fbpx

Zafrustriranci

Sociolog dr. Matevž Tomšič (Foto: Demokracija)

Obnašanje petkovih levičarskih protestnikov ob letošnji proslavi na dan državnosti je dokončno in temeljito razgalilo njihov pravi značaj, stanje duha in moralno raven. To, da so žvižgali in zganjali hrup ob minuti molka v spomin na žrtve vojne za Slovenijo, je podlost brez primere. Ali kot je na Twitterju zapisal Žiga Turk: “Tistim, ko so včeraj zvečer žvižgali in trobili med pregledom častne čete Slovenske vojske, med intoniranjem slovenske himne, med molitvijo za domovino in med minuto molka za padle v boju za Slovenijo, se lahko reče drhal, ulica … To ni žalitev, to je opis.” Ta karakterizacija ne bi mogla biti ustreznejša. Drhal, to je to! Ti ljudje ne premorejo kančka pietete, kančka spodobnosti. Samo neskončna zaverovanost v lastni ego, v lastni, sicer na ničemer utemeljeni občutek večvrednosti.

Eno je protestirati zoper vlado, njenega predsednika ali kateregakoli politika. To je legitimna pravica vsakega državljana. Motenje proslave ob največjem državnem prazniku, in to ob okrogli obletnici, pa je izraz popolne odsotnosti državljanskega čuta. Žvižganje ob govoru predsednika države je nespodobno. Zaničevanje tistih, ki so v boju za obrambo domovine žrtvovali svoja življenja, pa je zavrženo. Očitno so se na petkovem protestu (t. i. antiproslavi) zbrali pretežno takšni, ki jim osamosvojitev nikoli ni bila »intimna opcija« in ki še vedno gojijo nostalgijo za propadlo nekdanjo skupno državo in njeno zavoženo družbeno ureditvijo.

Oglejte si še: Svete krave

Še posebej škandalozno je, da so se tega dogajanja udeležili nekateri izpostavljeni politiki, celo predsednika dveh parlamentarnih strank, Tanja Fajon in Marjan Šarec. S tem so legitimirali drhaljenje svojih soprotestnikov. Velik del odgovornosti pa nosijo tudi osrednji mediji. Ti že od vsega začetka propagirajo vsakršne aktivnosti, ki so usmerjene proti aktualni vladi. Tako so pripomogli k temu, da se je objestnost uličnih protestnikov s časom samo še stopnjevala.

Izpadi so izraz šibkosti
Vrhunec sprenevedanja predstavljajo očitki, češ da so organizatorji državne proslave prizoriščni prostor ogradili in s tem zaprli ljudstvu dostop do njega. Zakaj že so to storili? V času prejšnjih levih vlad njihovim nasprotnikom niti na misel ni prišlo, da bi delali scene na proslavah, sploh ne ob dnevu državnosti. To pa zato, ker ti ljudje čutijo spoštovanje do države ne glede na to, kdo je trenutno na oblasti. To za sedanje levičarske protestnike ne velja. Ti bi storili vse, da bi se “njihovi” znova povzpeli na oblast.

Foto: STA

Vendar je tovrstno destruktivnost mogoče razumeti kot izraz zelo hudih frustracij. Vlada, ki jo rušijo že vse od njenega ustoličenja, kar noče in noče pasti, pa čeprav je levica za ta namen mobilizirala svoje celotno omrežje in uporabila vse instrumente, ki so ji na voljo. Tako bo premier Janez Janša, ki ga ti protestniki črtijo iz dna duše, v drugi polovici tega leta celo predsedoval Svetu Evropske unije (niti še tako intenzivno blatenje v tujini tega ne bo preprečilo). In sedaj nekateri še zanosno praznujejo rojstni dan države, kar jim ne pomeni kaj dosti, in izražajo sentimente domoljubja, ki ga imajo za nekaj nazadnjaškega. Ne preostane jim drugega kot “upor” zoper to.

Izpadi, kakršnim smo bili priča na letošnji dan državnosti, so izraz šibkosti in nemoči tistih, ki menijo, da bi morali biti vselej na oblasti. Ne samo da ne morejo zrušiti vlade, tudi nobene kredibilne alternative ne zmorejo ponuditi. Neartikulirano vreščanje, čredno žvižganje in povzročanje hrupa – to je njihov nivo. Intelektualni domet se izraža v obtoževanju, zmerjanju in ponavljanju floskul, kakšne je prakticiral propagandni aparat nekdanjega komunističnega režima. Zato je njihove frustracije mogoče razumeti; a načina, kako jih izražajo, nikakor ne smemo tolerirati.  

dr. Matevž Tomšič