Univerzalni temeljni dohodek? Ne, hvala!

Bernard Brščič

Univerzalni temeljni dohodek (UTD) se vsakih nekaj let pojavi kot ideal rešitve zagat sodobnih držav blaginje. Vsak človek naj bi zaradi bivanja v družbeni skupnosti prejemal minimalni dohodek, ki bi mu omogočal človeka vredno življenje. Izpolnjeval naj bi dve temeljni značilnosti, univerzalnost in brezpogojnost. UTD naj bi deležni vsi člani družbene skupnosti (opredeljeni z državljanstvom ali s stalnim prebivališčem), in sicer brezpogojno in ne glede na to, ali delajo ali ne. Vpeljava UTD bi v celoti zamenjala vse oblike socialnih transferjev in zaradi svoje preprostosti pocenila stroške delovanja socialne države.
Zagovorniki in kritiki UTD običajno razpravo začnejo s praktičnimi vidiki njegove uveljavitve. Za Slovenijo že hiter izračun pokaže utopičnost tovrstnega projekta. Če bi želeli vsakemu državljanu Slovenije zagotoviti UTD v višini 70 odstotkov minimalne plače, ki od 1. 1. 2019 znaša 667 evrov, bi potrebovali kar 11,5 milijarde evrov.
Oglejte si še: 20 let evra
To bi za 19 odstotkov preseglo vse izdatke proračuna RS v letu 2019. Ker denar ne raste na drevesih in ker za zdaj v Sloveniji še nismo odkrili omembe vrednih zalog nafte ali zemeljskega plina, bi uvedba UTD pomenila javnofinančno katastrofo. Če bi k uvedbi pristopili na do javnih financ nevtralen način in se odločili samo za zamenjavo vseh oblik socialnih transferjev z UTD, moji izračuni kažejo, da bi si ga lahko privoščili v višini skromnih 87 evrov mesečno. Drobiž, ki v naši državi zagotovo ne zagotavlja preživetja. Opozoriti je treba, da v takšni zastavitvi uvedba UTD ne bi bila pareto izboljšljiva. Socialno ranljivim skupinam bi se položaj glede na današnje stanje bistveno poslabšal, premožni pa bi izboljšanje komaj občutili. Iz povedanega sledi, da resen projekt uvedbe UTD v državi, ki nima omembe vrednih naravnih bogastev, zahteva ne samo korenito preoblikovanje fiskalne politike, ampak celotnega družbenoekonomskega sistema. Dobro jutro, socializem v 2.0.
Menim, da je treba pred naslovitvijo praktičnih izzivov, ki jih prinaša uvedba UTD, odgovoriti na vprašanje njegove moralne upravičljivosti. Egalitarni liberalizem na primer v UTD vidi sredstvo širitve osebne svobode in zmanjševanje neenakosti. Z zmožnostjo zadovoljitve osnovnih življenjskih potreb bi UTD ponujal svobodo ne biti zaposlen. Ob zadostni višini bi posamezniku res povečal pozitivno svobodo, tj. njegovo zmožnost za življenje. A ker v življenju zastonjskih kosil ni, bi to povečanje pozitivne svobode šlo na rovaš zmanjšanja negativne svobode neto davčnih plačnikov. Tem davčna obveznost financiranja UTD pomeni oviro, omejevanje svobodnega delovanja in poseg v avtonomijo posameznika. Še močnejši je argument izkoriščanja oziroma odvisništva. Ni pošteno, da dela zmožni posamezniki živijo od dela drugih. Egalitarni liberalci zavračajo argument izkoriščanja neto davčnih plačnikov z uvedbo koncepta zunanjega premoženja.
Kdor ne dela, naj ne je
Premoženja, ki ga ni ustvarila živeča generacija, ima pa denarno vrednost. Primeri zunanjega premoženja so zemlja, naravni viri in delovna mesta. Ker ima zelo malo držav naravne vire, ki bi zadoščali za uvedbo UTD, je nujno vključiti delovna mesta. Zaposleni naj bi zaradi nepopolne konkurence na trgu delovne sile in posledičnega nagrajevanja nad njihovim mejnim produktom uživali ekonomske rente. Te naj bi bile po svoji naravi družbena lastnina. Razmislek je podoben, kot ga je uporabil John Rawls v svoji Teoriji pravičnosti (1971). Hkrati boleha za podobnimi slabostmi kot Rawlsovo zagovarjanje egalitarne razdelitve sadov naravnih talentov kot posledice naravne loterije. Iz dejstva, da posameznik ni zaslužen za svojo lepoto, inteligenco, glas, telesne spretnosti in druge naravne danosti, ne sledi, da so za to zaslužni vsi oziroma imaginarna družba.
Ana Netrebko, Ilka Štuhec ali Luka Dončić morda res niso v celoti sami zaslužni za svojo uspešnost, a iz tega še zdaleč ne sledi sklep, da je za to zaslužna družba in da tako uspešne posameznike lahko za financiranje UTD poljubno obdavčimo. Ne drži, da je obstoj delovnih mest neodvisen od prizadevanj posameznikov. Delovno mesto ne obstaja, če se interesi delodajalca in delojemalca ne uskladijo. To pa pomeni, da je morebitni obstoj ekonomskih rent, ki izvira iz delovnega mesta, pogojen s prizadevanjem posameznika poiskati delo. S tem pa je ovržena ena poglavitnih lastnosti UTD, to je brezpogojnost. Posamezniki, ki se odrečejo sodelovanju v družbeni dejavnosti, kot je delo, ne morejo zahtevati socialnih dividend v obliki UTD. Povedano po domače, kdor ne dela, naj ne je. Iz povedanega sledi, da UTD sodi v polje družbenoekonomskih utopij. Stroški njegove uvedbe v državah, ki nimajo obilja naravnih bogastev, so prohibitivno visoki. Vsaj tako močan argument proti uvedbi UTD, kot je praktična neuresničljivost, je nezmožnost upravičenja z vidika normativne etike. Nihče nam namreč ne daje pravice živeti na račun drugih. Prej kot moralna pravica do UTD nam pritiče moralni imperativ dela.
Bernard Brščič
 • Aton

  UTD ni dober. Torej bomo še malo razvejali sistem socialne pomoči.

 • Poserjemsenavse

  Spet trosi

 • Anton

  univerzalen temeljni dohodek je pravljičarstvo,taka ideja je možna,da se je razvila samo na zeljnikih nekaterij , da prav ste slišali levičarji imajo zeljnike oni nimajo možganov, oni ne poznajo principe tržne ekonomije, oni še sedaj živijo v utopiji, da denar na drevesih raste, kot nek sadež, plod, ki se ga obira.

  sarkazem press

  • AlojzZ

   To ni sarkazem, to je resnica. Po drugi strani pa se v socialističnih državah število prejemnikov socialne pomoči veča in veča in se bliža UTDju. Tik predenj se izenačita sociala in UTD, pa taka socialistična država propade. Menda sta kriva Janša in Trump.

   • Ivo

    Ja res je Finska propada, Kanada propada, Švedska, kjer nekje delajo samo po 4 – 6 ur na dan propada …

    • xtc

     Glej sedaj pa odnehaj govedo ekonomsko nepismeno-FINSKA JE PROJEKT ZAVRGA KOT NEPRUDUKTIVEN IN BREZ REZULTATOV-nobeden od prejemnikov UTD ni šel v službo ali si jo iskal-“samo malce bolj srečni so bili”,ja lenuhi so bolj srečni ,če dobijo denar in ležijo brez dela.

     • Ivo

      Hudič je v tem, da vse tolmačite površno in iz vidika nekih konzervativcev. Vam manjka ena bistvena komponenta v razmišljanju. In to je progres – razvoj – napredek. Vi ste dokaj omejeni konzervativci, brez vizij. Kot taki ste obsojeni na propad, samo, da tega še ne veste. Ste kot dinozavri, preden je komet zadel Zemljo. Niso vedeli, da bodo propadli.

    • Nata

     Pa menda ne boš trdil. da so naštete države – socialistične ?

    • macon

     Tudi pri nas bi lahko delali manj, če ne bi država takih služb zadavila s par sto Euri pavšalnih prispevkov na mesec in se zato ne izplačajo, Ne moreš delati za 300 EUR 4 ure, če moraš plačati 300 EUR prispevkov.

     Zamisli se nad birokratizacijo in obdavčenjem, namesto, da sanjaš o tujini, kjer takih omejitev ni.

  • Ivo

   Anton pouči se kdo je začel razvijati idejo o UTD, preden klatiš neumnosti. Ideja je nastala davno pred nastankom Marksizma in drugih levičarskih idej. Ampak, omejenci kot ste tega ne veste. Tu je prvi stavek, ki opisuje nastanek ideje o UTD. citiram …Prve zametke ideje o sistemu UTD sta v začetku 16. stoletja oblikovala renesančna humanista Thomas More (1478-1535) in Johannes Ludovicus Vives (1492-1540). ,,,,

   • Nata

    Renesančni humanist More in njegov roman Utopija ????
    Utopija torej in nič drugega.

    • Ivo

     Nata ne bodi tako omejena. Sam pojasnil sem, kje se je začela ideja o UTD tistemu Antonu, ki je ”strokovno” razlagal nastanek ideje o UTDju. Pa še to. Leta 1000 je bilo utopično misliti, da je Zemlja okrogla, Leta 1500 je bilo utopično razmišljati, da bo nekoč elektrika poganjala stroje, leta 1800 je bilo utopično razmišljati o atomskem reaktorju itd. Danes je utopično (za omejence) razmišljati o UTDju.

     • Nata

      Da sem omejena ? Ja, kaj pa naj napišem ? Ko si omenil utopijo, sem se spomnila na Utopijo.
      Saj eni danes mislijo , da je zemlja ploščata.

      Pa da so za vse nepravilnosti na svetu krivi Jezuiti.
      Torej je toliko možnosti, da o omejenosti težko govorimo.

      Razen, če si mislil na omejene možnosti človeka proti silni naravi ?

     • Ivo

      Nata .. Nata .. Prvič, napisal sem, da ne bodi tako omejena, ne da si omejena. S tem sem hotel reči, glej širše in nič drugega. Drugič, jaz nisem omenil direktno utopije, ti si jo. In res je, danes so še ljudje, ki mislijo, da je Zemlja ploščata. A si tudi ti med njimi? Tretjič, jaz nisem v mojem odgovoru nikogar krivil, najmanj jezuite. Jaz sem samo pojasnil Antonu kako je nastajala ideja o UTDju. In ko si se že vmešala, sem ti hotel nazorno predstaviti, kaj so v preteklosti ljudje mislili, da je utopija (čeprav je izraz začel uporabljati Moore). Nič več.

     • Nata

      Drži. Napad je najboljša obramba. . . . . . pa , saj gledam širše. In se zato spomnim raznih možnih razlag. No. . . . .utopij.

     • Ivo

      No prav si rekla, tvoje razlage so utopije. Ne še več tvoje razlage so čista utopična fantastika z zelo revno razlago, tako, ki nastaja med pijanci v kavarni Hayek. In s tem bom končal debato s tabo.

     • Nata

      Jaz tudi. Čuden pogled imaš na tisti seznam.
      Ja, umik je tudi v redu.

 • Prle

  Lahko je njemu srati s polno ritjo.

  • xtc

   Seveda ti bi še več denarja za ležanje doma.

   • Prle

    Takim tipom,kot je tale Brščić in njemu podobni, znižati plače za 50 posto, pa bo dovolj denarja.

    • xtc

     Ne takim tipom kot si ti je treba pobrati vso socialo in vas nagnat delat in denarja bo dovolj.

     • Prle

      Takim osebkom, kot si ti, pa je treba takisto pobrati pol penzije,ki ste jo pridobili v času socializma.

     • xtc

      Žal s firmo vzdržujem neprostovoljno lenuhe kot si ti.

     • Prle

      Ljudje,ki so pripadni firmi, nimajo časa tukaj srati.

     • xtc

      Žal te moram vzdrževati z mojo firmo ,če hočem ali ne,vas je pa zanimivo brat socialnarje,ki vam je treba pobrat socialo in nagnat delat.

     • Lustrator

      Pravilno – in jo nadomestiti s penzijo, ki bi si jo v istem času zaslužili v Avstriji, Italiji, Nemčiji ali kakšni drugi normalni demokraciji. Mislim, da ga ni demokrata, ki se s tem ne bi strinjal. Komiji pa kar obdržite svoje komunistične plače, penzije – seveda v vaši propadli valuti.

    • Frank Novak

     Pa saj Brscic nima dosti…
     Pri nas v ZDA so nekateri izredno bogati, vendar so pri nas tudi najrevnejsi bogatejsi kot revni ljudje drugod.
     Povedano drugace: tudi najrevnejsi v ZDA niso lacni, zato pri nas ni revolucije in zato smo bogati lahko tako svinjsko bogati…

     • Ivo

      Bil sem v ZDA nekajkrat. Videl sem tudi lačne brezdomce. No vsaj zgledali so tako. Videl sem bedna predmestja v kentuckyu, ali Dakoti, pa tudi v New Yorku in Arizoni.

     • Frank Novak

      Tocno. Ampak jaz predstavljam zgornji 0.001% po ekonomski moci. Meni in mojim je dobro, vsem pa se ne da speci piskotov.

    • Rožle

     Samo brez foušije … Dragan Nikolić
     Bernard je plačan za efektinost in ne za nabijanje po prazni slami ..

