fbpx

Veliki šmaren – praznik marijanskega feminizma

Franci Donko (Foto: STA)

Lik ženske in matere pri Slovencih je od nekdaj navdihovala Jezusova mati. Petnajstega avgusta 1991, v prvem letu samostojnosti, se je slovenski narod posvetil Božji Materi Mariji. To posvetitev bomo obnovili tudi v torek, na veliki šmaren. Pri Slovencih je praznik Marijinega vnebovzetja, ki mu pravimo veliki šmaren, velika maša ali velika gospojnica, zelo priljubljen. Zelo pomenljivo je, da so bile najstarejše cerkve v tistih krajih, kjer se je krščanstvo med Slovence širilo iz Ogleja, vse posvečene Mariji vnebovzeti.

Na ta praznik je zato pri številnih Marijinih božjepotnih svetiščih, na gosto posejanih po slovenski zemlji, glavni romarski shod. Romanja so med slovenskim narodom priljubljena in so priča zaupne vernosti slovenskih ljudi. Slovenci čutimo, da je Marija mati in kot vsaka mama dobro ve, kaj njeni otroci potrebujejo. Številne pesmi in literarna dela, med katerimi so zadnja leta tudi navdihujoča šmarnična branja, pričajo, kako globoko je slovenska duša povezana s telesnim in duhovnim življenjem Jezusove Matere.

Najgloblje potrebe sodobne ženske lahko izpolni le Marija
V slovenski družbi je veliko nesrečnih žensk. To so tiste, ki so zaradi pomanjkanja ljubezni v otroštvu in težkih okoliščin v odraslosti prikrajšane v svoji ženski vlogi in ne morejo v polnosti razviti svoje ženske moči. Do njih mora biti družba – posebej še moški – spoštljiva, zaščititi jih je treba pred zlorabami vseh vrst.

Žal pa obstaja tudi številna skupina sodobnih žensk, ki so pod vplivom ideologij, moči in denarja pripravljene zatajiti svojo ženskost in se v ekstremnih primerih celo bojevati proti lastni ženski naravi. Takšne ženske najdemo v različnih feminističnih, homoseksualnih in skrajnih levičarskih nevladnih organizacijah. Spomnimo se bizarnega dogodka, ko so šle feministke in lezbijke nad Romana Vodeba z menstrualno krvjo, ker je zagovarjal družino mame, očeta in otrok. Vidna predstavnica takšnih žensk v politiki pa je Anja Kopač Mrak, brezčutna birokratka, osebno vpletena v sramoten odvzem koroških dečkov, ki so ju iz vrtca ugrabili starim staršem.

Resnična zvezda je ženska, odprta za življenje
Judovsko dekle Marija, ki odgovori na Božji klic in pod svoje srce sprejme samega Božjega Sina, je najpomembnejši vzor v življenju vsake ženske. Predstavlja model sprejemanja življenjske odločitve za družino in otroke, položene v jedro vsake ženske duše. Z osebno izbiro vsako dekle in ženska na ta klic odgovori po svoje, nikoli pa ne sme sprejeti končanja življenja nerojenega otroka kot nekaj sprejemljivega. Strategi komunističnega uničenja družine in naroda dobro vedo, da lahko kot nekaj normalnega prikažejo tudi polne jame in jaške zverinsko pobitih, če le uspejo pretrgati najbolj sveto vez med materjo in otrokom pod njenim srcem in v posmeh zdravi pameti takšno dejanje imenovati »pravico odločanja o lastnem telesu«.

Bodo osvoboditev Sloveniji izmolile in priborile zveste matere po naših domovih in pogumna dekleta, ki prihajajo v politiko?
Marijin vpliv pri osvobajanju sveta izpod jarma fašizma, nacizma in komunizma je velik. Njena velika želja za človeštvo je, da bi živelo v miru, vsestransko napredovalo ter se veselilo božjega stvarstva. Zdajšnja politična stvarnost pa kaže ravno nasprotno. Naraščajoča nestrpnost do kristjanov, nasilne migracije, novodobna poganska čaščenja homoseksualne in lezbične spolnosti, uničevanje demokracije in izrinjanje Boga iz javnega življenja nas vodijo v zaton vrednot in propad naroda.

Ob grozečih nevarnostih se v pomoč vsem, ki molimo in delamo za mir ter napredek, pogosto vključi tudi Bog, najraje prek Božje Matere, ki stiske človeštva najbolje razume. Slovenci smo že stoletja pod posebnim varstvom Božje Matere. V vojnah s Turki je Marija obvarovala naš narod in Evropo. S prikazovanji v Fatimi je Marija napovedala propad najbolj trdovratnega izmed totalitarizmov. Medtem ko sta nacizem in fašizem kmalu propadla, se je komunizem obdržal do danes in marsikje po svetu še vedno povzroča silno trpljenje. Tako je tudi v Sloveniji, zato je veliki šmaren za naš narod pomemben praznični trenutek, ko se zavemo, da v boju s kulturo smrti in silami zla nismo sami. Z nami je Bog, posebej prek svoje matere Marije, ki dolga stoletja navdihuje slovenske matere in žene, ki pogosto neopažene in pozabljene garajo na naših kmetijah, molijo v samostanih, skrbijo za otroke in domove, urejajo vrtove, bivališča pa krasijo z rožami in veseljem do življenja.

Fantje in možje izrekamo svoje spoštovanje in zahvalo slovenskim ženam, materam in dekletom
Veliki šmaren je odlična priložnost, da se sinovi, fantje in možje zahvalimo našim materam, dekletom in ženam za neprecenljivo vlogo pri ohranjanju slovenstva, ki ga prek katolištva, slovenske besede, kulture in petja prinašate našim otrokom.

Pri tem z istim občudovanjem spremljamo stare mame, ki dajete svojo ljubezen z molitvijo rožnega venca in skrbjo za vnuke; matere, ki v naših družinah podpirate tri vogale, in mlade ženske, ki v duhu marijanskega feminizma vstopate v politiko in javno življenje z jasno besedo za spoštovanje materinstva, očetovstva ter življenja od spočetja do naravne smrti.

Franci Donko