Trump in Putin, naravna zaveznika

Bernard Brščič (Foto: Demokracija)

Ne, vrh Trump-Putin v Helsinkih ne bo prinesel težko pričakovanega preobrata v ameriško-ruskih odnosih. A že samo dejstvo, da je do srečanja prišlo in da se ZDA in Rusija pogovarjata na najvišji ravni, je ob zdajšnji ravni dvostranskih odnosov, ki so nemara najslabši po koncu kubanske raketne krize, uspeh. Velik uspeh, zlasti če upoštevamo protirusko besnilo, ki v ZDA razsaja tako med demokrati kot republikanci. O redkokateri temi so CNN, MSNBC, FoxNews, New York Times, Washington Post ali National Review enotni, kot če parafraziram Katona starejšega: “Rossia esse delendam.” Ameriški dominantni mediji tako kot washingtonski kartel demokratov in republikancev trpijo za akutno obliko rusofobije.

Upoštevaje protiruski DNK ameriške politike je Trumpova odločitev za poletno srečanje s Putinom pogumna in večpomenska. Z njo Trump sporoča, da je vendarle on tisti, ki določa gabarite ameriške zunanje politike, in da neokonservativni sociopati, ki so zadnjih trideset let abonirani na vodenje ameriške zunanje politike, še niso popolnoma prevzeli Bele hiše. Privrženci Trumpove agende Najprej Amerika! smo v zadnjem letu z veliko zaskrbljenostjo spremljali spremembe v Trumpovem kabinetu. Prihoda svetovalca za nacionalno varnost Johna Boltona in Mikea Pompea za državnega sekretarja nista napovedovala nič dobrega. Samo nadaljevanje politike administracij obeh Bushev, Clintona in Obame, tj. raketnega izvažanja demokracije in človekovih pravic. Skratka, sledenje agendi multikulti globalistov iz kluba Davos. Kljub onesnaženosti administracije z Bushevimi neokonservativci pa Trump z odločitvami, kot sta na primer srečanje s Kimom ali Putinom, izkazuje znatno mero samostojnosti. Trumpova drznost po rusko-ameriškem detantu je toliko večja, če upoštevamo, da je vse od izvolitve za predsednika ZDA predmet t. i. Muellerjeve preiskave, ki mu med drugim očita, da je svojo protikandidatko Hillary Clinton premagal zaradi posredovanja ruske obveščevalne službe FSB. Jonathan Chait ga je prejšnji teden v New York Timesu celo obtožil, da je kremeljski agent. Ameriški novinarji so očitno takšni pacienti kot slovenski.

Rusko-ameriški detant zahteva paradigmatski obrat v ameriški zunanji politiki. Zahteva uvid, da je po letu 1989 obdobje t. i. ameriškega miru nepreklicno končano. Svet ni več unipolaren, z globalno hegemonijo ZDA, ampak multipolaren. ZDA kljub svoji ekonomski in vojaški moči ne morejo igrati vloge svetovnega policaja in po svoji volji preoblikovati sveta. Poleg Kitajske se je Rusija v zadnjih dveh desetletjih na veliko grozo snovalcev novega svetovnega reda znova emancipirala kot globalna sila. Kot taka je zavezana uresničevanju svojih nacionalnih interesov. Kritiki Putinove zunanje politike očitno ne razumejo, da Putin ni predsednik ZDA, Francije ali Nemčije, ampak Rusije. Posledično je zavezan uresničevanju ruskih in ne ameriških ali evropskih interesov. Rusija ni več politična kolonija ZDA kot v času predsednikovanja Borisa Jelcina. Ta dejstva bi Trump pri oblikovanju rusko-ameriških odnosov moral upoštevati.

Brez dvoma sta Rusija in ZDA globalna tekmeca, a njuni interesi se na mnogih področjih ujemajo. Hkrati imata skupne sovražnike. Najpomembnejši je seveda islam in z njim povezan terorizem. ZDA so v času vladavine Baracka Huseina Obame s podporo salafističnih teroristov pomagale vzpostaviti Islamsko državo tako v Iraku kot v Siriji. Ruska vojaška intervencija v Siriji je bila pravo zdravilo za metastaze islamskega kalifata, a šele Trumpova prekinitev pomoči islamskim teroristom je omogočila kolaps Islamske države.

