Vsi sveti – Bernarda Jeklin in kako so komunisti trupla zmetali v kraške jame in jih zasuli s smetmi

Lucija Šikovec Ušaj (foto: osebni arhiv).

Za nami je 1. november, dan, ki ga katoliki poznamo kot praznik vseh svetnikov in se je v socialistični Jugoslaviji imenoval dan mrtvih. Edino v Sloveniji je bil ta dan praznik, dela prost dan, namenjen obiskovanju pokopališč. Dan mrtvih je bil sicer v popolnem nasprotju z bistvom katoliškega praznika, ki je dan upanja, vere v posmrtno življenje, skratka obljuba Boga, da bo večno živel tisti, ki vanj veruje. Kakorkoli, Slovencem je uspelo tudi v socialistični Jugoslaviji ohraniti katoliški praznik, pa čeprav so ga zapolnili s proslavami pred najrazličnejšimi spomeniki. Ko smo bili še v osnovni šoli, smo morali prinesti svečko in potem smo dan pred dnevom mrtvih deklamirali in prižgali svečke pred najbližjim spomenikom padlemu ali padlim narodnim herojem NOB.

Z novo državo se je spremenilo ime praznika, in sicer v dan spomina na mrtve. Še vedno se seveda država strogo distancira od verske vsebine praznika, vendar me osebno to še najmanj moti. Bistveno bolj me moti nestrpnost, ki se povečuje iz leta v leto in morebiti celo presega nestrpnost, ki jo je širil naš profesor samoupravljanja v gimnaziji. Da sem ga pozneje srečala v kočljivi situaciji kot sodna pripravnica na oddelku preiskave, je samo potrditev »morale« marksističnih ideologov, ki smo je bili obilno deležni v času šolanja. Takrat v gimnazijskih letih smo se naposlušali govoričenja o morbidnosti prižiganja svečk na grobovih, o »tekmovalnosti« s svojci sosednjih grobov, o hipokriziji in malomeščanstvu. Tudi maturantski ples je bil uvrščen med “malomeščanskost”, ki se ji je treba upreti za vsako ceno, in dan po njem smo bili deležni pridige, da smo profesorja razočarali, saj smo dekleta prav po “malomeščansko” nosila dolge obleke, fantje pa so zaplesali v oblekah in bolj ali manj nerodno zavezanih kravatah.

Profesor zgodovine, poznejši zaposleni v arhivu CK ZKS, nas je vse leto, ko nam je predaval zgodovino NOB, poniževal z besedami malomeščanski razvajeni otroci. Profesor samoupravljanja, za katerega so bili zanimivi predvsem sošolci, nas je na vsak način poskušal pripeljati v naročje matere Partije, oba pa sta se na vse pretege trudila, da bi nas prepričala, da obiskovanje grobov in prižiganje sveč v napredni socialistični družbi predstavlja relikt sramotne preteklosti, svojci pokojnikov na pokopališčih pa le razkazujejo svoje imetje in bahavost.

Nekako v drugem letniku gimnazije ali kakšno leto prej je začela izhajati revija Jana, katere urednica je bila Bernarda Jeklin. Tudi v tej reviji, ki je vsebinsko podobna današnji, vsaj tako mi pripovedujejo njeni bralci, je omenjena napadala tako dan mrtvih kot maturantski ples. Ker v tistih časih večina moje generacije ni imela še mrtvih niti starih staršev, kaj šele staršev, je bil dan mrtvih predvsem dan brez pouka, občutljivi pa smo bili na pripombe o maturantskem plesu, četvorki, valčku, slovesnih oblačilih … Takrat sem omenjeno revijo nehala brati.

Zakaj se 70 let po pobojih ne pove, kje so trupla nesrečnih državljanov?
In danes, ko je za menoj že 40. obletnica mature? Danes smo spet ali še vedno deležni očitkov ob prazniku vseh svetih. Državni funkcionarji ob kamerah položijo cvetje na grobove “padlih junakov”, malce bolj skromno ob kakšnem spomeniku po vojni pobitih, na ostale pa se tokrat z enakimi argumenti kot pred 40 leti, z dodanim ekološkim, poskuša vplivati, da opustijo obiskovanje grobov, čiščenje, polaganje cvetja in prižiganje sveč. Če k temu dodamo, da muslimani po pogrebu svojca grob zapustijo, nam napad na ta praznik postane toliko bolj jasen. Res želimo svoje zgodovinsko ali versko izročilo zamenjati z islamskim in opustiti obiskovanje grobov? Ali se želimo vrniti v čase, ko je policija stražila in preprečevala prižiganje svečk na krajih, kamor so strahopetno zagrebli zverinsko pobite? Vedno sem se spraševala, zakaj ni junaška Partija svojih očiščevalnih dejanj javno obelodanila in pridobila naklonjenosti državljanov, če so bili pomorjeni krivi takšnih zločinov. Zakaj še 70 let po pobojih ne pove, kje so trupla nesrečnih državljanov? Ko počasi odkrivajo in izkopavajo posmrtne ostanke pobitih, pa nam mediji sporočajo, da je prižiganje sveč primitivno, škodljivo, uničuje okolje, zaradi česar bodo trpeli naši potomci, hkrati pa oblast subvencionira umazano industrijo na najboljšem kmetijskem zemljišču.

Komunizem je trupla svojih nasprotnikov zmetal v kraške jame, grape, zasul s smetmi in industrijskimi odpadki
Arheologija vedno znova odkriva grobove, ki so jih gradili naši predniki. Pred več tisoč leti so ljudje mrtve polagali v grobove, preproste ali še danes občudovanja vredne grobnice, piramide, sarkofage. Jih označili z imenom pokojnika, pogosto tudi z njegovim poklicem. Komunizem je trupla svojih nasprotnikov zmetal v kraške jame, grape, zasul s smetmi in industrijskimi odpadki. V imenu napredka? V imenu boljšega družbenega reda? Pravičnosti? Ko nas zdaj poskušajo prepričati, da je naša dolžnost, da sprejmemo stotisoče migrantov, ki nam vsiljujejo svoje navade in vero, očitno pozabljajo, da so nas pred tem učili o divjanju Turkov, o skrunjenju trupel, o Ćele kuli. Po porazu Srbov na začetku 19. stoletja je Kuršid paša glave poražencev, odrte in nagačene, poslal sultanu v Carigrad, iz lobanj pa sezidal stolp.

Potem ko je Unesco staro mestno jedro Hebrona, kjer leži pečina patriarhov in grobnica preroka Abrahama, uvrstil na seznam svetovne dediščine kot palestinsko dediščino, se bojim, da se Srbi zaman trudijo, da bi bil stolp uvrščen na isti seznam kot njihova dediščina.

Kaj hitro lahko najdemo vzporednice med tedanjimi turškimi vpadi in današnjimi migranti, med obglavljanjem in skrunitvijo trupel in povojnimi pomori. Med janičarji in otroki s Petrička. Zato nam danes leva oblast prek svojih medijskih trobil poskuša dopovedati, da gojimo kult mrtvih, ker ne zapuščamo grobov svojcev, ker se jih spomnimo in jim prižgemo svečko kot simbol, ki prežene temo smrti.

Nihče mi ne bo zapovedal, koliko sveč naj prižgem na grobu
Brala sem, da se je letos FURS odločil nadzorovati prodajalce cvetja in sveč pred pokopališči. Kaj pa prodajalce sladkorne pene, čevapčičev in kostanja? Akcija, s katero se želi ljudi prepričati v nesmiselnost njihove tradicije, v nesmiselnost spominjanja mrtvih ob hkratnem zavedanju lastne minljivosti, očitno poteka na vseh ravneh. Žal, kot berem, velikokrat “seme zla” pade na plodna tla in ljudje brezglavo ponavljajo slišano na televiziji ali radiu. Izničenje spoštovanja do svojih pokojnih prednikov je le kamenček v mozaiku, s katerim nas poskušajo prepričati, da glejmo v prihodnost in da se iz zgodovine nimamo česa naučiti. Prihodnost pa brez poznavanja zgodovine, brez spoštovanja svojih prednikov, brez zavedanja, da brez njih ne bi bilo nas, ne bo prav nič rožnata!

Sama bom še vedno obiskovala grobove svojih prednikov, čutim s prijatelji, ki hodijo na grobove svojih potomcev, in nihče mi ne bo zapovedal, koliko sveč naj prižgem na grobu. Ne v imenu ideologije in ne v imenu ekologije.

