Socialdemokrat, šolski tat!

Tomaž Štih. Foto: facebook

Če bi Lahurja Sessa vprašali, katero sliko, ki pove tisoč besed, želi videti, bi brez obotavljanja odgovoril: “Naslikajte mi slovensko javno šolstvo.” Slikar, ki bi se naloge lotil, bi zelo kmalu ugotovil, da eno življenje ni dovolj, da naslika vse, kar v republiki predstavljata ti besedi.

Za vsakim kompliciranjem se skriva interes. In tako, namesto da bi javno šolstvo pomenilo našo skupno zavezo otrokom zagotoviti temeljno izobrazbo, ideologi vladajočega socialističnega šesterca pod pelerino javnega šolstva ščitijo ostaline naše totalitarne preteklosti in birokratske sedanjosti, ki z izobraževanjem otrok nimajo nič skupnega. Od državnega lastništva šol, preko vključitve učiteljev v enotni plačni sistem javnih uslužbencev, pa do idej osvete preko prosvete.

Pa ni treba, da je tako! Če je cilj javnega šolstva, da imajo vsi otroci dostop do kvalitetnega, temeljnega izobraževanja, je ta dosežen že, če država družinam s prenizkimi dohodki doplačuje šolnine. To ne pomeni, da je treba naš javni sistem urediti na takšen način. Ilustrira pa, kakšna tehnična ovira stoji med sodobnim pojmovanjem javnega šolstva in sovjetsko miselnostjo vladajočega socialističnega šesterca.

Ni čudno, da želijo birokrati na Gregorčičevi narodu na vsak način zavezati jezik. Najbrž jim gredo lasje pokonci vsakič, ko nekdo naglas pove, da javno šolstvo z več kot polovico javnih šol v zasebni lasti ni le možno, ampak se nekatere dolgočasno normalne zahodne države temu približujejo ali pa so to že presegle. Na Švedskem se v javnih šolah v zasebni lasti šola že petina vseh otrok, v Belgiji več kot polovica, Nizozemska pa ima, denimo, enakost javnih šol v zasebni in državni lasti zapisano kar v 23. členu ustave. Tudi odločitev našega ustavnega sodišča ni daleč od te dolgočasne normalnosti. Zatakne se le pri praksah domače politike.

Da je zasebnega izvajanja javnega šolstva največ ravno v severnih državah z nizko stopnjo korupcije, ne preseneča. Oboje je zelo tesno povezano. Kot pri vsakem javnem naročanju, mora odgovoren skrbnik javnega denarja tudi odločitev o tem, kdo izvaja izobraževanje, sprejeti na podlagi cene in kvalitete storitve. Ne pa tega, ali je izvajalec v državni ali v zasebni lasti.

Naše državne šole niso zanič. Miti o “najboljšem šolstvu” pa so vseeno pravljice. Nivo znanja naših šolarjev je primeren sredstvom, ki jih zanj namenjamo. Le-ta so, kot delež BDP, na ravni najbolj razvitih držav. Učinke, ki bi jih nekateri radi pripisali kolhoznemu ustroju, v resnici prinaša davkoplačevalsko vlaganje v šolstvo po načelu: “Glasbo za denar.”

Težava je, da si te glasbe ne upamo meriti navznoter. Vse vemo o tem, kako se naše šolstvo primerja s povsem nekompatibilnimi sistemi velikih, nehomogenih držav z oddaljenih kontinentov, soočenih z drugačnimi izzivi. Ne vemo pa, kako se naše javne šole v državni in v zasebni lasti, znotraj našega (istega!) sistema, primerjajo med sabo?! Ob tem se zastavlja vprašanje – če tega nismo izmerili in se ministrstvu ne sanja, kakšna je kvaliteta izobrazbe, ki jo otroci v Sloveniji pridobijo v javnih šolah v zasebni in v državni lasti -, na podlagi česa potem predlaga spremembo zakonodaje v korist enih in škodo drugih?

Zelo redko se zgodi, da gradivo, ki ga priložijo zakonu, ne vsebuje nobenih primerjav, ki bi dokazovale smiselnost početja. V tem primeru pa je še slabše. Že enostavne primerjave na podlagi javnosti dostopnih podatkov kažejo, da javne šole v zasebni lasti dosegajo boljše akademske rezultate od državnih. In to jim uspeva s 15 odstotkov nižjimi sredstvi na učenca.

