Prva zmaga migrantov. Kapitulacija Vesnine policije.

Foto: M. G.

Kraje, grožnje prebivalcem, požigi in upori, na koncu pa velika zmaga migrantov pri Šentilju, ko so meni nič tebi nič premagali blokado slovenske policije in mirno odkorakali proti Avstriji.

Da nemočni dojenčki, ki so se ravnokar rodili in o katerih se pri nas tako rado poroča, težko prebijejo policijske blokade, je očitno jasno vsem, razen nekaterim novinarskim kolegom.

Gnila kraljeva vojska stare Jugoslavije se je leta 1941 precej dlje upirala nemškemu sovragu, kot se je včeraj slovenska policija upirala nasilnim migrantom. Pa da bo jasno. Ne gre kriviti tistih nekaj policistov, ki jih je ministrica Vesna (s šminko v rokah) poslala vzpostavljati red. Njim lahko rečemo samo hvala, ker se vsaj trudijo.

Krivi so tisti, ki niso nič naredili (razen nekaj piarovskih potez slikanja z migranti), čeprav je že mesece jasno, kaj nas čaka. Še več – namesto jasnih navodil naj bi neuradno iz Ljubljane policiji celo naročili, naj begunce prepusti njihovi usodi – torej naj jih ne zadržujejo in naj jih prosto spuščajo v Avstrijo.

Si predstavljate, kako demotivirani morajo biti naši policisti in vojaki, ko jim sprva naročijo, naj zagotavljajo red v državi. Že po prvem velikem porazu pa jim iz Ljubljane – namesto okrepitev – pošljejo navodilo, naj se raje umikajo in stvari prepustijo kaosu.

Če se še kdo sprašuje, kakšna je razlika med hrvaško in slovensko vlado, potem je od včeraj jasno: popolnoma nobene. Niti hrvaška niti slovenska vlada ne spoštujeta mednarodnih dogovorov, niti hrvaška niti slovenska vlada ne uveljavljata več pravnih norm, ki veljajo v državi.

Ne da bi se ravno hvalili, da je pravna država pri nas kadarkoli dobro delovala, toda tu, kjer smo zdaj, nismo bili nikoli. Vstopili smo v obdobje kaosa, ko očitno niti vojska niti policija ne moreta več vzdrževati reda in varnosti občanov.

Kriv za to je predsednik vlade Miro Cerar, ki je sprva ogromno govoril, kako smo pripravljeni na begunski val, nato je začel jokati, kako Hrvatje kršijo dogovor, danes pa rešuje nekaj, kar se rešiti – pod to vlado – več ne da.

Uroš Urbanija