Lucija Šikovec Ušaj

 

 • Valter BraniSlav

  Lucija ti kar prizigaj sveče in prestevaj kosti.
  JAZ BOM PA RAJE ŽIVEL, SLUŽIL DENAR, IN SE VESELIL OBILICE VNUKOV.
  Moji potomci se razmnozujejo hitreje od podgan. In to me neizmerno veseli.
  Ti pa kar jokaj in stokaj in pogreva stare zamere. V rane si moraš čim pogosteje natresti soli sicer bo bolečina popustila. Ti pa brez bolečine ne znaš in NOČEŠ živeti.
  Ja tudi taki ste med nami…

  • Luiggi

   Skoda,da tvoji potomci niso Slovenci!!Kar se pa gnara tice,je pa takole,tudi rtebi bi kmalu regrat iz riti rastel in denarja se za gnoj ne bos potreboval!!

   • Valter BraniSlav

    In zakaj je škoda da niso Slovenci? Da bi potem takole iz dneva v dan jokali in obtoževali druge ker niso uspeli? Slovenske ženske rodijo 1.4 otroka, latine pa 3 krat več! Južna amerika je polna otrok.
    Se pa strinjam da denar sam po sebi ni dosti vreden. Moj denar ni zame ampak za moje potomce ti pa se bodo razmnozevali do konca sveta. A je to kaj slabega?

    • Steiermark

     Ne napihuj se tako, s takšnimi bedastimi izjavami, kot je tista “o razmnoževanju podgan”….. Ali s tem priznavaš, da sam spadaš mednje? Potem bo pa zaleglo, da bomo opravili deratizacijo in se tako rešili te podganje golazni, ki nam tudi vlada in nas vleče vedno bolj med podgane, jugo in ruske!

  • Viktorh

   .Ljubi bog, tolikokrat sem ti že napisal, da SE STUŠIRAJ, ko zlezeš iz mlakuže za svinjakom in zapustiš svoje svinje.

  • Capi

   Po tvojem pisanju sodeč, si ena velika zguba…..svoje potomce primerjaš s podganami????
   Jejejej, verjetno so to samo tvoje želje kar opisuješ, v resnici pa si brez denarja, brez potomcev, brez prijateljev, ……….skratka brez vsega…..

   • Viktorh

    Saj je topli bratec…

 • ahnenpass

  Zanimivo vprašanje, zakaj nato soldateska ne pove odkrito zakaj so pobili toliko arabcev in muslimanov ter kje vse ležijo njihovi koščki teles.
  Aja, za partizane se je vprašala, saj to pa mene tudi najbolj moti, govorijo o najbolj častnem dejanju v zgodovini naroda, o katerem se ne sme zvedeti in govoriti nobenih podrobnosti, sploh pa ni mogoče malikovati nacističnih relikvij in nerazpoznavnih ostankov.
  To se mi zdi tudi dober odgovor zakaj muslimanske migracije, ker smo jih pomagali napadati,ker smo izdelali orožje,ki jih pobija in jim ruši domove verjetno, zakaj so jih potem povabili sem, to mi pa ni jasno. Ker jih niso, kdo pa roma za đermani, če ne naši sodelavci in ovaduhi, ki so po rodu domačini iz napadenih držav in muslimani.

 • Miro Jereb

  Lepo napisano…čeprav se morda ne tiče vseh…Nekaj tistih rdečih bedarij sem bil deležen tudi sam že tedaj ko sploh nisem vedel kaj je komunizem…to povem in se ne skrivam za nekimi psevdo imeni…TISTIH KOMENTARJEV Z ČUDNIMI IMENI SPLOH NE BI OBJALJAL…SAJ NIMAJO JAJC da bi se predstavili z lastnim pravim imenom potem pa kvasijo neumnosti….

  • ahnenpass

   Razen tebe, skoraj nihče ne uporablja svojega imena na spletu, ker tu je vse narisano, nič ni res, vse se da manipulirat… V glavnem, čez deset let boš verjetno pogruntal, da nisi vedel kaj je internet, enako kot nisi razumel komunizma.

   • Luiggi

    Jaz se ne sramujem mojega imena in priimka,ti pa kot izgleda se ga sramujes,no ja,saj te je lahko sram!

    • ahnenpass

     Ne razumeš, VEČINA se nas skriva, ugani zakaj.

     • Steiermark

      Takšnim, ki niso razumeli komunizma (torej ga niso občutili na lastni koži) naj pojasnim, da , v času, ko sem bila še naivna in sem komentirala tudi na portalu RTV Slovenija in A kanalizacije, nisem uporabljala psevdonima in ravno zaradi tega sem prejela veliko groženj, ker sem se upala izjasniti, kako jaz vidim resnico…. Grožnje pa niso prišle samo od komunajzarskih zmenetov, zaplankanih rdečuhov ampak celo od admina, ki mi je obljubil, da če nebom nehala pisati na njihov portal (potem, ko so redno brisali moje komentarje ter sem si dovolila vprašati, zakaj takšen odnos od poštenih in neindoktriniranih ljudi,….), da bodo poslali policijo na moja vrata…… Torej, miro jereb, kdo mi garantira , da je to tvoje ime in priimek in dokaži, da imaš “jajca” – objavi še svojo sliko in naslov……saj se tebi zaradi narave komentiranja, nima kaj zgoditi od tistih, ki še vedno vohljajo za ljudmi – si namreč njihov…..

 • ahnenpass

  Daleč smo prišli od časov, ko so krščani pokopavali mrtve samo na cerkveni zemlji, navadno brez obeležja, ker so tisti leseni križi hitro sprehneli in je bila potem tam sama svinarija. Včasih so mrtve metali tudi v skupinske kostnice, kjer so trupla počasi zgnila, nato so samo še pokopali kosti, najraje kje ob cerkvi.
  Meni se pa ne zdi čudno, da muslimani ne malikujejo grobov enako kot hedonistični in perverzni zahod, če pa se razočarane gospodinje ne smejo zbirati, obrekovati in saditi rožic tam, kjer ležijo mrtvi. kakšno dostojanstveno žalost smo imeli pa na pokopališčih med komunizmom, sama revščina in siv beton, edino sveč je bilo ogromno, ker smo za Dan mrtvih ponoči lahko občudovali tisto mistično migetanje nepreglednega števila majhnih ognjev. Po osamosvojitvi, je dobil pa kmetavzar denar in se je začel ves plastični cirkus, ki je tako značilen za našo zahojeno družbo, kjer se še mrtve mori z zavistjo kdo ima večjega oziroma kdo je več nagrabil od drugih skupaj. Ni gršega kot lepo javno pokopališče, za žive ni, mrtvim se zidajo pa celi mavzoleji, ki se ponoči bleščijo kot Las Vegas. Posebej velja izpostaviti Zlatega Jezuščka, nabitega na kvalitetno lakiran les, če ne bi vstal od mrtvih, bi se danes obračal v tisti votlini, ko bi gledal ves ta bleščeči drek.
  Muslimani radi komplicirajo, saj zato so vsak dan na kolenih, obrnjeni proti Meki, ker so taki svetniki in polni razsvetljenih, duhovnih misli, ne morejo brez neumnih obredov. Njihov pogreb je še večji cirkus, najprej rabijo kompas, da mrtvi ležijo z glavo obrnjeni proti Meki, časa imajo pa samo en dan, zaradi bakterij in smrada. Verjetno hodijo po človeških kosteh, ker ne poznajo kremiranja. Trupla morajo najprej umiti in povezati v bele cunje, ki vpijajo telesne tekočine. Pokojnega položi v grob njegov naslednik ali najožji član družine, nanj položijo tri kepe blata, nato skupaj z župnikom zmolijo Janezhovo molitev. Tiste blatne kroglice simbolizirajo življenje iz blata, smrt nazaj v blato in ponovno vstajenje po smrti iz blata, podobno kot v krščanstvu, na koncu svojci in prijatelji pokojnega molijo še za njegovo odpuščanje. Nagrobniki morajo biti skromni, visoki približno 30 centimetrov, da ne more nihče sedeti ali tacati po njih. Obred zaključijo s temi dnevi žalovanja, vdove morajo žalovati štiri mesece in deset dni, med tem časom pa ne smejo imeti nobenih stikov z moškim, godnim za ženitev.
  Nič takega torej, njihova pokopališča zgledajo skromna, a dostojanstvena, afne guncat je tam prepovedano, lahko pa jih seveda redno obiskujejo, čistijo smeti ter prižigajo svečke.

