“Strašno klientelistično početje” Žana Mahniča

Te dni v nekaterih medijih odmeva zgodba o “strašnem klientelističnem početju” poslanca SDS Žana Mahniča, ki naj bi svojemu dekletu priskrbel službo v poslanski skupini SDS. Tisti, ki stvari ne poznajo ali pa so škodoželjni do poslanca in SDS, stvari primerjajo z “Lepo N. H.”, ki pa naj bi po posredovanju predsednika vlade in njegovega svetovalca za nacionalno varnost Damirja Črnčeca dobila službo v Sovi. Obe zaposlitvi seveda v nobenem primeru nista niti slučajno primerljivi. Poglejmo, zakaj.

Sova načeloma ne objavlja javnih razpisov za zaposlitev niti nikoli ne pojasnjuje, zakaj je nekdo službo dobil in zakaj so nekoga drugega odklonili. Sodeč po javno znanih podatkih in namigih, ki prihajajo neposredno iz Sove, gre v primeru “Lepe N. H.“, ki je, kot kaže, dobila službo za nedoločen čas, upoštevajoč njeno poklicno preteklost in njeno starost ter poznanstvo s predsednikom vlade, za prvovrstno zlorabo. Toda to bo težko dokazati, primer pa je zrel za parlamentarno ali še kakšno drugo preiskavo. Spomnimo se, kako je bilo v začetku mandata vlade Mira Cerarja. Ta je na čelo Sove postavil kar svojega prijatelja Andreja Očka, ki sploh ni izpolnjeval pogojev za zasedbo tega delovnega mesta. Seveda je Miro Cerar takrat trdil, da je s to kadrovsko potezo vse v redu, a v SDS smo sprožili ustrezne postopke na inšpektoratu za sistem javnih uslužbencev, ki je kasneje ugotovil, da Oček resnično ni izpolnjeval pogojev za zasedbo tega delovnega mesta. Toda Oček je pred tem že odstopil. Morda je tudi sedaj čas, da opozicija sproži vse možne postopke preverjanja zakonitosti zaposlitve “Lepe N. H.”.

Toda to ni osrednji namen mojega današnjega pisanja. S tem prispevkom želim nekoliko bolj objektivno in realno spregovoriti o domnevno “strašnem klientelističnem početju” poslanca SDS Žana Mahniča.

Državni zbor ima dve vrsti svojih strokovnih uslužbencev. Prvi so tisti, ki so v celoti podrejeni sistemu javnih uslužbencev, torej tudi javnim razpisom in vsem preostalim proceduram. Ti imajo tako imenovano zaposlitev za nedoločen čas in praviloma delajo za potrebe odborov in komisij državnega zbora in za druge strokovne službe državnega zbora. V primeru teh ljudi gre za profesionalce, ki praviloma nikoli ne izražajo svojih strankarskih preferenc in največkrat sploh niso člani nobene politične stranke, saj se zavedajo, da bodo danes delali za predsednika ali predsednico enega odbora ali komisije, ki prihaja iz ene politične opcije, jutri pa za nekoga drugega, ki prihaja iz druge politične opcije.

Povsem normalno je, da poslanska skupina zaposli svoje strankarske ljudi
Druga vrsta strokovnih uslužbencev pa je vezana izključno in samo na posamezno poslansko skupino in nimajo zaposlitve za nedoločen čas, temveč le za čas trajanja posameznega mandata državnega zbora. V tem primeru pa zanje veljajo splošna določila okoli izobrazbe in višine plače, ne pa tudi določila o izboru na javnem razpisu, saj gre za tako imenovano zaposlitev na zaupanje. To je tudi povsem logično in normalno. Si predstavljate, da bi poslanska skupina SDS na ta način zaposlila vidnega predstavnika mladih iz SD ali pa obratno? Povsem logično in normalno pa tudi zakonito je torej, da vsaka poslanska skupina na ta način zaposli svoje strankarske ljudi, zlasti mlajše. To počno vse poslanske skupine in s tem ni nič narobe.

Sodeč po javno dostopnih podatkih, je dekle Žana Mahniča aktivna članica podmladka SDS in celo lokalna občinska svetnica SDS. S tega vidika torej idealna kandidatka za tako zaposlitev. Če pa k temu dodamo še podatek, da ni bila zaposlena za celoten mandat državnega zbora, ampak le za nadomeščanje odsotne sodelavke SDS, za čas enega leta, potem je stvar jasna. Tisti, ki problematizirajo “strašno klientelistično početje” Žana Mahniča,  dejansko prikrivajo najverjetnejšo hudo zlorabo ob zaposlitvi “Lepe N. H.”.

