Zakaj čas vedno teče naprej in nikoli nazaj?

Jože Biščak

Ob vprašanju v naslovu si najbrž mislite, da nisem resen. Pa sem. In to smrtno resen. Razpravljanje o tem vprašanju te namreč uvršča med klimatske znanstvenike, ne prinaša denarja, ampak veliko denarja. A o tem v nadaljevanju, najprej o novi pogruntavščini SD: Zelena je nova rdeča. To je očitno novo geslo Socialnih demokratov, dedičev komunistov, ki bi radi krvave roke sprali tako, da se prebarvajo v zeleno. Toda v resnici gre za novo prevaro kaviar socialistov, ki z mlatenjem prazne slame, leporečništvom in oziranjem za histerično Greto Thunberg kot svetlim zgledom tega sveta, iščejo način, kako na novo pokrasti poštene državljane, ki si kruh služijo z lastnimi rokami. Delno jim to že uspeva, saj je vlada, katere del so Dejan Židan in tovarišija, za podnebne spremembe v prihodnjem letu namenila fantastičnih 184 milijonov evrov, ki jih bodo vzeli iz žepov neto davkoplačevalcev.

Pri “boju” proti podnebnim spremembam gre predvsem za velik posel, ta “boj” postaja najhitreje rastoča in najbolj donosna panoga, je že prava industrija. Ni sicer natančnih podatkov, koliko denarja temu namenjajo na globalni ravni, a nekateri izračuni kažejo, da bo v tem desetletju kmalu preseženih pet (5) bilijonov evrov. Najbolj vplivni mednarodni organizaciji IPCC (Medvladni forum za podnebne spremembe pri Združenih narodih) in CPI (Pobuda za podnebno politiko) pravita, da veliko premalo. In kaže, da jim bodo odločevalski podnebni lunatiki ustregli. Vreščanje »denar, še denarja, še več denarja«, drugače bo človeštvo izumrlo, očitno pomaga. In tega se zavedajo v SD, drugače njihov Matjaž Nemec ne bi blodil o tem, da planeta B nimamo, da se naš planet segreva, da živalske in rastlinske vrste izginjajo, pospešeno se uničujejo naravni viri. In ko je to podkrepljeno z ugotovitvami vodilnih klimatskih znanstvenikov, je treba nastaviti samo še vrečo in cekini se bodo vsuli.

Spomnite se preteklega tedna, ko so se na prvih straneh in udarnih televizijskih terminih v medijskem mainstreamu svetili naslovi, da “več kot 11 tisoč znanstvenikov sveta svari pred podnebnimi izrednimi razmerami”, ki bodo človeštvu “prinesle nepredstavljivo trpljenje”. Pravzaprav so se ti “znanstveniki” podpisali pod članek na štirih straneh, kjer ni povedano nič novega. Ne gre za študijo, ampak za političnopropagandni pamflet organizacije, ki sliši na ime Svetovno zavezništvo znanstvenikov. Zveni dobro, tudi učeno je. Če bo kdo vedel, kaj se dogaja z Zemljo, bodo, kakopak, prav oni. In če je toliko znanstvenikov poenotenih v opozarjanju na izredne razmere, potemtakem bo že nekaj na tem, mar ne?

Niso klimatski strokovnjaki, niti strokovnjaki – ciljajo predvsem na davkoplačevalski denar
Ne mislim odkrivati tople vode, zato si bom o teh znanstvenikih in “znanstvenikih” sposodil kar ugotovitve kanadskega televizijskega voditelja Ezre Levanta, ki si ji vzel čas, da je pregledal, kdo je pravzaprav podpisan pod članek s kataklizmičnimi  napovedmi o bližajočem se armagedonu. Tam najdemo Terryja Berga, učitelja, ki si prizadeva za pravičnejši dostop do izobraževanja; Anno Eriksson, varuško in učiteljico klavirja; Davida Boyda, odvetnika; Mariko Liso Visserman, strokovnjakinjo za romantična razmerja, in njenega moža; Alexandra Diaza, inštruktorja teka; Hansa Wienholda, detektiva, ki ima na Facebooku zapisano: “Rešimo svet! Jejmo otroke in hrošče.” So to klimatski znanstveniki? Ne bi rekel. Še znanstveniki niso.