  • dr Janez Sveti

   Vsakdo, vidi smrt in prehod v večnost drugače. Mi smo samo energija in telo je samo prag. Iz prahu je nastalo in v prah se povrne. Energija je večna. Kako kdo gleda in čuti, do pokojnikov je njegova stvar in od tebe ni lepo, da sodiš,kdo ima prav. Zakaj pa misliš, da je tvoje razmišljanje pravilno? Je. Iz tvoje realnosti. Jaz vidim drugače in vseh 8 milijard ljudi, vsak drugače dojema, čeprav se zdi, da vsi podobno.
   Pokopališča so za moje razumevanje, samo mesto kjer se obujajo občutki ko nam je bilo z tistimi,ki so odšli lepo. Vse ostalo, je samo napuh in samohvala, kdo ima večjega.
   DR janez Sveti genij

   • Silka

    Pravico imaš, da tako razmišljaš in tudi napišeš. Seveda pa ne posegaj v pravico drugega, da ravna po svojem prepričanju in veri. O “samo napuh in samohvala, kdo ima večjega” pa te naj ne preveč ne moti. Če v zgodovuni tega ne bi bilo, ne bi bilo ne piramid in ne grobnice, za nekatere “svetega” maršala Tita.

    • dr Janez Sveti

     Kdo je naredil piramide??
     Grobnica maršala Tita je postavljena zato, da bi se njegovi ritolizniki obdržali na oblasti. Uspelo jim je. Danes nam vladajo njihovi vnuki.
     DR janez Sveti genij

   • ljubinica

    “Energija je vecna”
    . Kaksna energija? Kaj je energija?
    Energija ni vecna.
    “Od tebe ni lepo, da sodis, kdo ima prav.”
    Ti pa seveda lahko sodis: “Vse ostalo je samo naluh in samohvala”.
    ————
    Tvoja filozofija “vse je relativno” ne zdrzi racionalne presoje.

    • dr Janez Sveti

     Racionalno? Torej sklepaš, da ima vse svojo logiko? Tako kot jaz vidim realnost je edino pravilno. Za mene. Za tebe je tvoja realnost edina pravilna. Ravno o temu sem že pisal.
     ENERGIJA JE VEČNA. Ne izgine! Samo prehaja in se preoblikuje. TI NE OBSTAJAŠ v obliki,kot se ti zdi. Ne verjameš? Pojdi na rentgen in bo videla,da si lahko popolnoma drugačna. Energija je valovanje.
     DR janez Sveti vesoljc

     • ljubinica

      1. Ja, poznam to. Vsak ima svojo resnico (ali realnost, kot pravis ti …), jaz svojo, ti svojo, papez svojo, Soros svojo, Hitler svojo, Tito svojo …..
      Zmaga pa tista “resnica”, ki jo podpira vecja MOC. To je svet brez vrednot, brez etike, svet nihilizma.
      2, Energija je valovanje? Cesa?
      Energija v tvojem pomenu NI vecna. Si ze slisal za Veliki pok?
      Pouci se.
      Po tvoji veri, ti ne obstajas. Si samo molekule v gibanju.
      Od kod tem molekulam mnenje o cemerkoli?

     • dr Janez Sveti

      To se tudi jaz sprašujem.
      Veliki pok je veliki prdec, v katerega lahko verjame ista oseba, ki verjame v to, da je ženska narejena iz moškega rebra.
      Vedno je več neumnih vprašanj, kakor pametnih odgovorov a ne?
      DR janez Sveti izpraševalec

     • ljubinica

      Kaj se sprasujejo molekule v gibanju?
      A ne dojames, kako absurdna je tvoja vera?
      Veliki pok je dejstvo. Potrjen od fizikalne znanosti.
      Saj verjames v znanost , ne?

     • dr Janez Sveti

      Znanost je samo skupek razmišljanj, ki so prepričala večino. Zakaj in kako je nastal “veliki pok”, če ni bilo ničesar?? Zakaj trdijo, da se vesolje še vedno širi, če pa je v “velikem poku” vse nastalo v milijoninki sekunde? Torej bi v teh nekaj milijardah let morali biti tako vsaksebi, da nebi več videli niti svetlobe, saj je menda “veliki pok” hitrejši od svetlobe. A ne? A si prepričana, da je tvoj razum v tvojem telesu?
      DR Janez Sveti vesoljc

     • ljubinica

      “Znanost je samo skupek prepricanj ….”
      Veliko znanosti je fake, gotovo.
      Ampak fizika, ki je dokazala Veliki pok, ni fake.
      Zakaj in kako je nastal “veliki pok”, ce ni bilo nicesar?
      Dobro vprasanje. Ateist na to vprasanje nima odgovora.
      Teist pa ve. da je Bog svet ustvaril iz nic.
      Veliki pok hitrejsi od svetlobe?
      Kje je razum? Bog ve. V telesu ne more biti, ker ni nekaj materialnega ….

     • dr Janez Sveti

      :)
      DR Janez Sveti

     • ljubinica

      Velik del znanosti je fake. To drzi. Ampak dokazi fizike za veliki pok niso fake.
      Veliki pok hitrejsi od svetlobe?
      Veliki pok je bil trenutek …Kje je razum? Bog ve.
      V telesu ne more biti, saj ni nekaj materialnega …..

     • ljubinica

      Odgovorila sem ti ze prej, a so odgovori izginili …”Zakaj in kako je nastal “veliki pok”ce ni bilo nicesar? Dobro vprasalje.
      Ateist nima odgovora.
      Teist pa ve, da je Bog ustvaril svet iz nic.

     • dr Janez Sveti

      Bog je kriv za vse :)
      DR janez Sveti vesoljc

     • Kosobrin

      Bravo!

     • DJURO SUMAR

      Mislim, da nimaš prav, čeprav to utemeljuješ z velikim pokom. Energija je neuničljiva in samo spreminja svoja stanja. Vesolje se po velikem poku nezadržno širi in bo po nekem času zgrmelo samo vase in vse se bo pričelo na novo Nič energije se ne bo izgubilo. Kar se nas tiče smo pa itak skoraj prazen prostor. Le nekaj vode in nič drugega. Boga in svetnike pa itak vemo, da so se jih izmislili ljudje zaradi svoje nevednosti, sedaj pa to nekateri s pridom izkoriščajo v svojo korist.

     • ljubinica

      “Tako kot jaz vidim realnost, je edino pravilno. Za mene.”
      Ha ha

   • von Rhein

    Zame so napuh lažni spomeniki raznim herojem,kamni in table po gozdovih ob drevesih kjer so padli mladi kururčki.Skratka,napuh je vsa laž,ki jo častijo tisti,ki bi radi ukinili prižiganje sveč na grobovih svojcev. Še naprej bom ravnal tako kot do sedaj.Gre za osebni odnos do katerega ima vsak pravico (brez lažnih demonstracij resnice).Vsak tudi ve kje so meje in meja,ki mi jih postavljajo drugi ne bom spoštoval.

    • Kosobrin

     Table ob drevesih, kjer so padli mladi kurirčki, je napuh?

     • von Rhein

      Tisto kar je prirejeno za potrebe šolarčkov. Resnični dogodki NE.

     • Kosobrin

      Kaj je pa lahko pri kurirčkih prirejeno? In če je kakšna tabla, znamenje tam, kjer so padli, kaj je tukaj narobe? To so bili povečini še otroci, desetletni ali malo več! Saj že ne veste, kaj bi si izmislili! Takle ping – pong, vedno žaljivo pisanje vaše Lucije, ravno zaradi takih ljudi ne bo nikoli prineslo sprave. Kar daješ, to dobiš tudi nazaj, to seješ!

    • KIKI

     Nihče na svetu nima pravice ukazovati sočloveku, kako naj žaluje!
     Žalovanje je osebne narave, pogojeno s pieteto do vseh umrlih, ki nas
     spominjajo le na našo neizbežno bodočnost .- smrt!

   • tarantela

    Spodaj imaš že tri komentarje na Tvoje razmišljanje. Sama pa imam drug problem: glede na to, da sem se kot energija obdala z materijo, me naravnost jezi, zakaj kot energija občutim bolečine, enkrat zgoraj, drugič spodaj pa levo in desno. Se pravi: zakaj, za vraga, me materija boli? Vsako leto kaj na novo in se zgodi, da pomislim, da sem spet zgolj energija, če me slučajno nič ne boli.
    Lep pozdrav!