Dr. Vinko Gorenak

 • IZBIRA

  Pustimo komunsiđtičnim lopovom, da lažejo za svoje barabe na državnih funkcijah. Glavno, da vemo, da ležejo in manipulirajo! S tem jim vzamemo orožje, ki so ga uporabljali že od nekdaj in njihova moč bo veliko manjša. Resnica vedno zmaga, adijo lažnivci = komunisti!

 • Lustrator

  Ni ga lepšega kot rdeči mašineriji vzeti gorivo še predno se uspe dodobra zagnati v svojem delanju slona iz muhe in muhe iz slona. Poteze komijev so sila predvidljive – vedno, ko se v ozadju odvijajo mimorazpisna kadrovanja velikih živin, čudni krediti in managerski prevzemi, se režimski mediji razpisujejo o raznoraznih postranskih poslih OPOZICIJE. V bodoče bi se veljalo večkrat takole pripraviti na pričakova udarec partijskih pudljev in že vnaprej lansirati odgovor, ki jim bo pobral že začetno sapo.

  Še kdaj!

 • Andrej

  Zdaj pa vemo, zakaj je država propadla. SDS je eno tajnico zaposlila. Za svoje potrebe. Saj jih drugi tudi, ampak tisti so NAŠI.

 • Jovo Jamnica

  in kaj pravi na to minorno afero, včasih spoštovan komentator na tem portalu – @Janez Pokončni ali nekaj takšnega?

  Sploh se ne zavedajo, kakšno neumnosto so storili z Mahničevo potezo. Dali so legitimnost vsem svinjarijam levakov in hkrati spustili neskončno veliko vode na mlin vsegliharjev – vsi so isti. Državno premoženje in državni denar sta v SLO prekletstvo najhujše vrste.

  • Andrej

   Daj, razjasni nam nevednežem, kako so ostale poslanske skupine zaposlovale svoje tajnice? Z javnimi razpisi?

   • Jovo Jamnica

    Nisem si delal utvar, da bodeš razumel Janezovo intervencijo.

    Saj to je cilj: zacementirat svoje in nasprotnikove, ostalim pa stvari čimbolj priskutit, da le ne pridejo na volitve!
    Potem pa jamrat, da na DZ volitve pride komaj 50%, na EU pa celo pod 30%.
    O tem, da so vsi skupaj uvedli izredno visok kvorum pri referendumu, pa sploh ne bomo!!
    ——–
    Vir twitter

    • Lustrator

     Janša in domoljubi smo krivi, da domivinojebi (lepšega izrqaza za politične abstinente v demokraciji pač nimam, ker spet ne želkim žaliti kliničnih idiotov) bolj ljubijo udobje lastnega fotelja, kot dobrobit lastne države?

  • RATATA

   Na dan razglasitve samostojnosti dne 26.06.1991 smo bili vsi v Sloveniji približno enako “bogato revni” za kar je poskrbel dotednji režim.
   Od takrat naprej se je delala razlika glede na položajne možnosti, t.j. priložnosti.
   Če ne bom jaz bo nekdo drug.
   Res je da ni bilo fifty fifty, karkoli že je bilo na oni strani, nam omogoča držati jih za jajca. Tudi za petino ali le desetino vsega.
   Zato nihče v nikogar ne vrže tistega pravega štuka, ker bi jih dobil cel kiper nazaj.

  • Lustrator

   Si sploh prebral članek zgoraj? Še ta piškav komentar, ki je želel muho izenačit s slonom ti je popolnoma spodletel.

   • Jovo Jamnica

    Sem prebral. In to kljub temu, da ga je podpisal tovariš miličnik Vinko. Komentar pa ni moj. Sem zapisal v uvodu.

 • Olga101

  Kaj pa lahko pričakuješ od komunistov ups levicarjev? Skoraj tri desetletja politicnih procesov proti Janezu Janši in ko to ne uspe, bi seveda “v dobro” SDS “kadrovali” in odstranili njenega predsednika, ki jim je trn v peti….
  Zdaj jih za “dobrobit” stranke “skrbi”, da ne bi zaposlili kako “napačno” osebo… Vse za “dobro” slovenskega ljudstva….

  • Ivancek II.

   Pa poznaš koga iz vrha SDS, ki ni nikoli bil član te rdeče golazni ?

 • RATATA

  Vse je normalno. Prekleta starina kosem je komijem omogočila prevzem Dela – glasila komunistične partije Italije in svija še vedno dobro živi.

  • Jovo Jamnica

   Andrijana Starina Kosem ni več natakarica v kavarni K8 pri Sparu v
   Dravljah, saj so jo zaradi neplačevanja najemnine 7. septembra
   deložirali.

