Tožilstvo sporoča: Za vaše dovoljeno nasilje, za naše imuniteta

Miro Petek

Ko se je pred tedni nasilni model pred ljubljanskim sodiščem lotil novinarke Petre Janša, mi je bilo povsem jasno, da iz vsega tega ne bo nič. Da bo tožilstvo kazensko ovadbo zavrglo, da bo dogodek obsodila le peščica novinarske in druge javnosti, mnogi drugi pa bodo simpatizirali z napadalcem.

Za drugorazredne posmeh, največ cinično pomilovanje
Zakaj je tako? Ker smo v Slovenji še vedno prvo- in drugorazredni pa še kakšno kategorijo nižje bi lahko umestili. Prvorazredne zakonodaja varuje, natančneje, z organi pregona in sodišči niti nimajo veliko opravka, ker so nedotakljivi; kadar iščejo na sodiščih pravico, je ta vedno na njihovi strani. Drugorazredni pa bijejo težke bitke, najprej za golo preživetje, ker niso del elite, pred državo pa preživljajo mnoge kalvarije, od birokratskih postopkov na vseh ravneh pa tja do pravosodja, kadar se borijo za resnico in pravico. Pri tem pa so še velikokrat deležni posmeha, v najboljšem primeru  kakšnega ciničnega pomilovanja prvorazrednih.

Gensko mutirana slovenska salonska levica
Ko gensko mutirana slovenska salonska levica govoriči o človekovih pravicah, enakosti, pravičnosti, enakopravnosti in podobnem, to v resnici misli le zase, mogoče še za kakšne marginalne skupine, ki pri njih finančno in civilnodružbeno parazitirajo ter dobivajo denar iz državnega in drugih proračunov. Za druge, za veliko večino državljanov, ki sodijo med drugo- in nižjerazredne, pa jih človekove pravice ne skrbijo.

Toleriranje nasilja nad novinarko Demokracije Petro Janša je nevaren precedens. Novinarka ni končala z razbito glavo, vendar to sploh ni toliko pomembno. Zgodilo se je nasilje: verbalnega smo že navajeni in smo do njega pretirano strpni, fizično nasilje nad Petro Janša je bilo dejstvo, bila je v bolnišnici in v bolniškem staležu, toda tožilka v tem ni videla nasilja in zadostne osnove, da bi sprožila postopek.

Tako dopuščajo odprt prostor za nasilje in sporočajo, da je tovrstno nasilje dovoljeno. Nasilnežem se ne bo zgodilo nič in lahko svoje delo nadaljujejo ob pripombi, če se lotijo pravega. Hkrati pa so z novim primerom Zorana Jankovića poslali sporočilo, da velja za njihove popolna imuniteta.

Anemičnost ceha in javnosti ob nasilju nad novinarko
Društvo novinarjev Slovenije si jemlje pravico, da na svojem tako imenovanem častnem razsodišču ocenjuje novinarje, ki niso njihovi člani, ne spomnim pa se, da bi se ob incidentu in napadu na slovenske novinarje, ki društvu ne plačujejo članarine, javno postavili zanje. Slovenski mediji pišejo, moralizirajo in se zgražajo ob vsakem tvitu Donalda Trumpa, ki ima vsaj najmanjšo sled kakšnega verbalnega napada na medije ali novinarje, o ulični in “šank” retoriki, denimo medijske direktorice Tamare Vonta, pa niti besede.

Anemičnost javnosti, češ, kako mali policijski prijemi in praske pač niso kaj posebnega, je tudi posledica tega, da smo navajeni slik z vojnih območij, kako novinarjem režejo glave, jih razstrelijo ali kako drugače kruto ubijejo. Toda mi za zdaj še živimo v miru, pripovedujejo nam, kako naša država funkcionira in je uspešna, na drugi strani pa ne zmore sankcionirati takšnega napada na javno besedo.

Drugačnost opozicijskih od državnih medijev
Stanje na področju medijev in novinarjev, ki jih lahko označimo kot opozicijske, ni lahko, gotovo pa je bolj zanimivo in vznemirljivo. Zaradi mnogih ovir, ki jih oblast na različne načine meče v kolesje teh medijev, se na drugi strani sprošča več ustvarjalnega adrenalina za novinarsko delo. V času slovenske pomladi so glavno vlogo igrali opozicijski mediji, ki so bili sprva marginalni, vendar še kako pomembni in vplivni.

Opozicijski medij pač mora imeti drugačen pogled, kritičen odnos do oblasti, vladajočih, jim gledati pod prste, razkrivati napake in kriminal ljudi, ki so na oblasti in okoli nje. Tudi jezik ne more biti sluzav in priliznjen, mora biti ostrejši in robat. Seveda pa je hkrati treba razumeti tudi frustracije tistih zaposlenih na RTV Slovenija, ki še imajo kanček dostojanstva in hrbtenice, vendar morajo na koncu privoliti v intervjuje s Kučanom in podobnimi, takoj ko pride naročilo od zgoraj ali od zunaj.