Foto: epa

Pri nekaterih so njihovi nazivi precej obetavni, dobesedno zadiši po klimatskih strokovnjakih. Taka je denimo Viva Cundliffe, ki je izvršna direktorica podjetja Zeleni ogljik (Green Carbon). V podjetju svetujejo, kako odstraniti nevarne izpuste iz svojega domačega okolja. Cundliffova se ponaša z doktorskim nazivom. Torej, zdaj pa bo. No, trije kliki po spletu so dovolj, da ugotovimo, da je najbrž povsem prijazna gospa doktorirala na Atlantic International University. Ta univerza ima sedež v neki stolpnici v Honoluluju na Havajih, nima potrebne akreditacije, doktorat lahko kupiš za 8 tisoč dolarjev. Tudi Marina Cortez sodi v kategorijo znanstvenikov, za katere človek misli, da so njihovo področje podnebne spremembe. No, glavni zaslužek Cortezove so predavanja, na katerih skuša dati odgovor na zelo “težko” vprašanje: “Zakaj čas vedno teče naprej in nikoli nazaj?” Problematika je lahko zanimiva, ampak nima nikakršne veze s klimatskim področjem.

Vsi omenjeni so lahko čudoviti ljudje, simpatični, Marika Lisa je kot iz rubrike “Kdo je ne bi?”, ampak nihče ni strokovnjak, kaj šele znanstvenik za podnebne spremembe. Vsi ciljajo na (davkoplačevalski) denar, saj danes praktično ne moreš dobiti javnih sredstev za raziskavo, če se ta ne nanaša na podnebne spremembe. In podpis v družbi “uglednih svetovnih znanstvenikov” je ravno pravšnja referenca. Natanko za to (in nič drugega) gre tudi pri barvanju Socialnih demokratov iz rdeče v zeleno. Revolucija, socializem in partizanstvo očitno niso več dovolj donosni.

Jože Biščak

 • Aton

  Če ima čas znano smer, potem je vektor….

 • Luka Mesec

  ČE ŽELIMO SPREMENITI PODNEBJE, MORAMO SPREMENITI SISTEM

  Znašli smo se na zadnji točki, ko še lahko ukrepamo in preprečimo vsaj najhujše in najbolj dokončne podnebne spremembe. Industrija in globalni promet še naprej rasteta, naš planet pa se duši v njunih odpadkih.

  Kapital je tisti, ki diktira takšno logiko delovanja. Kapital je nadvladal naravo, človeštvo in celoten planet. Podnebne spremembe so zgolj zadnja izmed njegovih temnih plati. Vera v neskončno rast pa je zadnja izmed njegovih iluzij.

  V kapitalizmu dobiček diktira, kaj se bo proizvajalo in kaj se ne bo. Odločevalci ne vidijo dlje od izteka mandata ali fiskalnega leta. To so kratkoročni projekti, ki koristijo peščici, uničujejo pa večino. Zato je potreben upor.

  Ne gre več samo za naše otroke, temveč za vse nas tukaj in zdaj.

  Iztrgajmo okolje iz rok kapitala.

  • francelj3

   Bravo Luka! Tako se govori! Živela revolucija! Treba je spremeniti sistem, v katerem nam vladajo ZZN, stoletni partizanarji (no ja, vsaj eden, če ne dva) in komunistični zločinci in njihovi potomci, in po 78 letih spet uvesti kapitalizem. Iztrgajmo kapital iz rok zločincev!

   • Novakec1

    …in ga daj v roke pohlepnežev, še večje sranje od sedanjega.

  • SIMON ROZIC

   …no, Lukec, bomo videli kaj bo tvoj Murgeljski palček, pa leva banda F21 porekli,
   če jim boš vzel z računa en sam EUR, kaj šele vse nagrabljene milijone ?
   Utišali te bojo za celo življenje, ker je to edino, kar res znajo !

