fbpx

Smrt globalizmu − zdravje narodu!

Ivan Šokić

914.366. Toliko je v času pisanja potrjenih primerov COVID-19 v Evropi. Število bo v kratkem preseglo milijon. Do zdaj je zaradi nove wuhanske bolezni umrlo 77.438 ljudi v Evropi. Za primerjavo, v svetu je ta čas po razpoložljivih podatkih 1.883.119 primerov COVID-19. Skupaj je umrlo 117.569 ljudi. Samo v ZDA imajo 560.891 primerov COVID-19. Na Kitajskem, od koder je novi koronavirus pobegnil, so po uradnih podatkih našteli 83.213 okužb − po neuradnih število umrlih na Kitajskem sega v milijone.

Svet je pri odzivu na pandemijo COVID-19 zatajil na celi črti. Redke so izjeme, ki so se še pravočasno začele zavedati razsežnosti problema in sprejele nujne ukrepe. Predstavnike Evropske unije še vedno lahko slišimo razpredati o potrebi po “sorazmernosti” pri sprejemanju ukrepov, nujnih za zajezitev pandemije! Kot da gre za časten boj! To je vojna proti nevidnemu smrtonosnemu sovražniku, in namesto da bi se ga lotili z vsemi razpoložljivimi sredstvi, v EU razpredajo o “sorazmernih” ukrepih.

Oglejte si še: Populizem ni grda beseda

Potrebni so drakonski ukrepi. Preventiva je vedno boljša od kurative. Pomislite na pacienta z gangreno: Bomo odrezali gnil prst ali čakali, da se stanje sámo popravi, medtem ko bolezen napade roko in pokoplje pacienta, preden ukrepamo? Pravočasni ukrepi preprečujejo škodo, prepozni so samo blažev žegen.

Medijsko obračunavanje po kavbojsko
Vzemimo za primer ZDA. Ameriški predsednik Donald Trump je že 29. januarja 2020 napovedal oblikovanje posebne strokovne skupine, zadolžene za koronavirus. Dva dni kasneje je naznanil, da bo prepovedal lete iz Kitajske. Ameriški osrednji mediji so to izkoristili, da bi Trumpa še enkrat označili za rasista. Dejstvo, da je Trump omenjeni ukrep sprejel na podlagi mnenj civilnih in vojaških strokovnjakov, katerih specialnost so prav virusi, ni zanimalo nikogar. Novica dneva je bila, da je Trump rasist. Ameriški zdravstveni delavci so medtem umirjali žogo in prepričevali tako Trumpa kot tudi ameriško javnost, da ni razloga za paniko, da imajo vse pod nadzorom, vse dokler se ni začel pojavljati drugi val okužb med ljudmi, ki se niso virusa nalezli od kitajskih povratnikov. Guverner New Yorka Andrew Cuomo je 1. marca 2020 potrdil, da se je pacientka okužila z novim koronavirusom med obiskom v Iranu. Mediji so ta del o obisku Irana gladko prezrli in se raje osredotočili na to, da predsednik Trump ni storil dovolj. Isti mediji, ki so ga pred tem zaradi sledenja priporočilom njegove posebne skupine strokovnjakov za koronavirus označili za rasista. Trump je sedaj po njihovih natolcevanjih storil premalo, ker je upošteval konsenz med zdravstvenimi delavci, da ni razloga za skrb.

Foto: epa

Dejstvo je, da je Trump storil premalo. To velja tudi za vse druge svetovne voditelje. Ob vseh čudesih moderne tehnologije, zaradi katerih je naš svet sploh lahko postal globalen, smo pozabili, kaj zares pomeni globalno. Prepovedati lete iz Kitajske je dober začetek, a če je to vse, potem nismo storili nič drugega kot to, da smo preložili neizogibno. Prvi korak je prepoved letov iz Kitajske, nato prepoved letov iz vseh držav, ki še imajo lete s Kitajsko, in nato še prepoved vseh letov iz držav, ki imajo še vedno lete v države, ki še imajo lete s Kitajsko. Z drugimi besedami, treba bi bilo zapreti meje in poskrbeti, da ostanejo zaprte. To je samo eden od primerov.

Voditelji navajeni, da se problemi uredijo sami od sebe
To bi seveda pomenilo, da bo trpela ekonomija. Na žalost je to izbira med večjim in manjšim zlom. Velika večina svetovnih voditeljev je na tem testu gladko padla, misleč, da se bo že še vse popravilo samo od sebe. Navsezadnje so navajeni, da vsak problem izgine sam od sebe, treba je samo zmetati dovolj velike količine denarja v pravo smer … A medtem ko so drugi problemi znotraj moči človeške uravnilovke, to ne velja za pandemijo. Pri tem pa nam ne gre v prid, da smo tako zelo globalno povezani in odvisni drug od drugega. Zaradi tega po nekaterih trditvah Evropi in Severni Ameriki grozijo nemiri zaradi pomanjkanja hrane.

Pandemija COVID-19 bo minila. Kako dolgo bo trajala, je odvisno tako od nas samih kot od svetovnih voditeljev. Samo upamo lahko, da si bomo zapomnili lekcijo, ki svojo težo meri v številu izgubljenih življenj zaradi COVID-19. Globalizem je smrt! Samozadostnost tako ni več samo modna muha, temveč nujno potrebna za naše preživetje.

Ivan Šokić