Zaščita levičarskega fake newsa

Miro Petek

Ko sem pred leti nekaj časa spoznaval zahodno novinarstvo na londonskem Guardianu, sem se kar veliko pogovarjal z uglednim urednikom Ianom Mayesom, ki je urejal stike z bralci. Guardianov ombudsman je pisal vsakodnevno kolumno Popravki in pojasnila (Correction in Clarification) in te tekste natisnil tudi v lični knjižici. Navdušen navijač nogometnega kluba Arsenal mi je v bližnjem pubu na Farringdon Road razlagal, da pri mnogih novinarjih ni priljubljen, ker v svojih klepetih z bralci popravlja njihove napake. Popravljal, hkrati se je za njihove napake tudi opravičeval. Na napake v časopisu so nenehno opozarjali bralci ali pa so jih v mediju zaznavali sami, Ian Mayes pa je iz tega delal tudi zanimive zgodbe. Na spletnem portalu Guardiana je ta rubrika s popravki še vedno aktivna.

Slovenski salonski levičarski uredniki in pisci si levi Guardian postavljalo za vzor, glede na njihove potlačene profesionalne standarde pa tam ne bi dobili priložnosti niti v recepciji. Kot vodja službe za stike z javnostmi v Slovenski demokratski stranki sem velikokrat terjal popravek ali predstavitev nasprotnih mnenj na kak objavljeni prispevek v naših dominantnih medijih, vendar vselej zaman. Glavni uredniki so običajno v roku 24 ur sporočali in raztegljivo razlagali, zakaj popravka ne bodo objavili.

Res je, da sem že ob pisanju vedel, da iz tega ne bo nič, vendar sem s pisanjem vztrajal. In res je, da so tudi na drugi strani vedeli, da se nam ne ljubi, da bi vsak popravek izterjali na sodišču, kar zakon sicer omogoča, in so zahtevke po tekočem traku zavračali. Izkušnje z dominantnimi mediji in gnilobo v pravosodju nam niso zbujale upanja na uspeh. Ker novi mediji omogočajo reakcije tudi mimo državnih in tajkunskih medijev, smo besedilo popravka po svoje širili po drugih kanalih, na lastni spletni strani in na družabnih omrežjih. Zato umazano delo dominantnih medijev tudi ni ostalo povsem brez odmeva.

Nova zakonodaja – še več fake newsa!
In sedaj pozor! V popravkih medijskega zakona želijo predlagatelji zahtevo za popravek namesto dosedanjih 24 ur razširiti na tri dni. V osmem odstavku 27. člena Zakona o medijih (Zmed) želijo določiti daljši rok, v katerem mora odgovorni urednik obvestiti prizadeto osebo, ki je zahtevala objavo popravka, kdaj bo objavljen njen popravek oziroma da bo objavo popravka zavrgel. Isti rok na podlagi drugega odstavka 31. člena ZMed velja tudi v primeru zavrnitve objave popravka. Podaljšanje roka na tri dni predlagatelji novele zakona utemeljujejo s tem, da lahko odgovorni urednik sprejme relevantno odločitev samo na podlagi analize oziroma natančne presoje vsebine popravka. Dodajajo še, da se mora v mnogih primerih odgovorni urednik tudi posvetovati s pravnimi zastopniki medijev.

Foto: STA

Če urednik o zahtevi za popravek skupaj z avtorjem in ob posvetovanju z odvetnikom ni sposoben presoditi in odločiti v 24 urah, potem na tem mestu nima kaj iskati. In potemtakem tudi sicer ni sposoben sprejemati relevantnih odločitev, kakšni prispevki bodo objavljeni v mediju.
Medijska srenja takšnemu predlogu zakona seveda gromko ploska, toda ne smemo biti naivni: tridnevni rok je pisan na kožo dominantnih medijev in njihovih urednikov. Za ostale medije, ki niso v funkciji propagande vladajoče leve politične nomenklature, pa v zakonodaji itak predvidevajo preganjanja pod pretvezo sovražnega govora pod taktirko inšpektorja in ob pomoči Gorjupovega društva novinarjev. Dominantni mediji, ki popravkov nočejo objavljati, bodo tako le še pridobili na času, ljudje, ki terjajo to pravico, pa bo bodo še bolj potlačeni. Že doslej so bili mnogi popravki in opravičila – spomnimo se samo primera Dela in njihovega pisanja o kardinalu Rodetu in stranki SDS ter obtožbi o financiranju stranke s Finske – objavljeni po dolgoletni tožbi nekje v zaprašenem kotu medija, povsem na dnu medijske kanalizacije, ne pa na enakovrednem mestu in enake velikosti. V obeh primerih je pri Delu šlo za politično motivirani fake news z namenom popolne diskreditacije in kriminalizacije. Z daljšo časovno distanco pravice do popravka zakonodajalec sporoča medijem svojo popustljivost do uresničevanja tega instituta.