    • Aurelius

     Ne samo zgoraj, spodaj, levo in desno, še spredaj, zadaj ter notri in zunaj te bo bolelo – vse to pa zato, ker materija enostavno ne prenaša negativne energije. Iz takšnega zacirklanega cirkusa ni izhoda – izbiraš pa seveda lahko med šusom v glavo, štrikom ali pa morda giftom …

 • bubamara

  Količina sveč in krašenje grobov je res nenormalno v tej dolini. Čisto nič krščansko. Ups. Saj res. Saj smo ateistična država. No, potem pa vse v redu.

  • rabbit

   Veš kje je največ sveč in rož, na tistih ateističnih, ki celo leto tega groba niti ne povohajo.

 • Oregon

  da, tako je.
  Jaz sem omenjeno revijo nehal spremljat, bral itak nikoli, ko me je kasnejsa urednica Melita berzelak nategnila kot sem bil dolg in sirok. Pripravil sem ji 25 objav, najprej rekla da bi poracunala ko bodo vse objave opravljene, na koncu rekla da “se mora izgovoriti na slab spomin” ko bi bilo treba vsaj nekaj plačat. FUUUUUj, Jana!!

 • Krtača 20

  Bo gospa blagovolila napisat tudi če so okupatorji postavljal spomenike vsaj talcem, če že vojakom ne? Kaj pa tistim žrtvam, ki so izginili skozi nemške dimnike v Aušvicu in Dachau in podobno? Ljudje veji kje so pokopani? Zgleda da imajo domobranci spet svoje privilegije. Vsaj vemo v kateri jami so. Več me pa za te izmečke človeštva ne briga. Nedolžni so izzvzeti in so duplo na grbi domobrancev ki so jih zavedli.

  • domovina mili dom

   Ne bi bilo talcev ,ne bi bilo izseljenih, ne bi bilo Dražgoš, ne bi bilo pohorskega pokola, če ne bi bilo rdečih zdraharjev, ki so razdražili okupatorja samo toliko, da je ta potem delal masakre, seveda namesto hostarjev. Zelo lepo sta, z roko v roki, sodelovala oče komunist s sinovoma fašistom in nacistom.

   • primsek

    in ne bi bilo slovenske države; na Jalti so sklenili, da narodi, ki nimajo avtohtonega protinacističnega upora, ne morejo dobiti države, zato so Slovaško priključili Češki, izdajalske narode in zagovornike fašistov, recimo Madžare sHOrtyjem na čelu in Orbanom kot potomcem fašistov po mentaliteti, pa prepustili vplivu SZ. na Novi ima večina pač kolaborantsko pamet, ni čudno, če na tujem portalu pišejo o domoljublju in če bivši paranoični komunisti izganjajo fiktivni komunizem pri drugih; Jaklinova recimo ni bila nikoli trd partijec, za razliko od abrankastega Gorenaka Piškotka, Janeza Janšarija Šipca, Tanka in Jambreka, Zorna in Brezigarjeve. To so bili sami partijski sekretarji in vodje Vjajcehodnih brigad

    • Krtača 20

     Bolj pravilno nebi mogel napisat. S prfuknjenci se drgač ne da pogovarjat.

    • domovina mili dom

     Ti ga pa res biksaš.

   • Hun

    vseh teh dogodkov ne bi bilo, ce ne bi okupiral nacisti teh krajev…

    • Viktorh

     ,..Ljubi bog, tolikokrat sem ti že napisal, da SE STUŠIRAJ, ko zlezeš iz mlakuže za svinjakom in zapustiš svoje svinje.

  • Viktorh

   Ljubi bog, tolikokrat sem ti že napisal, da SE STUŠIRAJ, ko zlezeš iz mlakuže za svinjakom in zapustiš svoje svinje.

 • Krtača 20

  Skratka naj si avtorica vsaj abranke s kosmate riti pobere če je že ne zna umit in potem spaca skupaj nekaj.

  • Brane

   Ti verjetno nobeno zdravljenje več ne prime, očitno čisti potomec degeneriranih povojnih morilcev !!!

   • Krtača 20

    Da ima avtorica abranke na kosmati riti je dejstvo in kle ni diskusije. Naj poizkuša ovreči a bo zaman. Njeni abranki so vidni vsem.

    • Viktorh

     .-Ljubi bog, tolikokrat sem ti že napisal, da SE STUŠIRAJ, ko zlezeš iz mlakuže za svinjakom in zapustiš svoje svinje.

     • Hun

      a tebe zopet daje tik-tak…nazadnje si se osmesil pred celim portalom, ko si s svojim cinkatorskim pismom pisal na urednistvo nove24..te niso hebal pa si jokajoce nekaj casa utihnil

     • Viktorh

      .Ljubi bog, tolikokrat sem ti že napisal, da SE STUŠIRAJ, ko zlezeš iz mlakuže za svinjakom in zapustiš svoje svinje.

  • Viktorh

   .Ljubi bog, tolikokrat sem ti že napisal, da SE STUŠIRAJ, ko zlezeš iz mlakuže za svinjakom in zapustiš svoje svinje.

   • Hun

    vsak cas te bo matilda obiskala smrdis po cipresah

 • sloustava

  Nebodijihtreba jeklink in drugih presstitutk je pri nas nic koliko, vse pa izvira iz argumenta moci. Dokler bo palcek ziv…., potem boste pa videvali karbe, jeklinke, … hoditi k masi in po kolenih okoli oltarja na Brezjah. To so osebe brez lastne hrbtenice in so okolju smrdljive. Okolju nas, ljudi, drugacnemu okolju, okolju neslovencev, pa so pravi Chanel5! Dokler bo palcek ziv, je rekla Pricevalka. Mi pa moramo ta smrad spraviti na smetisce zgodovine in ga pokriti s palckom.

 • Anton

  to česar sem slutil že od začetka, ŽAL, kot tudi v samo pravljično število 3-4 tisoč. Sicer pa je Požar na vvfaktorju razkril uradne podatke pogodbe projekta Magna, ki kažejo kako so politikanti mariborčane nategnili po širokem in počez. Mariborčani uprite se!

  https://www.youtube.com/watch?v=urpR8BZniso

  http://www.publishwall.si/pozareport/post/275367/vv-faktor-projekt-magna-steyr-ki-prihaja-v-hoce-je-nateg-vseh-nategov

  sarkazem press

 • Grenze

  Bravo Lucija

  • Kosobrin

   Zakaj?

 • lili pili

  Verjetno ni bila dovolj pozorna pri pouku, da bi si zapomnila, da med vojno ni bilo dovoljeno pokopavati pobitih partizanov, talcev in ostakih, ki niso ljubili nemcev in bele garde na pokopaliscih.

  Po vojni je to pravilo ostalo samo v drugacni obliki.

  • domovina mili dom

   Pozabi, nacisti so spoštljivo pokopali pobite. Celo v Celovec so pozimi vozili trupla in jih pokopali. Je pa res, da so med vojno partizani puščali po grmovju pobite “vaščane”, ki so jih ponoči ugrabili.

   • lili pili

    Predvsem v gradc, tam so jih kurili, tudi borce pohorskega bataljona, na pokopalicsa pa jih niso

    • etrusk

     odlično učeni mož, lili pili, kdo vas je tako lepo – laži -naučil.

     • Viktorh

      Očitno iz rdečega kurbnhausa.

     • lili pili

      A pohorski bataljon ni bil upepeljen in pokopan v gracu, kje je tukaj laz

   • etrusk

    Je pa res , da heroji partizani niso niti svojih tovarišev pokopali , temveč so jih raje vrgli v graben. Poznam primer , ko je po treh leti partizanstva zbolel , bil lahko rečemo nezavesten so ga vrgli v graben , Človek kmet ga je našel , ga pripeljal na dom in POZDRAVIL ga je Nemški zdravnik

  • Steiermark

   Kaj čemo, pač spadaš k vrsti osebkov, ki jim ni bila resnica nikoli predstavljena in podana ampak svoje “znanje” utrjuje in še naprej sprejema v obliki laži, ki nam jih je tumpala rdeča elita, v naše glave, v šoli in povsod. Razen nekaterih, ki smo imeli v svojih starših poštene in razsvetljene prenašalce resnice, ki je ravno nasprotna od laži in sovraštva, s katerim ste napolnjeni takšni osebki….z zamegljenim podstrešjem…

   • lili pili

    Verjatno sem se dal bolj poduciti kot ti. Najprej sem pslusal in gledal partizansko stran, prebral sem vseh 102 izvodov nove slovenske zaveza, se pogovarjal z dvema prezivelim iz teharja, gledam odaje spomini in nasi pricevalci… za obe strani imam razumevanje, casi so bili izjemno teski napake na obeh straneh, kdaj bo konec kreganja na to temo pa res ne vem…

    • Steiermark

     Kaj pa so te “napake”, na strani žrtev? Zverinsko je bilo poklanih več kot 200.000 poštenih in zavednih Slovencev, med njimi tisoče otrok, veliko starcev, žensk – mamic, pa tudi starejših! Ali ti tega ni nihče povedal oz. te seznanil s to krvavo platjo teh rdečih krvosesov in morilcev slovenskega naroda, pod poveljem največjega množičnega morilca , pedofila in pederajzla tita,
     “Kdaj bo konec kreeganja na to temo”, sprašuješ? Ko se bodo te rdeče zombijevske pošasti, s krvjo poštenih slovencev, umazanimi kremplji, iskreno pokesali, potem ko bodo priznali svoje zločine, se za vedno umaknili iz javnega življenja, in ko mu bodo odvzeli vse naropano in prilaščeno, vse do neupravičenih privilegijev, tudi v obliki penzije!

