Vrh slovenske diplomacije: diletantsko in škodljivo

Miro Petek.

Zunanji minister Karl Erjavec s svojimi izjavami spet zabava javnost, medtem ko se resni evropski diplomati že dolgo časa sprašujejo, ali Slovenija v vrhu diplomacije res ne premore koga bolj pametnega. Za reški Novi list je Erjavec izjavil: “Če bo Hrvaška vztrajala, da ne bo spoštovala arbitražne odločitve, lahko pričakujemo eskalacijo različnih napetosti in te napetosti bodo odmevale v mednarodni javnosti.” Ta Erjavčeva vojna napoved v mednarodni javnosti seveda nima nobenega odmeva, ker se pač dobro ve, da je Karl Viktor bolj zabavljač kot kredibilen minisiter, ki namesto diplomatske govorice uporablja rovtarsko gostilniško retoriko.

Erjavec: “Mi ne pričakujemo, da bo arbitraža določila mejo ob črti, ki si jo želimo …”

Te nastope Erjavca pa je seveda treba brati tudi v malo drugem kontekstu, to je v pripravljanju terena, da ta arbitraža za Slovenijo vendarle ne bo tako ugodna, kot Erjavec rad napovedje v raznih lokalnih medijih, zaradi česar imamo v Sloveniji kar velike težave. Ne nazadnje je Erjavec za Novi list tudi povedal: “Mi ne pričakujemo, da bo arbitraža določila mejo ob črti, ki si jo želimo …« Zanimivo: če ne bo meja ob črti, ki si jo želimo, potem arbitraža za nas ne bo takšna, kot si želimo. Torej ne bo uspešna. Ali pa bo ta oblast razglasila uspešnost arbitraže že v primeru, če nam bodo dovolili, da lahko iz Pirana sploh gledamo po Piranskem zalivu in v Savudrijo in bodo naši politiki zapisali v ustavo pravico do prostega razgleda na Piranski zaliv.

Veliki honoraji za svetovanja
V Mladiki vlada nestrpnost, saj se očitno po diplomatskih kanalih širijo novice, da izplen arbitraže ne bo tak, kot ga je naša leva politika na čelu s Pahorjem, ki je bil takrat predsednik vlade, obljubljala oziroma skorajda zagotavljala. Glede na to, da Slovenija vseskozi poudarja, da moramo arbitražo spoštovati, bomo zaradi kredbilnosti v mednarodnem prostoru to dejansko tudi morali. Kljub temu da Hrvati že nekaj čas ropotajo z izjavo, da izida arbitraže ne bodo upoštevali, se bodo v primeru za njih ugodnega izida zahvalili Sloveniji, ker kot država EU upoštevamo odločitev mednarodnega arbitražnega sodišča in bodo tako ravnali tudi sami.

V zgodovini samostojnih držav Slovenije in Hrvaške smo Slovenci vedno odnesli kratko, to pa predvsem zaradi nesposobnosti naše politike. Potem ko je Hrvaška samovoljno izstopila iz arbitražnega postopka, kakorkoli je to mednarodno pravno sporno ali pravno veljavno, pa Slovenija sama potrpežljivo drago plačuje to arbitražo in kaj lahko se zgodi, da bomo tujim arbitrom sami plačali, da nam vzamejo vitalni del Piranskega zaliva. Da posebej ne omenjam vseh domačih in tujih svetovalcev, ki se za velikanske honorarje napajajo ob svetovanju Sloveniji v arbitražnem postopku. Vsote gredo v stotisoče evrov.

Hrvaška brani svoje interese, Slovenija jih prodaja
Nesposobnost slovenske oblasti se kaže na mnogoterih področjih, saj nismo sposobni zaščititi niti kraškega terana ali kranjske klobase, kaj šele, da bi bili v stanju zaščititi tako vitalne interese države kot je meja s Hrvaško in prost dostop do odprtega morja. Izvirni greh pa je bil narejen, ko je takratna Pahorjeva vlada in takratna koalicija dopusitla, da je Hrvaška postala del Evropske unije, ne da bi bila rešena meja s Hrvaško. Takrat je Slovenija imela zadnjič v rokah moč, da bi mejo rešila v svojo korist. Diletantska, anemična, velikokrat tudi prodana in koruptivna slovenska politika in diplomacija sta s tem dopustili eno največjih napak v zgodovini samostojne Slovenije.

Iz zgodovine bi se morali naučiti, da hrvaški politiki enostavno ni mogoče zaupati. Vendar Hrvaška to počne povsem legitimno, saj z vsemi sredstvi – in to zelo uspešno – brani svoje interese. Le na slovenski strani imamo na oblasti takšno politično elito, ki jo zanimajo zgolj in samo lastni interesi, za državo jim ni mar. Čas je za novo agendo: Najprej Slovenija!

Miro Petek

 • AlojzZ

  “Hrvaška brani svoje interese, Slovenija jih prodaja”

  To pove vse. In vsako ljudstvo ima vladarje take, kot si jih zasluži!

 • rubec

  Sedaj se vidi kako dobro je bilo da smo za župana Pirana postavili domačina. Da piranski zaliv nikoli ni bil hrvaški bo on že vedel, saj je kot sam pravi vse otroštvo nemoteno lovil Piranhe, hrvatov pa da tam nikoli ni videl.