   • Ivo

    Zakaj pa ne bi dali denarja, če nekdo rad leži in nima potrebe po recimo, električnem avtomobilu Tesla. UTD je dohodek, ki po Maslowu (beri zgoraj) zadovoljuje samo eno potrebo in sicer: fiziološke potrebe (potrebe po hrani, vodi, kisiku, počitku, spolnosti, gibanju itd. Danes namreč še ogromno ljudi (brez svoje krivde) nimajo dovolj za te potrebe. To je UTD. Za več je treba delati.

  • Nšo-či

   Tudi ti moraš spremeniti razmišljanje. Lahko je vsem dobro in ne lahko je vsem slabo .). UTD je lahko posledia tehnološke brezposelnosti in plezanja po Maslowovi lestvici potreb. Ne more pa nastati kot posledica razrednega boja. Skozi tako obdobje smo že šli. Sedaj moramo naprej :).

   • Ivo

    Maslowova lestvica potreb ne predvideva nobenega plezanja. Predvideva kakšne so potrebe vsakega človeka. Skozi obdobje razrednega boja nismo še šli. Razredni boj je obstajal in bo obstajal večno, ali pa vsaj do takrat, ko bodo obstajali razredi – in spet, to bo večno. In res je – moramo napre, pravzaprav, gremo vedno naprej in nekje v prihodnosti bo tudi UTD.

 • xtc

  UTD ni nobeden liberalen ukrep,kdor ga zagovarja je socialist,kot tudi to je socialističen ukrep prisilne uravnilovke in prisilne redistribucije in državno proizvodnjo lenuhov,kar se je pokazalo na Finskem.
  Države bi morale razbremeniti delo in znižati davke,zmanjšai državne uslužbence in plače tam ter seveda skrčii socialo na minimum le na one nujno potrebne,ki res ne morejo-tj,ostarele,hudo bolne in za delo ntrajno nesposobne-vse kar lahko opravlja neko službo pa mora iti delat,ravno tako bi uzakonil ,če je nekdo prejemnik socialnega ali transferja z borze se mora vsak dan javiti npr na komunali ali takih podjetjih,ki skrbijo za čistočo mesta,da gredo čistit mesto,kdor zavrne ne dobi več transferjev,vmes pa mu borza aktivno išče zaposlitev,ki jo mora sprejeti,če ne izgubi transfer.

  • Ivo

   S tem pisanjem, samo razlagaš, da nimaš pojma kaj je UTD. Oziroma, kako je sestavljen UTD. Ti malo pomagam in razložim UTD Poenostavljeno danes je plača sestavljena iz 500 netto + 500 dajatve = 1.000. Sestava plače po UTD je 300 UTD, + 500 dajatve + 200 bremenitev kapitalista = 1.000. To sem napisal sila preprosto, ker tebi so pri srcu preproste razlage (O sancta simplicitas).

 • Ivan Friderik Novak

  Model z obrazom podobnim opici je ogaben. Smrdijo mu noge (zadah njegovih razkrajajočih možganov je še ogabnejši).

 • Ivo

  B. Brščić je pač neoliberalni konzervativni nazadnjak. Taki kot on so bili vedno cokla v razvoju človeštva. Taki z omejeno zmožnostjo misli, so zavirali napredek. Brščić nima dovolj razuma, da bi lahko ”pogledal” v prihodnost. Če bi se Brščić rodil pred izumom delovnih strojev (parnega stroja), bi zagovarjal sužnjelastništvo. Kajti sužnje lastništvo je krasno funkcioniralo pred izumom parnega stroja. Brščiću se ne sanja kaj prinašajo nove tehnologije. Te bodo morale biti v službi vseh ljudi, ne pa samo posameznikom, ki bodo obvladovali to. Po Brščiću bodo morali vsi ljudje, ki ne bodo bili zmožni, ne bodo imeli ambicij po bogatenju, ali pa ne bodo preprosto hoteli delati, vsi ti ljudje bodo morali umreti. Brščić ne ve, da je Zemlja dovolj bogata, da lahko daje hrano vsem. Brščiću se ne sanja, da so ljudje morali nekoč delati 16 ur in več, da so preživeli. Danes vsaj v razvitem svetu tega ni. Tehnologija in miselni napredek sta omogočila, da ljudje delajo dosti manj. Na Švedskem mnogo kje samo 4 ure na dan od ponedeljka do petka. In vsak normalno razgledan, ki si lahko predstavlja prihodnost, ve da bo človek delal vedno manj in se bo raje posvetil družini in prijateljem. Brščić je relikt nekih drugih časov in bo šel v pozabo za vedno

  • Frank Novak

   Moja strica sta bila Kardelj in Macek.
   Brscic me spominja na Kardelja, oba usekana v svojo smer s to razliko da je Kardeljeva revolucija uspega in da je Kardelj imel neomejeno oblast vse dokler se je bal Tita kot se pes boji gospodarja. Brscic pa o tem da bi bil inkvizitor lahko samo sanja.

   NEKATERI LJUDJE NISO INTELEKTUALNO SPOSOBNI SPREJEMATI SVETA TAKEGA KOT JE. NAMESTO DA BI RAZMISLJALI Z MOZGANSKO SKORJO, ONI CUTIJO Z HRBTENJACO.
   Edo in Brscic sta si zelo podobna, stricek Ivan pa sploh ni dosti razmisljal, bil je prakticen clovek ki je ljubil oblast ….

  • xtc

   Bršič je eden redkih treznih in normalnih ljudi,ki opozarja na zablode kvazi liberalov,oz anarholiberalnih socialistov,katerih zablode bodo zanetile vojno.
   Dejstvo je,da je treba zmanjšati socialo,davke in razbremeniti gospodarstvo in da se dela cel dan od 8-17,30z premori za kosilo itd,so uujni.Socialni transferji pa le za najbolj potrebne.
   Hvala bogu je ta “napredna norost” na Finskem že pokazala,da gre za “projekt,ki zažira državo in dela še več lenuhov” rezultati pa klavrni oz. ničelni-kar kaže na poblaznelost levakov in Finci so zadevo zavrgli kot aproduktivno in družbeno koristno-skratka polom in breme džave.
   Rad bi delal 4 ure na dan?
   Seveda ni blema po urni postavki npr brutto ura je 15 X4eurX4 dni X4 tedne= bruto tj cca 960 eur netto okrog 520 eur ,ko si plačaš vse prispevke in davke.

   • Ivo

    Meni ni treba delati, sem že dosti in zdaj uživam pokojnino (okrog 1.800 € neto, ko pride še pokojnina iz tujine).

    • Lustrator

     Zasluge udbe ali partije?

     • xtc

      He,he,he provokator na sociali.

     • Ivo

      Ker sem zate provokator, odgovorim: Standard mi je prinesla UDBA in PARTIJA. To boš najlažje doumel kot resnico.

    • xtc

     He,he,he toliko denarja še nikoli v živo nisi videl razen na sliki,kaj šele ,da bi ga imel.

     • Ivo

      Vendar, ker ne delam več, imam čas odgovarjati na tvoja nakladanja in Brščićeve umotvore.

   • Ivo

    Tebe je težko razumeti, ker sam sebe rušiš. Zgoraj si omenil Helikopterski denar (ki si ga napačno enačil s UTDjem) in tu spodaj nakladaš o razbremenitvi plač, ozirma gospodarstva. V bistvu je to helikopterski denar.
    Na Finskem niso ugotovili tega, kar si ”ugotovil” ti. Tam so ugotovili, da UTD ni spodbudil ljudi, da bi iskali delo. Ugotovili so tudi več pozitivnih učinkov UTDja. In ugotovili so tudi, da je vzorec in trajanje projekta premajhen, prekratek, da bi vedeli za učinke.
    Kar se tiče 4 urnega delovnika, sem navedl, da je to na Švedskem. vendartTudi tvoja računica glede nagrade (OD) je zgrešena in temelji na strogo kapitalističnem redu in je v bistvu zelo semplinistična. Jaz bi lahko tako enostavn zapisal ni blema po urni postavki npr brutto ura je 15 X40 eurX4 dni X4 tedne= bruto tj cca 9600 eur netto okrog 5200 eur ,ko si plačaš vse prispevke in davke. Enostavno a ne. O sveta preproščina.

  • Poserjemsenavse

   Zadeli ste bistvo…bravo

  • Nata

   Poseben relikt ste vi !!!
   Sami ČE – JI ? Saj se je pxed Brščičem menda ja še kdo rodil, ki bi imel dovolj razuma pogledati v prihodnost !!V naši državi mislim.
   Zemlja da je dovolj bogata ? Ja, zakaj pa je potem toliko ljudi na svetu lačnih ? Zaradi Brščiča ?
   Tale je pa , da na rit padeš !! Vi ste pravljičar. . . . .
   ” In vsak normalno razgledan, ki si lahko predstavlja prihodnost, ve da bo
   človek delal vedno manj in se bo raje posvetil družini in prijateljer “

   • Ivo

    Prvič, zgoraj sem samo enkrat uporabil ČE. Na svetu je toliko ljudi lačnih zaradi imperializma in koloniaizma. In toliko lačnih je prav zaradi takih kot je Brščić in podobnih. Zakaj je na Zemlji 2% ljudi (140.000.000) ljudi, ki obvladujejo preko 90% bogastva. Zakaj je Bezos najbogatejši Zemljan. nekaterim posvečenim. Kaj delajo arbaski šejki? Zakaj je enodnevni zaslužek kakšnega angleškega ali ameriškega bankirja visok toliko kot 100 mesečnih plač tistega, ki skrbi, da je njegova rit čista? Morda zato, ker izkorišča suženjsko delo v azijskih državah. Zakaj je Buffet neizmerno bogat. Kaj on dela razen tega, da prodaja robo, ki jo izdelajo v suženjskih razmerah in morda se igra z raznimi finančnimi mehanizmi, ki so dostopni samo Leta 1820 so bili pravljičarji tisti, ki so trdili, da bo človek delal samo 8 ur na dan od ponedeljka do petka. Danes so tisti, ki zagovarjajo UTD pravljičarji za neoliberalistične ekonomiste. Kapitalisti že razmišljajo o tem, kako bi ljudem dali več denarja. Več denarja več potrošnje več zaslužka.

    • Nata

     Že. . . . že. . . . a je čisto brez potrebe , da Brščiča tako omalovažujete.
     Saj so ta univerzalni dohodek že preizkusili. Pa ni bilo rezultata, katerega so pričakovali.

     In , kako naj bi to delovalo ob teh množičnih priseljevanjih ??

     O bankirjih ne bi razpredala. Tudi o silnih bogataših tega sveta ne.

     Celo o suženjskih razmerah ubogih ljudi, imam eno svoje mnenje. Morda pa človek danes potrebuje limite, nadzor, vodstvo ? Izkoriščanje pa bi se dalo omejiti, če bi lokalni mogotci bili za to. Kar poglejmo afriške države, ki so se ” osamosvojile ” !

     Je pa prav vse povezano s politiko. Tako in drugačno. Začaran krog.

     • Ivo

      Težko ti je odgovoriti, veš zakaj? O bakirjih ne bi, o silnih bogataših ne bi, o novodobnih sužnjih ne bi, o čem pa bi? UTD bo v prihodnosti nujen, če bo človeštvo hotelo preživeti. Razvoj človeštva se je zgodil predvsem zaradi migracij. Prvotnih prebivalcev ni nikjer več. V ZDA jih ni, tudi v EU jih ni, v Avstraliji jih ni, v Afriki je dosti EU potomcev. Morda je nekaj izjem (Kitajska, Japonska) pa še tam so se ljudstva mešala. Tudi množičnih preseljevanj danes ni. Pravzaprav, kaj je množično priseljevanje? V EU danes živi ca 500 milijonov ljudi. 10.000.000 ljudi pomeni 2% prebivalstva. A ti misliš, da 2% ljudi lahko kaj spremeni? EU ima tako močne kulturno krščanske tradicije, je na takem kulturnem nivoju, da tega se ne da kar čez noč spremeniti. In zakaj je prišlo do teh migracij? Največ zaradi tega, ker je Zahod rušil sisteme in ustvarjal vojne. Irak, Afganistan, Libija, Palestina, Sudan, Etijopija tam je kriza predvsem zaradi posredovanja Zahoda. Migracije so se zgodile tudi za to, ker so države potrebovale delovno silo. Zakaj je danes v ZDA toliko črncev? In lahko bi ti našteval v nedogled.

     • Nata

      No ja, zakaj tako napišem. . . . ne bi ?Ker je na svetu ogrommno problemov.

      Veliko si pridel v komentarju o Brščiču.
      Zato sem izpostavila samo tisto, kar se njega osebno tiče.

      Se pa strinjam z vsem , kar si napisal.

      Razen tega, da je vsega kriv Zahod.
      Zelo so pomagali tudi domači ” demokratični ” mogotci ! Za svoje žepe, so obubožano ljudstvo oropali do kraja.

     • Ivo

      Domači mogotci so oubožano ljudstvo oropali do kraja, ker jim je to neoliberalni kapitalistični sistem omogočil. V socializmu kaj takega ni bilo mogoče. In naj bo jasno. Nisem komunist (Komunizem je nemogoč družbeni red).

     • Nata

      Ja drži tista o oropanem ljudstvu.
      Ampak , to je dediščina komunizma.
      Njihova stara praksa ! Le da so sedaj malo obrnili in imamo – menda – soc. kapitalizem .

      Ko so začeli v letu 45 tem, so pokradli podjetja, ki so bila potem njihova last. Takratni tajkuni ! Vodili so podjetja, o katerih pojma niso imeli. Šli so se gospode, kakršnih še v kapitalizmu ni bilo.
      In ljudstvo je dajalo kar naprej v taznih oblikah. . . . . . . prva petletka, druga. . . ..pa samoprispevki. Sedaj imamo pa dobro delne koncerte in nabiranje zamaškov. . . .

