Vrnitev odpisanih

Bernard Brščič (Foto: Demokracija)

Vračajo se odpisani. Cerar, Židan, Erjavec so pokazali, kaj zmorejo. Ne prav veliko. To so zaznali tudi volivci in SMC, SD in DeSUS na nedavnih državnozborskih volitvah namenili slabo četrtino glasov. Vse tri vladne stranke skupaj so dobile manjšo podporo volivcev od relativne zmagovalke SDS. V državah z uveljavljeno demokratično kulturo bi poraženci volitev končali v opoziciji, stranki, kot sta SMC in DeSUS, ki sta 3. junija 2018 doživeli svoj volilni Waterloo, pa bi se ponašali z novima predsednikoma. Ne v Sloveniji. Pri nas je stanje duha podobno predrisorgimentovski Italiji, kot ga je opisal Giuseppe Tomasi di Lampedusa v svoji mojstrovini Gepard, kjer se junak Tancredi priduša: “Če želimo ohraniti obstoječe stanje, moramo vse spremeniti.” Naš Tancredi Marjan Šarec je obljubljal vse, nove obraze, nove politike, nov začetek, a dejansko je njegova politična paradigma, še preden je začel vladati, enaka oznaki za avstralsko puščavo – plenty of nothing. Uspeh njegovega političnega podjema je samo garancija za nadaljevanje istega, tiranije statusa quo.

Šarcu je treba priznati, da zna šteti. Šteti ne samo do 46, celo do 55. Na začetku je sicer poskušal oblikovati mostograditeljsko koalicijo, ki bi vključevala pet strank levice in NSi. Slednji je bila namenjena vloga tanke demokratične lazure na debelo rdečo podlago levega peterčka. NSi v takšni koaliciji ne bi igrala vloge jezička na tehtnici, ob neizbežnih konfliktih tako vrednotno kot programsko različnih strank bi takšna vlada vedno lahko računala na rezervne glasove Levice. Hkrati bi “neoliberalna” NSi igrala vlogo grešnega kozla za vse nepriljubljene ukrepe vlade. Načrt je bil prozoren, s pogubnimi posledicami za prihodnost NSi. Ne preseneča, da se njeno vodstvo ni odločilo za kolektivni politični samomor vstopa v Šarčevo vlado. Pravilnost te odločitve se je potrdila hitro, z lahkotnostjo, s katero so LMŠ, SD, SMC, SAB in DeSUS sklenili de facto koalicijsko pogodbo z Levico in s 55 glasovi poslancev izvolili Marjana Šarca za predsednika vlade.

Ta lahkotnost nastanka Šarčeve vlade pove vse o stanju slovenske levice. Kljub njeni razdrobljenosti in navidezni raznobarvnosti, ki naj bi segala od roza, rožnate do krvavo rdeče, se je sposobna poenotiti v dveh ključnih točkah. Prva je za politiko normalno stremljenje po oblasti in zajemanju z njo povezanih ekonomskih rent. Druga je obsedenost z Janezom Janšo, tj. storiti vse, da se ta ne vrne na oblast. Vse drugo je opomba pod črto. Državo so komiji pripravljeni spraviti na pot Venezuele, samo da na oblasti ne bo Janeza Janše in bo v naši domovini spet lepo biti mlad. Tisto, kar nas mora skrbeti, je, da ideološki in programski tenor Šarčevi vladi daje stranka Levica. Za stranko, ki odkrito zagovarja suspenz liberalnodemokratske ustavne ureditve, svobode govora, zasebne lastnine in svobodne podjetniške pobude, ne bi smelo biti prostora v državnem zboru, kaj šele v vladni koaliciji.

Žal je stranka Levica samo avantgarda vseh strank, ki idejno črpajo iz dediščine propadlega jugoslovanskega socializma in jim samostojna Slovenija nikoli ni bila intimna opcija. Jasno artikulira tisto, česar si “socialdemokrati” in “progresivni liberalci” ne upajo javno izraziti, a je intimno njihova ideologija. Šarec, Cerar, Židan, Bratuškova in Erjavec se zato ne počutijo talci trčenih mesečnikov iz stranke Levica, dejanskih “kingmakerjev” in potencialnih “undertakerjev” nove vlade. Celotni slovenski levici je blizu mesečniška socialna demagogija, utemeljena na t. i. beboekonomiki. Ta ni nič drugega kot reinkarnacija kardeljanstva. Izhaja iz nepriznavanja ekonomskih zakonitosti, iz t. i. Millove zablode, da ključni ekonomski problem nista proizvodnja in menjava, ampak razdelitev in potrošnja. Kako Kardeljeve zamisli delujejo v praksi, smo izkušali v obdobju 1976−1990, ko je SR Slovenija dejansko zdrsnila na raven tretjega sveta. Pot samoupravnega socializma je lahko samo pot v tretji svet. Pot v Caracas.

