fbpx

Zakaj je Nova24TV nujna v slovenskem medijskem svetu?

Če je naloga diplomatov, da odpirajo vrata slovenskemu gospodarstvu v tujini, potem je prva naloga novega spletnega portala Nova24TV.si, da odpira prostor javnega diskurza v Sloveniji, da podpira soočenje različnih mnenj in stališč.

Prostor, ki je v zadnjih letih postal skoraj hermetično zaprt in nedovzeten za različne poglede na svet, za različne rešitve, ponujal pa več ali manj zgolj skrajne levičarske ideje tako na področju ekonomskih rešitev kot tudi na področju šolstva, človekovih pravic in vseh družbeno relevantnih tem.

Prepričani smo, da so tovrstne ideje škodljive in uničujoče, kar se je izkazalo povsod, kjer so postale prevladujoče (Venezuela, Severna Koreja). Zato si ne želimo, da znova postanemo vsi enako veliki reveži. Svobodni trg, svoboda govora, družina kot bistvena enota družbe in krščanski socialni nauk so temelji, na katerih želimo graditi tudi vrednostni sistem našega medija.

Portal bo v osnovi novičarski, novinarji pa bodo poročali o vseh relevantnih dogodkih tako doma kot po svetu. Posebno pozornost bo portal posvečal tistim dogodkom, ki jih drugi namenoma spregledajo ali zamolčijo, v najboljšem primeru pa ironizirajo.

Zato se ne želimo razglašati za objektivne in neodvisne tako, kot se za objektivne in neodvisne razglašajo obstoječi osrednji mediji, potem pa z enakim odtenkom, celo z enakimi vprašanji, kot so jih pred tem napisali lobisti, obdelujejo zdaj tega, zdaj onega. Ki so pogosto brez krivde krivi. Ko v državi prek zlorab v medijih vlada strah, ne pa pravo. Strah, da bi se zamerili tistim, ki jih ne doseže roka pravice.

V osnovi nas ne zanimajo sporočila za javnost kot taka, ne zanimajo nas uradna stališča sama po sebi te ali one institucije. Zanimalo pa nas bo, ali to, kar sporočajo, v resnici vzdrži resno presojo, ali pa gre vedno znova za politična preigravanja. Pa seveda – kaj vse skupaj pomeni za nas –  državljane.

In še nekaj. Prepričani smo, da v Sloveniji ni le nekaj ducat osebnosti, ki se jih vedno znova vabi pred kamere in prosi za mnenje o tem ali onem, na koncu pa se najpogosteje izkaže, da imajo njihova strokovna mnenja obratnosorazmerno veljavo s težo njihovih dodatnih pogodb, podpisanih z državnimi ali paradržavnimi institucijami.

Prostor v našem mediju bodo zato dobili številni strokovnjaki, ki so se žal – tudi zaradi zaprtih klanov v gospodarstvu in institucijah, ki pogosto spominjajo na mafijska omrežja – morali odseliti v tujino.

Seveda je Nova24TV najprej Vaš medij, drage bralke in bralci, zato bomo zelo veseli tudi Vaših mnenj in komentarjev.

Vsem, ki nas boste na tej poti podpirali, že vnaprej hvala.

Uroš Urbanija, odgovorni urednik