Trump se zaveda, da je dosedanja ameriška politika na Levantu zaznamovana z izvozom demokracije in s t. i. nation buildingom zgrešena. Žalibog mora upoštevati interese ameriške globoke države in zlasti izraelskega lobija, ki mu preprečujeta hitrejše uresničevanje predvolilnih obljub o ameriškem umiku z Bližnjega vzhoda. V Helsinkih bi Putin in Trump lahko oblikovala načrt rešitve sirskega vprašanja ali vsaj dokončnega poraza Islamske države.

Trump in Putin delita podobni politični platformi: Najprej Amerika! in Najprej Rusija!. Obe sta težko združljivi z novim svetovnim redom, kot si ga zamišljajo multikulti globalisti. ZDA in Rusija nista sovražnici, sta konkurenčni velesili, ki bi se ob zadostnem odmerku zunanjepolitičnega realizma morali ne samo izogniti pogubi vojaškega spopada, ampak bi v prihodnjem spopadu civilizacij lahko uresničevali nemalo skupnih interesov. In za to se je vredno pogovarjati.

Bernard Brščič

 • Frank Novak

  ZAVEZNISTVO MED TRUMPOM IN PUTINOM NAM BO SAMO V KORIST.

 • Frank Novak

  Gospod Brscic, vas clanek je tako dober da si ga velja shraniti in prebrati vsaj parkrat.

 • elh.

  lol:
  /////////Ameriški novinarji so očitno takšni pacienti kot slovenski.//////

  Dobro rečeno.
  In njihova publika kaže enake simptome.

  • Igor Kavalar

   Sam sem gledal CNN v času Obame in danes v času Trumpa in ti povem, da je razlika ogromna.
   Ko je bil na oblasti npr. Obama (vse lepo in prav, nobene kritike iz strani medijev, vse OK). Ko je na oblasti Trump, pa propagandna mašinerija ne utihne in so se tako poslabšal, da jih še gledat ne moreš več, ker ti gre ta fejk news že na kozlanje!

   • elh.

    Ja, seveda. In če bereš novice na Yahoo-ju naprimer, samo čez Trumpa in Melanijo udrihajo, vsako napačno gesto ali grimaso na njenem obrazu komentirajo, kaj je s stem hotela sporočiti.
    Če pa potem bereš komentarje bralcev so razdeljeni na dve grupi, demokrati ne morejo skriti svojega sovraštva do celotne Trump familije, povsem v duhu pisanja MSM. Del komentarjev pa kritizira kakšen nabor novic osrednji mediji ponujajo, del jih pa hvali tako Trumpa kot first lady.
    Demokrati so nestrpni, kot naši levaki.

    • Staybell geenius

     Hahaha, moral bi videti od 2008-2016, kako so se na takratnega predsednika jezili na najbolj priljubljeni kabelski televiziji v ZDA (Fox), ker si je drznil na burger namazati “ta dobro” gorčico. Ja, zavestno so se določili, da je uporaba gorčice vredna zgražanja.

     Tako da prosim ne pametuj mi sedaj o tem, kako bogi je Trump in kako ga kritizirajo, medtem ko so za Obamo govorili, da je dobesedno antikrist, javno na televiziji.
     Trump ima tako boleče občutljiv ego, da nujno potrebuje kimavce in klečeplaznike, da lahko sploh funkcionira

     • elh.

      A zate je najhuje, da nekoga označijo za nevernika?
      Lahko, da je nevernik pa kaj, veliko bolje kot da bi bil musliman, če seveda ni.

      Obama je bil na položaju dva mandata, pa ni bilo toliko negativnosti iz medijev uperjenih proti njemu, kot proti Trumpu po enem letu. Pa ne, da bi bil Obama tako uspešen politik, daleč od tega, podpovprečen.

     • Staybell geenius

      Zakaj bi bilo to najhuje in kje sem to rekel?? Tudi sam sem nevernik, zato mislim, da poznaš moje mnenje.
      Problem je, ker so v ZDA (predvsem) desničarji zdresirani, da ateizem dajejo na isto polico kot satanizem, in to spretno izkoriščajo konzervativni mediji. Zakaj? Ker vedo, da njihovo občinstvo ne bo ničesar preverjalo in jim bo verjelo dokler se potrjujejo njihovi strahovi in sovraštvo.
      A ti si tudi iz tistega tabora “če ima besedo Hussein v priimku, mora biti musliman”??

