fbpx

Tolpa in tolovaji ter grožnja razvojni poti Slovenije in demokracije tudi v obliki levega fašizma

Kolumnist Davorin Kopše

Živimo v nenavadnih časih, ki v nekaterih delih stopajo v polje nenormalnosti, pogosto pa gre tudi za neumnosti in nasilje. Prizadevajo si za uveljavitev popolnega zastoja demokracije, ustavitev ohranjanja miru doma in v Evropski uniji, gospodarskega razvoja in dostojnega človekovega življenja od rojstva do smrti. Opozicija KUL prihaja s temeljno točko svojih namenov, ti pa so izključevanje in izolacija. Ko rečejo povezovanje, imajo v mislih krepitev koalicije sovraštva.

Dogajanje v državi dokazuje, da ima premier in predsednik SDS Janez Janša še kako prav v izjavi, da se bo na naslednjih volitvah odločalo med ustavno demokracijo in levim fašizmom ter med razvojno smerjo vlade in nasprotnem, kar obetajo apetiti iz opozicijske leve politike. Že zadnja predvolilna kampanja je temeljila na vprašanju, ali boste šli v vlado z Janšo, kar je bila sugestija za zanikanje. V pripravah na naslednje volitve, ki že trajajo, gredo stvari po tej poti na slabše.

V parlamentarni ustavni demokraciji velja pravilo biti izvoljen ali voliti predstavnike, prek katerih se oblikuje oblast. To je pot za uveljavljanje svoje politične volje na demokratičen način. Nedemokratično uveljavljanje svoje politične samovolje imajo v genih levi fašisti, ki se zbirajo na ulicah in razglašajo nekakšne ljudske skupščine, na svojih zborovanjih pa vpijejo, da so ljudstvo. Nobeno ljudstvo niso, so del ljudstva kot vsi ostali in nič več. Žal so tisti slabši del, ki povzroča škodo. Demokracija ne pozna bolj enakopravnih od drugih, točno to pa je tisto, kar želijo biti levi fašisti.

Tolpa vdrla v zgradbo RTV
Že celo poletje se je pred RTV Slovenija zadrževala skupina z imenom Gibanje osveščenih prebivalcev Slovenije (OPS), ki jih vodi Ladislav Troha. Tam so postavili svoje ozvočenje in “osveščali” mimoidoče, da znanost nima prav, da virus Sars cov-2 ne obstaja in podobne nebuloze. Po njihovih trditvah nam med testiranjem v telo vstavljajo nano grafen-oksidne antene, s pomočjo katerih postanemo ljudje internet teles. Te trditve seveda ne spadajo v resne debate, ampak naj bo za izhodišče, ki pokaže, s kom imamo opravka.

Pojoči major Ladislav Troha (Foto: STA)

Za ves čas njihovega zbiranja na Kolodvorski v Ljubljani so imeli dovoljenje upravne enote Ljubljana. Ker se je pogosto kršil javni red in mir, je policija pozivala upravno enoto, naj dovoljenje prekliče, vendar se to ni zgodilo, saj naj bi bil predlog oziroma poziv policije premalo utemeljen. Pretekli petek zvečer je skupina vdrla v zgradbo RTV, kar je storila brez uradnega dovoljenja, ampak … Vse pogostejši so namigi, da so imeli vsaj vodiča, saj je pot do studia, kamor jim je uspelo priti, v veliki zgradbi dokaj zapletena.

Glede na navedeno lahko mirno trdimo, da je OPS organizirana skupina ljudi, ki je izvedla nezakonito, nedovoljeno dejavnost. To nedvomno ustreza definiciji tolpe. Ta tolpa je vstopila v zgradbo, odkorakala mimo varnostne službe, preskočila vrtljive zapornice in odšla direktno v studio za predvajanje informativnega programa. Naj me vrag, če kar tako v naletu najdem studio.

