Znanje je moč – Uči se, da ne boš cest pometal!

Foto: Youtube

Zjutraj sem na poti v službo že na pol z mislimi tam. Kar je dobro, saj se duševno pripravim na izzive, pa tudi slabo, ker sem manj pozorna na promet in okolico. Zdi se mi samoumevno, da ob cestah ne ležijo odvrženi cigaretni ogorki, ostanki hrane, papirni ovitki in druge smeti. Potem se spomnim, da je nekdo že šel pred menoj in mi pripravil čisto pot.

Nekdaj je bilo v Ljubljani drugače. Ob vseh mogočih urah si videl ljudi, ki so pometali ceste. Meni, kot otroku, pa je najbolj padla v oči ženica z grbo. Pred glavno pošto je za seboj vlekla kanto in dve metli, grobo in bolj fino. Vedno sem se spraševala, zakaj pometa tako počasi. Danes nevidni pometači s stroji pometajo ceste brez bojazni, da se jim bo cestni prah zalezel v obleko in telo. Grbava ženica je zbujala pomilovanje, bila je iznakažena, opravljala je umazano delo in bila najslabše plačana. Zbujala mi je slabo vest in opozarjala, da obstajajo dela, ki jih nekdo pač mora opraviti. Nikoli nisem spregovorila z njo, bila sem premajhna in bala sem se je. Potem so mi povedali, da je prišla s kmetov, ker je upala, da ji bo v mestu bolje.

Bosanci so zamenjali Slovence na najslabše plačanih delovnih mestih
Grbavka je nekdaj bila vidna, pometači v strojih pa se sučejo na nam nevidnih poteh in časih, v naši zavesti ne obstajajo. Najbrž so se tako nevidne počutili tudi vsi Bosanci, ki so jih v sedemdesetih letih pričeli množično uvažati v Slovenijo, da so potem opravljali najslabše plačano delo, da so lahko Slovenci zamenjali vožnjo na smetarskem avtomobilu, delo za tekočim trakom ali mučno stanje za frizerskim stolom za udobnejše pisarniško delo.

Nekaj Slovencev pa je še razvažalo jutranji časopis Delo, ki je imel kričeč podnaslov Proletarci vseh dežel, združite se! Pustimo to malenkost, da se je na koncu ta do kraja zbirokratizirana kardeljanska bedasta gospodarska politika sesula v prah, dejstvo je, da še danes opravljajo bolj umazana in slabše plačana dela priseljenci iz nekdanjih balkanskih držav, v Nemčiji, Franciji, Veliki Britaniji in Italiji pa državljani nekdanjih kolonij. Pa se je kdo vprašal, kako se počutijo ti ljudje, ki so prišli v upanju na boljše življenje?

Vse skupaj ni nič drugega kot rasizem, ki so ga pri nas in v tujini zganjali avtorji sloganov, kot so Proletarci vseh dežel, združite se ali lastniki korporacij ob asistenci brezsrčnih politikov, ki jim je bilo za človeka malo mar. Ljudje, ki so v svojih avtohtonih okoljih vendarle nekaj pomenili, so se nato znašli v tuji deželi na dnu družbene lestvice. V njih je potihoma rasel srd in več denarja pač ni pomenilo tudi več sreče. Otroci priseljencev so ponotranjili srd in zagrenjenost. Zelo dobre šole so jim znale dati priložnosti, da se naučijo jezika, da se dokažejo, da uspejo na družbeni lestvici, toda problem tovrstnih razlik med ljudmi ostaja.

Otroci priseljencev so v nehvaležnem položaju
Iztrgati človeka iz njegovega kulturnega okolja in ga na silo presaditi v tujo zemljo pomeni tudi povzročiti kopico psihičnih travm njemu in okolici. Družba lahko sprejme omejeno število ljudi, ki so tako različni in le omejenemu številu priseljencev lahko zadostno število ljudi nudi pravo pomoč, prijateljsko roko, ne zgolj uslug različnih centrov za socialno delo. Otroci priseljencev so tako v najbolj nehvaležnem položaju. V njihovo zavest se ob premajhni pozornosti in skrbi za vedno vtisne občutek manjvrednosti.

Uvažanje migrantov jemljem kot najhujši rasizem, saj so ti ljudje praviloma namenjeni za najslabše plačano delovno silo in so novodobni sužnji. Zato tisti politiki, ki želijo dobro tujcem in avtohtonim prebivalcem, najdejo nove oblike pomoči deželam v razvoju ali vojni, lastnim državljanom pa bolje plačajo dela, ki so manj privlačna, a hudo potrebna.

