Svoboda govora in levi fašizem

Bernard Brščič (Foto: Demokracija)

Dobra družba je svobodna družba. Družba, ki zagotavlja svobodo misli, svobodo pisane besede in zlasti svobodo govora. Prav svoboda govora je bila ena temeljnih pridobitev slovenske pomladi. Ta dediščina je danes ogrožena. Slovenska družba v zadnjih letih doživlja izjemno intelektualno nazadovanje, poskuse vzpostavitve miselne “glajhšaltunge”. Izrisujejo se obrisi mehkega totalitarizma, mokrih sanj izrojene levice o vzpostavitvi orwellovskih ministrstva resnice in ministrstva ljubezni. Slovenski o’brieni pa se verjetno ne bi branili niti pred vzpostavitvijo sobe 101. Cinični pronicljivež bi se nemara pridušal, da jo že imamo. Na Kolodvorski 2 v Ljubljani.

Levičarji želijo s pomočjo vsiljevanja politične korektnosti in sovražnega govora iz javnega prostora izločati posameznike, ki nasprotujemo vsiljevanju njihovega multikulturnega zgleda cum LGBT in si drznemo dvomiti o svetih kravah anarhokomunizma. Politična korektnost je domislek stalinistov iz tridesetih let 20. stoletja. Pri nas pomeni ne odstopati pretirano od “pluralizma samoupravnih interesov”. Pomeni biti na liniji. Liniji kompartije seveda. Podobno je s sovražnim govorom. Sovražni govor ni nič drugega kot terminološka nadomestitev nekdaj zloglasnega 133. člena kazenskega zakonika. Je vse, kar ni všeč izrojeni levici. Če udbovcu rečeš udbovec, Kučanu komunist, črncu negroid ali podvomiš, da je islam religija miru, si pri nas obtožen sovražnega govora. Prišli smo tako daleč, da je izrekanje resnice postalo sovražni govor. Sicer razumem, da je na primer tovariš Kučan, ko je soočen s svojimi preteklimi zli dejanji, lahko užaljen. Resnica boli. A priznati pravico ne biti užaljen predstavlja konec svobode govora. Svoboda govora kot temeljna svoboščina najbrž ni namenjena samo pogovorom o vremenu. Pomeni, da lahko trdimo, da je 1 plus 1 enako 2, in ne 3 ali 5, kot bi nas radi prepričali levičarji.

Neodobravanje, zavračanje, prezir in sovraštvo so popolnoma normalna čustva. Eni sovražijo klasično glasbo, drugi nogomet, tretji skutne palačinke, četrti psičke, peti štirivaljne beemveje, šesti migrante, sedmi katamite. V družbi, ki resno misli s svobodo govora, lahko takšne preference tudi svobodno ubesedimo in izrazimo. Črta ločitve med izražanjem preferenc in vrednostnih sodb ter sovražnim govorom je po mojem zelo jasna – pozivanje k nasilju in suspenzu liberalnodemokratske ureditve. Pa še to bi moralo biti podvrženo preizkusu t. i. jasne in grozeče nevarnosti, kot se je v kontekstu uresničevanja prvega amandmaja ustave uveljavil v ameriškem pravoznanstvu in ga izkazuje celo sodna praksa procesiranja kaznivih dejanj po 297.členu Kazenskega zakonika RS.

Levičarji na takšno umevanje svobode govora ne pristajajo. Jemljejo si vlogo varuhov javnega diskurza, filozofov vladarjev, ki bodo nam, normalnim, natikali nagobčnike. Rdečim zvezdoljubom naj bi bilo v imenu svobode govora na nekrofilskih seansah omogočeno obujanje Tita od mrtvih, multikulti pedroljubom pa razsajanje po Ljubljani na nekakšnih “paradah ponosa”. Mimogrede, ponosa na kaj? Po drugi strani naj bi tisti, ki nasprotujemo uresničevanju multikulti agende LGBT Sorosovih plačancev molčali ali pa tvegali ovadbe zaradi sovražnega govora. Nedavno je Mirovni inštitut celo odkrito pozival, naj posamezniki začno ovajati svoje sodržavljane na ad hoc spletni platformi za pregon sovražnega govora. Bolno. Denuncianstvo kot krepost. Junak našega časa bo kmalu spet tovariš Pavlik Morozov.