     • Ivo

      Prvič leta 1945 niso pokradli nobenih podjetij, ker jih ni bilo. Bile so samo obrtne delavnice. Podjetja v pravem pomenu besede so se v Slo pojavila šele po letu 45. Podjetja, ki so jih takrat vodili, so bila v načelu zelo uspešna. Takrat je nastal Litostroj, IMV, Mira, Elan, Iskra, Gorenje, Tam, SCT, Krka, Lek, Tomos, Lesnina, Metalka., Metalka, Splošna Plovba, Helios, Droga, Kolinska, Žito, Hoteli Bernardin, Intereuropa, Luka Koper, MIP, in še mnoga druga uspešna podjetja. itd. Zgradil se je ves zdravstveni sistem, ki je bil za vse. Ni bilo treba zbirati zamaškov. Nihče ni umiral od lakote, nikogar niso vrgli iz stanovanja, nikogar ni zeblo itd. Vsa ta podjetja so bila zelo učinkovita. Povej samo eno ime nekoga, ki se je šel gospoda, ki ga v kapitalizmu ni bilo? Eno samo ime? Pa ne naštevat politike, ker politiki takrat niso bili bogati. Imeli so privilegije (in imajo jih tudi danes). Kdo je kaj ukradel med letom 45 in 90?. Ta sistem je propadel samo zato, ker je bil ekonomsko neučinkovit in zato, ker je veliko dajal na socialno državo.
      Šele potem so začeli privatizirati in prodajati uspešna podjetja. V Sloveniji smo prodali tujcem Drogo, Kolinsko, Lek, Helios, Žito, Jeklarno, Elan, LB to je samo nekaj uspešnih podjetij, ki so jih kupili tujci.
      V letih od 190 do 80 je lahko vsak običajen delavec gradil lastno hišo. Ker sem iz Obale, ti lahko iz prve roke povem, da so hiše gradili natakarji, delavci v Tomosu, mornarji v Splošni plovbi, delavci v Drogi itd. Kdo lahko danes gradi svojo hišo? Komunizem ni ropal ljudstva. Bil je ekonomsko neuspešen tudi za to ker ni ropal. Ljudstvu je ropal vedno kapitalizem.
      In kaj je soc kapitalizem? Ta izraz slišim prvič. Je pa oksimoron. No nekaj temu podobno se je zgodilo v ZDA. Ko so privatne banke v ZDA bankrotirale, so lastniki zahtevali in dobili pomoč države. Država ZDA jim je zelo socialistično pomagala s javnim denarjem, medtem, ko je srednji in nižji razred crkaval pod surovim kapitalizmom. Nihče ni pomagal temu razredu odplačevati hipoteke.

     • Nata

      Seznam je kar dolg, pa ga bom vseeno kopirala.. . . .
      UPAM, DA BOŠ PREBRAL

      Slovenije
      ni industrializiral Tito, ampak Avstro-Ogrska monarhija

      ..Zanimivost o “gospodarskem” razcvetu po 2 sv. vojni –

      večinoma tovarn, ki so v socializmu “uspevala” je bilo nacionaliziranih – lastniki UMORJENI ali IZGNANI iz države.

      Berite in se čudite, kakšna je
      resnica…. https://kavarnahayek.wordpress

      Niti ENEGA podjetja niso postavili, vse so najprej uničili in na novo”zgradili”.

      DELAMARIS
      je nastal že leta 1879, ko je Francoz Emile Louis Roullet odkupil
      zemljišče ob skalah cerkve Sv. Petra ter v bližini Vascottovih
      term zgradil prvo tovarno za predelavo in konzerviranje rib. Z delom
      je pričela 20. januarja 1881.

      GORENJE je nastalo iz delavnic Špehove kovačije, ki se je po nacionalizaciji
      leta 1950 preimenovala v Okrajno kovinsko podjetje Gorenje, kasneje
      pa samo v Gorenje.
      KRKA
      ima korenine že daljnega leta 1570, ko je Novo mesto dobilo deželno
      lekarno, ki je izdelovala zdravila. Tako je delovala do leta 1950, ko
      je bila podržavljena in preimenovana v Mestno lekarno Novo mesto,
      laboratorijski del se je štiri leta kasneje preimenoval v
      Farmacevtski laboratorij Krka. Krka danes skoraj več ne izdeluje
      inovativnih zdravil, pač pa je to generična tovarna.
      PEKO
      je
      ustanovil Peter Kozina leta 1910 Peter Kozina (Peko je sestavljeno iz
      prvih zlogov njegovega imena), ko je registriral družbo Peter Kozina
      & Ko.
      TAM
      (Tovarna
      avtomobilov Maribor) so začeli graditi Nemci leta 1941, po vojni je
      bil Tam nacionaliziran. Dokumentov za obdobje od 1945 do 1950 ni.
      Neuradno so jih uničili komunisti, saj niso želeli, da bi kdorkoli
      kdajkoli izvedel, da so načrte in znanje ukradli Nemcem.
      ZAVAROVALNICA
      TRIGLAV
      je nastala leta 1900 kot Vzajemna zavarovalnica iz Ljubljane.
      Socialisti so jo nacionalizirali in spremenili ime v Zavarovalni
      zavod Slovenije FLRJ, v Triglav (Zavarovalni zavod Triglav) se je
      preimenovala leta 1976.

      Tudi znana ALPINA je
      nastala iz zadruge čevljarskih delavnic, ki so se povezale v
      tridesetih letih 20. stoletja. Po drugi svetovni vojni je bila
      zadruga nacionalizirana, preimenovana vTovarna športnih čevljev,
      ime Alpina je dobila leta 1951.

      DALJE:
      Za mesto Kranj so socialisti razlagali, da se je industrializiral šele
      po drugi svetovni vojni, ko je postal močno tekstilno središče.
      Seveda ne drži. Podjetnik Franjo Sirc je med obema vojnama sodeloval
      pri ustanavljanju več tekstilnih tovarn v Kranju: Jugočeška (1923), Intex (1926), Jugobrun (1928) in Tekstilna
      tovarna Stražišče pri Kranju (1929).
      Po vojni so bile te tovarne nacionalizirane in večinoma
      preimenovane: IBI, INTEKS, AQUASAVA, ZVEZDA, TEKSTILINDUS.

      Podobno je bilo s tekstilno industrijo v Mariboru. Tako je znana MTT
      nastala z nacionalizacijo petih predvojno znanih tekstilnih tovarn:
      MA-VA, Josip Hutter in drug, Jugotekstil, Jugosvila in Roteks.
      Tudi tekstilna tovarno v Litiji izvira izpred druge svetovne vojne
      ali
      POLZELA,
      ki jo je leta 1926 ustanovil Čeh Albert Reiser. Povedano drugače:
      Titova Jugoslavija ni ustanovila (skoraj) nobenega tekstilnega
      podjetja, vsa, ki so bila nacionalizirana in preimenovana, so
      obstajala že pred drugo svetovno vojno.

      Tudi
      papirno industrijo so zgradili predvojni kapitalisti.
      PAPIRNICA VEVČE (1842), PAPIRNICA GORIČANE (1787) in TOVARNA
      CELULOZE (1931).
      Vse tri so komunisti 1947 nacionalizirali in združili v Papirnico in
      tovarno celuloze Vevče-Goričane s sedežem v Vevčah.
      In naprej:
      PALOMA (1885), tovarna papirja KOLIČEVO(1920),
      PAPIRNICA RADEČE (1725;
      nekaj časa so bili lastniki tudi znani bratje Piatnik),

      LEPENKA TRŽIČ (1888, ko se je imenovala Ceršaška tovarna lesnih snovi in lepenke).

      Seveda
      gradbena podjetja niso obstajala samo v socializmu, ampak že mnogo prej: SCT (1873 kot Stavbena družba Ljubljana, po vojni nacionalizirana in preimenovana v Gradbeno podjetje za ceste LSR, kasneje v SCT),

      METALNA
      Maribor (1920 kot Splošna stavbena družba Maribor, leta 1946
      nacionalizirana in deluje pod imenom Tovarna splošnih metalnih
      konstrukcij in vijakov),
      CEMENTARNA TRBOVLJE
      (1876, po privatizaciji deluje pod okriljem Skupine Lafarge). Tudi
      obe znani slovenski steklarni nista zrasli v socializmu:

      STEKLARNA ROGAŠKA (1921) in STEKLARNA HRASTNIK (1860).
      Naštejmo še nekatere večje tovarne in podjetja: INDUS (1933), LTH
      –Loške tovarne hladilnikov Škofja Loka (1933),
      KOPITARNA SEVNICA
      (1886), TOVARNA
      USNJA ŠOŠTANJ (1788, v 20. stoletju je bila znana kot Tovarna usnja Franz Woschnagg in sinovi, d. d.),PREBOLD
      (1842), TOBAČNA (1871), KIK
      KAMNIK
      (1852 kot Smodnišnica Kamnik), TOVARNA DUŠIKA RUŠE
      (1918),

      LITOSTROJ
      (1919
      kot Strojne tovarne in livarne Ljubljana, ki so nastale iz šestih še
      starejših tovarn: Strojne tovarne Tönnies, Kastelic & Žabkar,
      Samassa, Železolivarne, Kovinolivarne in Zvonolivarne),

      EMO CELJE
      (1894 kot Tovarna emajlirane posode),

      ŽELEZARNA ŠTORE(1845
      kot Rudnik in plavž Štore),
      GORENJSKA PREDILNICA(1933),
      LUKA KOPER
      (1882 kot paroplovna družba Capodistriana), JELOVICA
      (1905), CINKARNA CELJE (1873), ILIRIJA
      (1908 kotTovarna kemičnih izdelkov Golob & Ko), TOVARNE
      ZLATOROG MARIBOR
      (1887), JUB
      (1875), SAVA KRANJ
      (1920 kot Atlanta, 1921 kot Vulkan, 1931 kot Semperit). Lahko bi še
      naštevali, dodajmo le, da je recimo celotna kemična industrija
      nastala pred drugo svetovno vojno. V Avstro-ogrski monarhiji so
      nastale denimo še TKI
      HRASTNIK, BELINKA, PINUS, ARBA,
      po prvi svetovni vojni pa HELIOS,
      ATO KTP, AERO, TANIN

      Pozorno oko bo seveda opazilo, da socializem med leti 1945 in 1990 ni
      prinesel ničesar novega in da je ostalo tako, kot je bilo v
      Kraljevini Jugoslaviji. Pravzaprav še več. Območje Slovenije, kot
      ga poznamo danes, je svoj ključen in največji razcvet,
      industrializacijo in napredek doseglo v času Avstro-ogrske monarhije
      (od 1870 do prve svetovne vojne. Da ne govorimo o tem, da so
      avstrijski vladarji vzpostavili slovenski sodni in šolski sistem ter
      zgradili železnico. Podobno je tudi z drugimi nekdanjimi
      jugoslovanskimi republikami, recimo z Bosno in Hercegovino. Niti ene
      letnice ni po l. 1945. NITI ENE. Vse so ustanovili pred
      komunisti….
      Tudi banke. Recimo Pomurska
      banka
      itd. Vse naslednice starih bank iz avstroogrske in kasneje iz
      kraljevine. Pa še ta je bila 100% zaplenjena, lastniki pobiti ali pa
      so ušli….

     • Ivo

      Točno tako kot sem jaz napisal. Pred vojno ni bilo nobenega omembe vrednega podjetja. Vse (ali pa skoraj vse) našteto so bile obrtniške delavnice in še te so bile v večini v lasti tujcev. Sploh pa tista omenjena na slovenski obali so res posmeh pameti. Ta so bila v Italija in v Italiji bi ostala, če ne bi bilo partizanov.
      Zdaj pa k delavnicam, ki niso podjetja
      GORENJE je nastalo iz delavnic Špehove kovačije,
      KRKA ima korenine že daljnega leta 1570, ko je Novo mesto dobilo deželno
      lekarno, ki je izdelovala zdravila. Tako je delovala do leta 1950,
      TAM(Tovarna avtomobilov Maribor) so začeli graditi Nemci leta 1941
      Vse banke so bile v tujih rokah. No zdaj se desničarji pošteno trudijo, da gredo spet v tuje roke.
      Po pijancih v kavarni Hayek, če bi pozorno sledili, je vse kar je v Sloveniji italijansko. Namreč stari Rimljani so naredili prve ceste in mesta na današnjem teritoriju. Pa verjetno tudi kakšne obrtne delavnice itd..

      Vse same obrtniške delavnice. In nekaj jih je nastalo v kraljevini SHS. Pred tem je bila na teritoriju beda. Največje ”podjetje”, ki si ga”ti pozabila” navesti je bila pivovarna Laško. Samo pijanci v kavarni Hayek znajo povedati kaj ima Luka Koper skupnega s tisto italijansko pomorsko družbo. Ma popolnoma nič. Po tem, kar ti pišeš (Kopiraš) bi morala današnja slovenska obala ostati v Italiji. Partizani in komunisti so jo priborili nazaj.
      In kar je smešno je to, da je za vas Avsto Ogrska ljuba Slovencem, kljub temu, da je dobila naziv ječa narodov.
      Izstopi iz te kavarne, ki je polna laži in ponarejanj. Pred FLRJ je bila Slovenija nerazvita dežela pod krono Karađorđeviča. Pred tem pa je bila nepomembna dežela v Avstro Ogrski.
      To je moj zadnjo odgovor tebi. Sprva sem mislil, da si normalna. Zdaj vidim, da si neuka ignorantka, ki naseda pijancem kavarne Hayek.

