Slovenija, naša država

Zala Tomašič (Foto: Demokracija)

Navadno se je laže osredotočiti na negativne stvari in biti kritičen do vsega. Posebno Slovenci smo taki v odnosu do svoje države. Res je, da zdajšnja vlada veliko ljudem otežuje optimističen in pozitiven odnos do Slovenije, vendar se je vsaj v času božiča treba spomniti, kako srečni in hvaležni smo lahko, da sploh imamo neodvisno in mednarodno priznano državo. Veliko številčnejših in bolj znanih narodov nima tega privilegija ali pa se je zanj borila v večletnih in krvavih vojnah. Čeprav je ob izjavah našega predsednika vlade velikokrat težko ne izgubiti živcev in kritizirati vsega, moramo ostati ponosni na svoje dosežke, na Slovenijo in slovenski jezik. Vlado in poslance se vedno da zamenjati, državo pa težko. 

Lastna država in samostojnost sta neprecenljivi. Stoletja in stoletja je bil slovenski jezik zatiran, prav tako slovenski narod. Dejstvo, da smo preživeli s svojo kulturo in jezikom kljub majhnemu številu prebivalstva, je izjemno in tega ne bi smeli pozabiti. Z lahkoto je lastno državo vzeti za samoumevno, ko nikoli nismo poznali ničesar drugega, Vedno več nas bo , ki smo bili rojeni v samostojni državi.

Mladi dandanes mešajo slovenščino z angleščino in skoraj nemogoče je slišati pogovor med mladimi brez besed, kot so “random”, “nice”, “hang” ter drugih angleških besed in fraz. S tem se vztrajno, a počasi siromaši slovenski jezik. Podobno je s socialnimi omrežji, na katerih so opisi slik in statusi med mladimi Slovenci redko v slovenščini, čeprav so skoraj vsi njihovi prijatelji Slovenci.

Pomanjkanje nacionalnega ponosa
Prav tako Slovencem primanjkuje narodnega ponosa. Velikokrat se zdi, da bi se raje do mrtvega sprli glede političnih prepričanj, kot pa stopili skupaj in se združili kot Slovenci, čeprav je jasno, da se ne strinjamo vedno. Smo en narod in živimo v eni državi. Slovenija je neodvisna in mednarodno priznana država, nekaj, kar si danes želi veliko narodov, vendar nima te sreče (na primer Katalonija). Mednarodno priznanje ni enostavno in dejstvo, da smo ga pridobili in da imamo v Organizaciji združenih narodov enakovreden glas kot največje in najmočnejše države na svetu, je izjemen dosežek. Imamo svojo vlado, svoje zakone, svoje ozemlje in vse druge države to priznavajo in se v naše notranje zadeve ne vmešavajo. Naša notranja nepolitična nestrinjanja so v mednarodnem okolju nepomembna in zavedati se moramo, da brez lastne države teh sploh ne bi imeli.

Slovenija praznuje 29.rojstni dan samostojnosti in enotnosti. (Foto: STA)

Foto: STA

Vrednosti nečesa se zavedamo šele, ko to izgubimo
Kar pa se tiče zdajšnje situacije v Sloveniji oziroma političnih voditeljev, njihovih odločitev in stvari, ki v Sloveniji ne delujejo, jih lahko spremenimo le mi sami, tako da volimo ljudi, ki vedo, kaj Slovenija potrebuje, in ki so zmožni to tudi narediti. Predvsem pa potrebujemo politične voditelje, ki bodo vedno postavili Slovenijo in njen interes na prvo mesto. Članstvo v Evropski uniji in Organizaciji združenih narodov je ogromna prednost in Slovenija bi jo morala bolje izkoristi. Znotraj obeh organizacij bi morali biti veliko bolj aktivni in izkoristiti svoje mesto pri mizi, saj je naš glas enakovreden glasu drugih držav ne glede na njihovo velikost. Ni opravičila za neaktivno sodelovanje v Evropski uniji, saj je tam vključno z nami le 28 držav.

