fbpx

Vlada naj za začetek na Hrvaško pošlje migranta Ahmada Šamija

Lucija Šikovec Ušaj (foto: osebni arhiv).

Spomin je res neverjeten. Včasih kakšen dogodek na plano prinese že dolgo pozabljeno. Najnovejši dogodki s hrvaškimi in slovenskimi ribiči so me spomnili na že davno slišano in globoko v spomin shranjeno šalo. Takole je šla:

Mali zajček si je brusil kremplje in govoril: Uh, kako bom tega butastega volka prebutal! Slučajno ga je slišala lisica in je pohitela povedat to novico volku. Volk pride do zajčka in jezno vpraša: “Kaj pa počneš, zajček? – Kremplje si brusim!” – “In kaj drugega še počneš, zajček?” Zajček je tiho in si naprej brusi kremplje. Volk ga spet jezno vpraša: “In kaj še počneš, zajček, te vprašam?” Zajček malo zaskrbljeno odgovori: “In neumnosti govorim!”

Kdo je zajček v tej šali, je nam vsem jasno. Kdo je lisica, tudi. Kdo je pa ovca, ki ne nastopa v šali, pa vam bom prišepnila. To smo kar vsi mi!

Bognampomagaj, Erjavec
Kdor je spremljal hrvaške medije, je lahko prebral, da je Šefic, tisti, ki je mirno spuščal tisoče migrantov brez vsakršnih dokumentov preko državne meje, prvi dan, ko naj bi veljala arbitražna odločba, izjavil, da so nekaj pred sedmo uro v slovensko morje vpluli trije hrvaški ribiški čolni s policijskim spremstvom. Napovedal je, da bo Slovenija, ki je pravna država (saj veste; nekega Ahmada nočemo vrniti Hrvaški, niti po morju ne, čeprav bi ga lahko pripeljali samo do ¾ zaliva), sprožila ustrezne postopke zaradi prekrškov. In nadaljeval “mi bomo naredili vse, da bo tega čim manj, vendar bomo ravnali po zakonu, če se bo to zgodilo, in izrekali denarne kazni.” Tega, kako si je Šefic zamislil, da bomo naredili, da bo takih prekrškov čim manj, si ne morem predstavljati. Jih je mislil ustavljati v hrvaškem morju, potapljati, zapleniti ribiške čolne? Za Šefica je bil stavek očitno dovolj poveden, da ni potreboval dodatne razlage.

Foto: Nova24TV

Tudi naš zunanji minister, bognampomagaj, Karel Erjavec je medijem razlagal, da ima slovenska policija pravico izrekati denarne kazni hrvaškim ribičem, ki vplujejo v slovensko morje. Zagrozil je, da ima policija evidenco in da bodo ribiči, ki ne bodo plačali kazni, imeli težave, ko bodo prišli v Slovenijo.

Mateja Kožuh Novak se je spajdašila z morilci njenega očeta
Da je šlo za resno grožnjo hrvaškim ribičem, ki preko Slovenije hodijo v Italijo, nekateri tudi na delo, je več kot jasno. Da se je slovenska državna politika v popolni nemoči, kaj storiti, odločila, da bo svojo moč in oblast razkazovala in uresničevala nad navadnimi ribiči, ker se s političnimi kolegi na hrvaški strani ne more dogovoriti, pa je še kako značilno za potomce partijsko udbovskih prednikov. Tudi ti so namreč poskrbeli, da so lastno nesposobnost in zločinsko naravo prikrivali in se maščevali nad malim človekom. Za grehe ali domnevne grehe prednikov so tisti, ki so preživeli, morali plačevati vse življenje. Če se niso spokorili, zatajili, kot npr. Kožuh Novakova svojega očeta, se spajdašili z morilci svojih bližnjih, so živeli na robu družbe, ukleti v prekletstvo, ki se mu je reklo “belček”, pa četudi se je človek rodil v času druge svetovne vojne ali mnogo po njej.

Hrvaška ministrica za zunanje zadeve je ponovno pozvala Slovenijo, da mejna vprašanja rešuje z dialogom in se vzdrži vseh enostranskih potez. Predvsem je poudarila, da so visoke denarne kazni, s katerim se grozi hrvaškim ribičem, neprimerne in nesmiselne.