     • macon

      Domači LEVIČARJI so oropali ljudstvo, ker so si napisali take zakone in si podelili nikoli poplačane kredite. Tako so naredili, da bi tudi v formalnem kapitalizmu ostali na vrhu.

      Kaj hudiča sploh pišeš, ko si tako slep, da se sklicuješ na abstraktni neoliberalizem in ne priznaš, da ga TUKAJ v praksi izvajajo tvoji LEVIČARJI.

    • macon

     Človek je lahko delal 8 ur, ker je tako več naredil kot prej v 12, saj je bil bolj spočit in se je manj motil. Ampak do tega so prišli v kapitalizmu zaradi kapitalizma in ne zaradi humanizma.

     Najprej delo in kreacija, potem pa denar in ne obratno. Nehaj fantazirat komunajzarske sanje, poglej vaše vodje in si odgovori, kake procese so ti liki sposobni voditi. Nobenih.

     Eni so neizmerno bogati, ker so na vrhu piramid celih vojsk ljudi. To so generalske pozicije in za njih so generalske nagrade. Kako otročji in zavisten moraš biti, da tega ne dojameš. Danes živi na planetu več ljudi kot kdajkoli in bolje kot kdajkoli ZARADI KAPITALIZMA, ne zaradi socialističnih prerazdeljevalcev in lažnivcev.

     • Ivo

      Delitev dneva na tri dele (8 ur dela, 8 ur spanja, 8 ur rekreacije) je ”izumil” Marks. Delavci so se morali boriti kar nekaj časa, da so uspeli uveljaviti to formulo. Res je, da so tudi kapitalisti to dojeli in popustili tem zahtevam. In prav si ugotovil, kapitalisti so popustili samo zaradi kapitalizma, zaradi ustvarjanja večjih dobičkov. Niso pa popustili v bolj pravično delitev teh dobičkov in tudi danes ne. Pravično, če ti ta beseda kaj pomeni.. Strinjam se, da je treba delati in kreirati. To se strinjajo vsi na levici. Frazo Kdor ne dela nej ne je, so popularizirali levičarji. Ne strinjam se s tem, da si kapitalisti odrežejo največji del pogače tako rekoč brez dela. Pogačo si odrežejo samo zato, ker imajo moč. Tudi vse finančne mehanizme, ki so osiromašili ljudi, so si izmislili kapitalisti. Kdo je pogruntal FIAT denar? Kaj je bl razlog za zadnjo (in pred njo vse) finančno krizo? V grobem vemo kdo. In ta isti, so potem poceni pokupili vse, kar so banke zaplenile ljudem, ki niso zmogli odplačevati kreditov. Danes je večina neizmerno bogatih predvsem zato, ker so znali prvovrstno izkoriščati. Med temi je tudi nekaj izjem. Morda sem jaz otročji (zavisten nisem bil nikoli), vendar si ti zelo omejen, ker ne zmoreš doumeti tega kar je že Ford (saj veš tisti proizvajalec avtomobilov) rekel: Če biljudje vedeli, kako jih s bankami ropamo, bi takoj naredili revolucijo. Tudi teza, da na svetu živei več ljudi bolje zaradi kapitalizma je na trhlih nogah. Strinjam se, da bolje živijo ljudje predvsem v nekdanjih imperialističnih državah. Nič čudnega, stoletja so kradli bogatstva po celem svetu. V antičnem Rimu bi lahko dejal isto:, citiram tvojo misel: Danes živi na planetu več ljudi kot kdajkoli in bolje kot kdajkoli ZARADI SUŽNJELASTNIŠTVA. čez nekaj desetletij (ali stoletij) bodo rekli: Danes živi na planetu več ljudi kot kdajkoli in bolje kot kdajkoli ZARADI DEMOKRATIČNEGA SSOCIALIZMA. Dopuščam možnost, da bo to neki drugače imenovan družbeni red, ne bo pa kapitalizem. To je pogruntal tudi Churchill, ko je dejal: Kapitalizem ni najboljši, samo danes ne poznam boljšega sistema.

     • macon

      Besedo pravično kot tudi moralo, etiko, čast ste levičarji povsem degradirali. Toliko ste se sklicevali na te pojme, medtem ko ste počeli ravno nasprotno, da so postale ničvredne.

      Kapitalisti si odrežejo največji del pogače, ker opravljajo največ vredno delo: organizacijo in investiranje, ki ju lahko dela samo majhen % ljudi. Za prvo večina nima sposobnosti, za drugo večina nima kapitala.

      Demokratični socializem je nonsens, ker je socializem vedno povezan z nasilnim vkalupljanjem ljudi v čredo.

      Danes je na planetu toliko ljudi, ker je KAPITALIZEM ustvaril toliko vsega, da ti ljudje lahko na njem živijo. Kapitalizem je dvignil tehnološki nivo, kapitalizem je povečal mednarodno izmenjavo. Ljudje v nekdanjih imperialističnih državah živijo tudi slabše kot pred desetletji oziroma ohranjajo približno enak nivo, bolje pa živijo v državah, kjer se je zaradi kapitalizma močno dvignil bdp, recimo na Kitajskem.

      Pišeš kot bi komunist pisal v sedemdesetih, ponavljaš levičarske laži. Na en del sem ti odgovoril, v vse se ne bom spuščal. Če že napišeš kaj prav, je minornega pomena v primerjavi s pomembnejšim kar si zamolčal in spregledal.

  • macon

   Levičarji in socialistični ekonomski model niso razvijali tehnologije na katero se sklicujete, da vam bo plačevala račune, kapitalizem jo je iz čisto kapitalističnih nagibov. Sami ste zamrznjeni v času, ker sanjate pravice brez dolžnosti, ki so bojda obstajale v socializmu, ker je za vas skrbela in razmišljala država, vas se je pa velik del samo delal, da dela.

   Ne sklicuj se na tehnologijo, ker levičarji zanjo nimate nobenih zaslug in ni padla z neba.

   • Ivo

    Vsi izumi in iznajdbe in inovacije so nastali v glavah naprednih, razmišljujočih, pametnih ljudi. In vsi ti ljudje običajno niso bili iz vrst kapitalistov. kaj je bil po tvojem Nikola Tesla? Ali se je on gnal za zaslužkom in ustvarjal zaradi gonje po zaslužku? Pravzaprav, kateri veliki izumitelj, je delal za to, da bi postal bolj bogat? Nekaj jih je sicer bilo. Npr. Edison, za katerega se ve, da ni bil posebej izobražen in tudi, da je večino patentov in izumov ukradel svojim zaposlenim (in se je seveda s tem okoriščal). Levica se ni nikoli sklicevala na neke pravice brez dela. Celo fraza: ”Kdor ne dela, naj ne je” je postala popularna na levici. Levica je vedno trdila samo, da bi se moralo bogastvo bolj pravično razdeliti med ustvarjalce bogastva. Trdila je, da bi morali mladoletni (in vsi ostali) delavci, recimo v Vietnamu biti bolje plačani za to, ker delajo NIKE obuvala. Da bi morali biti delavci Amazano biti bolje plačani, da bi čistilec v recim LLoyd Bank dobiti bolje plačilo za delo. Danes dobi njegov direktor v enem dnevi toliko kot on v 100 letih. In še bi lahko našteval. Vendar tega vi ne razumete. Za vas je izkoriščanje ljudi popolnoma naravna oblika. Če ima kdo zasluge za razvoj znanosti in tehnologije, so bili to ljudje s odprtim umom, v bistvu zelo socialno usmerjeni, lahko bi jih opredelili za LEVIČARJE, ki so želeli in še danes želijo izboljšati svet za vse, ne samo za kapitaliste. Najboljši primer je N. Tesla. Obstaja zgodba, da je poskušal dati ljudem brezplačno elektriko, vendar ga je kapitalist ustavil rekoč: Kaj bom jaz imel od tega?

    • macon

     Vse izume je plasiral in ovrednotil kapitalizem ter tudi nagradil izumitelje. V socializmu niso dobili nič, ker so morali vsi biti čimbolj enaki in so bili sposobni torej demotivirani izumljati. V socializmu imaš večkratne prepreke za plasiranje inovacij: najprej izumitelj dobi malo ali nič in potem tisti, ki bi morali to ovrednotiti, tega niso bili sposobni, ker so bili v veliki meri po negativni selekciji nastavljeni ideološki nesposobneži.

     Fraza: “Kdor ne dela, naj ne je,” je bilo za levičarje v veliki meri nagrajevanje švicanja, edinega dela, ki je za primitivce ZARES delo. Lopata in kramp.

     Seveda kapitalist ne bo postavil infrastrukture, da bo potem delil ljudem elektriko zastonj. A se je po tvojem vse električno omrežje tudi zastonj postavilo?

     Delavci Amazona so veliko bolje plačani kot delavci tukaj, torej se sekiraj za pogoje dela, ki so jih ustvarili tukajšnji levičarski privatizatorji, ki so postali veliki bogataši samo zaradi levičarskih političnih navez. Tako ste sprevrženi, da se vseskozi spakujete o revežih na drugem koncu sveta, ne priznate pa, da tukajšnje variante kapitalizma niso ustvarili neznani zeleni možiclji, temveč TVOJI levičarji. Člani F21 so TVOJI levičarji in TVOJI kapitalisti, ne moji, ker jih nikoli nisem v ničemer podpiral, ne njih ne strank s katerimi so zvezani.

     Ljudje z odprtim umom so reševali povsem znanstvene probleme: bodisi kemijske, fizikalne ali matematične in to nima nobene zveze s tvojo socialno predstavo. Marsikateri je verjetno tudi razmišljal, kako korist bo najprej imel sam od svojega znanja, potem šele družba.

     Normalno, da ima direktor firme, ki obrača milijarde stotisočkrat večjo plačo od čistilke, ker je v poziciji v kateri ni nihče oziroma je lahko zelo malo ljudi, čistilec pa je lahko skoraj vsakdo. Je kot general vojske od katerega odločitev je odvisna cela vojska, torej je primerna tudi večja nagrada za večjo odgovornost.

     Najhujše izkoriščanje ljudi se je dogajalo v pobebavljenemu nasilnemu socializmu, kjer so kreteni zasedali pozicije, ki jim niso bili dorasli, kjer so eni ljudje garali za malo do nič, drugi pa se praskali po jajcih, ker je bila vsa družbena struktura na nemogočih, nesmiselnih in neumnih temeljih in odnosih.