Večina medijev je danes prisotnih na digitalnih platformah, ki omogočajo in terjajo hitrejšo reakcijo na zapisane neresnice, slovenski zakonodajalec pa za zaščito levičarskega fake newsa ta reakcijski čas podaljšuje, namesto krajša. Agresivnost medijev se bo le še stopnjevala, navadni ljudje (ne politiki) bodo postali še manj zaščiteni. Pravica do popravka je ustavna kategorija, toda – pravica zamujena je pravica izgubljena.

Miro Petek

 • Dada

  O Miro, fake news čitaj na nora24tv. Dobesedno izmišljeni članki, slabo prevedeni ali namerno samo “deloma prevedeni” in deloma izpuščeni deli tujih člankov, vse, da bi svojim vernikom “prinesli kosti za glodanje”. Seveda Miro, novinar SDS mora tako pisati, razumemo. Kruh je kruh, če si zaposlen v SDS, je kisel, ampak, kruh pa je.

  • Janez Novak

   Dada, dokaze za tvoje trditve, prosim. Sicer bo obveljalo, da sklepaš po sebi.

   • Dada

    A)
    Vidim, da te peče SDS, ker sem bila konkretna. Drugače ne znam, ugotovila pa sem, da SDS piše namensko take članke. Čeprav sem pisala o tem večkrat ta primera in večkrat poudarjala namen prav takega pisanja SDS, ki ima seveda namen spodbujati nestrpnost in sovražnost podpornikov SDS do drugih, ki drugače razmišljajo…
    1. Lažnivi – IZMIŠLJENI ČLANEK, je SE JE ŽE ZAČELO, Ugrabljeni avtobus v LJubljani, v katerem SDS novinar trdi, da je ugrabitev izvršil emigrant. Na spodbudo novinarja s tem člankom, so potem komentatorji pljuvali po nasprotni politični opciji, izražali sovražnost, kako “lahko levaki vabijo emigrante in Islam vernike” v Slovenijo…. ti so tudi vztrajali vztrajali pri “emigrantu”, čeprav sem jim TU napisala, da je storilec domačin iz Kranja in Slovenec. Vztrajali so, da policija laže, da Vlada RS laže, ker je storilec emigrant. SEME SOVRAŠTVA je vzklilo in raslo pri podpornikih SDS, torej je SDS uspel, čeprav so po nekaj dneh normalni mediji zapisali, tudi ime Kranjčana, ki ima psihične “težave” in to ne prvič.
    2. Originalni članek v angleškem jeziku o očetu Rusu, ki je na Švedskem sicer zapustil svoja otroka, nato pa ju nenapovedano odpeljal , ko je sociala uredilo ali urejalo namestitev v rejniško družino…….. Na letališču v Poljski je bil oče prijet in sodišče je odločilo iz določenih ” mednarodnih predpisov o statusu begunca ” torej pravnih uzanc, da otroka ostaneta v oskrbi pri njemu na ozemlju Poljske, ker je ravno s potezo(po nasvetu pravnikov), da je zaprosil za status begunca, dobil to pravico do končne odločitve sodišča….
    Ta medij je zapisal drugače in sicer , je s prevodom izpustil nekaj stavkov in odstavkov iz originalnega članka in zapisal, da je sodnica direktno odločila, da se otroka vrneta v oskrbo očetu, ker so na Švedskem urejali rejništvo otrok v družino z Islam vero… Podporniki so seveda zadovoljno pisali o levičarjih in o Švedski, ki propada, ker dovoli vernikom-emigrantom iz <islam vere, da vzamejo v svoje roke……

    Daljši odgovor, česar ne maram, ne maram tudi ponavljati. A pri vernikih SDS ne gre drugače, in, tudi po tem daljšem odgovoru, ne boš verjel. Čeprav so pogosto zapisane trditve, ki so izmišljene in bi preprosti bralec z zdravim, nestrankarski razumom, takoj razumel, da gre za politično pisanje z zelo malo resničnih dejstev, z obračanjem resnice, pa podporniki SDS veselo pozdravljate te članke…. Pozdravljate torej obratno, čemur je namenjen novinarski poklic. Seveda gre za strankarsko politiko na temo beguncev, migrantov, emigrantov, ki nima temelje v resnici.

