fbpx

Vroče bo!

Lucija Šikovec Ušaj (foto: osebni arhiv).

Baje nas čakata vroče poletje in vroča jesen. Lepo! Zima je v naših krajih vse daljša. Če se meteorologi s tem ne strinjajo, je to seveda le na podlagi njihovih objektivnih kazalnikov. Če k tem pridamo še subjektivne kazalnike, vidimo zimo ne le kot meteorološki pojav, ampak tudi kot pojav, ki poleg mraza, snega, megle in pomanjkanja svetlobe pomeni tudi pomanjkanje energije, zamisli, veselja do življenja, odprtosti za izmenjavo mnenj, svobode, cvetenja in rasti. O tej zimi govorim. In ko napišem, da bo vroče, ne mislim, da bo s tem konec zime, ampak, da bo začetek konca zime.

Kar kaže na moj nikoli povsem uničen optimizem. Kot ledena plošča, ki se enkrat mora začeti taliti. Če bo staljena, pa bo seveda odvisno še od vrste drugih dejavnikov.

Zakaj sem tako optimistična? Nekaj je gotovo, dopust se bliža in to brez dvoma vpliva na moj optimizem
Vendar je še več. Vili Kovačič je uspel. Uspel je animirati in organizirati zbiranje podpisov proti Zakonu o drugem tiru. Čestitam! Na njegov vlak je prisedla tudi SDS, mislim, da kot edina politična stranka. Zato smo uspeli skupaj. In to ne proti napredku, kot bi morebiti na prvi pogled kdo rekel. Ne, nismo proti napredku, smo pa proti kraji proračunskega denarja. Jesen, ko bo referendum, bo zato še vroča! Seveda ideje, da bi se referendum opravil skupaj s predsedniškimi volitvami, levica ne bo nikoli dopustila. Dosežen bi bil kvorum in glasovi bi bili verjetno precej drugače razporejeni. Tako tisti referendumski kot oni za predsednika. In tega ne bodo dopustili, pa naj stane, kolikor že pač stane. Stave so previsoke, da bi se za 2 ali 3 milijone, kolikor stane referendum, igrali!

Ne nazadnje, kdo lahko sploh verjame predsedniku vlade, če govori o tem, da smo izgubili možnost pridobiti evropska sredstva, pa mu v hrbet skoči redko videna in slišana evropska komisarka, rekoč, da temu ni tako. Gospa, ki ukinja vinjete, je začutila, da je vrag vzel šalo in da je njeno mesto komisarke tako negotovo, da je žrtvovala predsednika vlade in ga razkrinkala urbi et orbi. No, bolj urbi, ker za orbi na srečo nismo zanimivi. Še aprila letos smo brali in poslušali ministra Gašperšiča (veste, kdo bi to bil?): “To je naš največji in mednarodno pomemben infrastrukturni projekt, ki ga je vlada Mira Cerarja po 20 letih premaknila z mrtve točke.” Sic!

Takrat naj bi od EU dobili 100 milijonov evrov, od Madžarske 200 milijonov evrov, zdaj pa je Violeta Bulc pričela govoriti o 44 milijonih evrov, ceno izgradnje pa je Miro Cerar tako mimogrede in čez palec podražil za 100 milijonov evrov, ker je moral podkupiti župana Popoviča, da je ta odstranil stojnico za zbiranje podpisov. Dolgost Popovičevih stališč je kratka!

Bi se prodali za 44 evrov?
Zdaj pa tako, malo za lažjo predstavo. Ena milijarda je 1.000 milijonov, 26 km železniškega tira naj bi nas torej stalo 1.500 milijonov. EU nam bo sofinancirala 44 milijonov evrov. Saj se hecajo! Mislim, da bi bilo spodobno, da ta sredstva odklonimo, ker če bomo stran vrgli 1,5 milijarde, nihče ne bi pogrešal še 44 milijonov. Gre za veliko mazanje oči državljanom! Da si lažje predstavljamo, prodajalec nam ponuja kolo za 1.500 evrov, kar naj vsekakor zagrabimo z obema rokama, saj bo prispeval 44 evrov! Če bi bilo obratno razmerje, ne rečem, tudi mi bi peli Odo radosti, imeli bi denar, nadzor tujcev in na koncu tudi drugi tir.

Moje povsem laično mnenje sicer je, da si državljani od tega tira ne moremo obetati čisto nič. Ne verjamem, da zaradi teh 26 km ne morejo v Luki dovolj hitro raztovarjati in odvažati, da nas zaradi tega prehitevajo ostala pristanišča. Kot državljanka si želim posodobitev celotne železniške infrastrukture, vključno z bednimi postajami, za ceno, po kateri gradijo Kitajci, kar smo lahko prebrali. Proga, dolga 480 km, z viadukti in postajami, je stala Kenijo samo enkrat več kot 26 km drugega tira!!! Vsa Slovenija bi dobila moderno železnico s postajami samo za enkrat večjo vsoto denarja. Železnico, po kateri bi vlaki vozili hitreje, kjer nas ne bi premetavalo kot krompir na traktorju. Postaje, kjer ti ne bi podstavljali pručke, da dosežeš stopnice in se vzpneš na vlak. Ne vem, ali so to v Trbovljah že odpravili, vzpon na vlak v Trbovljah v smeri proti Ljubljani je bil dejansko adrenalinski, moški zadaj in moški spredaj sta bila potrebna, da si vstopil na vlak. In to ni bilo pred 50 leti!