Res je, da naše zdravstvo, šolstvo, infrastruktura, skoraj vsak resor potrebuje spremembe in izboljšave, ampak vsake toliko časa se je treba osredotočiti na to, da so vse te stvari naše in jih uravnavamo sami znotraj svoje države. Niso vezani na nobeno drugo avtoriteto, temveč na nas. Podobno je s slovenskim jezikom, čeprav ni priljubljen jezik, kot je angleščina, je to naš jezik, ki odraža našo kulturo. Ponosni moramo biti na svojo državo in njeno neodvisnost in je ne jemati samoumevno. Velikokrat pregovor, da se zavedamo vrednosti nečesa, šele ko to izgubimo, drži, vendar bi bila izguba samostojne države prevelika lekcija za nas.

Zala Tomašič

 • Miro Jereb

  Draga Zala…prav imaš…a kako naj bo člocek ponosen na vse skorumpirane imstitucije in klovnovske vlade s komunističnimi roparji v ozadju ? Na tako državo pač ne moreš biti ponosen. Rečem lahko samo …jebi ga.

 • Amerikanc

  Druga Švica zahteva precej več švicanja in veliko manj balkanizacije.

  • Anton

   Ne ćujem dobro…

 • Ivan Ivanovič

  Saj ravno zato, ker imamo Slovenci lastno državo, človeka žalosti in jezi, ko vidi, kako jo politika brezsramno uničuje: s korupcijo in klintelizmom ter ekscesnimi migracijami. Slovenci postajamo tujci v lastni domovini. Vladajoče politike to ne briga. Briga jo samo plenjenje države in državljanov, priseljenci pa so njena volilna baza, zato spodbuja priseljevanje. Gre za povsem amoralno, kriminalno politiko, ki dobesedno uničuje državo za koristi peščice iz ozadja vladajočih oligarhov.
  Slovenija, naša država – koliko časa še?

  • janko

   Takšna je pač politika vseh komunistov: izbris narodov, družine, vere in teror nad ljudmi,

 • janko

  “…Srečni in hvaležni smo lahko, da sploh imamo neodvisno in mednarodno priznano državo. Veliko številčnejših in bolj znanih narodov nima tega privilegija ali pa se je zanj borila v večletnih in krvavih vojnah.
  Lastna država in samostojnost sta neprecenljivi. Stoletja in stoletja je bil slovenski jezik zatiran, prav tako slovenski narod…. situacije v Sloveniji … lahko spremenimo le mi sami, tako da volimo …”

  ********************
  Kristalna resnica! Zbudimo se iz odrevenelosti.
  In pojdimo VSI VEDNO VOLIT!!
  Kdor ne gre na volitve, si ne zasluži imena Slovenec in je izdajalec.

  • Novakec1

   Volitve samo še hujše izdajalca na vlado pripeljejo.

   • janko

    Zato ker hodijo na volitve večidel tisti, ki imajo korist od mafije.

 • VERZIFIKATOR

  Pepe Praznik

  KOLIKO JIH VAŠA HČI ŽE ŠTEJE

  Koliko jih vaša hči že šteje,
  znanec iz tujine me je vprašal,
  bi najraje ga okrog prenašal,
  bi zlagal se rad mu čim hitreje.

  Da le ne bi spraševal po hčeri,
  brž navržem mu v odgovor leta,
  z osem in pa dvajset da opleta,
  upam, da mi tega ne zameri.

  Toliko že, pa tako brezvoljna,
  kot da služba je končana nočna,
  infantilna in predvsem nemočna,
  vsa čemerna, z vsem nezadovoljna.

  Osem in pa dvajset pa odvisna
  je od staršev skoraj še v celoti,
  koliko se drugih punc bohoti,
  naša pa tako je nekoristna.

  Napačnega fanta najde vedno,
  kar ponavlja se na štiri leta,
  ji svežina je mladosti vzeta,
  ni življenje njeno prav nič zgledno.

  Neodvisna, pravi, hoče biti
  in tradicije osvobojena,
  kaže se okoli narejena,
  koga more s tem še preslepiti?

  Res ne vem, kaj s punco bo brezumno,
  ki tako je naglo odcvetela,
  ne da bi še zadnji vlak ujela,
  ki v življenje vodil bi razumno.

  Pesimizmu nočem se predati,
  upam, da dočaka, kdor res vztraja,
  upanje mi vendar še ostaja,
  da kdaj žena bo in zgledna mati.

  Kar se čaka, moralo bo priti,
  saj ni slaba njena bit, narava,
  a da najde punca pota prava,
  mora slabih fantov se znebiti.

  • Nata

   O, sijajno !!