     • lili pili

      S katere strani 200.000…

     • lili pili

      Numnosti govoris kot da so tisti, ki so ubijali na oblasti, nega srat a se naj njihovi sinovi opravicijo za to kar so delali njihovi starsi, cez nekaj let se bodo morali tvoji otroci opravicevati za tvojo neumno pisanje…

     • lili pili

      Res je bil velik zenskar, bil je magneta, ti ocitno nisi in samo eno natepavas, da je bil pa peder in pedofil pa se je zgodilo v tvoji zmesani glavi..

  • Viktorh

   Ogabna laž.

   • lili pili

    Lahko preveris….

  • sprehajalec

   Lili, spet si zapisal neumnost. kaj te to nič ne frustrira, da vedno znova pišeš neumnosti? Ali pa se giblješ v krogu, kjer se šopate z lažmi? To je bolj verjetno.

   Cel pohorski bataljon je pokopan na Graškem pokopališču.

  • tohuvabohu

   A si si ti, butec osojski, zapomnil, da so partizani grobove 32 žrtev v Grahovem zravnali z zemljo?

   • lili pili

    Sem pa he samo tam ampak kar sem napisal drzi..

  • radames

   Lepo si zaprosil za blokado. Ustrežem ti.

 • luka101

  Bravo!

 • etrusk

  Bernarda ,čestitke -odlično zapisano.
  Sprašujem pa se, kdaj se bodo vremena v naši deželi zjasnila

 • Jožef

  Gospa avtorica članka je , kot vedno, napisala tisto, kar nam gre. Ker pa nihče ni popoln, je tudi njej ušlo šopirjenje nekaterih prvorazrednih po pokopališčih. Tako se .nam dogaja to, da tisti, ki nimamo na sebi kaj novega in bahavega, pač gremo pokojne obiskat večkrat med letom, kot pa ravno za Vse svete. Vse ostalo, napisano po avtorici, pa drži kot pribito. Kar je res je res, na nas pa je, ali bomo še naprej žrtve kontinuirane revolucije, ali bomo temu dokončno rekli ne!

 • Peter Leskovar

  Kot vedno, več kot odlična Lucija.

 • Viktorh

  Tudi ta praznik so komunisti obrnili v svoj prid.
  Kako sprevrženo.
  Odlična kolumna.

 • montyamp

  Zveri poznajo drugačno pieteto kot ljudje .
  Nasplošno so morilci , ovaduhi in zazidarji polni pietete kot so lahko prazne duše tistih , ki žive zazidajo z 11 zidovi .
  Če bi imeli na oblasti ljudi , namesto murglosrbske NKVD kominternovske hipokrizije ki montira procese da ostane na položajih , Slovenci ne bi bežali s svojih domov hlapčevat tujcem .
  GORJE NARODU , KO PRIDE STALINISTIČNI PRIMITIVIZEM NA OBLAST

 • Slovenec 33

  Še en zelo dober opis stanja v okupiranih slovenskih deželah, kjer okupacijo izvajajo potomci verskih blaznežev, ki so po slovenski zemlji v času genocida nad slovenskimi rodoljubi nad 600 morišč naredili.
  Njihovi potomci pa še naprej poveličujejo največjo veleizdajo slovenskega naroda, ko so njihovi predniki kot veleizdajalci,, z množičnimi poboji, omogočili nadaljevanje okupacije slovenskih dežel.
  Tudi v komentarjih pod tem člankom, se vidi vpliv usmerjenega izobraževanja pod vodstvom fdvizma, ki je uničilo sposobnost širšega razmišljanja kar veliko državljanom naše države.
  Rezultati so na dlani.
  Fiziki rečejo temu zakon akcije in reakcije, slovenska kmečka pamet “če mački stopiš na rep ta zamjavka”, topoumni produkti pa v takih primerih le blejajo in blejajo in blejajo.
  Duhovna plat tega praznika je topoumnim produktom usmerjnega izobraževanja nedoumljiva in ne pričakujte drugačnega odziva.
  V slovenskih deželah se, kljub istemu državljanstvu, Slovenci razlikujemo od slovenceljnov po doumevanju patriotskih vrednot.
  Slovenceljni bi radi bili Slovenci pa nikoli ne bodo, ker ne doumejo slovenske duše.

  • Krtača 20

   Če bi ti topoumni produkt usmerjenega izobraževanja prlezu do sedmega razreda osemletke tud nebi bil tolk prfuknjen kot si.

   • Viktorh

    Ljubi bog, tolikokrat sem ti že napisal, da SE STUŠIRAJ, ko zlezeš iz mlakuže za svinjakom in zapustiš svoje svinje.

   • nevtrino

    Vi, kot velecenjeni genialni komentator, pa tratite svoj dragoceni čas s tem “produktom”, a ?

   • Slovenec 33

    Od opismenjenega človeka pričakujem kaj več kot beljanje.
    (verjetno je predpostavka napačna, za kaj takega je potrebno biti človek in ne topoumni produkt usmerjenega izobraževanja pod vodstvom fdvizma, ki se kiti celo s kakšnim plagiatorskim akademskim naslovom, kajne)

  • Soave

   Seveda serazlikujemo , saj vsi državljani niso Slovenci. So pač državljani zaradi določenih koristi. Saj ni nič hudega, da želiš bolje živeti. Vendar pa tak državljan že ne bo odločal kako naj jaz mislim in delam !

 • Olga_10

  Čestitke! Čutim enako!

 • karpelec

  Ni je stvari pri nas, ki je ne bi obdelali žaljivo ali kakorkoli že. Osnovne okvire praznikov, ki smo si jih postavili v državi hočemo razstaviti na prafaktorje in o njih mrežimo mnenja. Koliko ljudi, toliko mnenj. Osnova pa ostaja ista, njen izvor, njen pomen.
  Ampak, ko nimamo več nič pomembnejšega, kar bi preobrnili ali oskrunili, se lotimo osnov, kar pa ni prav. Ogromno imamo še za postoriti kje drugje, kot pri praznikih, pa se jih ne lotimo, ampak kopati po osnovah, smo pa mojstri..
  Lep primer je dala avtorica članka in pod njim se vidi lep primer palete mnenj, ki dajejo šopku nmenj vso barvitost.

  • Prle

   Kaj za vraga si hotela povedati?

   • nevtrino

    “Kaj za vraga” pa vam ni razumljivo ?

   • karpelec

    Potrudi se, saj si prerok.

 • nevtrino

  Turški vpadi v vseh oblikah in barvah, nekateri zabitki na Slovenskem jih pa še hvalijo …
  Celo življenje nam nekateri iztirjenci na Slovenskem nabijajo in blebetajo, kako bi morali biti strpni, solidarni, prijazni, človekoljubni in dobrodelni do vseh vpadnikov in prišlekov .
  Ti prišleki pa že po treh minutah tukaj takoj solijo pamet in vsepovprek kritizirajo, kaj vse je narobe in jim ni prav ter se neverjetno agresivno rinejo naprej…
  Bomo vse to Slovenci še dolgo samo poslušali in nemo opazovali, da nam do konca uničijo slovensko državo ?!?