Vsa prizadevanja levice za omejevanje svobode govora, pranje možganov in zapiranje javnega uma so precej jalova. Njihov multikulti evangelij LGBT ima vse manj vernikov, Overtonovo okno dopustnega diskurza se širi, družbene anateme padajo. V obupu se zatekajo k etiketiranju drugače mislečih. Oznake nacist, fašist, homofob, ksenofob, rasist so se v celoti izvotlile, jezik izpraznil, abnormalnost je postala nova normalnost. Če ti ne dišijo moške zadnjice in zavračaš ritoščipstvo, te levičarji označijo za homofoba. Če ne želiš, da negroidni migranti Evropo spremenijo v Afriko, si rasist. Če dojenje psa razumeš kot pojavno obliko polimorfne perverznosti in ne kot visoko umetnost, si provincialni rdečevratnež. Kot tak si v maniri obračunavanja s sovjetskimi disidenti označen za mentalno moteno osebo ali v izrojenem svetu slapšakovih, sunčičk in crnkovičev za Janševega nacista.

Svobode govora si ne bomo pustili vzeti. Ali kot se je pomenljivo v romanu Neimenljivi izrazil Samuel Beckett: “Treba je izrekati besede, dokler jih je še kaj, treba jih je govoriti, dokler me ne najdejo, dokler me ne izgovorijo.”

Bernard Brščič

 • Franjo Trojner

  Levičarji so z svojo vsiljivo, agresivno, izključevalno ideologijo,politiko, retoriko ubili dialog v naši državi, družbi!
  Enakopraven dialog ni več možen, kar pomeni, da se ne pogovarjamo in ne poslušamo in ne slišimo več. Ko utihnejo besede, zamre dialog, se začne izključevanje drugače mislečih in ravno to sedaj počno vse stranke politične levice, od tod do vnovičnega levega totalitarizma pa je še samo micen korak, mar ne?

 • rubec

  Svoboda izražanja da ampak samo do neke mere. Če ti nekdo reče da zgledaš kot Židan ja porka madona no, kateri normalen človek se pa v tem primeru ne bi odzval z nasiljem.

 • elh.

  Levičarji imajo kolektivno fobijo. Ne prenesejo drugačnega mnenja, ker nimajo dobrih protiargumentov, resnica je zanje neudobna, ker zlahka podre njihovo filozofijo.

  V ne tako davni zgodovini so s to svojo psihozo šli tako daleč, da so drugačemisleče pobili ali vsaj zaprli.
  Skrajna levica odkrito slavi njihove totalitarne predhodnike, levica se od tega ne distancira.

  Po eni strani je torej dovoljeno reči, da so jih še premalo pobili, če se to nanaša na povojne poboje, po drugi strani ne smeš biti glasno proti kopanju muslimank v javnih kopališčih v burkah.

  Njihova tehtnica, ki tehta intenziteto sovražnosti v povedanem je očitno močno okvarjena, subjektivna. Zato naj jo nehajo uporabljati za splošno merilo. Preprosto in pošteno naj tudi drugim dopustijo povedati sovražnosti enake jakosti.

 • Hun

  Svoboda govora mora bit…men gredo vsi
  politiki na bruhanje..od leve prot desni. nekateri so mi posebj antipaticni..fizicno:
  Tonin, Pahor, Gorenjak, Hojs, Jansa, Zidan, Jelincic, Mahnic, Violeta…

  • Tone

   A misliš, da koga zanima, kdo je tebi simpatičen ali ne?

 • Resnica boli.

 • Bandit123

  Kdo si ti, da si dovoliš pljuvati po vsem. Kaj si v življenju naredil in kdo ti je dal pravico ocenjevanja. Žališ ljudi, ki so tiste po katerih ti pljuješ izvolili. To ni več demokracija in tvoja svoboda govora.

  • Edi Puc

   g.Bernarda Brščiča poslušam že kar neki časa. Njegova KRITIKA je na MESTU, res pa – UDARI po tistih ki jim je namenjena., in kot je že spodaj napisano RESNICA BOLI !

  • Mojca pokraculja

   “Treba je izrekati besede in govoriti…”
   Imaš vso svobodo in pravico, zato povej, opiši, razloži, ubesedi, kaj je zate demokracija in kaj je zate svoboda govora ? Nestrpno čakamo !

  • RATATA

   Je.

  • macon

   Spet ena sirota, ki zmore samo ad hominem in nobenega ad rem… od komunajzarjev drugega niti ne pričakujemo.

 • piko8

  G. Janez Janša in njegova zmagovita stranka SDS so edini sposobni spucat levi gnoj po Sloveniji in vzpostaviti vladavino prava, zagotoviti blaginjo Slovenk in Slovencev!!!

