Začasna ustavna prepoved uporabe lovilcev IMSI – Kaj je policija počela do zdaj in kaj bo v bodoče

dr. Vinko Gorenak

Uvodoma naj, zaradi številnih zmot, pojasnim, kaj lovilci IMSI (angleško: international mobile subscriber identity) sploh so. Mnogi povsem zmotno tem napravam pripisujejo zmožnosti prisluškovanja telefonom.

Kako deluje lovilec IMSI (angleško: catcher)?

Kot vemo, vsa mobilna telefonija deluje preko mobilnih oddajnikov, ki so v lasti mobilnih operaterjev. Lovilec IMSI pa je naprava, ki omogoča identificirati telefonsko številko točno določene osebe, nima pa zmožnosti prisluškovanja. Policija pogosto potrebuje podatek o telefonski številki posameznega osumljenca kaznivega dejanja, te pa več ali manj sploh niso objavljene.

Za izmišljen primer bom vzel kar samega sebe. Recimo, da policija želi ugotoviti mojo telefonsko številko, ki pač ni javno objavljena nikjer. V tem primeru v neko svoje civilno vozilo blizu moje hiše postavi tako imenovani lovilec IMSI. Ta deluje kot lažna bazna postaja oziroma kot oddajnik mobilnega operaterja. Tako moj telefon kot tudi telefoni vseh oseb, ki so v dosegu te naprave, se priključijo nanjo, naprava pa zabeleži vse te telefonske številke. Policija tako v nekaj urah dobi več sto telefonskih številk, toda še ne ve, katera je moja. Ker sem na družbenih omrežjih objavil podatek, da bom naslednji dan recimo gost na Nova24TV, to pa omenjena TV tudi oglašuje in vabi gledalce k postavljanju vprašanj, saj bo oddaja potekala v živo, ta podatek zazna tudi policija. Lovilec IMSI zato v tistem času postavi v neposredno bližino omenjene TV. Tudi na tej lokaciji policija zazna več sto telefonskih številk, med njimi tudi mojo.

Nova24TV

Številke izpred mojega doma nato primerja s številkami, dobljenimi pred omenjeno TV, in ugotovi, da se je moja številka pojavila obakrat, toda recimo, da je bilo tisti čas nekaj mojih sosedov tudi  pred omenjeno TV, policija zazna tudi njih. Toda možnosti je malo, vsi moji sosedje pač ne bodo naslednji dan pred omenjeno TV. Recimo, da na koncu oddaje na TV povem še to, da jutri odhajam na dopust v točno določene terme na drugem koncu Slovenije. Policija v tem primeru lovilec IMSI postavi še tam in ugotovi, da se je moja številka pojavila na vse treh mestih. Ker vsi moji sosedje ne hodijo pred omenjeno TV v Ljubljani in ker vsi moji sosedje ne gredo isti dan v terme, kamor hodim jaz, obstaja velika verjetnost, da se je na vseh treh mestih pojavila le moja številka. Po potrebi policija z lovilcem IMSI pač nadaljuje z delom po lokacijah, kjer se gibljem. Tako policija mojo številko pač identificira.

Zgodovinska zapletanja policije in tožilstva

Uradno dosegljivih podatkov o uporabi lovilcev IMSI v policiji seveda ni. Lahko pa naredimo analizo posameznih dokumentov in izjav visokih policijskih in tožilskih uradnikov na to temo. Na tak ali drugačen način je v javnost na to temo vendarle prišlo nekaj več podatkov. Ena takih boljših analiz je objavljena na: https://telefoncek.si/static/2016/06/IMSI_lovilci_Infosek_2016.pdf. Kaže, da je Sova prvi lovilec IMSI kupila že davnega leta 1999, policija pa leta 2004. Leta 2006 je bila ta naprava tehnično nadgrajena, leta 2009 pa naj bi policija kupila novo napravo IMSI, ki naj bi bila tehnično nadgrajena leta 2011. Pri tem so povsem nelogične izjave posameznih policijskih šefov, ki priznavajo nabave in nadgradnje lovilcev IMSI, hkrati pa prisegajo na to, da jih ne uporabljajo.

