fbpx

Vse, kar osvetljuje resnično zgodovino Slovencev, je treba onemogočiti

dr. Vinko Gorenak (Foto: STA)

Če bi vas takole na hitro vprašal, koliko je Slovencev, bi velika večina odgovorila, da okoli dva milijona. Podatek seveda sploh ni točen, Slovencev je okoli dva milijona in pol. Res pa je, da nas v Sloveniji živi okoli dva milijona, ostali pa po širnem svetu od Avstralije, Argentine, ZDA do Kanade, da ne omenjam nam bližnjih držav, kot so Nemčija, Švedska in še katera sosednja država.

Razloga za odhajanje Slovencev iz domovine v tujino sta bila od nekdaj dva. Prvi je ekonomski, ta je prevladoval po prvi svetovni vojni, pa tam v šestdesetih letih prejšnjega stoletja, ko so Slovenci odhajali s trebuhom za kruhom v svet. No, danes ni nič drugače, pomemben del mlade populacije zaradi istega razloga tudi zadnja leta odhaja v svet. Drugi razlog odhajanja Slovencev v svet pa je politične narave. Po drugi svetovni vojni so mnogi zapustili Slovenijo prav zaradi nestrinjanja s komunističnim režimom.

Naši rojaki po svetu so si nadvse prizadevali za samostojno državo Slovenijo
Pa je vendarle prišlo leto 1990. Čas nastajanja samostojne in neodvisne Slovenije. Večina naših rojakov po svetu je bila še kako aktivna v prizadevanjih za samostojno državo Slovenijo. Nič čudnega torej, da je v tistem času nastalo društvo Svetovni slovenski kongres. Gre za popolnoma neodvisno, zlasti pa nepolitično društvo, katerega osnovni in edini cilj je združevanje interesov Slovencev doma in po svetu. Do zdaj so organizirali številne znanstvene konference na temo Slovencev v domovini in v svetu. Društvo je imelo vse od svojega nastanka prostore na Cankarjevi 1 v Ljubljani. Gre za najožji del centra našega glavnega mesta (ob Nami), katerega lokacija ima tudi simbolni pomen za vse Slovence doma in v tujini.

No, tako je bilo vse od osamosvojitve do danes. Toda sedanja Cerarjeva oblast se je odločila, da temu v prihodnje ne bo več tako. Stavbo na Cankarjevi 1 v Ljubljani so se namenili oddati Banki Slovenije, društvo Svetovni slovenski kongres pa nameravajo preseliti v neugledno in popolnoma neprimerno socialistično stavbo na Linhartovi 13 v Ljubljani (bivša občina Bežigrad). V tem prispevku omenjam le društvo Svetovni slovenski kongres, čeprav gre še za več drugih društev.

Obveljala koalicijska odločitev
No, o tem smo prejšnji četrtek na pobudo SDS razpravljali tudi v Državnem zboru. Uganili ste, koalicijski poslanci so zagovarjali izselitev Svetovnega slovenskega kongresa na Linhartovo 13, poslanci SDS in NSi pa, naj društvo Svetovni slovenski kongres ostane na Cankarjevi. Čigava je obveljala, verjetno sklepate – koalicijska. Sam sem v razpravi dejal, da društvo Slovenski svetovni kongres predstavlja “srce naroda”, ki združuje vse Slovence, tiste doma in tiste v tujini. Zato nobena vlada nima moralne pravice, da niža standard njihovega delovanja.

“Zračni protokolarni most”
Mogoče ste se vprašali, zakaj naj bi prostore na Cankarjevi 1 dobila Banka Slovenije. Ta ima zdaj prostore dobrih 100 metrov od Cankarjeve 1. Ko smo prevzeli evro, je Banka Slovenije izgubila številne pristojnosti in pričakovati bi bilo, da se bo število uslužbencev zmanjšalo. Pa se seveda ni, še več, njihove plače nimajo nobenih omejitev, če so predsednik države, predstavniki vlade in parlamenta omejeni na 65. plačni razred in s tem nekaj nad 3.000 evrov neto plače, to za uslužbence Banke Slovenije in njihovo vodstvo ne velja. V SDS smo sicer predlagali zakon, po katerem bi uslužbence Banke Slovenije obravnavali enako kot druge javne uslužbence, a zakon ni bil sprejet. No, Cerarjeva prva vlada v sodelovanju z Banko Slovenije načrtuje “preseravanje” (oprostite izrazu). Med sedanjim sedežem Banke Slovenije in Cankarjevo 1 naj bi zgradili nekakšen zračni protokolarni most, na Cankarjevi 1 pa reprezentančne prostore Banke Slovenije. Le zakaj? Edini logičen odgovor se mi zdi v “kaznovanju” Svetovnega slovenskega kongresa. Vse, kar osvetljuje resnično zgodovino Slovencev, je pač treba onemogočiti.

Namesto zaključka naj zapišem le še rešitev za Svetovni slovenski kongres. Ključ rešitve njihovega problema ima Karl Erjavec, žal le on. Le on lahko ustavi zlobne namene Cerarja.

dr. Vinko Gorenak