 • Novakec1

  Bla, bla, bla…

  • Andrej

   Kar nadaljuj z blejanjem, a pameti ti to ne bo vklopilo. Pa vendar: kaj je napak povedala?

   • Novakec1

    Nič ni povedala narobe, samo prazno slamo mlati.

    • Andrej

     Za nas, ki je Slovenija naša država ima vse povedano resen smisel. Je Slovenija tudi tvoja država?

     • Novakec1

      Slovenije ni več je neko multikulti skrpucalo, na tv ti samo še čefutarji rajajo, v športu velika veči, na cesti čefutarska folklora itd, kje ti vidiš Slovenijo.

     • Andrej

      Koliko si prispeval, da se je to zgodilo?

     • Novakec1

      Manj kot ti.

     • Andrej

      Z nerazsodnimi se težko pogovarjam.

     • Novakec1

      Potem pa tiho bodi če ti ne gre.

     • Andrej

      Ne, da mi ne gre, ampak nimam časa za vezanje otrobov.

     • Novakec1

      Veže otrobe tista ki jo zagovarjaš.

 • fon johan

  Dobra je tale zala…..

  • Black_hawk

   Ni slaba ja.

 • Andrej

  Imeti zeta na čelu ZDA bi večina izkoristila. No, mi smo pametnejši od večine in iz tega delamo zgubo. Tako smo “pametni”, da nam že zelo škodi.

 • Slovenija ni država! v državi vladajo ljudje preko poslancev ki so jih izvolili. nam vladajo ljudje iz Bruslja in…. ki niti dobro ne vedo kje Slovenija je.naši poslanci pa počno to kar počno le za svoje dobro,kot je razvidno vsak dan.prav tako si v 90ih nismo želeli imeti takšne domovine kakršno so nam jo zaradi lastnih interesov naredili tako imenovani politiki!državljanstvo so izenačili z narodnostjo kar ni dopustno,saj smo bili Slovenci za osamosvojitev samo zaradi tega da bomo vladali sami sebi. primer je “Slovenec” Bosmann,Katićeva.Janković,Tomićeva Sukićeva,Milić,Dragić……………. sedaj smo še v slabšem kot smo bili v SFRJ. tudi delavce (največ iz Bosne) ki nam jih priseljujejo priseljujejo zaradi svoje koristi.za vsakega tujega delavca morajo uvoziti najmanj še enega ki bo skrbel zanj(stanovanje,ceste,prehrana,zdravstvo……). in od vsakega takega nizkocenovnega delavca dobijo tako imenovani politiki denad,ki izhaja iz prispevkov ki jih plačuje delodajalec zanj.in to je neskončna zgodba. a s tem nam pa uničujejo kulturo.saj ti Slovenci nimajo naše kulture ampak svojo. tudi nam Slovencem jemljejo delovna mesta…….. tako da če danes pogledaš v mesta tam prevladujejo tujci z ali pa brez državljanstva. in tega si noben pošten Slovenec ni želel ob osamosvojitvi. zato trdim da je bila osamosvojitev in vse naprej le ena velika prevara in največja izdaja Slovenskega naroda v vsej naši zgodovini. in vse zaradi osebnih koristi nekaterih. zato osebno moje domovine ki se imenuje Slovenija ne priznam kot državo,kar mi je zelo žl saj v 90ih tega nisem žalel kot tudi noben pošten Slovenec.

 • RATATA

  Zavedati se je potrebno končno, da je slovenščina prajezik človeštva in za par stopenj na višljem nivoju, kot so ostali – primitivni jeziki, kot je npr. anglejški, dojč, laški …, da o srbijanskem in madžarskem sploh ne izgubljam svetih slovenskih besed….!

 • RATATA

  Kako pa naj bi bilo drugače, saj so nam vse o starodavni državnosti slovenskih Dežel (bili so subjekti mednarodnega prava – Države, ki so sestavljale Cesarstvo!!) ,,, zamolčano je bilo še marsikaj, kot naprimer tisto, kar se je zgodilo 31.oktobra 1918 … ZEDINJENA SLOVENIJA – DRŽAVA / zveza slovenskih dežel
  https://www.portalplus.si/2955/sto-let-drzave-shs/

  Omemba iz leta 595 !!! http://www.carantha.com/595_ad____provincia_sclaborum___slovenia_.htm

 • Black_hawk

  Mi 50 let svojih simbolov nismo smeli uporabljati. Za tako majhen narod je to lahko usodno.