Le zakaj bi jih kupovali, če jih ne uporabljajo? Menda zato, ker si že desetletje in pol prizadevajo za to, da bi bila njihova uporaba dovoljena z zakonom. Precej nelogična in za lase privlečena izjava. V oči pa bode dokument tožilstva iz leta 2006, ki naj bi ga podpisal vrhovni državni tožilec Hinko Jenull, ki pravi, da policija lovilce IMSI lahko uporablja v okviru zakonsko določenega “tajnega opazovanja”, ki ga dovoli tožilstvo. Nisem prepričan, da so v to verjeli policijski šefi, ki so še leta zatem zatrjevali, da lovilcev IMSI ne uporabljajo.

Policija potihoma uporablja tehnologijo

Seveda me boste vprašali, kaj pa si naredil ti kot notranji minister? Mislim, da sem že na prvem ali enem prvih sestankov s takratnim generalnim direktorjem policije Jankom Gorškom zahteval podatke o tem, ali policija te naprave ima in ali jih uporablja. Zagotovil mi je, da so bile naprave kupljene pred leti, da pa se zaradi neobstoja zakonske podlage ne uporabljajo. Toda številna zapletanja visokih policijskih uradnikov v izjavah na to temo, zlasti pa posredni dokazi, kažejo na to, da je policija lovilce IMSI vendarle uporabljala tudi v praksi, in to na očitno nezakonit način. V številnih policijskih, tožilskih, sodnih postopkih in dokumentih policija preprosto mora navesti podatek o tem, kako je pridobila telefonsko številko posameznega osumljenca. V teh primerih boste v spisih našli uradne zaznamke posameznih kriminalistov, v katerih piše, da je “kriminalist ta in ta, tega in tega dne govoril z neznancem, ki mu je zaupal telefonsko številko določenega osumljenca”. Ja pa ja, ne me “basat”, bi rekli na mojem koncu. In s takimi uradnimi zaznamki se zadovoljijo tako policijski šefi kot tožilci in celo sodniki, do vrhovnih sodnikov. Ta primer kaže na to, da policija lovilce IMSI vendarle uporablja, in to s tihim strinjanjem tožilcev in sodnikov.

Več poskusov uzakonitve lovilcev IMSI

Podatkov o tem, da bi policija skušala uzakoniti uporabo lovilcev IMSI,  vse do leta 2012 ni. Leta 2013, ko sem bil še notranji minister, je bil sprejet moderen policijski zakon, ki opredeljuje policijska pooblastila. Pričakoval sem, da bo policija kaj takega predlagala, toda to se ni zgodilo. Ne vem, vsaj do mene tak predlog ni prišel.

Leta 2017 je lovilce IMSI v zakonu o kazenskem postopku skušal uzakoniti takratni pravosodni minister Goran Klemenčič. Kot poslanec takratne sestave DZ sem skupaj s poslansko skupino SDS zakonu nasprotoval, pa ne toliko zaradi določila o lovilcih IMSI, temveč bolj zaradi poskusa ukinitve sodne preiskave. Za lovilce IMSI pa sem dejal nekako takole: “Kar se tiče možnosti uporabe lovilcev IMSI, je dokazni standard zgolj suma storitve kaznivega dejanja premalo in bi moral biti predpisan utemeljeni sum storitve kaznivega dejanja, kot podlaga za odreditev uporabe lovilcev IMSI.” Iz tega izhaja, da ne jaz ne poslanska skupina takrat nismo nasprotovali uzakonitvi lovilcev IMSI, želeli smo le ostrejše pogoje za uporabo.