In kaj se je zgodilo?
Zajček si je še vedno brusil kremplje! In konec januarja so Slovenci poslali hrvaškim ribičem prve odločbe o prekršku zaradi nezakonitega prestopa državne meje, s položnicami za plačilo kazni. Minister za pravosodje Republike Hrvaške je ribičem pojasnil, da je angažirana slovenska odvetniška pisarna nekdanjega slovenskega ministra za pravosodje, ki jim bo nudila pravno pomoč. Kdo iz pisarne je bil na sestanku v hotelu Sol Garden Istra navzoč, se iz časopisnega poročila ne da prebrati, vendar je hrvaški minister ribičem zagotovil vso pomoč in, kot je razumeti, tudi plačilo stroškov.

O tem, kdo zastopa hrvaške ribiče, nimam prav nobenih zadržkov. Odvetniki smo za to, da imajo naše stranke najboljšo možno pravno pomoč pri težavah, na katere naletijo. Ker omenjeni kolega tudi, vsaj glasno, nikoli ni protestiral pri ilegalnem prehodu meje več stotisočev, mogoče izbira niti ni tako nenavadna ali presenetljiva. Tisti, ki smo menili, da vsi jedrski fiziki, ki ne vedo niti, kdaj so rojeni niti kako jim je ime in od kod prihajajo, in so brez dokumentov, ne bi smeli prečkati meje, res nismo primerni, da bi zagovarjali ilegalne prestope meje. Sama izbira odvetniške pisarne se mi torej ne zdi sporna, denar ne smrdi in če plača hrvaška vlada, sploh ne smrdi.

Izbira nekdanjega ministra in člana stranke, ki je podpiral arbitražni sporazum je stvar higiene
Zanimivo pa je, da slovenska vlada, ki si je še vedno brusila krempeljčke in si brundala, kako bo prebutala volka, ni našla kakšnega nekdanjega hrvaškega ministra, ki je zaplul v odvetniške vode, in je angažirala nekega odvetnika iz Pule. Ne bi me čudilo, če je po naključju našla kakšnega, ki je opravljal vknjižbo nepremičnin članov slovenske vlade ali vsaj njihovih sekretarjev na Hrvaškem. Ampak, pravzaprav je vseeno. Gre za vprašanje higiene, torej, ali je nekdanji minister za pravosodje, ki je bil član stranke, ki je vehementno podpirala arbitražni sporazum, res najbolj primerna izbira. Za Hrvaško je to, da je sprejel zastopanje proti državi, katere minister za pravosodje je bil, vsaj moralna zmaga. Zastopal bo njihove interese in ne slovenskih. Čeprav priznam, odvetniki načeloma s tem nimamo in ne bi smeli imeti težav, zagovarjamo ljudi in ne njihovih dejanj. Na ta način opravljamo svoj poklic in ohranjamo dober občutek. In strinjam se, te odločbe je treba napasti z vsemi pravnimi sredstvi. Ne more si vlada brusiti krempljev, govoriti neumnosti, dražiti volka in mu potem podstaviti jagnje. Ker vsakomur je bilo jasno, da bodo sledili povračilni ukrepi. Vendar nisem slišala, da je Erjavec šel k slovenskim ribičem, poklical znane hrvaške odvetnike, se dogovoril za plačilo stroškov. Mogoče se še bo, čeprav se bojim, da bo zdaj sledil tisti zadnji stavek iz začetne šale: “… in neumnosti govorim!”

Miha Kozinc.

Za začetek, gospodje ministri, ki niste ubogali edine pametne odločitve ministrice za notranje zadeve, na Hrvaško pošljite Šamija. In za njim še vse ostale šamije. Na ta način boste spoštovali pravni red, ščitili svoje državljane, Hrvatom pa poslali ljudi, s katerimi imamo in bomo imeli same probleme in stroške. Na takšen način boste pokazali, da niste vi tisti, ki govorite neumnosti, ampak ste tisti, ki ne dovolite, da se drugi norčujejo iz vas in prek vas iz vseh Slovencev.

Mogoče potem Hrvati svojih krempljev ne bodo brusili, ampak si jih bodo pogrizli.

Lucija Šikovec Ušaj