Ne le dejstva in rezultati, tudi najbolj poniglava populistična ideologija, ki si jo lahko zamislite, zelo težko postreže z dovolj močnimi argumenti za zapiranje vrat zelo kvalitetnih šol vsem otrokom.

Kogar ne prepriča, da je ustavno sodišče odločilo, da so razlike v financiranju izobraževanja otrok neenakost – ga prepriča dejstvo, da nihče še nikoli ni dosegel enakosti tako, da je otrokom iz družin, ki si doplačil za najboljše (… nevladne) šole v državi ne morejo privoščiti, preprečil možnost vpisa nanje.

Nihče resno ne verjame, da je treba 700 javnih šol v državni lasti “zavarovati” pred 7 javnimi šolami v zasebni lasti.

In tudi če socialdemokrati ne bi bili največji nasprotniki javnofinančne stabilnosti na Mlečni cesti, bi težko utemeljili prihranek 300.000 evrov na leto, kolikor stane izenačitev financiranja vseh otrok v državi, ki jo je zapovedalo ustavno sodišče, če isti teden Gazi donirajo 500.000 evrov državnega denarja.

Resnični vzrok te norosti je mnogo preprostejši in starodaven. Gre za monopol nad proizvodnjo elit. Za kraljevi sindrom. Željo večno vladati, prek svojih potomcev. In ker že danes povprečen otrok lažje pride na eno izmed najboljših javnih gimnazij v državi v zasebni lasti kot na državni Bežigrad, to  pomeni, da nekdo, ki ni pod nadzorom sedanjih elit, izobražuje bodoče voditelje.

Socialistov ne skrbi za deprivilegirane manjšine. Šolnine uvajajo, da se ti ne bi šolali skupaj z njihovimi otroki. Da njihov visok družbeni status ne bi izgubil proti znanju in sposobnostim. Iz istega vzroka, kot so preklicali koncesijo in policijsko preganjali ministra, ki si je drznil šolanje novinarjev prepustiti zasebni fakulteti in ogrozil monopol FDV, kot edinega interpreterja družbene realnosti v državi.

Dragi minister in kabinetni mladokrati. Prosim, ne pozabite, da zavestno kršenje ustave za ohranjanje oblasti ni več šala. Da obstajajo meje, ki se jih varuje in niso odprte.

Foto: STA

Če bi kak desni minister predlagal rešitev, ki krši z ustavo zagotovljene človekove pravice, in to naklepno, saj bi mu toliko pravnih organov in zraven še polno neodvisnih pravnikov povedalo, da je nezakonita, bi ga ovadili in preganjali po 131. članu kazenskega zakonika v povezavi z 257. členom. Minister Pikalo je, kot se vidi iz letala, zlorabil uradni položaj, da bi staršem, ki so državo zatožili na ustavnem sodišču, povzročil večjo škodo in huje kršil njihove pravice. In bil nekajkrat opozorjen, da to počne. Ne s strani opozicijskih kritikov, ampak pristojnih služb.

Kršenje ustave je dovolj očitno, da je predsednik vlade že nekajkrat v medijskih nastopih uporabil retorično varovalko, da je “zakon ustaven po zagotovilu ministra Pikala”, in se tako pripravil na trenutek, ko ga bo vrgel pod vlak, z besedami: “Nisem jaz lagal ljudem, ampak je Pikalo lagal meni.”

Ne bodite na njem, ko se bo to zgodilo. Ne boste večno vladali. Preden bo Slovenija samopašna avtokracija, bo na Povšetovi aleja Pikala Jerneja.

Tomaž Štih

 • althar

  Vse pohvale prvemu komentarju novega kolumnista.
  Dobra pridobitev, Nova! Upam, da bodo Štihovi komentarji redni.

  • lojze

   Super!

  • Mitja Mazini

   Premalo premisli in kar reče. Upam da vam privatizirajo šolstvo pa zdravstvo, pa še zapore, da vidite da je neoliberalizem pripeljal svet v nevideno krizo. Egoizem je poguba za človeštvo, to ve tud papež.

 • macon

  Pozdrav piscu bloga Libertarec, ki ga spremljam že dolga leta.

  • rubec

   Se jas tud pridružuvlem.

 • Andrej

  Očitno kršenje ustave in zakonov je komunistom v krvi.

