Populacijo zveri prepoloviti, na nekaterih območjih še bolj drastično poseči

Foto: STA.

Predsednik Lovske zveze Slovenije Lado Bradač je prepričan, da se problematika podaja iz roke v roko kot vroč kostanj. Po njegovem mnenju bi morala država v določenih primerih odločneje poseči, populacijo zveri razpoloviti, na območju od Kobarida, preko Davče in Cerknega, do Gorenje vasi, bi morali poseči po še bolj drastičnih ukrepih.

Združenje civilnih iniciativ vključuje kmete in somišljenike iz občin Kobarid, Tolmin, Cerkno, Železniki, Gorenja vas – Poljane in širše Slovenije. Snovalci okrogle mize ne pristajajo na sobivanje z zvermi, kot ga ponuja stroka. Prepričani so, da mora imeti lokalna skupnost prevladujoč vpliv na določitve območij naselitve velikih zveri, obenem pa zahtevajo sistemsko ureditev odškodnin, pa tudi da država celostno ovrednoti vpliv zveri na podeželje.

Okrogle mize v Davči, ki so jo že pred mesecem dni napovedali predstavniki Cerkljanske iniciative, so se udeležili tudi minister za okolje in prostor Simon Zajc, ministrica za kmetijstvo gozdarstvo in prehrano Aleksandra Pivec, direktor Zavoda za gozdove Slovenije Damjan Oražem, predsednik Lovske zveze Slovenije Lado Bradač ter publicist in naravovarstvenik Anton Komat.

Je Zavod za gozdove res zavajal s podatki?
Dialog pa je pokazal različne poglede politike in stroke. Največ osti je bilo uperjeno proti Zavodu za gozdove Slovenije ter njegovemu predsedniku Damjanu Oražmu. Predstavniki iniciative so enotnega mnenja, da zavod zavaja z nekaterimi podatki. Zaradi zaščite nekaterih projektov, mednje sodi SloWolf, naj bi zavod uporabljal stare podatke o razširjanju divjih zveri po Sloveniji. Samo na Cerkljanskem in Gorenjskem območju je teh vsaj dvakrat več, kot govori statistika, menijo.

Oražem očitke zanika, po njegovem mnenju pa je bila pred leti glavni problem izdana odločba sodišča. “Država v zadnjih dveh letih ni uredila odstrela volkov. Populacija je v tem času zrasla do te mere, da tudi ograje, pastirski psi in drugi ukrepi niso več učinkoviti. Ti tehnični ukrepi tudi sicer na takšnih območjih, kot je Davča, niso možni. Škode so na takšnem območju še bolj izrazite, kot so na primer na Kočevskem in Notranjskem, zato je tudi jeza ljudi toliko bolj izrazita,” je poudaril Oražem.

Število zveri prepoloviti
Predsednik Lovske zveze Slovenije Lado Bradač je prepričan, da se problematika podaja iz roke v roko kot vroč kostanj. Po njegovem mnenju bi morala država v določenih primerih odločneje poseči, populacijo zveri razpoloviti, na območju od Kobarida, preko Davče in Cerknega, do Gorenje vasi, bi morali poseči po še bolj drastičnih ukrepih.

Naredili smo vse, kar je v danem trenutku možno, da situacijo rešimo,” je dejala kmetijska ministrica Aleksandra Pivec. “Nekatere stvari se vlečejo ne le tri mesece, ampak leta dolgo. Zagotavljam, da smo v tem trenutku v tako dobrem dialogu, da bomo te stvari spremenili. Ne gre jih pripisovati vladi niti temu ministru. Mi je pa zelo žal, da smo v javnosti sprožili tovrstne diskusije in da kmetijstvo dobiva še bolj zaničujoč pogled, kot ga je imelo že sedaj,” je še dodala Pivčeva.

Zdi se mi primerno, da preden o čem odločamo, povprašamo za mnenje ljudi, ki tam živijo. Na ta način se bomo izognili strahu med ljudmi in logičnemu protestu. Po drugi strani pa bomo dosegli to, da bo toleranca do zveri takšna, kot si je želimo,” pa je po srečanju poudaril okoljski minister minister Zajc.