  • janko

   Zaenkrat so edini, ja. Pogrešam pa še mnogo domoljubnih Slovencev, ki bi lahko veliko prispevali domovini in narodu. Naj pristopijo k SDS, vsi poskusi do sedaj oblikovati svoje stranke niso uspeli – in tudi ni dobro. Žiga Turk, Lahovnik, Kangler, Primc, itd, veliko jih je. Voda nam Slovencem vedno bolj teče v grlo, združimo se, da bomo “stali inu obstali”!!

   • Soave

    No, tole pa drži, lot pribito !

    Stopiti bi morali skupaj. Tukaj ni nobenih osebnih ambicij ! Samo Slovenija !

    • janko

     Yes, to ZLATO PRAVILO mora imeti vsak od nas, ki imamo radi svoj dom in narod:
     Za SLOVENIJO in NAŠ vrli vedno stiskan NAROD!
     Za naš obstoj in za naše naslednike!
     Jaz, vsi se trudimo za to, ne glede to ali bom imel od tega kaj koristi ali priznanje!

     • RATATA

      Res je, kot praviš Janko, toda vse preveč jih je takšnih, ki se pridružujejo strankam in listam zgolj zavoljo tega, da bi imeli od tega koristi,
      tisti, ki pa bi želeli kaj dobrega storiti za Slovenijo, za Slovence, za skupnost se pa ne izpostavljajo, da jim tisti, ki sem jih navedel v mojem prispevku tu ne bi škodovali.

 • Lisjak

  Škoda,da se Brščič ne aktivira v politiko,da bi bil bolj slišan saj pove resnico na enostaven in razumljiv način,verjetno ga ravno zato politiki in nekakšni navidezni intelektualci ne marajo preveč.

 • TOML

  Bernard spet špica!

 • Mojca pokraculja

  Svobodna družba, kaj je že to ? Saj je nikoli še ni bilo, kako naj potem vemo kaj je to. Po pripovedovanju ? Po prepričevanju, po zmerjanju, po etiketiranju, po represiji, po diktaturi, kriminalu, mafiji, vem zagotovo da to, kar živimo, ni svobodna družba.

 • učko

  Ok napisan članek, samo eno: ni levih fašistov, so samo “rdeči fašisti” !

 • Antonius

  Svobodna Slovenija je postala povsem primerljiva predvojni nacistični Nemčiji.
  Hitler je, preden je sprožil II. vojno s katero je državam upnicam ukradel najete kredite, z najemanjem kreditov zaposloval brezposelne Nemce, slovenski partijski preimenovanci v SD in ostala plejada veleizdajalčevih strančic pa v tujini najema kredite, da z njimi plačuje zaposlovalsko razraščanje že itak razpasle administracije upravnih služb in javne uprave. Veleizdajalčevi politikantski kleptomani teh kreditov sicer ne bodo poravnali s kakšno vojno, ker jih že sedaj obešajo na še ne rojene.
  Veleizdajalčeva kleptomanska drhal v škodo interesov države Slovenije, podlega zahtevam bruseljskih prodancev Sorosovim in bruseljskim skladom iz katerih financirajo podganje vrste vseh lažnih človekoljubnih organizacij, nastlanih po skoraj vseh državah evropske unije. Vsa s tem denarjem plačana *oligarhija* so tista drhal, ki svobodno mislečim krati besedo in jih ozmerjane uvršča med rasiste in fašiste.
  Višegrajci so se uprli brezglavemu vsiljevanju šerijatarskih norcev v združeno Evropo in zelo vzpodbuden je odziv Avstrije in Italije, ki se pridružujeta dolgoročno pametnemu ravnanju višegrajske četverice.
  Slovensko varnost, veleizdajalčeva kamarila izvoljenih, prodaja za svoj osebni interes na volitvah, ki ga ves čas zlorablja zgolj zato, da z njim brani kleptomanske dosežke še iz časov revolucije do danes in ne glede na ceno še za naprej.

 • Miija

  Ta tip je tak rasist da upam da bojo njegovi otroci dobili črne ali muslimanske partnerje.

  • Igor Kavalar

   Muslimani niso rasa, ampak so to pripadniki islamske veroizpovedi.
   Drugače je pa na svetu 8-11% belcev, tko da je zelo težko biti rasist, do 89-92% večine!

   • Tone

    Nekaterim je zelo lahko. Na tem portalu jih kar mrgoli.

