fbpx

Vera Jourova, dobro berete angleške tekste, toda o realnosti prebranega, nimate pojma

Državni sekretar v kabinetu vlade dr. Vinko Gorenak. (Foto: Vlada RS)

Danes so naši mediji, zlasti pa javna RTV, ki jo plačujemo vsi, polni poročanja in  komentiranja enega samega stavka, ki ga je prebrala Vera Jourova, podpredsednica Evropske komisije iz Češke, ki je v Bruslju zadolžena za »vrednote in preglednost«. In kaj tako pomembnega je prebrala, ta pomembna in dobro plačana gospa, ki mesečno zasluži kakšnih 22.000 evrov bruto plače? Tole: “Predlagane spremembe medijske zakonodaje v Sloveniji Evropska komisija skrbno spremlja, delo ob predlaganih spremembah pa spremlja z zaskrbljenostjo”. Omenjeni medij pa še poroča, da je ta gospa še dodala, da Slovenija ne bi smela slediti vzorom Madžarske. Je to res dejala ali ne, ne vem. Toda pojdimo po vrsti.

Kadar berem ali poslušam take zapise, se vedno vprašam, kdo je avtor, kakšna je njegova politična opredelitev in kako je do take izjave ali zapisa sploh prišlo? Naj v nadaljevanju na preprost način odgovorim na ta vprašanja.

Vera Jourova prihaja iz Češke, ker sodeč po javno objavljenih podatkih sodi v ALDE, to pomeni da je liberalka, iz Slovenije je članov ALDE ali bivših članov te grupacije, kolikor hočete, od propadle LDS in ZARES, ter PS, do SAB Alenke Bratušek, SMC nekdanjega šefa vlade Mira Cerarja, pa DESUS in še kdo. Kakšna združba je to ocenite sami.

Podpredsednica Evropske komisije Vera Jourova. (Foto: epa)

Večina med vami verjetno niti ne ve, da se v Sloveniji pripravlja nova medijska zakonodaja. Večina zato resno misli, kako je ta gospa sposobna in na tekočem, da spremlja tudi našo, šele v osnutku napovedano in še niti slučajno sprejeto zakonodajo. Toda temu sploh ni tako. Stvari so veliko bolj enostavne, kot si predstavljate. Najprej se vprašajte kdo je proti osnutku nastajajoče medijske zakonodaje v Sloveniji. Ja seveda tisti, ki danes pristransko poročajo in malo delajo, to pa so zlasti novinarji javne televizije, ki jo plačujemo vsi. Večinsko so seveda zagovorniki in navadni trobezlači strank leve politične hemisfere.

Vera Jourova zato seveda ni vsemogočna komisarka, ki vse ve in vse pozna in to po celi EU. Niti slučajno ne. In kako se tem stvarem streže pred tem preden se na tak način oglasi podpredsednica Evropske komisije? V Sloveniji zainteresirani (kdo je v tem primeru to ne vem, iščemo pa ga lahko na relaciji od Društva novinarjev Slovenije, do same RTV in drugih državo »molzečih« medijskih združenj, ki si prizadevajo za malo dela in veliko medijskega manipuliranja v korist politične levice, so spisali neko pismo in ga poslali v Bruselj.

Irena Jourova pač ni brala naših osnutkov, šele nastajajoče  zakonodaje, o tem nima niti pojma. Je pa prebrala stavek, ki so ji ga napisali: “Predlagane spremembe medijske zakonodaje v Sloveniji Evropska komisija skrbno spremlja, delo ob predlaganih spremembah pa spremlja z zaskrbljenostjo”.

In ta stavek je za naša domača medijska trobila popolnoma dovolj.  Na njegovi osnovi lahko poročajo kar hočejo, zlasti pa lahko utemeljujejo domnevne napade na novinarje in neodvisnost naši dominantnih medijev, ki je niti po letu 1991 seveda nikoli ni bilo. Pišejo in poročajo lahko diktatorskem režimu Janeza Janše in karkoli drugega, kar bi očrnilo sedanjo vlado.

Hvala vam torej gospa podpredsednica Evropske komisije za “vrednote in preglednost”, (zdi se mi da bi bil boljši naziv, za mešanje megle),  Vera Jourova, za 22.000 evrov mesečne plače dobro berete v naprej napisane vam angleške tekste, ki pa z realnostjo v Sloveniji na področju medijev, nimajo nobene zveze.

Dr. Vinko Gorenak