Slovenska mama

Mojca Škrinjar.

Prva narcisa na mojem vrtu se bo odprla jutri, na materinski dan. Posvetim jo svoji mami. Ne mine dan, ko se je ne bi spomnila v hvaležnosti. Stotine knjig na mojih knjižnih policah je njena duhovna zapuščina, saj me je popeljala v bogati svet literature. Čeprav rojena v revni in številčni družini zidarja in hčere po prvi svetovni vojni bankrotiranega mlinarja, je s talentom, radovednostjo, pridnostjo in vztrajnostjo v svoji karieri prispela na sam rob vrha družabne lestvice kot vršilka dolžnosti direktorja takratne mestne hranilnice, ki še danes zavzema ugledno mesto na ljubljanski ulici, čeprav pripada novi združbi neuglednega “nacionalnega” interesa. V tistih časih pač tam še niso kopali bančne luknje, in moja mama zagotovo tudi ne bi sodelovala v takih poslih. Zato pa je tudi bila samo vršilka dolžnosti za kratko leto. Ni bila zanesljiva. Nikoli ni hotela vstopiti v komunistično partijo. Prekletstvo krščanske delavsko-kmetske družine pač, ki je imela svoje vrednote pa še grenko izkušnjo denarnega bankrota države.

Težko je združiti družino, gospodinjstvo, poslovno kariero in še lasten duhovni napredek. Zahteve časa so vedno večje. Podjetja se zmrdujejo nad mladimi ženskami, ki utegnejo še zanositi in pokvariti uspehe podjetja s porodniškim dopustom in bolniškimi zaradi majhnih vročičnih otrok. Tako se načrtovanje družine marsikdaj odmakne v “boljše” čase, ko bo ženska trdno karierno zasidrana v podjetju. Toda to marsikdaj še ne zadošča. Med vzponom ženske kariere priletijo še dodatne zahteve in napori, ki odtegnejo mamo družini. Takrat ostaneta samo še dve možnosti pri enako obremenjenem soprogu, stari starši v bližini (svoji babici posvečam na današnji dan vse zvončke, ki so odrinili sneg na mojem vrtu) ali menjava službe. No, to danes v Sloveniji ni ravno lahka misija.

V podjetjih delajo tudi ženske za tekočim trakom, kjer je izmensko delo. Delajo v trgovinah in nakupovalnih centrih, kjer traja delo do poznih večernih ur. Delajo v bolnišnicah, policiji, vojski, kjer se  delo in dežurstva lahko raztegnejo čez štiriindvajset ur.

Ženskam s kariero in družino ni lahko. Zato bi morala država dati priznanja in ugodnosti podjetjem, ki so pripravljena ustanoviti vrtec ob podjetju, ki bi obratoval do konca delovnega časa podjetja in izjemoma še onkraj tega, da bi materi omogočil dokončati nujne naloge in zahteve v službi tisti dan. Lokalne skupnosti bi morale misliti na mame, zaposlene, denimo, v bolnišnici ali znanstvenemu inštitutu in ustanoviti vrtec v  neposredni bližini s fleksibilnim delovnim časom. Organizacijo v vrtcu bi morali prilagoditi, toge normative sestave skupin razrahljati in jih prilagoditi resnični situaciji v vrtcu, ko je povprečno prisotnih dnevno le 70 odstotkov otrok, namesto odvečnega kadra pa zaposliti medicinske sestre ali omogočiti izpopolnjevanje izobrazbe obstoječemu kadru v taki meri, da bi lahko prepoznal bolnega otroka in poskrbel v posebni skupini zanj, dokler ne pridejo starši ponj in ga odpeljejo k zdravniku.

Šolski sistem bi moral omogočati, da vsi otroci v obvezni šoli naredijo naloge v šoli ter razjasnijo z  učitelji morebitno nerazumevanje snovi še isti dan, ko je to nastalo. S tem bi  razbremenili mame, ki jim primanjkuje časa, lahko pa tudi specifičnega znanja, s katerim bi pomagale otroku. Lažne obljube Gabrove devetletke, kako ne bo domačih nalog v prenovljeni šoli, grenijo ostanke kratkih dni vsem staršem, ki delajo plakate, miselne vzorce, seminarske naloge z otroki, seveda, to niso domače naloge, bodo ironično pripomnili. In bog ne daj, da bi otrok naredil domačo nalogo zjutraj od pol osmih do pol devetih v šolski knjižnici, vam bodo znali zagroziti v kakšni šoli, domača nalaga se dela doma! Obstajajo šole, med drugim nekoč tudi ta, ki sem jo vodila in uvedla tak sistem, ki omogoča, da otroci napišejo naloge v šoli (tudi na predmetni stopnji), ob prisotnosti učiteljev, po pouku in daljšem odmoru, toda to še zdaleč ni praksa vseh šol.