Kulturna krajina in zveri ne gredo skupaj
Med župani, ki so se udeležili okrogle mize, je bil tudi župan občine Gorenja vas Poljane Milan Čadež. “Z ministrstva smo dobili navodila, da se sofinancirajo podaljšane relacije prevozov šoloobveznih otrok. Župani bomo naredili vse, da bodo naši otroci varni. Na ministrici in ministru pa je, da odpravita vzroke, da ne bomo več govorili o le posledicah in da ne bo nepotrebnega razmetavanja denarja in da ne bo strahu v teh krajih,” je poudaril Čadež.

Med udeleženci okrogle mize je bil tudi gost iz Avstrije, župan Železne Kaple Franz Josef Smrtnik. “Če pogledam to kulturno krajino, takoj pomislim na Železno Kaplo. Tudi tam so se ljudje naselili pred 400 leti in začeli z obdelavo zemlje, pred tem pa so morali najprej odstraniti vse zveri, saj v nasprotnem primeru tam kmetijstva ne bi bilo. Sem eden tistih županov, ki ne delam rad evropskih projektov, vendar EU zahteva projekte. Mislim, da se je potrebno odločiti kaj hočemo. Ali želimo na tem območju kmetijstvo, kulturo in turizem, ali pa bomo dovolili da krajina ponovno podivja in bo kot pred 500 leti,” je razložil svoj pogled na problematiko.

Organizatorji kot sogovorniki so ob koncu ocenili, da je bilo srečanje eno bolj zanimivih in kakovostnih s tega področja. Pohvalili so odsotnost politike in zdrav dialog, ki bo tudi pripeljal do uresničitve osnovnih zahtev organizatorjev, poroča STA.

Peter Truden

 • Janez Kepic-Kern

  POMEMBNO,
  ZATO PONAVLJAM.

  ŠALA

  Napovednik – bližnjih – S H O D O V
  v
  – NAŠI R. SLOVENIJI,
  ki
  jih bo v prihodnnjih tednih – ZELO VELIKO !

  1. PONAVLJAM
  PRVI BO NA SPOREDU

  NASLEDNJI SHOD BO NA – H A L O Z A H !
  Shod
  šakalov-kojotov – ali kaj že so – s HALOZ – bo to.
  So
  haloški šakali ali kojoti ugotovili, da se je HALOŠKI F. TUNEK -PREVEČ ZREDIL.
  Pa
  se bodo zgleda – NA SHODU NA HALOZAH
  šakali- kojoti dogovorili – se zdi,
  ZA KOLIKO BODO OBGRIZLJALI – F. TUNKA
  da
  BO BOLJ NORMAlL IN ŠLANK,
  ne pa kot en okrogel ČEBER MESA IN ŠPEHA- kot ena prleška – “TUNKA”
  Zdi se,
  da se s tem, da ga haloški KOJOTI-ŠAKALI – OBRGRIZLJAJO
  se zdi,
  se haloški ex DON JUAN- F. TUNEK – se zdi – KAR STRINJA.
  Zdi se,
  DA BI BIL SPET RAD – F. TUNEK – DON JUAN iz Haloz?. L.R. JANEZ K. KERN KOMENDA
  P.S.
  KONEC ŠALE

 • John Kovacs

  Danas, kada postajem pionir
  Dajem časnu pionirsku reč:
  Da ću marljivo učiti i raditi
  poštovati roditelje i starije,
  i biti veran i iskren drug,
  koji drži datu reč;
  Da ću voleti našu domovinu samoupravnu
  Socijalističku Federativnu Republiku Jugoslaviju
  Čuvati bratstvo i jedinstvo
  Svih njenih naroda i narodnosti
  I ceniti sve ljude sveta
  koji žele slobodu i mir

 • John Kovacs

  Populacijo SDS prepoloviti, na nekaterih območjih še bolj drastično poseči

 • šmentanamuha

  In kaj je povedal Anton Komat, to ste pozabili napisati? Ne verjamem, da se je strinjal s pokolom divjih živali. Pa da ne boste domačini potem jokali, ko se bo vsulo migrantov čez vaša dvorišča. To vam še ni padlo na pamet, da se divje živali umikajo pred hordami ilegalcev, ki se potikajo po gozdovih in tam prenočujejo, in tako se živali mimogrede znajdejo tudi na kakem dvorišču. Ampak do zdaj niso še nikogar napadle. Če se kdo zaleti v medveda, to ne pomeni, da ga je ta napadel.

  To je naravnost sramoten odnos do živali, na nivoju 18. stoletja. Slovenceljni v tem času niso napredovali niti za milimeter. Če bodo otroci ali odrasli hodili po ustaljenih poteh, jih ne bo napadel niti medved, niti volk. Še največjo nevarnost predstavljajo prav ilegalci. In kako se boste ubranili pred njimi?