No, realnost bo Šarca hitro dohitela. Zemlja namreč ni ploščata, Kardelj se je motil, poleg fizikalnih obstajajo tudi ekonomske zakonitosti. Ena ključnih je, da dolgoročno ne moreš potrošiti več, kot ustvariš, in da denar ne raste na drevesih. Ravno fiskalna politika bo nemesis Šarčeve vlade. Težko rešljiva uganka je, kako bo novi vladi uspelo uresničiti koalicijsko pogodbo in hkrati spoštovati v ustavo zapisano fiskalno pravilo. Če jo bo Šarec rešil, bo dolgoživost njegove vlade daljša, kot si nekateri predstavljajo.

Bernard Brščič

 • Mimoidoči

  “Zemlja namreč ni ploščata”

  In vendar, navkljub vsem lažem in pranju možganov, je ploščata.

  Why I’m a Flat Earther … 37 Must-See Experiments
  https://www.youtube.com/watch?v=ipDfJwkmkj8

  Šarec gor, dol, nima s tem nobene veze.

 • Warrior princess

  Skupina odpisanih me spominja na pijane mornarje na potapljajoči barki (Slovenija)..

 • VERRZIFIKATOR

  Milko Mali

  ZGODBA ZA NAJMANJŠE

  To je zgodba, a le za najmanjše,
  ki ne ločijo, kaj je resnica
  in kaj laž, kaj vseh laži kraljica,
  kaj debela laž, katere tanjše.

  Je najmanjši tak scenarij sanjal,
  Kekca da ustvaril bo na novo,
  ga obdal bo z Volkcem, Pehto, sovo,
  da se svet hinavsko mu bo klanjal.

  Najde ga ob vznožju serpentine,
  fant zelo na Kekca je spominjal,
  uril ga je in ga opominjal,
  da kako bo zvozil vse krivine.

  Treba je nastop imeti pravi,
  imitirati, to še posebno,
  masko si nadenjati pogrebno,
  klanjati se znati barvi plavi.

  Se najmanjši zmotil je presneto,
  saj ta Kekec, ki vse imitira,
  ves scenarij sproti mu podira,
  uničuje vse doslej posneto.

  Glavna scena pa doslej posneta
  tista je, uvidel ko je palček,
  da z golobčkom se je zmotil malček,
  saj ustvarila sta si Rožleta.

 • sloustava

  “CE”, g. Brscic, CE! Nic bat’, odgovor je jasen NE! Zakaj? Ker je sam Sarec cvekar, torej dovolj neinteligenten, ali ce hocete, cvekar, prisepetovalci so pa ali kmet ali penzionist! Oba z apetitom nad fiskalnim pravilom, a pametjo pod nivojem cvekarja. Dajte, prosim, g. Brscic, slovenstvu namenite vec intelektualnosti! In res je, celo je aksiom: samostojna Slovenija je VEDNO bila nasa intimna opcija! Tudi mojega deda,radeda, oceta, tudi mojih otrok in vnukov! V vsaki drzavi pa zivijo butalci, komunisti,….Mi jih moramo pravocasno postaviti tja, kamor spadajo: na smetisce, zgodovine!

 • tarantela

  Kakor koli obrnete, štejete od spredaj nazaj ali obratno, noriški princ ni dobil dovolj glasov, relativni gor ali dol. Ko boste desni ugotovili in dozoreli za pravo desno stranko, bo za sedanjo generacijo desnih prepozno, prišli bodo novi, ko bomo mi vsi že pod rušo gliste preštevali namesto volivce.

  • marta

   Tarantela pojdi v prvi razred, da se naučiš šteti !

  • Soave

   Že dolgo pišeš tule. In bi bil čas, da tudi ti dozoriš.

 • Djuro Sumar

  Cerar, Židan in Erjavec niso bili nikdar odpisani, Brščič pa še kar naklada o relativnem zmagovalcu, ki je dobil bornih 25 sedežev. Štejejo glasovi levica proti desnici in nič drugega. Levica je pač bolj demokratična, posledica česar je večje število strank.

 • VERRZIFIKATOR

  VAM PREPUŠČAM, KAJ SE ODLOČITI,
  DREZATI V BEDAKOV GNEZDO BEDNO,
  V NEKAJ, KAR OMEMBE SPLOH NI VREDNO,
  ALI PA PRI MIRU GA PUSTITI.