  • RATATA

   Sem te jaz spomnil na uganca?

   • rubec

    Ne. Včeraj mi je zagorel kamin pa je doma kamor pogledam vse črno.

 • moat

  Povsem mirne duše lahko rečem: “Končno 5ek!” Za članek, ki je dejansko na mestu in se strinjam povsem in z vsem, kar je napisanega. Erjavec je klovn, jasno; tako kot naša politika do Hrvaške. Mi smo zanjo amaterji, res.

 • Jožef

  Članek veliko pove in tisti, ki ga v celoti razume, bi se moral prijeti za glavo. Kdo je kriv: volilci in mainstream mediji. To, kar sta zakrivila omenjena politika , izbralo ju je nareč ljudstvo, ki živi na območju Slovenije, je zločin. Izgubljenega ozemlja in morja ne bomo nikoli dobili nazaj, nikoli ! Ni toliko važna blagovna znamka Teran in Kranjska klobasa, važna je zemlja, na kateri in od katere živimo in morje, ki predstavlja vrata v Koper. Ta vrata nam bodo lahko Hrvatje zaprli, in kopersko pristaničše bomo lahko uporabili še samo za ribiške trabakule. Naši zanamci ne bodo nikoli razumeli, da sta lahko samo dva dobro plačana osebka radi svojih osebnih kristi po neumnosti zapravila Piranski zaliv in še kaj druga poleg tega. Ivan Cankar je imel še kako prav: hlapci za hlapce rojeni hlapčujte. Prvo hlapci plemičev, nato hlapci Hazburzanov, nato dvakrat hlapci Srbov, sedaj hlapci peščice levičarjev, v pridnosti nam pa še grozi hlapčevstvo po islamom. In zopet se peščica dobroplačanih levičarev bori za to bodočo hlapčevane.

 • totex39

  Zelo dober članek, vsi bi se morali zamisliti, da ne bomo več volili tako nesposobne ljudi, ki nam naredijo več škode kot pa koristi.

 • Marija

  Enako govorim že 25 let

 • dež

  Človeka, ki je kot PV zafural Piranski zaliv in do vratu zadolžil državo, bo slavno slovensko ljudstvo za nagrado še enkrat izvolilo za predsednika države. Pa Karel Erjavec gor ali dol.
  Bi bilo tudi zanimivo pobrskati po starih člankih, ko so številni nepogrešljivi pomembneži in razumniki silno navijali za arbitražo.

 • daresi

  Ups, Petek se je pridružil Čuševi Najprej Slovenija :)

 • dež

  Še par besed o teranu, ko je že ravno omenjen v članku..
  Sem na googlu malo preletel prispevke v zvezi z njim, ker je to v zadnjih dneh aktualno. Že po par povezavah in nekaj prebranih vrsticah je človeku jasno, da se besed teran ali refošk ne da zaščititi kot slovenskih, ker so do njiju upravičeni tudi Hrvati in Italijani.
  Ne vem kako je to Židanu uspelo in kdo mu je svetoval pri tem, ker celo SI strokovnjaki in poznavalci terana/refoška tega ne trdijo.
  Nikakor mi ni jasno, zakaj niso zaščitili Kraškega terana, ki je nesporen. Neverjetno.

  • Vera

   Istra ni bila nikoli od Hrvatov , temveč italijanska , potem so jo po nekem sporazumu nekaj dodelili Sloveniji .

 • RATATA

  V Portorožu nič več ne posedam pred hotelom viz-a-viz severne obale savudrijskega polotoka, saj bi mi šlo na kozlanje gledat novohrvatsko obalo, ki smo ji jo šenkali. Raje gledam Karnijske alpe.

  Bom pa enkrat šel pogledat, če je v kamnolomu Slovenija Ceste Tehnika pri Kanegri še kaj robe za odpeljat.

 • Borut Stari

  Ne se bat in sekirat. Neglede na vse bomo lahko še vedno kot turisti množično obiskovali hrvaško morje. Tudi Savudrijsko valo ali če že rajši slišite, Piranski zaliv, pili teran, refošk pivo i.t.n. Seveda vseh vrst in znamk in to po lastnem okusu in izbiri porekla.

  • Nata

   ja, še hvaležni bi jim menda morali biti, da lahko gremo na njihovo morje……hudir, no ?

 • lauraas

  Isto bo kot z teranom, razglasili bodo pa veliko zmago!

 • lauraas

  Aja, in na volitvah bodo spet zmagali!

 • lauraas

  Točno tako, Jožef!

 • lauraas

  Cerar, Gjerkeš Žnidarjevi prepusti naj se pobriga za arbitražo, ona bo vsem pokazala hudica!

 • Nata

  + + + + + + + + + + dobro !! Seveda Hrvatom nikakor ne moremo zaupati !!
  Pa tiste floskule o dobro sosedskih odnodih ?? Kakšna oguljena fraza !! Naša diplomacija je poden . Še obnašati se ne znajo, čeprav se igrajo velike gospode !

  Kakšen rešpekt imamo !! Zakaj le ? Kaj pa, končno, so ?
  Poglejte rokomet ! Bravo našiiiiiiiiiiiiii……….ampak, ta južnaška samozavest je nekaj neverjetnega. Že s tem južnjaki ogromno naredijo . Mi !!!!!!
  Mi pa ?

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!