      Glede “negativnosti medijev”… si je Trump v glavnem sam kriv, saj tako divje in neprestano laže, da je nemogoče vse dohajati. Trump je bil ta, ki je na ves glas razlagal, da je najboljši v vsem, z najboljšimi ljudmi in najbljšimi pogajalskimi sposobnostmi, kar se je že na daleč smrdelo po poklicnemu prevarantu, za kar se je tudi izkazal. Na koncu še celoten fiasko z Rusi, ki je daleč od “witch hunt”-a, kakot nam želi zatvitati.
      Tale tvoj “podpovprečen” politik (Obama) je podedoval najhujšo recesijo po letu 1929, kjer je bil prisiljen reševati avtomobilsko industrijo, velike banke in posledično ameriško gospodarstvo. Uspel je doseči dogovor z Iranom ter bil vodilni pri uvajanju novih obnovljivih tehnologij in novih delovnih mest (Pariški sporazum).
      Oranžni cesar pa je iz čiste užaljenosti vse te sporazume raztrgal, njegovi navijači ste mu pa držali pručko in ga spodbujali. Da vas ni sram.

     • elh.

      Oranžni cesar? Tipično. Kot če bi se pri Obami obregnili na barvo njegove kože. Seveda to bi bil pa greh!

      Nisem noben odvetnik Trumpa, bomo videli po zaključku mandata in še kasneje.

      Tvoje besede so rezultat MSM manipulacije. Nekater ste zato bolj dovzetni, drugi sploh nismo.

      Tudi Regan je bil žrtev medijev, vendar prav on je zaslužen za konec hladne vojne in je danes postavljen med najuspešnejše ameriške predsednike, neglede na vse negativnosti, ki so jih takrat proizvajali mediji. Obame v tem izboru seveda ni.

      Skratka, rezultate Trumpa bo možno komentirati po koncu mandata, morda drugega mandata. Kar se zdaj piše je težko karkoli verjeti, kakor tudi ti težko karkoli verjameš Trumpu.

     • Staybell geenius

      “Oranžni cesar? Tipično. Kot če bi se pri Obami obregnili na barvo njegove kože. Seveda to bi bil pa greh!”
      Nehaj bit taka jokica, tvoja osebna užaljenost ne vpliva na zgodovino in posledice le-te.

      “Nisem noben odvetnik Trumpa, bomo videli po zaključku mandata in še kasneje.”
      Ne, videli bomo po zaključku preiskave, ne mandata. Dokazi zaenkrat so težki.

      “Tvoje besede so rezultat MSM manipulacije. Nekater ste zato bolj dovzetni, drugi sploh nismo.”
      Hahaha, ok, gospod “nedovzetni”, povej mi torej, kdo je razlagal, da ima “najboljše ljudi”, da je “najboljši pogajalec” in da bodo američani imeli “boljše zdravstvo, ki bo ceneje”, da se boril “proti elitam”, da bo “izušil koruptivno močvirje Washingtona”??

      “Kar se zdaj piše je težko karkoli verjeti”
      Torej podatki o več kot 100 obtožnicah, 5 priznanjih krivde in začetku sojenja Paula Manafotra je vse “fake news”?

      “kakor tudi ti težko karkoli verjameš Trumpu.”
      Povej mi prosim, s čim si je Trump zaslužil zaupanje?? S katerimi sodno dokazanimi prevarami in laganji je dosegel, da mu njegovi verniki jeste iz roke?? Si predstavljaš, da bi bil Obama na sodišču spoznan za prevaranta?? Kako bi odreagiral v tem primeru??

     • elh.

      Ej, ne mislim se prepirati s teboj na temo Trump.

      Je preiskava končana ali samo ti tako dobro veš kako je bilo, da ga že lahko obravnavaš, kot da je kriv vseh obtožb? Saj veš, da velja, da je vsak nedolžen dokler se mu ne dokaže krivda.

      Na Trumpa si res besen, kot, da bi te osebno nekaj prizadel, ne pa da samo spremljaš medije o človeku iz druge strani oceana. Vidiš kako te lahko mediji razkurijo.