    • von Rhein

     Povej v katerem mediju, poleg Nove, lahko najdem tvoj nick in komentarje na izmišljene,ponarejene,pomanjkljive in enostransko usmerjene članke.Če to storiš in bo mnenje “nezabeljeno” s tvojim razumom političnih dogodkov, bom tukaj napisano vzel v razmišljanje. Če ne, ostane ugotovitev,da si samo ena izmed provokatorjev,ki za svoj hobi ponuja drugim izmet lastnih misli.Nevredna pozornosti zaradi nerazumevanja demokracije.

     • Dada

      NAPISALA SEM DEJSTVA. KO SE JE EDEN OD ENAKO KOT MISLEČIH SPOTAKNIL, SEM NA DOLGO ODGOVORILA, PONOVILA…. VSEM JE RAZUMLJIVO. NI KAJ RAZMIŠLJATI. KER TI DEJSTVA NE PAŠEJO, BI TI RAD TO SPODNESEL, “KAR TAKO”, ČEPRAV NIMAŠ NASPROTNIH DEJSTEV. TO NISEM PISALA BREZ VEZE, A PREPRIČANIH NE BOM PREPRIČALA, KER NI BIL NIKOLI MOJ NAMEN. ..SE PA LAHKO ŠE DALJE SPOTIKAŠ… ČE IMAŠ PROTI ARGUMENTE SE OGLASI, SICER JE BREZ VEZE …..
      DEJSTVO, DA JE TO MEDIJ ZA VZPODBUJANJE, ŠIRJENJE NESTRPNOSTI , SOVRAŽNOSTI MED SLOVENCI. ZA PIKO NA i,… SDS vodi Inštitut za narodno spravo, gospa A. Zver, in nikoli ni bilo mišljeno doseči spravo, mišljeno je samo vzpodbujati sovraštvo, da bi SDS dobil več volivcev in političnih točk. Inštitut nima nikakršnih rezultatov glede sprave, plačuje pa ga država, že okoli 20 let.Tudi to je golo dejstvo, saj bi SDS z narodno spravo izgubil 80 odstotkov orožja, s katerim se gre politikantstvo. Drugih 15 odstotkov gre na račun migrantske krize.

     • von Rhein

      Argumentov ne omenjaj,ker imaš pomešane pojme kaj argument sploh je. Spadaš med dresirane zagovornike “sovražne politike” usmerjene v nasprotnike lažne levičarske klike,ki je na žalost v SLO zelo močna. V ostalem je tvoje obzorje preozko za resno diskusijo. Hvala za odgovor,ki mi bo omogočil,da brez zanimanja v bodoče preskočim tvoje komentarje.

     • Dada

      HVALA, SAMO POTRDIL SI, KAR SEM PREJ ZAPISALA. ŠE VEDNO IMAM PRAV. Kaj je argument… to je to, ko nekaj zapišem , DRŽI. IN TEGA ŠE NOBEDEN IZ SDS NI MOGEL OVREČI. Mnenje si pa nekam zatakni, ali vtakni.
      Važno, da sem zmagala z argumenti, ostalo sploh ni pomembno.
      RAVNO ZATO sem zapisala, DA ČE NIMAŠ PROTI ARGUMENTOV, se ne oglašaj. Tam piši svoje komentarje…. čao

    • macon

     Ja, v redu, na Novi so tudi zanič članki in fake news članki. Zakaj se tako zatikaš v Novo in ne upoštevaš velikostnih razredov, ker je tega na levih medijih skupaj veliko več? Zakaj zahtevaš popolno korektnost in profesionalnost od Nove, ne pa tudi od levo usmerjenih medijev?

     Češ, oni so lahko kakršnikoli, opozicija pa mora biti nujno super in popolna, drugače ni vredna nič, ker so potem vsi isti. Ampak potem seveda niso isti, ker ima leva oblast denar in moč in je torej boljša, čeprav vseskozi laže.

     • rrrrr

      Macon, zakaj si krniš svoj komentatorski ugled in odgovarjaš tej usahli vreči udbovskih provokacij. Pustimo jo, da nemoteno patruljira na portalu in mu dviga sponzorski rejting. .
      Taki provokatorčki kalibra pokvarjene luftrukarce prenesejo odlične razlage, zmerjanje, žalitve, le nečesa ne: ignoriranja !

     • Dada

      Misliš, da si pameten, ha,ha,ha. No, priznam, vsaj misliš, da si pameten, običajno pišete SDS podporniki, kupljene in prodane pametnoče, ala, pravljičar dr. Grims, ala Janša itd…….