Ko oblast “stopi v glavo” oblastnikom

Marca letos je bila novela zakona o kazenskem postopku sprejeta v nekoliko spremenjeni obliki. Zame določilo o uporabi lovilcev IMSI (150. a člen) niti ni bilo tako sporno, želel bi si le precej višjih standardov za uporabo lovilcev IMSI. Precej hujše in popolnoma nesprejemljivo mi je bilo določilo o tako imenovani hišni preiskavi brez navzočnosti osumljenca (spremenjeni 216. člen). Tudi nekateri drugi spremenjeni členi, kot so 148. člen, 149. b člen, 149. c člen, 156. člen, so bili zame sporni. Poznavalcem parlamentarnih postopkov je bilo popolnoma jasno, da bo na tak ali drugačen način prišlo do zahteve za ustavno presojo pred ustavnim sodiščem.

Ustavno sodišče

Zanimiva, a ne dokončna ustavna presoja

To se je tudi zgodilo. Politično precej nenaravna naveza med SDS in Levico se je poenotila in kmalu zatem je na ustavno sodišče romala zahteva za ustavno presojo omenjenih členov zakona.

Odločitev ustavnega sodišča je bila relativno hitra, prišla je pred dnevi. Ustavno sodišče se je, čeprav predlagatelji niso predlagali začasnega zadržanja 150. a člena (lovilci IMSI), omenjali so ga le v obrazložitvi, odločilo za začasno zadržanje izvajanja tega člena, ki se do dokončne odločitve ne sme izvajati (pomeni, da policija lovilcev IMSI ne sme uporabljati). O zadržanju spremenjenega 216. člena (hišna preiskava brez navzočnosti preiskovanca) pa bo sodišče odločalo ločeno. O ustavni presoji ostalega pa bo odločalo absolutno prednostno. Odločitev ustavnega sodišča je zanimiva, še bolj pa bo, ko bo dokončna v vseh pogledih zahtevanih presoj že omenjenih členov.

Morda nekoliko preseneča dejstvo, da so ustavni sodniki začasno prepovedali uporabo 150. a člena (lovilci IMSI), česar predlagatelji sploh niso zahtevali, niso pa (še) prepovedali hišne preiskave brez navzočnosti preiskovanca, (spremenjeni 216. člen), kar so predlagatelji zahtevali. Na prvi pogled nelogična odločitev ali zaporedje odločitev. Ustavni sodniki so stvar utemeljili takole: “Ukrep (opomba avtorja, 150. a člen, lovilci IMSI) omogoča izrazito neosredotočeno zbiranje in obdelovanje številnih osebnih podatkov iz zasebnega življenja širokega kroga posameznikov …” Nadalje so ocenili, da je to ukrep, ki je lahko podlaga za druge, veliko bolj invazivne posege v človekove pravice in svoboščine.

S tem pa se je seveda mogoče strinjati. Samo pomislite, da z lovilcem IMSI policija skuša ugotoviti telefonsko številko nekega prodajalca v ožjem mestnem središču Ljubljane, ki je osumljen storitve nekega kaznivega dejanja. Če bi lovilec IMSI namestila na tem mestu, prevzel pa bi vlogo mobilnega oddajnika na Maximarketu, bi policija v nekaj urah zabeležila na desetine tisočev telefonskih številk ničesar slutečih in ničesar osumljenih posameznikov, ki bi se takrat nahajali v centru Ljubljane. Le zakaj?

Za zaključek pa naj poudarim, da kaže spremljati nadaljnje odločitve ustavnega sodišča v zvezi z omenjeno zahtevo za ustavno presojo. Če so v omenjenem primeru odločili, kot so, pričakujem, da bodo ostri tudi v ostalih delih omenjene ustavne presoje.

Vinko Gorenak

 • Srbe na vrbe

  Kaj ste pa uporabljali v milici? Če je bila milica podrejena partijskemu vodstvu, zakaj ste mu služili in bili kot pravite “oborožena sila ene poltične stranke ali partije”? Že mogoče, da kot pravite ste kmalu izstopili iz partije, miličnik pa ste bili še vedno in s tem podpirali režim. Zakaj tudi tam niste spoznali svoje zmote?

  http://www.demokracija.si/fokus/dr-vinko-gorenak-koliko-je-stara-slovenska-policija.html

 • Silka

  Zanimivo bi bilo najti telefonske telefonske povezave med “nevladniki” in ilegalnimi migranti. To pa si ta prokomunistična oblast seveda ne želi.