  • Soave

   Ne jezite se , no, verzifikator.
   Nekaj sem jih pustila. . . . .

 • marta

  Nekje so zapisali približno takole :
  V nekem času smo imeli vrabca v roki in goloba na strehi.
  Na levi so se vrabcu – skladno s strahovi Nove Slovenije – neverjetno hitro odpovedali in dobili smo koalicijski sporazum po diktatu Levice.
  Zdaj ni več ne goloba na strehi ne vrabca v roki, ampak imamo le še miši v kašči, ki se že razgledujejo po pridelkih…………….
  Neverjetno, kako hitro so nam pokazali pravo barvo . :(

  • Tanja Bor

   Če verjamete da bi bilo z Nsi resnično bolje, vas zadnjih 10 let ni bilo v Sloveniji. Vlada je nepomembna ker ne vlada. Zdaj vladajoče vsaj vidijo.

 • janko

  Samo eno desno stranko rabimo! Vsi se vključimo, vsi ekonomisti, politiki, zasebniki, kmetje, cerkev, VSI, ki delamo in smo iskreni, ki ljubimo našo malo a prelepo domovino, v stoletjih prepolovljeno od kraje, in ki želimo ohraniti naš narod, omikan, garaški, stoletja tlačen in izkoriščan!!

  • Pika

   Ja ampak to ne more biti SDS in njen vodja ne more biti Ivan. Ta kreten ne zna sodelovati z nobenim.

   • Cmerko

    Norec

   • Soave

    Ne poznam večjih kretenov, kot je šestorček, ki nam vlada sedaj.

   • Tanja Bor

    Kreten je zmagal na volitvah.

 • Anton

  “Nova pravila: Starši polnoletnih dijakov do vpogleda v ocene le s soglasjem dijaka”

  skratka še ena od načrtnih potez SD-jevega klana, naslednice komunistov, ki želi na vsak način razvrednotiti pomen celice družbe, družino kot take.S birokratskim poseganjem v pravice in odnosno temu obveznosti v relaciji starš – otrok, da se slednjemu daje večjo vlogo na pravicah in odnosno manjšo težo staršem, hkrati pa se na obveznosti kot protiutež brezskrbno pozablja brišejo meje vloge starševstva. Vse to delajo načrtno, z všečnimi potezami otrokom želijo vcepiti iluzijo, da so odrasli, da lahko počno skoraj vse kar želijo, čeprav to z realnostjo nima nič. Z zniževanjem meje pridobitve volilne pravice SD-jevci, jah tudi to je njihovo maslo, želijo pridobiti bazo nedobudnih volilcev, ki jih bodo volili.Komunsiti dbro vedo kdaj je človek najbolj ranljiv, takrat ko želi biti čimbolj všečen družbi, ko misli, da vse ve , to je za časa adolescence. zatorej me to poseganje komunistov prav nič ne čudi. Prilagam tekst, ki jev francoščini, z naslovom

  Maintenant Je sais(Jean Gabin)

  Quand j’étais gosse, haut comme trois pommes,
  J’parlais bien fort pour être un homme
  J’disais, JE SAIS, JE SAIS, JE SAIS, JE SAIS

  C’était l’début, c’était l’printemps
  Mais quand j’ai eu mes 18 ans
  J’ai dit, JE SAIS, ça y est, cette fois JE SAIS

  Et aujourd’hui, les jours où je m’retourne
  J’regarde la terre où j’ai quand même fait les 100 pas
  Et je n’sais toujours pas comment elle tourne !

  Vers 25 ans, j’savais tout : l’amour, les roses, la vie, les sous
  Tiens oui l’amour ! J’en avais fait tout le tour !

  Et heureusement, comme les copains, j’avais pas mangé tout mon pain :
  Au milieu de ma vie, j’ai encore appris.
  C’que j’ai appris, ça tient en trois, quatre mots :

  “Le jour où quelqu’un vous aime, il fait très beau,
  j’peux pas mieux dire, il fait très beau !”

  C’est encore ce qui m’étonne dans la vie,
  Moi qui suis à l’automne de ma vie
  On oublie tant de soirs de tristesse
  Mais jamais un matin de tendresse !

  Toute ma jeunesse, j’ai voulu dire JE SAIS
  Seulement, plus je cherchais, et puis moins j’savais

  Il y a 60 coups qui ont sonné à l’horloge
  Je suis encore à ma fenêtre, je regarde, et j’m’interroge ?

  Maintenant JE SAIS, JE SAIS QU’ON NE SAIT JAMAIS !