     • Ivo

      Težko je odgovarjati nekomu, ki je v odgovorih nenačelen in jih meša tako kot mu paše. Zato te bom citiral …Vse izume je plasiral in ovrednotil kapitalizem ter tudi nagradil izumitelje. ….. Malo naprej pa ….Seveda kapitalist ne bo postavil infrastrukture, da bo potem delil ljudem elektriko zastonj…. Jaz nisem pisal o pastavitvi infrastrukture, ampak o proizvodnji el. energije. Jaz imam na strehi MFE pa vseeno plačujem priključek na omrežje in to je prav. Ampak kapitalist ne bo delil zastonj samo zaradi razloga, ker ni zaslužka. In s tem še enkrat dokazuje, da je edino gonilo kapitalista zaslužek. Vse ostalo, kot je zdravstvo, šolstvo, sociala, humanizem ni pomembno, oziroma le toliko kot mu koristi. To da v socializmu ali če hočeš v komunizmu niso izumljali, je še ena trditev kar tako. Zakaj misliš, da so Rusi začeli prvi raziskovati vesolje? Po tvojem zato, ker so v komunizmu sami butci. Zakaj je danes Kitajska tehnološka velesila? Ker so tam sami butci? Kar se tiče ovrednotenja izuma, ti odgovorim le. Nikola Tesla je izumitelj celega modernega sveta. To priznavajo vsi. In kako ga je kapitalizem nagradil? Edina prepreka za izumljanje v socializmu je bila tehnološka zaostalost, ki pa ni posledica socializma (Glej SZ). V bivši YU je bila tehnološka zaostolost predvsem posledica porušenja YU v 2. SV in seveda zaradi zgodovine same tega področja (preveč vojn in religij in vplivov). Kljub vsemu je povojna YU naredila velik sunkovit tehnološki skok, Saj vem, da boš to osporaval. Vendar imeli smo samo v SLO podjetja kot Tomos, Litostroj, Iskra, inštitut j. Štefan, TAM, IMV itd.
      Frazo: “Kdor ne dela, naj ne je,” sem zapisal zato, ker za vas je to postala karma, ko osporavate uvedbo UTDja. In zdaj ti to spreobračaš. Kot rečeno, zelo nenačelno in seveda, vi ste umetniki spreobračanja in laganja.
      Kako so točno plačani delavci Amazona ne vem. Vem pa, da je v več medijih pisalo, da so plačani sila slabo.
      Tudi, ko pišeš o naših levičarjih, ki so se tajkunizirali, pozabljaš eno osnovno resnico. Da ti bo bolj razumljivo, ti razložim s primerom. J Janša je bil deklarirano goreč komunist (širše levičar), nato je tranziciral v gorečega neoliberalca . In to vsak dan javno pove. Bavčar je bil izrazit komunist – levičar in nato je tranziciral v tajkunskega kapitalista in to je povedal. Šrot je bil levičar (vsaj tako je zgledalo, ker je bil član SD, vendar je potem postal član Ljudske stranke. In zdaj o ”levičarjih” kapitalistih,članih forima 21. Se tebi zdi, da so levičarji? A ti ni jasno, da niso, samo definirajo se, definirate jih, da so. Zakaj nihče ne definira Bavčarja, da je levičar? In kdo iz foruma 21 je tajkun, kapitalist? Povej. Jaz sem ti poimenoval, ti pa samo nakladaš.
      Kar se tiče izumiteljev. Večina njih ni razmišljala o dobičkih, ki jih bodo prinesli njihovi izumi ali odkritja. To so delali zato, ker so hoteli dati človeštvu nekaj več in zato, ker so bili sami radovedni in ustvarjalni. Tudi Jobs, B. Gates in celo Zuckerberg niso razmišljali o dobičku (vsaj tako pravijo oni sami in tudi v oddaji o razvoju računalništva in interneta so tako avtorji povedali), ”izumitelj” interneta tudi ni obogatel, ali pa če hočeš Kalašnikov ni obogatel in nikoli se ni zaradi tega pritoževal. Guttenberg ni izumil tiskarskega stroja, da bi postal bogat. J: Watt ni izumil uporabnega parnega stroja, da bi postal bogat itd. To ti lahko naštevam v neskončnost. Rad bi, da napišeš ime tistega ”marsikaterega”, ki je verjetno tudi razmišljal, kako korist bo najprej imel sam od svojega znanja, potem šele družba.
      Ja normalno je in tudi prav je, da ima direktor nekega velikega podjetja ali banke dostikrat večjo plačo (ne stokrat, ker potem bi moral imeti direktor NLB plačo 100.000 € / mesec). Vendar ni normalno, da je enodnevna plača direktorja enaka 100 plačam čistilca, ki čisti drek od tega direktorja. To se je in se dogaja predvsem v GB in ZDA bančništvu. A ne bi bilo bolj normalno in malo bolj pravično, da bi ta direktor ”zaslužil” za en dan manj in 10 njegovih čistilec dreka, bi dobilo ta znesek na mesec več. Kar bi pomenilo 500 € več na glavo.
      Ne vem kje si ti živel, ko je bila YU socialistična. Jaz sem živel na slovenski obali. Spomin mi seže v leta od 1960 dalje. Med Piranom in Portorožem ni bilo tako rekoč ene same hiše. V Portorožu je obstajal hotel Place in hotel Central in še nekaj manjših objektov. V socializmu so zgradili skoraj vse hotele, ki obstajajo danes in kar je še bolj pomembno, vsi ki so delali čisto navadne službe od črpalkarja do natakarja do prodajalke do direktorja do mornarja ipd. so lahko zgradili privatno hišo. Danes bi rekli vilo. Naš tednji socializem je imel mnogo napak, vendar je omogoćala vsem, ki so delali spodobno življenje in življenske pogoje. Le zelo ozka peščica je uživala neke privilegije.
      In za konec. Jaz ne zagovarjam komunizma, niti takega socializma kot je bil nekoč. Jaz samo trdim, da se bo moral družbeni red spremeniti, evolvirati, če hočeš, če bo hotelo človeštvo obstati. Danes je situacija na svetu nemogoča. Se tebi zdi prav, da ima 50 ljudi v svojih rokah polovico svetovnega bogastva? Vidiš to je kapitalizem v svoji elementarni obliki. Moral se bo spremeniti.

     • macon

      Kitajci so tehnološka velesila zaradi kapitalizma. Njihovo znanstveno raziskovanje je bilo zadaj za vsemi pred globalizacijo.

      YU v drugi svetovni vojni ni bila zelo porušena z izjemo pretežno Bosne in še par točk, v Sloveniji so bila praktično nedotaknjena vsa večja naselja, tovarne in infrastruktura. Par mostov je bilo porušenih pa Angleži so bombardirali Maribor. Za nobeno večje naselje ni bilo bojev. Enako v Srbiji razen na severu proti koncu (Sovjeti v Beogradu) in na zahodu na začetku (užička republika). Katero večje hrvaško mesto je bilo porušeno kot Varšava ali večina nemških? Nobeno.

      Ponavljaš, kar so te naučili pred desetletji in nisi sposoben premisliti nič.

      Ja, nekaj so zgradili, na zahodu pa veliko več in smo zaostali. Ja, Sovjeti so celo kaj razvili, na zahodu pa veliko več in so Sovjeti zaostali.

     • Ivo

      Kitajci se danes še vedno deklarirajo komuniste. Kako jih ti, ni pomembno. Kaže samo na to, da ko ni drugega, spet lažete. In seveda imajo še vedno plansko gospodarstvo. Vlada narekuje smeri razvoja in ne ”nevidna roka”.
      V Yu po 2. SV so bile tako rekoč vse proge porušene. nekaj so jih porušili partizani, še več pa Nemci, ko so bežali. Med Ljubljano in Divačo je bila porušena na vsaj dveh koncih. Ravno tako med LJ in MB. Tudi do ZG je bila porušena na več koncih. V Slovenijo praktično ni bilo večjih tovarn in tudi ne infrastrukture. Če meniš, da smo imeli velike industrijske obrate, jih naštej. Ničesar ni bilo v Sloveniji. Nesposobna desna vlada od leta 1918 dalje, ni ustvarila nič. Še Maribor in okolica bi ostala v Avstriji, če general Maister ne bi osvojil teh mest, kljub nasprotovanju tedanje desne vlade. Po koncu 2. SV, bi Primorska ostala v Italiji, če ne bi bilo komunistov in partizanov. Slovenija bi bila za najmanj 1/4 manjša itd. Tudi mostovi par njih (saj več jih ni bilo) je bilo porušenih. Res je. Ponavljam, kar so me naučili v desetletjih. Ti pa tisto, kar si se naučil v 10 letih od domobranskih kvazi zgodovinarjev.. Pa veš zakaj večina mest ni bila porušena. Zato, ker je Jugoslavijo osvobodila partizanska vojska. Edino Yu v celi Evropi (Morda na svetu) , se je sama osvobodila. Vse ostale so osvobajali Zahodni ali Vzhodni zavezniki. Sam si napisal, ko so Sovjeti osvobajali BGD so ga tudi rušili. Tako bi se zgodilo tudi s Zagrebom, Reko, Skopjem itd. Nobenemu zavezniku ni bilo treba osvobajati mest in zato jih niso bombardirali. To je jasno vsem.
      In na kraju priznaš, da so znanstveniki Rusije izumljali in zato prvi poleteli v vesolje in tudi, da smo v YU zgradili dosti tega. In na Zahodu nekje niso naredili nič več v času kapitalizma. Ne vem, če si bil kdaj na jugu Italije ali pa na Portugalskem, ali pa v Argentini in ostalih J. Ameriških državah. Tam so zgradili dosti manj. Njihov standard je bil nižji kot v YU. In vse te države so bile po ustroju kapitalistične in njihovo infrastrukturo niso rušili kot so jo v YU. Danes je vsa Afrika po ustroju kapitalistična, pa ljudje vedno slabše živijo. In če ti ni jasno, da je bogastvo Zahoda v večini posledica imperializma, ti ni pomoči.
      In kot vedno, kar odgovoriš je brez imen, brez argumentov itd. Inovatorje, izumitelje in znanstvenike si pa izpustil v svojem odgovoru.
      In vsa ta najina debata je nastala zato, ker jaz menim, da bo UTD v prihodnosti nujno potreben. In vi desni, ker radi zavajate, izkrivljate, ponarejate, ko nimate argumentov, poskušate zapeljati pogovor drugam.

     • macon

      Ljudje v Afriki slabo živijo, ker si SAMI svinjajo okolje in ker so se obupno namnožili. praktično vse njihove države imajo danes PETKRAT več ljudi kot pred 50 leti in ti ljudje živijo samo zaradi kapitalizma, ki ustvarja zadosti, da lahko sploh živijo. Ja, slabo, ampak lokalne pogoje morajo ustvarjati sami, recimo odvažati odpadke. Noben jim jih ne bo. Lep del jih hrani in zdravi zahod.

      Komunisti so bili iz vidika slovenstva veleizdajalci, ker so nam v petdesetih odvzeli del ozemlja v korist Hrvaške. To so čista dejstva, kaj bi imeli, če bi imeli takoj po vojni, je v domeni ugibanja.

      Partizani v precejšnji meri niso nič osvobodili, ker so se Nemci umikali zaradi fronte s Sovjeti, ki se je bližala Balkanu prek Romunije in Bolgarije in so se morali umikati, da niso ostali odrezani. Nemci bi sami zlahka obdržali Jugoslavijo, v kateri so imeli pretežno neke leve enote kot je bila rezervna policija s štiridesetletniki. Mesta niso bila porušena, ker se pretežno v njih ni nihče branil proti partizanom, tudi v Ljubljano so vkorakali, ko je bila dva ali tri dni prazna Nemcev in domobrancev.

      O kitajskemu kapitalizmu pod vodstvom partije si poišči na netu, ne bom ti razlagal podrobnosti.

      Bogastvo zahoda v veliki meri ni posledica imperializma temveč industrializacije in razvoja naravoslovnih znanosti, ker imaš države, ki so bile zelo imperialne in kolonizatorske (Španija, Portugalska) pa so zaostale za severnejšimi zahodnimi državami brez ali z malo kolonialne preteklosti (Avstrija, Švedska). Namerno ne dodajam Norveške in Švice s posebnima pozicijama, prva ima nafto in je dokaj sveža bogatija, druga pa je svetovna pralnica in zatočišče denarja. Kaj, ko bi ti neslo tako daleč, da bi premislil o Otomanskem, kitajskem in arabskemu imperializmu, o njihovi trgovini s sužnji?

      Ja, razlika je v zahodnemu naravoslovju in v industrializaciji.

     • Ivo

      Krasno. Zdaj sem izvedel od poučenega, da Afrika ni bila kolonizirana in izkoriščana. Afrikanci bi brez kolonialistov živeli sigurno bolj srečno. Sreča ni v odvisnosti s industrijskim napredkom. Zahod jih ne hrani. Zahod dosti več vzame od njih, kot jim da. Zahod je sproduciral skoraj vse vojne v Afriki.
      Komunisti s Titom na čelu so na zasednju AVNOJa zapisali, da mora Istra, Primorska, Trst in Gorica ponovno postati del YU. Kaj takega medvojne in predvojne oblasti niso zahtevale. Vsakemu, ki ni omejen, je popolnoma jasno, da bi vse to bilo izgubljeno za vedno, če ne bi bilo Tita, komunistov in partizanskega boja. Če tega ne bi bilo, bi nas osvobodili Zahodni ali ”osvobodili” Vzhodni zavezniki. Če nas bi osvobodili Zahodni zavezniki, bi vsa ta ozemlja ostala v Italiji, ker je Italija postala zaveznica Antantnih sil, takoj po kapitulaciji leta 1943. Zaradi tega je obdržala J. Tirolsko, kjer so živeli samo Avstrijci. A misliš, da nam bi Churchill poklonil ta ozemlja zato, ker so domobranci bili boj do zadnjega dne na strani Hitlerja? A misliš, da bi Truman mignil s prstom, ker so domobranci do zadnjega dne izročali padle zavezniške pilote nacistom? Trsta in Gorice in nekaj zaledja nismo dobili samo zato, ker se je Tito uprl Stalinu in ta ni hotel podpreti naših zahtev. Če nas bi ”osvobodili” Sovjeti, si niti nočem predstavljati, kaj bi se zgodilo s Slovenci, ko nas bi Sovjeti jebali preko srbskih aparatčikov. Vsekakor pa se Rapalska meja ne bi spremenila. Je pa res, da po vojni se slovenski komunisti in politiki niso znali bolj postaviti proti Hrvatom. Bakarič je zahteval, da bi celo YU obalo upravljali Hrvatje. Temu so se uprli Črnogorci in tudi Slovenci. Zato naj ti bo jasno, da bi danes Slovenija bila (če bi sploh obstajala) zelo majhna. Verjetno ne bi imeli niti Prekmurja (Stalin bi poskrbel, da postane Madžarsko) in niti dela Štajerske s MB vred, ker bi Maistrovo borbo tretirali kot nedovoljeno okupacijo. Slo bi bila zelo majhna. YU mesta v vojni niso bila porušena zato, ker so jih osvobodili partizani in jih ni bilo treba rušiti. In res so domobranci pobegnili skupaj s nacisti in Nemci. Niso pa pobegnili iz Trsta, ki ga je osvobodila 4. armada. Osvobodila ga je zato, da bi ga dobili vrnjenega v YU. Tudi Dresden ni bilo potreba porušiti pa so ga. Celo Hirošimo in ngasaki verjetno ne bi bilo treba porušiti. Če bi bil Roosevelt takrat še živ, bi atomsko bombo po vsej verjetnosti odvrgli nekam, kjer ne bi bila taka koncentracija ljudi. Za prikaz moči bi to zadostovalo. Vendar je vojska hotela izvesti poskus na ljudeh.
      Jasno je, da so se Nemci umikali zaradi tega, ker je Nemčija izgubljala vojno in so Sovjeti drveli proti Berlinu. To pa ne izpodbija dejstva, da je bila YU edina država v Evropi in verjetno na svetu, ki se je osvobodila sama. V Yu ni bilo nobenih tujih osvoboditeljev. Bilo je sicer nekaj Sovjetov, ki pa so prišli pomagat po dogovoru s Vrhovnim štabom. zelo kamlu po vojni so se morali umakniti.