     • Staybell geenius

      Najbolj mi je pa všeč ko se navijači delajo vzvišene, in drugim očitajo da so “sprani s strani medijev”, medtem ko sami konzumirajo izključno desna trobila kot je tale.
      In ne da sovražim Trumpa, on je pač tak kakršen je. Na živce mi gredo njegovi brezpogojni in hinavski opravičevalci, ki iz čiste zamere in sovraštva do levičarjev, zdaj brezpogojno podpirajo absolutno vsako besedo in potezo, tudi tiste, ki so jih prej kritizirali pri Obami. Kar se definicija hinavščine. Iz čistega sovraštva, nič drugega.

     • elh.

      /////Čista zamera in sovraštvo do levičarjev?////

      Ne sovraštvo ampak začudenje, kako morejo sodelovati v podiranju evropskega, zahodnega načina življenja in to opravičujejo z nekimi napihnjenimi starimi grehi belcev oziroma krščanstva, ki je zanje pravzrok vsega slabega.

      Kaj misli povprečni levak mi je vseeno, dokler ne dela splošne škode na katerikoli način, ali naprimer podpira islamsko invazijo Evrope, s tem pa šeriat in vse kar sodi zraven, vključno s halalom.

      Skratka levaki med drugim podpirajo(te?) mučenje živali, kar je dno moralne izpirjenosti. Lahko ti to opravičiš? Te ni groza sodelovati pri tem? Kimaš, ko ti muslimani razlagajo, da je kuža umazana žival?

      Podpirajo zatiranje žensk, obrezovanje, skratka stvari, ki so na zahodu že stoletja presežene. Kimaš, če muslimani, kot nujen sestavni del njihove kulture forsirajo obrezovanje otrok, kamenjanje žensk, dovolijo posilstva?

      Pred leti bi vsak Slovenec ali državljan gladko odgovoril, da so to norosti, ki bi morale biti prepovedane, zdaj levičarji po modi multikulti in politični korektnosti, to dopuščajo z “argumentom”, da je to pač njihova kultura in da imajo tudi tu pravico vse to konzumirati vsaj zaenkrat za vrati stanovanj in no-go con.

      Zato začudenje, zaenkrat.

      In izven tega konteksta, poveličujejo marksistične tirane do komolcev in čez krvavih rok. Za enake zločine imajo dvojna merila, če so množični zločinci marxističnega pedigreeja je zanje vse lepo in prav, še premalo so jih pobili.

      Vidiš, take stvari so meni nerazumljive, kako lahko neka blaga duša zmanipulirana z levo ideologijo postane podpornik takega zla?

     • Staybell geenius

      “Skratka levaki med drugim podpirajo(te?) mučenje živali, kar je dno
      moralne izpirjenosti. Lahko ti to opravičiš? Te ni groza sodelovati pri
      tem? Kimaš, ko ti muslimani razlagajo, da je kuža umazana žival?
      Podpirajozatiranje žensk, obrezovanje, skratka stvari, ki so na zahodu že
      stoletja presežene. Kimaš, če muslimani, kot nujen sestavni del njihove
      kulture forsirajo obrezovanje otrok, kamenjanje žensk, dovolijo
      posilstva?”
      Ne da kimam, držim se za glavo, ko tole berem… Pa kdo te je naučil, da smo levičarji taki???

      “In izven tega konteksta, poveličujejo marksistične tirane do komolcev in
      čez krvavih rok. Za enake zločine imajo dvojna merila, če so množični
      zločinci marxističnega pedigreeja je zanje vse lepo in prav, še premalo
      so jih pobili.”
      WTF???????????????!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
      Take pavšalne, za lase privlečene neumnosti pa najdeš izključno na skrajno desnih blogih in propagandnih pamfletih, kot je tale.

     • elh.

      Pomeni to, da ne podpiraš odprtih meja za migrante?
      Pomeni to, šteješ povojni jugoslovanski režim za totalitaren?

     • Staybell geenius

      Ne, ne podpiram odprtih meja za migrante. Ampak to ne pomeni, da nima nihče pravice vložiti prošnje za azil in biti obravnavan v razumnem roku. Verjamem, da se delodajalcem cedijo sline, saj domače prebivalstvo noče več delati za minimalca.

      In ja, jasno da je bil režim totalitaren do neke mere, toda kaj nam sedaj pomaga demokracija, če smo kot država konstantno prisiljeni v podrejanje v imenu interesov večjih (držav, podjetij,…). v tem smislu je tudi današnji sistem totalitaren

     • elh.

