fbpx

Vladni poslanci na obravnavi Družinskega zakonika kršili človekove pravice drugače mislečim. Argumentov pa nobenih

Vodji koalicije Za otroke gre Metka Zevnik in Aleš Primc Foto: STA

Ko sem 7. marca 2017 v večernih urah pisal te vrstice, je v parlamentu še vedno potekala seja Odbora za delo, družino, socialne zadeve in invalide, ki obravnava Družinski zakonik Anje Kopač Mrak. Koalicija Mira Cerarja je z omejevanjem časa in žaljenjem vabljenih ponovno dokazala, da se boji soočenja z zagovorniki pravic otrok in družin.

V Državnem zboru RS so na predlog Jasne Murgel že takoj na začetku seje izglasovali nedemokratičen sklep, ki je predstavnikom Gibanja za otroke in družine ter drugih organizacij namenili le po 10 minut za predstavitev več kot 50 amandmajev slabo pripravljenega Družinskega zakonika. Z zavrnitvijo predloga SDS, da bi bila o najbolj pomembnem družinskem zakonu omogočena javna predstavitev mnenj, pa so preprečili razpravo med njimi in t. i. navadnimi ljudmi, ki so prišli v državni zbor predstaviti stališče. Polovica ostalih državljanov, ki se je seje udeležila, sploh ni imela pravice do besede.

Predstavnikom Gibanja za otroke in družine so za predstavitev pripomb na zakon s 300 členi namenili vsakemu le po deset minut!
Sovoditeljca Gibanja za otroke in družine Metka Zevnik je opozorila ministrico, da je kljub obljubam iz Družinskega zakonika ponovno krivično izpustila stare starše, vodja nastajajoče stranke Glas za otroke in družine Aleš Primc pa je opozoril, da v vladnem Družinskem zakoniku, ki govori o družini, manjkata ključna pojma za družinsko srečo: ljubezen in zvestoba!

Strokovno in podprto z dokazi sta v nedemokratično kratko odmerjenem času nasprotovanje vladnemu Družinskemu zakoniku izrazila še Tomaž Merše, predsednik Družinske pobude, ki je opozoril na neustrezno definicijo družine in zniževanje standardov za posvojitve, in Majda Ganzitti, predstavnica Sveta katoliških laikov, ki je predstavila predlog Gibanja za otroke in družine, da se spočetim, a še nerojenim otrokom podeli status družinskega člana, saj so v maminem trebuhu že vključeni v družinsko življenje. Helena Kregar, predstavnica Društva Katoliških pedagogov, Peter Zidar, predstavnik odraslih skavtov, dr. Janez Cerkovnik, predstavnik zavoda Božji otroci ter društva Družina in življenje, pa so opozorili na pasti Družinskega zakonika, ki predstavlja trojanskega konja za posvojitve otrok homnoseksualcem, kar je mogoče v spregi z Möderndorferjevim Zakonom o partnerski zvezi.

Avtor tega zapisa pa sem opozoril, da predlagani zakonik ne opredeluje pomena očetovstva in materinstva za zdravo rast in razvoj otrok ter ne bo sprejet s širokim soglasjem, saj družinam ne omogoča boljših pogojev za življenje, ampak v vse družinske situacije vpleta nadzor države. Izrazil sem protest, da Anja Kopač Mrak socialnim delavcem jemlje strokovne kompetence, z njihovim delom pa namerava obremeniti sodnike.

Seksi ideološka tema, nato korenček in palica
Poslanke in poslanci so lahko govorili neomejeno, čeprav večina, tako kot se je izkazalo doslej, o družinskem področju očitno nič ne ve. Metki Zevnik, Alešu Primcu in ostalim povabljenim pa so kljub tehtnim razpravam po desetih minutah odvzeli besedo. Na sejah očitno zgolj glasujejo, kot jim naročijo. Vsebinsko obravnavo zakona z več kot 300 členi so opravili v treh urah, pri čemer so večino časa glasovali.

Poslanci Cerarjeve vlade so se očitno vnaprej dogovorili za taktiko, s katero so se nedemokratično spravili nad predstavnike Gibanja za otroke in drugih organizacij. Erika Dekleva, Janja Sluga, Miha Kordiš in Jani Möderndorfer so vabljene napadali, jih žalili in kršili njihove človekove pravice, Uroš Prikl, Saša Tabaković in Andreja Černak Meglič pa so jadikovali, kako se “dajmo zmenit”, saj Družinski zakonik ni tako slab.

Uroš Prikl je svoje nagovarjanje h kompromisnim rešitvam podkrepil s primerom, da je kozarec na pol poln, ko je vsaj nekaj tekočine v njem. Za Andrejo Černak Meglič je razprava o Družinskem zakoniku zabavna “seksi ideološka tema”, v nadaljevanju pa je dodala, da pa Družinski zakonik zdaj končno res sprejmimo, ker ona “res misli, da je zakon zdaj dobro pripravljen”. Ob koncu razprav je večina vladnih poslank in poslancev prezirljivo zaključila z znamenitim “Za otroke gre!” To je še kako res, za otroke gre, samo njim že ne. Koroška dečka sta živ dokaz, da CerarŽidanErjavčevi koaliciji za otroke ni niti malo mar.

Franc Donko