Res pa je, da je socialna varnost njih kot javnih uslužbencev zagotovljena tja do penzije in še čez. Nekdanja glasila Socialistične zveze delovnega ljudstva so sedaj brez izjeme v rokah tajkunov s kriminalnim pedigrejem, novinarji pa so v duhu leninizma znova kolektivni propagandisti, ki skrbijo za javno podobo lastnikov medijev in njihovih omrežij ter maksimiranje njihovega profita.

Ne samo diskreditirati, tudi likvidirati
Razkrivanje mafijskih povezav med balkanskimi bojevniki in slovensko politiko, pranje denarja v NLB, razprodaja ozemlja Slovenije, razkrivanje načrtovanih poslov z drugim tirom, razgaljanje druge plati Magne Steyr, razkrivanje vplivnega gejevskega lobija, vse to posega v interesno in kapitalsko omrežje slovenske tranzicijske elite. Svoje pripadnike “rdečih brigad” imajo v medijih, policiji in sodstvu, za ohranitev svojega položaja pa so pripravljeni narediti marsikaj. Ne samo diskreditirati.

Miro Petek

 • VERZIFIKATOR

  Odgovor je enak prejšnjemu.

  Marthin L. K.

  I HAD A DREAM

  I had a dream, imel sem san,
  preroške lepe sanje,
  trdnó verjamem vanje,
  da jutri nov bo dan.

  In tega dne, ki daleč ni,
  vse polno bo življenja,
  ni treba dovoljenja,
  že misel nanj me vzradosti.

  I had a dream, imel sem san
  in vem da je resničen,
  saj bil je nepremičen,
  ko nov napočil spet je dan.

  Imel sem san, I had a dream,
  da stvar pritlehna siva
  negibna tam počiva,
  počitka ji nadvse želim.

  In tega dne, ki daleč ni,
  pritlehno bo minilo,
  nebo bo modro milo
  potem še dolge, dolge dni.

  • Alois Kuhelj

   VERZIFIKATOR,ja ti fant/punca se zdalec ne licis na Preserna,si bolj podoben nekemu povprecnemu skladatelju drv!!

   • VERZIFIKATOR

    Nespečnost, glej, nekoga zjutraj daje,
    domišlja si, da je muzikolog,
    o pesmih mož razklada naokrog,
    da naj bile uspavanke bi raje.

 • rubec

  Po nosonji Mödörndörförju še ena nosata žirafa včeraj Vesna Milek, ki je Franca Rodeta poučila da emigranti bogatijo našo kulturo in da je v Delu prebrala da so križarji pobili stopetindvajset milijonov osemstoštirideset tisoč petstodvainosemčeset arabskih dečkov ter dve muslimanski deklici. Kako je bilo deklicama ime se pa ni spomnila.

  • janez zorman

   Vesno je prevzgajal v “pridno” deklico Vanja Vardjan. Očitno mu ni uspelo ker ima dekle trdo kožo in še tršo bučo !

   • radames

    Uuuu, kaj ne poveš! Misem vedel. Še korak pa smo že pri bivšem šefu jugoslovanske udbe.

  • Franc Šink

   To Vesno bi bilo treba vprašati konj dlak.Sigurno več kot ima ona nevronov v možganih.

 • totex39

  To je namen skrajne levice, da utiša vse kar ni njim pogodu. Se vam ne zdi, da se zgodovina ponavlja, samo z ” modernejšimi” prijemi.

 • janko

  Preklemanski Klemenko, uničil je slovensko pomlad 2008. In to s pretiravanjem, z lažjo čez JJ! S časom pride vedno resnica na dan, s časom se vse razkrije. Odstavimo že enkrat to kriminalno postkomunistično mafijo!

  • delaware

   ni klemenko kriv, volivci so…

   • janko

    Oboji, oboji imajo, imamo zaslugo, da zumboti še vedno harajo.

 • moat

  “Za vaše dovoljeno nasilje, za naše imuniteta!” Za koga le, 5ek? Zagotovo si izpustil “politične mrhovinarje”. Čeprav to o imuniteti, po mojem mnenju, ne drži (lahko pa se seveda motim), se mi po drugi strani zdi kar dobro (ja, malo sem tudi sam škodoželjen), da se politični mrhovinarji, naši in vaši, med sabo tako “koljejo”. S tem kažejo svojo nezrelost, škodoželjnost, nepripravljenost na dialog in še več bi lahko našteval. Kaj meniš da bodo organi pregona mene, kot vsegliharja, ali koga drugega, levega ali desnega simpatizerja, vse nas pa iz raje, tega našega podna od podnov, različno obravnavali, ko bomo ukradli kilo kruha? Te bodo na sodišču vprašali, s katero linijo simpatiziraš, potem pa ti glede na to odmerili kazen? Niti pod razno! Za njih, politične mrhovinarje, si dober samo takrat, ko so volitve. Takrat ti lažejo, kaj vse bodo dobrega napravili, da te bodo dvignili iz blata, potem pa prisesani na korita na vse nas pozabijo. Tu pa tam pa nam vržejo kakšno kost za glodati (kruha in iger), da se med sabo ravsamo. Tako pač je.