 • KIKI

  Draga Lucija, tvoj članek je kot vedno imeniten, resnično prefinjen in vreden globokega
  razmisleka, ki pa ga žal, večina zbezljanih, od materialnih dobrin napihnjenih duhovnih
  revežev , ne razume ali pa noče razumeti, ker ni v njihovo korist! Žalostno!
  Potuhnjeni koristoljubi še danes prisegajo na tisto rdečo zvezdo, pa na srp in kladivo, ki ga
  nikoli v svojem bednem življenju niso držali v rokah , da bi prinašali dodano vrednost
  v kulturi in ostalih dobrinah, potrebnih za osnovne potrebe življenja !
  Kako naj se vključijo v razmišljanje o težkih bratomornih časih, ko jim je še danes v krvi ,
  da vzamejo še materi in bratu, da brezkompromisno požrejo glavnino in se potem dovolijo
  navesiti z odlikovanji …
  Kako naj se vključi v razmislek Bernarda Jeklin, 1000x razprodana javna “truba”, zaverovana
  samo vase in v svoje šefe, ki jo “porivajo” na površje skozi šivankino uho okusnosti in realnosti!
  Moj spomin sega v čas predsednika Drnovška, ki se je šele s svojo kruto boleznijo in odhodom
  na oni svet, zaćel počasi , počasi zavedati vso bedo, ki so jo povzročili “revolucionarni”
  predhodniki in je s floskulami usmiljenja trosil nebuloze o življenju in razmišljanju o njem
  – bolno! ….kdaj bo to doletelo še ostale morilce duha, ne vem! Sveče pa jim ne bom prižigal,
  ker so prav oni življenje mojega življenja kruto ugasnili.

  • Soave

   + + + + + lepo, KIKI

 • Ana Job

  Bernardka je bila cipica, ki jo je lahko valjal vsak, ki je imel 5 minut časa. In celo življenje že nosi lasuljo.

  • tohuvabohu

   Jeklenka? Celo njeno življenje je vredno toliko kot njena lasulja.

   • Soave

    No, saj so lasulje drage !!! Nosi kakšno dobro, drago , ker sem si vedno mislila, poglej kakšno razkošje ima ta na glavi !!

    • tohuvabohu

     Že mogoče, da je draga, ampak če je to vse, kar lahko pokaže, potem je nič.

     • Soave

      Ja, je NIČ !! Ampak verjetno zanjo ni bilo nič. Je kar veliko imela od svojega spuščanja megle. In to je tisti kavelj, da se pri nas nikamor ne premaknemo. Zaradi takih špilferderberjev, ki jih je vedno več !

     • Steiermark

      Verjetno jo nosi zaradi mraza, ker v glavi je itak vakum in nima ničesar niti za skriti….razen slame. Sicer se pa spomnimo govoric, na začetku samostojne (nesvobodne…) Slovenije,

      kako je bila “zbližana” s kučkotom, ki ji je tudi rihtal jugooficirčiče, za njene potrebe…..

  • Soave

   Na, ta je pa dobra. Meni pa je bila vedno všeč njena frizura. Pa dobra, nora barva.

   • Ana Job

    Ja, lasulja je. Bog ve kaj je počela z lasmi, da je brez las. Kakšen premočen hydrogen mogoče ali preparat za trajno predolgo na glavi, pa je požgalo in je ostal puhek.

    • Soave

     Hi. . . . hi. . . . . . puhek !
     Kaj pa če ima težave s ščitnico ? Tako, kot jaz. Noče in noče delat kot se šika.

     • Ana Job

      Pazi nase in se čim manj razburjaj. Ne smeš biti preobremenjena.

     • Soave

      Eh, saj veš, da se človek težko spremeni. . .

  • KIKI

   Lasje so pravi, le v glavi ima slamo!

   • Soave

    No, kdo ima sedaj prav ? Jo gremo skupno pocukat ? Se prepričat ?
    Sta za ?

    • Ana Job

     Znana frizerka, ki jo poznam ji ureja te lasulje.

   • Ana Job

    Niso, ker ji lasulje, ki jih ima več ureja znana frizerka.

    • karpelec

     A jih ne pere v pralnem stroju?

     • Ana Job

      Hahaha, kako praktični ste moški! Lasulje so leglo bakterij in res bi jih morali ljudje dajat v stroje.

 • milanček

  bernarda jeklin, žal se človek ne more drugače izrazit , to je izrodek! Enaka svinjarija je bila tudi mati od cmerarja, kar nekaj jih je po tožilstvu, sodišćih, skratka iz kućanovega hleva!

 • ahnenpass

  Pod to rubriko se enostavno ne da razpisati, lahko je zgledati dober in pameten, če cenzura pobriše vse kar bi škodilo avtorici.
  Na ravni osnovnošolskih prostih spisov je tole, z dobrimi komentarji, bi se vsaj razvila debata in bi zgledalo, da je kolumna vsaj zadela nekaj provokativnega, ker brišete, pa še to ni.

 • RATATA

  Na slovenska (!)NOVA(!) pokopališča, kar vmes, med grobovi staroselcev dodeljujejo parcele umrlih jugomigrantov, bosanskih muslimanov, da se s svojimi zločinskimi obeležji v obliki polmeseca norčujejo iz mene in me silijo h kozlanju.

  • France

   A ne piše avtorica, da muslimani ne skrbijo za grobove umrlih? Pošlji ji sliko takega groba. Čeprav raje vidim njegov “ZAPRT” grob, kot takega živega s pasom z razstrelivom, ko kriči Alah akbar in se odpravlja na pot k Alahu.

   • RATATA

    Seveda skrbijo, vsaj busanci. Na Gabrskem (Trbovlje) jih je kolkr češ.
    V liniji (levo – desno) cca 30 grobov jih je 10 ćefurobusanskih porkamadona!!! Da te vse mine! Naj jim dajo nek eno parcelo pa se na zagrebavajo ločeno!

 • Jana učak

  Lucija tole žolto pisanje je pa res beda, vedno znova!!!

  • sprehajalec

   Kaj pa bi morala pisati, o kolaborantih,izdajalcih o zasluženih izvensodnih pobojih, ki so jih izvršili tvoji predniki in da naj gledamo naprej. prepičati nas, kako je zasluženo, da nekomu pošlješ sam kroglo v tilnik, če se ti zdi da je izdajalec?

  • radames

   Na tale tvoj “prispevek” greš takoj med blokirane. Divjak!

   • lili pili

    Hvala kurcu

  • KIKI

   Svinje ločijo samo dve barvi: rdečo in rdečo! Za ostale barve so slepi!
   Takšne se že skotijo!

  • Pesjan

   Kaj bi ti komunistična prostitutka rajerdeče pisanje?????

 • Hun

  tale clanek ni na ravni gimnazijske maturantke kaj sele pravnice…upam, da grob svojcev bl pridno urejas kot si lenobna pri pisanju clankov in zanemarjanju svojega telesa

  • Viktorh

   Ljubi bog, tolikokrat sem ti že napisal, da SE STUŠIRAJ, ko zlezeš iz mlakuže za svinjakom in zapustiš svoje svinje.

   • Hun

    vsak cas te bo matilda obiskala, smrdis po cipresah

    • Viktorh

     Stuširaj se, mihec.

    • xtc

     Nekaj vonjam,a so ti menjal plenice,al gniješ v lastnem d*****,še ves net boš zasmradil.

 • RATATA

  Na slovenska (!)NOVA(!) pokopališča, kar vmes, med grobovi staroselcev dodeljujejo parcele umrlim jugomigrantov, bosanskim muslimanom, da se s svojimi zločinskimi obeležji v obliki polmeseca norčujejo iz mene in me silijo h kozlanju.

 • sprehajalec

  Dober zapis, jasno je tudi, da potomci morilcev in ubijalcev, ki se oglašajo spodaj in ob takšnih prilikah takoj cvilijo. Kvari jim sliko o dobrem dediju pa babiji, ki je bil vedno poln denarčkov iz naslova revolucionarne borbe, hiša pa slik, bešteka in pohištva, pokradnega reakcionarjem in izdajalcem.

  Kaj ne bodo cvilili, če ta podoba plesni.

 • antimur

  Škoda, ki jo povzročijo svečke na grobu, je mušji prdec proti škodi, ki jo povzročajo kučanistični roparji, morilci, uničevalci vsega, kar je slovenskega. Povsem korekten komentar Lucije, kar se pa razpadajoče Jaklinke tiče, je prava komunajzerska kuzla, ki se z vsemi štirimi otepa odhoda v večnost, kateri se pa ne bo izognila. Po svoje se mi smilijo te komunajzerske barabe, ker jim ne preostane nič drugega, kot iskanje popolne sreče na tem svetu, ki je pa zagotovo ne bodo našli. Zato smo katoliki v ogromni prednosti pred to golaznijo.

