Živeti slovensko, živeti evropsko

(Foto: iStock)

Večkrat slišimo, da Slovenija kot nova država v ozvezdju Evrope nima lastne vizije razvoja na našem kontinentu in svetu sploh. Zdi se, kot da na to boleče pomanjkanje perspektive vpliva predvsem pomanjkanje idej in ljudi, ki bi jih lahko uveljavili v širšem geografskem in zgodovinskem prostoru. Vendar pa je mogoče o tem tudi dvomiti: verjetneje se zdi, da to razvojno zavoro povzročajo okoliščine iz preteklosti, ki se jim Slovenci sami nismo pripravljeni odpovedati.

Vprašanje je: Kako naj živimo po slovensko in hkrati v skladju s sodobno svetovno zgodovino? Ob tem se je treba najprej vprašati: Kaj je Slovenija, kaj je bila in kaj hoče biti? Vse kaže, da so se v stoletjih narodovega življenja izoblikovale nekatere določnice, ki nam dajejo oprijemljivo izhodišče za specifiko Slovencev med drugimi narodi. Doslej je veljalo, da smo predvsem narod kulture; literatura je bila tista narodotvorna sestavina, ki nas je brez samostojne države uvrščala med druge razvite evropske narode. Po osamosvojitvi v začetku 90. let 20. stoletja pa se je pokazalo, da je umetnost za konstitucijo nacije premalo; treba je imeti še druge lastnosti suverenega in uspešnega državnega subjekta, da bo lahko tekmoval z drugimi državami v Evropi in svetu.

Z osamosvojitvijo je literatura izgubila posvečeno vlogo nadomestka v konstituiranju slovenskega naroda na poti k državi. Literatura, umetnost in kultura so postale samoumevne specifikacije razvitega naroda, ki se odlikujejo po svojih lastnih estetskih in miselnih dosežkih; kolikor so estetsko in miselno bogatejše, toliko večji doseg in s tem večjo specifično težo imajo. Slovenija se je začela utemeljevati tudi na nekaterih odmevnih dosežkih pionirjev različnih, predvsem naravoslovnih in tehniških znanosti, kot so bili Jurij Vega, Jožef Stefan ali Herman Potočnik; inštitutska znanost (IJS, Kemični inštitut idr.) je nadaljevala s pomembnimi odkritji na področju matematike, fizike, kemije, biologije, medicine, genetike idr. Sodobna znanost je dala Sloveniji sloves majhne, a prodorne državice, tudi v tujini, kjer danes deluje množica slovenskih znanstvenikov. V zadnjih desetletjih se je uveljavljanju Slovenije v mednarodnem obsegu pridružila še četa športnikov vseh disciplin, tako da – glede na število prebivalcev – poleg Norveške veljamo za državo z največ odličnimi športniki.

Toda uspehi v kulturi, znanosti in športu niso dovolj za uravnotežen in vsestranski razvoj sodobne države. Slovenija mora postati razvita in konkurenčna na vseh področjih delovanja in življenja – tudi v gospodarstvu, družbenih sistemih, politiki. V gospodarstvu nas prej ko ne zavira okostenelost vodstvenih struktur velikih državnih podjetij, ki so nastala še v Jugoslaviji – na dediščino Balkana so še vedno navezana – in se niso znala prilagoditi novim razmeram; vse drugače je s prodornimi zasebnimi podjetji, ki razvijajo visokotehnološke proizvode za ožjo rabo po celotnem svetu. Razvoj družbe, torej gibljivost družbenih podsistemov (sodstva, zdravstva, šolstva idr.), ki temeljijo na demokraciji, pravu, politični neodvisnosti in morali, poteka zelo počasi; glavni zaviralec pri tem je politika, ki nikakor ne more prestopiti risa starih načinov delovanja, ki so z osamosvojitvijo pristali v ropotarnici zgodovine.