  La vie, l’amour, l’argent, les amis et les roses
  On ne sait jamais le bruit ni la couleur des choses
  C’est tout c’que j’sais ! Mais ça, j’le SAIS… !

  sarkazem press

  • Soave
   • anzek

    Ja, veliko je resnice v tem tekstu.
    Če bi ga malo poenostavili, bi lahko rekli: “Več kot vem, vse bolj sem prepričan, da nič ne vem”.

    • Soave

     Drži !
     A žal je tako, da ne verjamemo , dokler ne poizkusimo na svoji koži, da. . . . . . pravzaprav res nič ne vemo.

    • Soave

     No, pa ste se le oglasili! Ja, kje pa hodite vendar. Pogrešamo vaše dobre komentarje!

     • anzek

      Ja, zadnje čase sem polno zaposlen ….imam polno glavo nekih lepih misli, no….

     • Soave

      Lepo.Potem ste pa gotovo upokojenec! Taki imate – no, imamo vedno premalo casa?
      Lepe misli so dobrodošle, a z njimi ne pridemo prav daleč, zato kakšno kritiko tule le napišite.

  • Gasper Zorman

   Ali imaš še kaj v madžarščini ali pa hebrejščini, pa gor prilepi, da si bomo še bolj širili obzorja…

 • Bandit123

  Brščić kam boš pisal ko bo tele desne portale vzel hudič. Janši bo zmanjkalo denarja, Orban vas bo dal na čevelj in ko vas kupi Odlazek, boš moral spremeniti stil ali pa si svoje napisal. Najbolje bo, da konvertiraš k Levici, tam rabijo ideologe.

  • Soave

   No, tole tvoje pisanje je pa odraz leve ” inteligence “.

   V vsaki normalni državi bi ljudje Brščičevaga kova bili zelo dobrodošli povsod. Ne veš, ali nočeš vedeti, ali ne smeš vedeti, da ta gospod presega večino medijskih piskačev.In pri nas je značilno, da nekdo, ki res veliko ve , ne more pisati tam, kjar bi ga več brali. Pa bi bilo za Narod zelo koristno.
   VEČ VEDETI !

   • Capi

    “No, tole tvoje pisanje je pa odraz leve ” inteligence “”

    Tudi taprav “nick name” si je dal……

    • Soave

     Drži. . . . prihranil nam je delo !!

 • xtc

  Bravo Brščič za slednje,kako bo to Posvojenček vse zložil pa velja takrat,ko bosdo jabolka padala nazaj na drevo.
  Šarca in Kučana CK ZKS bo oničila ekonomska in fizikalna realnost-žal pa tudi državo na pot Grčije.

  • Čux

   Bojim se da bomo v Grčijo kmalu hodili z vizami in nanjo gledali kot relativno razvito državo enako kot je to bilo v jugi.
   Sicer pa ponovno izjemen članek B.B. ki me navdaja z upanjem, da v naši sredini živijo tudi takšni ljudje.
   Bojim se da bomo z to popolnoma nesposobno vlado z dodatkom levice postali Caracas zelo hitro in ciklus revščine in socializma bo trajal ponovno najmanj dve generacije,
   še enkrat hvala volilcem.

   • Djuro Sumar

    Volivci imajo vedno prav.

 • Jani

  NSI je gemblala in izgubila tako kot je povedal Tonin.

 • Djuro Sumar

  Dokler bodo ideološko vodili slovensko desnico “intelektualci” kot so Brščič. Štuhec, Mojca Škrinjar, Boštjan Turk in seveda prvi med vsemi Janez Janša, pa še kakšen podoben pacient, bomo imeli na oblasti levičarje. Ne prav levičarje, ampak bolj nasprotnike orto desničarjev, kajti Cerar in Bratuškova nista nikakršna levičarja, pa tudi Šarec je precej sumljiv. Ampak ljudje v večini ne marajo lažnivcev, kakršni so farji.

  • xtc

   Ne tepček,dokler bomo imeli še kaj denarja bomo imeli na oblasti Kučanove komuniste-ki so svetu sedaj končno razkrili svoje obraze,ko nebo več kreditov in ne več plač,penzij itd,vas pa čaka emaka usoda kot kmalu čaka Tsiprasa v Grčiji ali pa še huša.

   • Djuro Sumar

    Tebe čaka popolnoma enaka usoda kot mene. Razlika je le v tem, da se jaz veselim demokratičnega socializma, ti pa katoliške države s katoliško zakonodajo, nekakšen šeriat.