  • janko

   Se ne strinjam. Politiki v odnosu do države so podobno kot npr. nekdo, ki je podedoval kmetijo. Ker se ni trudil zanjo, ne skrbi veliko zanjo, jo počasi razprodaja, da pač ima čim več koristi od nje in z čim manj truda. Kmet, ki pa jo je vso delovno dobo z mnogimi žulji postavljal na noge, jo vsak dan s srcem in skrbjo obdeluje.
   ENAKO so politiki – prvi levi, drugi desni. Še posebno jasno se vidi to pri nas, v Sloveniji!! Vaka li je?

   • moat

    Moje mnenje je, da si zgrešil temo, žal.

  • tohuvabohu

   Kdo pa je crknil?

   • moat

    Bi kdo moral?

    • tohuvabohu

     Najbrž je, če tako rad omenjaš mrhovinarje.

     • moat

      Poanta mrhovinarjev je v tem, da so še živi in tu med nami.

     • tohuvabohu

      SMC = Stranka mrhovinarjev in crkovinarjev?

     • moat

      Tudi ja, žal se ne motiš. So kar vse en glih; torej vse leve in desne so bolj kot ne mrhovinarske. Zakaj? Ker zaenkrat še nobena ni storila zadosti (beri nič ali zelo alo) dobrega za ljudi in državo, dobro so znali poskrbeti le za svoje riti. To jim je prioriteta, moralo pa bi biti obratno.

  • Mojca pokraculja

   Ne bodi no naiven. Na sodišču nič ne vprašajo s kom simpatiziraš, tam se to že ve, največkrat vnaprej, če se pa ne, se pa sporoči. Iz pravih ozadij. Tako deluje mafija, brez besed in govorjenja vedo kdo je kdo in kaj je treba narediti. Uživaj še naprej ob petkih s 5kom !

   • moat

    Hvala za lepe želje v petek za 5ek. Glede naivnosti pa… morebiti si spregledala, da govorim sprva o eliti (tukaj bi lahko veljalo tisto kar praviš, da jim ni treba vprašati kdo in kaj si), potem pa o raji, torej o nas. In mi nimamo nikogar v ozadju, da bi sodišču prišepnil kam spadamo. In mi raja smo bistvo, ne pa politična elita aka mrhovinarji. Zdaj pa res, je nehalo deževat in beagelček je nemiren. Koj bova šla :).

    • Mojca pokraculja

     Najprej z zadnjega konca. Živalice naše so nam res v oporo in poskrbijo, da se ne izgubimo. Glede ostalega te razumem, da stvari tako vidiš. Jaz jih ne, ker smatram, da imamo samo eno mafijo in ta obvladuje vse. No kdo stoji za to mafijo se bova pa najbrž razhajala v mnenju.

     • moat

      Verjetno imaš prav saj je moje mnenje, da ni stranke, ki ne bi imela svojih elit (beri mafij), tako levih kot desnih. Je pa res, da so leve že predolgo na oblasti. Morebiti malo spremembe ne bi škodilo (zaradi prevzetnosti in pristranosti), vsaj toliko, da bi se eni in drugi spet zavedali, da so važne volivke in volivci, ne pa oni sami.
      Ja živali pa so mašilo za vse tegobe tega časa. Še sreča, res.

 • Olga

  Po svetu se že umirjajo, od kar je prišel Trump, kmalu se bodo tudi pri nas! Genocid ne zastara! Komunistični zločini Kučana in tovarišije tudi ne!

 • disqus_Mn4t10atJC

  Če kdo potem Miro Petek ve, da si na sodišču še enkrat “umorjen”, če nisi njihov

 • Božo

  Ha ha še klošar ni hotel imeti opravka z Petro ki ga je prišla osvajat pa jo je odrinil.

  • Johan

   Petra je čisto vredu, žal ti si pač peder !

  • tramal

   Ja pedri pač ne marajo žensk ,temveč samo komuniste ki radi nastavijo.

 • PG

  Kaj hočemo, ge glasujete za gensko spremenjene rdeče, morate razumeti, da so možne nadaljne mutacije.

 • Novakec1

  Ne razumem naslova, mi lahko kdo nariše.

