Sporočilo enega bankrota

Prof. dr. Andrej Umek (Foto: STA)

Adria Airways je končno bankrotirala in šla v stečaj. Po mojem mnenju bistveno prepozno. To bi se moralo zgoditi dosti prej, in to takrat, ko je to podjetje izgubilo svoje dotedanje poslanstvo, anemično in brez idej iskalo novega in se tudi temu novemu ni uspelo prilagoditi. Če pogledamo nekoliko nazaj, lahko ugotovimo, da je bila Adria ustanovljena še v komunistični Jugoslaviji kot dopolnilo JAT-u. Slednji je pokrival redne linije, Adria pa naj bi skrbela za čarterske prevoze predvsem tujih turistov v turistično vse bolj zanimivo Dalmacijo. Temu namenu ustrezno je bila izbrana tudi flota. Da bi tuji, predvsem zahodni turisti Adrii zaupali, so bila izbrana letala ameriške in ne sovjetske proizvodnje. O rentabilnosti teh prevozov se takrat ni dosti spraševalo, saj je nenormalno visoka inflacija na videz pokrila to in še marsikatero drugo naložbo vsaj do gospodarskega kolapsa komunizma v Jugoslaviji in drugod po Evropi. Še globoko v komunističnem gospodarstvu, vendar že na njegovi poti navzdol, je Adria svojim čarterskim poletom začela dodajati še linijske, ki naj bi Ljubljani zagotovili enakopraven položaj med takratnimi republiškimi metropolami, predvsem pa z Beogradom in Zagrebom, ki ju je JAT očitno favoriziral na škodo Ljubljane.

S kolapsom komunizma, osamosvojitvijo leta 1991 in prehodom v tržno gospodarstvo je Adria svoje poslanstvo izgubila. Očitno ni bila sposobna, vsaj pod takratnim vodstvom ne, oblikovati novo poslanstvo, ki bi ustrezalo spremenjenim razmeram, se reorganizirati in poslovati v okviru evropske tržne ekonomije. Zato bi bilo, vsaj po mojem mnenju, za Republiko Slovenijo najbolje, če bi takratna vlada poslala Adrio v stečaj in začela vzpostavljati novo družbo – nacionalnega letalskega prevoznika z jasno definiranim poslanstvom in oblikovanega na principih tržnega gospodarstva. To se žal ni zgodilo. Tako smo dobili še eno podjetje, ki ni bilo ne sposobno ne pripravljeno izvesti svoje tranzicije.

Po letu 1991 je Adria Airways svojo eksistenco nekako krpala iz leta v leto. Eno leto je poslovala nekoliko bolje, drugo zopet malo slabše. Resnične tranzicije pa ni nikoli izvedla. Da je lahko nekako “na škrge dihala”, je zaračunavala horentno visoke cene letalskih vozovnic na linijah, ki so povezovale Ljubljano s pomembnimi evropskimi gospodarskimi in političnimi centri. Tako je npr. koncem devetdesetih let preteklega stoletja povratna karta za Bruselj stala več kot 700 evrov. Vse te karte pa je velikodušno plačeval vsaj v pretežni večini ali slovenski proračun ali evropska komisija. Osem, mogoče devet let pred vstopom Slovenije v EU sem kot sodelavec v 5. in 6. raziskovalnem program EU vsaj enkrat mesečno potoval v Bruselj in vsakokrat so me ob predložitvi potnih stroškov nekam čudno gledali in včasih zahtevali poleg letalskih kart še račun. Bilo mi je malo nerodno, vendar sem se dobro zavedal, da je njihova skepsa upravičena, saj je bila moja karta skoraj trikrat dražja od karte mojega avstrijskega kolega.

Nespametno ravnanje Bratuškove
Z bistveno previsokimi cenami svojih kart je Adria nekako životarila, dokler ni prišel, objektivno gledano ne nepričakovano, nov udarec. To je bil pojav tako imenovanih nizkocenovnih prevoznikov. Tako kot že večkrat v zgodovini, Adrijino vodstvo ni bilo sposobno ustrezno odreagirati na ta izziv. Ni bilo sposobno voditi podjetja v spreminjajočih se pogojih tržne ekonomije. To je vodilo do nove krize leta 2013, v katero je nestrokovno in diletantsko posegla slovenska vlada, ki jo je takrat vodila Alenka Bratušek. Ne da bi se vprašala o poslanstvu Adrie in ali ima za to ustrezno organiziranost, je podjetje finančno, ne pa tudi organizacijsko sanirala s 300 milijoni evrov in ga podarila skupaj z vsem premoženjem za zanemarljivo majhno kupnino 100 tisoč evrov nekemu malo znanemu nemškemu investicijskemu skladu. Ta pa je Adrio letos, torej komaj šest let pozneje, pripeljal v dokončen stečaj. Alenka Bratušek je torej s svojim neodgovornim podaljševanjem agonije tega podjetja državni proračun oškodovala po moji oceni za 600 do 700 milijonov evrov, 300 milijonov sanacijskega vložka in 300 do 400 milijonov vrednega premoženja, ki je v zadnjih šestih letih izpuhtelo. V delujočih demokracijah bi minister, ki je sprejel tako slabe odločitve, kot jih je v primeru Adrie Alenka Bratušek, takoj in nepreklicno odstopil s svojega položaja. Če pa tega slučajno ne bi naredil, bi ga k temu nedvomno pozval predsednik vlade. Ker pa verjamem, da se ne bo ne prvo ne drugo zgodilo, saj koalicijska pogodba te vlade ščiti tudi najnesposobnejše med nesposobnimi in najslabše med najslabšimi, naj bo ta kolumna razumljena tudi kot javni poziv Alenki Bratušek k odstopu.