 • est

  Še malo, pa bomo dobili čip v zadnjo plat in sledenje bo potekalo brez težav.

 • RATATA

  Nas, pomembne nergače itak vseskozi sledijo! Še posebno tiste, ki smo šli pred parlament protestirat proti strinjanju z marakeško deklaracijo.

 • Franc Šink

  Ne zaupaj po telefonu nič več kot to, kar si upaš napisati na navadno razglednico.

 • xtc

  Tukaj je logično ,da se zakonsko ostro zameji uporaba IMSI jev-uporaba je možna le z odredbo sodišča ob utemeljenem sumu kaznivih dejanj-drugače mora biti zadeva prepovedana -lovilci pa v vaarovanih skladiščih sodišča in e izdajajo le ob sodnem nalogu -drugače so plombirani,plomba se odstrani z številko naloga.Nezakonita uporaba pa pomeni slovo tistega ,ki je to dovoliol iz policije.
  Hišne prizkave -brez navzočnosti domačih so še huje kričeč ustavno kršeči problem in tega se zavedajo tudi sodniki,ki so opozorili,da je omenjena zadeva tudi v nasprotju z EU pravom,kar pomeni,da bo zagotovo suspendirana.
  Nenazadnje se sodniki tudi sami zavedajo možnosti zlorab take zadeve,saj bi lahko policisti v takih primerih tudi njim podtaknili kaj,ali ukradli iz stanovanja-skratka široka paleta nezakonitih možnosti zato bodo zadevo zelo verjetno močno nočno minimalizirali,saj so lahko žejutri sami žrtve kake lažne preizkave z namenom njih deskriditacije ali umaknitve iz službe-to predvsem velja za tiste sodnike npr .kot je Radonjič,Zobca itd ,ki pač ne delujejo v skladu z interesi levičarjev in levičarsko usmerjene policijske klike.

  • Mitja Mazini

   Sedaj mi je bolj jasno zakaj pravite da nekateri sodniki delajo dobro drugi pa ne. Tisti ki oprostijo desne so dobri, tisti ki pa leve pa kao ne. Ej jej jej. Logika južnoameriških diktatorjev. Potem se bodo pa spet sprenevedal, da kao niso mislis prisegat okupatorjem. MARŠ.

   • xtc

    Bebo levi to kar podtikaš drugim si ravno ti lepo si obrazložil kako pojmuješ kravo-REVOLUCIONARNO.

 • antimur

  Počela je prav tisto, kar jim je ukazovalo levofašistično tožilstvo, primeri proti Janši, Kanglerju, Noviču in še tisoče drugih primerov ter pri tem koristila informacije njihovih zločinskih ovaduhov.

 • Felikss_AH

  Mislim da ni toliko problem v problematičnem početju policije kot so problem tisti za katere policija dela… ti pa so z vsakim letom bolj problematični. Mlin na vodo za “specialnimi” prijemi policije je še tale naval Marakeshkih Krimilantov… in tudi če nebi bilo “njihovega spontanega” terorizma, bi tajne službe velikih že poskrbele da bo… v skladu z “podnebnimi” potrebami. V tem zagotovo briljirajo CIA, MI5 in MI6… in zagotovo tudi “partnjorski” FSB in GRU.

  Primerov je koliko ti srce želi… “terorizem” Rdečih Brigad in RAF v režiji CIA pod kodnim imenom Gladio v 70tih… da bi dosegel večno “slavo” z 9-11 ter ustanovitvijo ISIS-a. Pa tudi Londonski “teroristični” bombni napadi so zagotovo kontrolirani procesi… da bi nazadnje postali malce šlampavi v primeru Skripalovih. Kolateralne “efekte” zaradi velikosti neke explozije ali drugačne šlamparije izvajalcev… si tistega dne lahko vsak pripiše sam kot osebni bad-luck… demokracija pač.

