Znanje je moč – Svojo domovino hočemo nazaj, zato zahtevajmo več!

Mojca Škrinjar.

Na tržnici že dobite češnje. Jaz raje počakam na našo češnjo. Nova je, toda iste sorte kot stara in rodi tam nekje v juniju. Ko je živel še stari oče, ki je  staro posadil, jo je obiral na koncu junija. Vrt, bolj kot ne, sameva, glavice odcvetelih vrtnic me očitajoče gledajo, ko se zvečer vračam, utrujena po dnevu kampanje. Oprostite mi, jim rečem, tako pomembno je, da delam. Hodim po tej naši Sloveniji, po Ljubljani, srečujem prijazne ljudi, te dni so vsi na vrtovih popoldne, pričnem pogovor z njimi, prijazno se odzovejo. Tu in tam se najde kdo, ki pravi, ne, nočem vas zaradi vašega šefa, zamenjajte ga, pa vas bomo volili. Čez teden se refren spremeni in najdejo drug aksiom – saj boste zmagali, ampak ne boste sestavili vlade. Pomirim jih – še vedno smo jo. Razveseli me obrtnik, ki pravi, veste, jaz sem levo usmerjen, toda tega, kar se dogaja zdaj, ne morem prebaviti. Kar vas bom volil. S sosednjega balkona nekdo zopet zakriči – ne razločim besed, ogledam si vsiljivca. Naslednji dan se pojavi znova, s kolesom se pripelje za mano, se vtakne v  pogovor, ki ga imam s prijaznim gospodom, ta se zapre kot polž in prestrašeno zbeži v hišo.

Aha, vsaka ulica ima svojega udbovca. Je potem še čudno, da nastajajo milijardne bančne luknje – poleg jaht in razkošnih obmorskih vikendov forumašev in njihovih pristašev je potrebno vzdrževati še stotine udbovcev, ki ne le vohunijo za nami, temveč tudi ustrahujejo ljudi. Drugi nam grozijo s spletno policijo, zdaj, ko smo našli prostor za pogovor, ki ni ustrahovan, lažniv in cenzuriran. To se mora končati! Mi smo mislili, da smo dosegli z nastankom nove države svobodo izpod totalitarističnega sistema, in če je (očitno) nismo, jo zahtevamo zdaj! Do kdaj bomo vztrajali s to zahtevo? Dokler bo treba! Zahtevajmo več! Svobodo mišljenja in izražanja!

Pogovorim se z mladima zdravnikoma. Odhajata v tujino. Zadosti jima je težaškega dela za relativno majhno plačo. Pogovorim se z mladim parom, računalničarjema. Odhajata v tujino. Tu ne vidita perspektive. Škoda njunega znanja, škoda denarja, vloženega v njiju, škoda za vse nas, ker odhajajo vrhunski. To se mora nehati! Namesto kraj in korupcije, namesto preplačanih in zgrešenih investicij, investirajmo raje v mlade in delovna mesta zanje. Zahtevajmo več! Pravico do dela, primernega sposobnostim, spoštovanje znanja in dela!

Župan Janković, kako si dovolite posiljevati otroke s kulturo istospolnosti?!
Pogovorim se z učiteljico, ki mi potarna – ne morem več! Vedno nove in nove zahteve, več in več birokracije, kaj če mi ne uspe obdelati kašne snovi, da bi dosegla cilj in standard, kaj če bo anonimna prijava, kaj naj naredim? Strah vsepovsod. Starši, ki bi hoteli kar sami voditi pouk, ravnatelj, ki se skrije pred starši – vplivni so, se zruši in malodane zjoka. Starši, ki morajo odločati o tem, kakšna bo cena delovnih zvezkov, pravijo, saj nismo usposobljeni za to! Apatično dvignejo roko v predstavi, ki se ji reče izbira delovnih zvezkov. Otroci v Prekmurju in Zasavju dosegajo na nacionalnih preizkusih znanja slabše rezultate kot tisti v Ljubljani – kako je to mogoče? Za povrh pa vsi skupaj sovražijo šolo, natančneje, nekatere predmete. Dijaki, ki se vpišejo in ne končajo srednje šole, ker so se napačno odločili, nihče ni prav prepoznal njihovih talentov, so zagrenjeni. Študenti, za katere profesor nima časa, utihnejo in se vdajo v usodo. Se bodo pač napiflali. To se mora nehati! Zahtevajmo več! Zahtevajmo, da se nas obravnava odgovorno in strokovno, kot ljudi, ne kot dosežke ali objekte!