Torej, to norost z gradnjo drugega tira smo državljani zaenkrat zaustavili, ali bomo zbrali toliko razuma, da bomo NE temu projektu tudi množično podprli na referendumu, lahko le upam. Kot rečeno, pa že teh 40.000 podpisov daje upanje, saj je bila prej kot ne popolna medijska blokada o zbiranju podpisov. Ljudi, ki so stali ob stojnicah, pa so mimoidoči »moderni« zmerjali in se jim posmehovali.

Ker smo že pri milijardah, eno tako milijardo denarja je “naša” banka (na Slovenskem smo mi gospodar) tako mimogrede oprala. Pere se denar, ki izvira iz kaznivih dejanj ali je namenjen kot plačilo za kazniva dejanja, terorizem, industrijsko špijonažo, kršenje sankcij ipd. Pere se za velike provizije. Torej, vsaj pol drugega tira je poniknilo v žepih ali na računih tistih, ki dejansko vlečejo niti iz ozadja. Glede na potrebo po drugem tiru in financiranju tega je beseda poniknilo toliko bolj na mestu, saj daje misliti, da denarja več ni, volitve pa se bližajo. Ozadje potrebuje svež denar!

V normalni državi bi Dragonji že letela glava
Pa še nekaj se je zgodilo vmes, nekaj, česar mediji niso opazili. Metodu Dragonji, svetovalcu podjetja za izgradnjo drugega tira, posebej ustanovljenega podjetja, naj bi nekdo izmaknil vso dokumentacijo o izgradnji, ki jo je “varno” hranil v osebnem vozilu na Ljubljanskem gradu. Na USB-ključku naj bi bila dokumentacija o drugem tiru in Mercatorju. Halo??? Kaj dela dokumentacija o Mercatorju pri svetovalcu podjetja za izgradnjo drugega tira? Kaj dela svetovalec na Ljubljanskem gradu? Z vso dokumentacijo, ki, kot pravijo mediji, Bogu hvala, ni tajna, temveč le poslovna skrivnost. To pa ni nič, kot tudi ni bilo nič izdajanje državne tajne italijanskemu veleposlaniku v času osamosvajanja Slovenije. Mar ne, gospod Ciril Zlobec??? Ko bi v vsaki približno normalni državi letela glava Dragonje in vlade, ko bi vsak vsaj približno normalen novinar vprašal, kaj je delal človek na Gradu, s kom se je sestajal in zakaj je nosil dokumentacijo in jo puščal v avtu, se pri nas nič ne zgodi. Ko bi vsak novinar moral vprašati, kaj ima Dragonja z Mercatorjem, pa spet nič! Bolj pomembno je poročanje, da so kolone na cestah. Tako kot lani, predlani, pred tremi, štirimi …. leti ob takem času.

In ko že misliš, da gre za kriminal “par excellence”, da bo vsa država hitela odkrivati storilce, jih procesirati, se ne zgodi nič. Mediji utihnejo, imena so znana, nobenega pripora, nobene preiskave …. Bolj so se potrudili, ko so iz Jankovićevih prostorov odvažali stare računalnike, so vsaj dajali videz, zdaj pa se jim v vročini tudi to več ne ljubi. Računajo na kratek spomin volivcev, vendar pozabljajo, da se prek interneta ljudje organizirajo in “obujajo spomine”. Nekdo si očitno na debelo maže kruh z maslom, medtem ko je za drugega maslo “škodljivo”. V pričakovanju preiskav v povezavi z bančno luknjo in pranjem denarja se torej prav tako obeta vroča jesen. Ker mi ne bomo pozabili!

Slišim, da so pri nas tudi pri imenih strank plagiatorji. Po “Naprej, Slovenija”, ki so si jo sposodili po “Naprej, Italija”, je na vrsti novo ime za stare socialistične čase, ki plagira nemške Die Linke. “Levica”, ki jo vodi Mesec. Kot da bi bral pravljico. Zaslužki politikantov so brez dvoma v primerjavi z njihovo siceršnjo delazmožnostjo resnično pravljični. Ko članstvo, ki ugotavlja, da s podporo ne deli tudi denarja, odhaja, se povzpetniki dičijo z rdečo zvezdo, ki si jo je ena celo obesila v obliki uhanov. Verjetno je s tem pokazala tudi navzven, da jo rdeča zvezda vleče za ušesa, ali pa, da je bila od rojstva označena. Tako imenovana sledljivost, kot to poznamo pri govedu! Do kam seže človeška neumnost, pa je še vedno neodgovorjeno vprašanje. Ko že misliš, da imaš odgovor, ti znova dokažejo, da gre lahko še dlje …. Kaj bo stranka zganjala v jeseni, se bo Levica borila proti Združeni levici, kako uspešno bo prikrivala svojo požrešnost, bomo videli. Vsekakor bo vsaj znotraj med levimi vroče!

Ali bo vroče prihodnji teden, ko se bodo pod rdečo zvezdo privilegijev družili tisti, ki jih hranimo, ne vem. Obetajo se protidemonstracije, UE Ljubljana pa seveda ne bo izdala prepovedi, kot se je zgodilo v Mariboru. Je pa le razlika, ali je nekdo domoljub ali pa poveličuje morilce slovenskega naroda! Zna biti vroče! Zato tisti, ki se še spomnimo, zapojmo:

Stranger, stranger, stranger, stranger

It’s hot here at night, lonely, black and quiet.

On a hot summer night

Don’t be afraid of the world we made

On a hot summer night

vir: https://www.youtube.com/watch?v=U83V2a_Yq9w

Lucija Šikovec Ušaj