo v korist pravni državi.
  Oddaja je nareta v rešiji Kučav,F21 CK ZKS in servira komunistično laž,katere sestre SLO komunisti SLO ovcam prodajejo že od 45 naprej.
  Nehajmo se sprenevedati,da je Bruselj kriv za bančno luknjo in ECB- seveda samo bedaku ni jasno ,da je denar iz SLO bank odtekal v F21in CKZ mafijske žepe ne pa v Bruselj ali Frankfurt.
  Še veča laž je ta ,da je AB rešila SLO pred trojko in katastrofo-GRE ZA DEBELO LAŽ,AB je naredila za državljane na dolgi rok po direktivi Kučana najslabšo možnost za SLo,če bi Trojka prišla,bi le ta razbila Kučanovo mafijo z razprodajo premoženja in tudi danes nebi imeli težav z bolnicami,ker bi imele lastnike,AB je reševala Kučanovo mafijo in prav tako sedaj Šarec topoumno rešuje zopet kučanovo mafijo.
  Vendar pa so sedaj zadeve vse bolj zapletene,sleje kot preje bo treba prodati celotno NLB,kot tudi A banko,še posebej sedaj ,ko se je ESČP zaradi spora SLO-CRO začelo zanimati za levomafijsko kučanovo sprego in NLB in kar lahko še pospeši prodajo A banke,ki jo Kučanova mafija skuša ustaviti-seveda je ustavila NE bo,bodo pa zopet povzročili ogromno izgubo vrednosti,banka bo šla na PRODAJ MAGARI NA SILO,SAJ SO ZAVEZE JASN.
  vSO DRETJE O TOŽBAH ZOPER ecb,bRUSELJ IN ek PA LAHKO POVZROČIJO NE SAMO ŠE KAZNI IN IZGUBLJENE TOŽBE,MARVEČ še višje zahteve EK in ECB in nenazadnje,Šarec se bo moral skregati z Vesterklagejevo,čeprav sam pravi da jo podpira.
  Skratka levaki so v zosu do vratu,seveda je le še vprašanje časa,kdaj bodo bani prodani in koliko bomo plačali gor,da bo zadeve uredil Bruselj,Šarec,pa je že politično truplo

 • Ervin Anzelc

  Zanimivo, in vse to pod budnem očesom stranke SDS? Leta in leta? Se tito zdi normalno Anže Logar, ali si se zamislil da si le orodje v rokah večjih mostrov kot si ti?!

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!