  • Anton

   ko se pa gre za masakre nedolžnih otročičev, obnemoglih ostarelih, invalidov s strani komunistov pa vse tiho je bilo

   sarkazem press

   • šmentanamuha

    Ti masakri so se že zgodili in jih ne moremo več preprečiti, masaker nad divjimi živalmi pa šele nameravajo storiti. vse to so žalostne, zelo žalostne zgodbe človeka našega časa, ki se ima za krono Stvarstva.

    • Janez Korenjak

     Zastonj se sprenevedaš, da nisi veganka in militantna socialistka. Seveda si – samo ponavljaš za svojim gurujem Luko Mesecem, ne da bi vsaj malo pomislila, da nobenega masakra nad divjimi živalmi ne bo.
     Škoda, da ni dovoljen odstrel takšnih primerkov, kot si ti – človeštvo bi dosti lažje zadihalo, če se ne bi samoklicana super etična bitja vedno znova borila za prevlado z lastno vrstvo. Živalovarstvo je tu samo pretveza.

   • Hribouc

    Ni bilo vse tiho, Anton!

    Po svojih posameznih ali po množičnih klanjih ali metanjih v brezna , so komunisti obvezno ritualno in v alkoholni omami sadistično slavili z petjem, tuljenjem, plesanjem, tudi z divjim seksom in skoraj obvezno ob raztegovanju harmonike!
    Norih morilskih hudičev se je balo vse živo na zemlji!

    Zdaj je , kakor, vsiljena kučanska demokratura. Svoje cilje dosegajo z drugačnimi orodji in sredstvi, ki jih je nešteto. Delanje terorja z divjo zverjo je samo ena od oblik uveljavljanja nasilja realane in para države, ki sta tukaj zelo z roko v roki.

  • IZBIRA

   Zveri,ilegalni migranti, ustaljene poti, napadi, čokoladna torta, jagode in čokoliada rešena stvar?
   Samo vprašam, Kaj so to ustaljene poti?
   Če se zveri umikajo migrantom v naselja ljudi, kam naj se umaknejo ljudje?
   Ali naj se vsi umaknemo ilegalnim migrantom?
   Torej, če nebi bilo ilegalnih migrantov se zveri nebi umikale v naselja?
   Če je tako, kaj čaka vlada? Lahko reši dva problema na mah, če ustavi migrante?

  • Janez Korenjak

   Tebi pa še ni padlo na pamet, da bi pogledala na zemljevid Slovenije in ugotovila, da migrantske poti nimajo zveze z okolji, kjer velike zveri napadajo. Kar goniš naprej iste izmišljene lajne. Nobenega pokola velikih zveri ne bo, ampak samo zmanjšanje populacije, ki se je zaradi slabega upravljanja države prenamnožila.
   Sicer pa: potem pa prenehajte v mestih deratizirati in naj se vam podgane in golobi tudi prenamnožijo – saj gre vendarle za živalce, mar ne? Bo že narava vzpostavila red, kot rada lajnaš.

 • šmentanamuha

  Naučite se kaj:

  VOLKOSOBY – RUSSIA’S POWERFUL & SECRET WOLF DOGS / Animal Watch
  https://www.youtube.com/watch?v=wRutNZY2FWY

 • šmentanamuha

  Eni drugi tako govorijo za človeško populacijo: ne samo prepolovit, ampak spravit nazaj na milijardo, največ dve. Dajte SLS kmetavzarija mal pazit, kaj govorite, ker tkole še naslednjih 100 let ne boste prišli nazaj v parlament. Že sam način izražanja kaže, kako zaostala je populacija te stranke.

  • Janez Korenjak

   Ravno obratno bo. Takšni kvazi živalovarstveniki, kot si ti (večinoma itak hormonsko zmešane baburine) bodo tokrat zbudili kmete iz apolitičnosti. Očitno res nočeš dojeti, da so se velike zveri, s katerimi upravlja država, prenamnožile tako, da ogrožajo ljudi in domače živali. To, da ste kvazi živalovarstveniki sploh postavili človeško življenje pred medvedovim, vas ne bo pokopalo samo politično, ampak tudi drugače razgalja vso bedo in zlaganost živalovarstvenikov (beri: večinoma hormonsko zmešanih baburin).

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!