Nalepka na vratih glavnega vhoda v šolo. (Foto: N. K.).

Srečam mlado vzgojiteljico: pravi, srečna sem, delam v enem redkih vrtcev v Ljubljani, ki nima LGBT-certifikata. Prosim vas, ravnateljice vrtcev in župan, kako si drznete posiljevati otroke s kulturo istospolnosti kot prevladujočo kulturo! To se mora nehati! Zahtevajmo svobodo in mir  za svoje otroke!

Samo v neredu izginjajo milijarde iz bank
Na cesti mi grozi mladec – umaknite avto z vašimi fotografijami! Ubogi clio, a BMW pa lahko stoji? Pa tisti od druge pravoverne, leve stranke? Pride drugi in v srbohrvaščini reče, potrgaj te slike! Halo, a je moj ali tvoj avto? Pridejo policisti, dajo možu, ki vozi avto, opraviti alkoholni preizkus, odidejo z dolgim nosom, ker je rezultat 0,0, sicer nič ne naredijo, kajti ne opazijo nobenega prekrška. Ker pripadam stranki, ki hoče pravičnost, red in blagostanje, sem moteč element. Samo v neredu izginjajo milijarde iz bank in zdravstvenega sistema v neznane vode, mi pa pokrivamo dolgove. To se mora nehati! Zahtevamo pravno državo in odgovornost!

Ob odhodu iz trgovine mi pogled na dve ženski postavi, povsem odeti v črno, ne vidi se niti obraza, vzame sapo! Sredi Ljubljane, v hipermarketu! Zahtevajmo več! Hočemo svojo domovino nazaj! Ne izropane puščave, kjer bomo hirali ob ubogih penzijah, čakali škrbasti na milost zavarovalnice, umirali prezgodaj, se počutili ogrožene in se tresli ob pogledu na lokalnega udbovca ali črno soho, ki skriva v gubah blaga bogve kaj. Zahtevajmo več! Tokrat lahko dobimo vse, kar želimo – pojdimo na volitve in izberimo tistega, ki nam bo vrnil domovino in čast ter dal priložnost za normalno življenje!

Mojca  Škrinjar

 • dob

  Evolucija (napredek) neke družbe in spremembe je merljiva s konflikti med mladimi generacijami in starimi, ki to družbo obvladujejo.
  Normalno stanje stvari v družbi je, da si mladi izborijo svoj prostor pod soncem, da se postavijo proti okostenelosti svojih starcev (pojem starci tu uporabljam zelo široko, in pomeni zagovornike tradicionalnega v vseh smislih, tudi v smislu tistega,. kar mladi čutijo kot okove!)

  Pravilo je: če ni konflikta, je treba biti ZELO zaskrbljen.

  Čas je, da se pametni ljudje globoko zamislijo nad tem, kaj se v tej družbi, kjer – le pomislite malo na to! – pravnuki klanfajo TOTALNO ISTE BEDASTOČE kot so jih govorili njihovi dedje in pradedje!
  Kaj se tru sploh dogaja?! Mi tu sprememb ne bomo videli še 50 let, če bo šlo tako naprej.
  Mi smo emocionalno ostali v letu 1945!

  Narodove veličine so, seveda, v svojem času nekoga sesuvale.
  Sesuvale so prav tiste, ki jih zdaj slavijo. Če mene vprašate, so bili oportunisti prej, in so oportunisti zdaj! V bistvu so samo re-inkranacija samih sebe v drugem obdobju zemljeske zgodovine!