   10. Oct 2018

   LOL

   ———

   Vir: Svet24

   • RATATA

    Ja super no, da ni plačevala…

    • Jovo Jamnica

     Ko sn še kelnaro, tut jas nisn plačo najemnine ze lokal. To ni nič čudnega. Keri lasnik razn Arsenoviča fčasih, pa je že gdaj kelnaro?

 • Žan Mahnič

  Zaposlil sem jo zato, da lahko lažje seksava na WC-ju v DZ. Pa še plačana je za to iz proračuna. YEAH BABY!

 • SIMON ROZIC

  Žan bi za javni “mir” lahko svoje dekle zaposlil pri Jankoviću, kjer bi dobila dodatek
  na “zlorabo osebnosti” , vendar vsaka ne zmore tega kot npr. Monika Jelinčič,
  pa Kučanova hči, pa Brunskoletova , pa še kakšna…..

  • JANEZ GUS

   Na farmacevtka.

 • Jovo Jamnica

  Mene recimo, tako malo firbec matra. Kakšno zaposlitev je obljubljal svojemu dekletu Matej Lesjak, predno so ga “šutirali” iz stranke.

 • antimur

  Banda kučanistična, kako si dovoli obračati svoje gobce in primerjati začasno zaposlitev za 750€, s pravim klientizmom in dobesedno napadom na varnost državljanov, ki ga počne pokvarjeni Šarec, saj z vpletanjem v Sovo izgubi ta institucija ves smisel.

  • Jovo Jamnica

   Temu je kriv Bojan Požar, ki s spini odvrača pozornost od nekdanje zaposlitve svoje hčerke pri Borutu Pahorju in financiranje svoje volilne politične kampanje z denarjem iz državnih firm.

   • Lustrator

    Heheheheh, TO ja! Pozabil si še Janeza Janšo, Jožeta Pučnika in nadškofa Stresa! Vsi oni so krivi za to tvoj še en popolnoma dezorientiran, a režimu všečen, komentar.

    • Jovo Jamnica

     Če ti ni všeč moje osebno mnenje, ga preskoči.

     • Lustrator

      Pri meni “všečnost” ni nikoli problem – rade volje bi spoznal komija s katerim bi lahko konstruktivno in na nivoju debatirala, pa se mi ta dan še ni zgodil. Obregnil sem se ob tvoj komentar, ki nima (tako kot velika večina ostalih) prav nikakršne zveze s temo, ima pa jasen namen: diverzijo od resničnega problema.

     • Jovo Jamnica

      Učim se pri Požaru.

     • Lustrator

      Požarjevo strokovnost sicer visoko spoštujem, a še vedno ne verjamem, da bi te lahko zakrnjnenega komunista karkoli naučil. Toliko te pa poznam.

     • Jovo Jamnica

      No, zdaj pa se počutim po svoje počaščenega. Balažic je svoj čas pisal o tem, da je bil Požar jako perspektiven komi kader, ki se ga ni branil niti CK.

     • Lustrator

      Sposobnost so prepoznali tudi v Janši, Gorenaku, Vasletu,… a so imeli slednji toliko hrbtenice in domoljubja, da so z uporom tvegali svoje kariere in celo življenja. To, da je bil nekdo komunist, ko je bilo biti nekomunist in zasedati pomembno funkcijo nemogoče, ni ne strašno, ne sporno. Strašno in sporno pa je, da so tisti, ki so OSTALI komunisti, prevzeli in še danes držijo v rokah vsa krmila slovenske države. Še bolj srhljivo pa je, da je sistemski komunizem tudi po osamosvojitvi ostal tako temeljit, da imamo danes mase mladih, ki brez komunistične knjižice sledijo komunistični doktrini še bolj kot njihovi očetje in dedi.

     • Jovo Jamnica

      Ja, ja. Malo za izobrazbo:

      20.8.1993 12:52
      Maribor, 20. avgusta – POŽAR/TOŽILEC/IZJAVA/JANŠA
      Višji javni tožilec
      v Mariboru mag. Dušan Požar je danes v zvezi z reagiranjem obrambnega
      ministra Janeza Janše in z očitki na njegov račun in na račun Višjega
      javnega tožilstva v Mariboru v zvezi s postopkom odkrivanja orožja in
      streliva na mariborskem letališču dal za STA naslednjo izjavo:
      ———–
      Vir: STA
      ———–