      Kot jo ima pravico vložiti jo ima Slovenija tudi pravico zavrniti. Če ima nekdo namen delati, ima delo že dogovorjeno in biti v perspektivi lojalen državljan je dobrodošel. Če pa računa samo na bonitete bi ga morali gladko zavrniti.
      S tem koliko od teh, ki so jih nastanili v opremljena stanovanja že dela,
      se država ne baha. Kar pove svoje. Ne obveščajo nas o številkah, spolu, ženskih kvotah…

      Kaj nam pomaga demokracija…
      Seveda nam pomaga, demokracija je še vedno boljša, kot diktatura, problem je samo v hlapčevskih vladah. Slabih rešitev ni treba nikomur sprejemati. Poglej Orbana, on reče Ne! in za tem stoji. Človek je samozavesten in ni hlapec.
      Če pa je na vrhu nekdo, ki si ne upa, ki se ne zna potegniti za naše interese, ali mu to nasploh dol visi, nastane problem.
      Problem je tudi, ker ljudje volijo take, brez programa. Potem ti lahko sklepajo kakršnekoli že hočejo kupčije, delajo kar hočejo, se udinjajo in solirajo s svojimi slabo premišljenimi potezami. Trenutna vlada je že zdavnaj odstopila pa še vedno delujejo po diktatorsko, navznoter seveda. Davkoplačevalce kakor da nič ne briga kaj pravzaprav delajo.
      Demokracija zahteva odgovornost tako volilcev kot (iz)voljenih.

      Ni zdaj sistem totalitaren, je pa res, da sta bili zadnji dve vladi sestavljeni iz v glavnem takih ljudi, ki komunistični režim še danes občudujejo in jih vidiš na vseh proslavah, ki časte Titov sistem z vso ikonografijo. Takrat ni bila opozicija dovoljena, ti pa delujejo enostavno tako, da opozicijo povsem ignorirajo in državljane tudi, vladajo arogantno kot kakšen diktator.

     • Igor Kavalar

      Obama je prisegel januarja 2009. – oktobra 2009 je bil že nominiran za nobelovo nagrado za mir. Če bi bil on normalen predsednik bi odklonil, ker si jo še zaslužu ni oz. jo sploh komite nebi smel predlagat!

      Banke je reševal, ampak te banke morajo sedaj v ZDA denar vračati, drugače je edino pravilno v kapitalizmu, da gredo v stečaj. Sodstvo pa potem sodi v imenu ljudstva (porota) kriminalcem, ki so banke potopili.

      V Sloveniji še tega niso bili sposobni in so vso odgovornost in kredite tajkunov dali za plačat ljudem!

      Dogovor z Iranom, sploh ni slab, če ne bi Amerikanci moral plačevati milijarde zato, da Iran kao ne dela bombe. Zakaj pa je nebi smel imeti? Sej jo lahko imajo, to ima vsaka država pravico. Ko pa Iran grozi, da bo zbrisal s tem orožjem Izrael ali katerokoli drugo državo, je pa smeha konec. Kar naj jo naredijo in naj jo vržejo, če upajo, bodo vsi izbrisani z obličja tega planeta! Ampak denarja iz ZDA ali Evrope nebi smeli dobiti, ker to jih samo izsiljujejo.

      Če bi bil tip dedec, in ne neka pi*ka, ki podpisuje neke podnebne pogodbe, ki nimajo efekta, bi v ZDA že začeli z masovno produkcijo električnih vozil, kot je preboj z avtomobili naredil FORD, bi to lahko naredila zdej TESLA in to električni avto za vsak žep in zmanjševanjem odvisnosti od nafte za cel svet!

      In enako bi morali narediti že zdavnej v Evropi, in Kitajski (da se ne bodo zadušili) sam ta globalistična elita še ne ve kako bodo pokradli denar od elektrike kot danes pokradejo 70% cene bencina prek davkov in trošarin!

     • Staybell geenius

      “Banke je reševal, ampak te banke morajo sedaj v ZDA denar vračati”
      Si ziher?? Kolikor jaz vem, je FED odkupil slabe terjatve, bankam pa po kriminalno nizki obrestni meri posodil denar. Trenutno pa se pripravljajo zakoni, ki bi zrahljali regulativo, ki preprečuje prevarantske bančne instrumente, s katerimi so povzročili nepremičninski balon, ki je prerasel v svetovno gospodarsko krizo leta 2009.