 • dob

  Imamo vlado, ki glumi opozicijo opoziciji. Tačas nihče ne vlada.

  • Tone

   Tačas nihče ne vlada. Veselimo se!

   • traktor

    A sti slučajn sadist? Al si tak mal mazo?

    • Tone

     Veseliti bi se moral zlasti ti, ki si tako trpel pod prejšnjimi vladami.
     Sicer pa – normalni otroci se veselijo, kadar ata in mame ni doma.

     • traktor

      Kuga s ti pameten. Škoda, da se nisi prej rodil, zlahka bi bil president USA. Al pa si, čist zares. Tamle nekje na občini, cel dan serješ brez pametnega dela po portalih. Sprav se raj na babo, da se nou kdo drug.

 • dob

  Večina Slovencev vedno znova na oblast voli komuniste, pa čeprav ti še nikoli niso pokazali kakršnegakoli znanja ekonomije ali sposobnosti vodenja države. Meni se zdi takšno vsesplošno ljudsko zaupanje v to, da se bo s komunisti na oblasti končno le nekaj spremenilo in šlo na bolje, še neprimerno bolj bedasto kot je vera v brezmadežno spočetje.

 • RATATA

  Naj Slovenija ostane Neminljiva in povejmo, kaj je prav! (Ciril Žebot – Neminljiva Slovenija op.jaz)
  Vsak naj pove kar misli, vendar mora izrečeno podkrepiti z razumno pa tudi razumsko razlago.
  Vcepljene imamo zavore pri izpostavljanju, čeprav ff, filantropija in drugi “civilnodružbeni čudaki” spodbujajo k aktivnemu državljanstvu in za te projekte že desetletje dobivajo davkoplačevalski denar.
  Ko pozivajo folk, naj postanemo aktivni državljani, je moč razbrati, da je to nateg, daj pozivajo svoje, ki niso moji, ker so pokomunistična udbovska deca in to vodi ravno v iskanje svojih nasprotnikov, ki bi jih označili za govorce sovražnega govora.
  Naslednja faza so pa njihovi policaji,
  njihovi tožilci,
  njihovi sodniki
  in njihovi mediji,
  ki bi, prmejduš, vsaj eden od njih, pa že nekako onemogočil vsakega, ki ni za njihovo stvar in je celo bleknil, pa četudi ima prav.

 • dob

  Gradualni prehod v nov sistem je kučanov trik, kako čim manj opazno pripelješ ljudi tja, od koder so pobegnili, obenem si pa seveda mislijo, da so nekje drugje.

  Proces, ki ga je organizirala tranzicijska levica je v tem, da vampir izda proglas, da ne pije več krvi, ampak samo limonado. Ob praznikih morda samo sem in tja kakšen žluk tipa 0.
  To pomeni, da se bo za nekaj časa odpovedal tipu A, AB in B. Ljudje to gledajo in si mislijo; glej ga, saj on je vendar naš! V bistvu se odreka vampirizmu!

  Tačas pod vodstvom Dr.Acule, vodilnega pravnega strokovnjaka in svetovalca glavnega vampirja, nastaja pravni sistem po vampirjevi meri.
  To pomeni, da so dnevi diete s krvo tipa 0 minili in se vampir mirno lahko vrne k uživanju tipov A, AB in B. Plus 0, ko gre družina na kampiranje čez vikend! Nula je praktično suha malca.

  Seveda, sem pa tja kdo to opazi, vendar mu Dr.Acula s pravne fakultete takoj nazaj zabrusi, da je vse skladno z zakoni in nič mimo njih.
  Van Helsing je tačas končal v zaporu, ker je pozabil plačati parkirnino. Časopisi kričijo: No, a je res ali ni res?! A je pozabil plačati parkirnino, ali ne!? Seveda je, torej spoštujmo zakone te države! Najprej izvajajmo obstoječo zakonodajo, potem pa govorimo na pamet!

  Svetovni pogled, ki ga delijo tudi članice EU pravi, da je komunizem diktatura. Enako kot sta fašizem in nacizem. Če štejemo žrtve diktatur, je na komunistični stran nekajkrat več žrtev kot pri vsoti žrtev obeh preostalih Evropi do sedaj znanih diktatur.
  Medtem ko so zločinci na strani fašizma in komunizma bili procesirani in so šli v zapor (no, morda eden od tisočih ni bil v zaporu za zločine, ki jih je storil), pa pri nas, kljub temu, da smo imeli diktaturo, ni šel v zapor NITI EDEN od mnogih zločincev, ki so izvajali zločine po nalogu Partije!
  Niti eden!
  Niti eden od tisoč, če se izrazimo v promilih ali niti eden od stotih, če bi morda podatek radi posredovali v odstotkih.