Zadnjič mi je nek znanec, zvesti bralec nekdanjega časnika Proletarci, združite se (Delo), povedal, da je Trump najslabši možni predsednik. Zakaj pa mislite tako, sem ga vprašala. Kaj vas navaja na to misel, kaj natančno mu očitate? Ah, ne vem, je odvrnil, sicer pa, zakaj le je silil na ta položaj, ko je že tako ali tako bogat? Razvoj misli, vreden bralca Proletarcev, ljudje postanejo politiki zgolj zato, da si nagrabijo denar.

Problem bo ostal kako ceniti dobro opravljeno delo
Čudenje nad višino zaslužka nekoga se mi zdi povsem neumestno, pa naj bo to lastnik ali direktor korporacije, dokler imajo v tem podjetju tisti z najslabšo plačo možnost, da primerno stanujejo, v stanovanju, kjer ima vsak član družine svojo sobo, se zdravo prehranijo, dostojno oblečejo in kakovostno izobražujejo.

Uči se, da ne boš cest pometal, so govorili dedki in babice. Potem si nihče ni želel biti grbast, pometati cest in biti revež. Toda, koliko zadovoljstva nam povzroča lepa okolica, čiste, pokošene zelenice, varne, nepoledenele ceste, počiščena pisarna in dom? Umazana ročna dela bodo v prihodnosti opravljali roboti, še vedno pa bo ostajal problem, kako ceniti vsako dobro opravljeno delo in kako to plačati, da bo prejemnik tega plačila lahko živel dostojno življenje. Uvoz migrantov tega vprašanja ne bo rešil. Rešitev je zgolj v odlični izobraževalni politiki in vzgoji za dostojanstvo vsakogar.

V tem tednu se je začel postni čas. Sama si bom vzela čas za razmislek o častnosti vsakega dela, predvsem pa o čaščenju razuma in vzgoje srca.

Mojca Škrinjar​

 • janez.pokoncni

  Zelo dobra kolumna!

  • Franc Šink

   Se strinjam!

 • tarantela

  Ja ja, je treba razmislit, če je tud kurbarija častno delo!

 • garfi

  ali pa boš prodajalec v rutarju v Ljubljani
  pošiljajo mi reklame polne “znižanih” cen
  ko sem preveril brisače in ceno kompleta loncev so njihova znižanja v resnici
  povsem običajne cene
  zadnjikrat so me nategnili in sem tratil čas in bencin

  • Nata

   Ooooooooooooo, tudi ti ? Jaz sem nasedla enkrat- že nekaj let nazaj !!

   • garfi

    ignoriram jih, ampak poslali so mi cel kup kuponov za “popust”
    in ker bi rad menjal brisače sem šel dvakrat tja
    prvič so mi povedali, da bodo na policah šele na dan akcije
    in drugič sem jih pogledal in “znižanje” iz 8 na 3€ evre je čisti nateg
    saj so slabe kvalitete
    poslal sem jim sporočilo naj mi ne pošiljajo nobenih reklam več
    saj samo tratijo moj čas in bencin
    tudi ostalim sporočam naj vse njihove nizke cene preverijo pred nakupom
    komplet loncev kelomat pa je v spletnih trgovinah tudi cenejši
    mislim, da je lastnik trgovine zlovenskega porekla, to pove vse

    • Nata

     Ha ? On je prvo trgovec, nato državljan Avstrije, šele potem ( kadar pač prav pride ) Slovenec, oziroma še slabše………slovenskega rodu.

     • garfi

      pokvarjen, bolj pokvarjen, najbolj zlovenec

 • centurion

  Lahko se strinjam s kolumno, ampak….
  Bosanci in ostali južnjaki, ki so prišli pometat slovenske ulice, so
  imeli pač tako kvalifikacijo. Pometali so ulice zasvinjali slovensko kulturo,
  vnesli nemir in nasilje, kriminal etc.
  Pometali so ulice in ekološko ogrozili ljubljansko barje z Rakovo jelšo.
  Bolje bi bilo, da bi grbasti ženički komunisti dali pošteno plačilo, da bi lahko
  dostojno živela in šolala svoje otroke, ki bi lahko danes s svojimi stroji nadaljevali
  čiščenje Slovenije in nam ne bi bilo potrebno imeti opravka z odpadki, ki jih
  je naplavil val z Balkana.
  Zgodovino želijo levičarji ponoviti z uvozom migrantov.
  Ne se bati rasizma, ker bi migranti delali manj plačana dela.
  Ne prihajajo migranti v Slovenijo (Evropo) delat.Prihajajo za to, da zavladajo
  gostiteljem in spremenijo politični, verski, kulturni in etnični ustroj na enak način,
  kot so to storili Bosanci (Balkanci) od 1945 do 2017 in naprej.

