Šarčeva miselna praznina in verbalne nezgode

Miro Petek

Pozoren spremljevalec predvolilnega dogajanja je lahko že na televizijskih soočenjih spoznal, da je Marjan Šarec votlo drevo, politik brez vsebine, ki lahko z obrtjo igralca sicer ta manko dovolj spretno prekriva. Vendar se bo sedaj, ko je z lokalnega stopil na nacionalni politični parket, ta praznina vse bolj razgaljala. Kot župan Marjan Šarec seveda ni bil pod takšnim drobnogledom javnosti, kot je sedaj in bo tudi v prihodnje, čeprav ga dominantni mediji še vedno zavijajo v vato in skrbno čuvajo, da se njegovi mimohodi ne bi preveč potencirali v javnosti.

Šarec in Bratuškova, oba iz kroga Zorana Jankovića
Tako je bilo tudi s Cerarjem, dokler ni padlo naročilo, da ga je potrebno medijsko sesuti, ker se je pač omrežje tako odločilo. In podobno je bilo z Bratuškovo, ki jo je globoka država postavila na oblast, njen skromni domet ter obračanje omejenih 250 besed v nepovezane povedi pa sta na koncu kulminirala v katastrofalnem neznanju angleščine v nastopu na CNN ter njeni klavrni kandidaturi za evropsko komisarko. In tudi njo so odpisali. Marjana Šarca še nismo slišali govoriti angleško ali francosko ali kateri koli drugi svetovni jezik, zato seveda obstaja bojazen, da nas na mednarodni ravni čaka ponovna blamaža.

Imata pa Bratuškova in Šarec kar nekaj skupnega: izvorno izhajata iz stranke Pozitivna Slovenija. Torej pripadata krogu Zorana Jankovića, roparski tovarišijski ekonomiji in ideologiji pospešene balkanizacije ter islamizacije Ljubljane in Slovenije.

Serpentinšek ga je dvignil, Serpentinšek ga tlači
Marjan Šarec danes kakopak ne bi bil več rad Serpentinšek, na to vlogo bi verjetno rad čim prej pozabil, saj mu je postala breme. Njegovi nastopi in video clipi v vlogi Serpentinška, ki se sedaj vrtijo in gledajo bolj kot kadarkoli prej, niso pretirano smešni, prej ko ne so izrazito butasti in tudi žaljivi. Res pa je, da če ne bi bil Šarec hkrati Serpentinšek, tudi ne bi bil danes v poziciji kandidata za predsednika Vlade Republike Slovenije. Ta alter ego ga je medijsko dvignil in hkrati vsestransko zaznamoval, kot mnoge druge igralce, ki se jih prej spominjamo po igranem liku kot po njihovem imenu in priimku. In Marjan Šarec bo ostal Ivan Serpentinšek. Torej bebavi lik z raznih prireditev pod šotorom ob klobasi in pivu, ki se mu je množica ljudi neizmerno režala. Marsikdo je po preveč kozarcih popitega piva še doma poskusil s svojo “babo” vse tisto, o čemer je pridigal Serpentinšek. Saj vendar ni nič hudega, če še doma malo prebuta svojo “babo”, saj so se vendarle vsi krohotali temu, kar je o ženi in ženski, ženski politiki in enakopravnosti žensk razlagal Serpentinšek. Seveda v potencirani gorenjščini: “Baba, to j’ tko k’ šporget – sam’ da je, de b’ jo pa okol vleku, pa ni glih.”

Bušizmi dobivajo konkurenco
Sociologija, filozofija, psihologija, umetnostna vzgoja, tuji jeziki, širok nabor humanističnih in družboslovnih vsebin, ki jih v obdobju odraščanja in oblikovanju osebnosti mladega človeka ponuja gimnazijski program, je zelo zaželeno tudi za politika. V nastopih politikov se hitro vidi, kdo je ta del šolanja izpustil, seveda ob vsem spoštovanju do vsake izobrazbe in vsakega poklica. Pri Marjanu Šarcu pa je problem še ta, da nikoli ne vemo, kdaj misli resno in kdaj se heca.

Priložnosti za spremljanje Šarčeve miselne praznine ali zgolj verbalnih nezgod bo na pretek. Ob razkritju tajnega osnutka koalicijske pogodbe z napovedano debirokratizacijo države ob hkratnem povečevanju števila ministrstev je, denimo, že dejal: “Če je nekaj zaupno, je zaupno.” Res modra misel. Zaupno je lahko tudi brezupno, kot v primeru te koalicijske pogodbe. Ali drug primer: “Izjava predsednika ima težo, zato ima predsedniška funkcija veliko težo.” Hja, res dobro poznavanje pomena predsedniške funkcije.

Bušizmi očitno dobivajo resno konkurenco.

Naj na koncu ob tej slovenski politični komediji zmešnjav parafraziram misel režiserja in igralca Woodyja Allena, ki je do humorja in komedije pristopal na inteligenten način: Čeprav imam neznansko rad Slovenijo, bi mi bilo ljubše, če bi živel kje drugje, ako bo predsednik vlade Marjan Šarec.

Miro Petek