  Videti je, kot da nismo živeli v diktaturi. Ali pa, da komunizem ni diktatura. Ali pa da imamo še vedno isto diktaturo, le da v naših glavah to ni diktatura. Sesanje krvi smo pa prekvalificirali v krvodajalske akcije!
  Skratka, Van Helsing je še vedno v zaporu zaradi neplačane parkirnine.

  Vampir je šel na pir in na kremšnito (kjer ga bodo lahko novinarji fotografirali ob tem opravilu), tačas se mu v sode nataka kri vseh skupin: A, AB, B in 0.
  Tam, kjer novinarjev ni, da bi ga pri tem slikali. Saj veste, varovanje osebnih podatkov. Po zakonu, menda.

 • dob

  Dialogi naj po novem potekajo na skrajno kulturni ravni!
  “Nimate prav, spoštovani, pa ravno vi bi vendar morali vedeti…”
  “Ah ne, draga gospa, vi morate razumeti, kajti….”
  ” Ne, ne, glejte, zopet nimate prav, govorite neresnico, saj….”
  “Že, že, ampak moram vas opozoriti, da ste prezrli dejstvo, da….”

  Jaz sem bolj navajen na: ” Puši kurac, pizda ti materina, kva b’rad.”
  Ali pa: “Nehite se delat idiote in mi tle citirat neke nad-pod-pred-pise, saj dobro veste kaj vas sprašujem….” Ali pa: ” Kaj boš ti pička nam solila pamet k’te bom tko užgau, da ti bo mejkap v zraku ostal, dej spel se!”

  In tako naprej v tem stilu.

  Ta razkorak, ki je zgolj oblikovne narave, sploh pa ne vsebinske, me čisto zbega!
  Kadar se ljudje kulturno pošiljajo u kurac tle v Sloveniji, si na koncu rečejo: Pa lep dan vam želim!!!
  Tega je kar precej okoli in vsi razumemo kaj pomeni “pa lep dan vam želim”.

  Čez dan še nekako prenašam to sranje od vljudnosti in pa “prosim lepo”, pa “oprostite, ali smem?!” in še “dajte, kar stopite naprej, vam bom jaz pridržal vrata…”
  A ponoči potem sanjam čreva na plot, zažiganje avtomobilov, razbite izložbe, množične eksekucije ljudi in podobno.

  Od kod to pride?! Najbrž je res z mano nekaj narobe!
  Že v sedemdestih in osemdesetih se mi je zdelo, da bi se cesta Bratstva i Jedinstva morala preimenovati v cesto Marš v pizdo materino.
  Zgodovina mi je to potem nekako pritrdila, res pa je tudi, da zaradi tega nisem ravno skakal v luft od sreče. V glavnem smo v SFRJ bili vljudni. To pogrešam (HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA….se oprvičujem, se nisem mogel vzdržati)

  • janko

   Prvo je malomeščanstvo, drugo pa balkanizem. Morda srednja pot, ki mislim da tudi prihaja v Evropo iz Amerike? Po moje JA.

   • dob

    kučanovci delajo vtis, da so simptomi vzrok!
    Zato brišejo simptome. Pravzaprav jih ne dovolijo, kar je isto kot brisanje.

    Ljudje nato ne umirajo več zaradi vzrokov, temveč iz zabave.
    Žica, žica, drma mi se Srebrenica…

 • Cucurbita Pepo

  LGBT pa vam močno rine v nos…

 • PIA PlA

  Nekaj za osvežitev spomina kako je bilo: https://www.youtube.com/watch?v=OcLII3owi5o

  Nekaj o svobodi govora in pravici reči bobu bob: https://www.youtube.com/watch?v=oHsNBYbvUN4

  Nekaj o svobodi: https://www.youtube.com/watch?v=sx-R5Ony7AM

 • skorpijon93

  Oznake nacist, fašist, homofob, ksenofob, rasist uporabljajo zato da utišajo drugače misleče , nimajo pa te oznake nobenega pomena, so floskule in se na njih pokakam !

  • Tone

   Če že serješ, tudi napiši, da “se na njih poserješ”.

 • Vince Blake

  Izgleda, da se vsi ti protagonisti cenzuriranja in etiketiranja drugače mislečih sploh ne zavedajo, oziroma so tako neumni, da ne vedo, da te njihove metode lahko nekoč njih same ugriznejo v rit.