  Kristusa je ubila tedanja uradna religija, potem ga je v pomanjkanju lastne ideje o tem, kako živeti, posvojila in ga uporabila proti tistim, ki so Kristusu bili najbolj podobni! To počne tudi ta družba: veselo zatira Prešerne, Kosovele, Cankarje današnjega časa. Povzdiguje pa tiste, ki so se tedaj proti predsodkom postavljali in se jim upirali.
  Zato pa so veliki!

  Zdaj pa sliko obrnejo in jih uporabijo proti nam, da nam povedo, da smo, kako smo nepomembni in nesposobni, če ne objamemo šolsko razlagane in razložene (beri: prirejene!) zgodovine.
  Zelo prikladno, če želiš vzrejati bebce. In bebce imamo!

  In kaj je treba tukaj razumeti?! Meni je vse razumljivo. Otroka v šoli lahko boli milijon stvari, vendar se mora tam posvečati tujim bolečinam, nakar se jih mora naučiti, se jih učiti spoštovati (tujo bolečino – ne svoje!) mora razumeti, spoštovati, se jim priklanjati… vse svoje pa zanemariti.

  Namen šole je učencem preprečiti, da bi razumeli. Šola (takšna, ki sem jo jaz spoznal!) ne daje, temveč ti vzame!
  Slovenska šola ti da prste med vrata, jih z vso silo zaloputne, tako da ti polomi prste, potem pa ti reče: ŠŠŠŠŠŠšššššššt! Lepo se obnašaj! Nehaj se že smiliti sam sebi…
  predvsem pa ne tuli (kar je edini normalen izraz v tej situaciji!) kot kaka zverina, namesto tega raje napiši eno lepo pesem ali roman… Če boš priden, boš še dobil prešernovo nagrado…

  Pa imaš še enega literata! V bistvu pa alkoholika, potencialnega samomorilca, zadrogiranca in popolnoma uničeno človeško eksistenco na dveh nogah!

 • Olga2345

  Čestitke Mojca! Izsiljevati se ne dovolim nikomur, se najmanj pa ovaduskim osebkom z udbomafijcem na čelu! Strah naj bo njih! Spomnijo naj se, kako so se tresli po osamosvojitvi!

 • Soave

  + + + + + ” Aha, vsaka ulica ima svojega udbovca.” !!
  Res ga ima. Že od nekdaj . In kako resnična je ta vaša beseda – ZAHTEVAJMO VEČ

  Pa še o črnih pojavah. . . . . po Ljubljani jih bo vedno več !! Že nekaj prijateljev mi je povedalo, da se ženske, ki prej niti rute niso nosile, sedaj oblačijo po njihovi navadi.
  Ja, ta vera je nevarna, saj so popolnoma podrejeni svojim imamom.
  Mi pa nekaj kokodakamo čez našo duhovščino ?

  • Nšo-či

   Popolnoma prav imaš. Pa, hvala za komentar tam. Nisem ga mogla povšečkati ali kaj pripomniti, ker me je blokiirala.

   • Soave

    Oh, saj veš. Moje čivkanje je že bolj slabotno. Zdi se mi, da samo še z repkom otepam !

    Me pa veseli, da se oglašaš.

    Veva pa obe, da nihče ni nepogrešljiv. NIHČE.

    • Nšo-či

     Tega ne želim komentirati. Prestopila sem. Prevzela sem odgovornost, da sem pustila do srca in v srce. Vsaka zgodba prinese slabo in dobro. Obračam se k dobremu, ki mi srce nasmeji vsak dan.

     • Soave

      Naj ti uspeva še naprej draga prijateljica !!

     • Nšo-či

      Razveselila si me. Najlepša hvala.

 • Matt von Glanz

  Te volitve so odločilne, od tega je odvisno, ali se bo SLO uvrstila v blok, v katerem bo narod preživel ali v skupino brezjajčnih držav, kjer bodo v naslednjih letih priča terorizmu, šeriatizaciji, ustrahovanju, gradnji sponzoriranih džamij, rušenju kulturne dediščine, uvedbi drugih knjig v šole, ponovnemu pisanju učbenikov, neevropskemu monoteizmu, desekularizaciji, posiljevanju njihovih hčera in nazadnje državljanski vojni.