      Bogatstvo Zahoda je v veliki meri posledica imperializma in kolonizacije. Zahod je od Columba dalje izkoriščal vse, kar se je dalo. Industrilizacija in razvoj naravoslovnih znanosti sta samo dala pospešek in moč še za večje in bolj učinkovito izkoriščanje. V svojih imperialističnih pohodih in osvajanjih, je zahod uničil celotne kulture in mnoge narode. V imperialistično kolonialnih vojnah od Kolumba dalje je bilo pobitih ca 200 – 250 milijonov ljudi. Nekatera plemena in narodi so v celoti bili iztrebljeni. Španja in Portugalska so zaostajale predvsem zaradi diktature fašizma. Kar se tiče trgovine s sužnji. Največji trgovci te trgovine so bili Nizozemci, Belgijci, Francozi in Angleži. Arabci so bili samo lovci in izvrševalci želja Zahoda za drobiž. Podobno je danes. Lastniki nafte dobijo samo drobiž. Saj vešsodček nafte stane 70 ˘$ na trgu pa je cena 350 $.

      Če hočeš govoriti o otomanskem cesarstvu, ali kitajskem cesarstvu, se lahko pogovarjava tudi o Mongolskem osvajanju, ali osvajanju Aleksandra Makedonskega, ali Rimskem imperiju, ali o Atili in Hunih ali pa o Napoleonu. Vendar o njih verjetno ne b mogli govoriti o klasičnem imperializmu. Kitajci zdaj postajajo imperialisti tudi za to, ker so ugotovili, da če tega ne bodo storili oni, bodo to nadaljevali Američani.

      Dragi Macon, svet se razvija. Družbeni sistemi se razvijajo. Kapitalizem ni enak kot je bil na začetku. Je evolviral in se je razvil. In ravno tako se je razvil in se še razvija socializem. Sistemi so propadali, čeprav se je to zdelo nemogoče. Kaj misliš, da leta 33 je kdo pomislil, da bo sužnjelistniški red propadel, čeprav je takrat Jezus govoril, da smo vsi ljudje enaki in da moramo biti vsi svobodni.

      Tebi se zdaj zdi UTD nemogoč ravno tako kot se je zdelo rimskemu cesarju Tiberiju v času, ko je Jezus živel.

      In zdaj boš ti razpravljal o stvareh, ki se ne tičejo UTDja.

     • macon

      Pišeš o stvareh o katerih se ti komaj kaj sanja. Imperialisti niso pobili 200 milijonov ljudi, v Amerikah jih je več kot 95% umrlo od bolezni in če so za njih krivi belci, so potem Mongoli in Tatari krivi za črno smrt, ki je v 14. stoletju pobila vsaj tretjino Evrope, ker smo jo dobili od njih. Španija in Portugalska sta zaostali enako kot Otomani zaradi zaostanka v naravoslovju in industrializaciji. Pred komunisti je obstajal primorski domoljubni odpor, ki so ga komunisti- izdajalci slovenstva krvavo in potuhnjeno zatrli s pobijanjem domoljubov. Bila je armada ali dva Sovjetov brez katerih sploh ne bi osvojili Beograda in severa Srbije, na pa par Sovjetov.

      Tvoje levičarstvo ti je še privzgojil krivdo belega človeka in samozaničevanje bele rase, da liješ krokodilje solze neznanja in neumnosti.

      Afričani bi bili seveda bolj srečni, ker bi jih bila kaka desetina današnje cifre, v povprečju bi dočakali 40 let ali manj, pobijali in zasužnjevali bi se med sabo kot vedno in lep del bi se jih šel še ljudožerstvo kot so se ga šli pred prihodom belcev. Če bi imel kaj pojma o zgodovini, bi belcem kaj očital v bolj razviti Aziji, ne pa v primitivni Afriki. Pojma nimam, zakaj morajo imeti razni kamenodobni lovci pravico tolči svoj kamen ob kamen in imeti človeka na 10 km2, v tem pa jih morajo vsi pustiti pri miru, kaka spoštovanja vredna pristnost je v skrajnem primitivizmu.

     • Ivo

      Število 200 – 250 milionov ne govori samo o S. in J. Ameriki. Tam niti ni živelo toliko ljudi. V to ševilo so všeti vsi poboji, Samo v Indiji je pod rokami VB bilo pobito okrog 60 milijonovljudi, v trgovini s sužnji je bilo pobito več kot 30 milijonov ljudi, v ostalih vojnah po svetu, je bilo pobitih še kakšnih 100 milijonov, zaradi bolezni pa okoli 30 milijonov.
      Kar se tiče črne smrti je tu odstavek iz Wikipedije. Z izrazom črna smrt označujemo epidemijo, domnevno pljučne kuge, ki se je pojavila v 14. stoletju po vsej Evropi. Epidemija je močno vplivala na kasnejšo evropsko zgodovino. Ime je dobila po črnih lisah, ki so nastajale na telesih obolelih zaradi notranjih krvavitev. Nekateri sodobni epidemiologi menijo, da je bila to v resnici epidemija ebole ali vraničnega prisada.

      Ni točno znano, kje se je epidemija začela. Predvidevajo, da so jo iz step Osrednje Azije prinesli popotniki in trgovci po osrednjeazijski Svilni poti, najprej pa je izbruhnila na Kitajskem. Tatari iz Zlate horde so leta 1344 in 1345 oblegali genovsko trgovsko kolonijo Kaffa na Krimskem polotoku, (tudi tu je kriv kolonializem) ki je postalo prvo prizorišče množičnih smrti. Od tam so jo genovske trgovske ladje z begunci zanesle najprej na Messino na Siciliji, potem pa še v Genovo in od tam naprej po Evropi. Vmes so genovski begunci najverjetneje okužili še Konstantinopel, od koder se je bolezen razširila še na Bližnji vzhod. (se pravi kolonializem je razširil kugo na Srednji Vzhod) Iz Genove je napredovala v Benetke, Francijo, Španijo, Veliko Britanijo, Skandinavijo, Nemčijo in Rusijo. Zanimivo je, da nekateri deli Evrope, denimo Poljska ter določena območja v Belgiji in na Nizozemskem, niso imeli veliko okužb. Mrtvece so običajno pokopavali v skupne grobove. To so počeli kaznjenci.
      Pred izbruhom črne smrti je Evropa trpela za Veliko lakoto v letih od 1315 do 1317, ki je za skoraj desetletje zaustavila rast prebivalstva. Stradajoči so takrat použili večino semenskega žita in delovne živine, neredek pa je bil tudi kanibalizem. Okrevanje po Veliki lakoti je bilo zato dolgotrajno, telesno odpornost pa so slabile še občasne posamezne sezonske lakote. Posebej velja omeniti še lakoto iz leta 1331. Tudi to je verjetno eden od poglavitnih razlogov, da je epidemija pobila tretjino tedanjega prebivalstva Evrope (približno 25 milijonov ljudi!), neupoštevajoč mrtvih v Afriki in Aziji.
      Španija je bila do 1. SV še vedno vodilna kolonialna sila. In res so zaostali, ker so imeli zaostal družbeni red. V GB se je začela in razvila industrijska revolucija predvsem zaradi tega, ker GB leži na energentu, ki se mu reče premog.
      O primerskem domoljubnem odporu me ni treba učiti. Moj pra dedek je verjetno bil TIGRovec. Ubili so ga fašisti leta 1937. Moj oče je pa bil partizan od leta 1942. Ko je njegova družina (on, očim in moja babica) odšla v partizane leta 1942, potem ko so jih izdali domači izdajalci – tudi Primorska jih je imela nekaj – in ko so jim požgali domačijo, je bila edina možnost odhod v partizane. Takrat in tudi prej, je bilo partizanstvo edini organiziran odpor. TIGRovci, ki so prej delovali v strogih konspirativnih trojkah, se sploh poznali med sabo niso. Mimogrede, danes bi bili okvalificirani kot teroristična skupina, kar seveda po mojem niso bili. Večina TIGRovcev, se je priključila partizanom, ker so le v teh videli edino možnost odpora proti okupatorju.
      Beograd bi osvojili tudi brez Sovjetov. Takrat je bila partizanska vojska že zelo močna. Tako močna je bila, da po koncu vojne je bila YU vojska 3. najmočnejša vojska v Evropi. Pred njo sta bili GB in SZ. ZDA niso EU vojska.
      Jaz ne lijem solze. Jaz navajam samo dejstva. Edino morda za kaj lijem solze je, da smo se Slovenci v 2. SV spustili tako nizko, brez vsakečasti, smo lizali rit Italijanom inNemcem. In žalostno je to, da še danes so med Slovenci taki, ki to delajo naprej. Grims in Janša bi dala medaljo časti Salviniju, ker je zagovarjal fašistično ideologijo. Veseli me to, da vas je malo. Morda kakšnih 10%. O zgodovini s tabo sploh ne morem pogovarjati, ker je očitno, da poznaš zgodovino le toliko, da lahko manipuliraš s dejstvi. In to vam desničarjem krasno uspeva. Manipulacija, zavajanje, laganje, hinavščina, oportunizem in še marsikaj.
      Še enkrat te bom vprašal: Ali je rimski cesar Tiberij v času Jezusovega življenja mislil, da bodo kdajkoli ukinili sužnjelastniški red?
      Ali današnji desno usmerjeni neoliberalist razmišlja o tem, da bo UTD v prihodnosti nujen?

     • Lustrator

      Tale Ivo je čisti izgubljen primerek – celo jaz (pa imam zares dolg prag tolerance) sem odnehal, ko sem prebral, citiram ”
      Bolj zavednih Slovencev kot so bili partizani, ni bilo. Oni so žrtvovali
      življenja za Slovenijo. Oni so branili slovensko kulturo tudi med 2.
      SV.”

      Ko leta 2019 prebereš nekaj takega, ti je jasno kako grozljive so posledice 70-letnega pranja možganovv naši domovini – tako globoke indoktrinacije ne premorejo Sovjeti, Severnokorejci in Kitajci SKUPAJ. Tam vsi veselo hajlajo rdeči zvezdi, ker vedo, da jih lahko v nasprotnem primeru že naslednji trenutek vzame megla, pri nas pa najdeš paciente, ki brez kakršnekoli neposredne prisile trosijo po svetu takšne pravljice – in to (domnevam) ODRASLI ljudje (??). Srhljivo je spoznanje, ko veš, da država daje takim pacientom pravico do opravljanja odgovornih služb, vožnje avta, nakupa orožja in navsezadnje volitev. Še hujše pa je zavedanje, da je podobno spranih še vsaj milijon sodržavljanov…

      Bog nam pomagaj.

     • Ivo

      Izgubljeni ste vi. Pa veš zakaj? Zato, ker je edina stvar, ki jo odlično obvladate, klevetanje , zmerjanje, ponarejanje. Poleg nekih za vas tipičnih fraz (pranje možganov ipd.) ni navedenih nobenih argumentov. Ti bom pa jaz navedel nekaj dejstev. Parzizan Karel Destovnik Kajuh je napisal čustveno poezijo … Veš mama, za to kar sem umrl, bi hotel še enkrat umreti … To je ultimativno domoljubje – če sploh razumeš kaj je hotel povedati. A so domobranske enote nosile imena naših literatov kot Prešeren, Cankar, Kosovel? Niso. Pa veš zakaj? Zato ker jim je bilo malo mar za Slovenijo in Slovence. Samo svojo rit so imeli na toplem, medtem, ko so se zavedni domoljubi borili in umirali. Si slišal za Pohorski bataljon? Če ima kdo sprane možgane v Sloveniji, jih imate vi potomci izdajalskih domobrancev in člani sekte SDS. In sam si ugotovil, da vas je malo. Ti jaz povem koliko. Okrog 3-5 % odraslih slovenceljev je takih kot si ti. In prav si ugotovil okrog 1.000.000 odraslih Slovencev razmišlja in pozna našo zgodovino tako kot jaz ali še bolje.
      In vse to vaše nakladanje se je začelo zaradi tega, ker sem napisal, da je Bernard pspremenil priimek iz Brščić (sa mekanim ć) v Brščič, da bi izpadel bolj Slovenec in da ne razume bistva UTD.
      Zatorej Lustrator lustriraj najprej vse domobranske potomce, pa komunajzarje – to so tisti, ki so iz ekstremnih levičarjev postali ekstremni desničarji (Janša, Zver).

     • Lustrator

      No pa poglejva kako se režimsko šolstvo in pravljičarstvo spopada s stroko;

      -“Bolj zavednih Slovencev kot so bili partizani, ni bilo.”
      V znak slovenstva se je celotno partijsko (partizansko) vodstvo že pred vojno šolalo pri Stalinu v Moskvi in nato v Beogradu? V znak slovenstva so se partizani borili proti Slovencem za breznarodno totalitarno družbo na čelu s komunistično partijo Jugoslavije (le ta pa SZ)? Kot znak slovenstva so brez izstreljenega strela dopustili fašistično in nacistično okupacijo Slovenije (ter jo celo pozdravljali!) in se zganili šele v trenutku, ko je Nemčija napadla Sovjetsko Zvezo? Ko rečem “zganilI” – pri tem seveda mislim na množične teroristične akcije proti največjim SLOVENCEM (duhovnikom, kmetom, intelektualcem, umetnikom, politikom), ki so se pričeli dogajati že v 2. polovici leta 41 in so imeli za rezultat 1500 (!!!) zahrbtno umorjenih hrbtenic slovenstva še pred ustanovitvijo prve vaške straže. Pod domoljubje smatraš identifikacijo s sovjetsko ideologijo in rdečo zvezdo pod katero so v času narodove največje zunanje ogroženosti izvedli državni udar – revolucijo z namenom polastitve DEMOKRATIČNO IZVOLJENE oblasti? Ali pa je morda domoljubno to, da so vse ostale enote, ki so se DEJANSKO želele boriti proti okupatorju označili za državne sovražnike in obsojali na smrt v kolikor se niso želeli pokoriti vodstvu komunistične partije?