 • Janez

  Dober zapis !
  Cenjene ge. Lucije Š. Ušaj !
  Čimprej!

  URADNA, SODNA
  R. E. H A B I. L. I. T. A C. I. J. A ! Nesodno od komunistov pomorjenih žrtev !
  In
  URADNA,
  SODNA OBSODBA NESODNIH KOMUNISTIČNIH KRVNNIIKOV !

  Dokazanih primerov.
  Z IMENI IN PRIMKI NESODNIH KOMUNISTIČNIH RABLJEV – je vedno več. L.r. Janez K. KOMENDA
  P.S.
  STALIN KOMUNISTIČNI
  NESODNI UMOR TREH MLADIH
  NIČESAR KRIVIH TRŽAŠKIH SLOVENCEV., LETA 1944.

  • France

   A potem tudi rehabilitacija Hitlerja, Mussolinija in Paveliča? Za dom spremni, kenede?

   • sprehajalec

    Če imata Kidrič pa Kardelj spomenik Francl, potem si tjih tudi gornji zaslužijo….

 • xtc

  Komunizni in socializmi vseh vrst so degenerirani iztirjeni sistemi,ki lahko najdejo partnerja le v enaki zdegeneriranosti-bolno se trudijo uničiti in zabrisati vse kar postavlja njih na laž ali jim ne ustreza,pri uničevanju se ne ustavijo pred ničemur in ne izbirajo sredstev.
  So kulti zla in vere verskih fanatikov malodane obsedencev,ki že mejijo na psihopate.

 • KIKI

  Žalovanje

  V kamen vklesana križa dva,
  vsa plaha sta in osamljena ;
  nekdo mu je življenje vzel,
  še preden bi me kdaj objel,
  še preden bi se veselil,
  da je sina prvega dobil!…

  O ljubi Bog, usmili se,
  te duše mile, žalostne,
  in vnesi v srce moje mir,
  in obriši materi solze,
  v to večnost in spomin
  poljublja ga edini sin!

  .

 • France

  … muslimani po pogrebu svojca grob zapustijo, nam napad na ta praznik postane toliko bolj jasen …

  Kaj je tu jasnega? https://www.youtube.com/watch?v=l1J6t5ELhk0 No ja, tile jih ne zapuščajo pa tudi tukaj se vidi da ne http://www.islamictrusthk.org/wp-content/uploads/2015/04/Chai-Wan-Masjid-300×184.jpg. Mogoče je avtorica zamenjala s hinduisti, ki trupla zažgejo in pošljejo po rekah navzdol.

 • France

  Komunizem je trupla nacističnih in fašističnih kolaborantov zmetal v kraške jame, grape, zasul s smetmi in odpadki. Štajerski pregovor pravi: Gliha skup štriha

  • milanček

   pametnjakovič, kdo je prvi podpisal pakt z nacisti, fašisti? Ja, komunajzarsko sranje si bodo morali izmisliti novo zgodovino! Sprašujem te, ali je novorojenček lahko kalaborant z nacisti? Človek, zamisli si malo!

   • France

    Anglezi v Muenchnu septembra 1938. Ribenttop in Molotov sta ga podpisala avgusta 1939. Boli kenede

    • milanček

     6. aprila napad nemčije na beograd, 27. aprila, ustanovitev OF, niso vedeli proti komu, nacistom-fašistom ali angloameričanom, na koncu se odločijo protiimperialistična fronta, 1. maja1941 v trbovljah, zagorju, mariboru parada, skupaj nacistični križ in srb-kladivo! Torej naši komunisti so na paradi korakali s nacisti, fašisti! Domobranstvo se prične konec 1942 leta! Možakar, tebe bpoleti NE mora!!!! Zakaj, pa tudi sam ne boš pogruntal!!!

     • France

      Ker srb je pa nosil rdečo zastavo v Trbovljah? Komunisti lahko, saj je 1. maj njihov praznik, partizani pa niso korakali na paradi v Trbovljah. Domobranstvo se začne septembra 1943, ko je kapitulirala Italija in so od fašističnega okupatorja belo in plavogardejci prestopili k Nemcem. Koliko dojenčkov pa je umrlo v Auschwitzu, Mauthausnu, Dachauvu, Gonarsu, Rabu, isto velja za starejše. A so bili dojenčki partizani in ta starejši tudi. In domobranci svinjarij ne prizanjo, ne prizanjo Kozlarjeve gošče, ne priznajo sv. Urha, ne priznajo žrtev pri Turjaku, sploh niso pobijali civilov, kenede.

     • sprehajalec

      Partizani so bili komunisti Francl. Mednarodno ime za komunistično gverilo so partizani. Pod pojmom partizani v svetu razumejo samo komunitično gverilo.

     • France

      To pa ni res. Veliko “nekomunistov” se je pridruzulo odporu proti okupatorju.

     • sprehajalec

      kot kmetje na šahovnici. Poveljniki so bili komunisti, že leta 1942 se je s tem pohvalil kardelj. Ime partizani po celem svetu označuje komunistično gverilo.

     • France

      Partizán (francosko partisan – partisan, pristaš, prostovoljni udeleženec, privrženec) je splošni naziv za ljudskega borca, gverilca, borca v uporniških enotah, lahko pa označuje tudi udeležence narodnoosvobodilnega boja sploh: francoski, italijanski, jugoslovanski, slovenski partizani, torej ni nujno komunistična gverila.

     • sprehajalec

      So. Tisti nekomunistični so se imenovali maquis, makiji. Prikazani so v Alo-Alo. Komunsitična nacionalna fronta so se imenovali partizani. Enako italijani. Ni bilo odpora, ki je bil nekomunističen, pa se je imenoval partizani.

      Slovenski in jugo komunisti, pa se še danes imenujejo partizani, ko prihajajo iz gozdov. Nekomunistične so imenovali pa plavogardisti in pa četniki.

     • France

      A ti je komedija za vir informacij? Maquis so jih imenovali tisti, ki so sodelovali z okupatorjem, kot vi pravite partizanom goščarji. A po tvoje so se plavogardisti in pa četniki upirali okupatorjem? To je potvarjanje zgodovine !!

     • sprehajalec

      Izraz Maquis v pomenu gošarji, ni bil slabšalen, tako kot pri nas. Je bil pač naziv za Resistance, ki je imela vezo z Angleži. Francoski partizani je niso imeli.

      Plavogardisti oziroma Četniki majorja novaka so bili gverilska vojska kraljeve vlade v Londonu, slovenska veja. Za plavogardiste so jih po vzoru oktobrske revolucije imenovali rdečeggardisti oziroma partizani. Izdali so jih in uničili, saj komunistična gverila ni trpela konkurenčnih gverilskih gibanj, kot naprimer v Franciji. Uničili so tudi Tigr iz istega razloga.

      preberi si najbolj detalen opis dogodkov in vlogo četnikov ter glavnega partizanskega sovražnika, četnike, ne nemce v Bajtovem Bormanovem dosjeju. Četniki so bili konkurenca partizanom v borbi za oblast, Oboji so se pa spopadom z Nemci izogibali, saj so vedeli, da bodo z njimi opravili zavezniki.

    • Anton

     Nisi pa odgovoril če je lahko dojenček ali pa 85let stara mama kolaborant?

  • sprehajalec

   Pa ne samo njih, tudi trupla žlahte, otrok, žensk, mladenk. vse to so zmetali v jame, da so potem tvoji pokradli premoženje. Si podedoval družinski beštek? Si se morda vprašal, kam je dedi pospravil lastnika?

   • France

    Mojemu pradedu so italjanski okupatorji ukradli pusko, ker je bil lovec, babici pa so ob isti raciji ukradli nakit. Me res zanima kateri fasist se sprasuje od kod njegovemu dediju te stvari?

    • sprehajalec

     Dedi je to nazaj dobil, pa še veliko več, prepričan sem v to….

     • France

      Ne, nič ni dobil nazaj. Moogoče si pa ti verbal, kaj kar so pokradli prejšnji oblastniki, da ti to takoj na misel pride.

     • sprehajalec

      Če bi moji predniki kaj dobili, bi ti zagotovo to povedal. Tako pa verjemi, da nič niso dobili.

     • France

      No pa sva na koncu ugotovila, da sva z materialno dediščino po prednikih na istem, po dediščini idej pa ostajam na svojem bregu.

     • sprehajalec

      Vedno bom na nasprotnem bregu z vsakim, ki zagovarja pobijanje, še sploh če je izvensodno.