Medtem ko javna televizija nenehno poroča v podporo protestov Jenullovih tolovajev, so tokrat poklicali policijo. Pred tem so navijaško poročali, če so protestniki povzročili kakršenkoli incident. Policija se je seveda odzvala. V prostor je vstopilo nekaj policistov v opremi za posredovanje proti množici. Vodja policistov je prosil, pazite, prosil je tolpo, naj zapusti prostor, česar pa oni niso upoštevali. Ko je policija po nekajminutnem prerekanju vendarle začela z akcijo odstranjevanja vsiljivcev, so ti legli na tla in poskušali s pasivnim upiranjem preprečiti odstranitev.

Foto: RTV

Policija je tolpo Trohovih vsiljivcev vendarle uspela odstraniti iz objekta. Tam jih je nato pozivala, da se razidejo, česar pa ponovno niso upoštevali. Najbolj vnete je policija popisala ali jih želela popisati, vendar nekateri niso imeli dokumentov, drugi pa jih niso želeli pokazati. Troha jim je večkrat zabrusil, da ga vendar poznajo. Na koncu mu res ni bilo treba pokazati dokumentov. Policisti so se zadovoljili z njegovim izrekom o istovetnosti. Res je znan kršitelj in ga policija nedvomno pozna, vendar nisem prepričan, da ga to odvezuje zakonske obveznosti imeti dokumente pri sebi in jih na zahtevo uradne osebe, tako kot vsi drugi, tudi pokazati.

Napoved, da se bo trend ob nespremenjenih drugih vplivih na dogajanje nadaljeval, je vse manj tvegana. Nedvomno lahko po zavzetju studia na Televiziji Slovenija pričakujemo vsaj poskuse vdorov tudi v druge zgradbe. Če pobrskamo po spominu, so pravzaprav že nedavno tega protestniki poskušali na silo vstopiti v Državni zbor. Pa tudi na RTV (Troha) in na fakultete (Kordiš) so že vdirali. Kordiš je bil nagrajen z izvolitvijo v Državni zbor. Troha to še čaka.

Pogum ob poskusu vdora v DZ so črpali tudi iz dejstva, da so lahko v tistem času nemoteno nadlegovali poslance. Saj se spomnimo, da so jih poleg verbalnih napadov tudi polivali z vodo in kavo ter da so pljunili enega izmed poslancev. Policija trdi, da v teh primerih nima podlage za ukrepanje in je popljuvanega in polita ter druge napotila na policijsko postajo, kjer se lahko podajo prijave.

Zakonodaja presenečenj bi morala biti prevetrena
Imamo Zakon o javnih zbiranjih, ki določa, da je policija po uradni dolžnosti dolžna na javnih shodih, demonstracijah in mednarodnih športnih prireditvah vzdrževati javni red. Zakon pravi še, da je policija to dolžna opravljati tudi ob neorganiziranih shodih. Prav tako zakon določa, da se mora shod prekiniti, če pride do izvrševanja kaznivih dejanj ali pozivanja k izvrševanju ter ob nasilju oziroma splošnem neredu. Ko nastopijo navedeni razlogi, mora organizator, če tega ni, pa policija, shod razpustiti.

Že samo dejstvo, da je policija dolžna varovati shod, ki ni prijavljen in nima uradnega organizatorja, se zdi precej čudno. V tem primeru namreč policija prevzame del vloge organizatorja. Res je, da je v Sloveniji pravica do javnega zbiranja in protestov ustavna kategorija. V 42. členu ustave namreč piše:

  • Zagotovljena je pravica do mirnega zbiranja in do javnih zborovanj.
  • Vsakdo ima pravico, da se svobodno združuje z drugimi.
  • Zakonske omejitve teh pravic so dopustne, če to zahteva varnost države ali javna varnost ter varstvo pred širjenjem nalezljivih bolezni.

