Solidarnost slovenskih športnikov

Kolumnistka Marjeta Bogataj

Radi jih imamo. Ponosni smo nanje, ko so tako uspešni, ponosni smo tudi nase, ker kot športni narod izstopamo. In zdaj, ko se soočamo z največjo naravno katastrofo v zgodovini samostojne države, nas poboža vsaka novica o tem, kako bo ta ali oni pomagal prizadetim pri obnovi Slovenije.

Svetovni zvezdniki so to: Tadej Pogačar, Luka Dončić, Janja Garnbret, Benjamin Savšek, Tina Maze … Nekatere so novice o ujmah v domačem kraju ujele sredi pomembnih tekmovanj – nikoli ne bomo vedeli, koliko zbranosti jim je to vzelo, vedno pa se bomo spomnili, kako tolažeče je bilo videti njihove čustvene izjave in zavzetost, da pomagajo: finančno, z opremo, nekateri tudi fizično.

Jasno, tudi v zvezi s tem se najdejo “kavč inšpektorji”, ki po družbenih omrežjih pametujejo, kdo bi koliko lahko dal oziroma moral dati glede na njihove zvezdniške zaslužke, pri čemer bi tisti, ki “v Sloveniji ne plačujejo davkov”, morali dati več. Na tapeti so tudi tisti, ki naj ne bi ničesar dali, ker o njih pač ni novic … A to je manjši del naše mentalitete, večji del je nedvomno boljši.

Je pa med novicami o športni solidarnosti izstopala nogometna: direktor NK Olimpija Igor Barišič je na posebej za to sklicani “izredni” novinarski konferenci napovedal, da bodo izkupiček od dveh tekem domačega prvenstva namenili prizadetim v poplavah. “Napolnimo Stožice!” je pozval. Le nekaj dni prej, 8. avgusta, so bile te res razprodane, saj se je Olimpija borila s turškim Galatasarayem. No, prva domača tekma, ki je bila minulo soboto, ni bila niti približno razprodana. Kako to, da se ljudje niso bolj množično odzvali na dobrodelni poziv? So v njem zaznali preveč populizma, preveč preračunljivosti? Morda pa bo na drugi tekmi bolje, upajmo. (Tudi na splošno bi bilo na nogometnih stadionih po Sloveniji lepo videti več gledalcev.)

Kakor koli, vsak zase ve, koliko iskren je v svoji dobrodelnosti. Pa tudi, če si sposodimo legendarni stavek Srečka Katanca: “Bog je in vse vidi!” Zagotovo so vsi prizadeti v poplavah zelo hvaležni za čisto vsako pomoč in pomoč je tista, ki v resnici šteje.

Marjeta Bogataj