    • xtc

     Ne jaz imam zaloge za 40 let več ne bom dočakal,boš ti preživel 3 brez vsega?

     • Djuro Sumar

      Vidim, da si tudi jasnovidec. Se ti je prikazala Marija in ti vse povedala. Bravo.

     • xtc

      He,he,he boli a,ne?

     • Djuro Sumar

      Res ne vem kaj naj bi me bolelo? To, da si bumbar, bi moralo boleti tebe. Sicer se pa itak ne zavedaš.

     • Soave

      Do sedaj te nisem imela blokiranega.
      Vendar te imam poln – tistega, česar jaz nimam.

     • anzek

      Končno spregledala?

     • Soave

      Ma, anzek veste, spregledam jaz kaj kmalu. Imam velik dar, kar se tega tiče. A, vedno poizkušam biti prijazna. Na lep način koga v kaj prepričati. Saj pravijo , da lepa beseda. . . . . .

      Ko pa ne gre, pa pač ne gre.

     • Djuro Sumar

      Najlažje je zakopati glavo v pesek, je življenje bolj enostavno, saj ti ni treba razmišljati.

    • Gasper Zorman

     Demokratičen socializem ne obstaja, razen v pravljicah. Demokracija potrebuje svobodo, socializem pa svobodne izbire, torej svobode ne omogoča. Kar se tiče vere, ta bi morala postati stvar vsakega posameznika, torej strogo ločena od države, ne pa preganjana, saj tudi versko prepričanje spada pod svobodo. Vsekakor pa se je lažje prerekati okoli oslove sence, v kolikor je denar na računu. Slednjega v socializmu, kjer je zatirana svoboda tistih, ki so denar sposobni ustvariti, pač v končni posledici ni. Pravijo, da gre osel enkrat na led. Slovenci / Jugoslovani so šli prvič na led 1945. Torej so osli. Z izvolitvijo te vlade, ki jo bo, kot vse kaže de facto vodila Levica, smo na poti drugega izhoda na led. Glede na to, da se večini jugoslovanskih republik za enkrat ni potrebno ukvarjati z iluzijami demokratičnega socializma, je tokrat Slovenija edina kandidatka s teh prostorov, če ne celo v Evropi, za krono dvojnega osla. Pravijo, da gre v tretje sicer rado, tako da upanje za Slovenijo ostaja po drugem sesutju, poudarjam ne eni od kriz, torej po drugem sesutju gospodarstva.

     • Djuro Sumar

      Demokratični socializem zaenkrat ne obstaja niti v pravljici, se je pa vredno boriti zanj. Ti pa mirno uživaj še naprej v demokratičnem kapitalizmu. Osel si pa ti trojni,
      ne pa Slovenci in Jugoslovani.

     • Gasper Zorman

      Ajde Djuro Sumar, daj poglej definicijo socializma. Socializem ni sociala, je nekaj drugega. Ko boš pogledal definicijo, se javi in še enkrat razmisli, če še vedno meniš, da sem trojni osel.

     • Djuro Sumar

      Še vedno mislim, da si trojni osel.

     • Gasper Zorman

      Se pravi ti si za državno lastnino, kar slej ko prej pripelje do tega, da so pri koritu zgolj posvečeni, kadrovani ne na podlagi sposobnosti in taki nesposobni pripeljejo, da množične revščine razen za njih. Kolikokrat bi ti še rad ponovil eksperiment s socializmom, ki dokazano ne deluje zaradi človeškega egoizma?

     • Djuro Sumar

      Tudi v kapitalistični demokraciji so pri koritu samo posvečeni.
      Sicer pa jaz ne govorim o preteklem socializmu, temveč o nastajajočem demokratičnem socializmu, katerega še nismo nikjer doživeli.
      Lastnina ni nujno državna, mora pa biti limitirana, ker to, da imajo posamezniki po 30 milijard lastnine, drugi pa umirajo od lakote nikakor ni pravično. Motijo me tudi zaslužki športnikov, saj je nenormalno, da je nekdo, ki zna brcati žogo, milijonar. Pa še bi lahko našteval. Skratka, ta sistem temelji na izkoriščanju in ni pravičen.

    • Slovenec

     Malo počakaj in demokratični socializem ti bo dal po grbi in
     glavi, še malo…, v tolikšni meri, da ne boš mogel verjeti.

     • Djuro Sumar

      Ne boj se ti za mene in demokratični socializem, kot se jaz ne bojim za tebe in tvojo šeriatsko domovino.

    • maksimalno

     A ti sploh veš kaj pomeni besedna zveza “demokrarični socializem”. Če boš to dojel se boš od teh nebuloz tudi distanciral.