Po vsem povedanem nas ne sme presenetiti, da je World Economic Forum v pogledu konkurenčnosti Slovenijo postavil na ne tako slabo 35. mesto med 135 analiziranimi državami. Kot najslabša točka je ravno odzivanje vlade na ekonomske izzive, kjer smo uvrščeni na 122. mesto. Pa naj še kdo reče, da tudi to ni razlog za posamičen ali celo kolektiven pristop.

Andrej Umek 

 • Poštenjakar

  Za to sem nagonu to pičko iz stranke, ne sposoben gnoj od babe.

  • janko

   Da, da da da da.
   Sve se vraća, ona pa se pohvalla, da je vrgla Janšu is vlade.

   • SIMON ROZIC

    …in butast narod ploska, a ne? …pa cigani, pa Albanci in
    vsi ćefurji iz “Slovenija”, a ne?

 • rubec

  Odstop kot beseda, je za to gorenjsko kobilo uporabna samo v slučaju, da v čuzi odstopa omet.

  • marker

   Alenka je Celjanka, ki se je preselila na Gorenjsko samo zaradi večje možnosti izvolitve.

   • rubec

    Prej bi rekel, da je celjan.

    • SIMON ROZIC

     …po rodu sem Celjan in ne žali me, prosim!

 • Peter dolenc

  Ta šivilja je zagledana vase in dela samo zase.Laže pa so rekli včasih- kot pes teče.Česar se prime , je vsaj dvakrat dražje, kot je potrebno.Samo poslovnje letališča Maribor npr. enkrat več, kot je napovedala pred pol leta. Enako bo tunel Karavanke, pa 2.tir….Prava pralka denarja. SE še kdo spomni, da je njen sin pred leti za velik denar prestopil v en angleški nogometni klub? Slovenci, zbudimo se vsaj do naslednjih volitev.

 • Amerikanc

  Preden so šli v totalni stečaj, je morala še Univera (na čakanju), iscuzati zadnje naše denarčke za svoje blagostanje; a ne Max ?

  • SIMON ROZIC

   Seveda, njihove svetovalne pogodbe so tiskane na finem
   papirju, neprimernem, da si z njim rit obrišeš ….

 • hribovc

  kaj imata skupnega mojškra in kocka?? kupljene diplome in adrio…

 • učko

  Ah ta pofukan Umek, ki v svojem kurčevem življenju ni naredil nič pametnega, samo post-festum pametuje, tako kot vsi desnuharji, narediti pa ne zna in se tudi ne upa nič.

  • AlojzZ

   Amin! Briši komentarje z neprimernimi besedami! Naj se olikano laže!

   • GanciJajćko

    Resnica nilkol ni bla lepa. Ko bi te žena varala in bi ti prijatelj učko povedal, da jo je videl s tvojim sosedom v avtu seksat, bi ga na gobc usekal. Kasnej se mu bi opravičil.

  • SIMON ROZIC

   Tale Učko, ki večno sedi pod staro pručko,
   milo čaka, da se Kučan mu na nos pokaka ….

 • SIMON ROZIC

  Ah, tovarišica Bratovšca ne bo odstopila, pa tudi če ji to dokažemo
  in prikažemo; s svojim klobasanjem in kokodakanjem verjame lahko
  le še sebi in kakšnemu Šarcu&company, ki se spoznajo na državnost
  in ekonomijo kot krave na sedlo, povedano po domače, da bo šarko
  lažje razumel !
  Absolutna grobarka vseh sedanjih in bodočih investicij se v vladi lahko
  obdrži le do tedaj, ko bo vanjo vstopil nekdo, ki nekaj ve in nekaj zna !
  Vse svoje negativne rabote želi “po dogovoru” in v zavezi do tovarišije
  iz Murgelj d.o.o, kjer živi njen patron palček, poleg ostalih “fukfehtarjev”,
  ki stojijo ponavadi v vrsti za njeno mično ritjo …
  Njen program je enak prejšnjemu: “samo, da ni Janez Janša!” Kako zelo
  enostavno in primitivno, de ?

  .

 • RATATA

  Le tajnikar, kocjančič in franta lahko o AA povedo kaj verodostojnega.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!