      – “A so domobranske enote nosile imena naših literatov kot Prešeren, Cankar, Kosovel? Niso. Pa veš zakaj? Zato ker jim je bilo malo mar za Slovenijo in Slovence.”

      Slovenske domobranske enote so že s svojim imenom povedale vse – bolj ultimativnega domoljubja pravzaprav ne bimogli izkazati drugače kot z besedno zvezo: “SLOVENSKI DOMOBRANCI”, torej SLOVENCI (ne partijci – kot pri parti-zanstvu) in BRANILCI DOMA. Prav partizansko nadevanje imen po velikih Slovencih je nagnusno dejanje in zloraba dobrega imena tistih, ki partizanske ideologije ne bi NIKOLI vzeli za svojega. Noben izmed omenjenih ni bil ne komunist, ne rusofil in mu na kraj pameti ne bi padlo, da bi na slovensko trobojnico dodajal internacionalistično peterokrako zvezdo. Vsi našteti so bili ponosni SLOVENCI, torej nacionalisti, ponosni na svoj narod, ne pa na nekakšen komunističen “razredni boj” breznarodne družbene gmote pod vodstvom vsiljene neizvoljene komunistične partije. So partizani svojo ljubezen do Slovencev morda pokazali na tak način, da so v 4 letih v bojih pobili skupno nekaj čez 800 okupatorjevih vojakov, povzročili pa smrti preko 100.000 Slovencev in to celo PO VOJNI? Tudi če bi bilo razmerje 1:1, bi to jasno dokazovalo njihovo agendo, tu pa govorimo o razmerju 1 na več kot 100 mrtvih Slovencev!

      Še enkrat – partizanstvo se za razliko od domobranstva ni borilo ne za demokracijo, ne za Slovenijo, ne za Slovence, ampak po navodilih komunističnega centralkomiteja izključno za komunistično ureditev, internacionalsocializem, jugoslovansko umetno zlitino narodov in seveda priviligirance partije in njenega kroga vojnih dobičkarjev, ki so v zgolj nekaj desetletij uničili to kar je slovenski narod gradil stoletja. V tem času so ne le gospodarsko povsem razdejali Slovenijo, ampak ga uničili tudi moralno, duhovno, kulturno in jezikovno. Dandanes je ponosnih slovenskih domoljubov v naši državi morda 20% prebivalstva, vsem ostalim se fruca za naš narod in celo neprikrito paktirajo z nekdanjimi okupatorji, želijo z njimi ponovno v skupno državo, ponosno nosijo njihove simbole, govorijo njihov jezik, prevzemajo njihove vedenjske in vrednostne vzorce in tako dalje.

      Kakor omenjeno – tvoje papagajsko ponavljanje režimskih mitoloških zgodbic identičnih tistim izpred 60 let je dobesedno ogabno in srhljivo – tega odgovora ti nisem napisal zato, da bi te ponižal in se delal norca iz tvojega nepoznavanja zgodovinskih DEJSTEV, ampak zato, da ti dam povod da se v zadeve poglobiš predno pišeš takšne partijske krilatice in tiste, ki so nas osamosvojili od tvoje preljube komunistične Juge, celo zmerjaš s komunisti. Si se kdaj vprašal preprosto vprašanje: če so se partizani tako hrabro (??) borili za Slovenstvo, zakaj smo se morali potem leta 91 prav od njihovega režima in države spet osamosvojiti, da smo dobili lastno državo, kjer center moči in glavni jezik ni več srbohrvaščina? Če že nimaš najmanjšega pojma o dejanski zgodovini, boš menda vsaj vedel to, da smo se od partizanščine morali pred 30 leti osamosvajati? Ali vam tega Repeti še niso napisali v učbenike?

     • Ivo

      Domobranci so prisegli Hitlerju. Cankar in Kosovel sta bila social demokrata. Če bi Prešeren živel v času Cankarja bi verjetno tudi bil social demokrat, nikakor ne bi prisegel zvestobo Hitlerju. Katere so bile vse ostale enote, ki so se hotele boriti proti Hitlerju? Morda srbska plava garda? Okupatorsko italijansko in nemško vojsko je brez boja spustila tedanja desna vlada. Še več, kompletno vodstvo s Natlačenem na čelu je šlo v Rim polizat rit Mussoliniju. In ne zanikam, da je bil NOB tudi revolucija, katere namen je bil zrušiti obstoječo vazalsko oblast. Tedanja oblast je bila vazal Srbov in njihovega kralja. Kdaj so Karođorđeviči dobili svojo cerkev v LJ? Kdaj je grad Brdo in Vila Bled postala last kralja? To ji je poklonila desna vazalska slovenska vlada. Če ne bi bilo partizanov, bi YU, katere del je bila Slovenija ostala v kraljevini YU. In verjetno bi še danes bila Slovenija del kraljevine YU, tako kot je Škotska del VB, tako kot je Katalonija del Španije. Vsi resni politiki, tako na desni kot levi, dobro vedo, da je eden od glavnih razlogov, zakaj se je Slovenija tako uspešno odcepila od YU, ustava iz leta 1974. Takrat je Slovenija dobila vse primarne lastnosti države. Katalonci tega nimajo in zato so v Španiji in še dolgo bodo.
      In dam ti še enkrat delno prav. Danes v Sloveniji le okrog 3% odraslih Slovencev podpira domobranstvo in še to ponavadi so skriti pod raznimi izmišljenimi nicki.
      Na tvoje statistike o pobitih nemcih v 2. SV ne bom odgovarjal. Lahko poiščeš uradne izsledke raziskovalcev žrtev tega obdobja, ki je javna vsem, ki hočejo kaj vedeti. Raziskava Javne agencije za raziskovalno dejavnost RS in Inštituta za novejšo zgodovino link: https://sl.wikipedia.org/wiki/Druga_svetovna_vojna_na_Slovenskem Jasno je, da Wikipedijo ne ureja Repe.
      Če ne bi bilo partizanov, bi bila Slovenija za 173 manjša, če bi sploh obstajala. Če ne bi bilo partizanov, bi še vedno živeli v kraljevini YU, tako kot živijo Škotje in delno irci in Katalonci. To osamosvojitev nam je omogočala ustava iz leta 1974. In zdaj karkoli boš odgoviril, se ne mislim več ukvarjati s tabo. Tak si in tak boš ostal, ne glede na vsa dejstva in zgodovinske dogodke.

  • traktor

   Men se ne da delat. Dej mi od svojega tale UTD. Prosim.

 • Frank Novak

  Gospod Brscic. Obozujete prosti trg, prezirate Slovenijo.
  ZAKAJ ZIVITE V SLOVENIJI IN NE V ZDA TAKO KOT JAZ, oba sva namrec ekonomista in kadar se ne trudite da bi nas prepricali da niste homoseksualec znate tudi kaj zelo pametnega napisati. Poznate principe ekonomije in psihologije.
  ZAKAJ SE MUCITE V SLOVENIJI?

  • hladnik

   Aha v ZDA si ti :))) ?
   Na Kubi v “rezidenci” Guantanamo , ki se nahaja v bazi, ki jo upravljajo ZDA, ha, ha, ….

   • Frank Novak

    Brickel, Miami,
    ZIP 33131
    Area code 305
    Si ze bil na Kubi?

  • Saj zato, ker obožuje prosti trg, ni v ZDA. ZDA in prosti trg sta nasprotna pojma. Saj vemo za grožnje Turčiji pred kratkim, ki si je dovolila trgovati z Venezuelo. Ali pa aretacija direktorice Huaweia, ker posluje z Iranom. Zelo prosti trg, ni kaj reči…

   • Frank Novak

    Prosti trg denarja in dobrin. Bogatejsi zasuznji revnejsega. Bogatejsi postane se bolj bogat saj ima dostop do politikov ki kapitalisticno kolesje naoljijo tako da so bogatini se bolj bogati.
    JAZ SEM SE DOBRO ZNASEL KER SEM V SFRJ STUDIRAL EKONOMIJO…
    ZA DAR IZOBRAZBE SEM TITOVI JUGOSLAVIJI NEIZMERNO HVALEZEN.

  • Ivo

   Enostavno zato, ker z njegovim znanjem, v tujini ne bi preživel. Bi moral zaprositi za socialno pomoč (UTD v prenesenem smislu).

   • Steiermark

    tako, kot vidva socialistična klateža oz. klošarja?

    • Ivo

     Jaz sem uspešno delal v tujini več kot 10 let (4 leta v GB in 6 let v It).

   • Frank Novak

    Ni res, Brscic ni produkt FDVja pac pa ekonomije tako kot jaz…
    ZDA so za ekonomiste najboljsa drzava.

 • Frank Novak

  BRSIC: “Povedano po domače, kdor ne dela, naj ne je.”
  Ta parola je bila zelo popularna v komunisticnih casih, izhaja pa baje iz svetega pisma (Sv Pavel)

 • xtc

  Levoanarholiberalni komentarji kar dežujejo in vse bolj abotni so-skratka brez ekonomske logike in znanje.
  Definitivno se tudi del desnice nagiba k ekonomsko nevzdržnim modelom,ki peljejo v katastrofo,nategi ljudi v obliki “kvantitativnega sproščanja denarja”,”helikopterskega denarja” ,UTD ja in kripto valut že kažejo prve obrise finančne katastrofe,ki prihaja zaradi ,danarja naretega iz nič na “BDP ju” in brez kakršne koli vrednostno varovalne podlage.-npr zlato,diamanti,platina ipd.
  Družbeni BDP ni nikakršna varovalna podlaga za denar v bistvu gre za “fake denar”,ki nima kritja v realni vrednosti,kajti BDP ni trajna vrednost in je ne morete zastaviti kot trajno vrednost saj v krizi upade in izgubi vrednost,bolj kot nor denar na zlati podlagi.
  Vse te “inovativne” prakse imajo za posldico ogromen obtok denarja,ki nima nobene vrednostne podlage,povečano inflacijo(inflacija še zdaleč ni dobra,kot vas prepričujejo bankirji) in dvigovanja cen posledično pa nižanja standarda.
  Ali povedano drugače-zadnja ideja Bruslja po kateri bi vsamemu državljanu EU oz evro območja dali 2000 eur “helikopterskega” denarja,tj prenatisnjenega denarja brez podlage ,da bi zagnali potrošnjo,se je izkazalo ,da bi le ta denar povzročil inflacijo,povečal obtok denarja in ga razvrednotil za posledico pa bi dobili drastičen skok cen od energentov,davkov,do ostalih stvari z hrano vred ,ki jih kupujemo-torej efekt bi bil enormno zvišanje cen in na drugi strani znižanje standarda-ravno nasprotno od pričakovanega.
  Skratka vse te anarhosocialistično liberalne ekonomske coprnije peljejo v ekonomski zlom -zadnja norost v tej zadevi pa bi bil elektronski denar-torej računalniški program-v bistvu bi bil denr le še umeten računalniški program vreden realno nič.
  Dejstvo,da gre za povsem a narvno zadevo v nasprotju z vsemi fizikalnimi in naravnimi zakoni,ki bo prinesla zlom in hudo krizo.

  • Ivo

   V zgornjem tekstu je našteto toliko neumnosti, da bi bilo predolgo, da bi jih naštel vse. V grobem pa. Helikopterski denar ni enak UTDju. Helikopterski denar je v bistvu, to kar zagovarja NSi in sicer razbremenitev plač, tako, da več denarja ostane gospodinjstvu. Tudi QE ni enak UTDju. QE je bolj podoben helikopterskemu denarju. In danes vrednost denarja ni na zlati podlagi. Denar je FIAT. In ravno ta finančna ”pogruntavščina” (FIAT denar) je v bistvu kriva za revščino po svetu. To da zgornji pisec meša vse kot jabolke in hruške (za njega so kripto valute, helikopterski denar, qe (kvantitavino sproščen denar in UTD popolnoma enaki) pove samo to, da ne razume bistvo UTDja. Bistvo je, da v prihodnosti bo UTD neizbežen. UTD tudi ni nobena levičarska pogruntacija. O njem so razmišljali progresivni eknomisti že pred 300 leti. V bistvu se je ideja pojavila s začetkom industrijske revolucije.Enostavno povedano, stroji prinašajo tudi izgubo delovnih mest in v prihodnosti, bo mnogo delovnih mest, še posebej tistih brez nekega visoko kvalificiranega znanja, izumrlo. Ljudje pa bodo morali živeti. Tudi tisti, ki nimajo teh strojev in znanja.

 • črnaovca

  Popolnoma pravilno, a mislite da bi potem še kdo delal, že sedaj je za delo sposobnih prejemnikov socialne pomoči preveč kaj bi bilo šele potem

 • althar

  UTD je teoretično in praktično dokazano nevzdržen. Kdor ga v kakršnikoli obliki propagira, je pokvarjen ali/in podkupljen.

  • Ivo

   Morda je danes nevzdržen, vendar v prihodnosti bo nujen. Če bi nekdo sužnje lastniku konec 18 stoletja rekel, da bi bilo prav, da sužnji delajo samo 8 ur na dan, bi tega obesili. Svet se spreminja. Konzervativci so bili vedno cokla v razvoju in taki ste tisti, ki mislite, da je UTD v prihodnosti nemogoč.

   • traktor

    Če je možno, mi prosim, od naslednje penzije nakaži moj UTD. Hvala.

 • RATATA

  Združeni lenuhi Slovenije podpirajo eSDe, lmš, AB, desus, eSeMCe, levico… MARŠ zajedalci!!!