     • Djuro Sumar

      Ko boš ti dojel kakšna ovca si ne boš nikdar več komentiral na nobenem portalu.

   • Slovenec

    Točno tako.

  • Soave

   Hudir te pocitraj !!! Kdo ali kaj pa je danes levičar ?
   Zopet imaš farje na jeziku. Si kot tisti frtavkec, ki se neprestano vrti, ker ga nekdo poganja.
   Se res vprašujem, kateri vrag tebe goni !!

  • tramal

   Seveda bi ti vse desne zamenjal z levimi in naredil SDS za levo .Srbine pojdi red delati v šiptarijo kamor spadaš.

   • Djuro Sumar

    Kam zdaj, v Srbijo ali Šiptarijo? Tam se tudi ne morejo ničesar dogovorit.

 • Soave

  + + + + + +

  ” Ta lahkotnost nastanka Šarčeve vlade pove vse o stanju slovenske levice.
  Kljub njeni razdrobljenosti in navidezni raznobarvnosti, ki naj bi
  segala od roza, rožnate do krvavo rdeče, se je sposobna poenotiti v dveh
  ključnih točkah.”
  Drži ! In to smo nekateri vedeli že od začetka. Ko se je kampanja začela, je bilo že jasno, kam pes taco moli.
  Zato sem jaz neznansko jezna na SDS in vso desnico.
  Sedaj smo videli, da se da pojesti prav vsako besedo, ki jo damo, preiti vsako zamero, spregledati vsako besedo, ki jo je kdaj nekdo izrekel proti drugemu??
  Lepa reč, no ? Politika za svetal vzgled mladim in malo manj mladim.
  G. Brščič ob vašem stavku , oz. naslovu. . . . . .Vrnitev odpisanih. . . . . . me ja pa pošteno strah.

  Vemo, kako so se kar naenkrat v času gospice Kresalove, leti namnožili !
  Tudi levakova bo vedno več. Ljudje so že spoznali, kako se daleč pride.
  S krajo, goljufijo in laganjem.

 • Jimi

  Ja bistvo tega nastanka takšne vlade je Jajo,ki je podobno kot Jankovića ustolicil tudi tega cvekar komika. Seveda posredno kot enega,ko je prodal Mercator pod mizo in drugega,ko je podprl njegovega proti kandidata na predsedniških volitvah. Bistvo problema se začne pri vrhu SDS in velikemu dr.butastemu vodji,ki je uspel uničiti vse desne stranke, s katerimi bi lahko sestavil vlado,pa ni imel partnerjev za njo. Podobno kot NSi, bi tudi v SDS bila nujna zamenjava na vrhu, ne pa da je na pogovore k opero Simonitiju levicarje na pogovore o vladi vabil…. Če smo pri butalcih je pisec pozabil Jajota in njegove konkurenčne butale prišteti…. Pa sploh nisem nikakršne levičarske sorte,samo na glas razmisljam v pozitivni smeri….

  • Vlado77

   Ponavljaš staro lajno. SDS s JJ je zmagala oziroma dobila relativno večino. Brez JJ bi mnogi volili kaj drugega ali ostali doma! Tonin je dobra zamenjava za Ljudmilo ,ki je bila na tvojem nivoju – vse je kriv JJ zamenjajte ga. Posledica je da Nsi dobi komaj 7% . Imajo še enega ideologa tvojega tipa Pogorelca ,ki je bil nagrajen ,ker vztrajno ponavlja to kar ti odstranite Janšo. Ta anti Janša je v resnici plan sedanje koalicije oziroma levice ali Murgel. Janša jim je največja ovira da obvladujejo vse sisteme še naprej vključno s bankami, sodstvom, šolstvom , socialo, sindikati ..medije

   • Slovenec

    Tako je.

  • Slovenec

   Aja, aj, spet je vse kriv Janša?

  • MižekFiga

   Poba, ti si pa čist kiksnu. Verjetno prebiraš samo komunistične pravljice!