  Slovenski “imperialni” varnostni servis nima potrebe za rušenjem objektov in bombnimi “ognjemeti”… prisluškovanje in podtikanje zadostuje dnevnim potrebam.

  Da pa ob uporabi tega IMSI “ne morejo” prisluškovati… malo Morgen… za to poskrbijo “posodobitve” in razni dodatki. Bolj od vsega tega je problematično da ti lahko opravijo hišno-stanovanjsko “preiskavo” brez tvoje prisotnosti… kjer ti lahko “najdejo” marsikaj kar prinesejo s sabo… vse v skladu s koliko greš nekomu na jetra. S pojavom Interneta in mobilne telefonije pa večina uporabnikov zdaj kar sama opravlja nekih 95% dela za tajne nadzornike “reda in miru”

  • trumpet2018

   res je vse,kar si napisal, npr. na facebooku nekaj napišeš proti ilegalnim migrantom in hop, čez 15 minut si že brisan – -shadow ban, oziroma blokiran za vedno, če to spet ponoviš. to je čisti levi fašizem, šarasti je vzpostavil totalitarni fašistični režim z več tisoč ovaduhi, ki nadzorujejo lastne državljane (primerljivo s Stasi v bivši komunistični vzhodni Nemčiji), namesto da bi se koncentrirali na uvožene iz Severne Afrike in bližnjega vzhoda, ki predstavljajo resno varnostno grožnjo

   • Felikss_AH

    Ni Šaronja uzpostavil ničesar… ta pajac je nastavljen od povampirjenega totalitarnega režima… samo ne fašističnega ampak komunističnega. Fašizem je bil neprimerno bolj zdrav sistem od Komunističnega. Noben režim ni pomoril v nevojnih razmerah toliko povsem nedolžnih kot prav Komunistični… ki so ga pa ustvarili isti ki so si izmislili tudi Multikulturalizem in nam vladajo zdaj z Globalističnim režimom.

    • trumpet2018

     vem da je pajac globoke države in sluga globalistov, zgoraj sem na kratko napisal, vendar škoda je ista, kot će bi deloval samostojno, vendar za samostojno delovanje ne premore dovolj možganskih celic, pa še ogromno škode bo napravil, če ga ne bomo odstavili

 • trumpet2018

  prav gotovo ne bodo prisluškovali musličem in negroidom , oziroma potencialnim teroristom, temveč hočejo prisluškovati vsem domačinom, kot je to bilo za ćasa Obame, ko je NSA prisluškovala več 100000 američanom, kar je zloraba oblasti, ker po mnenju zmešanih leftardov je bela rasa največja grožnja za ta planet. Vedno se zgledujejo po ameriških leftardih, naši levičarski mediji samo povzemajo skrajno levičarske medije iz ZDA, pri portalu oštro pravijo temu “raziskovalno novinartsvo” :))))) Le kaj boste raziskovali, ko še lastne riti ne najdete z obema rokama, soroševi lažnivi plačanci, vse same izpostave CNN-a , denar pa priteka iz davkoplačevalskega denarja, se pravi sami copy&paste FDV nesposobni oprani paraziti, ki v realnem sektorju ne bi preživeli niti 1 teden

  • AlternativaZaSlovenijo

   En dan! En dan ne bi preživeli!

  • AlternativaZaSlovenijo

   Samo resnici na ljubo, tudi jaz ne bi preživel niti 1/2 ure na FDV-ju :-)

 • yoni 269

  Posledice ministrovanja ministra G. čutimo še danes.

  • wert

   Nepozabno – lepo !

 • Basileus

  Vinko miličnik se bori za kriminalce.

  • wert

   Blagor tebi !

 • Borut Stari

  Nam invazivna civilizacija prihaja žeti kar smo sejali.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!