8. marec se ni odzval klicu na pomoč; čisto pitno vodo celotne Ljubljane brani le peščica

Foto: Blaž Babič

Predvidevam, da je občini v interesu, da se nadaljuje z gradnjo, ampak z njo se ne more nadaljevati, če za to niso izpolnjeni pogoji, ki jih določa pravo – zakon, ustava in tako naprej,” je komentiral odvetnik lastnikov zemljišč Klemen Golob, ki je tudi povedal, da bijejo svoj boj s pomočjo sodišč in da upa, da se bo vse skupaj odvilo čim bolje za lastnike zemljišč, predvsem pa za občane Ljubljane, ki se trudijo ohraniti pitno vodo. “Preprosto so prišli in začeli kopati,” je opozorila Mojca Škrinjar, da z lastnikom dotičnega zemljišča ne obstaja nobena pogodba, ni odškodnine, niti ni razlastitvenega sklepa. “To ni noben pravni red, ljudje pa mirno gledajo, da Zoran Janković počne, kar mu zapaše,” je še dejala. 

Varnostna služba, ki jo najema MOL, je čez vikend odstranila ograje lastnikov zemljišč in tako omogočila, da se je danes nadaljevala gradnja spornega kanala C0, ki ne le krši lastniške pravice, temveč tudi ogroža največji podtalni vodonosnik v regiji. “Borimo se proti izgradnji C0 kanala in zastrupitve podtalnice. Pridružite se nam, borimo se tudi za vas in našo pitno vodo, ki je naša ustavna pravica,” je pred dvema dnevoma napovedal Blaž Škerl, eden izmed lastnikov zemljišč, ki se borijo za ohranitev pitne vode Ljubljančanov. Na kraj “zločina” je med drugim povabil tudi borke za pitno vodo iz Inštituta 8. marec  – ki se ponovno niso odzvale, prav tako se tokrat ni odzval noben medij, na prizorišču je bila prisotna le televizijska ekipa Nova24TV. “Sedaj pa nas je kar razlastil. Sodba še ni pravnomočna, ampak dela naprej,” je glede župana Zorana Jankovića še pojasnil Škerl, ki je po pravni poti naredil vse, kar je bilo v njegovi moči, da bi gradnjo kanala C0 preprečil.

“Po mojem vedenju je prišlo do posega v tuje zemljišče,” je povedal odvetnik lastnikov zemljišč Klemen Golob, ki je opozoril, da za ta poseg ni bilo nobenega dovoljenja. Poleg tega je v kanalu tudi betonska kanaleta, za kar občina  nima gradbenega dovoljenja. Še vedno tudi ni bila opravljena presoja vplivov na okolje. “Pa se znova koplje kanal C0. Čeprav po trditvah lastnikov brez pogodbe z lastnikom, brez odškodnine, niti ni razlastitvenega sklepa,” je zjutraj sporočila Mojca Škrinjar, ki je ogorčena, da se kaj takega dogaja v pravni državi. Kanalizacija iz Medvod in Vodic na ljubljansko čistilno napravo skozi jezero pitne vode, ki nam priteče iz pip. “Napadalca” na Niko Kovač se obsodi v rekordnem času, državno tožilstvo pa mesece tiho kot miška v primeru kanala C0, je še opozorila Škrinjarjeva. Na čigavem zemljišču so danes pravzaprav kopali, sicer še ugotavljamo.

Levica do kanalizacije čez trupla
Ciril Brajer
, kandidat na lokalnih volitvah leta 2018 na listi Socialnih demokratov, se očitno ne strinja z varovanjem pitne vode Ljubljančanov. “Sodobna kanalizacija ne ogroža podtalnice, stare greznice jo. Obnašate se kot zakrknjeni maloposestniki, obče škodljivo. Kot slovenclji. V Bohinju, tudi v delu, ki leži v TNP, so kanalizacijo vlekli ob jezeru, ob Savi, obe prej onesnaženi vodi sta zdaj skoraj pitni,” je zapisal poznavalsko. A vodovarstveno območje vodarne Kleče je že zdaj obremenjeno s tveganji zaradi prometa, poselitve in kmetijske dejavnosti. “Da bi ohranili ta naraven in kakovosten vir pitne vode neokrnjen, mora biti območje tega vodnega telesa celostno in najstrožje varovano,” so prepričani v Slovenskem društvu za zaščito voda in Slovenskem komiteju Mednarodnega združenja hidrogeologov, kjer po navedbah N1 opozarjajo tudi na tamkajšnji hiter tok podzemne vode, kar bi v primeru onesnaženja lahko imelo velike negativne posledice, saj bi odpadna voda iz kanalizacije lahko hitro stekla v dobro prepustne plasti vodonosnika in nato v vodnjake javne oskrbe s pitno vodo. “Nikakor ni mogoče sprejeti argumentacije, da je tu gradnja kanalizacije dovoljena na način, da se odpadne vode na ta ranljiva območja usmerjajo od drugod in povečujejo tveganja za ta izjemno pomemben del prostora, ki bi moral ostati nedotakljiv,” še poudarjajo.

Spomnimo, upravno sodišče je pritrdilo društvu Alpe Adria Green, da je lahko stranka v postopku za pridobitev okoljevarstvenega soglasja za del kanala C0 med Črnučami in Brodom v Ljubljani in zadevo agenciji za okolje vrnilo v ponovno odločanje. Zoran Janković pa je dejal, da je odpiranje okoljevarstvenega soglasja na pravnomočno gradbeno dovoljenje “praktično neizvedljivo” – z drugimi besedami, prav malo mar mu je  za pitno vodo občank in občanov Ljubljane. Sejo, kjer je bila tematika pitne vode vodonosnik Kleče C0, je občinska pozicija – po Jankovićevih navodilih – obstruirala.

Mestna svetnica Tina Bregant je opozorila, da je toliko ljudi, kot je volilo svetnike Liste Zorana Jankovića, volilo ostale svetnike in je to dogajanje le izigravanje demokratičnih mehanizmov, kjer verjetno nihče ni predvidel, da bo nekdo tako eklatantno kršil pravico do razprave. “Oni so iznašli obvode, kako onemogočijo demokratično razpravo in nato prevlada argument moči in ne moč argumenta, kar je velika škoda. Sploh za tematiko, ki zadeva javno zdravje”.

Sara Bertoncelj