   • Steiermark

    verjetno prebira cicibana inn pionirski list

 • xtc

  Brščič je zelo dobro povedal realnost Slovenije,ki ji vlada Kučanova KPSz frakcijami in z Klovnom so maske mednarodno tudi dokončno padle Mesec in Kordiš govorita isti jezik kot Kučan in tisto,kar misli celotna SLO levica oz. SLO komunisti,skratka,maske so mednarodno padle in mednarodno se je pokazalo,kaj so te stranke dejansko deli propadle KPS in v bistvu KPS,ki ji še vedno načeluje šef CK ZKS(J) iz sedeža F21,dejstvo je da sedaj cela EU in svet vidi dejansko kdo so komunisti v SLO in ,da sredinskih strank ni ampal zgolj ultra leve,ki se skrivajo pood različnimi prirejenimi imeni druži pa jih ista ideološka komunistično zločinska NOB platforma-vse se sklicujejo na njeene “vrednote” in malik -Tita in vse mislijo isto kot ZL,ki govori njihove misli na glas-in ta vlada je jasen prikaz,svetu zakaj Slovenija nazaduje po lestvicah in kaj je vzrok temu-dejstvo,da SLO NIMA normalne EU levice ampak skrajno levico-da je temu tako,dokazuje tudi pajdašenje z levofašistično ZL,ki bi v večini EU držav sploh ne prišla v parlament,če nebi bila prepovedana ali pa je mariginala-družbeni rob.
  Zakaj sedaj tak bes na levici,če so zmagalli in zakaj beg Gyorkoševe,Vraničarjeve in še koga?
  Logično maske so padle nastopila je ura realnosti,ki bo dotolkla levico do konca,kar koli bo priletelo iz Bruslja gre sdirektno na račun SLo komunistične vlade in komunistov,sedaj se pač ne morejo več skrrivati za nikomer in izjave Levih fašistov so mednarodni javnosti ,dokončno odprle oči,s kom in s čim imajo opraviti.
  Seveda pa je bes pri levakih zato,saj se,dejansko z prihodom krize pozno jeseni,zavez in neumnih izjav obeta SLO precej hujša kriza kot smmo jo imeli in dejstvo je ,da so bebave izjave že dobile odmeve v tujini,tako,da še ob dodatnem informiranju tujine s strani opozicije,Posvojenček pač nebo dolgo vladal saj ga bo prisila tujine in ekonomska realnost stisnila v kot zaradi pomanjkanja denarja.
  Definitivno pa Posvojenček nikakor ne more spraviti skupaj ekonomskih in naravnih zakonitosti in koalicijske pogodbe,ki bi realno naredila vsaj 5 miljardni manko ,glede na izjavljene neumnosti in podpisane zahteve v pogodbi in zahteve,ki čakajo od prej.
  Je pa Posvojenček lep primer za tujino,da v SLO lahko premie postane klovn,opica ali kozel samo,da komunisti upravljajo z državo.
  Težava pa je v tem,da “Samo ,da ni JJ” državo pelje na Grško avtocesto,katere posledice vidimo v Grčiji danes in še bodo trajale 40 let najmanj in kako ljudje govorijo,da kaj vse so jim levičarji pred Troiko obljubljali(podobno danes v SLO) in da nikoli več nebi volili levice,ki jih je tako grdo izdala.

  • Anton

   zgodovina se ponavlja , kot je za časa Rimskega cesarstva cesarja Kaligule, se pričel pospešen razkroj zlate ere cesarstva, sem prepričan da s to koalicijo bomo zagotovo dosegli dno. Se pa z Brščičem ne morem v celoti strinjati v oceni, da ta “osel ” zna šteti do 55, njegova vloga v sestavljanju te koalicije je ničelna/skoraj ničelna vkolikor upoštevamo njegovo postopaštvo pred žarometi, vse dogajanje, oder, zakulisje, igrallci je postavljeno s strani “stricev z ozadja”, on je zgolj pridušno prikimava se butasto smehljal in govoril svoje neslane vice-Šarizme novinarjem.Revček ne ve da je njegov čas uporabe odvisen zgolj in le od aktualne volje “stričkov,” ki so ga posadili na ta stol, kot nekdaj za časa Rima Kaligula konja Incitata na mesto konzula.Skratka štejejo ostali on nima niti dela mezinčka vloge pri tem!

   sarkazem press

   • Soave

    Drži. . . . .drugi so mu pomagali seštevati !

 • RATATA

  Že tako faliran volilni sistem, ki ga imamo v Republiki Sloveniji bodo ti komiji dodatno utrdili še s spremembo, da bodo lahko volili tudi v komijevskem šolskem sistemu preparirani šestnajstletni nadobudni komirevolucionarji.