      Imam se predvsem za Mariborčana, pa tudi za Primorca. Mama, Irena Lebe,
      je pravzaprav Pohorka, iz Reke na Pohorju, ki se danes imenuje Hočko
      Pohorje. Dedek po mamini strani, Jožef Lebe, je tam postavil prvo
      elektrarno v tistih krajih, bil je znan trgovec in gostilničar. Oče
      Dušan Požar pa je iz Trsta, v Maribor so se preselili po prvi svetovni
      vojni. Zaradi fašizma, seveda. Ko so nacisti osvojili Maribor, pa se je
      očetova družina znašla na nacističnih spiskih najbolj zavednih
      Slovencev, ki so jih iz Maribora čez noč izselili v Srbijo. Toda konec
      druge svetovne vojne je očetova družina dočakala v Trstu, ker je njegova
      mama, moja babica, nekje izbrskala njihove stare italijanske potne
      liste, zato so jih Nemci iz Srbije predali Italijanom v Trstu. No,
      Maribor pa so kasneje v šali imenovali tudi »Požarevac«: moj oče je bil
      šef mariborskega tožilstva, stric Stojan pa mariborski župan – odstavili
      so ga po koncu liberalizma in zamenjavi Stane Kavčiča, potem je sicer
      postal direktor centra RTV Maribor – drugi stric Danilo pa znan profesor
      na mariborskem VEKŠ-u, danes ekonomski fakulteti in »oče« mariborskega
      letališča. Oče in oba njegova brata so danes žal že pokojni. Primorski
      geni so me tudi prepričali, da sem si pred leti kupil manjše posestvo v
      Trebižanih pri Gočah, vendar ga žal še nisem uspel obnoviti.
      ———–
      Vir:Vipavska – 6.marca2019

     • Lustrator

      Hvala, zanimivo. A kaj naj zdaj s tem?

     • Jovo Jamnica

      Nič. Samo toliko, da ti bo malo bližje današnje sektaško driblanje. Začelo pa se je leta 1928 na kongresu jugoslovanskih komijev v Dresdenu.

     • Lustrator

      Niti ne. To je le kratka avtobiografija Bojanovega očeta in nič drugega.

     • Jovo Jamnica

      No, morebiti bo pa kdo drug razumel, kam moj pes taco moli. Dokler tega mojega prispevka na portalu ne izbrišejo… seveda.

     • Ivancek II.

      Me je strah, da so ti tvoji našteti v večini bolj strokovnjaki
      npr. za spodnji del (moške) hrbtenice ?

     • Ivancek II.

      Zakaj ne upaš priznati svoje partijske preteklosti ?

     • Lustrator

      Ne vem sicer od kod vam zagretim komunistom takšna strast nasprotno stran obtoževati svojih dejanj, ampak naj ti namignem, da smo vas normalni že zdavnaj spregledali. Že leta je kristalno jasno kdo je ostal partijski hlapec, kdo pa je s partijo leta 1991 za večno prerezal.

      Je pa zanimiv fenomen, da častilci komunistične vojske – partizanstva, rdeče zvezde, SRJ, tita, samouprave, državnih podjetij, visokih davkov, planskega gospodarstva,… s “komunisti” zmerjate tiste, ki vse navedeno odkrito sovražimo, sami pa si v javnosti pridajate raznorazne okraske tipa “levičarji, socialni demokrati, sredinski, apolitični”, čeprav ste v čaščenju zgoraj naštetih pojmov enako fanatično pripadni kot severnokorejci. S to razliko, da tam izbire nimajo, tu pa to počnete prostovoljno.

      Zdaj pa v kot in štej do 30.000.000.000.000, prav?

     • Ivancek II.

      Žal za razliko od tebe nisem bil nikoli v partiji.
      Nikoli nisem častil ne Tita, ne Kardelja,…
      Nikoli nisem hodil po poteh Avnoja,…
      Nikoli nisem bil v Kumrovcu.
      Slike, kjer ponosno stojim pod Titovim in Kardeljevim panojem ne boš našel, ker ne obstaja.
      Mi je pa všeč, da priznaš, da si bil del partije (večina tebi podobnih ne premore takega poguma).
      Predvidevam tudi, da si bil partiji zvest do vročinskih mesecev leta 1991, potem je šlo vse k vragu.
      Pa ste šli.
      Veliko vas tudi v SDS.

     • Lustrator

      Imate komiji kakšno dnevno kvoto laži, ki jih morate spisati na Novi24, da dobite svoj honorar? Ker v tem primeru brez problema tvojemu nadrejenemu politkomisarju napišem pismo priporočila zate, ki si v svojih borih 8 komentarjih nastreljal več kot 15 laži, kar je že nekje na nivoju poslanca levice, SD-ja, SMC-ja ali LMŠ-ja. Še malo pa boš premier.