  • macon

   Normalno, da dobiček diktira, kdo pa naj? Ti pa tvoja partija, ker vi bojda najbolje veste, kaj so človeške potrebe? Kaj pa uvažate pritepence, če ne verjamete v neskončno rast? Iz levih medijev poslušamo, da prebivalstvo mora nujno rasti. Torej bdp ne sme gor, prebivalstvo pa nujno mora? Dajte se že zmenit s samim seboj, ker to je shizofreno.

   Človeštvo je nadvladalo naravo, ne kapital. Na svetu je 9 milijard ljudi, 100 let nazaj pa jih je bilo dve. Kapital in kapitalizem sta omogočila znanstveni razvoj, s katerim je človek nadvladal naravo. Opustimo torej pridobljeno, vendar nas mora 80-90% potem umreti, da bodo ostali lahko živeli sonaravno. Kdo bo odločal o življenju ali smrti? Partijski komisar, ki bo ljudi spet razporejal v levo ali desno kolono?

   Vi ste vsi nori. Uprite se že no, kaj čakate?

  • Ryuk

   In obratno: iztrgajmo kapital iz rok okolja (okoljevarstvenikov)!
   Če je kapital tako slab, zakaj ga potem kvazi-zeleni socialisti toliko zahtevate?

 • VERZIFIKATOR

  Dejan Tit Velenšek

  RDEČA IN ZELENA

  V hiši rdeči spet posvet poteka,
  o nadaljni poti gre beseda,
  hišni svet na polno zdaj zaseda,
  se o barvi na ves glas prereka.

  Hiša tam na levi nas prekaša,
  zaskrbljeno vodja hišni pravi,
  nov načrt naj čimprej se pripravi,
  barva naj izbere v njem se naša.

  Na zeleno barvaj in bolj v levo
  temelje naj hišne se pomakne,
  takšno, glej, rešitev vodja stakne,
  upa, da s tem rešil bo zadevo.

  Pa ne gre ta stvar tako preprosto,
  tudi če dovolj je zelenila,
  rdeča zlepa se ne bo prekrila,
  seka čez zeleno prepogosto.

  Luč rdeča sveti brez prestanka,
  bi prebarvali si jo v zeleno,
  je prepozno, bratci, zamujeno,
  je pri rdečih vratih stara stranka.

  Cena vse predobro ji je znana,
  čudi se zelenkasti spremembi,
  vse zajeto v kratki je omembi,
  da je rdeča čisto razprodana.

 • tasilo

  (X) kako na novo pokrasti poštene državljane

  Biščak, odločno protestiram proti čefurski sintaksi in semantiki! V slovenščini pomeni

  pokrásti
  drugega za drugim ukrasti: v nekaj dneh so mu pokradli ves denar; pokrasti jabolka; ekspr. vrata zaklepa, sicer bi ji vse pokradli; ujeli so fanta, ki je veliko pokradel po vasi

  Če po čefursko rečete, da bo kdo “pokradel državljane”, v slovenščini to pomeni, da “bo enega za drugim UKRADEL(!) državljane. — Res?! Da bi kdo ukradel državljane?!

  Pomensko pravilno se v slovenščini torej reče:

  (X) kako na novo okrasti poštene državljane

  okrásti okrádem dov., stil. okràl okrála (á ȃ)
  s krajo narediti, da kdo česa nima več: okradel je svojega gospodarja; okradli so jo na vlaku / okrasti zlatarno– // ekspr. ogoljufati, prevarati: okradel ga je za najemnino / takratno generacijo so okradli za mnoge sanje

  Prosim, ne čefurizirajte, ne pačite in ne sprevračajte slovenščine!

  LP.
  Hanibal Lector

 • Novakec1

  Čas teče naprej, slolandijo pa vračate nazaj v kameno dobo.

 • jernej arko

  haha ja znanstveniki ful kaserajo hahah, boge firme ki črpajo nafto dobivajo pa subvencije da prežvijo ker pač miljardni dobički niso dovol rabjo še davkoplačevalski denar.

 • Ciril Brajer

  le zakaj? zato, da črni ne morete zmagat

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!