  • Rožle

   In PS-pes .. in LDS

   • RATATA

    ELDeeS je vir vsega ZLA v Sloveniji! Seveda!

  • Ivo

   Zajedalci so tisti, ki na plečih delovnih ljudi ustvarjajo profit. To definitivno tisti, ki razmišljajo o tem, kako bi profit bolj pravično razdelili med ljudi.

   • xtc

    Torej govoriš o JS in državnih uslužbencih-no samo ti ne delajo profita večinoma samo izgubo.

    • Ivo

     Čev JS delajo pošteno in odgovorno zaslužijo plačo in to dobro plačo. Zajedalci so tisti, ki na plečih delovnih ljudi ustvarjajo profit. Npr. Šešok, ki delavcem v njegovem podjetju, daje prenizke plače in še parkirni prostor jim zaračuna. Tvoja omejenost se kaže, ko vse, ki niso podporniki desnice zmerjaš s zajedalci. To lahko naredi samo nekdo, ki je zelo omejen. Preprosto povedano BUTEC.

 • Ivo

  Brščić (sa mekanim Ć) Ne, hvala

  • hladnik

   Ne spreminjaj uradnih imen !
   Lahko pa si ti Ivić, če ti tako bolj paše .

   • Ivo

    Ime je spremenil Bernard. Njegov oče jr Snđelo Brščić.

    • Lustrator

     In? Še vedno je Bernard bolj Slovenca kot vseh 1,5 milijona rdečih jugonostalgičnih jugoslovencljev hkrati. Domoljubje se nahaja v srcu, ne v črkah!

     • Ivo

      Poštenost pa sei zraža v tem, da ne spreminjaš svojega priimka zato, da bošbolj Slovenec. Jaz imam verjetno več prijateljev in znancev, ki končajo priimek na IĆ kot jih je Brščić videl. Glede Brščića sem napisal predvsem zaradi tega, ker po navadi vi desni ekstremisti sovražite vse, ki (po vašem) niso ”pravi” Slovenci. Za vas so po navadi ”pravi”Slovenci samo tisti, ki nimajo priimka na ić, tolerirate tiste, ki s trdim ič, kot bi Brščić rad bil. To, da je spremenil priimek (poleg tega je še majhen in črn, kot Kalimero), pomeni samo, da ima komplekse in kot zakompleksan človek rad poudarja svojo klenost.

     • Lustrator

      Ne nabijaj lepo prosim nekam v 3 krasne. Vsak ponosen Slovenec ve, da črke “ć” v slovenski abecedi ni, zato jo že iz higienskih razlogov spremeni v Č – ni sicer nujno, kaže pa odnos do naroda v katerem nekdo živi. In naj te podučim, da v Sloveniji ni ne duha ne sluha o resnični desnici, kaj šele kakršnihkoli ekstremistih, sicer v Sloveniji danes ne bi živel niti en priseljenec, tako pa smo že skorajda blizu obratne slike – ko že redkokje vidiš in slišiš pravega Slovenca. Slovenci smo daleč najbolj strpen narod v Evropi in to nas je žal stalo tudi lastne državnosti, narod pa je tik pred dokončnim propadom (pojdi na sprehod po vseh 5 največjih mestih v Sloveniji in ti bo jasno o čem govorim). In še nazadnje: kdo je pravi Slovenec? Ne, niti pod razno ne tisti, ki se ne piše na “-ić”, ampak vsako človeško bitje, ki s spoštovanjem gleda na slovenski jezik, vero, kulturo, vrednote in zgodovino. Po domače povedano: velika večina Poljakov, Slovakov, Hrvatov in Čehov (ter seveda vsi argentinski Slovenci) je bolj Slovencev od vsaj milijona in pol tu živečih slovencljev, ki mislite da se slovenstvo pridobi z rojstnim listom – le te ima lahko tudi navadno govedo, pa jim nihče ne govori Slovenci. Biti Slovenec je stvar srca in vrednot, ne pa potnega lista ali kraja rojstva. Jugonostalgiki, rusofili, internacionalsocialisti (“levičarjI”) in povprečni slovenclji, ki jim/vam je tako vseeno tako glede naše zgodovine, jezika, vere, politike, gospodarstva, da imamo potem na volitvah namesto 90% udeležbo, nekje med 25 in 40%.

      Če želiš še bolj eksplicitno: za svojega narodnjaka prej sprejmem Hadžihafizbegovića ali Mbuto Gwami ki se trudi z zborno slovenščino, spoštuje katoliški nauk in živi po njegovih vrednotah, se zanima za slovensko zgodovino, praznuje državne praznike, krasi hišo z zastavo, ima referendume in volitve za praznik, kot pa srpokladivarje, ki ne izpolnjujete niti ene same izmed teh postavk.

      Sem zato DESNI EKSTREMIST?!

     • Ivo

      To, da je higiensko spremeniti Ć v Č mislijo samo ubogi na duhu. Dončić, Dragić, Cvitković, slovenski pisatelj jovvinović in mnogi drugi pravi Slovenci niso čutili nobenih higienskih potreb po sprembi. Še več, vsak je to poudaril. Dončić je na majico napisal, res je da sem v ZDA, ampak narejen sem bil v Sloveniji. V Sloveniji je tudi mnogo ljudi, ki v svojem imenu ali priimku imajo črke Y, X, W Ü, ki tudi niso črke slo pravopisa, vendar ne čutijo potrebe, da bi jih poslovenili. To je čutil samo Brščić in s tem povedal, kao je zakompleksan. Bolj zavednih Slovencev kot so bili partizani, ni bilo. Oni so žrtvovali življenja za Slovenijo. Oni so branili slovensko kulturo tudi med 2. SV. A si slišala. da bi obstajala kakšna domobranska brigada, ki bi nosila ime po Kosovelu, Prešernu, Cankarju? Partizani so tudi uvedli slovenski jezik kot uradni jezik republike Slovenije. V kraljevini SHS je bil uradni jezik srbščina. Ti bi za svojega narodnjaka sprejel Hadžihafizbegovića ali Mbuto Gwami ja samo pod pogojem, da bi le ta govoril perfektno slovenščino in da bi pozabil na svoje korenine. Tudi v ZDA le redko vidiš pravega Indijanca, ali v Avstraliji pravega aborižina, pa je to še vedno Amerika. Si se kdaj sprehodil po New Yorku. Tam so cele velike četrti ljudi, ki ne znajo angleško. Govorijo kitajsko in italijansko. Na jugu ZDA so cela mesta, ki govorijo samo špansko. In vsi ti ljudje niso niti malo manj Američani.
      In ti misliš, da nisi desni ekstremist? Že zaradi higienskih razlogov, bi se moral tako opredeliti. Kajti večina Slovencev misli drugače kot ti. Takih kot si ti je malo. Združeni ste pod zastavo SDS. Še Jelinčiča ni tam in v zadnjem času se tudi NSi idstancira od takih traparij, ki jih ti nakladaš. V petek je bila gospa L. Novak gostja v Studio Citiyu.
      In kar je tudi značilno za vas ekstremiste je to, da ko nimate argumentov začnete napeljevati pogovor in debato na druge teme.
      Tu je bila tema UTD.

     • Steiermark

      Odlično ********************************************************

     • Ivo

      kako krasno si ugotovil, da 1.5 milijona odraslih Slovencev ne podpira take kot si ti, ki vas je sodeč po tvoji lastni ugotovitvi zelo, zelo malo in kmalu vas ne bo več.

     • Lustrator

      No ja, odrasli ste morda po letih, po osebni zrelosti pa ste še vedno nekje na nivoju predšolskih otrok, ki partizanske pravljice jemljejo za bolj merodajne od resničnega sveta okoli njih.

      Kar pa se tiče razmerja – drži, po gaussu je povprečnežev in podpovprečnežev na svetu precej več kot naprednežev – v totalitarno deformiranih državah pa je ta krivulja še za nekaj kakovostnih nivojev nižja kot pri normalnih demokracijah. Torej ja, kvantiteta je definitivno na vaši strani (politične nasprotnike ste po vojni dosledno iztrebili – ostalim je uspelo uiti), a se ne veseli prehitro: manj kot bo nas, slabše boste živeli tudi vi. Vzdrževanje partijskega aparata (mediji, državne firme, celotna javna uprava, raznorazne “civilne družbe”, “umetniki”,…) ogromno stane in zaenkrat stoji na šibkih ramenih privatnega sektorja. Ko boste enkrat dokončno izgnali tudi njega in bodo krediti iz tujine prenehali, boste namesto rdečega kaviarja jedli travo na Zokijevem stožiškem pašniku. Sicer jo bomo žal morali tudi mi, a mi smo drugorazrednosti vajeni, vi pa ne.

     • Ivo

      Na nakladanje brez veze, ni odgovora. In ti nakladaš, samo, da nakladaš. Državo slovenijo ste izdali enkrat in izdali bi jo še enkrat, samo da bodo vaše riti na toplem. To se je najbolje videlo v letih 2004 – 08, ko je Janša sprožil tajkunizacijo samo zaradi osebnih želja po oblasti. In s tabo se ne mislim več pogovarjati, ker si pač prepričan (brez dokazov, mimo zgodovinske resnice, brez znanja) v nekaj, kar je že zdavnaj passe. Bodi tam in uživaj.

    • Steiermark

     Ti poznaš svojega “očeta” ali pa si tako nesrečen, kot serpentinšek?

     • Ivo

      Nepoznam ga in niti ga želim poznati. Je pa Anđelo Brščić javen podatek. Anđelo Brščića – nekdanji direktor ljubljanske Termoelektrarne-Toplarne (TE-TOL) v času izbruha afere z indonezijskim premogom. Do leta 2013 je Anđelo Brščić vodil hrvaško podjetje v lasti Petra Kotarja, lobista in enega ključnih igralcev v zgodbi o TEŠ6.

     • Steiermark

      Če imaš slabe iskušnje s svojim “očetom” ali ga ne poznaš, še to ni razlog, da govoriš o očetu Bernarda Brščiča, slabo. In kaj je zagrešil, sam, Bernard Brščič, obsojanja vrednega, da tako pluvaš po njem! Ali pa je morda to samo posledica strahu, ki ga jugokomunajzarska mafijska elita uporablja, kot boj proti razkrivanju njihovih svinjarij in lopovšči, de nje nje, de de?

     • Ivo

      Bernard trosi neumnosti in jaz jim oporekam. Kar se pa tiče njegovega priimka je tudi dejstvo, da ga je spremenil. Mekani Ć v trdi Č. In to dosti pove o nekem zakompleksanem malčku, ki se trudi biti Slovenec. In naj bo jasno. Jaz spoštujem vse, ne glede na priimek. In jaz menim da so Dončić, Cvitković, Dragić, Vojnović in še marsikdo s priimkom s končnico Ć dosti bolj Slovenci kot Bernard in zato ne spreminjajo priimka. Tisti, ki spreminja priimek svojega očeta je podoben tistemu, ki je med 2. SV prisegel zvestobo Hitlerju. Oba sta to storila iz oportunizma.

  • xtc

   Raje kot vaslevake s mekano surlo i mozgom.

   • Ivo

    Vi desni ekstremisti imate pa zelo trd mozeg. To je vaša edina lastnost. Tudi zatto so vaši komentarji omejeni na zmerjanje, laganje, ponarejanje, klevetanje itd. Več vam ne seže. In hvala Bogu vas je v Sloveniji zelo malo. Tako kot je bilo zelo malao (pa še vedno preveč) vaših predhodnikov domobrancev.

 • Sem verjetno eden redkih Slovencev, ki si je vzel čas in prebral študijo glavne zagovornice UTD Valerije Korošec s katero je “dokazovala” izvedljivost te ‘norosti’. Za razliko od večine (ali kar vseh) zagovornikov UTD, ki jih številke ne zanimajo in vidijo samo tistih 300€ (ali kolikor že naj bi znašal UTD) dodatka za njihovo parazitiranje.

  Kdor se je tudi poglobil v “argumente” za UTD, ve da je to največji nateg z zelo predvidljivimi (za zagovornike so seveda nepredvidljive, onkraj njihovega dojemanja) posledicami.
  Edini, ki bi/bodo profitirali z uvedbo UTD so tisti, ki danes nimajo nikakršnih dohodkov (plača, penzija, socialni transferji), vsi ostali pa bi/bomo na približno istem ali celo slabšem.
  Potem v študiji ni predvideno, kako bo, ko se bi/bodo spremenili izhodiščni pogoji na osnovi katerih je bila študija “proračunsko vzdržna”.

  Uvedba UTD bi/bo povzročila totalni kolaps, ko se upošteva posledice in posledice teh posledic. Vračanje nazaj na “pred-UTD” stanje pa bo pomenilo državljansko vojno …. Vztrajanje na UTD pa tudi …

  • Ivo

   Mogoče si nekaj prebral, a razumel nisi nič, še najmanj kaj je UTD.

 • Drago

  UTD, ki bi znašal toliko, kot pokojnina nekoga, ki je delal in vplačeval v pokojninsko blagajno skoraj 40 let ?

 • Olga101

  Kdo bo pa delal za to levičarsko razsipavanje?!! Že sedaj so ukradli upokojencem praktično pol zaslužene pokojnine!

 • Uros Rustja

  UTD ja prosim, pa še plačo zraven in vse kar mora nuditi socialna država!!! Zgledujte se po Norveški!

 • TOML

  Ajde Bernard gremo!
  SDS +DOM je formula za zmago desnice,
  vse ostalo so komiji, tako NSi, kot SLS.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!