Vse to pa ne pomeni, da mamin čas ne more biti tudi namenjen delu z otrokom. Ne zaradi znanja in opravljenih nalog, zaradi odnosa in vrednot mora mama posvečati čas otrokovemu delu v šoli, le tako prenese nanj ljubezen do knjig in branja, denimo. Le tako, da družina v celoti posveti pozornost otrokovemu intelektualnemu napredku, debati z upornim najstnikom, razmišljanju o njegovi prihodnosti, lahko prepoznava in pomaga pri uresničevanju njegovih talentov.

Materinski dan je neformalen praznik, posvečen materam. Praznovanje materinskega dne izvira iz ZDA, kjer ga praznujejo od leta 1910, v Evropo je navada prišla po prvi svetovni vojni. Materinski dan so v Evropi začeli praznovati po prvi svetovni vojni, vendar ob različnih datumih. Sprva je bil določen 15. maj, potem pa prestavljen na 25. marec. V Sloveniji se po drugi svetovni vojni materinski dan zaradi praznovanja dneva žena, 8. marca, praviloma ni praznoval, danes pa je spet v veljavi in se praznuje na isti dan kot Marijino oznanjenje, torej 25. marca, preberemo v Wikipediji.

Mnogo manj  je stereotipov o očetovstvu kot o materinstvu v naši družbi, zato je očetovski praznik zunaj krščanskega sveta šel nekako neopazno mimo. Petindvajseti marec smo res začeli praznovati malo manj sramežljivo po osamosvojitvi, saj je imel predznak krščanskega praznika, ki je bil v časih trde levice močno zatiran.

Mama je v družini nenadomestljiva. Tam, kjer ostane oče sam z otroki, ima ne le dvojno nalogo in napor vzgojiti otroke, temveč manjka tudi materina nežna roka. Oče ima svojo vlogo, ki začrta trdne okvire discipline duha in občutka varnosti, ko otrok preseže nežno starost. Nobena LGBT propaganda vloge matere ali očeta ne bo mogla izpodriniti. Zato je potrebno kar najbolj dosledno zahtevati, da se iz vrtcev in šol odstranijo tovrstni agitatorji, še manj pa dovoljevati, da se za davkoplačevalski denar pišejo študije in bog ne daj še kdaj kakšni učni načrti za vzgojo kulture istospolnosti. Tej temi naj bo posvečen razmislek v letih, ko otrok zna že zelo dobro kritično razmišljati, zna razločiti, kaj je strpnost, kaj pa vsiljevanje. Vsekakor pa istospolnost ne sme imeti vloge primarne vrednote, temveč  je to stvar odločitve posameznika in njegovega stila življenja. Novorojeno življenje pa pripada le naravni celici, družini mame in očeta.

Mamam samohranilkam in sploh vsem mamam mora družba pomagati po vseh močeh, tako da bodo lahko, razbremenjene vseh bolečin in težav težkega dne, rekle svojim  otrokom, kot pravi Prešeren:

Meni nebo odprto se zdi,

kadar  se v tvoje ozrem oči,

kadar prijazno nasmeješ se,

kar sem prestala, pozabljeno je.

Mojca Škrinjar

 • Soave

  Lepo napisano in ni kaj dodati. Škoda, ker ne znam pripeti samospeva Nezakonska mati, katerga del besedila ste pripisali.
  Je pa celo besedilo prikaz nekega časa, ko takim mamam ni bilo lahko.

  ” Oče so kleli in tepli me
  mati nad mano jokali se
  moji so mene sramvali so,
  tuji za mano kazali so. . . ”

  No, in danes? Norčujejo se ravno tako. . .le malo drugače!!

  • anzek

   France Prešeren

   NEZAKONSKA MATI

   Kaj pa je tebe treba bilo,
   dete ljubó, dete lepó!
   meni mladi deklici,
   neporočeni materi? –

   Oča so kleli, tepli me,
   mati nad mano jokáli se;
   moji se mene sram’váli so,
   tuji za mano kazali so.

   On, ki je sam bil ljubi moj,
   on, ki je pravi oča tvoj;
   šel je po svéti, Bóg ve kam;
   tebe in mene ga je sram!