 • rubec

  Če se ženskim modelom tako reče, potem naj tukaj povem, kakšne vse modelarke hodijo na FDV. Sosedovo hči, ki štedera kot pravi njena mati, u lublan, sem zaslišal kdo je po njenem mnenju najbolj zaslužen da imamo slovenci svojo državo. Rekla je , da je to po njenem mnenju Dejan Židan in in en starejši gospod, ki ga je nekoč celo spoznala na neki vrtni veselici. Imena se ne spomni, spomni se le to, da je uglajen možakar in da jo je z alfo rdeče barve celo dam zapeljal. Za letnico osamosvojitve je nisem vprašal.

  • pajot

   sam to me zanima,če se je ta možakar usedu na desno stran,ko jo je hotu peljat. Sam to.

 • tohuvabohu

  Maša Kociper je že zagrozila z zahtevo za razpis referenduma. Ker se mi ne sanja, o katerem zakonu bi rada spraševala ljudstvo, bo najbrž predlagala vprašanje, kako spraviti veliki kroget v mali kroget.

  • pajot

   Tisti tip,ki občasno polega na njo,mora bit pa pravi mazohist.

   • samotoje

    Samodestruktivist.

 • Ryuk

  Če bi obstajale kake sankcije za kršenje ustave, bi lahko s pobranimi globami (vladi in poslancem, ki so glasovali za) financirali celotno šolstvo, ne samo zasebnega.

 • Franc Šink

  Kršenje ustave je tudi svojevrsten način vladanja.levi to dobro obvladajo.

 • Basileus

  Z zasebnim šolam ni nič narobe.
  Nspišem samo to, da tisti, ki očita drugim ideološko indoktriniranost sam služi organizaciji, ki si prizadeva, priboriti si oblast nad rajo.

  • Peter

   Ja, čeprav sam ne veš, kaj si napisal, hehe.
   Preberi še nekajkrat…

   • Basileus

    Važno, da ti vse veš veleum Petrčkov;)

 • Common Sense

  Ideologija je hudic. Vse primerjave in racionalni argumenti takoj odpadejo. In tako je trenutno na levici, cast redkim izjemam.

 • IZBIRA

  DA javne šole, NE komunisticne šole!

  • francelj3

   Predvsem pa: NE šole ZZB!

 • Peter

  Velika pridobitev. Še več tako kvalitenih kolumnistov, no!

 • IZBIRA

  Ti komunisti se obnašajo kot da je denar za financiranje javnih programov v šolah njihov!
  Taki so tok oni dojemajo drazavo in drzavljane. Delajte za nasv pa drzte gobec tih.

 • IZBIRA

  Komunisti živijo od ideologije kar je enako kot brezdelje.

  Komunist živi, umrje
  Nevreden svojga dnarja.

 • Peter

  Hm v tem primeru šolski, vsak dan pa samo tat, no.

 • Peter

  Minister, ki bi tako pogorel, bi v normalni državi že odstopil.
  Ne, v normalni državi atkega zakona sploh ne bi dal v obravnavo..
  Ne, v normalni državi sploh ne bi bil minister..
  Ne…itd, no.

  • pajot

   V normalni državi bi takle idiot naredil samomor. še preden bi se sploh rodil,he,he,he…

 • karpelec

  Ne, in še enkrat ne aleji Jerneja Pikala in njegovih pribočnikov. Ostanite v svoji združbi populistov in si ogledujte vašo preteklost s prihodnostjo.

 • Vlado77

  Veliko je še neznanja glede te teme. Neka učiteljica mi trdi, da imejo učiteljice v zasebnih šolah večje plača- kar ne drži.Pa naj starši plačajo če je tako pravi. Je pa normalno, da posiljujejo otroke s partizanskimi maškaradami in mitologijo in po novem še s LGBTQ – emakost spolov . In očitno glavnim problemom te družbe – homoseksualci,lezbijke in ostali hudo trpijo po njihovem. Tajkuni F21 seveda lahko še naprej kradejo na naš račun. Nevrnjene dolgove vrača ostala raja. In mnogi starši ne želijo ne LGBTQ ne posiljevanje otrok s partizanskimi oblačili – imajo vso pravico.

 • Jože Nardin

  Pikalo, kdo tebe pika, da si tako pikolovski???Bumbar.

 • Van Der Waals

  ustavna demokracija… če tega ni potem je komunistični totalitarizem!!!

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!