Še vedno smo ukleščeni v začarani krog okostenele ideološke preteklosti, ki je dosegla vrh s komunistično revolucijo med NOB in v prvih desetletjih povojnega trdega socializma. Z drugo svetovno vojno je eno družbeno skrajnost Slovencev (skrajni katolicizem, klerikalizem) zamenjala druga, še pogubnejša (agresivni komunizem, titoizem). Asketizem religije je nadomestil brutalizem boljševizma, ki je bil pravzaprav – če to hočemo priznati ali ne – religija v sekularizirani obliki: hotel je odrešiti človeštvo, poslednjega človeka, že na tem svetu. Komunizem se je zavijal v podobo religioznega mesijanstva marksizma kot znanstvene teorije o nujnem razvoju zgodovine. To nam je prineslo diktaturo enoumnega svetovnega nazora, totalitarno državo, ki obvladuje vsa področja človekovega bitja in žitja. Recidivi tega antidemokratičnega, antihumanističnega političnega sistema in vsezajemajoče ideologije se bolj ali manj resno obnavljajo še dandanes. S svojim vrhuncem v času druge svetovne vojne določajo politično ravnanje tudi v 21. stoletju, pri čemer načrtno brišejo vse črne pege povojne zgodovine (bratomorni umori in povojni poboji, Goli otok) ter relativizirajo dejanske zločine režima in ideološke zastranitve doktrine.

Vprašanje vizijonarnega napredka Slovenije se v tej perspektivi zdi dovolj razvidno: utemeljevanje na narodnoosvobodilni vojni je preseženo – izhodišče za prenovo in razvoj sodobne slovenske države je leto njene samostojnosti. Ko bo dokončno zavržena z vzhoda uvožena ideologija znanstvenega socializma, ki določa sodobne različice “ljudske demokracije”, se bojo očistila tla za sproščen in izviren družbeni, politični, gospodarski in kulturni razvoj države, ki pripada razviti Evropi. Pri tem je potrebna tudi podpora medijev, ki se iz ohranjevalcev svinčenih časov morajo preoblikovati v kritike zamočvirjene družbe, opravljati vlogo javnih psov čuvajev in postati projektni načrtovalci moderne Slovenije.

Drago Bajt

 • dob

  “Vprašanje je: Kako naj živimo po slovensko in hkrati v skladju s sodobno svetovno zgodovino? Ob tem se je treba najprej vprašati: Kaj je Slovenija, kaj je bila in kaj hoče biti? ”

  Za Revolucijo smo vsi talentirani, za zajebat stvari imamo talent. Za popravit stvari, jih postaviti nazaj naa noge, pa samo nekateri.
  To ni fer, ni pošteno, ni pravično!

  Mi smo za enakost in enakost je v tem, kako nekaj podreš! Ne v tem, kako zgradiš.

  Trupla, ki se naberejo pri takšnem razmišljanju, pomečeš v jame.
  Že niso bili na pravi strani. Mi vemo, kako je treba z izdajalci!

  Učinkovitost sistema ni v učinkovitem pravnem redu, temveč v kombinaciji posploševanja in površnosti izvajanja zapovedi Revolucije!
  Raje ubij koga preveč, kot premalo, da si ne bi kasneje očital: še premal smo jih…

  Tisti, ki misli, da se je pri nas kaj spremenilo, naj si gre prebrat učne programe v osnovni šoli!
  Ostali so enaki, kot so bili.

  V osnovni šoli smo se pa naučili naslednjega:
  – da smo zmagovalci
  – da smo najboljši na svetu in v tej galaksiji
  – da imamo povsod sovražnike ( kapitalizem je sploh naš sovražnik)
  – in da imamo izdajalce v domovini.
  In še:
  – ve se, kaj se naredi z izdajalci

  Tole »ve se« je praktično nacionalni interes!

  Potem je pa treba ves čas ponavljati, da je nekaj v “nacionalnem interesu”. Nacionalni interes je hkrati vzrok in posledica, se pravi, da je sam sebi razlaga.