 • Hun

  za glupe slovence in glupo Mojco so vsi juznaki bosanci

  • Olga

   Povedati svoje mnenje je za vas “glupo”? Človek, ki ga izraža je “glup”? Najbolj pa je “glup” človek, ki obsoditi drugega, človeka, da je “glup”, ker je povedal svoje mnenje, saj ima sam oprane možgane od tistih, ki so imeli ekskluzivno pravico do mnenja! Sicer pa vemo, da so največ delavcev z avtobusi vozili ravno iz Bosne! Če imate statistiko, jo predložite!

   • Hun

    ce ti je lepse nerazgledan …ker narodnost bosanec ne obstaja…
    za zadrgnjene slivence je bosanec oznaka za juznaka….kot v ameriki niger za africana

   • Hun

    za “vas” pa za”nas” …ti bos govorila o demokraticnosti k se delis na nase in vase

  • Jefferson Vendski

   Huni, ki jim gredo Slovenci na živce, lahko mirno gredo nazaj, od koder so prišli. Nihče vas ne zadržuje tukaj. Good riddance.

   • Franc Šink

    Še bolje njih pognati vse do kitajskega zidu !

  • Borut Stari

   Pol so za Marjanco tudi Sirci Bosanci?

   • Hun

    marjanca je dobr seznanjena o obdarjenosti juznakov

 • renee

  Velja razmisliti na to temo!

 • totex39

  Bosanci so pri nas opravljali slabše plačana dela , ampak naši so njihovim otrokom omogočili, da so se izšolali in dobili dobro plačana delovna mesta, kar pa mladi izobraženi Slovenci z težavo dobijo in to je danes razlika v našo slabost in njihovo korist.

  • Nada

   Bolj pravilno je manj kvalificirana dela. Saj jih vendar brez šol, brez kvalifikacij niso mogli zaposlovati po pisarnah in drugih zahtevnejših delih.

   S tem, da pa so prav tako po slovenskih podjetjih in drugih ustanovah takrat zaposlovali ogromno kadra iz drugih republik, ki so pri njih končali kakšne šole in študije. Tem pa so dodeljevali prav lepa delovna mesta, da ne govorimo o stalnih prednostih pri dodeljevanju stanovanj. Komunisti so zelo čistili teren s prišleki. Na Štajerskem so v času informbiroja znotraj KPJ največ odstranjevali stare avtohtone člane z lažnimi obtožbami proti njim, mnoge zaprli, poslali na Goli otok in jih nadomeščali s prišleki, bodisi iz drugih delov Slovenije ali direktno z juga.

 • Beli Sneg

  Niso samo Bosanci južnjaki. In niso vsi hodili v Slovenijo na slabo plačana delovna mesta. V sedemdesetih so iz Srbije in Črne gore pripeljali cele avtobuse “delavcev”, raznih poklicev, nihče ni imel več kot srednjo izobrazbo in so jih seveda po partijski privrženosti takoj vključili v SDK (Služba družbenega knjigovodstva) in druge državne službe. Ti južnjaki niso znali niti “slovenštine” pa so delali tudi s stankami. Na listah za stanovanja so bili na prvih mestih sami jugovići. Najraje so jih uključevali v sindikate, razne komisije…. ker do Slovencev niso imeli toliko zaupanja. Zato se njim in njihovim naslednikom še danes kovca po yugovini. In še danes Slovenijo vodi kučanovsko-srbski klan, njihovi potomci in nasledniki.

  • Nata

   + + + + + + + + +

 • Nata

  No, mislim da vem, kaj ste želeli povedati. Ampak se ne strinjam povsem z vami.
  Spodaj je nekaj sijajnih misli – Beli Sneg,totex39

 • Jojo

  Biti smetar je danes luksuz glede na to, da je 200.000 ljudi zaposlenih na zavodu za zaposlovanje…

 • Diagnostik

  Bedarija, pejte na obalo, tam je praktično druga jugoslavija, ki ji vlada albanska mafija, ki se je še Popović boji, knjižne slovenščine tam ne boš slišal. celinski slovenci smo pa nezaželjeni, kot da smo iz druge države. Kakšen butast čllanek. Pa vsaj dva župana v slo sta neSlovenca, Janković in Popović. Tako da smo Slveonci zelo toleranten in miroljuben narod do tujcev.

 • Borut Stari

  Najtežje se je zaposliti pri smetarskem cehu Snaga. Tudi slučajno brez VIP ne dobiš zaposlitve. In je dobro plačano delo.

 • Anton

  Znanje je moč – Uči se, da ne boš cest pometal!

  ah ja če bi bilo res tako enostavno

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!