 • hribovc

  Končno, petek je in jaz moram zopet srat …

  • Viktorh

   .Tik – tak, še 50 dni, pa…

   • Alois Kuhelj

    Jebi ga Viktor,sem ti dal plus ampak koimu tiktaka ura se 50 dni,mi pa ni znano!???

 • mitja kunstelj

  hudo si bolan, kvazi pisunka Petra Janša pa si je napad izmislila. Petek, ti si jih fasal…, zakaj že in od koga? ups

  • Anton
   • mitja kunstelj

    vse povedal Antonček, ha ha

    • Anton

     s svojimi komentaraji poveš največ ti sam o sebi, Mitko

     sarkazem press

  • Nata

   Bolan si ti . Pa kakšna očala in slušni aparat potrebuješ.

  • Rožle

   Nikol ne veš kdaj ti bo bumerang nazaj priletu ..

   • mitja kunstelj

    Res je

  • Viktorh

   Tik – tak, še 50 dni, pa…

 • Novakec1

  Včeraj je Kremenčič nakladal o sodni praksi ki ni nič drugega kot obvod zakonodaje in jim omogoča da delajo mimo zakonodaje ki je zanič, slaba, idiotska…..

 • Anton
  • rubec

   Mene tole ne preseneča. Prebivalci Viča pravijo da se je iz une garaže poleg laježa včasih slišalo tudi rjovenje.

   • Anton

    kaj je sedaj glede Kučana in ločitve,je imel kako na posodi in vse tiho je nastalo?

    sarkazem press

 • Nata

  + + + + + + + + +

  Nova, vi pa zamenjajte to fotografijo. Petek je čisto simpatičen možakar . Tale barva mu pa prav nič ne pristoji, no !!

 • elci

  Ta film je odlicen. a je to vaš šef v glavni vlogi?

  https://www.youtube.com/watch?v=KkmwP39uYkI

  • elci

   Petek igra tiste, ki roke dvigujejo, lahko je pa tudi v akciji, lahko ima dve vlogi.

 • Borut Stari

  Sodeč po komentarjih, obkladkov in obkladanja ne zmanjka.Nič novega, smo pač rastrgana plahta. Ko me znanci vprašajo, kako kaj jim odgovorim, nikoli boljše. Dobesedno, nikoli boljše bo še dolgo moj odgovor. Razume naj ga vsak po svoje.

 • Novinarjem ni lahko, predvsem tistim ki morajo prikimavat leevakom. Predstavljajte si da morate delat na RTV in 24 ur.
  S tem ko levaaki novinarjem ne dopuščajo da opravljajo svoje delo, resnično škodujejo tem ljudem tudi na zdravju. On bi rad postavil vprašanje o pranju miljard v NLB, pa se morajo zapeljati do Kanglerja in spraševati o hišicah, traktorju,…na kašen nivo te oni zbijejo, jim je težko…vsi mi potrebujemo denar za preživetje.

 • luckyss

  Pozivam danes, ko je petek, da dotični pametnjakovič pove zakaj Janšev prijatelj Bavčar “nima časa za obisk zapora” ?!
  Banda pokvarjena..

  • Olga

   Se mora se od soseda Kučana posloviti!

   • luckyss

    Po moje bi morali vsi našteti že (in še) davno sedeti…

    • Olga

     A sem štejete tudi Kučana? Če vam ni jasno, je Bavčar Janšo izdal in se pridružil levicarjem! Imate spomin človeške ribice?

  • Viktorh

   Tik – tak, še 50 dni, pa…

  • šmentanamuha

   Sej bo šel, nč bat, mora it, ker si zasluži, ampak js čakam, kdaj se bo začel proces proti Kučanu, da tut boter dobi izstavljen račun v imenu ljudstva…

 • Olga

  Narod sporoča: njim lustracija, Slovencem svoboda in pravna država!

  • luckyss

   Tako je….noben komunist, bivši ali sedanji ne bi smel imeti nobene politične funkcije več!!

 • učko

  To, da Kučanistični režim počne ravno to, da zlorablja sodstvo in tožilstvo v mafijske namene, bi moralo postati tudi in predvsem del političnega gibanja proti temu zločinskemu režimu, ki je uzurpiral inštitucije te države, oziroma jih ima še vedno v svojih krempljih kot v prejšnjem režimu. To, da JaJo sam nekaj cvili po twitterju je bedno. Tako ne bomo prišli nikamor !!!! PODPORA POŽARJU !!!!!!!!!!!!!!!!!! Požar, dali ti bomo priložnost, z JaJotom ni nič !!!!!!!!!!!!!!!!!!

 • Vrhovni sodnik

  Tožilstvo sporoča: Za vaše dovoljeno nasilje, za naše imuniteta
  Popravite Na vaše

 • Slovenec 33

  Tako se dogaja v okupirani državi !