      “Dogovor z Iranom, sploh ni slab, če ne bi Amerikanci moral plačevati milijarde zato, da Iran kao ne dela bombe.”
      Kaj??? Kje si to prebral??? Kake milijarde od kje???
      Dogovor z Iranom je podpisalo 7 držav (Poleg Irana še ZDA, VB, Nemčija, Kitajska, Rusija, Francija + EU), kjer Iranu v zameno z zmanjšanje jedrskih kapacitet brišejo ekonomske sankcije v zvezi z jedrskim orožjem. Citat:

      “When the IAEA verifies Iran’s implementation of its key nuclear commitments:
      -The EU will terminate all nuclear-related economic sanctions.
      -The United States will cease the application of all nuclear-related secondary economic and financial sanctions.
      -The UN Security Council will endorse this agreement with a
      resolution which terminates all previous nuclear-related resolutions and incorporate certain restrictive measures for a mutually agreed period of time.”

      “Če bi bil tip dedec, in ne neka pi*ka, ki podpisuje neke podnebne
      pogodbe, ki nimajo efekta, bi v ZDA že začeli z masovno produkcijo
      električnih vozil”
      Čakaj malo, kaj pa je zdaj s prostim trgom?? Ga bomo kar po komunistično diktirali al kako??

      In glede efekta – s sporazumom so se države zavezale, da razvijajo obnovljivo tehnologijo, ki bo prinesla nove zaposlitve. ZDA je iz tega izstopila in tako dala priložnost drugim (Kitajcem??), da prevzamejo vodilno vlogo v novih tehnologijah, kar bo ZDA v prihodnosti krepko teplo, ko bodo še vedno pri “čistem premogu”, kakor ga je Trump poimenoval.

 • Mitja Mazini

  Politične analize brez teoretične osnove z verjenim namenom zaslepiti vernike. “Intelektualc”?

 • Štalmajster

  “protirusko besnilo, ki v ZDA razsaja” ???? Ja kdo pa kontrolira t.i. “Ameriške” dominantne medije ??
  https://www.youtube.com/results?search_query=who+controls+the+media
  (a ni to “besnilo” razsajalo tudi nekaj časa na nova24TV ??? )

  in kako je z …. neodvisnimi in njihovo “svobodo” ??
  https://www.youtube.com/watch?v=5D8tsVY1bVY&feature=push-fr&attr_tag=axOdMkhseD-ewSYb-6

  in kaj so o medijih menili ….. nekoč
  https://www.youtube.com/watch?v=KqX-Hx1mD-Y

  • Felikss_AH

   Ta prvi link – “who controls the media” – je eklatanten primer širjenja “antisemitizma” in “sovražnega govora” – pričakuj moderatorsko intervencijo

   • Štalmajster

    “Nemčiji pa vsaj dve leti v Stammheimu” ……….. torej jasno, kdo vleče nitke v Nemčiji in ostalih EU državah. In čemu služi ta ……. EU parlament ? http://ejp.eu/
    V knjigi “Udarac ruskih bogova” lepo opisuje pristope ……..
    http://www.antikorupcija.osmijeh-bj.hr/dokumenti/Udarac_Ruskih_Bogova.pdf

    • Felikss_AH

     Ma neeeeeeeeee … tale EJP je “zlonamerna” antismetitska fatamorgana …

     Thanks za – “Udarac ruskih bogova” – temu se reče zdrava in koristna korespodenca

 • Salamon

  Ne glede na tendenciozne komentarje gre za izjemen članek z jasno analizo stanja kakršno je in zelo izobraženega in razgledanega avtorja. Tako imenovani multiglobalisti levičarji in podobna parazitska zalega novega svetovnega reda seveda večine ne razume “ali pa še predobro” in smatra Trumpa za neuspešnega politika. Bistvo je da se Putin zelo zaveda in jasno načrtuje kako preprečiti vspostavitev islamske države za potrebe novega svetovnega reda Trump pa dela to na videz bolj kaotično in intuitivno vendar ni nič manj uspešen še posebaj zato ker mora reševat katastrofalne posledice prejšnega predsednika. Sreča da takšni analitiki kot je avtor članka pri nas še obstajajo. “Novinarji” izobrazite se in razmišljajte z svojo glavo…

 • Franc Šink

  Naravno zavezništvo med Putinom in Trumpom je lahko človeštvu samo v korist.