     • Dada

      Sorry. Nisem se hotela ZOPET…. Ampak me je eden, ki me ne pozna, izzval, “kje imam argumente”, zato sem se razpisala. Potem je bila tišina.
      Vem, sem se ponavljala, ampak tako je človek izvedel, s kom zoblje češnje. čao

  • Common Sense

   Dadica, v Reporterju ste pa zgled objektivnega poročanja, ne? ;)

   • Dada

    Ne poznam, bom pogledala…..

   • tohuvabohu

    V vednost: Dada Brejc, žena nekdanjega člana SDS in funkcionarja ter evropskega poslanca, je pred kakimi 25 leti pisala v glasilo domžalske občine (bile je tudi članica uredništva) in je takrat neženirano počela to (in še hujše), kar sedaj očita Novi24. Zato je njeno stalno rovarjenje proti SDS povsem razumljivo. Jasno ni edino, ali ta kurbetina to počne na lastno pest ali jo ščuva dedec.

 • Janez Novak

  Zlo zmaguje. Kot vedno.

 • tasilo

  Et tu, Brute …

  (X) Kot vodja službe za stike z javnostMI
  (>) Kot vodja službe za stike z javnostJO

  Miro, nikar se ne hecaj’! Javnost je ena — in pika!

  LP.
  Hanibal Lector

  PS: Javnost je neštevni samostalnik, kar pomeni, da ima le edninsko obliko. Ne nasedajte lažnim in nezdržnim argumentom egotriparskih FDV-jevcev — ki so poklicni lažnivci in manipulatorji –, da je javnosti več. Ne, javnost je ena (tudi v domala vseh svetovnih jezikih!).

  • dob

   tasilo, jaz sem leta 1997 poslal na RTV vprašanje, če mi lahko, lepo prosim!, zaupajo nedoločnik od “zadane”.
   Še čakam.

   • abc

    Ti ne odgovorijo, ker si že tako preveč zadet.

 • trumpet2018

  Tudi Guardian je fake news, prav tako kot BBC, samo malo bolj pozorno poglejte, kako lažejo o Trumpu, ta ćlanek je povsem mimo, a to je za vas ” raziskovalno novinarstvo” :)))) Eh, Petek, tole si pa zelo površno raziskal, če sploh si kaj, pa tudi Brščič je veliko lagal o Trumpu na začetku mandata, pa ste vseeno objavljali njegove “umotvore”, zdaj se je pa čudežno spreobrnil in ga zaćel hvaliti, ni kaj, lepo se obrača po vetru, podobno kot hijena Erjavec, vendar vseeno mu ni uspelo priti v parlament, ljudje niso nasedli njegovemu BS-u

  • tretjerazredni

   Ni čisto tako. Drugi predsedniki najmočnejšega arsenala na planetu so bili strankarski vojaki, ki jih je njihova politična partiha preverjala in kalila na celotni poti, Trump je anomalija, ker je užival zasebnost oziroma je sam vlagal v lastno promocijo sebe in svojih brandov.
   Ljudje niso naivni, hočejo izvedeti več, zato je dolžnost medijev ustvariti primerno kuliso, kjer se lahko protagonist pokaže v primerni luči.
   Trump je verjetno največji produkt ameriške propagande, saj predstavlja ideal, ustoličen v Deklaraciji neodvisnosti. Američani vse personalizirajo, za njih so tvorci njihove Ustave veliki modreci, ki so dobro razmislili in opisali karakter ter predstavili brezčasno vizijo prihodnosti zelo posebnega ljudstva. Ampak ti ljudje niso bili neki intelektualci in avtoritete, niso imeli politične preteklosti, ker sta obe veliki partiji nastali šele pod državljanski vojni, izhajali so iz ljudstva migrantov, ki je iskalo svoj ideološki geocenter, sicer bi razpadli na desetine neodvisnih katolibanskih đamaherij, kot južna Amerika in delno tudi Kanada. Trump je eden od teh velikih prerokov, ki so zaznamovali prelomnico v razmišljanju in godpodarstvu, kar je bilo nujno, če so se hoteli rešiti čedalje hujšega militarizma, ki bi se naposled lahko končal še z novo državljansko vojno, če so pa govorili samo še o sovražnikih in boju za preživetje.
   Vse britanske kolonije so unikatne in čudaške, Amerika je zaenkrat najbolj uspešen produkt, saj že 500 let samo daje in daje, kot da ji ne bo nikoli zmanjkalo mane.