 • aalexmbel

  а︀w︀е︀sоm p︀l︀а︀c︀е w︀hе︀r︀е i s︀h︀оw w︀h︀оlе m︀y r︀u︀d︀е p︀i︀c︀turеs а︀nd s︀еаr︀chi︀ng f︀оr 1 n︀igh︀t s︀t︀а︀nd ̩
  S︀i︀n︀g u︀p a︀n︀d a︀dd m︀e: i︀︀︀a︀︀l︀m︀︀a︀z︀︀.︀c︀o︀︀m︀/︀︀a︀︀l︀b︀︀u︀︀m︀︀8︀3︀︀5︀︀0︀3︀4

 • Vlado77

  Brščič mi je všeč ker reče bobu bob in ne dolgovezi s nerazumljivimi dolgoveznimi napol diplomatskimi tezami in mnenji. Takimi da na koncu ne veš kaj je sploh hotel. Strinjam se s zapisanim. Padli smo še nižje in verjetno še nismo na dnu. V politiki verjetno sploh ni dna. Primer je Venezuela – tam zrihtajo da “narod” voli šoferje avtobusa tudi če zaradi tega jedo travo. Tudi Putin je for ever. Mnogi intelektualci so v resnici proti Putinu vendar on obvladuje medije in je spet izvoljen. Množice pač dobijo edine informacije na državni TV kot pri nas. Smo pa vedno bolj rdeči v EU. Minister obrambe bo prijatelj Lovrova, ki nikoli ne gre v ZDA – proruski. Politiko bo kontrolirala levica s Kordišem ,ki odkrito ljubi diktatorja Tita pa še Che-ja in ostale seveda. Njihov cilj je nacionalizacija -vse državno kot po vojni 45. Spet bomo leteli v Trst po kavo in kavbojke. Dobro da živim blizu meje – upam da bomo imeli vsaj spet prepustnice- ni sigurno pod Kordišem.

 • Soave

  No, ker teče beseda o naši novi, novcati, napredni in oh in sploh vladi, pripenjam še tole pisanje
  https://spletnicasopis.eu/2018/09/03/sarcu-z-ministri-bolje-kaze-kot-drnovsku-leta-1997/#comment-4715
  Me je pa naslov malo zavedel. Saj sem se razveselila, da bodo kakšnega ” novega ” ministra povabili na ono pravo zaslišanje ! Saj veste kam !

 • Jožef

  Mnogokrat se omenja ime Venezuela. Na spletu sem si ogledal dokumentarec, ki prikazuje Venezuelo v očeh svetovnega levičarja ali kulturnega marksista ali celo demokratičnega socialista.
  Dokumentarec nam sporoča, da ima Venezuela največje naftne zaloge na svetu. Celo večje kot Kuvajt. Pred revolucijo in njenim liderjem Chavezem so ameriški miljarderji neusmiljeno izkoriščali ubogo Venezulo in ljudi spravljali v revščino. Po zmagi Chaveza so bili ti silni izkoriščevalci, kot je vsem znano, izgnani iz Venezule. Oblast je prevzelo ljudstvo in njihovo življenje oziroma standard se je strahovito izboljšal. Sedaj so vsi zadovoljni, kajti, načrpana nafta je njihova in prodajo jo lahko, komu hočejo. Zlobni američani so baje poskusili z atentati na Chaveza in kasneje na Monduro, a je njihovo ljudstvo uspešno branilo in obranolo smrti dveh legendarnih junakov.
  No, ker so v Venezueli sedaj ljudje neizmerno srečni, saj jim njihova nafta prinaša blagostanje, pokušajo naši mesečni kordiši še pri nas izgnati nesramne izkoriščevalske kapitaliste in ljudem zagotoviti podobno srečo in blagostanje, kot ga imajo Venezuelci.
  Ja, ljudje – volilci, če žeite vedeti, kje živijo srečni in zadovoljni državljani, si oglejte dokumentarec o Venezueli.

 • MižekFiga

  Še najmanj en “d” manjka večnemu voditelju politične Slovenije, tovarišu ddr. Milanu Kućanu. Bi hotel g. Brščič organizirati in izvesti “Šnel kurz” za manj od 10 starih komunističnih (pardon partijskih) prdcev, ker najmanj njihovim rodnim izbrancem fali še nekaj ekonomističnega znanja? Gospodinje le niso vse. V največje veselje naroda bo, da imamo svetovno najbolj izobraženega (dddr.) skritega političnega voditelja z neskončno (FDV kapaciteta je omejitev) pritrjevalskih izobražencev. Kordiš je samo delček tega in to velja brez družbeno politično usmerjene debate.

  Mogoče pa nas Slovence mora biti sram, ker komaj razumemo dddr-e in njihove pomenljive in predvsem nikoli izrečene misli ???

 • piko8

  Je tako: komunizem nam je vsem v pogubo!!

 • Nata

  + + + + + + + + Krasni, sijajni časi, ko je g. Brščič pisal za Novo !!!