  Leta 2013 so ameriški demokrati hoteli na vsak način spraviti svojega kandidata na njihov “supreme court”. Z večino, ki so jo takrat imeli, so ukinili “filibuster”…. proceduro, ki je preprečevala večini, da bi brez vsake parlamentarne razprave lahko neomejeno, ne ozirajoč se na nasprotni pol sprejemala zakone po svoji volji.

  Samo pet let je minilo, razmerje sil se je spremenilo, predsednik Trump je sedaj tisti, ki nominira kandidate za “supreme court”, pa že jokcajo nad istim zakonom, ki so ga sami sprejeli. Torej zakonom, ki omogoča, da lahko z navadno večino sprejmeš vse, kar ti paše. Samo pet let!!!
  In vsi ti levičarsko globalistični protagonisti cenzure se očitno ne zavedajo, da se čez čas ta ista cenzura lahko obrne proti njim, oziroma jim bumerang prileti nazaj v glavo.

 • Olga2345

  Bravo good Brščič! Svobode govora si ne dovolimo vzeti! NIKOLI!

  • Tone

   Kaj sploh potrebuješ svobodo govora, če ne znaš nič pametnega povedat?

   • david23

    In njen komentar se tebi ne zdi pameten? In kljub temu, če nekdo ne zna nič pametnega povedati, je vseeno subjekt, ki ima pravico do svobode govora!

    • Tone

     Seveda se strinjam, da svoboda govora pritiče vsakomur. Vendar nekateri (radi se zbirajo na tem portalu) to svojo pravico razumejo tako, da lahko vsakogar po mili volji zmerjajo.
     Tisti pa, ki Brščičevim komentarjem ploskajo, bi svobodo govora ob prvi priliki vzeli vsem, ki ne mislijo kot oni.

     • Peter Leskovar

      In en teh, ki se zbirajo si ti. Bom rekel takole……neverjetno inteligentne izjave daješ. Že kar malce škodi. :-D. Bumbar

     • Tone

      Ja, se zbiram, ampak nikogar ne zmerjam. Če mi pa že uide, se opravičim.

      P.S.
      Domača naloga, Janezek, III b:

      JESEN
      Prišla je jesen. Danes sem opazoval eno lastovko, ki se je zbirala, da bo odletela na jug…..

     • opazovalec

      Kaj to, da bi vzeli svobodo govora neenako mislečim, najdejo se želje po izgonu, če že o likvidaciji…. Gospod B, da ne rečem naša vztrajna blebetalka, ki si ne pusti vzeti svobode blebetanja, je pa dokaj omejenega uma, nikoli se ne spomni, da je vsaka svoboda omejena s svobodo drugega. Seveda si mora to zapomniti tudi naša klepetulja 2345

 • Oliver Kanduč

  Dejga lomit Brščič! Fašizem je že po definiciji proti levici. To isto, kot bi rekel desni komunizem. Da crkneš od smeha.

  • Kapodistrias

   Kreten! Fašizem, nacizem in komunizem so levičarske ideologije. Odpri kakšno knjigo.

 • Vlado77

  Tudi sam ne razumem parad ponosa. Zakaj so sploh ? Zdi se mi da imajo pri nas homoseksualci in vi ostali podobni celo privilegij. Janković v Lj zelo lepo skrbi za lezbijke in homoseksualce, transeksualce in podobne. Imamo celo vrtce šole prijazne do LGBT. Župan pa hoče plačilo za uslugo v naturalijah . Feministke pa tiho ali celo izjavijo nekaj ma ta naš Zoki. Srbi in Rusi ne prenašajo teh parad. Mislim sem , da so pač nedemokratični diktatorski. Vendar ne Putin ima kar prav v tem primeru kakor tudi glede migrantov. Nihče ne more v Rusijo brez dokumentov. Zelo malo mošej je v Moskvi in St.Petersburgu , čeprav ima RF lastne muslimane.

 • Aster Celesti

  “…Treba je izrekati besede, dokler jih je še kaj…”
  —–
  Ne trudi se preveč, Bernardek. Treba je ločiti med izrekanjem besed in pritlehnim čvekanjem!

 • Dado

  POGLEJTE IZ KOLUMNE BRŠĆIĆA. Prav svoboda govora je bila ena temeljnih pridobitev slovenske pomladi. Torej je povsem dobro razumel, vzel znanje in preveril, če spada Mesec med zimske stranke….