 • tarantela

  Tudi na tem portalu vlada proti-rusko besnilo, ampak trenutno so tozadevni komentatorji zmedeni, Trump namreč zadeve razmišlja in dela čisto po svoje in v nepričakovani smeri. Za moje pojme zmedeno. Putin pa lepo mirno dela in ne zganja cirkusa, predvsem pa ne čveka po nepotrebnem.

 • Felikss_AH

  Šokantno… kosher moderator zdaj nima vzvoda da tale fenomenalno dober spis skensla ali pa vsaj utiša kot spam… ni komentar, je kar članek… in to preklemansko dober… sicer pa kot vedno, od Brščiča je

 • Caetano

  V glavnem dober zapis. Bi pa dodal popravek, da se Trump nikakor ni zmotil ko je imenoval Pompea in Boltona. Pompeov predhodnik Tillerson je bil popustljiv do Erdogana in Irana. Trump pa dobro ve, da so centri globalnega jihada danes v Ankari, Teheranu in Dohi. Treba pa je paziti, da se ne povezejo prevec z Rusijo. Vecjemu spopadu z Rusijo se torej Trump, ki je zelo dober strateg izogiba ne samo zaradi moznosti svetovne vojne ampak tudi zaradi tega, da se ne poglobijo povezave med Rusijo in Iranom ter Muslimansko bratovscino. Med Teheranom in Moskvo ze obstajajo dolgo tesne vezi. Clintonovi in Obami tega ni bilo treba skrbeti, ker sta si izbrala islamiste za zaveznike. Trump kot branitelj zahodne civilizacije pa ve, da to ne gre. Tudi izraelski nacionalni interes je ostajati nevtralen med napetostmi med ZDA in Rusijo.

 • Igor Kavalar

  A se naši kej sekirajo, da srečanje med ZDA in Rusijo ni bilo v Sloveniji in da niso izkoristili potenciala, ki ga imamo npr. z Melanijo in izkušnjami iz srečanja Bush-Putin?

  Zakaj so naši politiki raje multikulti globalisti in se namesto, zavzemanja za interese Slovenije raje zavzemajo, kako bodo šli na francosko nemški vlak?

  Ali gre za brezhrbtenične keš p*?

 • Hun

  Romanovi so poplacal vse pufe z oderuskim obresti angleski kroni…
  Prvi je dojel pravoslavni Car, da je VB z zidovskim bankam, sovrag, ki si podreja cel svet…
  Ko so Romanovi financiral republikance- patriote, da se uprejo z orozjem Angleskemu imperiju in si izboril neodvisnost, je Ruski car postal no.1 sovraznik Anglije in bancnega zidovskega lobija …sami veste kaksna usoda je doletel Romanove..

 • augustin hadelich

  Najprej Rusija. Ha ha. Tole je pa res mimo. Trump je poslovnež, Putin pa partijski politikant.
  Američan zasluži petkrat toliko kot Rus, cela Rusija pa ima BDP manjši od italijanskega.
  Putin in “Rusija first” ne gre skupaj. Putin pomeni revno in nerazvito
  Rusijo, vladavino partijskih oligarhov in suženjstvo naplahtanih ljudi.
  Nekaj podobnega kot v Sloveniji, samo še pomnoženo.Kakšne neslanosti trosi ta avtor!

  • Štalmajster

   Menda se je v Rusiji marsikaj spremenilo…….
   https://youtu.be/x2nNtynZAiI?t=843

   • Felikss_AH

    Ti pa kar vztrajaš na antisemitizmu…ti ti grdi antioligarhni antismetit

  • Staybell geenius

   Medtem pa “antiglobalist” in “borec za malega človeka” Trump redno zaposluje tuje sezonske delavce v svojih hotelih ter ga skrbijo službe na Kitajskem. Lastnim volilcev pa črta zdravstveno zavarovanje

 • Felikss_AH

  “Globoke Temne Sence” Washington-a in Wall Street-a delajo in še bodo delale vse da preprečijo zdravo naravno zavezništvo Trump-Putin. The New York Times na primer je naškrabal – “Že več kot desetletje se Rusija vpleta v volitve suverenih držav po svetu – in vse to na škodo USA. Po nekem čudnem čudežu pa isti NYT pozabi da se Washington intenzivno vpleta v suverenost vseh države tega sveta od konca WW2. Za bolj intenzivno nadaljevanje tega početja je celo insceniran tisti kontroverzni “Letalski Teroristični Napad” na uboge USA … ko pa še muha ne more leteti v Ameriškem zračnem prostoru brez vednosti vsemogočnih vojaških in obveščevalnih sistemov.