      Brez skrbi, ne bo se ti potrebno slikati ne pod Titom, ne Kardeljem. Tipi, ki so na čelo države postavili Bratuškovo, Cmerarja in Serpentinška, so o tvoji zvestobi zločinu, laži in nepotizmu lahko z gotovostjo prepričani že po tvojem prvem komentarju. Dejstvo, da pošiljajo v forumski boj iz meseca v mesec slabše trole, pa ti daje celo realne možnosti da boš nekoč ti v imenu “antijanšakoalicije” afne guncal na premierskem stolčku, le dovolj sebi podobnih proletarčkov moraš zmanipulirati.

     • Ivancek II.

      Res je, še malo pa bom premier. Janša pa nikoli, nikoli več. K sreči.
      Bom pa tudi boljši premier..
      In za razliko od SDS-a bom takoj začel z lustracijo in vsem komunistom onemogočil politično delovanje v parlamentu in v vladi.
      Predvidevam, da bom zaradi tega od komunistov iz SDS-a dobil interpelacijo v prvem tednu mojega mandata.

      Prosim, če mi našteješ teh 15 laži, če jih znaš !
      Predvidevam, da ne.

     • Ivancek II.

      Pazi te lahko izbriše !

     • Jovo Jamnica

      Sem že vajen. Včasih sem bil zaradi brisanja nejevoljen. Danes mi je vseeno.

     • Ivancek II.

      Tudi mene so izbrisali že nekajkrat.
      Zanimivo, kako ta partijska golazen iz SDS-a ne prenese kritike.

     • branči

      komunistična golazen prenese vsako kritiko, pojma pa nima, kaj sploh kritizirira! da ti ivancek sploh hodi po glavi, so verjetno krivi v vrtcu, ker so te oblačili v punčko!

     • JANEZ GUS

      FugL se ti trga od LL.

    • Ivancek II.

     Zakaj ne objavite kako so otroci Janše (pa Tanka, Brezigarjeve,…) dobili svoje službe ?
     V tem bi se najverjetneje strinjala da:
     Partijska knjižica vedno vedno pomaga. Pa makar fotrova, ane ?

     • Lustrator

      Ker so za razliko od partijske razvajene buržoazije prišli na razpise s primernimi CV-ji iz katerih celo celoten rdeč medijski imperij državne radiotelevizije in Proplusa ni uspel narediti omembe vredne afere. Silmenu trudu navkljub, je potrebno priznati.

      Po tvoji boljševistični logiki, bi morali biti vsi nekomunisti brez služb, brez dostopa do medijev, brez dostopa do odvetnikov, pravzaprav najbolje kar brez dostopa do svobode, pa je problem rešen, kajne?

     • Ivancek II.

      Ker si dobro informiran mi prosim razloži, kaj je pisalo v CV-ju Janševe hčere, ki je brez delovnih izkušenj v prvi zaposlitvi dobila službo vodje projektov ?

      Sem hči avnojskega politkomisarja,… ?

 • Ivancek II.

  Dekle Žana Majhnića – ste pa za štose !
  Se kateri plačali ?
  A je to vlogo v zadnji partiji odigral kak partijski miličnik typa vinko.

 • Vlado77

  Lepo pojasnjeno. Le v spreobrnjenem Reporterju tega nikakor ne štekajo. Pa so včasih ko je bil drugi lastnik. Načela pri 90% novinarjih so nič vredna. Važno je kdo me plača pa bom pisal kot on želi . Dominatne medije poganja denar in samo denar. Če boss zahteva “sfukaj” Janšo potem se takoj spravijo na delo.

 • JANEZ GUS

  Uboga beda od Reporterja,kako nisko je padel.Vsi so globoko v Odlazkovi riti.

 • Joško

  Levaki itak nič ne razumejo; zato ja ta zaposlitev za njih 2barvna televizija”.

 • Hribouc

  Mahniča takoj suspendirat brez razprave in domu!
  Šaracu pa po temeljitem pogovoru dati še eno šanso in druge pol.
  Pa k spovedi naj gre, za pokoro pa pol Očenaša – že po novem predpisu Zoretove Šk.konference!
  Babnici naj pa delata, revici, naprej tam kjer sta!
  Kršinarju pa nagrado za srčno raziskovalno novinarstvo!!!

  ” Ko ni več Cerarja, etika ne velja nič!” PRESS

 • Slovenka

  Tipičen manever za preusmerjanje pozornosti. Že stokrat videno.

 • piko8

  Na Barbaro kučan ste pa čist pozabil!!

 • goldhorn

  Neverjetno v kaj se spreminja Reporter. Kako so se prodali Kršinar, Šurla, Sunčička,…. Bedno.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!