  Če čudno pogledaš in vprašaš: ZAKAJ?!
  … si naenkrat deležen zateženih pogledov in komentarjev, Kako to misliš zakaj – takšen je vendar nacionalni interes, to se ve…

  Kakšna Ustava neki. Kašna Demokracija neki, kakšen Pravni red neki – lepo vas prosim! Mi smo zakon in mi vam pokažemo, kdo je izdajalec.
  Naš narod pa nato reagira tako, kot smo ga učili v šoli! Zato mora šola ostati javna.
  Državljan reagira na pogojni refleks! To je namen javnega šolstva in učnih programov. Dresura državljana v tisto, kar mu je Partija namenila!

  Tudi tega, kaj in kako novinarji RTV sprašujejo goste na okroglih mizah, so se ti naučili v šoli!
  Hodili so v isto šolo, zato reagirajo enako. Isti trening, dresura, isti rezultat!
  Spraševalec in vprašani – oba idiota reagirata popolnoma enako!

  »Kaj pa vi mislite zakaj je pri nas tako pa tako? (s tem misli: zakaj mislite da smo v kurcu!?)

  Vmes prej malo že sam zrelativizira vprašanje s pripombo: … pa saj ni vse samo črno in belo… tudi v prejšnjem sistemu ni bilo vse tako zelo slabo, kot se govori…«, kot bi zjutraj ne vedel ali naj se userje ali ne, in se mora prej še posvetovati recimo s hišnim svetom, preden se odloči.

  Ali pa:
  »Kaj pa mislite, da je treba storiti, da bi se pri nas kaj spremenilo?«

  Moraš znati vprašati tako, da je videti, kot da te to sploh zanima. Predvsem tega smo se učili v naši osnovni šoli.

  Enako velja za idiote, ki v oddaji odgovarjajo novinarju! Tudi njihovi odgovori morajo biti prepričljivi, kot jih res kaj briga, kot da jim je mar. Kot da poznajo odgovor.
  Recimo takole: ko Edvard Žitnik govori o tem cepcu Trumpu, nam daje vedeti, da bi on z levo roko poštimal Ameriko (spodno in zgorno!).
  Da obvlada, da vse ve, da je vse enostavno… drugi so pa budale! Nam pa, kot državi Sloveniji, ne gre, ker so vsi drugi krivi. To je menda jasno da ne zato, ker mi ne bi znali. Ali ker bi imeli špole zanič. Ali ker imamo dogovorno pravo, dogovorno ekonomijo,kl dogovorno znanost, dogovorno vse…

  Kjer seveda dogovorno pomeni tole, kar smo zadnje dni poslušali z vseh strani:

  Moramo se znati pogovarjati…. več se bomo morali pogovarjati…. veste, mi se ne znamo poslušati, ne poslušamo eden drugega….
  Potem mali šolarček, državljanček slovenije, šolan v javni šoli z javnim učnim programom – takoj ve, da pogovarjati se pomeni: prid’ ti mal s’m, se ‘mava midva neki za zment!!! Se bova pogovorila!!!

  Potem je mali tiho, “tršica” pa mu da navodila, kako bo.
  Pol je pa mali spet tiho. Praktično je prišel tiho, sedi in poslušal tiho in odšel tiho.
  Kar pomeni: sta se pogovorila!

  Potem imajo na RTV poslušalci vtis, da je vse v redu in je oddaja dobra in ne bo nihče tisti dan letel iz službe.

  Šola naše otroke uči izpolnjevati povelja. Izpolnjevati povelja in ubogati navodila pa je nasprotje pridobivanja izobrazbe.

  • Nata

   + + + + + + + + pogovorilil se bomo pri nas pomeni , da oni govorijo, mi pa poslušamo.
   Če mislimo drugače, smo fašisti !

  • Olga101

   Izvrstna analiza šolstva!

 • Nata

  Jaz pa prav nič ne dvomim, da smo sposobni živeti v okrilju EU svojo lastno indentiteto !! Ogromno sijajnih ljudi imamo .
  Le dovoliti bi nam morali vladajoči, da zaživimo končno svoje sanje !!!!
  Težka bo,
  Saj tudi mediji bijejo bitko za stari režim, ki nikakor noče oblast izpustiti iz rok !

 • Novakec1

  V počefurjeni Sloveniji je težko živeti slovensko, še posebno zadnjih dvajset let.