 • herman

  Ej Petek, Petek, kam si padel! Kot nekdanji odličen novinar si prodal dušo hudiču, postal poslušno strankino trobilo in za pest Judeževih cekinov po nareku strankinega šefa pljuvaš po nekdanjih kolegih – tudi tistih, ki so javno obsodili napad nate. Jaz kot bralec te zaradi tega ne obsojam, ampak te pomilujem kot tragično osebo. Pa ne tragično samo zaradi napada nate, ampak tudi kot dokaz, kako lahko politika in pohlep po denarju pokvarita nekoč čisto normalnega in spoštovanja vrednega človeka.

  • centurion

   hermane, balkanće, ko se boš ti povzpel (ne boš se),
   kot je Petek Miro “padel” boš(bi)bil zelooo visoko.
   Tako pa ga gledaš iz greznice.
   Pa ne z vrha, z dna.

  • Olga101

   Nižje kot ste padel sam, ne more nihče!

  • tretjerazredni

   A že ve kdo in zakaj ga je nabil? Dvomim.

   • herman

    nekdo z rogovi.

 • Olga101

  Bodimo aktivni in ne kupujemo levicarske kloake! Tudi udbomafijskega denarja bo zmanjkalo! Kupujemo in podpirajmo desne – domoljubne medije! S tem podpiramo RESNICO!

 • Janez Kepic-Kern

  A
  HILLBILLY TUNEK
  SE PA DANES ŠE NI NIČ OGLASIL,
  DA BI POJASNIL – SVOJE – HALOŠKO MNENJE
  O
  FAKE NEWS?
  On -“FAKE NEWS” PRODUCIRA
  ŽE VEČ LET – NON STOP – “žal” tu na tem OK e-portalu NOVE24TV.
  VREDNO MU BO PRISLUHNITI,
  SAJ IMA VELIKO IZKUŠENJ NA PODROČJU – “FAKE NEWS” L.R. JANEZ K. KERN KOMENDA
  P.S.
  APALAŠKA
  HILLBILLY SONG.

  https://www.youtube.com/watch?v=XfMwuT3Ltyw

 • Common Sense

  Ne skrbite. Uporabljali bomo sarkazem in v skrajnem primeru oseb ne bomo imenovali s polnimi imeni. Če recimo rečemo, da je nekdo “vaški komedijant in zabavljač na radiju Ga-Ga”, to ni sporno. To je namreč res, pa še vsi vemo za koga se gre. To tudi ni fake news. Ne bo torej tako hudo. Tudi 133. člen je na koncu propadel oz. je propadla država, ki ga je uvedla. Tudi komunistična Slovenija bo nekoč. Naravni red dela svoje, pa se lahko levuharji na glavo postavijo. Je pa res, da zna trajati še desetletja, kakor je že dosedaj.

 • Ros

  Joj.. Levičarji spet po medijih skrivajo, da so butli. To seveda skrivajo pred samimi sabo.
  No čestitam, projekt je levici odlično uspel.
  Sedaj pa svojo butalščino ščitijo še po sodni poti.

 • Basileus

  Petek tebe je samo pristna tesnica. Trmast Korošec priviligiran.

 • tretjerazredni

  Režimski novinar piše po nareku politično imenovanega urednik, zato v takih člankih ne more biti nobenih napak. Mogoče je vse skupaj oslarija, ampak pomembna je edino politična nota, ki zaradi kupa neumnosti mogoče še bolj izstopa, v smislu, novica je neumnost, ozadje je pa resnično in lepo, da je novinar na to opozoril.

  Danes mediji niso več tako pomembni, ker je postal svet prevelik in preveč zasičen, pravzaprav prevelik in prekompliciran. Vsi se zanašajo, da nekdo ve vse kar se je zgodilo. Nobena država ne more več postopari sama zase, ne da bi iz nje takoj ušlo na tisoče informacij, vsaka vladna odloćitev je usklajena z nekimi širšimi diplomatskimi mrežami. Temu primeren je tudi odmev novic, pri velikih narodih je vsaka malenkost pomembna, ker zanima toliko posameznikov, majhni narodi pa obstajajo v nekakšnem vakumu, ki ga globalna javnost ignorira. Ne zato, ker se na obrobju ne kuha nič zanimivega, nihče ne dvomi, da so drek in tam tudi ne more biti drugo kot drek. Zanimivo je, ampak brez veze, ko je pa edina rešitev za take nepomembne zabiti, da nekdo pride tja ter jih očloveči in civilizira. Potem je pa spet zanivo, ko lahko mediji spremljajo demokratične debate ter ocenjujejo stopnjo korupcije in kršitev človekovih pravic, to pa poznamo in ločimo dobro od slabega.