   Kaj pa je tebe treba bilo;
   dete ljubó, dete lepó!
   Al te je treba bilo, al ne,
   vender presrčno ljúbim te.

   Meni nebö odprto se zdi,
   kadar se v tvoje ozrem oči,
   kadar prijazno nasmejaš se,
   kar sem prestala, pozabljeno je.

   On, ki ptíce pod nebam živi,
   naj ti dá srečne, vesele dni!
   Al te je treba bilo, al ne,
   vedno bom srčno ljubila te.

   • Soave

    Ja, anzek, bravo !!!
    Prešernov tekst. Dva skladatelja F. Vilhar in J. Michl sta ga uglasbila.To sem želela pripeti, a ne vem ( in tudi ne znam )če lahko.
    Moja ljuba prijateljica, ki je ni več med nami – mezzosopranistka D. Kovačič je Vilharjevo velikokrat pela na koncertih. Tudi na njeni plošči , med Slovenskimi samospevi je.
    Krasna skladba.A , je žal vse to težko dosegljivo.
    Na YT , se zaradi avtorskih pravic izdajatelja posnetkov RTV- Slovenija, ne sme predvajati. Slovenski solisti so posneli ogromno iz naše, Slovenske zakladnice literature samospeva, a je žal, težko dosegljivo.
    Ponovnih ponatisov pa ni.
    Brez komentarja. To pa je druga stran medalje nas – vedno opljuvanih umetnikov in ” umetnikov “. . . . .

    • anzek

     NEZAKONSKA MATI – M. Peganc”Nezakonska mati”
     besedilo: France Prešeren
     uglasbil: Jos. Michl.

     https://www.youtube.com/watch?v=AgQShGj-WK0

     • Soave

      + + + + + + + Hvala, anzek. Poznam.
      Vendar sem mislila ne eno drugo izvedbo. Dveh prijateljic v muziki.
      A žal ene že nekaj let več ni.

 • Get Smart

  Zadeve so enostavne, le spregledati morate:
  POLITIKA je SKRB, je delo za POLIS = POLITEJO = DRŽAVO.
  SLOVENSKA politika je SKRB ZA SLOVENSKI POLIS = POLITEJO = DRŽAVO,
  seveda na slovenski način, torej z značilnimi SLOVENSKIMI deli, navadami, običaji in
  vrednotami.
  Naprimer SDS = Slovenska demokratska stranka, izvaja SLOVENSKO POLITIKO,
  dela ZA SLOVENIJO,
  ker tako z besedo kot z vsemi ostalimi deli sledi PRASTARIM SLOVENSKIM VREDNOTAM:
  poštenost,
  pravičnost,
  resnicoljubnost,
  prijateljstvo do ljudi,
  domoljubnost,
  rodoljubnost,
  svobodoljubnost
  in kar je še svetovno znanih SLOVENSKIH ZNAČILNOSTI in odlik, ki smo jih
  SLOVENCI podarili svetu..
  Govorimo skratka o KULTURI ŽIVLJENJA.

  • Get Smart

   Narobe svet pa je?
   Kaj smo torej rekli? Kaj pa stoji nasproti “kulturi življenja”?

   KULTURA SMRTI = KOMINTERNISTIČNO oziroma tukaj predvsem
   MURGL SRBO RVACKO … skratka JUGOKOMUNISTIČNO pasjejebstvo pedrstvo pedofilstvo
   detomorilstvo uničevanje UMOR ropanje LAŽ blatenje ljudi NORČEVANJE
   sviranje kurtzu, prodajanje magle
   skratka PARAZITIRANJE na ljudeh …

   feminizem kretinizem drkalizem pasjejebizem vegizem socializem itd. = KOMUNIZEM
   tukaj MURGL JUGOKOMUNIZEM
   globalno pa kaviržido KOMINTERNIZEM in njegov MUSLIćKULTI itd. SERBUSIZEM,
   je
   AGITROPAGANDA KOMINTERNE = pranje možgančkov, laž, zavajanje …

   SMC SD DeSUS Levi LDS ZARES PS Bratuška Sholtes ŠARAC …

   vse to je KOMUNISTIČNA JUGOSLAVIJA,
   delajo za MURGL JUGOKOMUNISTIČNO JUGOSLAVIJO.

   »Po njihovih delih jih boste prepoznali. In spoznali boste Resnico in Resnica vas bo
   osvobodila.«

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!