  • Točno tako, volimo SDS vsi, tako da bo kvalificirana večina za sestavo vlade SDS!

 • SIMON ROZIC

  Ko bomo imeli svojo domovino in življenje v svojih
  rokah, boste, spoštovana gospa med prvimi , ki se vam
  bom iz srca zahvalil : ¨za resnico in pogum.!

 • samotoje

  Dva moja prijatelja, oba vrhunska znanstvenika, bosta volila SDS. Beležim si. Skoraj sto volivcev. Bravo, samotoje.

 • Nšo-či

  Petrov komentar:

  Oprostite,
  priznam da članka niti komentarjev nisem prebral, mam pa problem, tole
  pismo sva starša 1 in 2 sva naslovila na šolo, no…Odgovora še nisva
  dobila….

  Najin otrok je otrok mame in očeta, razumem, da vam že
  to predstavlja določen problem, ampak, tako žal je. Najin otrok je
  moškega spola (se iskreno opravičujeva, to piše v rojstnem listu) in bi
  midva, kot starša (1 in 2), želela, da kot tak ostane, moškega spola.
  Vem da vam to izjemno naprednim levičarjem spet predstavlja velik
  problem..baje bodo od zdaj naprej vsi poimenovani učenke, da bo pravici
  zadoščeno.
  Midva bi tudi želela, da se najinemu sinu, akhm, se
  opravičujem, osebku spola m, omogoči udeleževanje krožkov, ki so za
  osebo spola m nekoliko bolj primerni, torej nekako ne želiva najbolj, da

  se udeležuje tečajev za primabalerino, bolj primerno se nama zdi, da
  bimogoče kdaj brcnil kakšno žogo, če to za vas ne bi predstavljalo
  preveilkega problema..
  Glede na to, da imava oba lepe spomine (ja,
  midva starš 1 in starš 2) na neke čudne čase, ko smo se radi družili in
  držali za rokce, bi želela, da mu, najinemu otroku, navkljub
  zagotovilomLGTB skupnosti, da stiki z otroci nasprotnega spola prinašajo
  samo probleme, le te stike, z vrstniki nasprotnega spola najinemu
  sinu..oz osebi m spola, omogočite, kolikor je v vaši moči.
  S tovarniškimi pozdravi, starša 1 in 2, no.

  Aja, Smrt Fašizmu Svoboda Narodu, no.

 • Peter

  Ja, glupi disqus ne prenese popravljanja, prenese pa tumpeke, krtače, đđje in podobno golazen, hvala squaw, no.

  • Nšo-či

   Dobra saitira. Upam, da jo kdo prebere in uvede certifikat biseksualnim družinam prijazna šola.

   • Peter

    Pametnejši odneha, no…sem hotel napisati še več, v stilu doba, pa se mi ni ljubilo….

 • Ana Job

  Trg svetovne delovne sile zahteva migracije visokokvalificiranih delavcev. To pa pomeni priložnost za poklicno mobilnost. Drugačen in boljši šolski sistem, možnosti dodatnega izobraževanja, boljše delovne razmere, sodelovanje in povezovanje strokovnjakov so samo nekateri izmed pozitivnih razlogi za odhod v tujino in razvite države tujce z veseljem sprejmejo. Država bo morala res nekaj narediti na tem, ne samo govoriti. Če bo šlo tako naprej bomo ob vse mlajše strokovnjake.

 • SDS 50+ je rešitev za vse pereče probleme v Sloveniji. ki jih je zakuhala izrojena levice oz. leglo nesposobnežev, tatov, lažnivcev in zamegljevalcev resnice, ki se že kar nekaj časa pasejo na politični sceni…enkrat je treba reči, dovolj je dovolj…želim več, želim doseči meje predstavljivega, želim se počutiti v moji domovini spet doma…za to sem se odločil da grem na volitve in glasujem za SDS oz. pomladne stranke…ker hočem živeti bolje..
  V sloveniji imamo dovolj izobraženih ljudi in resnično ne potrebujemo stotisoče tujcev, ki niti našega jezika ne znajo…

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!