Kljub navedenemu že omenjeni zakon določa, da upravna enota izda dovoljenje za izvedbo shoda. Če dovoljenje ni bilo izdano, policija od vodje zahteva, da shod razpusti. Če tega ne upošteva, policija sama razpusti shod. Nikjer ne piše, da policija to lahko stori, kar pomeni, da mora. Ustava torej določa, da imamo pravico do zborovanj, zbiranj in protestov, ampak pod določenimi pogoji. Žal ugotavljamo, da niti organizatorji in udeleženci niti policija tega ne upoštevajo v celoti.

Tolovaji zapirajo promet
Jenullove petkove protestnike imenujem tolovaji. Tolovaji so po opredelitvi neugnani, malovredni napadalni ljudje. In kaj že 72 tednov počnejo protestniki? Napadajo demokratično izvoljeno vlado in s tem demokracijo, pri tem so neugnani in jih ne more ukrotiti niti policija. Ker že več kot leto in pol motijo mirno življenje meščanov Ljubljane, jim lahko mirno določimo nizko vrednost, kar je z drugo besedo malovredno. Nočem reči ničvredni, ker so vendarle ljudje.

Jani Kovačič in Jaša Jenull (Foto: Polona Avanzo)

V preteklosti se je že večkrat zgodilo, da so ti tolovaji vdrli na prometne površine in s tem ustavili promet. Čez poletje je bila večina teh levo fašistično usmerjenih kaviar socialistov na svojih jahtah, barkah in vikendih na morju, zato so v manjšem številu ostajali na Prešernovem trgu in Trgu republike, kjer se cestni promet ne odvija. Ob koncu poletja se jih je iz počitnic vrnilo ravno pravšnje število, da spet marširajo po prometnih površinah in vzklikajo “ulice so naše”.

V teh primerih lahko policija sicer odredi začasne ukrepe za ureditev prometa, lahko pa tudi od vodje zahteva začasno prekinitev izvajanja prireditve. Začasni ukrepi veljajo, dokler se ne ugotovi,  da so nastopili razlogi za prekinitev in razpustitev prireditve. Zakon: Udeleženci shoda oziroma prireditve ali neorganiziranega shoda, ki je bil razpuščen, se morajo mirno raziti. Če se udeleženci ne razidejo, jih policija razžene. Do zdaj jih še ni.

Razžene vsekakor ne pomeni, da jih nek osamljen policist po megafonu poziva, naj se razidejo, pri čemer se ga niti ne sliši, saj imajo protestniki močnejše ozvočenje, pogosto pa tudi kričijo z namenom, da bi preglasili policista. Vse to kaže na namerno rušenje pravne države, saj namerno ne spoštujejo zakonov. Seveda sem določila zakona za potrebe te kolumne le povzel.

Organizator petkovih obramb levega fašizma
Jenullovi tolovaji naj ne bi bili organizirani in naj ne bi imeli vodje. Po 72 tednih so že tudi tisti s počasi delujočim razmišljanjem ugotovili, da te proteste sklicuje in organizira ista oseba z nekaj pomočniki, da na njih nastopa in jih usmerja ista oseba in da na te proteste prihajajo bolj ali manj iste osebe. Jenull sklicuje proteste prek socialnih omrežij, s pozivi in lepljenjem plakatov ter trošenjem letakov. Ti se pojavljajo po celi Ljubljani in drugod, zgodilo pa se je že tudi v Triglavskem narodnem parku. Ni to dovolj, da se ugotovi, kdo stoji za vsem tem? Ej, Jenull je organizator!

Tolovaji ob petkih protestirajo in zganjajo cirkus proti fašistom in neonacistom, ki si jih sproti izmišljajo. Ker niso sposobni obsoditi vseh totalitarizmov, so vse bolj znervirani in nasilni. In kar je najbolj zaskrbljujoče; njihova drža je vse bolj fašistična. Jenullovi tolovaji z vsemi svojimi sateliti vred vse bolj postajajo točno tisto, kar očitajo drugim – fašisti, levi fašisti. Na ta način se že zdavnaj izrečena trditev Winstona Churchilla, da se bodo fašisti prihodnosti imenovali antifašisti, potrjuje pred našimi očmi.

Davorin Kopše