 • Janez

  Pa?
  KAJ JE TO SPODAJ?
  Ali imamo na tem ok portalu Nove24t – tudi dopise iz ” hiš za nego duše”?!
  Hm?
  Gospa Ušaj je le spomnila
  na čase absolutne KP, ZK INDOKTRINACIJE,
  KIATERE NEGATIVNE SLEDI SO ŠE V SEDANJIH GENERACIJAH !
  Usedline
  ex KP,ZK INDOKTRINACIJ
  POVZROČAJO “BREMZANJE” DEMOKRACIJE,
  “APATIJO” GLEDE POLITIKE PRI LJUDEH, KI NERADI RAZMIŠLJAJO. ITD. L.r. J. KOMENDA

 • tetka z ozadja

  Janšisteki, po nslednjih parlementarnih volitvah smo se odločili, da vas bomo čiprali.

 • Janez

  “Ahnenpass”?
  Nabrž?
  PIJE ” LITVINENKO” RADIOAKTIVNI ČAJ. Se zdi. Tako “mrliško” razmišlja. Groza. L.r. J. KOMENDA
  P.S.
  “LITVINENKO” ČAJ JE ZA “UMRET” DOBER. Baje?

  https://www.google.si/search?q=litvinenko&client=tablet-android-samsung&prmd=ivn&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwj3veaJmq3XAhWBvRoKHcENCxEQ_AUIEigB&biw=1280&bih=800#imgrc=L9fCpDhvEuPG_M:

  • DJURO SUMAR

   Jebo te Litvinenko.

 • DJURO SUMAR

  Za mene je tale članek mlatenje prazne slame. Pa ne le to, je tudi poln pretiravanja in celo laži. Popolnoma normalno je, da vsaka oblast poizkuša uvesti svoje poglede na vse kar se dogaja. Vse kar piše sem doživel in vem kako je bilo. Bistveno je, da nihče tudi v tisti grozni socialistični državi nikomur ni bilo prepovedano ali oteženo urejanje grobov, prižiganje svečk, žalovanje za svojci. Kako naj oblast v socialistični državi, kjer je cerkev ločena od države praznuje dan nekakšnih svetnikov, če pa vemo, da jih ni.Cerkev in tisti, ki verjamejo v svetnike pa so lahko praznovali kar so želeli. Ne vem zakaj bi moral jaz na pokopališču ob grobu svojih prednikov poslušati nekaj, česar ne verjamem. O prižiganju sveč pa mislim, da ljudje resnično pretiravajo. Nihče pa jim tega ni prepovedal ali jim grozil. Nekje sem slišal, da propagirajo elektronske sveče, ker manj onesnažujejo okolje. Ja, tudi sveče nam pobirajo kisik.

  • Kosobrin

   Vedno, odkar pomnim, smo za 1. november hodili na grobove. In to vsi – verni, neverni, beli, rdeči … Na grobove svojcev in padlih za svobodo. In tega ne bo spremenila ali omadeževala nobena Lucija. Lepo ime so ji dali starši, a je daleč od svetlobe, luči, je bolj tema ali mrak ….. en sam pesimizem.

 • Kosobrin

  Gospa Lucija, kdo nam bo povedal, kje so grobovi naših ljudi, mojih prednikov, prav tako zverinsko ubitih od domobrancev in belogardistov?

  • Jan Kovalski

   Vse protikomunistične skupine, z domobranci vred, so med 2. svetovno vojno povzročile cca 700 žrtev med civilisti kar je 7 krat manj kot pa so jih izvedli komunisti, ti pa so potem, masovno pobijali še po vojni. Drugo, protikomunisti svojih žrtev niso metali v brezna kot so to počeli komunisti, tako da danes skoraj vse žrtve protikomunistov imajo svoje grobove, kar pa ne velja za tisoče žrtev komunistični revolucionarjev.

   • Kosobrin

    Kdo je pa zaplinjeval in ubijal ljudi v koncentracijskih taboriščih? Kdo je ločeval matere od otrok? Kdo je delal poskuse na ljudeh, jih trpinčil, izstradal? Te ste pozabili, ker je seveda potem številka mnogo večja, kot tista vaša 700 žrtev, ki ste jo dobili bog ve kje, sebi v lažnivi posmeh in vam enakim!

  • mugabe

   Kosobrin – precej jih je okrog Sv. ( ! ) Urha, ampak tam so borci za Resnico sramotno poskrili, prebelili itd,. vse, kar bi lahko mladi rod poučilo o njihovih krščanskih dejanjih ( delih – ” po njihovih delih jih boste ..poznali …” );
   naj samo spomnim na eno od njihovih alpskih poskočnic : ” V imenu Kristusovih ran – naj pogine partizan.”
   To so ti bili ljudje, kleni Slovenci, s krščanskimi vrednotami ! Ni čudno, da so njihovi vnuki tako ponosni nanje, da jim celo spomenike odkrivajo – ! -…
   ..čeprav, po drugi strani, nisem zasledil, da bi si npr. v Franciji potomci petokolonašev drznili kaj podobnega… že vedo, zakaj.

 • Kosobrin

  Vedno, odkar pomnim, smo za 1. november hodili na grobove. In to vsi – verni, neverni, beli, rdeči … Na grobove svojcev in padlih za svobodo. In tega ne bo spremenila ali omadeževala nobena Lucija. Lepo ime so ji dali starši, a je daleč od svetlobe, luči, je bolj tema ali mrak ….. en sam pesimizem.

 • Get Smart

  Pomni, kaj ti je bilo položeno v zibko:

  SLOVENSKA politika je SKRB ZA SLOVENSKI POLIS = POLITEJO = DRŽAVO,
  seveda na slovenski način, torej z značilnimi SLOVENSKIMI deli, navadami, običaji in
  vrednotami.
  Naprimer SDS = Slovenska demokratska stranka, izvaja SLOVENSKO POLITIKO,
  ker tako z besedo kot z vsemi ostalimi deli sledi PRASTARIM SLOVENSKIM VREDNOTAM:
  = poštenost,
  = pravičnost,
  = resnicoljubnost,
  = prijateljstvo do ljudi,
  = domoljubnost,
  = rodoljubnost,
  = svobodoljubnost
  in kar je še svetovno znanih SLOVENSKIH ZNAČILNOSTI in odlik, ki smo jih SLOVENCI
  podarili svetu.
  Govorimo skratka o KULTURI ŽIVLJENJA.

  • Get Smart

   Nasprotje kulture življenja je “kultura smrti”.

   Kaj smo torej rekli? Kaj pa stoji nasproti “kulturi življenja”?

   KULTURA SMRTI = kaviarŽIDO KOMINTERNISTIČNO oziroma tukaj predvsem
   MURGL SRBO RVACKO … skratka JUGOKOMUNISTIČNO pasjejebstvo = pedrstvo = pedofilstvo =
   detomorilstvo = uničevanje = UMOR = ropanje = LAŽ = blatenje ljudi = NORČEVANJE =
   sviranje kurtzu = prodajanje magle=
   skratka PARAZITIRANJE na ljudeh …
   transićizem = feminizem = kretinizem = drkalizem = pasjejebizem = vegizem =
   SOCIALIZEM = KOMUNIZEM = FAŠIZEM = ČETNICIZEM = USTAŠIZEM = MUSLIćKULTIZEM = kozojebizem = vukojebizem
   … =
   tukaj MURGL JUGOKOMUNIZEM =
   = globalno pa kaviarŽIDO KOMINTERNIZEM in njegov MUSLIćKULTI itd. SERBUSIZEM …
   (
   SMC SD DeSUS Levi LDS ZARES PS Bratuška Sholtes ŠARAC …
   pirati sloge unije solidarnosti dobri-LDS-dobovšeki zelenićuši
   gibanja hčerk LDSrbo-šiptarskih drnovškov socialističke partije
   i tako dalje do tokija …)
   vse to je KOMUNISTIČNA JUGOSLAVIJA,
   delajo za MURGL JUGOKOMUNISTIČNO JUGOSLAVIJO.
   .
   Vsi -izmi so izdelek kaviar ŽIDOKOMINTERNE in vsi so namenjeni poneumljanju in končno
   ZASUŽNJEVANJU ljudi.
   .
   .
   Jezus Kristus:
   »Po njihovih delih jih boste prepoznali. In spoznali boste Resnico in Resnica vas bo osvobodila.«
   .
   »Osamosvojili smo se, zdaj se moramo še osvoboditi!«

 • Ivan Friderik Novak

  Zgleda, kot da je že 60. obletnica mature za njo.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!