  Kot je James Howard Kunstler lepo zapisal – “If I may be frank, the US Intel community looks like a much bigger threat to American life and values than anything Mr. Putin is doing” – Kakšno samo histerijo proti Putinu zganja Westminster in njegova trobila kot BBC na primer, da bi se na koncu osmešili z izjavami lastnih strokovnih služb glede komedije z Novichok-om.

  Kako histerično so “neoporečni” MSM napadli Trump-a za ta Trump-Putin Summit v Helsinkih… da je izdajalec, Putinov sluga, da je na strani sovražnika, da ne verjame lastnim obveščevalnim službam, da spodkopava zaupanje v Ameriške institucije in bla bla bla… v tem smislu do onemoglosti. V čigavih rokah so že MSM tam… eh, “antisemitski” link za to je že preje prilepil Štalmajster… samo pazljivo pri gledanju, da vas ne zasledijo kakšni dežurni…

  • Staybell geenius

   Medtem pa je pravosodno ministrstvo aretiralo Marijo Butino, rusko agentko, ki se je preko NRA delovala, da spodkoplje predsedniške volitve.
   NRA je Trumpu donirala 30 milijonov $ tekom kampanije.

   • Felikss_AH

    Imaš vso pravico imeti svoj prav… in ta je samo tvoj avtentični problem… ne škodi pa malo več vedeti o tistem kar napišeš. Kot prvo – NIHČE NE VE ali je Maria Butina RES agent ali pa samo Ruski Gun-Rights aktivist… kar pa itak nima nobene realne teže pri obtožbah če vemo da je RT moral spremeniti svoj status v Ameriki iz News Broadcaster v Foreign Agent, kar pomeni da biti agent sploh ni sporno in Butina je kot Gun-Rights Activist nastopala javno in je celo bila vabljena s strani NRA kot sodelavec.

    Njena aretacije je samo priložnostni pripomoček k histerični gonji proti Trump-u, ki tebi kot verjetnem Clintonitskem Levičarju in Anti-ljubitelju “pičke” pač ni všeč. Meni na primer je za razliko od tebe, “grabiti” ali dotikati se pičke bilo vedno v užitek. Tudi genialna Katie Hopkins je ne enkrat javno rekla da ima raje predsednika ki bi jo grabil za pičko kot pa kakšnega homo-anti-pičkarja, ala Hussein in …koz kaže ti

 • Staybell geenius

  Predsednik ZDA je v tuji državi pred televizijskimi kamerami kritiziral lastno državo, nato zavestno podprl tuji, po mnenju komentatorjev tukaj – komunistični režim, in tako spodkopaval odkritja lastnih obveščevalnih služb. Medtem pa preiskavo, ki je podala že 5 priznanj krivde in več kot 100 obtožnic, označuje za lov na čarovnice.
  Nakar je potreboval 24 ur, da je izjavo preklical, ter rekel, da se je “zmotil” ter da v bistvu JA pomeni NE.
  Me zanima, če tako razmišlja tudi ko ženske grabi za pičko…
  Pravi antiglobalistični patriot, ane

  Si predstavljate, da bi Obama naredil karkoli od tega??
  “ampak, ampak islamist obama je bil 1000000x hujši, ker…..ker…..vojne!! In emaili…..”

 • Olga2345

  Bravo Brščič! Levičarji želijo svet spreti, ljudi zasuznjiti in vladati! Trump jih je prečital in jim, skupaj s pogumnimi in pokoncnimi voditelji, podira peklenski načrt!

  • Frank Novak

   Olga KIRALY ???

 • Hun

  ko se slovenck iz vasi dela pametnega o nekih velesilah…o zakulisju iger pa nima pojma

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!