fbpx

Slovenija, kam greš? Okoli sebe vidim vse več nasilja!

dr. Janez Remškar (Foto: STA)

Kot starejši državljan Slovenije, Slovenec, opazujem nasilje na vsakem koraku! Začnem lahko na cesti! Veliko sem zaradi dela na lokalnih in državnih cestah! Ker se mi ne mudi in se držim omejitev hitrosti, sem deležen vseh vrst neprijaznih “opozoril”; od svetlobnih znakov, hupanja do kazanja dvignjenih sredincev! Nekaj podobnega se dogaja na cestnih križiščih, ob prometnih konicah, ko vozniki, ki vidijo, da promet ne teče, vseeno zapeljejo v križišče in s tem zapro pot voznikom, ki vozijo v nasprotni smeri. Temu sledi vsesplošno hupanje in  geste, ki drugemu šoferju kažejo, kako je nor!

Ko spremljamo dogajanje na nacionalni radioteleviziji, lahko vidimo nasilen vdor na sejo programskega sveta, ki je bil pospremljen s transparenti, na katerih je bilo veliko sovražnega govora!  Pred kratkim smo imeli priložnost ponovno videti podoben vdor nekaterih predstavnikov medijev v osrednjo informacijsko oddajo!

Vsakodnevno smo priče brezobzirnosti, nespodobnosti, nesramnosti nekaterih politikov, ki so v vlogi govorca sposobni le žalitev, podpihovanja sovraštva, diskreditacij, pogosto so sposobni celo laži!

Nekaj podobnega se dogaja tudi na drugih področjih, tudi v zdravstvu in medicini!

Zakaj tako? Ali nasilje daje rezultate?

Odgovor je jasen – DA! Poglejmo samo vojno v Ukrajini! Ob tem, ko se svet ob tem zgraža, je povsem očitno, da ima ob vseh aktivnostih proti Rusiji vsak od vodilnih svetovnih politikov v žepu figo! Zaradi lastnih interesov! A  ljudje, možje, žene in otroci umirajo in vsi mi smo čedalje bolj stisnjeni v kot! Do kam še? Ali nismo pred drugo svetovno vojno imeli nekaj povsem podobnega?

Da, nasilje se izplača!

Dogajanje na cestah kaže na našo splošno nestrpnost, na to, da vsak od nas gleda le nase, ne zanimajo nas, kaj bomo povzročili drugemu! In država, prometna policija, čeprav se to dogaja vsakodnevno, ne reagira! Postavijo se ob ceste, kjer so že daleč vidni, na križiščih ob prometnih konicah jih ni! Prepričan sem, da bi vzgoja, čeprav tudi s kaznimi, prinesla nekaj sprememb!

Glede dela novinarjev ni vredno izgubljati besed. Mnogi od njih so bili in so še družbenopolitični delavci! Imajo se za četrto vejo oblasti in to tudi v resnici so! Kako bi bilo sicer mogoče, da nam vsake volitve pripeljejo nov obraz, novega predsednika vlade, politično povsem nepopisan list! Praviloma se to daogaja z podporo medijev, dobimo predsednika, ki ni politik, pokaže pa veliko smisla za politikantstvo in ugajanje starim “družbeno političnim” strukturam, ki so si nagrabile tudi veliko premoženja in lahko “sponzorirajo” marsikaj, tudi medije!

Zakaj novinarji RTV SLO, ki vodijo Dnevnik, Odmeve,  informativni program, in njihovi uredniki, niso niti z besedo problematizirali “nasilja” svojih kolegov! Ali si lahko zamislimo, kaj bi se zgodilo, če bi grupa drugače mislečih na RTV SLO, dovolim si zapisati iz “desnice”, naredila enako? Kaj menite, da bi samoiniciativno poročala g. Bergant ali ga. Starič?

O delu “politikov”, ki to niso, ker padejo v politiko po naključju ob večinsko navijaških, baje neodvisnih medijih, za levo politično opcijo, nima niti smisla pisati! Sam sem bil član prvega demokratično izvoljenega parlamenta, tedaj še skupščine, in lahko povem, da smo kljub velikim napetostim med predstavniki starih političnih struktur in novimi predstavniki demokratičnih sil ohranili bonton in se zavedali, kje so meje spoštljivega govora! Sedaj je več kot očitno, da so poznani le “nasilni” politiki, poslanci! Zakaj? Ker slabo poznajo materijo, o keteri govore in s  težavo argumentirajo svoja stališča! Lažje je biti nesramen, provokativen in večji je ob tem tudi odmev v medijih! Zakaj tako?

Kot zapisano, nekaj podobnega se dogaja tudi med nami zdravniki! Izvedba konferenc o obolevnosti in umrljivosti (to so sestanki, na katerih se obravnavajo zapleteni bolniko, tudi taki s slabo prognozo zdravljenja oziroma takih, ki so umrli) je otežena, ker vsak od nas vse jemlje kot osebni napad! Žal marsikje še nismo sposobni razprave, kjer ne bi bilo obtoževanja, diskreditacij in s tem povzdigovanje samega sebe! Da,  tudi to je naslije!

Kje, kdaj in kako bomo torej obrnili ta trend, škodljiv za vse! Pri tem škodljivem dogajanju imajo neposredno in pomembno vlogo mediji! Samo, da se prodaja, da je gledanost, branost čim večja in da je zaslužek čim večji. A ob zaslužkih smo na tapeti le zdravniki. Zakaj? Zakaj ni bilo narejene podobne, resne analize o plači sedanjega predsednika vlade? Ali smo to natančno analizo in komentar morda lahko videli na RTV SLO?

Tu bom zaključil! Nasilju, Slovenke in Slovenci, moramo stopiti na prste, ker novinarji zaradi svojih interesov tega, vsaj  doslej, niso bili sposobni!

prim. Janez Remškar, dr. med.